Monitorul Oficial 201/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 3 august 2011 20:29, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1992 0201 = Monitorul Oficial al României = Anul IV, Nr. issue::201 - Partea I - Marţi, 13 august year::1992 == Hotărâri ale...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::201 - Partea I - Marţi, 13 august year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 340/1992 privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 340/1992 privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, se modifică și se completează, având conținutul alăturat.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 august 1992 | Nr. 437.

Contrasemnează:

Ministrul mediului, Marcian Bleahu

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu

p. Ministrul de interne, Nicolae Crăciun

Ministrul transporturilor, Traian Băsescu

p. Ministrul sănătății, George Iacob

Hotărârea Nr.340 din 20 iunie 1992 privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător

Art. 1. - Importul în România de deșeuri și reziduuri de orice natură, în stare brută sau prelucrată, este interzis.

Prin deșeuri și reziduuri de orice natură, în sensul prezentei hotărâri, se înțeleg resturile tehnologice de orice natură, produsele și materialele cu termene de garanție depășite, produsele uzate fizic care nu mai au valoare de întrebuințare, precum și resturile menajere.

Art.2. - Fac excepție de la prevederile art. 1 anumite categorii de deșeuri: de minereuri, de metale feroase sau neferoase, precum și alte deșeuri, care urmează a fi prelucrate de importatori prin capacități de producție existente, pentru obținerea unor materii prime și materiale utile, cu condiția ca prin transport, depozitare și prelucrare pe teritoriul țării aceste deșeuri să nu prezinte risc toxicologic și ecologic.

Categoriile de deșeuri exceptate prin dispozițiile alin. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Anexa nr. 1 poate fi revizuită la propunerea ministerelor interesate, cu acordul Ministerului Mediului, prin hotărâre a Guvernului.

Art. 3. - Importul deșeurilor menționate la art. 2 se face pc baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.

Licența de import va conține obligatoriu declarația importatorului, făcută pe proprie răspundere, prin care se specifică denumirea produsului ce urmează a fi introdus în țară, cu mențiunea expresă „deșeuri de...”.

Art.4. - Importatorul este obligat să se asigure la contractare, ambalare, încărcare și expediere, pentru categoriile de deșeuri prevăzute la art. 2, că acestea corespund în totalitate caracteristicilor din documentația prezentată Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății, în vederea obținerii acordului prevăzut la art. 3 alin. 1.

Totodată, importatorul este obligat să obțină, de la organismele autorizate din țara de origine, declarația de conformitate, certificate care să ateste să aceste mărfuri nu prezintă risc toxicologic și ecologic, precum și viza organelor vamale din țara exportatorului.

Art 5. - La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, importatorul este obligat să pună în mod expres în vedere exportatorului necesitatea verificării, la încărcare și expediție, a existenței documentelor de transport internațional, precum și a celor prevăzute la art. 4.

Documentele de transport, inclusiv cele prevăzute la art. 4, vor însoți încărcătură pe tot timpul transportului.

Intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, va fi permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licență de import, cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății, precum și documentele prevăzute la art. 4.

În lipsa oricăruia dintre aceste documente, nu se va permite intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport în cauză.

Importatorul este obligat ca, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, să pună în mod expres în vedere exportatorului necesitatea ca acesta:

a) să menționeze în documentul de transport dispoziția de returnare la punctul de încărcare a mijlocului de transport, în cazul în care continuarea transportului pe teritoriul României este interzisă de către autoritățile publice române, din cauza nerespectării prevederilor prezentei hotărâri;
b) să înscrie elementele prevăzute la art. 3 și 4 în rubricile special rezervate din documentul de transport.

În cazul transportului pe căile ferate, în lipsa oricăruia dintre documentele prevăzute în prezentul articol, mijlocul de transport va fi primit și reținut în punctele de frontieră de intrare ale României, urmând ca importatorul să prezinte documentele necesare în cel mult 48 de ore, în caz contrar mijlocul de transport fiind redirijat în afara teritoriului țării, potrivit convențiilor internaționale feroviare la care România este parte.

Art. 6. - Importul mărfurilor periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, prevăzute în anexa nr. 2, se va putea face numai pe baza documentelor și avizelor stabilite prin dispozițiile legale pentru fiecare grupă de mărfuri, pe baza certificatelor de calitate eliberate de organismele autorizate din țara de origine, anexate declarației de conformitate, precum și a inscripționării, după caz, a termenului de garanție sau de valabilitate.

În lipsa oricăruia dintre aceste documente, organele vamale nu vor permite intrarea mărfurilor pe teritoriul României.

Importatorul este obligat ca, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare sau a înțelegerii de livrare, să pună în mod expres în vedere exportatorului necesitatea ca acesta:

a) să menționeze în documentul de transport dispoziția de returnare la punctul de încărcare a mijlocului de transport, în cazul în care continuarea transportului pe teritoriul României este interzisă de către autoritățile publice române, din cauza nerespectării prevederilor prezentei hotărâri;
b) să înscrie elementele prevăzute la alin. 1 în rubricile special rezervate din documentul de transport.

În cazul transportului pe căile ferate, în lipsa oricăruia dintre documentele prevăzute în prezentul articol, mijlocul de transport va fi reținut în punctele de frontieră de intrare ale României, urmând ca importatorul să prezinte documentele necesare în cel mult 48 de ore, în caz contrar, mijlocul de transport fiind redirijat în afara țării, potrivit convențiilor internaționale feroviare la care România este parte.

Art. 7. - Pentru mărfurile care, pe baza documentelor prevăzute la art. 4, 5 și 6 din prezenta hotărâre, îndeplinesc condițiile de a intra în țară, mijloacele de transport vor fi dirijate la unitățile vamale din interiorul țării, în vederea efectuării operațiunilor de vămuire.

La controlul vamal participă, la solicitarea organelor vamale, împreună cu acestea, specialiști din cadrul Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Industriei, Ministerului Agriculturii și Alimentației, precum și ai altor ministere și organe centrale ale administrației publice, după caz.

Art. 8. - Transporturile care, la punctele de trecere a frontierei, creează suspiciuni privind conținutul mărfurilor, vor fi controlate la frontieră, conform prevederilor art. 7 alin. 2.

Art. 9. - În cazurile în care, la control, se constată încălcări ale prevederilor legale, toate cheltuielile ocazionate de operațiunile de verificare, expertizare, returnare a mărfurilor și de staționare a mijloacelor de transport vor fi suportate de importator.

Art. 10. - Pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri, Ministerul Economiei și Finanțelor - Direcția Generală a Vămilor, Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Ministeru Industriei, Ministerul Agriculturii și Alimentației, Ministerul Comerțului și Turismului, precum și alte ministere și organe centrale ale administrației publice vor aplica normele metodologice prevăzute în anexa nr. 3 și vor asigura pregătirea personalului de specialitate.

Art. 11. - În termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri, agenții economici care au încheiat contracte pentru importul mărfurilor prevăzute în anexa nr. 1 sunt obligați să obțină avizele de la Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății și să solicite reconfirmarea licențelor de import.

Art. 12. - Nerespectarea regimului de import al mărfurilor ce fac obiectul prezentei hotărâri atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.

Art. 13. - Constituie contravenții, dacă, potrivit legii penale, nu sunt infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 250.000 la 1.000.000 lei următoarele fapte:

a) omisiunea înscrierii în documentația importatorului a datelor complete privind caracteristicile și denumirea exactă a produsului ce urmează a se importa;
b) neluarea, de către importator, a măsurilor de asigurare la contractare, ambalare, încărcare și expediere, pentru ca mărfurile prevăzute în anexele nr. 1 și 2 să corespundă în totalitate caracteristicilor prevăzute în documentația de aprobare a importului;
c) omisiunea importatorului de a pune, în mod expres, în vedere exportatorului să verifice, la încărcare și expediție, existența documentelor de transport internațional, precum și a certificatelor prevăzute de prezenta hotărâre;
d) încălcarea, de către transportator, a obligațiilor prevăzute în art. 5;
e) permiterea intrării pe teritoriul României, de către funcționarii organelor vamale, a mijloacelor de transport încărcate cu produse din cele prevăzute la art. 2 și art. 6, în lipsa oricăruia dintre documentele cerute prin prezenta hotărâre;
f) nerespectarea termenului de reconfirmare a licențelor de import și a obținerii avizelor de la Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății;
g) primirea, de către persoane fizice sau juridice, spre depozitare, sub orice formă, a deșeurilor și reziduurilor prevăzute la art. 1 și provenite din import.

Art. 14. - Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 15 lit. a), b), c), d), f) și g) și aplicarea amenzilor se fac de către organele vamale, ofițerii și subofițerii de poliție, precum și de către personalul anume împuternicit din cadrul Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate și al Ministerului Comerțului și Turismului.

Constatarea contravenției prevăzute la art. 13 lit. e) și aplicarea amenzii se fac de către ofițerii și subofițerii de poliție.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Plângerea, însoțită de copia procesului-verbal de constatare a contravenției, se,depune la organul din care face parte agentul constatator, care o înaintează judecătoriei în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția, spre soluționare.

Art. 15. - Contravențiilor prevăzute în prezenta hotărâre le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/l968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 16. - În cazuri deosebite, în afara răspunderilor prevăzute la art. 12 și 13, Ministerul Comerțului și Turismului, la propunerea Ministerului Mediului, este autorizat să refuze agentului economic în cauză eliberarea licenței de import pe o perioadă de la 2 la 10 ani ori, după caz, să-i retragă avizul acordat, potrivit legii, de a efectua operațiuni de comerț exterior.

Art. 17. - Organele Ministerului de Interne și ale Gărzii Financiare sunt obligate să acorde sprijin organelor de control prevăzute la art. 7, la solicitarea acestora, în timpul exercitării atribuțiilor ce le revin.

Art. 18. - Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 19. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, orice prevederi contrare își încetează aplicarea.

Anexa nr. 1

Categorii de deșeuri valorificabile, admise la import, condiționat

  1. Deșeuri din otel (fier vechi);
  2. Deșeuri din fontă (fontă veche);
  3. Deșeuri din cupru;
  4. Deșeuri din alamă;
  5. Deșeuri din bronz;
  6. Deșeuri din plumb;
  7. Deșeuri din zinc;
  8. Deșeuri din aluminiu;
  9. Deșeuri din metale dure;
  10. Deșeuri din metale prețioase;
  11. Deșeuri din cioburi de sticlă, incolore și mate;
  12. Deșeuri din hârtii și cartoane;
  13. Deșeuri din filatura de bumbac și de lână cu conținut 100% fibră naturală și curate;
  14. Deșeuri din fabricile de tricotaje tip bumbac și tip lână curată.

Notă:

a) Se interzice prezența în deșeuri a substanțelor nominalizate în anexa nr. 1 a documentului elaborat de a II-a sesiune a O.E.C.D., din 17-20 septembrie 1991, privind importul de compuși chimici periculoși.

b) La categoriile de deșeuri de la poz. 1-11 nu se admite prezența substanțelor organice (materiale plastice, uleiuri și altele).

c) Licențele de import se eliberează numai agenților economici comunicați Ministerului Comerțului și Turismului de către ministerele de resort.

Anexa nr. 2

Categorii de produse periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, codificate prin pozițiile vamale ale acestora

Nr. crt. Categoria de produse
- denumire generică –
Cod poziții
(de la....... inclusiv – la....... - inclusiv)
0 1 2
1. Diverse produse de origine animală 05.01-05.11
2. Seve și extracte vegetale 13.02
3. Gudroane, uleiuri, cocs de petrol, bitum 27.06-27.10; 27.13-27.15
4. Produse chimice anorganice și compuși organici și anorganici 28.01; 28.04.70-28.04.90; 28.05-28.09; 28.11.11; 28.11.19; 28.11.23; 28.11.29
5. Sulfuri de metaloizi 28.13
6. Baze anorganice și oxizi, hidroxizi și peroxizi 28.14-28.16; 28.22; 28.24
7. Săruri ale acizilor anorganici 28.28; 28.29; 28.37; 28.38
8. Diverși compuși anorganici 28.43.90; 28.44; 28.45; 28.48; 28.50; 28.51
9. Hidrocarburi și derivați 29.02-29.04
10. Fenoli și derivați 29.07; 29.08
11. Eteri și epoxizi 29.09 ; 29.10
12. Acizi carboxilici halogenuri, peroxizi, peroxiacizi și esteri 29.18-29.20
13. Compuși cu azot 29.24; 29.27-29.29
14. Compuși organo-anorganici, compuși heterociclici 29.31; 29.34; 29.35
15. Vitamine și hormoni 29.36; 29.37
16. Heteroide și aloaloide 29.38; 29.39
17. Antibiotice și alți compuși organici 29.41; 29.42
18. Produse farmaceutice 30.01-30.06
19. Îngrășăminte 31.01-31.05
20. Coloranți, culori, lacuri și vopsele 32.04-32.10
21. Uleiuri esențiale, produse și preparate de parfumerie și cosmetice 33.01-33.07
22. Săpunuri, preparate pentru spălat și paste pentru modelat 34.01; 34.02; 34.07
23. Substanțe albuminoide, amidon, enzime 35.01-35.07
24. Diverse articole din materiale inflamabile 35.06
25. Leșii reziduale și gudroane 38.04; 38.07
26. Pesticide 38.38
27. Produse diverse ale industriei chimice 38.11; 38.13; 38.14; 38.17; 38.21; 38.23.90
28. Materiale plastice și articole din materiale plastice 39.01-39.14; 39.17.10
29. Piei brute 41.01-41.03
30. Blănuri brute 43.01
31. Diverse sprayuri 96.16.

N 0 T Ă:

Importurile acestor produse pot fi efectuate numai de agenți economici abilități de către ministerele de resort, conform anexei nr. 3.

Anexa nr. 3

Norme metodologice privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător

Capitolul I

Atribuții ale ministerelor

I. 1. Ministerul Mediului

1. Emite, prin Direcția evaluare impact ecologic și avizare, acordul scris necesar eliberării sau reconfirmării licenței de import pentru categoriile de deșeuri prevăzute în anexa nr. 1 a hotărârii, pe baza documentației specificate în anexa A.

2. Înscrie, prin Direcția evaluare impact ecologic și avizare, în cazul acceptării importului, pe versoul celor trei exemplare ale cererii de licență, următoarele:

„Se avizează favorabil pentru importul de..... ”.

3. Refuză emiterea, suspendă sau, după caz, anulează acordul, dacă importatorul nu respectă condițiile legale și informează Direcția Generală a Vămilor și Ministerul Comerțului și Turismului asupra măsurii luate.

4. Participă la controlul vamal cu personal de specialitate, instruit și împuternicit în aplicarea hotărârii, la solicitarea organelor vamale.

5. Înaintează Guvernului proiectul de hotărâre privind revizuirea anexei nr. 1 a hotărârii, pe baza propunerilor ministerelor interesate.

I. 2. Ministerul Sănătății

6. Emite, prin Direcția medicinii preventive sau, după caz, Direcția farmaceutică, acordul scris necesar eliberării sau reconfirmării licenței de import pentru deșeurile prevăzute în anexa nr. 1 a hotărârii, precum și pentru produsele din anexa nr. 2 a hotărârii, la pozițiile cu următoarele coduri: 29.36; 29.37; 29.41; 29.42; 30.01-30.06; 33.01-33.07; 34.01; 34.02; 34.07; 38.08, pe baza documentației specificate în anexa B.

7. Înscrie, prin Direcția medicinii preventive sau, după caz, Direcția farmaceutică, în cazul acceptării importului, pe versoul celor trei exemplare ale cererii de licență, următoarele:

„Se avizează favorabil importul de........ ” (se specifica obligatoriu denumirea comercială a fiecărui produs admis la import).

8. Refuză emiterea, suspendă sau, după caz, anulează acordul, dacă importatorul nu respecta condițiile legale și informează Direcția Generală a Vămilor și Ministerul Comerțului și Turismului asupra măsurii luate.

9. Abilitează agenții economici, pe baza documentației specificate în anexa C, pentru importul de produse prevăzute în anexa nr. 2 a hotărârii, la pozițiile cu următoarele coduri: 29.35; 29.36; 29.37, 29.41; 29.42; 30.01-30.06; 33.01-33.07; 34.01; 34.02; 34.07; 38.08; 38.21; 96.16.

10. Participă la controlul vamal cu personal de specialitate, instruit și împuternicit în aplicarea hotărârii, la solicitarea organelor vamale.

I. 3. Ministerul Agriculturii și Alimentației

11. Emite, prin Direcția de protecție a plantelor și carantină fitosanitară sau, după caz, prin Direcția generală sanitară veterinară, acordul scris pe baza documentației specificate în anexa D și înscrie pe versoul celor trei exemplare ale cererii de licență de import, în cazul acceptării importului, pentru produsele prevăzute în anexa nr. 2 a hotărârii, la nr. crt. 15, 18, 26 următoarele:

„Se avizează favorabil importul de …………………………………….” (se specifică obligatoriu denumirea comercială a fiecărui produs admis la import).

12. Abilitează agenții economici, pe baza documentației specificate în anexa E, pentru importul de produse prevăzute în anexa nr. 2 a hotărârii, la nr. crt. 1, 15, 18, 19, 23, 26, 29 și 30.

13. Participă la controlul vamal cu personal de specialitate, instruit și împuternicit în aplicarea hotărârii, la solicitarea organelor vamale.

I.4. Ministerul Industriei

14. Abilitează agenții economici, pe baza documentației specificate în anexa F, pentru importul de deșuri prevăzute în anexa nr. 1 a hotărârii și de produse prevăzute în anexa nr. 2 a hotărârii (cu excepția celor de la nr. crt, 1, 15, 18, 19, 23 și 26).

15. Participă, după caz, la controlul vamal, cu personal de specialitate instruit și împuternicit în aplicarea hotărârii, la solicitarea organelor vamale.

I. 5. Ministerul Comerțului și Turismului

16. Eliberează, prin Direcția generală de politică comercială, pentru deșeurile prevăzute în anexa nr. 1 a hotărârii, licențe de import agenților economici care au obținut acordul Ministerului Mediului și al Ministerului Sănătății, precum și certificatul de abilitare, emis de Ministerul Industriei.

17. Eliberează, prin Direcția generală de politică comercială, pentru produsele de la nr. crt. 15, 17, 18, 21, 22 și 26 din anexa nr. 2 a hotărârii, licențe de import agenților economici care au obținut, după caz, acordul Ministerului Sănătății sau al Ministerului Agriculturii și Alimentației, precum și certificatul de abilitare emis de ministerul de resort.

18. Eliberează licențele de import în strictă conformitate cu acordurile obținute și metodologia prevăzută în anexa G.

19. Ține evidența și comunică „lista neagră” a agenților economici cărora li s-au aplicat sancțiuni sau restricții în desfășurarea de activități de comerț exterior prin mass-media, inclusiv la ministerele și organismele guvernamentale interesate.

I. 6. Ministeml Economiei și Fianațelor - Direcția Generală a Vămilor


20. Dispune unităților vamale de frontieră interzicerea intrării în țară a mijloacelor de transport încărcate cu deșeuri și reziduuri de orice natură, potrivit hotărârii și prezentelor norme.

21. Dispune unităților vamale de frontieră interzicerea intrării în țară a mijloacelor de transport încărcate cu deșeuri prevăzute în anexa nr. 1 a hotărârii, precum și cu produse prevăzute în anexa nr. 2 a hotărârii, în cazul nerespectării condițiilor prevăzute la art. 5 și 6 din hotărâre.

22. Solicită unităților ministerelor de resort, în scris sau pe bază de notă telefonică, participarea la controlul vamal a specialiștilor instruiți și împutemiciți, potrivit dispozițiilor art. 7 și 8 din hotărâre, conform modelului din anexa J.

23. Instruiește organele vamale pentru efectuarea Controlului vamal, în sensul respectării dispozițiilor hotărârii.

I. 7. Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate

24. Participă la controlul vamal cu personal de specialitate, instruit și împuternicit în aplicarea hotărârii, la solicitarea organelor vamale.

Capitolul II

Metodologii de avizare a importurilor, de abilitare a agenților economici și de emitere și de confirmare a licențelor de import

Metodologiile sunt prezentate în anexe după cum urmează:

1.Ministerul Mediului

Anexa A - metodologie de emitere -a acordului de mediu

2. Ministerul Sănătății

Anexa B - metodologie de emitere a acordului

Anexa C - metodologie de abilitare a agenților economici

3. Ministerul Agriculturii și Alimentației

Anexa D - metodologie de emitere a acordului

Anexa E - metodologie de abilitare a agenților economici

4. Ministerul Industriei

Anexa F - metodologie de abilitare a agenților economici

5. Ministerul Comerțului și Turismului

Anexa G - metodologie de emitere și reconfirmare a licențelor de import.

Capitolul III

Procedura de control

Procedura de control se aplică în unitățile vamale din punctele de frontieră și din interiorul țării, precum și, după caz, la importator.

Terminologia utilizată în procedura de control este definită în anexa H.

Unitățile vamale solicită, după caz, prin convocare scrisă sau notă telefonică (anexa I), specialiștii împuterniciți să participe la controlul vamal, potrivit art. 7 și 8 din hotărâre, care au obligația să se prezinte la data fixată prin apel.

La stabilirea datei efectuării controlului, unitățile vamale vor ține seama de timpul efectiv necesar deplasării specialiștilor împuterniciți, solicitați la punctele de control.

Convocarea specialiștilor împuterniciți pentru participarea la controlul vamal se va face conform anexei J.

III. 1. Condiții prealabile

III 1.1. Ministerele de resort vor pune la dispoziția unităților vamale și organelor interesate următoarele documente:

  • Lista organismelor autorizate în alte țări să emită certificate care să ateste că deșeurile din anexa nr. 1 a hotărârii nu prezintă risc toxicologic și ecologic. Lista va fi elaborată până la 1 septembrie 1992, actualizată și transmisă anual prin grija Ministerului Comerțului și Turismului.
  • Lista detaliată a produselor prevăzute la nr. crt. 26 din anexa nr. 2 a hotărârii, elaborată și vizată de către Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Alimentației, pe baza reglementărilor în vigoare.
  • Lista substanțelor nominalizate prin documentul elaborat de a II-a sesiune a O.E.C.D. din 17-20 septembrie l991, a căror prezență în deșeuri este interzisă. Lista va fi transmisă prin grija Ministerului Mediului.

III. 1.2. Importatorul are obligația să asigure originalul și traducerea în limba română, pe proprie răspundere, a următoarelor documente: declarația de conformitate, certifificatul de calitate, certificatul de garanție sau valabilitate, precum și certificatul care atestă că deșeurile nu prezintă risc toxicologic sau ecologic.

III. 2. Desfășurarea controlului

Potrivit art. 1 al hotărârii, unitățile vamale interzic introducerea în România a produselor și materialelor cu termen depășit de garanție sau de valabilitate, precum și a produselor uzate fizic.

Unitățile vamale interzic introducerea în România a produselor uzate fizic, dacă acestea nu sunt nominalizate prin anexa nr. 1 a hotărârii.

III. 2.1. La unitățile vamale de frontieră

III. 2.1.1. Organele vamale

A. La intrarea în țară a mijloacelor de transport încărcate cu mărfuri, organele vamale vor efectua controlul după cum urmează:

a) Dacă mărfurile nu se încadrează în nici una din categoriile prevăzute în hotărâre, se procedează în conformitate cu reglementările vamale în vigoare.
b) Dacă mărfurile se încadrează în categoria celor prevăzute în art. 1 alin. 2 și nu sunt nominalizate în anexa nr. 1 a hotărârii, nu se va permite intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport.
c) Dacă mărfurile fac parte din listele cuprinse în anexele nr. 1 și 2 ale hotărârii, organele vamale verifică, pe lângă documentele de transport internațional, și existența următoarelor documente:
c.1) pentru deșeurile din anexa nr. 1 a hotărârii:
  • licența de import, cu înscrierea acordurilor Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății;
  • certificatul de abilitare a agentului economic, eliberat de Ministerul Industriei;
  • declarația de conformitate;
  • certificatul care atestă că deșeurile nu prezintă risc toxicologic și ecologic;
c.2) pentru produsele din anexa nr. 2 a hotărârii:
  • licența de import, numai pentru produsele de la nr. crt. 15, 17, 18, 21, 22 și 26, având înscrise acordurile ministerelor de resort, astfel:
  • acordul Ministerului Sănătății, pentru produsele de la nr. Crt. 17 (cod vamal 29.41; 29.42), 21 (cod vamal 33.01-33.07) și 22 (cod vamal 34.01; 34.02 și 34.07);
  • acordul Ministerului Sănătății sau al Ministerului Agriculturii și Alimentației, pentru produsele de la nr. crt. 15, 18 și 26 [1]
  • certificatul de abilitare a agentului economic, eliberat, după caz, de ministerul de resort, în conformitate cu anexele C, E și F;
  • declarația de conformitate;
  • certificatul de calitate;
  • după caz, inscripționarea termenului de garanție sau valabilitate.

În lipsa oricăruia dintre documentele menționate, unitățile vamale nu vor permite intrarea în țară a mijloacelor de transport.

B. În cazul în care mijloacele de transport încărcate cu mărfuri sunt însoțite de toate documentele menționate la pct. III 2.1.1. lit. A.c), organele vamale de frontieră le vor dirija la unitățile vamale din interiorul țării, în vederea efectuării operațiunilor de vămuire.

Dacă transporturile creează suspiciuni privind conținutul mărfurilor sau dificultăți de încadrare în prevederile hotărârii, organele vamale vor solicita specialiștii împuterniciți conform anexei J și vor proceda, împreună cu aceștia, la efectuarea controlului.

III 2.1.2. Specialiștii împuterniciți de către ministerele de resort

A. Verifică documentele de însoțire care atestă calitatea produselor (declarație de conformitate, certificat de calitate), urmărind:

a) valabilitatea acestora (antet, ștampilă, data emiterii, conținutul lizibil, existența traducerii în limba română, pe propria răspundere, dacă se referă la lotul de mărfuri transportate etc.);

b) în cazul deșeurilor din anexa nr. 1 a hotărârii, dacă certificatele atestă că acestea nu prezintă risc toxicologic și ecologic și dacă sunt emise de organismele autorizate din țara de origine, prevăzute în lista existentă la vamă.

B. Verifică, după desigilarea efectuată de organele vamale:

  • identitatea mărfurilor;
  • inscripționarea pe etichete, ambalaje sau pe produse a denumirii produselor, a termenului de valabilitate sau garanție, a denumirii furnizorului etc.;
  • încadrarea în termenul de valabilitate sau de garanție;
  • tipul și starea ambalajelor și a mijloacelor de transport, pentru asigurarea menținerii integrității și calității mărfurilor, precum și pentru protecția mediului, până la destinație.

C. Prelevează eșantioane pentru verificare, în cazurile de prezumție de neconformitate cu documentele de însoțire care atestă calitatea (conform procedurii de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 545/1991 privind supravegherea calității produselor și serviciilor, în scopul prevenirii și combaterii faptelor care pot afecta viața sau sănătatea oamenilor, animalelor ori calitatea mediului înconjurător):

a) Orice prelevare conține, de regulă, trei eșantioane bune, identificabile oricând, în afară cazurilor când natura produselor sau cantitatea lor nu permite prelevarea decât a unui singur eșantion. Din aceste eșantioane, unul este destinat verificării în laboratorul de încercări, al doilea este destinat păstrării la laborator ca probă martor, iar al treilea, păstrării de către deținătorul produselor, ca probă martor.

Mărimea eșantioanelor, modul de prelevare, ambalare, transport și păstrare a acestora vor fi în strictă conformitate cu standardele sau normele de produs și cu metodele de încercări ale laboratoarelor autorizate sau acreditate și vor fi menționate în procesul-verbal de constatare-eșantionare-contravenție (anexa K).

Importatorul este obligat să emită comandă pentru testarea, de către un laborator autorizat sau acreditat, comandă care va fi specificată în procesul-verbal.

Agentul constatator se va asigura ca transportul și conservarea eșantioanelor să se facă la timp și corect, eliminându-se astfel posibilitatea deprecierii acestora.

În toate cazurile, eșantioanele prelevate vor fi corect sigilate. Aceste sigilii se vor aplica pe o etichetă compusă din două taloane (anexa E), ce se vor separa după completare și semnare, astfel:

  • un talon va fi preluat de către specialistul laboratorului, după ce acesta verifică integritatea sigiliului;
  • cel de-al doilea talon rămâne la agentul constatator.

Posesorii celor 3 eșantioane nu au dreptul să distrugă sau să modifice starea eșantionului dat în grija lor.

Agentul constatator este obligat să se asigure că eșantioanele vor ajunge la laboratoarele în profilul cărora intră efectuarea încercărilor în maximum 24 de ore de la prelevare, dacă perisabilitatea probei sau normativele de produse nu obligă un termen mai scurt de ajungere a eșantioanelor la laborator.

b) După prelevarea eșantioanelor, mijlocul de transport cu mărfuri poate părăsi unitatea vamală spre destinația importatorului, numai însoțit de un proces-verbal (anexa K), în care se specifică expres interdicția de comercializare sau utilizare a produselor respective până la sosirea și interpretarea raportului de încercări (buletinului de analiză) de la laborator, de către specialiștii împuterniciți.

Totodată, agentul constatator va comunica (fax, telex, telefon etc), la inspecțiile teritoriale de specialitate pe raza cărora se află destinatarul mărfii, interdicția de comercializare sau utilizare până la sosirea de la laborator a rezultatelor analizelor.

c) Laboratoarele de încercări autorizate sau acreditate sunt obligate să efectueze imediat analiza sau încercarea eșantioanelor trimise de organele de control.

Pentru verificarea eșantioanelor, laboratoarele vor folosi numai metodele precizate în procedurile tehnice specifice, menționate în documentele de autorizare sau acreditare a laboratoarelor respective.

Laboratorul desemnat pentru a efectua analizele unui anumit eșantion va întocmi un raport de încercări (buletin de analiză) imediat ce a terminat examinările respective, dar nu mai târziu de 3 ore de la încheierea încercării eșantionului, consemnând rezultatele examinărilor și analizelor ajutătoare efectuate asupra eșantionului.

Raportul de încercări sau buletinul de analiză vor fi puse la dispoziția organului care a prelevat eșantioanele imediat ce a fost întocmit, dar nu mai târziu de a doua zi dimineața până la orele 9,00.

D. Stabilesc măsuri în funcție de rezultatele operațiunilor de mai sus:

a) Neconformitățile, rezultate în urma verificărilor de la pct. III. 2.1.2., lit. A și B, vor fi menționate în procesul-verbal (anexa K) și se va stabili returnarea transportului de mărfuri. Dacă nu sunt neconformități, transportul va fi dirijat spre punctul de destinație. Procesul-verbal, întocmit în 4 exemplare, va fi transmis:

  • unității vamale;
  • importatorului și transportatorului;
  • unității din care face parte specialistul împuternicit care a efectuat constatarea;
  • organelor de cercetare penală, după caz.


b) În cazul pct. III. 2.1.2. lit. C, pe baza rezultatelor din raportul de încercări (buletin de analiză), sosit de la laboratorul autorizat sau acreditat, organele de control din județul de destinație al transportului stabilesc una dintre măsurile:

b.1) ridicarea interdicției de comercializare sau utilizare și acordarea liberului de vamă;
b.2) menținerea interdicției de comercializare sau utilizare, cu aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege și dispunerea măsurii de returnare a transportului la furnizor.

În ambele cazuri, măsura se aduce la cunoștința importatorului prin proces-verbal (anexe K).

c) în cazul de neconformități constatate la pct. III. 2.1.2. lit. A, B sau C, după caz, se va extinde controlul la importator, pentru verificarea respectării prevederilor art. 4, 5 și 6 din hotărâre.

III. 2.2. La unitățile vamale din interiorul țării

Organele vamale, împreună cu specialiștii împuterniciți conform anexei J, efectuează controlul mărfurilor, aplicând procedura de la pct. III. 2.1.

Dacă nu se constată neconformități, organele de control acordă liberul de vamă pe declarația vamală de import, care va fi semnată și de specialiștii împuterniciți.

Capitolul IV

Dispoziții finale

Dispozițiile prezentelor norme sa aplică și pentru deșeurile și produsele prevăzute în hotărâre, care urmează să fie introduse în țară sub formă de ajutoare și donații, importuri temporare și în regim de mostre.

Produsele înscrise în anexa nr. 2 a hotărârii, care urmează să fie introduse în țară sub formă de ajutoare cu caracter umanitar, medical și social, vor fi admise pe baza următoarelor documente:

  • avizul emis de Comisia interdepartamentală pentru coordonarea activității cu caracter umanitar, medical și social, desfășurată de persoane fizice, persoane juridice și organizații neguvernamentale din străinătate;
  • declarația donatorului de ajutoare umanitare, prin care să certifice, pe proprie răspundere, că produsele nu prezintă risc toxicologic și ecologic;
  • după caz, inscripționarea termenului de garanție sau de valabilitate.

În cazul în care organele de control constată că faptele săvârșite de către agenții economici sau alte persoane constituie infracțiuni, procesele-verbale de constatare-eșantionare-contravenție vor fi înaintate imediat organelor de cercetare penală, care vor acționa, în continuare, conform Codului de procedură penală.

Anexa A

  1. *) Pentru produsele de uz uman, acordul se emite de Ministerul Sănătății; pentru produsele de uz zoo-veterinar, acordul se emite de Ministerul Agriculturii și Alimentației.
    Pentru pesticidele utilizate în profilaxia sanitar-umană, acordul se emite de Ministerul Sănătății; pentru pesticidele utilizate în agricultură și zootehnie, acordul se emite de Ministerul Agriculturii și Alimentației.