Monitorul Oficial 144/1991: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 7: Linia 7:


== Hotărâri ale Guvernului României ==
== Hotărâri ale Guvernului României ==
'''Guvernul României'''


=== Hotărâre privind salarizarea personalului din Administrația națională a drumurilor ===
=== Hotărâre privind salarizarea personalului din Administrația națională a drumurilor ===
Linia 16: Linia 18:
'''Dispoziții generale'''
'''Dispoziții generale'''


Art. 1. (1) Salarizarea personalului Administrației naționale a drumurilor se face ținând seama de specificul activității desfășurate.
Art. 1. - (1) Salarizarea personalului Administrației naționale a drumurilor se face ținând seama de specificul activității desfășurate.


(2) Pentru munca prestată, fiecare salariat are dreptul la un salariu care se stabilește la încheierea contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată, fiecare salariat are dreptul la un salariu care se stabilește la încheierea contractului individual de muncă.


Art. 2. Salariile personalului din aparatul propriu și unitățile Administrației naționale a drumurilor cuprind :
Art. 2. - Salariile personalului din aparatul propriu și unitățile Administrației naționale a drumurilor cuprind :
 
* salariul de bază, care se stabilește în raport cu răspunderea și complexitatea sarcinilor, precum și cu nivelul de pregătire necesar funcției ocupate;
salariul de bază, care se stabilește în raport cu răspunderea și complexitatea sarcinilor, precum și cu nivelul de pregătire necesar funcției ocupate ;
* sporuri la salariul de bază: pentru vechime în muncă ai în funcție de rezultatele obținute; pentru condițiile în care se desfășoară activitatea: pentru munca în șantier; pentru munca desfășurată peste programul normal de lucru; pentru munca în timpul nopții; pentru exercitarea unei funcții suplimentare; pentru mobilizarea la domiciliu în vederea participării la intervenții;
 
* premii pentru rezultate deosebite obținute în activitatea individuală, precum și un premiu anual pentru contribuția la realizările pe ansamblul unității;
sporuri la salariul de bază : pentru vechime în muncă ai în funcție de rezultatele obținute ; pentru condițiile în care se desfășoară activitatea : pentru munca în șantier ; pentru munca desfășurată peste programul normal de lucru ; pentru munca în timpul nopții ; pentru exercitarea unei funcții suplimentare ; pentru mobilizarea la domiciliu în vederea participării la intervenții ;
* premii speciale în raport cu valoarea economiilor realizate la devizele de lucrări de întreținere și reparații drumuri și poduri.
 
premii pentru rezultate deosebite obținute în activitatea individuală, precum și un premiu anual pentru contribuția la realizările pe ansamblul unității ;
 
premii speciale în raport cu valoarea economiilor realizate la devizele de lucrări de întreținere și reparații drumuri și poduri.


Capitolul II
Capitolul II
Linia 38: Linia 36:
(2) Salariile de bază pentru muncitori sunt diferențiate pe niveluri de salarizare, iar în cadrul acestora, pe categorii.
(2) Salariile de bază pentru muncitori sunt diferențiate pe niveluri de salarizare, iar în cadrul acestora, pe categorii.


(3) Salariile de bază pentru personalul de execuție sunt diferențiate pe funcții și, în cadrul fiecărei funcții,-pe grade profesionale sau trepte profesionale. Salariile de bază pentru fiecare grad sau treaptă profesională sunt stabilite pe 3—4 gradații.
(3) Salariile de bază pentru personalul de execuție sunt diferențiate pe funcții și, în cadrul fiecărei funcții, pe grade profesionale sau trepte profesionale. Salariile de bază pentru fiecare grad sau treaptă profesională sunt stabilite pe 3—4 gradații.


(4) Salariile de bază pentru personalul de conducere șef birou, șef atelier, șef serviciu, șef secție, director și director general, adjuncții și asimilații acestora, prevăzute în anexele la prezenta hotărâre sunt cele corespunzătoare funcției de execuție, gradului sau treptei profesionale și gradației deținute, la care se adaugă o indemnizație de conducere, care face parte din salariul de bază, diferențiată în raport cu răspunderea funcției de conducere îndeplinite,, cu mărimea unităților și subunităților, precum și cu ponderea muncii de conducere față de activitatea de execuție pe care o realizează. Atribuțiile funcției de execuție se stabilesc în consiliul de administrație al Administrației naționale a drumurilor sau în comitetul director, după caz, prin regulament. Indemnizația de conducere se stabilește anual de conducătorul unității sau, după caz, al organului care îl numește în funcția de conducere, în raport cu rezultatele obținute, cu mărimea unității și cu răspunderea ce-i revine în anul următor.
(4) Salariile de bază pentru personalul de conducere - șef birou, șef atelier, șef serviciu, șef secție, director și director general, adjuncții și asimilații acestora, prevăzute în anexele la prezenta hotărâre - sunt cele corespunzătoare funcției de execuție, gradului sau treptei profesionale și gradației deținute, la care se adaugă o indemnizație de conducere, care face parte din salariul de bază, diferențiată în raport cu răspunderea funcției de conducere îndeplinite, cu mărimea unităților și subunităților, precum și cu ponderea muncii de conducere față de activitatea de execuție pe care o realizează. Atribuțiile funcției de execuție se stabilesc în consiliul de administrație al Administrației naționale a drumurilor sau în comitetul director, după caz, prin regulament. Indemnizația de conducere se stabilește anual de conducătorul unității sau, după caz, al organului care îl numește în funcția de conducere, în raport cu rezultatele obținute, cu mărimea unității și cu răspunderea ce-i revine în anul următor.


(5) Ponderea funcțiilor de conducere nu poate depăși 15% din totalul personalului din unitatea respectivă și se stabilește de conducătorul Administrației naționale a drumurilor.
(5) Ponderea funcțiilor de conducere nu poate depăși 15% din totalul personalului din unitatea respectivă și se stabilește de conducătorul Administrației naționale a drumurilor.
Linia 50: Linia 48:
(8) Salariul de bază se acordă personalului în raport cu timpul efectiv lucrat pentru realizarea integrală a sarcinilor de serviciu.
(8) Salariul de bază se acordă personalului în raport cu timpul efectiv lucrat pentru realizarea integrală a sarcinilor de serviciu.


Art. 4. (1) Trecerea personalului în gradația imediat superioară se face o dată pe an, pentru întregul personal, de regulă la începutul anului bugetar, la propunerea șefului compartimentului din care face parte personalul respectiv, cu aprobarea consiliului de administrație sau comitetului director, după caz. Pentru persoanele care ocupă funcții de conducere, trecerea în gradația imediat superioară se face de organul care aprobă numirea în aceste funcții.
Art. 4. - (1) Trecerea personalului în gradația imediat superioară se face o dată pe an, pentru întregul personal, de regulă la începutul anului bugetar, la propunerea șefului compartimentului din care face parte personalul respectiv, cu aprobarea consiliului de administrație sau comitetului director, după caz. Pentru persoanele care ocupă funcții de conducere, trecerea în gradația imediat superioară se face de organul care aprobă numirea în aceste funcții.


(2) Vechimea minimă necesară pentru trecerea în gradația imediat superioară este de 2 ani. La trecerea în gradația imediat superioară se ține seama de calitățile personale, concretizate prin- rezultatele obținute în activitatea profesională, notate cu calificativele „bun" și „foarte bun" în anul precedent.
(2) Vechimea minimă necesară pentru trecerea în gradația imediat superioară este de 2 ani. La trecerea în gradația imediat superioară se ține seama de calitățile personale, concretizate prin rezultatele obținute în activitatea profesională, notate cu calificativele „bun" și „foarte bun" în anul precedent.


(3) Angajarea și avansarea în funcții, grade, trepte profesionale său categorii se fac prin concurs, în raport cu competența profesională și rezultatele obținute în activitate. încadrarea la avansarea în funcție se face la gradația 1 sau la o gradație care să îi asigure o creștere cu o clasă de salarizare, iar în categorii, la nivelul minim al categoriei respective.
(3) Angajarea și avansarea în funcții, grade, trepte profesionale său categorii se fac prin concurs, în raport cu competența profesională și rezultatele obținute în activitate. Încadrarea la avansarea în funcție se face la gradația 1 sau la o gradație care să îi asigure o creștere cu o clasă de salarizare, iar în categorii, la nivelul minim al categoriei respective.


Art. 5. -Activitatea profesională se apreciază anual cu calificativele „foarte bun”, „bun”, „satisfăcător” sau „slab” de către conducătorul unității.
Art. 5. - Activitatea profesională se apreciază anual cu calificativele „foarte bun”, „bun”, „satisfăcător” sau „slab” de către conducătorul unității.


Capitolul III
Capitolul III
Linia 62: Linia 60:
'''Sporuri la salariul de bază'''
'''Sporuri la salariul de bază'''


Art. 6. (1) Pentru vechimea în muncă și rezultatele obținute salariații beneficiază de un spor de vechime de până la 15%, calculat la salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel :
Art. 6. - (1) Pentru vechimea în muncă și rezultatele obținute salariații beneficiază de un spor de vechime de până la 15%, calculat la salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:


Tranșe de vechime Cota din salariul
{|
în muncă de bază.
|Tranșe de vechime în muncă ||Cota din salariul de bază
între 3 și 5 ani 3%
|-
de la 5 la 10 ani 6%
|între 3 și 5 ani ||3%
de Ia 10 la 15 ani 0%
|-
de Ia 15 la 20 ani 12%
|de la 5 la 10 ani ||6%
peste 20 ani 15%
|-
|de la 10 la 15 ani ||9%
|-
|de la 15 la 20 ani ||12%
|-
|peste 20 ani ||15%
|}


(2) Trecerea înțr-o tranșă superioară de vechime în muncă pentru acordarea sporului se face numai îh cazul persoanelor care în ultimii 2 ani au obținut cel puțin calificativul „bun".
(2) Trecerea într-o tranșă superioară de vechime în muncă pentru acordarea sporului se face numai în cazul persoanelor care în ultimii 2 ani au obținut cel puțin calificativul „bun".


(3) în vechimea în muncă ce se ia în considerare pentru acordarea sporului de vechime nu se includ perioadele cât persoana respectivă a obținut calificativul „slab".
(3) În vechimea în muncă ce se ia în considerare pentru acordarea sporului de vechime nu se includ perioadele cât persoana respectivă a obținut calificativul „slab".


(4) Prin vechime în muncă se înțelege timpul cât o persoană a desfășurat activitate în calitate de angajat în temeiul unui contract de muncă.
(4) Prin vechime în muncă se înțelege timpul cât o persoană a desfășurat activitate în calitate de angajat în temeiul unui contract de muncă.
Linia 80: Linia 84:
(5) Sporul corespunzător vechimii în muncă, calculat potrivit alin. (2)—(4), se plătește cu începere de la 1 al lunii următoare aceleia în care s-a împlinit vechimea în muncă prevăzută în tranșa respectivă.
(5) Sporul corespunzător vechimii în muncă, calculat potrivit alin. (2)—(4), se plătește cu începere de la 1 al lunii următoare aceleia în care s-a împlinit vechimea în muncă prevăzută în tranșa respectivă.


Art. 7. În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate următoarele categorii de sporuri:
Art. 7. - În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate următoarele categorii de sporuri:


(1) Sporul pentru,condiții grele de muncă -în procent de până la 15% din salariul de bază al personalului care lucrează în condiții de efort fizic ridicat, la temperaturi foarte ridicate sau scăzute, în mediu umed, condiții de izolare și alte condiții de mediu deosebite sau nedorite.
(1) '''Sporul pentru,condiții grele de muncă''' - în procent de până la 15% din salariul de bază al personalului care lucrează în condiții de efort fizic ridicat, la temperaturi foarte ridicate sau scăzute, în mediu umed, condiții de izolare și alte condiții de mediu deosebite sau nedorite.


(2) Sporul pentru codiții nocive în cazul în care la locurile de muncă sunt depășite concentrațiile maxime de noxe admise de normele de protecție a muncii.
(2) '''Sporul pentru codiții nocive''' - în cazul în care la locurile de muncă sunt depășite concentrațiile maxime de noxe admise de normele de protecție a muncii.
Sporurile se acordă, în cuantum maxim brut de 455 lei lunar, pe baza determinărilor efectuate' anual de organele specializate avându-se în vedere următoarele criterii:


gradul de depășire a concentrațiilor maxime admise ;
Sporurile se acordă, în cuantum maxim brut de 455 lei lunar, pe baza determinărilor efectuate anual de organele specializate avându-se în vedere următoarele criterii:
gradul de agresivitate a noxelor asupra organismului ;
 
indicii de morbiditate ;
* gradul de depășire a concentrațiilor maxime admise;
—7 acțiunea concomitentă a mai multor noxe.
* gradul de agresivitate a noxelor asupra organismului;
* indicii de morbiditate;
* acțiunea concomitentă a mai multor noxe.


Unitatea are obligația de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru reducerea continuă a noxelor de la locurile de muncă.
Unitatea are obligația de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru reducerea continuă a noxelor de la locurile de muncă.


(3) Sporul pentru condicii periculoase în procent de până la 15% din salariul de bază al personalului de la locurile de muncă la care se menține un anumit grad de, pericol, cum ar fi : riscul de accidentare sub circulație, lucrul la altitudine, Utilizarea unor substanțe explozive etc.
(3) '''Sporul pentru condicii periculoase''' - în procent de până la 15% din salariul de bază al personalului de la locurile de muncă la care se menține un anumit grad de, pericol, cum ar fi: riscul de accidentare sub circulație, lucrul la altitudine, utilizarea unor substanțe explozive etc.


(4) Sporul de șantier în cuantum de 35 lei pe zi pentru personalul nelocalnic, în vederea atragerii acestuia la realizarea unor lucrări de construcții-montaj, întreținere și reparare a drumurilor și podurilor etc.
(4) '''Sporul de șantier''' - în cuantum de 35 lei pe zi pentru personalul nelocalnic, în vederea atragerii acestuia la realizarea unor lucrări de construcții-montaj, întreținere și reparare a drumurilor și podurilor etc.


Salariații care beneficiază de sporul de șantier nu pot beneficia concomitent și de diurnă.
Salariații care beneficiază de sporul de șantier nu pot beneficia concomitent și de diurnă.


(5) Sporul pentru munca desfășurată peste programul normal de lucru orele prestate peste durata normală a timpului de lucru se compensează cu timp liber corespunzător. Dacă munca astfel prestată nu a putut fi compensată cu timp liber corespunzător, orele suplimentare se vor salariza cu un spor din salariul de bază astfel :
(5) Sporul pentru munca desfășurată peste programul normal de lucru - orele prestate peste durata normală a timpului de lucru se compensează cu timp liber corespunzător. Dacă munca astfel prestată nu a putut fi compensată cu timp liber corespunzător, orele suplimentare se vor salariza cu un spor din salariul de bază astfel :


a) 50% din salariul de bază pentru primele două ore de depășire a duratei normale a zilei de lucru ;
a) 50% din salariul de bază pentru primele două ore de depășire a duratei normale a zilei de lucru ;
Linia 111: Linia 116:


(c) Sporul pentru timpul lucrat în cursul nopții în procent de 25% din salariul de bază al personalului care desfășoară activitatea între orele 22—6, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin jumătate din programul de lucru.  
(c) Sporul pentru timpul lucrat în cursul nopții în procent de 25% din salariul de bază al personalului care desfășoară activitatea între orele 22—6, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin jumătate din programul de lucru.  
(7) Sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare în procent de până la 30% din salariul de bază minim al funcției înlocuite, cu aprobarea conducătorului unității.
(7) Sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare în procent de până la 30% din salariul de bază minim al funcției înlocuite, cu aprobarea conducătorului unității.


(8) Indemnizația orară pentru mobilizarea la domiciliu în cuantum de 15% din salariul de bază orar, în vederea asigurării intervențiilor pe durata consemnării la domiciliu.
(8) Indemnizația orară pentru mobilizarea la domiciliu în cuantum de 15% din salariul de bază orar, în vederea asigurării intervențiilor pe durata consemnării la domiciliu.


Art. 8. (1) Categoriile de personal, locurile de muncă, condițiile concrete de acordare și cuantumul față de salariul de bază pentru toate categoriile de sporuri se stabilesc prin regulament aprobat de consiliul de administrație al Administrației naționale a drumurilor.
Art. 8. - (1) Categoriile de personal, locurile de muncă, condițiile concrete de acordare și cuantumul față de salariul de bază pentru toate categoriile de sporuri se stabilesc prin regulament aprobat de consiliul de administrație al Administrației naționale a drumurilor.


(2) Sporurile pentru condiții grele de muncă, pentru condiții nocive, periculoase și cel de șantier se acordă proporțional cu timpul cît personalul a lucrat în condițiile respective,
(2) Sporurile pentru condiții grele de muncă, pentru condiții nocive, periculoase și cel de șantier se acordă proporțional cu timpul cît personalul a lucrat în condițiile respective,
Linia 123: Linia 129:
'''Premii'''
'''Premii'''


Art. 9. Pentru premierea în cursul anului a salariaților din unitățile de drumuri și poduri, precum și din aparatul propriu al Administrației naționale a drumurilor, care au realizat sau au participat direct ta obținerea unor rezultate valoroase în activitate, se poate constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de 2% asupra fondului de salarii prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli al acestora.
Art. 9. - Pentru premierea în cursul anului a salariaților din unitățile de drumuri și poduri, precum și din aparatul propriu al Administrației naționale a drumurilor, care au realizat sau au participat direct ta obținerea unor rezultate valoroase în activitate, se poate constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de 2% asupra fondului de salarii prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli al acestora.


Sumele neconsumate din acest fond pot fi utilizate în lunile următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.
Sumele neconsumate din acest fond pot fi utilizate în lunile următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.


Art. 10. (1) Pentru activitatea. desfășurată, personalul din unitățile de drumuri jf.i poduri, precum și ce] din aparatul propriu al Administrației naționale a drumurilor beneficiază, la sfârșitul anului calendaristic, de un premiu anual de până la un salariu mediu lunar de bază realizat în anul pentru care se face plata.
Art. 10. - (1) Pentru activitatea desfășurată, personalul din unitățile de drumuri și poduri, precum și cel din aparatul propriu al Administrației naționale a drumurilor beneficiază, la sfârșitul anului calendaristic, de un premiu anual de până la un salariu mediu lunar de bază realizat în anul pentru care se face plata.


(2) Consiliul de administrație sau comitetul director al unității, după caz, poate reduce sau anula premiul anual în cazul salariaților care în cursul anului au desfășurat o activitate profesională slabă sau necorespunzătoare ori au avut abateri pentru care au fost sancționa ți disciplinar.
(2) Consiliul de administrație sau comitetul director al unității, după caz, poate reduce sau anula premiul anual în cazul salariaților care în cursul anului au desfășurat o activitate profesională slabă sau necorespunzătoare ori au avut abateri pentru care au fost sancționa și disciplinar.


Capitolul V
Capitolul V
Linia 135: Linia 141:
'''Forme de salarizare'''
'''Forme de salarizare'''


Art. 11. (1) În unitățile de drumuri și poduri se aplică forma de salarizare în regie, acord direct sau acord indirect, care se stabilește de comitetul director al unității.
Art. 11. - (1) În unitățile de drumuri și poduri se aplică forma de salarizare în regie, acord direct sau acord indirect, care se stabilește de comitetul director al unității.


Pot fi salarizați în acord indirect numai muncitorii și maiștrii., precum și asimilații acestora, a căror activitate influențează direct și nemijlocit rezultatele mai multor lucrători salarizați în acord direct.
Pot fi salarizați în acord indirect numai muncitorii și maiștrii, precum și asimilații acestora, a căror activitate influențează direct și nemijlocit rezultatele mai multor lucrători salarizați în acord direct.


(2) Tarifarea lucrărilor executate în acord direct se face în funcție de normele de muncă pe unitatea de produs- sau lucrare și de categoria de încadrare a lucrărilor respective, prevăzută în indicatoarele tarifare de calificare.
(2) Tarifarea lucrărilor executate în acord direct se face în funcție de normele de muncă pe unitatea de produs sau lucrare și de categoria de încadrare a lucrărilor respective, prevăzută în indicatoarele tarifare de calificare.


Muncitorii care execută, în acord individual, lucrări de categorii superioare încadrării lor sunt salarizați corespunzător tarifelor lucrărilor efectuate,
Muncitorii care execută, în acord individual, lucrări de categorii superioare încadrării lor sunt salarizați corespunzător tarifelor lucrărilor efectuate,
Linia 147: Linia 153:
Capitolul VI  
Capitolul VI  


Alte drepturi
'''Alte drepturi'''


A. Plata cu ora
A. Plata cu ora
Art. 12. (1) în situația în care sarcinile ce revin unor posturi, ai căror titulari lipsesc din unitate, nu pot fi amînate și nici nu pot fi distribuite în cadrul programului normal de lucru între ceilalți salariați încadrați pe funcții similare, pentru realizarea acestora se vor putea folosi persoane din aceeași unitate sau din-alte unități, care să realizeze sarcinile respective în afara programului lor de lucru.
 
Art. 12. - (1) În situația în care sarcinile ce revin unor posturi, ai căror titulari lipsesc din unitate, nu pot fi amânate și nici nu pot fi distribuite în cadrul programului normal de lucru între ceilalți salariați încadrați pe funcții similare, pentru realizarea acestora se vor putea folosi persoane din aceeași unitate sau din-alte unități, care să realizeze sarcinile respective în afara programului lor de lucru.


Pe perioadele respective se va utiliza plata cu ora, în limita fondurilor care se disponibilizează prin absența persoanelor titulare sau, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, în limita fondurilor disponibilizate pe total unitate.
Pe perioadele respective se va utiliza plata cu ora, în limita fondurilor care se disponibilizează prin absența persoanelor titulare sau, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, în limita fondurilor disponibilizate pe total unitate.
Linia 159: Linia 166:


(3) Calculul tarifului orar se face luând în considerare salariul de bază cu care este încadrat titularul înlocuit și numărul mediu lunar de ore stabilit pentru programul normal de lucru. în situațiile prevăzute la alin. (2) se ia în considerare salariul de bază prevăzut în statul de funcții.
(3) Calculul tarifului orar se face luând în considerare salariul de bază cu care este încadrat titularul înlocuit și numărul mediu lunar de ore stabilit pentru programul normal de lucru. în situațiile prevăzute la alin. (2) se ia în considerare salariul de bază prevăzut în statul de funcții.
Art. 13. — Totalul sumelor încasate lunar de un salariat pentru orele suplimentare efectuate, sporuri și munca salarizată prin plata cu ora nu poate depăși un salariu de bază lunar corespunzător încadrării fiecăruia,


B. Salarizarea în cadrul cumulului ăe funcții
Art. 13. - Totalul sumelor încasate lunar de un salariat pentru orele suplimentare efectuate, sporuri și munca salarizată prin plata cu ora nu poate depăși un salariu de bază lunar corespunzător încadrării fiecăruia,


Art. 14. — (1) Pentru acoperirea unor posturi vacante pot fi angajate prin concurs, cu respectarea prevederilor legale, persoane din afara unității, care se salarizează la nivelul gradației 1 a funcției, gradului sau treptei profesionale, prevăzute în statul de funcții.
B. Salarizarea în cadrul cumulului de funcții
(2) Angajarea personalului prin cumul de funcții se face cu acordul conducerii unității la care persoana în cauză are funcția de bază, dacă o parte din programul funcției cumulate se suprapune celui de la funcția în care este încadrat ; în acest caz, se va asigura decalarea programului respectiv.


C. Numirea temporară, delegarea, detașarea sau trecerea temporară in altă muncă
Art. 14. - (1) Pentru acoperirea unor posturi vacante pot fi angajate prin concurs, cu respectarea prevederilor legale, persoane din afara unității, care se salarizează la nivelul gradației 1 a funcției, gradului sau treptei profesionale, prevăzute în statul de funcții.


Art. 15. — Persoanele numite temporar într-un post de conducere vacant care nu a putut fi ocupat prin concurs sau în locul unei persoane cu funcții de conducere care v lipsește temporar din unitate o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice și care nu beneficiază de salariu pe perioada respectivă primesc, pe lîngâ salariul de bază al funcției, gradului sau treptei profesTonale în care sunt încadrate, indemnizația co-respunzătoșre funcției de conducere pe care o preiau, Numirile temporare pe posturi de conducere vacante se pot face pentru o perioadă de cel mult 6 lunir în cadrul căreia se vor organiza noi concursuri pentru ocuparea acestor posturi.
(2) Angajarea personalului prin cumul de funcții se face cu acordul conducerii unității la care persoana în cauză are funcția de bază, dacă o parte din programul funcției cumulate se suprapune celui de la funcția în care este încadrat; în acest caz, se va asigura decalarea programului respectiv.


Art. 16. — (1) Pe durata delegării, detașării sau trecerii temporare într-o altă muncă, persoana în cauză își păstrează funcția, gradul sau treapta profesională și salariul avute anterior.
C. Numirea temporară, delegarea, detașarea sau trecerea temporară în altă muncă


(2) Când detașarea sau trecerea temporară în feltă activitate se face la o muncă la care este stabilit un salariu mai mare, persoana detașată sau trecută temporar în altă muncă are dreptul la acest salariu, în condițiile prevăzute de lege.
Art. 15. - Persoanele numite temporar într-un post de conducere vacant care nu a putut fi ocupat prin concurs sau în locul unei persoane cu funcții de conducere care lipsește temporar din unitate o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice și care nu beneficiază de salariu pe perioada respectivă primesc, pe lângă salariul de bază al funcției, gradului sau treptei profesionale în care sunt încadrate, indemnizația corespunzătoare funcției de conducere pe care o preiau. Numirile temporare pe posturi de conducere vacante se pot face pentru o perioadă de cel mult 6 luni în cadrul căreia se vor organiza noi concursuri pentru ocuparea acestor posturi.


(3) Pe perioada detașării sau trecerii temporare în altă muncă, salariații primesc, pe lîngă salariul de bază stabilit potrivit alin. (1) sau (2), și celelalte drepturi ce se acordă personalului de la locul de muncă respectiv.
Art. 16. - (1) Pe durata delegării, detașării sau trecerii temporare într-o altă muncă, persoana în cauză își păstrează funcția, gradul sau treapta profesională și salariul avute anterior.


(4) Drepturile ce. se acordă pe timpul detașării sau trecerii temporare în altă muncă se suportă de unitatea unde personalul respectiv își desfășoară activitatea.
(2) Când detașarea sau trecerea temporară în altă activitate se face la o muncă la care este stabilit un salariu mai mare, persoana detașată sau trecută temporar în altă muncă are dreptul la acest salariu, în condițiile prevăzute de lege.
 
(3) Pe perioada detașării sau trecerii temporare în altă muncă, salariații primesc, pe lângă salariul de bază stabilit potrivit alin. (1) sau (2), și celelalte drepturi ce se acordă personalului de la locul de muncă respectiv.
 
(4) Drepturile ce se acordă pe timpul detașării sau trecerii temporare în altă muncă se suportă de unitatea unde personalul respectiv își desfășoară activitatea.


D. Drepturi în cazul mutării în altă localitate
D. Drepturi în cazul mutării în altă localitate


Art. 17. (1) Personalul mutat, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate are dreptul la :
Art. 17. - (1) Personalul mutat, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate are dreptul la:


a) rambursarea costului transportului pentru el și membrii familiei sale, precum și pentru gospodăria sa ;
a) rambursarea costului transportului pentru el și membrii familiei sale, precum și pentru gospodăria sa;


b) plata unei indemnizații egale cu 1/4 din -salariul său de bază lunar, pentru fiecare membru de familie ;
b) plata unei indemnizații egale cu 1/4 din salariul său de bază lunar, pentru fiecare membru de familie;


c) plata unei indemnizații egale, cu salariul de bază lunar ;
c) plata unei indemnizații egale, cu salariul de bază lunar;


d) un concediu plătit de -5" zile lucrătoare, în vederea mutării efective, acordat la cererea sa.
d) un concediu plătit de 5 zile lucrătoare, în vederea mutării efective, acordat la cererea sa.


(2) De drepturile prevăzute la alin, (1) beneficiază și persoanele solicitate să fie transferate în altă unitate situată îritr-o localitate diferită decît cea de domiciliu, dacă în documentul de solicitare â*transferuluî s-a făcut această mențiune. Plata drepturilor/respective se suportă de unitatea la care se face transferul.
(2) De drepturile prevăzute la alin, (1) beneficiază și persoanele solicitate să fie transferate în altă unitate situată într-o localitate diferită decât cea de domiciliu, dacă în documentul de solicitare a transferului s-a făcut această mențiune. Plata drepturilor/respective se suportă de unitatea la care se face transferul.


Art. 18. (1) -La încadrarea în altă localitate decît cea de domiciliu, în primul an de activitate1 după absolvirea studiilor, personalul de. specialitate beneficiază de o indemnizație de instalare echivalentă cu un salariu de bază corespunzător funcției, gradului sau treptei profesionale în care urmează a fi încadrat.
Art. 18. - (1) La încadrarea în altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate1 după absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiază de o indemnizație de instalare echivalentă cu un salariu de bază corespunzător funcției, gradului sau treptei profesionale în care urmează a fi încadrat.


(2) Persoanele care au beneficiat de indemnizația de instalare și care ulterior au demisionat sau li s-a desfăcut contractul de muncă din motive imputabile, înainte de împlinirea unui an de la instalare, vor restitui, în condițiile legii, indemnizația primită, calculată
(2) Persoanele care au beneficiat de indemnizația de instalare și care ulterior au demisionat sau li s-a desfăcut contractul de muncă din motive imputabile, înainte de împlinirea unui an de la instalare, vor restitui, în condițiile legii, indemnizația primită, calculată
proporțional cu perioada rămasă până la expirarea termenului de un an.
proporțional cu perioada rămasă până la expirarea termenului de un an.


Art. 19. Personalul care, potrivit reglementărilor specifice; este obligat să lqcuiască în incinta unității sau în locuințele de serviciu ale acesteia este scutit de plata chiriei.
Art. 19. - Personalul care, potrivit reglementărilor specifice; este obligat să locuiască în incinta unității sau în locuințele de serviciu ale acesteia este scutit de plata chiriei.


Capitolul VII  
Capitolul VII  


Dispoziții tranzitorii și finale
'''Dispoziții tranzitorii și finale'''


Art. 20. (1) La aplicarea prezentei hotărîri conducerea unității va proceda la reîncadrarea personalului pe noile funcții, grade și trepte, profesionale, precum și pe gradații sau categorii, astfel ca noul salariu de bază să nu fie inferior salariului tarifar avut. La reîncadrare, conducerea unității va ține seama de competența profesională reflectată în rezultatele obținute până la data reîncadrării.
Art. 20. - (1) La aplicarea prezentei hotărâri conducerea unității va proceda la reîncadrarea personalului pe noile funcții, grade și trepte, profesionale, precum și pe gradații sau categorii, astfel ca noul salariu de bază să nu fie inferior salariului tarifar avut. La reîncadrare, conducerea unității va ține seama de competența profesională reflectată în rezultatele obținute până la data reîncadrării.


(2) Pentru anul 1991 se vor acorda premii anuale în limita unui fond de 3% din fondul de salarii realizat.
(2) Pentru anul 1991 se vor acorda premii anuale în limita unui fond de 3% din fondul de salarii realizat.


Art. 21. Sumele necesare pentru plata salariilor de bază stabilite îh urma reîncadrării personalului, împreună cu sporurile, premiile și celelalte drepturi trebuie să se încadreze în alocația bugetară stabilită cu această destinație.
Art. 21. - Sumele necesare pentru plata salariilor de bază stabilite în urma reîncadrării personalului, împreună cu sporurile, premiile și celelalte drepturi trebuie să se încadreze în alocația bugetară stabilită cu această destinație.


Art. 22. (1) Soluționarea contestațiilor în legătură cu stabilirea salariilor, acordarea gradațiilor, sporurilor, premiilor și a altor drepturi care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotărîri este de competența consiliului de administrație sau a comitetului director, după caz.
Art. 22. - (1) Soluționarea contestațiilor în legătură cu stabilirea salariilor, acordarea gradațiilor, sporurilor, premiilor și a altor drepturi care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotărâri este de competența consiliului de administrație sau a comitetului director, după caz.


(2) Contestațiile vor fi, depuse în termen de 5 -zile de la dată luării la cunoștință.
(2) Contestațiile vor fi, depuse în termen de 5 zile de la dată luării la cunoștință.


(3) Organele prevăzute la alin. (1) vor lua măsuri de soluționare a contestațiilor în termen de 30 de zile.
(3) Organele prevăzute la alin. (1) vor lua măsuri de soluționare a contestațiilor în termen de 30 de zile.


Art. 23. Drepturile salariale ale personalului din unitățile de drumuri și poduri sunt prevăzute în anexele nr. 1—6, care fac parte integrantă din prezenta hotărîre.
Art. 23. - Drepturile salariale ale personalului din unitățile de drumuri și poduri sunt prevăzute în anexele nr. 1—6, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 
Art. 24. - Salariile din prezentă hotărîre nu cuprind suma fixă acordată sub formă de indexare și compensațiile pentru creșterea prețurilor.


Art. 24. — Salariile din prezentă hotărîre nU cuprind suma fixă acordată sub formă de indexare și compensațiile pentru creșterea prețurilor^.
Art. 25. - Încălcarea dispozițiilor prevăzute în prezenta hotărîre atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială său penală, potrivit legii.


Art. 25. — încălcarea dispozițiilor-prevăzute în prezenta hotărîre atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială său penală, potrivit legii,
Art. 26. - (1) Dispozițiile prezentei hotărâri intră în vigoare de la 1 aprilie 1991, dată până la care rămân aplicabile reglementările privind salarizarea în vigoare la 1 martie 1991.


Art. 26. — (1) Dispozițiile prezentei hotărîri intrâ [n vigoare de la 1 aprilie 1991, dată până la care rămân aplicabile reglementările privind salarizarea în vigoare la 1 martie 1991.
(2) Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la data de 1 septembrie 1991.


(2) Prevederile prezentei hotărîri se aplică până la data de 1 septembrie 1991.
(3) Prevederile prezentei hotărâri se aplică și personalului din unitățile județene de drumuri și poduri aparținând administrației locale de stat, organizate ca regii autonome.


(3) Prevederile prezentei hotărîri se aplică și personalului 'din unitățile județene de drumuri și poduri aparținind administrației locale de stat, organizate ca regii ^autonome.
(4) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea hotărârilor Guvernului și a altor reglementări cu privire la nivelul salariilor, stabilirea gradațiilor, sporurile și mărimea acestora și orice alte dispoziții contrare acestei hotărâri.


(4) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărîri încetează aplicabilitatea hotărîrilor Guvernului și a altor reglementări cu privire la nivelul salariilor, stabilirea" gradațiilor, sporurile și mărimea acestora și orice alte dispoziții contrare acestei hotărîri.
prim-ministru
prim-ministru


1.680 de modificări

Meniu de navigare