Monitorul Oficial 243/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0243 - Partea I - Marți, 30 august year::1994

Ordonanțe ale Guvernului României

Guvernul României

Ordonanță pentru ratificarea Acordului sub formă de schimb de scrisori dintre Comunitatea Europeană și România modificând Acordul interimar privind comerțul și aspecteje legate de comerțul dintre România, pe de o parte, și Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, pe de altă parte, precum și Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, îa versiunea lor modificată prin Protocolul adițional semnat la 21 decembrie 1993

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. b) din Legea nr. 721994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Articol unic. - Se ratifică Acordul sub formă de schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și România modificând Acordul interimar privind comerțul și aspectele legate de comerțul dintre România, pe de o parte, și Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, pe de altă parte, precum și Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, în versiunea lor modificată prin Protocolul adițional semnat la 21 decembrie 1993, încheiat la Bruxelles la 30 iunie 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 53.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului, Cristian Ionescu

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeria Tabără

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Acord sub formă ce schimb de scrisori

între Comunitatea Europeană și România modificând Acordul interimar privind comerțul și aspectele legate de comerțul dintre România, pe de o parte, și Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, pe de altă parte, precum și Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de altă parte, în versiunea lor modificată prin Protocolul adițional semnat Ia 21 decembrie 1993

A. Scrisoarea Comunității

Bruxelles, 30.06.1994

Domnule,

Acordul interimar dintre Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și România, care reia prevederile privind comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul european, a fost semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, în vederea punerii rapide în aplicare a acestor prevederi. Acest acord a intrat în vigoare la 1 mai 1993. Cu toate acestea, aplicarea anumitor concesii agricole a fost întârziată din motive de care România nu este responsabilă.

Având în vedere acest lucru, părțile au convenit ca România să poată transfera în mod excepțional anumite contingente agricole acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993, dar care nu au fost utilizate de România din cauza aplicării tardive a concesiilor agricole. Modalitățile de transfer vor fi următoarele:

1. De la 1 iulie 1994, data începerii celui de-al treilea an, și în cursul celui de-al patrulea și al cincilea an, așa cum sunt definite la articolul 4 paragraful 3 din Protocolul adițional, cantități suplimentare de produse originare, din România vor putea să fie importate în Comunitate sub codurile din Nomenclatura combinată, menționate în anexele nr. XI și XII ale Acordului interimar și ale Acordului european. Cantitățile suplimentare vor fi repartizate anual în tranșe egale cu o treime din cantitățile acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993. dar neutilizate din cauza aplicări cu întârziere a anexelor nr. XI și XII.

Excepție față de cele ce preced va trebui să se facă pentru produsele importate în Comunitate încadrate la pozițiile tarifare sub codurile 0104 și 0204, precum și ex. 040690 din Nomenclatura combinată, în ce privește aceste produse, vor fi acordate României cantități adiționale cu începere de la 1 iulie 1994 și pentru anii următori, calculate în cinci tranșe egale din cantitățile neutilizate în 19??, urmare a aplicării tardive a concesiilor agricole.

În conformitate cu alineatul 2 al Protocolului nr. 7 din Acordul interimar vor fi aduse din aceste cantități suplimentare importurile pentru care au fost acordate certificate de import 1 ianuarie 1993 și intrarea în vigoare a Acordului interimar, în baza reglementării Consiliului referitor la aplicarea preferințelor tarifare generalizate.

2. Începând cu intrarea în vigoare a acestui amendament și pentru următorii doi ani, cantitățile adiționale de produse originare din România vor putea fi importate în cadrul pozițiilor tarifare din Nomenclatura combinată, menționate în anexa B a Protocolului nr. 3 din Acordul interimar. Cantitățile vor fi calculate în trei tranșe egale din cantitățile acordate, dar neutilizate în 1993.

3. Prezentul acord sub formă de schimb de scrisori va intra în vigoare de la 1 iulie 1994. Părțile își vor notifica îndeplinirea procedurilor necesare în acest scop.

V-aș fi recunoscător dacă ați binevoi să-mi confirmați acordul Guvernului dumneavoastră față de cele ce preced.

Vă rog să primiți, Domnule, asigurarea considerației mele cele mai înalte.

În numele Comunității Europene

B. Scrisoarea României

Bruxelles, 30.06.1994

Domnule,

Am onoarea să confirm primirea scrisorii dumneavoastră cu data de azi, având următorul conținut:

„Acordul interimar între Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și România, care reia prevederile privind comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul european, a fost seninat la Bruxelles la 1 februarie 1993, în vederea punerii rapide în aplicare a acestor prevederi. Acest acord a intrat în vigoare la 1 mai 1993. Cu toate acestea, aplicarea anumitor concesii agricole a fost întârziată din motive de care România nu este responsabilă.

Având în vedere acest lucru, părțile au convenit ca România să poată transfera în mod excepțional anumite contingente agricole acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993, dar care nu au fost utilizate de România din cauza aplicării tardive a concesiilor agricole. Modalitățile de transfer vor fi următoarele:

1. De la 1 iulie 1994, data începerii celui de-al treilea an, și în cursul celui de-al patrulea și al cincilea an, așa cum sunt definite la articolul 4 paragraful 3 din Protocolul adițional, cantități suplimentare de produse originare din România vor putea să fie importate în Comunitate sub codurile din Nomenclatura combinată, menționate în anexele nr. XI și XII ale Acordului interimar și ale Acordului european. Cantitățile suplimentare vor fi repartizate anual în tranșe egale cu o treime din cantitățile acordate prin Acordul interimar pentru anul 1993, dar neutilizate din cauza aplicării cu întârziere a anexelor nr. XI și XII.

Excepție față de cele ce preced va trebui să se facă pentru produsele importate în Comunitate încadrate la pozițiile tarifare sub codurile 0104 și 0204, precum și ex. 040690 din Nomenclatura combinată. în ce privește aceste produse, vor fi acordate României cantități adiționale cu începere de la 1 iulie 1994 și pentru anii următori, calculate în cinci tranșe egale din cantitățile neutilizate în 1993, ca urmare a aplicării tardive a concesiilor agricole.

în conformitate cu alineatul 2 al Protocolului nr. 7 din Acordul interimar, vor fi deduse din aceste cantități suplimentare importurile pentru care au fost acordate certificate de import între 1 ianuarie 1993 și intrarea în vigoare a Acordului interimar, în baza reglementării Consiliului referitoare la aplicarea preferințelor tarifare generalizate.

2. Începând cu intrarea în vigoare a acestui amendament și pentru următorii doi ani, cantitățile adiționale de produse originare din România vor putea fi importate în cadrul pozițiilor tarifare din Nomenclatura combinată, menționate în anexa B a Protocolului nr. 3 din Acordul interimar. Cantitățile vor fi calculate în trei tranșe egale din cantitățile acordate, dar neutilizate în 1993.

3. Prezentul acord sub formă de schimb de scrisori va intra în vigoare de la l iulie 1994. Părțile își vor notifica îndeplinirea procedurilor necesare în acest scop.

V-aș fi recunoscător dacă ați binevoi să-mi confirmați acordul Guvernului dumneavoastră față de cele ce preced.

Vă rog să primiți, Domnule, asigurarea considerației mele cele mai înalte."

Am onoarea de a confirma acordul Guvernului României asupra conținutului acestei scrisori.

Vă rog să acceptați, Domnule, asigurarea considerației mele cele mai înalte.

Pentru Guvernul României


Guvernul României

Ordonanță privind actualizarea normativelor de cheltuieli determinate de drepturile acordate copiilor din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și ale art. 1 lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului României de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - (1) Normativele de cheltuieli pentru asigurarea dotării cu echipament și cazarmament pe categorii de vârstă, și alte drepturi ce se acordă copiilor din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special sunt cele prevăzute în anexele nr. 1, 2 A și 2 B, care fac parte integrantă din prezenta ordonanță.

(2) Alocațiile zilnice de hrană pentru copiii prevăzuți la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Art. 2. - (1) Sumele alocate pentru asigurarea drepturilor menționate la art. 1 ale copiilor din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special vor fi indexate prin hotărâre a Guvernului în raport cu evoluția prețurilor.

(2) Guvernul poate aproba și alte normative de cheltuieli în raport cu posibilitățile economiei național©? pentru îmbunătățirea condițiilor de creștere și educare a copiilor cu nevoi speciale.

Art. 3. - Cheltuielile rezultate din aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe se suportă de la bugetul de stat, iar influențele financiare pe anul 1994 se asigură în cadrul fondurilor aprobate Ministerului învățământului și Ministerului Sănătății pe acest an.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă Decretul-lege nr. 138/1990.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 56.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul justiției, Gavril Iosif Chiuzbaian


Anexa Nr. 1

Drepturile acordate copiilor și tineriior din leagăne, case de copii și instituții de învățământ special

Copiilor educați și ocrotiți în leagăne, case de copii și instituții speciale de învățământ li se asigură cazare, echipament pentru dotare inițială și înlocuire, jucării, materiale igienico-sanitare, rechizite, materiale cultural-sportive, transportul, precum și sume de bani pentru nevoi personale, astfel:

-lei/an/copil -

Explicații Valoare dotare inițială Valoare de înlocuire
I. Echipament
0-3 ani 196.000 150.000
3-7 ani 170.000 150.000
7-14 ani 200.000 160.000
14-18 ani 250.000 200.000
II. Cazarmament
0-3 ani 77.500 75.000
3-7 ani 150.000 100.000
7-18 ani 200.000 100.000

III. Drepturi materiale (materiale igienico-sanitare, jucării, rechizite, materiale cultural-sportive etc.)

- lei/an/copil -

0-3 ani 93.500
3-18 ani 135.000
18-25 ani (aflați la studii) 150.000

IV. Sume alocate pentru nevoi personale

- lei/lună/copil -

0-3 ani -
3-7 ani 2.000
7-14 ani 4.000
14-18 ani 7.000
18-25 ani -
(aflați la studii) 10.000

V. Copiii și tinerii din casele de copii și din instituțiile de învățământ special au dreptul, în mod gratuit la călătorii cu tren de persoane clasa a II-a, cu mijloace auto de transport în comun și metrou, pentru transportul de la domiciliu la unități, la început fiecărui an școlar, sau la internare;

b) transportul la locul de muncă, la absolvire sau externare;

c) transportul la transferarea dintr-o unitate în alta;

d) transportul dus-întors la domiciliu sau în tabere, cu ocazia vacanțelor școlare;

e) transportul pentru însoțitorii elevilor cu invalidități de gradul I;

f) transportul în comun pentru deplasarea de la școală la internat și la locul de instruire practică, dacă acestea sunt situate la o distanță mai marc de 1 km, iar pentru cei cu invalidități de gradul I și II, chiar dacă distanța este mai mică.

VI. Asistații caselor de copii primesc ia încadrarea în muncă sau la scoaterea din evidența instituției de ocrotire o indemnizație egală cu valoarea anuală a echipamentului.

Anexa Nr. 2 A

Baremuri de dotare cu echipament și cazarmament a minorilor din casele de copii și din instituțiile de învățământ special

A. Echipament

Denumirea produsului Vârsta
3-7 7-14 14-18
B F Durată ani B F Durată ani B F Durată ani
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Batistă 4 4 1 6 6 1 6 6 1
Bocanci-ghete 1 1 1 1 1 l 1 l 1
Căciulă 2 2 2 2 2 2 2 2
Bluză - 1 1 - 1 1 - 1 1
Cămașă de vară 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Capot - - - - 1 1 - 1 1
Cămașă de iarnă 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Chiloți 6 6 1 4 4 1 4 4 1
Ciorapi 3/4 2 2 1 4 4 1 - 4 1
Ciorapi dres 2 2 1 2 2 1 2 4 1
Ciorapi scurți 4 4 1 6 4 1 6 4 1
Curea-centură - - - 1 1 1 1 1 1
Costum de vară 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Costum-uniformă 1 - 1 1 - 1 - - -
Costum de iarnă 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Costum de baie 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Costum flanelat 2 - - 2 - 1 2 - 1
Fular 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fustă de vară - - - - 1 1 - 1 1
Fustă de iarnă - - - - 1 1 - 1 1
Maiou 4 4 1 4 4 1 4 4 1
Mănuși 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Palton/canadiană 1 1 1 1 1 2 1 1
Pantalon de vară 2 2 1 2 2 1 1 1 1
Pantalon de iarnă 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pantofi din piele 2 2 1 2 2 1 1 1 i
Pantofi adydas 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Papuci 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pijama 3 3 1 2 2 1 2 2 1
Pulover 2 2 1 1 1 1 1 1 1
Rochie de vară - 2 1 - 2 1 - 2 1
Rochie de iarnă - 1 1 - 1 1 - 1 1
Sorțuleț uniformă - 1 1 - 1 1 - - -
Servietă-ghiozdan - - - 1 1 1 1 1 1
Sutien - - - - - - - 2 1
Tricou cu mânecă scurtă 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Tricou cu mânecă lungă 2 2 1 2 2 1 2 2 1
Trening 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Țesături 3m 3m 1 3m 3m 1 5m 5m 1
Echipament sportiv
tricou - - - 1 1 1 2 2 1
șosete - - - 1 1 1 1 1 1
trening - - - l 1 1 1 1 1
tenis - - - 1 1 1 1 1 1
chilot - - - 1 l 1 1 1 1
Halat de protecție - - - 1 1 1 1 1 1
Halat de baie 1 1 1 l 1 1 1 1 1

B. Cazarmament

Denumirea produsului U.M. Cantitatea Durata în ani
Saltea buc. 1 3
Pături 3[1] 4
Pernă 1 3
Cearșaf 3 2
Cearșaf-plic 3 2
Față de pernă 3 2
Prosop mic 3 1
Prosop de baie 1 2
Față de masă (4 copii) 3 2
Cuvertură de pat 2 4
Perdea (pentru fiecare fereastră) 1 3
Draperie (pentru fiecare fereastră) 1 4

Anexa Nr. 2 B

Baremuri de dotare cu echipament și cazarmament a copiilor din leagăne

A. Echipament

Denumirea produsului Vârsta:
0-1 an 1-3 ani
B F Durata B F Durata
0 1 2 3 5 6
Batistă 4 4 1 4 4 1
Bocanci-ghetuțe 1 1 1 2 2 1
Căciulițâ 6 6 1 2 2 1
Botoșei 10 10 1 6 6 1
Cămășuță din bumbac 16 16 1 8 8 1
Cămașă de iarnă - - - 1 1 1
Chiloți 10 10 1 20 20 1
Ciorapi 3/4 1 1 1 2 2 1
Ciorapi dres 2 2 1 6 6 1
Ciorapi scurți 3 3 1 6 6 1
Costum de vară (2 piese) 1 1 1 1 1 1
Costum de iarnă 2 2 1 1 1 1
Costum flanelat - - - 1 1 1
Fular 1 1 l 1 1 1
Maiou 4 4 1 7 7 1
Mănuși 1 1 1 2 2 1
Palton/canadiană 1 1 1 1 1 1
Pantalon de vară 1 1 1 2 - 1
Pantalon de iarnă 2 2 1 2 2 1
Pantofi din piele 1 1 1 1 1 1
Pantofi tenis - - - 1 1 1
Pieptăraș 12 12 1 2 2 1
Papuci 1 1 1 1 1 1
Pijama 4 4 1 4 4 1
Pulover/jachetă 3 3 l 4 4 1
Rochiță de vară - 1 l - 3 1
Rochiță de iarnă - 1 1 - 1 l
Scutece 36 36 1 10 10 1
Salopetă din bumbac de vară 8 8 1 6 6 1
Salopetă din bumbac de iarnă 8 8 1 6 6 1
Tricou cu mânecă scurtă - - 1 2 2 1
Tricou cu mânecă lungă - - 1 4 4 4
Trening - - - 1 1 1
Țesături (metri) 10 10 1 4 4 1
Biberon/tetină 10 10 1 - - -

B. Cazarmament

Denumirea produsului U.M. Cantitatea Durata în ani
Saltea buc. 2 1-2
Pătură buc. 4 2
Pernă buc. 1 1-2
Cearșaf de pat buc. 6 1
Cearșaf-plic buc. 5 1
Față de pernă buc. 4 1-2
Prosop mic buc. 3 1
Prosop de baie buc. 2 1
Față de masă (4 copii) buc. 3 1
Cuvertură de pat buc. 2 2
Perdea (pentru fiecare fereastră) buc. 1 3
Draperie (pentru fiecare fereastră) buc. 1 3
Mușama buc. 4 1

Guvernul României

Ordonanță privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. k) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite prezenta ordonanță.

Capitolul I

Calitatea de expert cantabil și contabil autorizat

Art. 1. - Profesia de expert contabil și de contabil autorizat se exercită de către persoanele care au această calitate, în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță.

Art. 2. - Expertul contabil este persoana care a dobândit această calitate în condițiile prezentei ordonanțe și are competența profesională de a verifica și de a aprecia modul de organizare și de conducere a activității economico-financiare și de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societăților comerciale și de a verifica legalitatea bilanțului contabil și a contului de profit și pierderi.

Asupra constatărilor, concluziilor, opiniilor și recomandărilor sale, expertul contabil întocmește raport.

Expertul contabil poate, de asemenea, să organizeze și să conducă contabilitatea societăților comerciale și să analizeze, prin procedee specifice contabilității, situația economică, financiară și fiscală a acestora.

Contabilul autorizat este persoana care a dobândii această calitate în condițiile prezentei ordonanțe și are capacitatea de a ține contabilitatea, de a întocmi bilanțul contabil.

Art. 3. - Calitatea de expert contabil și de contabil autorizat se dobândește pe bază de examen.

Art. 4. - (1) Poate dobândi calitatea de expert contabil persoana care îndeplinește următoarele condiții:

a) are capacitate de exercițiu deplină;

b) are studii economice superioare în specialitatea contabilitate-finanțe, cu diplomă recunoscută de Ministerul învățământului, și practică în specialitate de cel puțin 3 ani;

c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislației în vigoare, interzice dreptul de gestiune și de administrare a societăților comerciale;

d) a reușit la examenul de expert contabil.

(2) La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii și conferențiarii universitari, doctorii în economie, doctorii-docenți, cu specialitatea finanțe și contabilitate, sunt scutiți de susținerea examenului pentru dobândirea calității de expert contabil, cu îndeplinirea condițiilor de la lit. a) și c).

Art. 5. - Poate dobândi calitatea de contabil autorizat persoana care îndeplinește următoarele condiții:

a) are capacitate de exercițiu deplină;

b) are studii economice superioare și o practică în specialitatea contabilitate de cei puțin 2 ani sau studii economice medii și o practică în specialitate de cel puțin 4 ani;

c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislației în vigoare, interzice dreptul de gestiune și de administrare a societăților comerciale;

d) a reușit la examenul de contabil autorizat.

Capitolul II

Exercitarea profesiei de expert contabil și de contabil autorizat

Secțiunea I

Expertul contabil

Art. 6. - Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice și juridice următoarele lucrări:

a) ține sau supraveghează contabilitatea și întocmește sau verifică și certifică bilanțul contabil;

b) acordă asistență privind organizarea și ținerea contabilității;

c) efectuează analize economico-financiare, audit financiar-contabil și evaluări patrimoniale;

d) efectuează expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice în condițiile prevăzute de lege;

e) execută alte lucrări eu caracter financiar-contabil, fiscal, de organizare administrativă și informatică;

f) îndeplinește, potrivit dispozițiilor legale, atribuțiile prevăzute în mandatul de cenzor la societățile comerciale.

Art. 7. - Experții contabili pot să-și exercite profesia individual ori se pot constitui în societăți comerciale potrivit legii.

Art. 8. - Societățile comerciale de expertiză contabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să aibă ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil;

b) majoritatea acționarilor sau asociaților să fie experți contabili și să dețină majoritatea acțiunilor sau a părților sociale;

c) consiliul de administrație al societății comerciale să fie ales în majoritate dintre acționarii sau asociații experți contabili;

d) acțiunile să fie nominative și orice nou asociat sau acționar să fie admis de adunarea generală.

Secțiunea a II-a

Contabilul autorizat

Art. 9. - Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice și juridice următoarele lucrări:

a) ține contabilitatea operațiunilor economico-financiare prevăzute în contract;

b) întocmește bilanțul contabil;

c) contabilul autorizat cu studii superioare poate să verifice și să certifice bilanțul contabil și să îndeplinească obligațiile prevăzute de lege pentru cenzorii numiți la societățile comerciale.

Art. 10. - Contabilii autorizați pot să-și exercite profesia individual ori în societăți comerciale de expertiză contabilă.

Secțiunea a III-a

Dispoziții comune privind experții contabili și contabilii autorizați

Art. 11. - Experții contabili și contabilii autorizați nu pot să efectueze lucrări pentru agenții economici sau pentru instituțiile unde sunt salariați și nici pentru cei cu care acestea sunt în raporturi contractuale sau se află în concurență.

Art. 12. - Experții contabili și contabilii autorizați garantează răspunderea civilă privind activitatea desfășurată, prin subscrierea unei polițe de asigurare sau prin vărsarea unei contribuții la fondul de garanții.

Art. 13. - Relațiile experților contabili, contabililor autorizați și societăților comerciale de profil cu clienții se stabilesc prin contract scris de prestări de servicii, semnat de ambele părți.

Art. 14. - Experții contabili și contabilii autorizați primesc, pentru lucrările efectuate individual, onorariile stabilite prin contract sau de către organul care a dispus efectuarea lucrării.

Obligația calculării și vărsării impozitului aferent sumelor plătite drept onorarii de societăți comerciale pentru lucrările ce li s-au executat în condițiile prezentei ordonanțe revine acestora. Pentru onorariile încasate de la persoane fizice, obligația stabilirii și virării la buget, potrivit legii, a impozitului aferent, revine expertului contabil sau contabilului autorizat care a executat lucrarea individual.

Secțiunea a IV-a

Răspunderile experților contabili și ale contabililor autorizați

Art. 15. - Experții contabili și contabilii autorizați răspund, în exercitarea profesiei, disciplinar, administrativ, civil și penal, după caz, potrivit legii.

Art. 16. - Sancțiunile disciplinare ce se aplică experților contabili și contabililor autorizați, în raport cu gravitatea abaterilor săvârșite, sunt următoarele:

a) mustrare;

b) avertisment scris;

c) suspendarea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat pe o perioadă de timp de la trei luni la un an;

d) interzicerea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat.

Abaterile în funcție de care se aplică sancțiunile disciplinare se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare.

Capitolul III

Organizarea și funcționarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați

Secțiunea I

Organizarea și atribuțiile Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați

Art. 17. - Se înființează Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, persoană juridică de utilitate publică și autonomă, din care fac parte experții contabili și contabilii autorizați, în condițiile stabilite de prezenta ordonanță, având sediul în municipiul București.

Art. 18. - Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați își constituie filiale, fără personalitate juridică. în reședințele de județ și în municipiul București.

Art. 19. - Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați are următoarele atribuții:

a) organizează examenele pentru dobândirea calității de expert contabil și de contabil autorizat, conform regulamentului elaborat împreună cu Ministerul Finanțelor, și Ministerul Învățământului, aprobat prin hotărâre a Guvernului;

b) organizează evidența experților contabili, a contabililor autorizați și a societăților comerciale de profil, prin înscrierea acestora în Tabloul Corpului;

c) asigură buna desfășurare a activității experților contabili și a contabililor autorizați;

d) elaborează și publică normele privind activitatea profesională și conduita etică a experților contabili și a contabililor autorizați, ghidurile profesionale în domeniul financiar-contabil;

e) elaborează, în colaborare cu instituțiile guvernamentale și neguvernamentale, standardele privind evaluarea societăților comerciale, precum și a unor active sau bunuri ale acestora;

f) sprijină formarea și perfecționarea profesională a experților contabili și a contabililor autorizați;

g) apără prestigiul și independența profesională a membrilor săi în raporturile cu autoritățile publice, organisme specializate, precum și cu alte persoane juridice și fizice din țară și din străinătate;

h) colaborează cu asociațiile profesionale de profil din țară și din străinătate;

i) editează publicații de specialitate;

j) alte atribuții stabilite prin lege sau regulament.

Secțiunea a II-a

Secțiunile Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați

Art. 20. - Activitatea de expert contabil de contabil autorizat poate fi exercitată numai de persoane fizice și juridice, membri ai Corpului Experților veritabili și Contabililor Autorizați, înscriși în tablou. Tabloul se publică anual în Monitorul Oficial al României.

Organizarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați se face pe două secțiuni:

  • Secțiunea experților contabili și
  • Secțiunea contabililor autorizați.

Organizarea și funcționarea secțiunilor se stabilesc prin regulament.

Art. 21. - Înscrierea în Tabloul Corpului a experților contabili și a contabililor autorizați se face, la cerere, de către filialele județene și a municipiului București, dacă cei în cauză fac dovadă că îndeplinesc condițiile prevăzute ia art. 4 lit. a) și c), respectiv art 5 Iii. a) și c).

Contestația împotriva respingerii cererii de înscriere în Tabloul Corpului se face în termen de 30 de zile de la comunicare și se soluționează de conducerea secțiunii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați în termen de 30 de zile. Hotărârile date de secțiune pot fi atacate la organul de conducere al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați.

După înscrierea în tablou, experții contabili și contabilii autorizați depun jurământ scris.

Jurământul are următoarea formulare:

„Jur să aplic în mod corect și fără părtinire legile țării, să respect prevederile Regulamentului Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și ale Codului privind conduita etică și profesională a experților contabili și contabililor autorizați, să păstrez secretul profesional și să aduc la îndeplinire cu conștiinciozitate îndatoririle ce îmi revin în calitate de expert contabil (contabil autorizat)”.

Art. 22. - Membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați au obligația să plătească cotizațiile profesionale. Neplata acestora pe o perioadă de un an atrage radierea din Tabloul Corpului. De asemenea, sunt radiați din evidență experții contabili și contabilii autorizați care au suferit o condamnare de natura celor prevăzute la art. 4 lit. c) sau la art. 5 lit. c), ori au săvârșit abateri grave de altă natură, prevăzute în regulament, precum și cei care nu depun în contul bugetului statului, în termenul și la nivelul prevăzut de lege. impozitul asupra onorariilor încasate de la persoane fizice.

Art. 23. - Societățile comerciale de expertiză contabilă, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați, au obligația să comunice filialelor acestuia toate modificările intervenite în componența asociaților sau acționarilor lor.

Art. 24. - Publicitatea în legătură cu exercitarea profesiei de expert contabil și de contabil autorizat se efectuează sau se autorizează de către Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, în interesul profesiei membrilor săi.

Art. 25. - Persoanele fizice sau, juridice străine, care nu au domiciliul sau, după caz, sediul în România, pot exercita activitatea de expert contabil sau de contabil autorizat, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, dacă în țările lor au această specializare, în condițiile stabilite prin convenții bilaterale încheiate în acest scop ele România cu alte state și dacă au susținut examenul vizând cunoașterea legislației naționale în domeniul organizării și fuzionării societăților comerciale, precum și a celei fiscale și contabile.

Secțiunea a III-a

Organele de conducere ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați

Art. 26. - Organele de conducere ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați sunt: Conferința națională, Consiliul superior al Corpului și Biroul permanent al Consiliului superior.

La filiale, organele de conducere sunt: adunarea generală, consiliul filialei și biroul permanent al acestuia.

Art. 27. - Activitatea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a filialelor sale se controlează de către cenzori aleși de Conferința națională și, respectiv, de adunările generale.

Art. 28. - Organizarea și funcționarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați se stabilește prin Regulamentul aprobat de Conferința națională, cu avizul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Justiției.

Art. 29. - Conferința națională a experților contabili și contabililor autorizați se constituie din membrii Consiliului superior, membrii consiliilor filialelor Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și câte un reprezentant la 50 membri din fiecare filială.

Conferința națională este legal constituită cu participarea majorității membrilor prevăzuți la alin. 1, iar hotărârile sunt valabil adoptate cu votul majorității membrilor prezenți.

Primă conferință va fi formată din președinții filialelor Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și delegații experților contabili și contabililor autorizați, în condițiile alin. 1.

Dacă, la prima convocare, nu se întrunește numărul necesar este convocată din nou Conferința națională, care este legal constituită cu participarea a cel puțin 40% din numărul membrilor și reprezentanților prevăzuți la alin. 1.

Art. 30. - Conferința națională are următoarele atribuții:

a) stabilește direcțiile de bază pentru asigurarea bunei exercitări a profesiei de expert contabil și de contabil autorizat;

b) aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și Codul privind conduita etică și profesională a experților contabili și contabililor autorizați, avizate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției;

c) aprobă bugetul de venituri și cheltuieli și bilanțul contabil al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați;

d) aprobă sistemul de salarizare pentru conducerea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a filialelor acestuia, precum și pentru aparatul propriu al acestora;

e) alege și revocă membrii Consiliului superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și ai comisiei de cenzori a acestuia;

f) îndeplinește orice alte atribuții prevăzute de prezenta ordonanță.

Act. 31. - Președintele Consiliului superior convoacă și conduce ședințele Consiliului superior și îndeplinește orice alte atribuții stabilite de acesta pentru buna exercitare a profesiei de expert contabil și de contabil autorizat.

Președintele Consiliului superior reprezintă Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați în fața autorităților publice, precum și în raporturile cu persoanele fizice și juridice din țară și din străinătate.

Art. 32. - Pe lângă Consiliul superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați funcționează Comisia superioară de disciplină, compusă din cinci membri titulari și cinci supleanți, astfel:

a) un președinte, expert contabil, desemnat de Consiliul superior dintre membrii înscriși în evidența Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați, care se bucură de autoritate profesională și morală deosebită;

b) doi membri ai Consiliului superior, desemnați de acesta;

c) doi membri, desemnați de ministrul finanțelor, în aceleași condiții se desemnează supleanții.

Comisia superioară de disciplină aplică sancțiunile disciplinare prevăzute la art. 16 și soluționează contestațiile la hotărârile disciplinare pronunțate de comisiile de disciplină ale filialelor.

Contestațiile împotriva hotărârilor aplicate de Comisia superioară de disciplină se depun la Consiliul superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați care decide.

Art. 33. - Adunarea generală a filialelor este formată din membrii experți contabili și contabili autorizați eu domiciliul stabilit în județul respectiv sau în municipiul București, după caz.

Adunarea generală a filialei este legal constituită cu participarea majorității membrilor prevăzuți la alin. 1, iar hotărârile sunt valabile dacă~sunt adoptate cu majoritatea celor prezenți.

Dacă la prima convocare nu se întrunește numărul necesar, se convoacă din nou adunarea generală, care este legal constituită cu participarea a cel puțin 40% din numărul membrilor prevăzuți la alin. 1.

Art. 34. - Adunarea generală a filialei are următoarele atribuții:

a) aprobă bugetul de venituri și cheltuieli al filialei și execuția acestuia;

b) asigură buna exercitare a profesiei de expert contabil și de contabil autorizat pe plan local;

c) alege și revocă membrii consiliului filialei Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și cenzorii;

d) propune, dintre membrii săi, candidați pentru Consiliul superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați;

e) îndeplinește orice alte atribuții stabilite de lege și de regulament sau hotărâte de Consiliul superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați.

Art. 35. - Pe lângă consiliul filialei funcționează o comisie de disciplină compusă din cinci membri titulari și cinci supleanți:

a) un președinte desemnat dintre experții contabili, membri ai filialei, care se bucură de autoritate profesională și morală deosebită;

b) doi membri desemnați de consiliul filialei;

c) doi membri desemnați de ministrul finanțelor.

În aceleași condiții se desemnează și supleanții. Comisia de disciplină a filialelor aplică sancțiunile prevăzute la art. 16 lit. a), b) și c).

Art. 36. - Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați și filialele sale își acoperă cheltuielile din venituri, care se constituie din:

  • taxa de înscriere la examenul de expert contabil, respectiv de contabil autorizat;
  • taxa de înscriere în evidența Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați;
  • cotizațiile membrilor stabilite pe tranșe de venituri;
  • încasări din vânzarea publicațiilor proprii;
  • donații;
  • alte venituri din activitatea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a filialelor sale, stabilite prin regulament.

O parte din veniturile realizate de filiale se varsă la Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, potrivit normelor stabilite în regulament.

Capitolul IV

Reprezentanții Ministerului Finanțelor

Art. 37. - Pe lângă Consiliul superior, precum și pe lângă consiliile filialelor funcționează câte un reprezentant al Ministerului Finanțelor care urmărește ca hotărârile și măsurile luate de Corpul Experților Contabili și Contabililor. Autorizați și de filialele sale să respecte întocmai reglementările în vigoare.

Art. 38. - Reprezentantul Ministerului Finanțelor de pe lângă Consiliul superior are următoarele îndatoriri:

a) asistă la Conferința națională, la ședințele Consiliului superior și ale Comisiei superioare de disciplină;

b) sesizează Consiliul superior asupra deciziilor Comisiei superioare de disciplină pe care le consideră nelegale;

c) sesizează ministrul finanțelor ori de câte ori hotărârile Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați contravin reglementărilor legale. Hotărârile respective devin aplicabile numai după pronunțarea acestuia.

Art. 39. - Reprezentanța Ministerului Finanțelor de pe lângă consiliul filialei are următoarele atribuții:

a) asistă la ședințele consiliului filialei, ale comisiei de disciplină și la adunările generale ale filialei;

b) sesizează Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați cu privire la aprobarea sau refuzul de înscriere în evidența acestuia de către consiliile filialelor, pe care le consideră nelegale;

c) sesizează Comisia superioară de disciplină cu privire la hotărârile comisiei de disciplină a filialei pe care le consideră nelegale;

d) sesizează reprezentantul Ministerului Finanțelor de pe lângă Consiliul superior asupra hotărârilor consiliului filialei, care contravin reglementărilor legale, precum și cu privire la cazurile prevăzute la lit. b) și c).

Capitolul V

Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 40. - Persoanele care au calitatea de expert contabil în condițiile Decretului nr. 79/1971 privind expertiza contabilă și expertiza tehnică își păstrează această calitate dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 4 lit. a) și c).

Art. 41. - Organizarea adunărilor generale de constituire a filialelor, precum și a primei conferințe naționale a experților contabili și contabililor autorizați se va asigura de Ministerul Finanțelor, în termen de 90 de zile de la publicarea prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial al României.

Art. 42. - Atribuțiile direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului-financiar de stat județene și a municipiului București privind activitatea de expertiză judiciară contabilă și tehnică, referitoare la evidența și recomandarea experților, urmărirea încasării onorariilor și plata acestora, potrivit legii, trec la tribunalele județene și al municipiului București.

Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București vor preda tribunalelor județene și al municipiului București, în termen de 30 de zile de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați,.evidențele experților contabili și experților tehnici, arhiva expertizei tehnice, precum și lucrările curente privind expertiza contabilă și expertiza tehnică judiciară, în vederea asigurării desfășurării activității de expertiză judiciară conform reglementărilor legale.

Pentru realizarea atribuțiilor prevăzute la alin. 1 și 2, se suplimentează statele de funcții ale tribunalelor cu câte un post de inspector de specialitate sau de referent, iar cel al Tribunalului Municipiului București cu trei asemenea posturi.

Art. 43. - Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București vor vira în contul filialelor Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați soldul privind cota de 10% reținută din onorariile încasate pentru expertize contabile.

Soldul provenit din cota de 10% asupra onorariilor pentru expertiza tehnică se va vira în contul Ministerului Justiției - Biroul central pentru expertize tehnice, deschis la Casa de Economii și Consemnațiuni.

Art. 44. - Prezenta ordonanță intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe prevederile referitoare la organizarea expertizei contabile din Decretul nr. 79/1971 privind expertiza contabilă și expertiza tehnică se abrogă. Prevederile din Decretul nr. 79/1971 care privesc expertiza tehnică rămân în vigoare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 65.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Ordonanță privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - În scopul întăririi rolului finanțelor publice și asigurării unei discipline bugetare ferme, instituțiile publice care, în înțelesul prezentei ordonanțe, cuprind: autoritatea legislativă, instituția Președinției, autoritatea judecătorească, alte autorități publice, Guvernul, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, consiliile județene și locale, precum și instituțiile publice de subordonare centrală și locală, indiferent de modul de finanțare a activității acestora, au obligația să efectueze operațiunile de încasări și plăți prin trezoreria generală a statului, care funcționează potrivit prevederilor prezentei ordonanțe.

Statul garantează efectuarea operațiunilor financiare prin trezoreria proprie, în condiții de siguranță și în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, precum și păstrarea integrității disponibilităților bănești.

Art. 2. - Trezoreria generală a statului cuprinde operațiuni de încasări și plăți care, după caz, privesc:

  • veniturile și cheltuielile bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale;
  • veniturile și cheltuielile bugetelor fondurilor speciale, care se constituie și se utilizează potrivit reglementărilor în vigoare
  • veniturile și cheltuielile instituțiilor publice care, potrivit reglementărilor legale, se administrează în regim extrabugetar.;
  • datoria publică internă și externă, inclusiv evidența și plata serviciului datoriei publice interne și externe;
  • alte venituri și cheltuieli ale sectorului public reglementate prin dispoziții legale, inclusiv drepturile de încasat și obligațiile de plată ale statului la baza cărora, stau acorduri și convenții guvernamentale.

Art. 3. - Contul general al trezoreriei statului funcționează la Banca Națională a României, iar soldul activ al acestuia se formează din disponibilitățile trezoreriei centrale din Ministerul Finanțelor și din disponibilitățile trezoreriilor din cadrul serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Finanțelor.

În județele, în municipiul București și în sectorul agricol Ilfov în care nu funcționează încă trezorerii în cadrul serviciilor descentralizate ale Ministerului Finanțelor, instituțiile publice efectuează operațiunile de încasări și plăți prin contul trezoreriei statului deschis la Banca Națională a României, pe seama băncilor comerciale cu care Ministerul Finanțelor încheie convenții corespunzătoare.

Soldul contului general al trezoreriei statului se cuprinde în bilanțul Băncii Naționale a României.

Art. 4. - Operațiunile de încasări și plăți în trezoreria statului sunt evidențiate potrivit planului de conturi stabilit de Ministerul Finanțelor, care asigură, constituirea și utilizarea resurselor financiare publice în conformitate cu dispozițiile legale.

Art. 5. - Disponibilitățile aflate în contul general al trezoreriei statului pot fi utilizate în următoarea ordine:

  • acoperirea temporară a deficitului curent al bugetului de stat;
  • acoperirea temporară a golurilor de casă, înregistrate de bugetele locale;
  • acoperirea temporară a deficitului curent al bugetului asigurărilor sociale de stat și a deficitelor temporare ale bugetelor fondurilor speciale;
  • efectuarea de plasamente financiare, pe termen scurt, prin Banca Națională a României care acționează ca agent al statului;
  • împrumuturi pe termen mediu și lung pentru finanțarea și refinanțarea deficitelor anuale ale bugetului de stat, pe seama disponibilităților pe termen mediu și lung din contravaloarea în lei a împrumuturilor externe.

Art. 6. - Pentru disponibilitățile din contul general al trezoreriei statului pentru care, potrivit reglementărilor legale în vigoare, există obligația bonificării de dobânzi, precum și pentru plasamentele financiare, pe termen scurt, efectuate prin Banca Națională a României care acționează ca agent al statului, trezoreria statului plătește, respectiv încasează, dobânzile corespunzătoare.

În situațiile în care dobânzile datorate trezoreriei statului pentru sumele avansate în scopul acoperirii deficitelor temporare ale bugetelor fondurilor speciale nu se pot plăti și compensa, pe bază de fundamentări corespunzătoare, Guvernul poate aproba plata parțială sau totală a acestora, din prevederile cuprinse în bugetul de stat pentru cheltuielile aferente dobânzilor la datoria publică.

De asemenea, în contul general al trezoreriei statului se încasează dobânzile pentru sumele utilizate temporar din trezorerie la acoperirea deficitului bugetul de stat a bugetului asigurărilor sociale de stat și al bugetelor fondurilor speciale, precum și dobânzile la împrumuturile pe termen mediu și lung acordate pentru finanțarea refinanțarea deficitelor anuale ale bugetului de stat.

Pentru acoperirea temporară a deficitelor bugetelor fondurilor speciale ori ale altor bugete, la care reglementările legale prevăd obligația bonificării de dobânzi la disponibilități, dobânzile, de încasat pentru sumele avansate temporar din trezoreria statului se pot compensa cu dobânzile de plătit din trezoreria statului în perioada următoare la disponibilitățile bugetelor respective.

Art. 7. - Nivelul ratelor pentru dobânzile bonificate la disponibilitățile depozitelor aflate în trezoreria statului, pentru care există obligația legală de bonificare de dobânzi, precum și termenele și condițiile de plată a dobânzilor se stabilesc prin convenții încheiate între reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai titularilor de depozite, desemnați de instituțiile respective.

Prin aceleași convenții se stabilesc și nivelul ratelor pentru dobânzile datorate trezoreriei statului la sumele temporar utilizate pentru acoperirea deficitelor bugetelor fondurilor speciale sau ale altor bugete, precum și termenele și condițiile de plată ori de compensare, în cazuri justificate, Ministerul Finanțelor poate conveni și aproba ca stingerea obligației de plată a dobânzilor către trezoreria statului - prin compensare - să depășească anul curent.

La stabilirea nivelurilor pentru ratele la dobânzile de încasat și de plătit Ia și din trezoreria generală a statului, Ministerul Finanțelor are obligația de a se încadra în obiectivele politicii monetare a Guvernului și Băncii Naționale a României.

Pentru neplata în termen a ratelor scadente la împrumuturile și avansurile acordate prin trezoreria statului, a dobânzilor aferente acestora, se calculează și se datorează majorări de întârziere, prevăzute de dispozițiile legale pentru neplata impozitelor și taxelor la bugetul de stat.

Art. 8. - Pentru sumele avansate din trezoreria statului, pe bază de aprobări anterioare prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor va urmări recuperarea acestora și va propune Guvernului spre aprobare măsuri de regularizare.

Art. 9. - Periodic, Ministerul Finanțelor întocmește informări și/sau rapoarte în legătură eu modul cum a fost executat contul general al trezoreriei statului, pe care le prezintă Guvernului.

Art. 10. - Ministerul Finanțelor elaborează, administrează și execută bugetul trezoreriei statului

Bugetul trezoreriei statului cuprinde atât la venituri, cât și la cheltuieli, dobânzile, comisioanele și majorările de întârziere încasate, respectiv plătite la și din trezoreria statului, pentru operațiunile care decurg din împrumuturi, avansuri, plasamente, ori din păstrarea și administrarea depozitelor în trezoreria statului.

În cheltuielile bugetului trezoreriei statului se prevăd și comisioanele datorate băncilor comerciale pentru operațiunile pe care acestea le execută în contul trezoreriei statului; comisioanele care se plătesc băncilor comerciale pentru operațiunile pe care acestea le execută în contul trezoreriei statului se negociază între reprezentanții Ministerului Finanțelor și cei ai băncilor, în care scop se încheie convenții bilaterale în care se prevăd nivelul comisionului, termenele de plată, precum și condițiile în care se pot modifica convențiile respective.

Bugetul trezoreriei statului se întocmește anual și se prezintă spre aprobare Guvernului, o dată cu propunerile pentru proiectul bugetului de stat.

Bugetul trezoreriei statului se poate modifica, de regulă, semestrial și ori de câte ori este necesar, de către Guvern, la propunerea justificată a Ministerului Finanțelor, în funcție de schimbările intervenite în politica monetară, cu deosebire în cea a dobânzilor, de modificările care apar în rulajele depozitelor care se păstrează în trezoreria statului, față de cele avute în vedere la fundamentarea și aprobarea bugetului trezoreriei statului.

Cheltuielile totale aprobate prin bugetul trezoreriei statului reprezintă limite maxime care nu pot fi depășite. Ministerul Finanțelor poate aproba, începând cu semestrul II al fiecărui an, modificări între pozițiile de cheltuieli cuprinse ca detalii în bugetul trezoreriei statului, în funcție de modul cum evoluează depozitele pentru care se bonifică dobânzi și de evoluția nivelului ratei dobânzilor.

Art. 11. - În termen de 60 de zile de la publicarea prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial al României, Ministerul Finanțelor va elabora și transmite tuturor instituțiilor interesate instrucțiuni privind funcționarea trezoreriei statului.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1994 | Nr. 66.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Ordonanță privind regularizarea exercițiului financiar pentru anul 1993

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (i) și (3) din Constituția României și ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Ministerul Finanțelor, în baza prevederilor art. 42 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice, va efectua, în contul bugetului de stat pe anul 1993, cheltuieli în sumă de 184,8 miliarde lei, potrivit anexei la prezenta ordonanță, reprezentând obligații- ale statului neregularizate financiar până la finele anului 1993. Plățile se vor efectua în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial al României, cu încadrarea în nivelul deficitului bugetului de stat aprobat pe anul 1993 prin Legea nr. 14/1994 de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/1993 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993.

Art. 2. - Contul general de execuție a bugetului de stat pe anul 1993, inclusiv cheltuielile prevăzute la art. 1 de mai sus, va fi prezentat spre aprobare Parlamentului în termen de 30 de zile de. la publicarea prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial al României.

Art. 3. - Ministerul'Finanțelor va asigura punerea în aplicare a prezentei ordonanțe, precum și compensarea plăților efectuate în anul 1994 în contul obligațiilor de regularizat cu exercițiul financiar pentru anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 67.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Cheltuieli care se efectuează în contul bugetului de stat pe anul 1993, reprezentând obligații ale statului neregularizate financiar

- milioane lei -
1. Cheltuieli efectuate în anul 1992 pentru finanțarea obiectivului de investiții de la Krivoi-Rog în baza convenției guvernamentale, a căror acoperire financiară s-a asigurat temporar dintr-un împrumut contractat cu Banca Română de Comerț Exterior - S.A. până la livrarea de către partea ucraineană a paletelor, a căror contravaloare în lei se va utiliza conform Legii nr. 95/1993 22.762,0
din care:
- rambursarea împrumutului 21.500,0
- dobânzi aferente împrumutului 1.282,0
2. Cheltuieli efectuate în perioada 1987-1991, pe bază de acte normative, de către agenții economici români pentru realizarea obiectivului de Investiții de la Krivoi-Rog, acoperite temporar din credite bancare acordate de Banca Română de Comerț Exterior - S.A.; contravaloarea în lei a peletelor ce vor fi livrate de către partea ucraineană va fi utilizată conform Legii nr. 95/1993. 25.000,0
3. Cheltuieli efectuate de agenții economici reprezentând exporturi de mărfuri și utilaje pentru lichidarea obligațiilor asumate prin acorduri guvernamentale, față de unele state care au livrat României în perioada precedentă: țiței, gaze, materii prime și alte produse necesare economiei (Federația Rusă, China, Iran, Republica Cehă) state care în lipsa resurselor au fost creditate de trezoreria statului 15.682,0
4. Rate scadente la împrumuturile contractate cu băncile comerciale pentru datoria publică internă constituită în baza Legii nr. 7/1992 și dobânzile aferente împrumuturilor respective neachitate din lipsa resurselor financiare 48.533,0
din care:
- rate scadente 30.000,0
- dobânzi la împrumuturile contractate 18.533,0
5. Diferențe de preț și diferențe de curs aferente importului de grâu pentru panificație, pe credit extern COFACE 47.780,2
6. Diferența între prețul fix de livrare la intern și prețul extern pentru grâul primit ca ajutor de la țările Comunității Europene, a cărui contravaloare se administrează de autoritățile române potrivit destinațiilor convenite eu țările donatoare 2.935,4
7. Cheltuieli efectuate pentru realizarea autostrăzii București-Constanța acoperite temporar dintr-un împrumut acordat din contravaloarea în lei a creditelor externe, în baza Hotărârii Guvernului nr. 472/1992 14.431,7
8. Completarea capitalului social al Băncii de Export-Import a României S.A. până la nivelul capitalului social subscris de către stat 5.000,0
9. Cheltuieli efectuate de agenții economici români pentru exporturile de utilaje în vederea realizării, în baza convenției interguvernamentale, a termocentralei electrice Cao-Cun din R. P. Chineză, acoperite temporar din credite bancare 1.815,5
10. Plata celei de-a doua tranșe din cota subscrisă de România la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, temporar onorată de Banca Națională a României 760,0
11. Diferențe de preț la intern la zahărul împrumutat de la Administrația Națională a Rezervelor Materiale, destinat consumurilor colective în anul 1993, care a fost subvenționat de stat 103,8
Total cheltuieli: 184.803,6

[2]

Referințe

  1. Două pături pot fi înlocuite cu o plapumă, durata de uzură fiind de 4 ani.
  2. Notă: Cheltuielile din prezenta anexă se vor încadra de către Ministerul Finanțelor pe clasificația funcțională și economică a bugetului de stat.