Monitorul Oficial 254/1994

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:32, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0254 - Partea I – Vineri, 9 septembrie year::1994


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea Normelor privind metodologia de calcul și formularistica corespunzătoare referitoare la așezarea și urmărirea impozitelor și taxelor locale

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Normele privind metodologia de calcul și formularistica corespunzătoare referitoare la așezarea și urmărirea impozitelor și taxelor locale, cuprinse în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 506.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Norme privind metodologia de calcul și formularistica corespunzătoare referitoare la așezarea și urmărirea impozitelor și taxelor locale

Capitolul I

Dispoziții generale

Impozitele și taxele locale reglementate prin Legea nr. 27/1994 constituie venituri proprii ale bugetelor unităților administrativ-teritoriale, conform art. 1 din lege, cu excepția celor care se constituie ca venituri extrabugetare și sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor care se finanțează de la bugetele proprii ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și ale județelor, potrivit prevederilor legale. Potrivit art. 3 din lege, în categoria contribuabililor persoane juridice se includ și instituțiile publice, așa cum sunt definite în Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice, partidele politice, sindicatele, alte organizații politice și obștești, asociațiile și fundațiile, precum și altele asemenea care se încadrează în prevederile legale menționate.

Capitolul II

Impozitul pe clădiri

1. Impozitul pe clădiri este anual și se stabilește pentru clădiri de orice fel, situate în municipii, orașe, comune și sate, indiferent de modul cum sunt folosite și de destinația dată acestora, cu excepția celor scutite în mod expres prin anexa nr. 2 la Legea nr. 27/1994.

2. Prevederile referitoare la scutirea de la plata impozitului pe clădiri, menționate în Decretul-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuințe construite din fondurile statului care populație și în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, se mențin și după intrarea în vigoare a Legii nr. 27/1994, dar în condițiile prevăzute expres de legile respective.

3. Clădirile construite fără autorizație de construcție pe terenuri dobândite pe bază de acte sub semnătură privată se supun impozitului pe clădiri, pe numele persoanei fizice care a construit clădirea, cu mențiunea că impunerea stabilită nu înlocuiește titlul de proprietate asupra clădirii.

4. În cazul construirii unei clădiri fără autorizație pe un teren dobândit pe baza unui act sub semnătură privată, persoana fizică care a construit clădirea plătește atât impozitul pe clădiri, cât și impozitul pe terenuri ocupate de clădiri și alte construcții.

5. În categoria clădirilor supuse impunerii se includ și dependințele reprezentând încăperi sau spații situate fie în corpul principal de clădire, fie în afară acestuia, cum sunt: bucătăria, cămara, baia, pivnița, garajul, magazia, grajdul, remiza și altele asemenea, precum și spațiile construite, cum sunt: chioșcuri, cabane, barăci, magazine, depozite și altele similare, inclusiv cele demontabile și indiferent de natura materialelor folosite pentru realizarea acestora.

6. În categoria clădirilor supuse impozitului intră și clădirile aparținând contribuabililor, folosite pentru policlinici, case de odihnă, orașe, grădinițe de copii și ambulatorii, cluburi și altele asemenea, în condițiile în care nu cad sub incidența prevederilor din anexa nr. 2 la lege.

7. În cazul contribuabililor definiți potrivit prevederilor Legii nr. 27/1994, care au în administrare sau în folosință, după caz, clădiri proprietate de stat, impozitul pe clădiri se datorează de către aceștia. Pentru clădirile ce constituie fond locativ de stat, impozitul pe clădiri se datorează de către unitățile care le administrează, potrivit art. 4 din lege.

8. Impozitul pe clădirile proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii stabilite, potrivit criteriilor prevăzute în anexa nr. 1 la lege.

Pentru clădirile proprietatea persoanelor fizice, existente și înscrise în evidența organelor fiscale la 31.12.1994, valoarea impozabilă pentru anul 1995 se va determina prin actualizarea valorilor înscrise în evidențele fiscale, cu coeficientul rezultat din raportarea valorii impozabile pe metru pătrat, prevăzută în anexa nr. 1 la Legea nr. 27/1994, la valoarea normei pe metru pătrat prevăzută în anexa nr. 1 la Decretul nr. 471/1971 privind asigurările de stat (republicat în anul 1988). De exemplu, coeficientul rezultat din raportarea valorii impozabile pe metru pătrat de 16.800 lei de la cap. II pct. 1 din anexa nr. 1 la Legea nr. 27/1994 la valoarea normei de asigurare de la cap. II pct. 1 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 471/1971 de 840 lei se aplică la valoarea înscrisă în evidențele fiscale la 31.12.1994 pentru clădiri și alte construcții situate în municipii și orașe, precum și în localitățile componente ale acestora. În mod similar, se va proceda și pentru clădirile și alte construcții situate în comunele și satele aparținătoare municipiilor și orașelor.

9. În ceea ce privește clădirile care se înregistrează și devin impozabile după data de 1 ianuarie 1995, valoarea în funcție de care se calculează impozitul pe clădiri se determină de către organele fiscale conform metodologiei existente, pe baza suprafețelor înscrise în documentele de construcție, iar în cazu] clădirilor noi, pe baza celor din contractul de vânzare-cumpărare pentru locuințele cumpărate, la care se va adăuga și grosimea pereților, atât pentru locuință cât și pentru părțile comune care deservesc locuința.

10. Pentru clădirile contribuabililor, alții decât persoanele fizice, la care impozitul se calculează cu cota de 1,5%, valoarea impozabilă este cea înscrisă în evidența contabilă a contribuabililor respectivi. De menționat că, în valoarea clădirilor se include și valoarea elementelor care le deservesc, ca: scări, ascensoare, holuri, terase, instalații interioare pentru lumină, apă, canal, gaze, încălzire, telefonie și altele asemenea. Valoarea clădirilor, în cazul contribuabililor definiți potrivit art. 3 din legea susmenționată, alții decât persoanele fizice, nu se diminuează cu valoarea amortizării.

Construcțiile speciale așa cum sunt definite în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 266/1994 pentru aprobarea clasificației și a duratelor normale de funcționare a mijloacelor fixe, nu se supun impozitului pe clădiri.

11. Clădirile aparținând asociațiilor familiale, autorizate conform Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei inițiative, și asociațiilor agricole, constituite potrivit art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, sunt supuse impozitului pe clădiri, potrivit art. 8 din Legea nr. 27/1994, valoarea în funcție de care se calculează impozitul pe clădiri stabilindu-se potrivit criteriilor și normelor de evaluare prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 27/1994.

12. Pentru clădirile persoanelor fizice unde sunt înregistrate sedii de societăți comerciale sau alte activități economice, organizate potrivit legii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii clădirii, determinată, potrivit legii și prezentelor norme metodologice, în cazul în care este utilizată integral pentru asemenea activități sau asupra valorii aferente, când este folosită parțial.

Pentru aplicarea prevederilor alin. 2 al art. 6 din Legea nr. 27/1994, dovada folosirii parțiale o constituie declarația pe proprie răspundere a contribuabilului și/sau contractul de închiriere, după caz.

13. În mediul rural, pentru stabilirea valorii garajelor, spațiilor comerciale și a altor încăperi destinate desfășurării unor activități în scop lucrativ, care fac corp comun cu clădirea de locuit, se utilizează valoarea impozabilă pe metru pătrat înscrisă în anexa nr. 1 la legea nr. 27/1994, cap. I pct. 1.

În cazul când asemenea clădiri sunt separate de corpul clădirii de locuit, se utilizează valorile cuprinse la cap. I pct. 2 din legea menționată.

14. Clădirile înscrise în evidența contribuabililor, definiți potrivit art. 3 din Legea nr. 27/1994, alții decât persoanele fizice, sunt supuse impozitului și în perioada în care acestea se află în rezervă sau conservare, precum și acele clădiri aflate în funcțiune a căror valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării. În ambele situații, impozitul se calculează pe baza valorii la care aceste clădiri au fost înscrise în evidență.

15. Clădirile prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 27/1994 se scutesc de impozit numai în situația în care nu sunt folosite cu o altă destinație decât cea pentru care legea îi conferă înlesnirea respectivă. În cazul în care o parte din aceste clădiri se folosește ca spațiu de cazare, bufet, restaurant, chioșc pentru vânzare de cărți, reviste, ziare și alte asemenea activități economice, aceasta se impune în mod corespunzător.

De asemenea, se supun impozitului pe clădiri acele spații închiriate de instituțiile publice pentru organizarea de ședințe, simpozioane, consfătuiri, conferințe, congrese, cursuri în domeniul pregătirii profesionale și altele asemenea, dacă sunt folosite pentru aceste activități în mod permanent și se obțin venituri din închiriere.

16. În cazul modificării situației declarate, impozitul pe clădiri se recalculează în mod corespunzător. De exemplu, dacă un contribuabil persoană fizică, impus pentru o clădire cu un impozit anual de 20.000 lei, vinde clădirea respectivă în cursul lunii iunie 1995 unui alt contribuabil persoană fizică, se dă la scădere cu impozitul de 10.000 lei, aferent perioadei 1 iulie – 31 decembrie 1995 și se impune noul proprietar cu impozitul în sumă de 10.000 lei aferent perioadei de la 1 iulie – 31 decembrie 1995. În situația când primul proprietar a plătit în întregime impozitul de 20.000 lei, suma de 10.000 lei aferentă impozitului pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 1995 se compensează sau se restituie, după caz, în condițiile legii.

În mod similar se procedează și în cazul clădirilor demolate în condițiile legii, a celor distruse sau transmise în administrare ori folosință, după caz.

17. Impozitul pe clădiri, în cazul contribuabililor persoane fizice, se stabilește pe baza declarației de impunere, depusă în condițiile prevăzute de art. 61. din Legea nr. 27/1994 la organul fiscal teritorial pe raza căruia se află clădirea. Declarația va fi însoțită de copii după actul de dobândire a clădirii și după schița acesteia.

Organul fiscal teritorial comunică contribuabililor persoane fizice procesul-verbal de impunere, după verificarea realității datelor din declarația de impunere, în toate cazurile în care intervin modificări în ceea ce privește valoarea clădirii și cuantumul impozitului de plată.

18. Pentru contribuabili, alții decât persoanele fizice, impozitul se calculează direct de către aceștia prin declarația de impunere ce se depune în cursul lunii ianuarie 1995, care constituie în același timp și procesul-verbal de impunere.

19. Declarația de impunere se depune separat pentru fiecare clădire în parte, în cazul când sunt situate la adrese diferite sau în alte localități decât localitatea în care se află sediul conducerii efective sau domiciliul contribuabilului, după caz.

20. În cazul unei clădiri noi, dobândită în cursul anului, impozitul se datorează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost dobândită și se plătește Proporțional cu perioada de timp rămasă până la sfârșitul anului.

Exemplu:

Dacă un contribuabil dobândește o clădire la data de 15 februarie, impozitul anual fiind de 1.200 mii lei se datorează de la 1 martie și se repartizează pe termene de plată astfel:

  • 1.200 mii lei : 12 luni X 10 luni până la sfârșitul anului = 1.000 mii lei.

Termene de plată:

  • 15 martie 100 mii lei
  • 15 iunie 300 mii lei
  • 15 septembrie 300 mii lei
  • 15 decembrie 300 mii lei.

21. Regiile autonome și societățile comerciale cu profil special, definite potrivit legii, vor comunica în cursul lunii ianuarie a fiecărui an organului fiscal teritorial, printr-o adresă semnată de conducerea acestora, numai suma impozitului de plată, defalcat pe termene de plată.

22. Pentru clădirile în construcție aparținând contribuabililor persoane juridice, impozitul se datorează din momentul dării în folosință a construcției respective, pe baza procesului-verbal de recepție.

23. În cazul celorlalți contribuabili, alții decât persoanele juridice, clădirile nou-construite se supun impunerii de la data de 1 a lunii următoare celei în care sunt finalizați pereții și acoperișul.

Capitolul III

Impozitul pe terenuri ocupate de clădiri și de alte construcții

1. Impozitul pe terenuri ocupate de clădiri și de alte construcții, denumite în continuare impozit pe teren, se datorează de către contribuabilii prevăzuți la art. 3 din Legea nr. 27/1994 care dețin în proprietate suprafețe de teren situate în municipii, orașe și comune pe care se află clădiri și alte construcții, definite potrivit legii.

2. Suprafețele de teren ocupate de clădiri și de alte construcții, care se supun impozitului pe terenuri, se stabilesc pe baza evidențelor conduse de către consiliile locale și a declarațiilor de impunere depuse de contribuabili, alții decât persoanele juridice.

Pentru anul 1995, declarațiilor de impunere se depun până la data de 1 octombrie 1994.

3. Impozitul pe teren se stabilește pe numele proprietarului și se datorează de acesta de la data de întâi a lunii următoare începerii lucrărilor de construcții, care include și lucrările de organizare de șantier.

Impozitul pe teren se plătește și pentru suprafețele legate de deschiderea și organizarea șantierului pentru ridicarea de noi construcții, respectiv terenurile ocupate de instalații de foraj, birouri, depozite de materiale, garaje, baracamente, drumuri de acces, cele folosite drept locuință de personalul angajat al șantierului și alte asemenea, pe perioada cât sunt ocupate de asemenea obiective.

4. Impozitul pe teren, în cazul blocurilor de locuințe, se stabilește pe suprafața de teren atribuită, potrivit legii, apartamentelor aflate în proprietatea contribuabililor, fără obligația depunerii declarației de impunere prevăzută la pct. 2 de mai sus.

5. Contribuabilii care dețin în proprietate terenuri ce sunt ocupate de stadioane, săli pentru practicarea sporturilor, bazine de înot, amenajări pentru spectacole în aer liber (teatre de vară, estrade etc.) datorează impozit pe teren, conform dispozițiilor art. 13 din legea mai sus menționată.

6. Impozitul pe teren se datorează de către contribuabilii care dobândesc dreptul de proprietate pentru unele terenuri avute anterior în administrare sau folosință, începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care a survenit această modificare.

De exemplu, o societate comercială a dobândit dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de teren aflate în administrare la 1 iulie 1995 și pentru întregul an 1995 a avut taxa stabilită conform Legii nr. 69/1993 privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru agricultură sau silvicultură.

În asemenea caz, până la 30 iunie 1995 se va datora taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alt scop decât producția agricolă sau silvică, dar de la 1 iulie 1995 datorează impozitul pe terenurile ocupate de clădiri și de alte construcții, în care scop va trebui să încunoștințeze prin declarație scrisă organul fiscal în raza căruia se află terenul respectiv.

7. Pentru impozitul pe terenurile construite, reglementările privind depunerea declarației, completarea acesteia, responsabilitatea întocmirii acesteia, modificările ce intervin în cursul anului sunt identice cu cele prevăzute la art. 9-12 din Legea nr. 27/1994, precum și cu cele precizate la cap. II din prezentele norme, referitoare la impozitul pe clădiri.

Capitolul IV

Taxa asupra mijloacelor de transport

1. Taxa asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, pentru fiecare jumătate litru cilindree (500 cmc) sau fracțiune de jumătate litru cilindree (sub 500 cmc). Astfel, pentru un autocamion cu o capacitate cilindrică de 5,200 litri revine o taxă anuală de 132.000 lei (10 jumătăți litru cilindree plus o jumătate de litru cilindree corespunde fracțiunii de capacitate de 200 cmc în total 11 jumătăți litru cilindree a 12.000 lei).

2. Taxa asupra mijloacelor de transport se calculează la locul unde contribuabilii își au domiciliul sau sediul, după caz, și se datorează indiferent de faptul dacă mijloacele de transport au fost sau nu înmatriculate la organele de poliție sau înregistrate la căpitănia portului.

3. În vederea acordării facilității prevăzute la ultimul alineat al art. 20 din Legea nr. 27/1994, contribuabilii în cauză trebuie să prezinte organului fiscal de domiciliu copia legalizată a documentului oficial prin care se atestă situația respectivă, precum și documente prin care să se ateste că mijlocul de transport este adaptat invalidității acestora.

4. Capacitatea cilindrică a motorului, în alte situații decât cele reglementate prin lege, se poate dovedi cu o adeverință eliberată de o societate de profil, specializată, care este abilitată să efectueze servicii tehnice auto, potrivit legii.

5. Pentru remorci, semiremorci și rulote, taxa anuală se stabilește avându-se în vedere declarația contribuabilului în ce privește capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului. De exemplu, dacă un contribuabil are remorci tractate de autotrenuri cu capacități cilindrice diferite, acesta este obligat să declare capacitatea cilindrică a autovehiculului care tractează remorcile respective.

Taxa stabilită nu poate fi mai mică:

  • pentru remorci cu o capacitate de până la 1 tonă – 50% din taxa stabilită pentru un autoturism cu capacitate cilindrică de 1.300 cmc;
  • pentru remorci cu o capacitate între 1-3 tone – 50% din taxa stabilită pentru un tractor cu capacitate cilindrică de 4.760 cmc;
  • pentru remorci cu o capacitate de peste 3 tone – 50% din taxa stabilită pentru un autotren cu capacitate cilindrică de 11.000 cmc.

6. Prin motociclete, potrivit art. 110 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulația pe drumurile publice, se înțelege autovehiculele care au o capacitate cilindrică de peste 69 cmc.

7. Taxa asupra mijloacelor de transport, în cazul vapoarelor, se stabilește în funcție de tonaj, respectiv 50.000 lei pentru fiecare 1.000 tdw sau fracțiune de 1.000 tdw.

8. Localnicii din Delta Dunării și Insula Mare a Brăilei care folosesc bărcile și luntrele pentru transport de uz personal sunt exonerați de la plata taxei asupra mijloacelor de transport. Pentru acordarea acestei înlesniri, persoanele fizice în cauză trebuie să facă dovada organelor fiscale că au domiciliul în Delta Dunării și în Insula Mare a Brăilei, pe bază de tabel certificat de consiliile locale de domiciliu.

9. Taxa asupra mijloacelor de transport se dă la scădere în cazurile în care mijlocul de transport respectiv a fost înstrăinat și radiat din evidențele organelor dc poliție sau ale căpităniei portului.

Radiere din evidența organelor de poliție, prevăzută de art. 23 din Legea nr. 27/1994 se referă la scoaterea din evidență a acestor mijloace de transport, în condițiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 610/1992 privind cartea de identitate a autovehiculului.

Pentru autovehiculele care nu sunt supuse înmatriculării, scăderea taxei se poate face numai în cazul înstrăinării acestora sau prin scoatere din uz, urmare a casării sau vânzării ca piese de schimb (motor, caroserie, șasiu, cutie de viteze etc.), fapt dovedit prin documente care să ateste aceste situații.

Casarea va fi dovedită prin documente din care să rezulte că mijlocul de transport a fost predat unităților autorizate pentru colectarea și recuperarea metalelor. Taxa asupra mijloacelor de transport nu se dă la scădere pentru perioada cât autovehiculele sau mijloacele de transport pe apă se află în reparații curente sau reparații capitale, și nici în cazul lipsei temporare a unor piese de schimb din rețeaua comercială sau de la unitățile de reparații de profil.

10. Stabilirea și darea la scădere a taxei asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică se va face avându-se în vedere și prevederile Hotărârii Guvernului nr. 610/1992 privind cartea de identitate a autovehiculului.

Deținerea unor piese disparate sau a unor caroserii de autovehicule nu înseamnă că acel contribuabil are un autovehicul taxabil.

În caz de transformare a autovehiculului prin carosare nu se stabilește o nouă taxă, deoarece capacitatea cilindrică a motorului nu se modifică.

11. Contribuabilii care datorează taxă asupra mijloacelor de transport sunt datori să îndeplinească obligațiile prevăzute de art. 61 din Legea nr. 27/1994, atât în ceea ce privește declararea dobândirii mijlocului de transport, cât și în ceea cc privește schimbările intervenite ulterior declarării, care conduc la modificarea cuantumului taxei.

12. În cazul schimbării domiciliului sau a sediului, contribuabilii definiți, potrivit legii, care sunt proprietari de mijloace de transport supuse taxei, au obligația să declare în termen de 30 de zile la organul fiscal de la vechiul domiciliu sau sediu data mutării și noua adresă.

În baza acestei declarații organul fiscal transmite dosarul impunerii în termen de 15 zile organului fiscal de la noul sediu sau domiciliu, specificând că, în baza confirmării primirii, va da la scădere taxa, cu începere de la data de 1 a lunii în care s-a schimbat sediul sau domiciliul, urmând ca impunerea să se stabilească cu începere de la aceeași dată la noul domiciliu.

Organul fiscal de la noul sediu sau domiciliu verifică pe teren, înainte de confirmarea primirii dosarului, exactitatea datelor privind noul sediu sau domiciliu, confirmând preluarea debitului în termenul prevăzut de lege.

13. În cazul înstrăinării mijloacelor de transport, taxa stabilită pe numele vânzătorului se dă la scădere pe baza actului de vânzare-cumpărare și a certificatului de radiere din evidența organelor de poliție sau căpităniei portului, după caz, cu începere de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-a făcut radierea.

Unitatea fiscală va acorda scăderea taxei și va comunica, în termen de 15 zile, la organul fiscal din raza de domiciliu a cumpărătorului, numele și adresa cumpărătorului și data de la care s-a acordat scăderea.

Unitatea fiscală de domiciliu a cumpărătorului este obligată să confirme primirea datelor respective în termen de 30 de zile și să ia măsuri pentru impunerea în continuare a cumpărătorului.

În ce privește înscrierea sau scoaterea din evidențele fiscale a mijloacelor de transport, sunt aplicabile și prevederile din Instrucțiunile comune ale Ministerului de Interne, Ministerului Finanțelor și Ministerului Transporturilor nr. 290/2802/1189/1993, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 28 mai 1993.

14. În cazul contribuabililor proprietari de mijloace de transport supuse taxei, plecați din localitatea de domiciliu sau din sediu fără să declare sau fără să anunțe modificările intervenite, taxele aferente se debitează în evidențele fiscale, urmând ca, ulterior, să se facă cercetări pentru a fi urmăriți la plată, potrivit reglementărilor legale, ori să li se transmită debitele în localitățile unde au plecat, în condițiile legii.

15. Persoanele juridice care au ca profil de activitate transportul de călători în comun, din interiorul localității, datorează taxă asupra mijloacelor de transport numai pentru autovehiculele folosite în alte scopuri decât pentru transportul de călători în comun.

16. Pentru mijloacele de transport cu tracțiune mecanică, altele decât cele menționate expres la art. 20 din Legea nr. 27/1994, cum ar fi: autospeciale, autogunoiere, autocisterne, automacarale, motostivuitoare, autogredere și altele asemenea, nivelul taxei este cel prevăzut pentru autobuze, autocare, microbuze, autocamioane de orice fel.

Capitolul V

Taxa pentru folosirea locurilor publice

Spre deosebire de impozitele și taxele prevăzute la cap. II-IV din Legea nr. 27/1994, care se percep anual, taxele pentru folosirea locurilor publice sunt zilnice și se datorează de către contribuabilii definiți la art. 3 din lege și se stabilesc de către consiliile locale în cadrul limitelor menționate la cap. V din legea sus-menționată.

1. Consiliile locale nu vor da aprobări pentru ocuparea locurilor publice, altele decât cele prevăzute la art. 27 din Legea nr. 27/1994, dacă nu se face dovada plății taxelor.

Pentru acei contribuabili care folosesc locurile publice, altele decât locurile publice de desfacere, mai mult de o lună, se vor întocmi de către administrația târgurilor, piețelor și oboarelor, evidențe nominale pe baza cărora se va urmări plata lunară a taxelor datorate.

2. Pentru folosirea locurilor publice, altele decât locurile publice de desfacere, de către persoane fizice și persoane juridice, pentru distracții populare, circuri, menajerii și alte asemenea activități se aplică prevederile art. 30 lit. a) din Legea nr. 27/1994.

3. Consiliile locale, prin administrația piețelor, târgurilor și oboarelor, acolo unde sunt organizate asemenea unități, sunt obligate, în aplicarea art. 27 din Legea nr. 27/ 1994:

a) să controleze activitatea încasatorilor și perceperea în cuantumul legal a taxelor prevăzute de lege;
b) să supravegheze aplicarea întocmai a prevederilor legale și încasarea în totalitate a taxelor;
c) să aprovizioneze pe încasatori cu chitanțe și să țină evidența utilizării acestora;
d) să primească zilnic de la încasatori sumele încasate și să le verse cel mai târziu a doua zi după încasarea acestora și să țină evidența încasărilor și vărsămintelor efectuate.

4. Ocuparea temporară și permanentă a locurilor publice, altele decât cele menționate la art. 27 din legea mai sus menționată precum și a suprafețelor din fața magazinelor sau atelierelor de prestări servicii se face numai cu aprobarea dată de către consiliile locale, însoțită de dovada plății taxelor datorate. În acest scop, consiliile locale vor stabili nivelul taxelor în limitele prevăzute de lege, vor organiza evidența și încasarea acestor taxe.

5. Controlul privind evidența, încasarea și vărsarea taxelor prevăzute la cap. V se efectuează de către organele fiscale, cel puțin o dată pe trimestru.

6. În aplicarea prevederilor art. 31 din Legea nr. 27/ 1994 se va avea în vedere ca nivelul chiriei să fie cel puțin la nivelul cuantumului taxelor stabilite de consiliile locale și cu îndeplinirea dispozițiilor legale referitoare la închiriere.

Capitolul VI

Taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor în domeniul construcțiilor

1. Taxele prevăzute la art. 34 din Legea nr. 27/1994 se datorează la cererea depusă pentru eliberarea, viza și prelungirea valabilității, conform legii, a actelor respective, după caz. Obligația de a se obține asemenea autorizații sau acte este reglementată de dispozițiile legale în vigoare.

La eliberarea actelor sau efectuarea lucrărilor prevăzute la cap. VI din legea de mai sus, se va pretinde dovada plății taxelor înainte de a elibera actele sau de a presta serviciile respective și nu la data depunerii cererilor.

Dovada de plată a taxei datorate în original se păstrează la dosarul organului care prestează serviciul.

2. Prevederile art 34 pct. 2 alineatul ultim din Legea nr. 27/1994 nu se aplică în cazul construcțiilor gospodărești care se autorizează a fi construite pe lângă locuință.

3. Taxele prevăzute la art. 34 pct. 12 din aceeași lege, așa cum au fost stabilite de consiliile locale, se percep cu data de 1 iunie 1994 pentru autorizațiile eliberate începând cu această dată.

Pentru autorizațiile eliberate în perioada 1.I.-30.V.1994 și, respectiv, pentru acele autorizații la care taxa de viză a fost debitată în luna ianuarie 1994, taxa se recalculează pentru perioada 1.VI.-31.XII. 1994, potrivit Legii nr. 27/1994.

4. Taxele prevăzute la art. 34 pct. 12 A lit. e) se aplică și în cazul asociațiilor familiale, precum și în cazul persoanelor fizice autorizate să desfășoare alte activități decât cele menționate la lit. a)-d).

5. În situația când autorizațiile de la art. 34 pct. 12 lit. A și B nu au fost vizate până la 31 ianuarie a anului de impunere, acestea se debitează în evidențele organelor fiscale și se urmăresc la plată potrivit dispozițiilor legale.

Capitolul VII

Taxe pentru folosirea mijloacelor de publicitate, afișaj și reclamă

1. Taxele prevăzute la cap. VII din Legea nr. 27/1994 se calculează de către contribuabilii definiți potrivit legii și se plătesc la bugetul consiliului local pe raza căruia s-a făcut publicitatea, afișajul și reclama, cu excepția situației prevăzute la art. 45 din lege. Documentul de plată a taxei se păstrează de contribuabili pentru a fi pus la dispoziția organului fiscal sau a altor organe de control.

2. Pentru firmele, reclamele, afișele și publicitatea realizată atât în limba română cât și într-o limbă străină, taxa se încasează nemajorat.

În ce privește prevederile art. 40 alin. 1 din aceeași lege, acestea se aplică la publicitatea și reclama făcute în alte condiții decât cele prevăzute de art. 39 din lege, inclusiv la publicitatea și reclama realizată ocazional prin presă.

3. Contribuabilii care expun sub formă de reclamă draperii, umbrele etc., amplasate în față magazinului sau atelierului etc., pentru protejare împotriva soarelui sau a ploii, prin care se realizează reclamă pentru alte firme decât cea proprie (Kent, Pepsi-Cola etc.), datorează taxa prevăzută la art. 41 alin. 1, în condițiile prevăzute de Legea nr. 27/1994.

În situația în care publicitatea se face prin presă, taxa prevăzută la art. 40 alin. 1 din lege se varsă la bugetul consiliului local pe teritoriul căruia se află organul de presă care face publicitatea efectivă și a încasat taxa prin tarif, până la data de 10 a lunii următoare celei în care taxa a devenit exigibilă și, respectiv, încasată.

4. Taxa datorată conform art. 41 alin. 2 din lege se dă la scădere de la data de întâi a lunii următoare în care contribuabilul a depus cererea prin care declară pe propria răspundere renunțarea la acea modalitate de reclamă.

5. Contribuabilii care efectuează lucrări de afișaj, publicitate sau reclamă au obligația de a pretinde dovada achitării taxelor și de a menționa pe actele ce se eliberează clientului pentru executarea comenzilor numărul și data chitanței, suma achitată, precum și unitatea în contul căreia s-a plătit taxa.

În cazul afișelor tipărire, regiile autonome sau societățile comerciale, după caz, au obligația să nu efectueze lucrarea până nu se face dovada achitării taxei pentru întregul tiraj. De asemenea, au obligația ca, în cuprinsul imprimatului, să menționeze tirajul, cuantumul taxei și documentul de plată a acesteia.

6. Pentru acțiunile sponsorizate, în condițiile Legii privind sponsorizarea nr. 32/1994, nu se datorează taxa penntru reclamă și publicitate, dacă au la bază un contract de sponsorizare, așa cum se prevede la art. 1 din legea sus-menționată.

7. Pentru reclama făcută în condițiile art. 42 din Legea nr. 27/1994, exclusiv într-o limbă străină, taxa se majorează cu 500%, astfel:

Exemplu:

Un contribuabil efectuează reclamă la țigări prin afișarea unui panou cu o suprafață de 1,5 mp.
Reclama este efectuată exclusiv într-o limbă străină.
Taxa conform art. 37 lit. a) este de 18.000 lei (nivel minim).
Taxa datorată se calculează astfel:
- pentru reclamă la tutun 18.000 X 500% = 90.000 lei
- pentru reclamă exclusiv într-o limbă străină
18.000 X 5 = 90.000 lei
Taxa totală datorată = 90.000 lei + 90.000 lei = 180.000 lei.

8. Taxa de publicitate, afișaj și reclamă, datorată conform art. 37, 38 și 41 din Legea nr. 27/1994, cu o durată mai mare de 1 an, se plătește în cursul lunii ianuarie a fiecărui an. În cazul în care asemenea publicitate, afișaj și reclamă se fac în cursul anului, taxa se plătește, în întregime, în cursul lunii în care a început să se facă publicitate, afișaj și reclamă.

9. Pentru mijloacele de publicitate, afișaj și reclamă care au diferite forme geometrice, taxa prevăzută la art. 37 din legea sus-menționată se calculează avându-se în vedere suprafața desfășurată a acestora.

Capitolul VIII

Taxa pentru șederea în stațiunile balneoclimaterice

1. Pentru a beneficia de prevederile art. 46 alin. 2 și 3 din Legea nr. 27/1994, contribuabilii în cauză trebuie să facă dovada cu documentul oficial prin care se atestă situația respectivă (carnetul de student sau de elev, talonul de pensie, copia după certificatul de persoană handicapată etc.), însoțit de actele de identitate.

2. În cazul folosirii cabanelor turistice aflate în afara teritoriului stațiunilor balneoclimaterice nu se datorează taxa prevăzută de cap. VIII din lege.

3. Sumele încasate drept taxe pentru șederea în stațiunile balneoclimaterice se varsă la bugetul consiliului local pe raza căruia se află stațiunea, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele respective, cu excepția situațiilor în care acest termen cade în zile nelucrătoare, când se aplică prevederile art. 62 din legea mai sus menționată.

Capitolul IX

Taxa pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectură și arheologice

1. Reducerea cu 50% a taxei prevăzute la cap. IX art. 51 din Legea nr. 27/1994 se acordă când vizitarea obiectivelor respective se face individual sau în grup, pe baza documentelor prezentate cu ocazia vizitei, care să ateste situația respectivă.

2. În ce privește dispozițiile art. 52 din aceeași lege, acestea se aplică pentru toate categoriile de vizitatori, dacă consiliile locale au dat o hotarâre în acest sens.

Capitolul X

Alte taxe locale

1. Contribuabilii, definiți potrivit art. 3 din Legea nr. 27/1994, care au în folosință sau în proprietate utilaje autorizate sa funcționeze, de natura celor prevăzute la art. 53, datorează pentru fiecare utilaj taxă anuală și în condițiile în care utilajul nu a funcționat în timpul anului din diverse motive (reparații curente sau capitale, lipsă de combustibil, energie electrică etc.).

Taxa prevăzută la art. 53 din lege se plătește separat de taxele pentru eliberarea și viza autorizațiilor de funcționare, care se aprobă de consiliile locale pentru desfășurarea în mod legal a acelei activități.

2. În categoria ferăstraie mecanice pentru lemne se cuprind utilajele pentru debitat și tăiat lemne, cu excepția celor de tip drujbă.

3. Taxa se stabilește pe baza declarației depuse în condițiile art. 61 din legea mai sus menționată și se dă la scădere pe baza declarației pe propria răspundere a contribuabilului.

4. Pentru anul 1994, taxa prevăzută la art. 53 din lege se plătește proporțional cu perioada de timp de la data intrării în vigoare a Legii nr. 27/1994, respectiv de la 1 iunie, până la 31 decembrie 1994, plata efectuându-se în două rate egale.

Având în vedere că prevederile art. 53 se aplică de la 1 iunie 1994, prima rată de plată a taxei prevăzute la alin. 1 se face pentru acest an în condițiile art. 4 alin. 2 din Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994, respectiv până la 31 iulie 1994 inclusiv.

5. Taxa prevăzută la art. 54 din lege se recalculează în funcție de nivelurile menționate în acest articol, proporțional cu perioada de la data intrării în vigoare a Legii nr. 27/1994, respectiv 1 iunie până la 31 decembrie 1994, plata urmând a se efectua fără majorări de întârziere până la data de 31 iulie 1994 inclusiv.

Capitolul XI

Dispoziții comune și tranzitorii

1. Contribuabilii, definiți potrivit art. 3 din Legea nr. 27/1994, au obligația de a depune declarațiile de impunere prevăzute la art. 61 numai în cazul când dobândesc bunuri impozabile sau taxabile, sau atunci când au intervenit schimbări care conduc la modificarea impozitului sau a taxei datorate.

Nu se depun noi declarații pentru bunurile impozabile sau taxabile prevăzute la cap. II-IV din legea de mai sus și existente în evidențele fiscale la 31 decembrie 1994 și nici pentru cele prevăzute la cap. X din lege și existente în evidențele fiscale la 1 iunie 1994, cu excepția clădirilor aparținând contribuabililor persoane fizice, care sunt folosite, total sau parțial, ca sedii de societăți comerciale sau alte activități economice.

2.În ce privește termenul stabilit la alin 5 al art. 62 din legea sus-menționată, aceasta dă dreptul contribuabilului de a plăti în termen de 30 de zile impozitul sau taxa, respectiv diferența de impozit sau de taxă fără majorări de întârziere, cu mențiunea că majorarea de întârziere se calculează de la data când impozitul sau taxa era datorată și până la data comunicării.

De exemplu, s-a stabilit în anul 1995 impozit pe clădiri în cazul unui contribuabil pentru anii 1993 și 1994, în sumă de 50.000 lei, pentru care majorările totale până la data de 1 iunie 1995, când s-a comunicat impozitul de plată, sunt în sumă de 10.090 lei, în total suma de plată fiind de 30.000 lei. În aceste condiții, contribuabilul în cauză poate plăti suma de 50.000 lei, care reprezintă impozit pe clădiri până la 30 iulie 1995 fără majorări, iar dacă va depăși termenul de 30 iulie 1995, atunci la suma totală de 50.000 lei se vor adauga și majorările de întârziere de 0,3%, calculate pentru fiecare zi de întârziere la plată, de la 1 iulie până la data plății, inclusiv a sumei de 50.000 lei impozit pe clădiri.

3. Contribuabilii definiți potrivit legii, depun spre rezolvare, în primă instanță, contestațiile privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat, județeană sau a municipiului București.

4. Taxa de timbru de 2%, prevăzută la art. 64 din lege, nu se datorează în cazul când sunt contestate majorările de întârziere.

5. Contribuabilii, persoane fizice, îndreptățite de a beneficia de scutire la plata impozitelor și taxelor locale, conform art. 66 din Legea nr. 27/1994 sunt obligați să prezinte organului fiscal sau organului local care prestează serviciul copia actului care atestă situația care îl exonerează de la plata impozitului sau a taxei și care rămâne ca document oficial la organul respectiv, care îl certifică „pentru conformitate".

Pentru taxele de la cap. V art. 27, cap. VIII și cap. IX din aceeași lege, contribuabilii în cauză vor prezenta documentul oficial însoțit de acte de identitate la luarea în evidentă (în cazul cazării în stațiunile balneoclimaterice sau cu ocazia vizitării muzeelor, monumentelor istorice și de arhitectură, desfacerii produselor agroalimentare în locurile publice de desfacere).

Scutirile prevăzute la art. 66 din lege se acordă numai persoanelor în cauză, nu și membrilor de familie (soție, copii etc.). În cazul bunurilor proprietatea ambilor soți, scutirea de impozit sau de taxă se acordă numai pentru cota-parte ce revine persoanei menționate în mod expres de lege, pe baza actelor de proprietate prezentate, în copie, organelor fiscale.

6. Scutirea de impozite și taxe locale, conform art. 66 din lege, se acordă începând cu luna următoare celei în care, persoanele în cauză prezintă actele doveditoare prin care se atestă situația respectivă.

7. Prevederile art. 8 lit. K din Legea nr. 42/1990, privind cinstirea eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, celor care au fost reținuți în perioada 18-22 decembrie 1989 ca urmare a participării la acțiunile revoluției, precum și celor care au participat direct în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 21 august 1992, referitoare la scutirea de la plata taxelor și impozitelor pentru clădiri și terenul aferent, pentru autoturisme hycomat și mototricicluri se mențin și în condițiile Legii nr. 27/1994.

8. Organele fiscale au obligativitatea de a verifica, în primul semestru al anului de impunere, realitatea datelor înscrise în declarațiile depuse conform art. 61 din lege, iar după această dată elementele din declarațiile depuse se verifică lunar, astfel ca până la 31 decembrie a fiecărui an să fie verificate toate noile declarații depuse.

9. Stabilirea vinovăției funcționarului public pe linia nestabilirii și necomunicării impozitelor și taxelor locale datorate potrivit legii, se face în termenul de prescripție prevăzut la art. 62 alin. 4 din Legea nr. 27/1994.

10. În aplicarea prevederilor art. 73 din legea de mai sus, se vor avea în vedere dispozițiile legale care reglementează gestionarea, administrarea și utilizarea unor taxe ca venituri extrabugetare.

11. Impozitele și taxele prevăzute la cap. II, III și IV din Legea nr. 27/1994 se aplică începând cu 1 ianuarie 1995, iar pentru anul 1994 se aplică dispozițiile Legii nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale și ale Decretului nr. 425/1981, cu modificările ulterioare.

12. Prevederile cap. XI din lege sunt aplicabile și în cazul impozitelor și taxelor pentru care noile reglementări intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 1995.

13. Potrivit dispozițiilor art. 65 din lege, consiliile locale sau județene pot acorda înlesnirile menționate expres în cuprinsul acestui articol, pe bază de cerere.

Cererea se depune de către contribuabil la organul fiscal de domiciliu sau sediu, care va prezenta consiliului local sau județean o notă cuprinzând date referitoare la obligațiile fiscale, bunurile urmăribile ale contribuabilului rezultate din evidențele fiscale, însoțită de cererea de acordare a înlesnirii.

Soluția adoptată de către consiliul local sau județean va fi comunicată și organului fiscal, în termen de 15 zile, care va face operarea în evidențele nominale și centralizate.

14. Prevederile art. 67 din Legea nr. 27/1994 nu se aplică în cazul contribuabililor din străinătate care nu au activitate, respectiv nu realizează venituri din exploatarea de bunuri impozabile sau taxabile în România.

Contribuabilii din străinătate cărora le sunt aplicabile prevederile art. 67 au obligația de a prezenta organului la care se face plata dovada schimbului valutar.

15. Formularistica necesară organelor fiscale în vederea stabilirii și încasării impozitelor și taxelor locale este prevăzută în anexele la prezentele norme.

Actualizarea și completarea formularisticii respective se va face prin ordin al ministrului finanțelor.

16. Prevederile prezentelor norme se aplică începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 27/1994.

Pe data intrării în vigoare a prezentelor norme se abrogă Normele metodologice referitoare la tehnica de calcul a impozitelor și taxelor locale, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 48 din 24 februarie 1982, precum și orice alte dispoziții contrare.


Județul...............
Municipiul/Orașul ...............
Comuna ...............

Declarație
pentru stabilirea impozitului pe clădiri, a impozitului pe terenuri ocupate de clădiri și de alte construcții,
proprietatea contribuabililor persoane fizica, situate în municipii, orașe și comune

Subsemnatul(a) ..............., domiciliat în județul ..............., localitatea ............... str. ..............., nr. ..., bl. ..., sc. ...., et. ....., ap. ....., cod poștal............, angajat la ............... ............... ..............., cont bancar ...............

Declar prin prezenta că dețin cu începere de la data de........... conform actului nr. ....... o proprietate situată în județul ..............., localitatea ..............., str. ..............., nr. ..., bl....., sc. ...., et. ....., ap. .....

I. Clădiri

Data de predare/primire/dare în folosință a clădirii ............ construită cu destinația ...............,

Clădirea are/nu are subsol, are/nu are mansardă.

Grosimea pereților este sub/peste 25 cm; are ...... etaje cu lifturi/scară.

Are/nu are lift de serviciu și are/nu are scară de serviciu.

Corpurile de clădiri și alte construcții separate de la aceeași adresă, ca: magazii, barăci, precum și pivnițe boxe, subsoluri, etaje, alte anexe, se menționează în continuare:

Specificație Construcții cu pereți Construcții anexe în afara corpului principal al clădirii, cu pereții din: Subsoluri locuibile Mansarde locuibile Pivnițe în corpul clădirilor Garaj (în subsolul clădirii)
în cadre de beton armat cu/și fără
(DA/NU)
încălzire centrală
din cărămidă arsă fără cadre cu/și fără
(DA/NU)
instalații electrice și sanitare
din lemn, cărămidă nearsă cu/și fără
(DA/NU)
instalații electrice și sanitare
DA NU DA NU DA NU cărămidă arsă alte materiale Tencuite sau pavate Netencuite și nepavate
Suprafață

Pe lângă garajul din subsolul clădirii mai dețin ...... încăperi în subsolul și/sau mansarda clădirii.

II. Terenuri

Teren în proprietate ocupat de clădiri și de alte construcții: ............... ............ mp.

III. Alte date

Aparțin/nu aparțin uneia dintre categoriile speciale de mai jos:

  1. Veteran sau invalid de război.
  2. Erou al Revoluției din decembrie 1989 sau urmaș al acestuia.
  3. Beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990(republicat).
  4. Beneficiar al Legii nr.......


Data
............... ............
Numele și prenumele,
............... ............
Semnătura,
............... ............


Județul...............
Municipiul/Orașul ...............
Comuna ...............

Proces-verbal de stabilire - Înștiințare de plată
a sumelor datorate ca impozit pe clădiri-terenuri, conform Legii nr. 27/1994 privind impozitele și taxele locale, de către contribuabili persoane fizice[1]

Numele și prenumele proprietarului
Adresa proprietății

Potrivit Legii nr. 27/1994 și declarației contribuabilului se stabilesc obligațiile de plată după cum urmează:


Stabilirea valorii impozabile pentru clădiri și alte construcții:

Specificație Construcții cu pereți în cadre de beton armat Construcții cu pereți din cărămidă arsă fără cadre de beton armat Construcții cu pereți din lemn, cărămidă nearsă sau alte materiale Construcții anexe în afara corpului principal al clădirii Sub soluri locui bile Man sarde locui bile Pivnițe în corpul clădirilor
Cu încălzire centrală Fără încălzire centrală Cu instalații Fără instalații Cu instalații Fără instalații Cu pereții din cărămidă arsă Cu pereții din alte materiale Ten cuite sau pa vate Neten cuite și nepa vate
Suprafața
Valoarea impozabilă ...........mp X... lei/mp = ...........lei
Suprafața camerelor ocupate de sedii de societăți comerciale sau alte activități economice........

Calculul impozitelor:

Impozit pe locuință (lei X %) lei ........................
Impozit pe clădiri ocupate de sedii de societăți comerciale sau alte activități economice
(lei X %) lei
Total impozit lei
Impozit pe garaj (lei X %) lei
Impozit pe teren ocupat de clădiri și de alte construcții
(.... mp X ......lei/mp = ........ lei)

Precizări privind obligațiile de plată:

Impozitul pe clădiri și alte construcții se datorează începând cu:
....................................................................

Organul financiar,

Data,

Am primit un exemplar,

Semnătura contabilului,


Notă:

  • Impozitul pe clădiri și terenuri se plătește trimestrial, în rate egale, până la 15 a ultimei luni din trimestru.
  • Pentru neplata în termen a impozitului datorat se plătește o majorare de 0,3% pentru fiecare zi de întârziere.
  • Contribuabilii sunt obligați, potrivit art. 61 din Legea nr 27/1994 privind impozitele și taxele locale, să depună declarații la organele fiscale de la locul situării imobilului, în termen de 30 de zile de la data dobândirii sau de la data la care au intervenit schimbări care conduc la modificarea impozitului.
  • Impozitul pe clădiri și impozitul pe terenuri rămân valabile în măsura în care nu se produc modificări.
  • În cazul în care suprafața de teren sau valoarea impozabilă a clădirii se modifică, acestea se comunică, în termen de 30 de zile, organelor fiscale.


Județul......................
Unitatea......................
Adresa......................
...................... ......................
Telefon......................
Nr. din Registrul comerțului...............
Codul fiscal......................
Verificat de (organul fiscal) ......................
Nr. și data înregistrării......................
Semnătura,
(ștampila)


Declarație[2]
pentru stabilirea taxei asupra mijloacelor de transport în cazul contribuabililor persoane juridice


Nr. crt. Specificare Număr mijloace de transport Taxa stabilită
I. Mijloace de transport auto
1 Autoturisme
2 Autobuze, autocare, microbuze, autocamioane de orice fel
3 Autotrenuri de orice fel
4 Tractoare
5 Motociclete, motorete, scutere
6 Biciclete și tricicluri cu motor
7 Remorci, semiremorci, rulote
X Total taxa (I) X
II. Mijloace de transport pe apă
1 Bărci de orice fel
2 Bacuri, poduri plutitoare
3 Șalupe
4 Iahturi
5 Remorchere și șlepuri
6 Vapoare
X Total taxă (II) X
X Total taxă (I+II) X


...............................
(Data completării declarației)


Director,

Contabil șef,


(verso)
Județul......................
Unitatea......................
Adresa......................
...................... ......................
Telefon......................
Nr. din Registrul comerțului...............
Codul fiscal......................
Verificat de (organul fiscal) ......................
Nr. și data înregistrării......................
Semnătura,
(ștampila)


Situația nominală
privind stabilirea taxei asupra mijloacelor de transport


Nr. crt. Specificare
(Tipul)
- Capacitatea cilindrică
- Nr. mijloace transport
- Tonaj
Taxa datorată după:
- capacitate cilindrică
- nr. mijloace de transport
- tonaj
Total taxă Observații
1 Autoturisme
...
...
2 Autobuze, autocare, microbuze, autocamioane de orice fel
...
...
3 Autotrenuri de orice fel
...
...
4 Tractoare
...
...
5 Remorci, semiremorci, rulote
...
...
6 Motociclete [3]
7 Bărci de orice fel
8 Şalupe
9 Iahturi
10 Remorchere și șlepuri
11 Vapoare (după tonaj)
12 Total taxă (I-II) X X


Județul......................
Unitatea......................
Adresa......................
...................... ......................
Telefon......................
Nr. din Registrul comerțului...............
Codul fiscal......................
Verificat de (organul fiscal local) ......................
Nr. și data înregistrării......................
Semnătura, ......................
(ștampila)


Declarație
pentru stabilirea impozitului pe clădiri, a impozitului pe terenuri ocupate de clădiri și de alte construcții și a taxei pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în cazul contribuabililor persoane juridice

A. Impozit pe clădiri
Nr. crt. Denumirea clădirii Valoarea din evidențe la
............
Impozit
Cota
- % -
De plată
- lei –
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
... Total : X
B. Impozit pe terenuri ocupate de clădiri și de alte construcții
Nr. crt. Specificare Suprafața
(mp)
Impozit
pe mp De plată
1 Terenuri situate în municipiu
2 Terenuri situate în orașe
3 Terenuri situate în comune
x Total x
(verso)
C. Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat
I. Taxa pentru terenurile proprietate de stat
Nr. crt. Specificare Localități urbane Localități rurale Total taxă
Suprafață
(mii mp)
Taxă (mii lei) Suprafață
(mii mp)
Taxă (mii lei) Suprafață
(mii mp)
Taxă (mii lei)
0 1 2 3 4 5 6 (2+4) 7 (3+5)
...
...
...
...
...
...
...
x Total
II. Taxa pentru terenurile ocupate de linii ferate și drumuri
Nr. crt. Specificare Total
km Taxă
(mii lei)
1 Linii ferate normale
2 Linii ferate înguste
3 Drumuri
x Total
III. Total taxă teren
(I + II) x ..................
...............................
(Data completării declarației)

Director,

Contabil șef,



Județul......................
Municipiul/Orașul......................
Comuna......................


Declarație
pentru stabilirea taxei asupra mijloacelor de transport


Subsemnatul(a) ........................., cu domiciliul în ........................., str. ........................., nr. ......., bl. ..., sc. ...., ap. ...... județul ....................., declar prin prezenta că am devenit proprietarul(a) mijlocului de transport ........................., serie motor ..................., capacitatea cilindrică ......... cmc, tip ........................., conform actului nr. ........... din ....... Posed buletinul de identitate seria. ........... nr. ........... eliberat de ........... ........... la ............ Sunt născut(ă) la data de ........... în localitatea ........... ..........., județul ........... ..........., Tata ........... ........... mama ........... ........... telefon: acasă ..........., la serviciu ..........., cont bancar ...........

Data ........... Semnătura ........... ...........


Procesul-verbal pentru stabilirea taxei constituie titlu executoriu și ține loc de înștiințare de plată pe toată durata deținerii mijlocului de transport. Taxa pentru mijloacele de transport dobândite, înstrăinate sau scoase din evidența organelor de poliție sau, după caz, a căpităniei portului, în timpul anului, se datorează, respectiv se dă la scădere, cu începere de la 1 a lunii în care a apărut una dintre aceste situații.

Municipiu
(sector)
Oraș
(suburbie)
Comună
Nr. rol Cod nou
...
(tabelul se completează de către inspector)


Proces-verbal
de stabilire a taxei asupra mijloacelor de transport
din data de ............... 199...


Având în vedere dispozițiile Legii nr. 27/1994 privind impozitele și taxele locale, precum și declarația depusă de ........................................ domiciliat în .............................. se stabilesc sumele datorate anual.


Taxa auto
lei....................

Pentru anul curent:

Taxa auto
lei....................
Inspector,
Numele și prenumele
Semnătura,
....................


Am primit un exemplar,
Contribuabil,
Semnătura,
....................


Rețineți !

Prezentul proces-verbal ține loc și de înștiințare de plată și constituie titlu executoriu pe toată durata deținerii mijlocului de transport.

Pentru neplata la timp a taxei se datorează, conform art. 62 din Legea nr. 27/1994, o majorare de 0,3% pentru fiecare zi de întârziere dar fără a depăși suma datorată.

Taxa anuală datorată pentru mijloacele de transport aflate în evidența organelor financiare la începutul anului se plătește trimestrial, în rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Pentru neachitarea în termen se aplică majorări cu 0,3% pentru fiecare zi de întârziere, conform art. 62 din Legea nr. 27/1994. Proprietarii autovehiculelor au obligația de a declara organului financiar schimbarea domiciliului în termen de 30 de zile.



Județul......................
Municipiul/Orașul......................
Comuna......................


Declarație
pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport


Subsemnatul(a) ........................., cu domiciliul în ........................., str. ........................., nr. ......., bl. ..., sc. ...., ap. ...... județul ....................., solicit modificarea evidențelor fiscale ale mijlocului de transport ........................., având seria motor ..................., și capacitatea cilindrică ......... cmc, dobândit la ................., încetat prin

1 – Înstrăinare 2 – Schimbare domiciliu 3 – Scoaterea definitivă din țară 4 – Impropriu circulației

Ca urmare a încetării precizate mai sus

Data actului ...........

Numărul actului ...........

Nr. certificatului de radiere ...........

Data radierii ...........

Noul proprietar: Numele și prenumele ........... ........... județul ..........., localitatea ..........., str. ........................., nr. ......., codul poștal ......., bl. ..., sc. ...., ap. ......, sectorul .........

Organul fiscal,

Data

Semnătura declarantului,


Județul......................
Municipiul/Orașul......................
Comuna......................


Înștiințare de plată rol nr.........
din ............... 199..

Către ............... din ..............., str. ..............., nr. ......., bloc ......., etaj ......., ap. ......

Vă facem cunoscut că aveți de plată ca impozit (taxă) ............... sumele prevăzute mai jos:

Pentru anul curent suma de ............... lei, repartizată pe termene de plată astfel:

Lei reprezentând până la
...
...
...


Rămășita din anul ..... în sumă de ............... lei și .......... lei majorări la această rămășiță calculate până la data întocmirii prezentei înștiințări, cu termen de plata imediat.

Numele și prenumele
.................................

Organul fiscal
.................................

Semnătura,
.................................

Impozitul pe terenuri și impozitul pe clădiri rămân valabile și pe anii 199.... -199.... în măsura în care nu se produc modificări. În cazul când suprafețele de teren sau valoarea impozabilă a clădirii se modifică, acestea se comunică, în termenul prevăzut de lege, organelor fiscale.

[4]Subsemnatul .................................
am primit Înștiințarea de plată de mai sus.
Calitatea ....................
Buletinul de identitate seria .... nr............
Secția de poliție ....................
Data ........................
Semnătura,
Am predat:
Numele și prenumele ....................
Funcția ....................
Semnătura,



Județul......................
Municipiul/Orașul......................
Comuna......................


Matricola
pentru evidența clădirilor și terenurilor proprietatea contribuabililor persoane fizice


Nr. matricolă Contribuabil
(numele, prenumele și adresa imobilului)
Valoarea imobilului
(lei)
Clădiri
Impozit
(lei)
Cota de impozit
1,00%
Impozit
(lei)
Cota de impozit
1,5%
Total impozit pe clădiri și terenuri Suprafața ocupată de clădiri și de alte construcții Teren
impozit
(lei)
Mențiuni pentru modificarea impozitului
...
...
...
...
...
...
...
...



Județul......................
Municipiul/Orașul......................
Comuna......................


Matricola
pentru evidența taxei asupra mijloacelor de transport, datorată de contribuabilii persoane fizice (autovehicule, bărci etc.)


Nr. matricolă Rol.... Contribuabil
(numele, prenumele și adresa)
Felul și marca mijlocului de transport Remorci, rulote și atașe Capacitatea cilindrică în cmc Data de la care este dobândit sau sistat Taxa stabilită în lei Observații
anuală de plată
Str. .... Nr.
Bl. Sc. Et. Ap.
...
...
...
Str. .... Nr.
Bl. Sc. Et. Ap.
...
...
...
Str. .... Nr.
Bl. Sc. Et. Ap.
...
...
...
Str. .... Nr.
Bl. Sc. Et. Ap.
...
...
...
Str. .... Nr.
Bl. Sc. Et. Ap.
...
...
...
Str. .... Nr.
Bl. Sc. Et. Ap.
...
...
...



Anexa

Referințe

  1. Se întocmește în două exemplare, din care un exemplar rămâne la organul financiar, iar al doilea exemplar se înmânează contribuabilului.
  2. Declarația se completează și nominal, potrivit datelor de pe verso.
  3. La motociclete se cuprinde și atașul.
  4. Rămâne la organul fiscal ca document reprezentând dovada înmânării înștiințării de plată.