Monitorul Oficial 4/1991
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind unele măsuri în legătură cu construirea de locuințe în regie
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Primăriile vor identifica toate locuințele construite în regie cu credite acordate de Casa de Economii și Consemnațiuni, care nu au fost terminate la data stabilită prin autorizațiile de construire, vor reanaliza autorizațiile emise și vor elibera alte autorizații de construire cu noi termene de punere în funcțiune, corelat cu noile prevederi ale documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului.
Art. 2. - Respectarea noilor termene de construire stabilite prin autorizații va fi urmărită de aparatul primăriilor.
În situația în care lucrările autorizate nu sunt terminate în timpul stabilit prin noua autorizație, se va aplica de Casa de Economii și Consemnațiuni, la comunicarea primăriilor, din nou o penalitate de 3% pe an la sumele eliberate din credite, calculată de la data când trebuia terminată locuința, până la terminarea ei completă.
Art. 3. - De la data prezentei hotărâri, Casa de Economii și Consemnațiuni va sista încasarea dobânzilor penalizatoare la creditele aprobate și eliberate pentru construirea de locuințe proprietate personală în regie, din mediul urban și rural, neterminate la data stabilită prin autorizația inițială de construire.
Dobânzile penalizatoare încasate pentru neterminarea locuințelor, în cazul în care acestea au fost demolate de stat, se vor restitui în totalitate cetățenilor de către Casa de Economii și Consemnațiuni.
Art. 4. - Prevederile art. 13 alin. 2 din H.C.M. nr. 880/1973 și orice alte dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.
Hotărâre privind unele măsuri pentru conducerea activității societăților comerciale înființate prin reorganizarea unităților economice de stat conform Legii nr. 15/1990
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Până la constituirea Consiliului împuterniciților statului și Consiliului de administrație potrivit prevederilor legii și statutelor proprii, departamentele de ramură vor numi, în condițiile prevăzute prin Hotărârea guvernului nr. 1082/1990, Consiliul de administrație, Comitetul de direcție și directorul la unitățile reorganizate ca societăți comerciale conform Legii nr. 15/1990.
Art. 2. - Conducerile unităților economice numite în condițiile art. 1 vor proceda la întocmirea formelor legale necesare înfiinţării, înregistrării, organizării și funcționării societăților comerciale potrivit prevederilor legilor nr. 15/1990, nr. 26/1990 și nr. 31/1990.
Art. 3. - Consiliile de administrație, Comitetele de direcție și directorii societăților comerciale numite conform prevederilor art. 1 își încetează activitatea o dată, cu organizarea, potrivit legii, a Consiliului de administrație al societăţii comerciale respective.
Hotărâre privind stabilirea normelor unitare de structură pentru conducerea și aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. - Structurile organizatorice pentru aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor se stabilesc pe baza normelor din prezenta hotărâre, cuprinse în anexele nr. 1 a)-d).
Art. 2. - Normele de constituire a compartimentelor din aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor sunt cele prevăzute în anexa nr. 2.
Prefecturile pot comasa sau diviza compartimentele din componența direcțiilor prevăzute în anexa nr. 1 a), precum și compartimentele prevăzute în anexele nr. 1 b) - 1 d) la prezenta hotărâre, în funcție de necesitățile și condițiile concrete ale activității.
Art. 3. - Numărul de posturi pentru aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor se stabilește pe baza normativului prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 4. - Salariile tarifare pentru aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor se stabilesc la același nivel cu cele ale salariaților angajați în unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor și ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Art. 5. - Asigurarea posturilor rezultate din aplicarea prezentei hotărâri se face prin redistribuire de posturi și prin suplimentarea acestora, după caz.
Art. 6. - Pe data intrării în vigoare a actualei hotărâri se abrogă hotărârile guvernului nr. 358/1990, 365/1990, 917/1990 și 912/1990, art. 1, 3 și 4 din Hotărârea guvernului nr. 1058/1990, precum și orice alte prevederi care contravin prezentei hotărâri.
Anexa nr. 1 a)
Anexa nr. 1 b)
Anexa nr. 1 c)
*) Numai la oraşele cu peste 10.000 locuitori.
Anexa nr. 1 d)
**) La comunele cu peste 5.000 locuitori în componența conducerii primăriei este și postul de viceprimar (Legea nr. 5/19 iulie 1990).
Anexa nr. 2
Norme de constituire a compartimentelor din structura organizatorică a aparatului propriu al prefecturilor şi primăriilor
1. Structura organizatorică a aparatului propriu al prefecturilor și primăriilor poate cuprinde, în funcție de volumul, complexitatea, importanța și specificul activității, următoarele tipuri de compartimente având un număr minim de persoane:
- a) birouri - 3 persoane;
- b) servicii - 6 persoane;
- c) direcții - 20 persoane.
2. Biroul poate fi organizat fie independent, fie în cadrul unui serviciu, pentru fiecare 3 persoane existente peste numărul minim necesar constituirii serviciului, dacă există activități care necesită o delimitare distinctă.
3. Serviciile de la prefecturi, care nu fac parte din structura direcțiilor, se constituie cu minimum 8 persoane.
4. Numărul posturilor de conducere va fi de cel mult 20% din numărul total al posturilor pentru aparatul propriu al fiecărei prefecturi și primării.
Anexa nr. 3
Normativ pentru stabilirea mumărului de posturi pentru organizarea aparatului propriu al prefecturilor și primăriilor
Nr. posturi | |
a) Prefecturi | |
|
|
|
|
b) Primării municipale | |
|
|
|
|
|
|
|
|
c) Primăriile orașelor | |
|
|
|
|
|
|
d) Primării comunale | |
|
|
|
|
|
Notă:
1. Municipiul Petroșani se încadrează în grupa municipiilor între 100-200 mii locuitori, iar orașul Brad în grupa orașelor cu peste 20 mii locuitori. La comuna Voluntari din Sectorul agricol Ilfov numărul de posturi se stabilește la 25.
2. Numărul de posturi al fiecărei prefecturi și primării se stabilește proporțional cu numărul locuitorilor, pe baza normativelor prevăzute la pct. a)-d). Personalul de conducere numit și eliberat în condițiile art. 6 din Legea nr. 5/1990 nu se include în numărul de posturi normat.
La prefecturile din prima grupă, limita minimă de personal se majorează cu un post pentru fiecare 15 mii locuitori., iar pentru cele din grupa a doua, limita maximă a numărului de personal se diminuează cu un post pentru fiecare 15 mii locuitori sub 400 mii.
Numărul de posturi rezultat va fi suplimentat cu numărul muncitorilor de întreținere și exploatare a mijloacelor din dotare, precum și cu numărul personalului de deservire generală. Numărul acestor categorii de personal se stabilește pe baza normelor și normativelor de muncă în vigoare, ținând seama și de spațiul ocupat în imobilul respectiv de alte instituții, dacă sunt astfel de situații.
3. Numărul posturilor de inspector județean și inspector municipal din aparatul propriu al prefecturilor, se stabilește în limita a cel mult 15% din numărul posturilor cu studii superioare.
4. Cheltuielile privind salarizarea personalului din aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor se vor încadra în limita prevederilor din bugetele locale, cu această destinație.
Statele de funcții pentru aparatul propriu al prefecturilor și primăriilor, centralizate pe județe, vor fi prezentate la avizare la Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii șiProtectiei Sociale.
Se va prezenta la aviz și statul de funcții al unităților cu dublă subordonare ale căror cheltuieli de funcționare sunt prevăzute în bugetul local la capitolul „Puterea și administrația de stat” și care nu fac parte din aparatul propriu.
5. Structura organizatorică și statul de funcții ale fiecărei primării municipale, orășenești și comunale se aprobă prin decizie a primăriei, cu avizul prefecturii.
În cadrul numărului total de posturi pe județ, rezultat din aplicarea normativului din prezenta notă, prefecturile sunt autorizate să facă redistribuiri de posturi între localități în funcție de condițiile concrete existente.
Hotărâre privind înființarea Societății comerciale pentru producerea și valorificarea bumbacului „BUSCO” - S.A.
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. - Se înființează Societatea comercială pentru producerea, și valorificarea bumbacului „BUSCO" - S.A., cu sediul în comuna Brînceni, județul Teleorman, prin preluarea activului și pasivului de la Întreprinderea pentru producerea și valorificarea bumbacului, care se desființează.
Capitalul social inițial, stabilit pe baza bilanțului la 30 iunie 1990, în sumă de 33.334 mii lei, are următoarea structură:
- mijloace fixe la valoarea rămasă - 23.356 mii lei;
- mijloace circulante și alte active - 9.978 mii lei.
Valoarea capitalului societății va fi corectată după finalizarea evaluării patrimoniului potrivit legii.
Capitalul social se constituie prin acțiuni nominative în valoare nominală de 1.000 lei fiecare.
Art. 2. - Societatea comercială pentru producerea și valorificarea bumbacului „BUSCO” - S.A. se înființează ca societate pe acțiuni, cu personalitate juridică, și va avea ca obiect de activitate:
- producerea, egrenarea şi valorificarea bumbacului;
- producerea și valorificarea semințelor de plante tehnice și cereale;
- cercetarea și îndrumarea de specialitate la cultura bumbacului.
Art. 3. - Societatea comercială pentru producerea și valorificarea bumbacului „BUSCO” - S.A. își desfășoară activitatea în conformitate cu statutul din anexă.
Art. 4. - Personalul trecut la societate de la Întreprinderea pentru producerea și valorificarea bumbacului se consideră transferat în interesul serviciului.
Personalul încadrat cu salariu mai mic are dreptul, timp de 3 luni, la diferența până la salariul tarifar avut și la sporuri de vechime, după caz.
Art. 5. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6. - Pe data prezentei hotărâri orice dispoziție contrară se abrogă.
Anexă
Statutul Societății comerciale pe acțiuni pentru producerea și valorificarea bumbacului „BUSCO” - S.A.
- Capitolul I
Denumirea, forma juridică, sediul, durata
- Articolul 1
Denumirea societăţii este Societatea comercială pentru producerea şi valorificarea bumbacului „BUSCO” - S.A.
În toate actele, facturile, anunțurile, publicațiile emanând de la societate, denumirea societății va fi urmată de cuvintele „societate pe acțiuni” sau inițialele „S.A.”, de capitalul social, numărul de înregistrare din registrul comerțului și sediul societății.
- Articolul 2
Forma juridică a societăţii
Societatea comercială pentru producerea şi valorificarea bumbacului „BUSCO” – S.A. este persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acțiuni. Aceasta își desfășoară activitatea în conformitate cu legile române și cu prezentul statut.
- Articolul 3
Sediul societății
Sediul societății este în România, localitatea Brînceni, județul Teleorman. Sediul societății poate fi schimbat în alt loc din România, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, potrivit legii.
Societatea poate avea sucursale, filiale, situate și în alte localități.
- Articolul 4
Durata societății
Durata societății este nelimitată, cu începere de la data înmatriculării în registrul comerțului.
- Capitolul II
Obiectul de activitate al societății
- Articolul 5
Obiectul de activitate al societății
Obiectul de activitate al societății este producerea, egrenarea și valorificarea bumbacului, producerea și valorificarea semințelor de plante tehnice și cereale, cercetarea și îndrumarea de specialitate la cultura bumbacului.
- Capitolul III
Capitalul social, acțiunile
- Articolul 6
Capitalul social
Capitalul social inițial al societății comerciale este în valoare de 33.334 mii lei și se compune din: mijloace fixe în valoare de 23.356 mii lei, mijloace circulante în valoare de 9.978 mii lei.
Capitalul social al societății este împărțit în 33.334 acțiuni nominative în valoare nominală de 1.000 lei fiecare.
Capitalul social inițial este deținut integral de statul român, ca acționar unic, până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către terțe persoane fizice sau juridice, române sau străine, în condițiile legii.
- Articolul 7
Acţiunile
Acțiunile vor cuprinde mențiunile prevăzute de lege.
Acțiunile vor purta timbrul sec al societății și semnătura a doi administratori.
Societatea vă ține evidența acțiunilor într-un registru numerotat, sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație; registrul se păstrează la sediul societății sub îngrijirea consiliului de administrație.
- Articolul 8
Majorarea capitalului
Capitalul social poate fi majorat pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor, prin emiterea de noi acțiuni reprezentând aportul în numerar sau în natură.
Majorarea capitalului se poate face parțial sau total în natură prin hotărârea adunării generale a acționarilor, pe baza evaluării efectuate cu experți desemnați de către acționari.
- Articolul 9
Reducerea capitalului
Reducerea capitalului se poate face pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor.
Propunerea de reducere a capitalului trebuie comunicată de către Consiliul de administrație, Comisiei de cenzori cu cel puțin 30 de zile înainte de data adunării generale a acționarilor, care decide asupra acestei reduceri. Comisia de cenzori va trebui să se refere asupra cauzelor și condițiilor reducerii.
- Articolul 10
Majorarea sau reducerea capitalului societăţii
Majorarea sau reducerea capitalului societății, atâta timp cât este integral de stat, se poate face numai cu aprobarea organului care a înființat societatea.
- Articolul 11
Drepturi și obligații decurgând din acțiuni
Fiecare acțiune conferă acționarului dreptul la un vot în adunarea generală a acționarilor și de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii.
Obligațiile societății sunt garantate cu patrimoniul social iar acționarii răspund numai în limita acțiunilor ce le-au subscris.
- Articolul 12
Cesiunea acţiunilor
Acțiunile sunt indivizibile cu privire la societate care nu recunoaște decât un singur proprietar pentru fiecare acțiune.
Cesiunea acțiunilor se va face potrivit legii.
Cesiunea acțiunilor se înregistrează în registrul de evidență a acțiunilor și se menționează pe titlu.
- Articolul 13
Pierderea acțiunilor
În cazul pierderii uneia sau mai multor acțiuni, proprietarul va trebui să anunțe Consiliul de administrație și să facă public faptul prin presă. După 6 luni va putea obține un duplicat al acțiunii.
- Capitolul IV
Adunarea generală a acționarilor
- Articolul 14
Atribuţii
Adunarea generală a acționarilor este organul de conducere al societății, care decide asupra activității acesteia și asigură politica ei economică și comercială.
Adunarea generală a acționarilor are următoarele atribuții principale:
- a) aprobă structura organizatorică a societății și numărul de posturi, precum și normativul de constituire a compartimentelor funcționale și de producție;
- b) alege membrii Consiliului de administrație și ai comisiei de cenzori, le stabilește atribuțiile și îi revocă;
- c) numește directorii, le stabilește atribuțiile și îi revocă;
- d) aprobă și modifică programele de activitate și bugetul societății;
- e) analizează rapoartele Consiliului de administrație privind stadiul și perspectivele societății, cu referire la profit, poziția pe piața internă și internațională, nivelul tehnic, calitatea, forța de muncă, protecția mediului, relațiile cu clienții. De asemenea, hotărăște asupra nivelului fondurilor pentru cercetări științifice care au ca obiect fundamentarea strategiilor de dezvoltare, creșterea calității produselor și serviciilor, elaborare de produse și tehnologii noi, competitive;
- f) hotărăşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, la nivelul împrumuturilor bancare curente și la condiţiile de acordare a garanțiilor; stabilește condițiile de acordare a creditelor comerciale și aprobă orice fel de credit financiar acordat de societate;
- g) examinează, aprobă sau modifică bilanțul și contul de beneficii şi pierderi după analizarea rapoartelor Consiliului de administraţie, al Comisiei de cenzori; aprobă repartizarea beneficiilor între acționari;
- h) hotărăşte cu privire la înființarea și desființarea de sucursale şi filiale;
- i) hotărăște cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social, precum și la cesiunea acțiunilor;
- j) hotărăște cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum și la transformarea formei juridice a societății;
- k) hotărăște cu privire la comasarea, divizarea sau dizolvarea societății;
- l) hotărăște cu privire la executarea de reparații capitale și realizarea de investiții noi;
- m) hotărăște, cu prilejul stabilirii bugetului, asupra modului de remunerare a membrilor Consiliului de administrație, asupra salariilor și primelor directorilor;
- n) hotărăște cu privire la acționarea în justiție a membrilor Consiliului de administrație, directorilor și adjuncților acestora și ai cenzorilor, pentru paguba pricinuită societății;
- o) hotărăște asupra oricăror alte probleme din competența sa potrivit legii sau prezentului statut.
- Articolul 15
Convocarea adunărilor generale a acţionarilor
Adunările generale a acționarilor sunt de două feluri: ordinare și extraordinare.
Adunarea generală ordinară are atribuțiile prevăzute la art. 14 lit. aj, g) și n), iar adunarea generală extraordinară, atribuțiile prevăzute la art. 14 lit. h)-o), precum și celelalte atribuții ce le revin potrivit legii și prezentului statut.
Art. 16. - Adunarea generală se convoacă de președintele Consiliului de administrație sau de unul dintre administratori, desemnat de președinte.
Adunările generale ordinare au loc o dată pe an, la două luni de la încheierea exercițiului economic financiar pentru examinarea bilanțului și a contului de beneficii și pierderi pe anul precedent și pentru stabilirea programului de activitate și bugetului pe anul în curs.
Adunările generale extraordinare se convoacă în condițiile prevăzute de lege, la cererea acționarilor, reprezentând 1/10 din capitalul social, și la cererea Comisiei de cenzori.
Adunarea generală va fi convocată de administratori de câte ori va fi nevoie.
Convocarea va fi publicată în Monitorul Oficial şi într-unul din ziarele de largă circulaţie răspândite în localitatea în care se află sediul societăţii sau în cea mai apropiată localitate.
Convocarea va cuprinde locul și data ţinerii adunării, precum și ordinea de zi, cu arătarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunărilor.
Când, în ordinea de zi, figurează propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui să cuprindă textul integral al propunerilor.
Adunarea generală a acționarilor se întrunește în sediul societății sau în alt loc, din această localitate.
Hotărârile adunărilor se iau prin vot deschis.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administrație și a cenzorilor, pentru revocarea lor și pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor.
Art. 17. - Adunarea generală a acționarilor este prezidată de președintele Consiliului de administraţie, iar în lipsa acestuia de către unul din vicepreședinţi, desemnat de președinte.
Președintele consiliului de administrație desemnează dintre acționari, doi secretari care vor verifica prezența acționarilor la adunare și vor întocmi procesul-verbal al ședinței.
Procesul-verbal se va scrie într-un registru sigilat și parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat ședința și de secretarul care l-a întocmit.
Art. 18. - Adunarea generală ordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri dacă la prima convocare acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 2/3 din capitalul social, iar la a doua convocare, dacă dețin cel puțin 1/2 din capitalul social.
Adunarea generală extraordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri dacă la prima convocare acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 3/4 din capitalul social, iar la o a doua convocare dacă dețin cel puțin 1/2 din capitalul social.
Adunarea generală a acționarilor statutar constituită ia hotărâri cu majoritatea absolută de voturi a celor prezenți sau reprezentați.
Hotărârile adunării generale sunt obligatorii chiar pentru acționarii absenți sau neprezentați.
Art. 19. - În perioada în care statul este acționarul unic, atribuțiunile adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de consiliul împuterniciților statului, alcătuit și numit potrivit legii, până la crearea condițiilor de constituire a adunării generale a acționarilor.
Consiliul împuterniciților statului este constituit din 7 membri numiți, potrivit legii, de Ministerul Agriculturii și Alimentației, astfel: câte un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Alimentației, al Ministerului Finanțelor, al Ministerului Resurselor și Industriei, al Comerțului și Turismului și specialiști ai societății (ingineri, economiști, juriști, alți specialiști din domeniul de activitate al societății).
Membrii Consiliului împuterniciților statului numiți până la constituirea adunării generale a acționarilor, își păstrează calitatea de angajați la unitatea sau instituţia de la care provin, precum și toate drepturile și obligațiile derivând din această calitate.
Membrii Consiliului împuterniciților statului nu pot face parte din mai mult de două consilii, sau participa la societăți comerciale cu care respectivele societăți, în care sunt numiți ca împuterniciți, întrețin relații de afaceri sau au interese contrare.
Din Consiliul împuterniciților statului nu pot face parte persoane care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și pentru alte infracţiuni prevăzute de lege referitor la societățile comerciale.
Consiliul împuterniciților statului prezintă semestrial Ministerului Agriculturii și Alimentației, un raport asupra activității desfășurate de societatea comercială și un program de activitate pentru perioada viitoare, iar la încheierea activității prezintă raportul asupra întregii activități desfășurate.
Pentru luarea unor decizii complexe, Consiliul împuterniciților statului poate atrage în activitatea de analiză consilieri și consultanți din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi recompensată material, conform înțelegerii pe bază de contract.
Consiliul împuterniciților statului îndeplinește orice alte atribuțiuni care derivă din legislația în vigoare, precum și din statutul societății.
Consiliul împuterniciților statului se întrunește în prezența a 3/4 din numărul total și hotărăște valabil cu votul a jumătate plus unu din numărul total, dacă hotărăște în probleme de competenţa adunării generale ordinare a acționarilor, și în prezenţa a patru cincimi și votul a trei pătrimi din membri, dacă hotărăște în probleme de competența adunării generale extraordinare.
Retribuirea se face potrivit legii.
Consiliul împuterniciților statului își va înceta activitatea pe data constituirii adunării generale a acționarilor.
- Capitolul V
Consiliul de administrație
- Articolul 20
Organizare
Societatea este administrată de către un consiliu de administrație format din 9 persoane alese de adunarea generală a acționarilor pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi aleși pe noi perioade de 4 ani, care pot avea calitatea de acționari.
Când se creează un loc vacant în consiliul de administrație, adunarea generală a acționarilor numește un nou administrator pentru completarea locului vacant.
Până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către terțe persoane fizice sau juridice, consiliul de administrație al societății comerciale va fi numit de consiliul împuterniciților statului cu acordul ministerului de resort.
Consiliul de administrație este condus de un președinte.
Consiliul de administrație se întrunește la sediul societății ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui sau a l/3 din numărul membrilor săi și ia decizii cu majoritate simplă de voturi din numărul total al membrilor consiliului de administrație. El este prezidat de președinte, iar în lipsa acestuia de unul din administratori, desemnat de președinte. Președintele numește un secretar, fie din membrii consiliului, fie din afara acestuia.
Dezbaterile consiliului de administrație au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de președinte cu cel puțin 15 zile înainte. Acestea se consemnează în procesul-verbal al ședinței, care se înscrie într-un registru sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație. Procesul-verbal se semnează de persoana care a prezidat ședința și de secretar.
Consiliul de administrație poate delega o parte din atribuțiile sale unui comitet de direcție compus din membrii aleși dintre administratori.
Președintele îndeplinește și funcția de director, în care calitate conduce și comitetul de direcție asigurând conducerea curentă a societății, aducerea la îndeplinire a hotărârilor adunării generale și ale consiliului de administrație.
În relațiile cu terții, societatea este reprezentată de către președintele consiliului de administrație pe baza și în limitele împuternicirilor date de adunarea generală a acționarilor sau în lipsa lui, de către unul din administratori, desemnat de consiliu.
Membrii consiliului de administrație vor putea exercita orice act care este legat de administrarea societății în interesul acesteia, în limita drepturilor care li se conferă.
Președintele Consiliului de administrație este obligat să pună la dispoziția acționarilor și comisiei de cenzori, la cererea acestora, toate documentele societății.
Președintele și ceilalți membri ai Consiliului de administrație și directorii răspund față de societate pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut, pentru greșeli în administrarea societății.
Art. 21. - Consiliul de administrație are următoarele atribuții:
- a) angajează și concediază personalul;
- b) stabilește îndatoririle și împuternicirile personalului societății pe compartimente;
- c) aprobă încheierea de contracte de închiriere (luarea sau darea cu chirie) pe baza hotărârii adunării generale ordinare a acționarilor;
- d) stabilește tactica și strategia de marketing, de cercetare și dezvoltare, de asigurare a calității, de protecție a mediului;
- e) supune anual adunării generale a acționarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului economic financiar, raportul cu privire la activitățile societății, bilanțul și contul de beneficii și pierderi pe anul precedent, precum și proiectul de program de activitate și proiectul de buget al societății pe anul în curs;
- f) rezolvă alte probleme stabilite de adunarea generală a acționarilor.
- Capitolul VI
Art. 22. - Gestiunea societății este controlată de acționari și de comisia de cenzori, aleasă în condițiile legii de adunarea generală a acționarilor, formată din 3 membri, care nu pot avea o altă funcție în societate, și tot atâția supleanți.
În perioada în care statul este acționar unic, cenzorii sunt reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.
Art. 23. - Pentru a putea exercita dreptul la control, acționarilor li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea, situația patrimoniului, a beneficiilor și a pierderilor.
Art. 24. - Comisia de cenzori are următoarele atribuții principale:
- în cursul exercițiului financiar, verifică gospodărirea fondurilor fixe și a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa și registrele de evidenţă contabilă și informează consiliul de administrație, asupra neregulilor constatate;
- la încheierea exercițiului financiar, controlează exactitatea inventarului, a documentelor și informațiilor prezentate de consiliul de administrație asupra fondurilor societății, a bilanțului și a contului de beneficii și pierderi, prezentând adunării generale a acționarilor un raport scris prin care se propune aprobarea sau modificarea bilanțului și a contului de beneficii și pierderi;
- la lichidarea societății, controlează operațiunile de lichidare;
- prezintă adunării generale a acționarilor punctul de vedere privind propunerile de reducere a capitalului social.
Atribuțiile comisiei de cenzori se completează și cu alte obligații prevăzute de lege.
Art. 25. - Comisia de cenzori se întrunește la sediul societății și ia decizii în unanimitate. Dacă nu se realizează unanimitate, raportul cu divergenţe se înaintează adunării generale.
Comisia de cenzori poate convoca adunarea generală a acționarilor în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10%.
- Capitolul VII
Activitatea societății
Art. 26. - Exercițiul economic-financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie al fiecărui an, primul exercițiu începe la data constituirii societății.
Art. 27. - Societatea va ţine evidenţa contabilă în lei și va întocmi anual bilanțul și contul de profit și pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor.
Bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi se supun aprobării Ministerului Finanțelor și se publică în Monitorul Oficial, Partea a III-a.
Art. 28. - Profitul societății se stabilește prin bilanțul aprobat de adunarea generală a acționarilor.
Plata profitului cuvenit acționarilor se face de societate, în condițiile legii.
În cazul înregistrării de pierderi, adunarea generală a acționarilor va analiza cauzele și va hotărî în consecinţă.
Art. 29.- Nivelul salariilor pentru personalul societății, pe categorii de calificare și funcții, se stabilește și poate fi modificat de către adunarea generală a acționarilor, în funcție de studii și munca efectiv prestată, cu respectarea limitei minime de salarizare prevăzută de lege.
Drepturile și obligațiile personalului societății se stabilesc de consiliul de administrație.
Drepturile salariale se stabilesc prin negocieri la nivelul societății și se înscriu în contractul colectiv de muncă, încheiat conform prevederilor legii.
Drepturile salariale individuale se stabilesc prin contracte individuale, ținând seama de prevederile contractului colectiv de muncă.
Art. 30. - Consiliul de administrație stabilește, în condițiile legii, modul de amortizare a fondurilor fixe.
- Capitolul VIII
Modificarea formei juridice, dizolvarea, litigii
Art. 31. - Societatea va putea fi transformată în altă formă de societate prin hotărârea adunării generale extraordinare a acționarilor.
Cât timp societatea va avea capitalul integral de stat, ea va putea fi transformată numai cu aprobarea organului care a înființat-o.
Art. 32. - Următoarele situații duc la dizolvarea societăţii:
- imposibilitatea realizării obiectului social;
- hotărârea adunării generale;
- pierderea a jumătate din capitalul social, dacă adunarea generală a acționarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma rămasă;
- faliment;
- numărul de acționari va fi redus sub 5% timp de 6 luni;
- în orice alte situații pe baza hotărârii adunării generale a acţionarilor.
Art. 33. - În caz de dizolvare, societatea va fi lichidată.
Lichidarea societății se va face după procedura prevăzută de lege.
Art. 34. - Litigiile societății cu persoane fizice sau juridice române sunt de competența instanțelor judecătorești de drept comun.
Litigiile născute din raporturi contractuale dintre societate și persoane juridice române pot fi soluţionate și prin arbitraj, potrivit legii.
Art. 34. - Prevederile prezentului statut se completează cu dispozițiile legale referitoare la societățile comerciale.
Hotărâre privând completarea și modificarea Hotărârii guvernului nr. 1215/20 noiembrie 1990
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. - În mod derogatoriu de la Hotărârea guvernului nr. 12l5/l990, activitatea unităților de construcții care execută lucrări pentru Primăria municipiului București, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, va putea continua și în perioada 1 decembrie - 28 februarie 1991.
Anexă
Lista de lucrări ce urmează a fi executate în perioada decembrie 1990 – februarie 1991 de către unități de construcții care execută lucrări pentru Primăria municipiului Bucureşti
- Lucrări edilitare aferente cvartalelor de locuit, respectiv rețele de apă, canal, termoficare, stații de hidrofor, puncte termice, gaze, electricitate, întreținere ascensoare, sistematizare pe verticala, drumuri, inclusiv lucrări cota zero aferente programului de locuințe pentru anul 1991 (infrastructuri);
- Lucrări de locuințe cu structură integral prefabricată cu respectarea normativelor tehnice în vigoare;
- Lucrări de instalații, întreținere, de toate tipurile;
- Activități în bazele de producție proprii ce derivă din lucrările aprobate atât pentru produse din beton și beton armat, cât și pentru confecții metalice la contractele angajate anterior cu parteneri străini interni și externi;
- Lucrări de fabricație și așternere a mixturilor asfaltice și asfalturi turnate pe arterele rutiere ale municipiului București;
- Lucrări de consolidări și reparații construcții;
- Lucrări pentru darea în folosință în trimestrul II 1991 a stației de mixturi asfaltice Colentina;
- Activitatea de reparații și întreținere a instalațiilor și utilajelor aferente producerii și așternerii mixturilor asfaltice și a asfaltului turnat;
- Lucrări de alimentare cu apă și canalizare cu caracter orășenesc (stații de tratare, apeducte, stații de pompare, canale colectoare, stații de epurare etc.);
- Magistrale de termoficare urbană;
- Poduri și pasaje rutiere.
Hotărâre privind modificarea unor prevederi ale Hotărârii guvernului nr. 1309/1990
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Articolul 2 din Hotărârea guvernului nr. 1309/1990 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2. - Ministerul Finanțelor, împreună cu prefecturile județene și Primăria municipiului București, vor modifica indicatorii financiari cu influențele ce rezultă din aplicarea prezentei hotărâri.”
Hotărâre privind înființarea Societății comerciale pe acțiuni „ROMCONTROL - S.A.”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Începând cu data prezentei hotărâri se înființează Societatea comerdală pe acțiuni „ROMCONTROL” - S.A., ca organ neutru cu atribuții pe linia asigurării controlului calitativ și cantitativ al mărfurilor din import, export, tranzit și protecției consumatorului, prin transformarea organizației obștești O.C.M. „ROMCONTROL”.
Art. 2. - Societatea comercială pe acțiuni „ROMCONTROL” - S.A.` este persoană juridică română care se organizează și funcționează în conformitate cu dispozițiile legale și ale statului prevăzut în anexă.
Art. 3. - Activul și pasivul 0.C.M. „ROMCONTROL” se preia de către „ROMCONTROL” - S.A. pe baza bilanțului contabil la 31 decembrie 1990, conform legii.
„ROMCONTROL” - S.A. va conveni cu Camera de comerț și industrie a României asupra obligațiilor față de aceasta.
Art. 4. - La data înființării Societății comerciale pe acțiuni „ROMCONTROL” – S.A., O.C.M. „ROMCONTROL” își încetează activitatea.
Personalul care trece la „ROMCONTROL” – S.A. se consideră transferat în interesul serviciului și beneficiază timp de 3 luni de salariul tarifar avut şi sporul de vechime, după caz, dacă este încadrat în funcții cu niveluri de salarizare mai mici.
Art. 5. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.