Monitorul Oficial 243/1994

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 27 noiembrie 2011 19:09, autor: Madalina (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1994 0243 = Monitorul Oficial al României = Anul VI, Nr. issue::243 - Partea I - Marți, 30 august year::1994 == Ordonanțe al...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::243 - Partea I - Marți, 30 august year::1994

Ordonanțe ale Guvernului României

Guvernul României

Ordonanță pentru ratificarea Acordului sub formă de schimb de scrisori dintre Comunitatea Europeană și România modificând Acordul interimar privind comerțul și aspecteje legate de comerțul dintre România, pe de o parte, și Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, pe de altă parte, precum și Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, îa versiunea lor modificată prin Protocolul adițional semnat la 21 decembrie 1993

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. b) din Legea nr. 721994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Articol unic. - Se ratifică Acordul sub formă de schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și România modificând Acordul interimar privind comerțul și aspectele legate de comerțul dintre România, pe de o parte, și Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, pe de altă parte, precum și Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, în versiunea lor modificată prin Protocolul adițional semnat la 21 decembrie 1993, încheiat la Bruxelles la 30 iunie 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 53.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului, Cristian Ionescu

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeria Tabără

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Acord sub formă ce schimb de scrisori

între Comunitatea Europeană și România modificând Acordul interimar privind comerțul și aspectele legate de comerțul dintre România, pe de o parte, și Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, pe de altă parte, precum și Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, în versiunea lor modificată prin Protocolul adițional semnat Ia 21 decembrie 1993

A. Scrisoarea Comunității

Bruxelles, 30.06.1994

Domnule,

Acordul interimar dintre Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și România, care reia prevederile privind comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul european, a fost semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, în vederea punerii rapide în aplicare a acestor prevederi. Acest acord a intrat în vigoare la 1 mai 1993. Cu toate acestea, aplicarea anumitor concesii agricole a fost întârziată din motive de care România nu este responsabilă.

Având în vedere acest lucru, părțile au convenit ca România să poată transfera în mod excepțional anumite contingente agricole acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993, dar care nu au fost utilizate de România din cauza aplicării tardive a concesiilor agricole. Modalitățile de transfer vor fi următoarele:

1. De la 1 iulie 1994, data începerii celui de-al treilea an, și în cursul celui de-al patrulea și al cincilea an, așa cum sunt definite la articolul 4 paragraful 3 din Protocolul adițional, cantități suplimentare de produse originare, din România vor putea să fie importate în Comunitate sub codurile din Nomenclatura combinată, menționate în anexele nr. XI și XII ale Acordului interimar și ale Acordului european. Cantitățile suplimentare vor fi repartizate anual în tranșe egale cu o treime din cantitățile acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993. dar neutilizate din cauza aplicări cu întârziere a anexelor nr. XI și XII.

Excepție față de cele ce preced va trebui să se facă pentru produsele importate în Comunitate încadrate la pozițiile tarifare sub codurile 0104 și 0204, precum și ex. 040690 din Nomenclatura combinată, în ce privește aceste produse, vor fi acordate României cantități adiționale cu începere de la 1 iulie 1994 și pentru anii următori, calculate în cinci tranșe egale din cantitățile neutilizate în 19??, urmare a aplicării tardive a concesiilor agricole.

În conformitate cu alineatul 2 al Protocolului nr. 7 din Acordul interimar vor fi aduse din aceste cantități suplimentare importurile pentru care au fost acordate certificate de import 1 ianuarie 1993 și intrarea în vigoare a Acordului interimar, în baza reglementării Consiliului referitor la aplicarea preferințelor tarifare generalizate.

2. Începând cu intrarea în vigoare a acestui amendament și pentru următorii doi ani, cantitățile adiționale de produse originare din România vor putea fi importate în cadrul pozițiilor tarifare din Nomenclatura combinată, menționate în anexa B a Protocolului nr. 3 din Acordul interimar. Cantitățile vor fi calculate în trei tranșe egale din cantitățile acordate, dar neutilizate în 1993.

3. Prezentul acord sub formă de schimb de scrisori va intra în vigoare de la 1 iulie 1994. Părțile își vor notifica îndeplinirea procedurilor necesare în acest scop.

V-aș fi recunoscător dacă ați binevoi să-mi confirmați acordul Guvernului dumneavoastră față de cele ce preced.

Vă rog să primiți, Domnule, asigurarea considerației mele cele mai înalte.

În numele Comunității Europene

B. Scrisoarea României

Bruxelles, 30.06.1994

Domnule,

Am onoarea să confirm primirea scrisorii dumneavoastră cu data de azi, având următorul conținut:

„Acordul interimar între Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și România, care reia prevederile privind comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul european, a fost seninat la Bruxelles la 1 februarie 1993, în vederea punerii rapide în aplicare a acestor prevederi. Acest acord a intrat în vigoare la 1 mai 1993. Cu toate acestea, aplicarea anumitor concesii agricole a fost întârziată din motive de care România nu este responsabilă.

Având în vedere acest lucru, părțile au convenit ca România să poată transfera în mod excepțional anumite contingente agricole acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993, dar care nu au fost utilizate de România din cauza aplicării tardive a concesiilor agricole. Modalitățile de transfer vor fi următoarele:

1. De la 1 iulie 1994, data începerii celui de-al treilea an, și în cursul celui de-al patrulea și al cincilea an, așa cum sunt definite la articolul 4 paragraful 3 din Protocolul adițional, cantități suplimentare de produse originare din România vor putea să fie importate în Comunitate sub codurile din Nomenclatura combinată, menționate în anexele nr. XI și XII ale Acordului interimar și ale Acordului european. Cantitățile suplimentare vor fi repartizate anual în tranșe egale cu o treime din cantitățile acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993, dar neutilizate din cauza aplicării cu întârziere a anexelor nr. XI și XII.

Excepție față de cele ce preced va trebui să se facă pentru produsele importate în Comunitate încadrate la pozițiile tarifare sub codurile 0104 și 0204, precum și ex. 040690 din Nomenclatura combinată. în ce privește aceste produse, vor fi acordate României cantități adiționale cu începere de la 1 iulie 1994 și pentru anii următori, calculate în cinci tranșe egale din cantitățile neutilizate în 1993, ca urmare a aplicării tardive a concesiilor agricole.

în conformitate cu alineatul 2 al Protocolului nr. 7 din Acordul interimar, vor fi deduse din aceste cantități suplimentare importurile pentru care au fost acordate certificate de import între 1 ianuarie 1993 și intrarea în vigoare a Acordului interimar, în baza reglementării Consiliului referitoare la aplicarea preferințelor tarifare generalizate.

2. Începând cu intrarea în vigoare a acestui amendament și pentru următorii doi ani, cantitățile adiționale de produse originare din România vor putea fi importate în cadrul pozițiilor tarifare din Nomenclatura combinată, menționate în anexa B a Protocolului nr. 3 din Acordul interimar. Cantitățile vor fi calculate în trei tranșe egale din cantitățile acordate, dar neutilizate în 1993.

3. Prezentul acord sub formă de schimb de scrisori va intra în vigoare de la l iulie 1994. Părțile își vor notifica îndeplinirea procedurilor necesare în acest scop.

V-aș fi recunoscător dacă ați binevoi să-mi confirmați acordul Guvernului dumneavoastră față de cele ce preced.

Vă rog să primiți, Domnule, asigurarea considerației mele cele mai înalte."

Am onoarea de a confirma acordul Guvernului României asupra conținutului acestei scrisori.

Vă rog să acceptați, Domnule, asigurarea considerației mele cele mai înalte.

Pentru Guvernul României


Guvernul României

Ordonanță privind actualizarea normativelor de cheltuieli determinate de drepturile acordate copiilor din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și ale art. 1 lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului României de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - (1) Normativele de cheltuieli pentru asigurarea dotării cu echipament și cazarmament pe categorii de vârstă, și alte drepturi ce se acordă copiilor din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special sunt cele prevăzute în anexele nr. 1, 2 A și 2 B, care fac parte integrantă din prezenta ordonanță.

(2) Alocațiile zilnice de hrană pentru copiii prevăzuți la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Art. 2. - (1) Sumele alocate pentru asigurarea drepturilor menționate la art. 1 ale copiilor din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special vor fi indexate prin hotărâre a Guvernului în raport cu evoluția prețurilor.

(2) Guvernul poate aproba și alte normative de cheltuieli în raport cu posibilitățile economiei național©? pentru îmbunătățirea condițiilor de creștere și educare a copiilor cu nevoi speciale.

Art. 3. - Cheltuielile rezultate din aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe se suportă de la bugetul de stat, iar influențele financiare pe anul 1994 se asigură în cadrul fondurilor aprobate Ministerului învățământului și Ministerului Sănătății pe acest an.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă Decretul-lege nr. 138/1990.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 56.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul justiției, Gavril Iosif Chiuzbaian


Anexa Nr. 1

Drepturile acordate copiilor și tineriior din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special

Copiilor educați și ocrotiți în leagăne, case de copii și instituții speciale de învățământ li se asigură cazare, echipament pentru dotare inițială și înlocuire, jucării, materiale igienico-sanitare, rechizite, materiale cultural-sportive, transportul, precum și sume de bani pentru nevoi personale, astfel:

-lei/an/copil -

Explicații Valoare dotare inițială Valoare de înlocuire
I. Echipament
0-3 ani 196.000 150.000
3-7 ani 170.000 150.000
7-14 ani 200.000 160.000
14-18 ani 250.000 200.000
II. Cazarmament
0-3 ani 77.500 75.000
3-7 ani 150.000 100.000
7-18 ani 200.000 100.000

III. Drepturi materiale (materiale igienico-sanitare, jucării, rechizite, materiale cultural-sportive etc.)

- lei/an/copil -

0-3 ani 93.500
3-18 ani 135.000
18-25 ani
(aflați la studii) 150.000

IV. Sume alocate pentru nevoi personale

- lei/lună/copil -

0-3 ani -
3-7 ani 2.000
7-14 ani 4.000
14-18 ani 7.000
18-25 ani -
(aflați la studii) 10.000

V. Copiii și tinerii din casele de copii și din instituțiile de învățământ special au dreptul, în mod gratuit la călătorii cu tren de persoane clasa a II-a, cu mijloace auto de transport în comun și metrou, pentru transportul de la domiciliu la unități, la început fiecărui an școlar, sau la internare;

b) transportul la locul de muncă, la absolvire sau externare;

c) transportul la transferarea dintr-o unitate în alta;

d) transportul dus-întors la domiciliu sau în tabere, cu ocazia vacanțelor școlare;

e) transportul pentru însoțitorii elevilor cu invalidități de gradul I;

f) transportul în comun pentru deplasarea de la școală la internat și la locul de instruire practică, dacă acestea sunt situate la o distanță mai marc de 1 km, iar pentru cei cu invalidități de gradul I și II, chiar dacă distanța este mai mică.

VI. Asistații caselor de copii primesc ia încadrarea în muncă sau la scoaterea din evidența instituției de ocrotire o indemnizație egală cu valoarea anuală a echipamentului.

Anexa Nr. 2 A

Baremuri de dotare cu echipament și cazarmament a minorilor din casele de copii și din instituțiile de învățământ special

A. Echipament

Denumirea produsului Vârsta
3-7 7-14 14-18
B F Durată ani B F Durată ani B F Durată ani
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Batistă 4 4 1 6 6 1 6 6 1
Bocanci-ghete 1 1 1 1 1 l 1 l 1
Căciulă 2 2 2 2 2 2 2 2
Bluză - 1 1 - 1 1 - 1 1
Cămașă de vară 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Capot - - - - 1 1 - 1 1
Cămașă de iarnă 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Chiloți 6 6 1 4 4 1 4 4 1
Ciorapi 3/4 2 2 1 4 4 1 - 4 1
Ciorapi dres 2 2 1 2 2 1 2 4 1
Ciorapi scurți 4 4 1 6 4 1 6 4 1
Curea-centură - - - 1 1 1 1 1 1
Costum de vară 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Costum-uniformă 1 - 1 1 - 1 - - -
Costum de iarnă 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Costum de baie 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Costum flanelat 2 - - 2 - 1 2 - 1
Fular 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fustă de vară - - - - 1 1 - 1 1
Fustă de iarnă - - - - 1 1 - 1 1
Maiou 4 4 1 4 4 1 4 4 1
Mănuși 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Palton/canadiană 1 1 1 1 1 2 1 1
Pantalon de vară 2 2 1 2 2 1 1 1 1
Pantalon de iarnă 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pantofi din piele 2 2 1 2 2 1 1 1 i
Pantofi adydas 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Papuci 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pijama 3 3 1 2 2 1 2 2 1
Pulover 2 2 1 1 1 1 1 1 1
Rochie de vară - 2 1 - 2 1 - 2 1
Rochie de iarnă - 1 1 - 1 1 - 1 1
Sorțuleț uniformă - 1 1 - 1 1 - - -
Servietă-ghiozdan - - - 1 1 1 1 1 1
Sutien - - - - - - - 2 1
Tricou cu mânecă scurtă 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Tricou cu mânecă lungă 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Trening 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Țesături 3m 3m 1 3m 3m 1 5m 5m 1
Echipament sportiv
tricou - - - 1 1 1 2 2 1
șosete - - - 1 1 1 1 1 1
trening - - - l 1 1 1 1 1
tenis - - - 1 1 1 1 1 1
chilot - - - 1 l 1 1 1 1
Halat de protecție - - - 1 1 1 1 1 1
Halat de baie 1 1 1 l 1 1 1 1 1

B. Cazarmament

Denumirea produsului U.M. Cantitatea Durata în ani
Saltea buc. 1 3
Pături 3[1] 4
Pernă 1 3
Cearșaf 3 2
Cearșaf-plic 3 2
Față de pernă 3 2
Prosop mic 3 1
Prosop de baie 1 2
Față de masă (4 copii) 3 2
Cuvertură de pat 2 4
Perdea (pentru fiecare fereastră) 1 3
Draperie (pentru fiecare fereastră) 1 4

Anexa Nr. 2 B

Baremuri de dotare cu echipament și cazarmament a copiilor din leagăne

A. Echipament

Denumirea produsului Vârsta:
0-1 an
1-3 ani
B F Durata B F Durata
0 1 2 3 5 6
Batistă 4 4 1 4 4 1
Bocanci-ghetuțe 1 1 1 2 2 1
Căciulițâ 6 6 1 2 2 1
Botoșei 10 10 1 6 6 1
Cămășuță din bumbac 16 16 1 8 8 1
Cămașă de iarnă - - - 1 1 1
Chiloți 10 10 1 20 20 1
Ciorapi 3/4 1 1 1 2 2 1
Ciorapi dres 2 2 1 6 6 1
Ciorapi scurți 3 3 1 6 6 1
Costum de vară (2 piese) 1 1 1 1 1 1
Costum de iarnă 2 2 1 1 1 1
Costum flanelat - - - 1 1 1
Fular 1 1 l 1 1 1
Maiou 4 4 1 7 7 1
Mănuși 1 1 1 2 2 1
Palton/canadiană 1 1 1 1 1 1
Pantalon de vară 1 1 1 2 - 1
Pantalon de iarnă 2 2 1 2 2 1
Pantofi din piele 1 1 1 1 1 1
Pantofi tenis - - - 1 1 1
Pieptăraș 12 12 1 2 2 1
Papuci 1 1 1 1 1 1
Pijama 4 4 1 4 4 1
Pulover/jachetă 3 3 l 4 4 1
Rochiță de vară - 1 l - 3 1
Rochiță de iarnă - 1 1 - 1 l
Scutece 36 36 1 10 10 1
Salopetă din bumbac de vară 8 8 1 6 6 1
Salopetă din bumbac de iarnă 8 8 1 6 6 1
Tricou cu mânecă scurtă - - 1 2 2 1
Tricou cu mânecă lungă - - 1 4 4 4
Trening - - - 1 1 1
Țesături (metri) 10 10 1 4 4 1
Biberon/tetină 10 10 1 - - -
B. Cazarmament
Denumirea produsului U.M. Cantitatea Durata în ani
Saltea buc. 2 1-2
Pătură buc. 4 2
Pernă buc. 1 1-2
Cearșaf de pat buc. 6 1
Cearșaf-plic buc. 5 1
Față de pernă buc. 4 1-2
Prosop mic buc. 3 1
Prosop de baie buc. 2 1
Față de masă (4 copii) buc. 3 1
Cuvertură de pat buc. 2 2
Perdea (pentru fiecare fereastră) buc. 1 3
Draperie (pentru fiecare fereastră) buc. 1 3
Mușama buc. 4 1
  1. Două pături pot fi înlocuite cu o plapumă, durata de uzură fiind de 4 ani.