Monitorul Oficial 272/1993: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 1.747: Linia 1.747:
351. c) la desemnarea secretariatului conferinței, în virtutea nr. 97 al prezentei convenții; secretariatul poate să fie întărit, dacă este cazul, cu personal dat de administrația guvernului care invită.
351. c) la desemnarea secretariatului conferinței, în virtutea nr. 97 al prezentei convenții; secretariatul poate să fie întărit, dacă este cazul, cu personal dat de administrația guvernului care invită.


3. '''Prerogativele președintelui conferinței'''


352. 1. În plus, față de exercitarea tuturor celorlalte prerogative care îi sunt conferite de prezentul regulament, președintele declară deschiderea și închiderea fiecărei ședințe plenare, dirijează dezbaterile, veghează la aplicarea regulamentului interior, acordă cuvântul, supune problemele la vot și confirmă deciziile adoptate.
353. 2. Are conducerea generală a lucrărilor conferinței și veghează la menținerea ordinii în cursul ședințelor plenare. El decide asupra moțiunilor și punctelor de ordine și are, în particular, puterea de a propune amânarea sau închiderea dezbaterii, ridicarea sau suspendarea unei ședințe. El poate, de asemenea, să decidă amânarea convocării unei ședințe plenare, dacă o consideră necesară,
354. 3. Protejează dreptul tuturor delegațiilor de a-și exprima liber șl plenar părerea lor asupra subiectului în discuție.
355. 4. Veghează ca dezbaterile să fie limitate la subiectul în discuție și poate întrerupe orice vorbitor care s-ar îndepărta de problema tratată, pentru a-i reaminti necesitatea de a se limita la această problemă,
4. '''Constituirea comisiilor'''
356. 1. Şedința plenară poate constitui comisii pentru examinarea problemelor supuse dezbaterilor conferinței. Aceste comisii pot constitui subcomisii. Comisiile și subcomisiile pot constitui, de asemenea, grupe de lucru.
357. 2. Subcomisiile și grupele de lucru sunt constituite dacă este necesar.
358. 3. Sub rezerva dispozițiilor prevăzute la nr. 356 și 357 de mai sus, vor fi constituite următoarele comisii:
4.1. ''Comisia de conducere''
359. a) Această comisie este normal constituită din președintele conferinței sau al reuniunii pe care o prezidează, din vicepreședinții conferinței și din președinții și vicepreședinții comisiilor.
360. b) Comisia de conducere coordonează toate activitățile aferente bunei desfășurări a lucrărilor și stabilește ordinea și numărul ședințelor, evitând, pe cât posibil, orice simultaneitate, dată fiind compunerea restrânsă a unor delegații.
4.2. ''Comisia împuterniciților''
361. O Conferință a plenipotențiarilor, 6 conferință a radiocomunicațiilor sau o conferință mondială a telecomunicațiilor internaționale numește o comisie a împuterniciților, care este însărcinată să verifice împuternicirile delegațiilor la aceste conferințe. Această comisie prezintă concluziile sale ședinței plenare în termenele fixate de aceasta.
4.3. ''Comisia de redactare''
362. a) Textele stabilite, pe cât posibil, în forma lor definitivă, de către diversele comisii, ținând seama de părerile exprimate, sunt supuse comisiei de redactare, care este însărcinată să le implementeze fără a le altera sensul și, dacă este cazul să le asambleze cu textele anterioare.
363. b) Aceste texte sunt supuse de comisia de redactare ședinței plenare, care le aprobă sau le retrimite, în scopul unei noi examinări, comisiei competente.
4.4. Comisia de control bugetar
364. a) La deschiderea fiecărei conferințe, ședința plenară numește o comisie de control bugetar, însărcinată să aprecieze organizarea și mijloacele de acțiune puse la dispoziția delegaților, să examineze și să aprobe conturile cheltuielilor angajate pe timpul întregii durate a conferinței. Această comisie cuprinde, independent de membrii delegațiilor care doresc să participe la ea, un reprezentant al secretarului general și al directorului biroului în cauză și, dacă există guvern care invită, un reprezentant al acestuia.
365. b) Înainte de epuizarea bugetului aprobat de Consiliu pentru conferință, comisia de control bugetar, în colaborare cu secretariatul conferinței, prezintă ședinței plenare o situație provizorie a cheltuielilor. Ședința plenară ține seama de ea, ca să decidă dacă progresele realizate justifică o prelungire a conferinței după data la care bugetul aprobat va fi epuizat.
366. c) La sfârșitul fiecărei conferințe, comisia de control bugetar prezintă ședinței plenare un raport care indică, cât mai exact posibil, suma estimată a cheltuielilor conferinței, precum și acelea pe care riscă să le antreneze executarea deciziilor luate de această conferință.
367. d) După ce a examinat și aprobat acest raport, ședința plenară îl transmite secretarului general, cu observațiile sale, pentru ca acesta să sesizeze Consiliul în timpul următoarei sale sesiuni ordinare.
5. '''Compunerea comisiilor'''
5.1. ''Conferințele plenipotențiarilor''
368. Comisiile sunt compuse din delegații membrilor și din observatorii prevăzuți la nr. 269 al prezentei convenții, care au cerut aceasta sau care au fost desemnați de ședința plenară.
5.2. ''Conferințele radiocomunicațiilor și conferințele mondiale ale telecomunicațiilor internaționale''
369. Comisiile sunt compuse din delegații membrilor, din observatori și din reprezentanți vizați la nr. 278, 279 și 280 ale prezentei convenții, care au cerut aceasta sau care au fost desemnați de ședința plenară.
5.3. ''Adunările radiocomunicațiilor, conferințele de standardizare a telecomunicațiilor și conferințele de dezvoltare a telecomunicațiilor''
370. În afara delegațiilor, membrilor și observatorilor vizați la nr. 259—262 ale prezentei convenții, reprezentanții oricărei entități sau organizații care figurează în lista respectivă menționata la nr. 237 al prezentei convenții pot participa la adunările radiocomunicațiilor, la comisiile conferințelor de standardizare a telecomunicațiilor și la conferințele de dezvoltare a telecomunicațiilor.
6. '''Președinții și vicepreședinții subcomisiilor'''
371. Președintele fiecărei comisii propune acesteia alegerea președinților și a vicepreședinților subcomisiilor pe care ea le constituie.
7. '''Convocarea ședințelor'''
372. Ședințele plenare și cele ale comisiilor, subcomisiilor și grupelor, de lucru sunt anunțate cu suficient timp înainte de întrunirea conferinței.
8. '''Propuneri prezentate înaintea deschiderii conferinței'''
373. Propunerile prezentate înaintea deschiderii conferinței sunt repartizate de către ședința plenară comisiilor competente, constituite, conform dispozițiilor secțiunii a 4-a a prezentului regulament interior. Totuși, ședința plenară poate să trateze direct orice propunere.
9. '''Propuneri sau amendamente prezentate în timpul conferinței'''
374. 1. Propunerile sau amendamentele prezentate după deschiderea conferinței sunt remise președintelui conferinței, președintelui comisiei competente sau secretariatului conferinței spre a fi publicate și distribuite ca document al conferinței.
375. 2. Nici o propunere sau amendament scris nu poate fi prezentată dacă nu este semnată de șeful delegației interesate sau de locțiitorul său.
376. 3. Președintele conferinței, al unei comisii, al unei subcomisii sau al unei grupe de lucru poate prezenta în orice moment propuneri susceptibile să accelereze cursul dezbaterilor.
377. 4. Orice propunere sau amendament trebuie să conțină în termeni concreți și preciși textul de examinat.
378. 5. (1) Președintele conferinței sau președintele comisiei, subcomisiei sau grupei de lucru competente decide, în fiecare caz, dacă o propunere sau un amendament prezentat în timpul ședinței poate face obiectul unei comunicări verbale sau dacă trebuie să fie remis spre publicare și distribuire în condițiile prevăzute Ia nr. 374 de mai sus.
379. (2) În general, textul oricărei propuneri importante care trebuie să facă obiectul unui vot va fi distribuit în limbile de lucru ale conferinței, cu suficient timp înainte, pentru a permite studiul sau înaintea discuțiilor.
380. (3) În plus, președintele conferinței, care primește propunerile și amendamentele vizate la nr. 374 de mai sus, le transmite, după caz, comisiilor competente sau ședinței plenare.
381. 6. Orice persoană autorizată poate citi sau poate cere să fie citită în ședința plenară orice propunere sau orice amendament prezentat de ea în timpul conferinței și poate să spună motivele.
10. '''Condiții cerute pentru orice examinare, decizie sau vot care privește o propunere sau un amendament'''
382. 1. Nici o propunere sau nici un amendament nu poate fi pus în discuție dacă, în momentul examinării sale, nu este susținută de cel puțin o altă delegație.
383. 2. Orice propunere sau amendament corespunzător susținut trebuie să fie prezentat pentru examinare și apoi pentru decizie, dacă este cazul, în urma unui vot.
11. '''Propuneri sau amendamente omise sau amânate'''
384. Când o propunere sau un amendament a fost omis sau când examinarea sa a fost amânată, delegația, sub ale cărei auspicii această propunere sau acest amendament a fost prezentat, trebuie să vegheze să se treacă la examinarea sa.
12. '''Conducerea dezbaterilor în ședința plenară'''
12.1 ''Cvorumul''
385. Pentru ca un vot să fie valabil considerat în timpul unei ședințe plenare, mai mult de jumătate din delegațiile acreditate la conferință și având drept de vot trebuie să fie prezente sau reprezentate la ședință.
12.2 ''Ordinea discuțiilor''
386. (1) Persoanele care doresc să ia cuvântul nu pot s-o facă decât după ce au obținut consimțământul președintelui. Ca regulă generală, ele vor începe prin a indica în ce calitate vorbesc.
387. (2) Orice persoană oare are cuvântul trebuie să se exprime rar și deslușit, separând bine cuvintele și marcând timpii de oprire necesari pentru a permite tuturor să-i înțeleagă bine opinia.
12.3 ''Moțiuni de ordine și puncte de ordine''
388. (1) în cursul dezbaterilor, o delegație poate, la momentul pe care-1 crede oportun, să prezinte orice moțiune de ordine sau să pună în discuție orice punct de ordine care determină imediat luarea unei decizii de către președinte, conform prezentului regulament interior. Orice delegație poate face apel împotriva deciziei președintelui, dar aceasta rămâne valabilă în totalitatea sa, dacă majoritatea delegațiilor prezente și cu drept de vot nu i se opun,
389. (2) Delegația care prezintă o moțiune de ordine nu poate, în intervenția sa, să trateze fondul problemei în discuție.
12.4 ''Ordinea priorităților moțiunilor și punctelor de ordine''
390. Ordinea de prioritate atribuită moțiunilor și punctelor de ordine care fac obiectul nr. 388 de mai sus este următoarea:
391 a) orice punct de ordine referitor la aplicarea prezentului regulament interior, inclusiv procedurile de votare;
392. b) suspendarea ședinței;
393. c) ridicarea ședinței;
39.4 d) amânarea dezbaterii asupra problemei în discuție;
395. e) încheierea dezbaterii asupra problemei în discuție;
396. f) orice alte moțiuni sau puncte de ordine care ar putea fi prezentate și a căror prioritate relativă este fixată de către președinte.
12.5 ''Moțiunea de suspendare sau de ridicare a ședinței''
397. În timpul discutării unei probleme, o delegație poate să propună suspendarea sau ridicarea ședinței, indicând motivele propunerii, sale. Dacă această propunere este susținută, cuvântul este dat la doi vorbitori care se exprimă împotriva moțiunii și numai asupra acestui subiect, după care moțiunea este supusă la vot.
12.6. ''Moțiunea de amânare a dezbaterilor''
398. În timpul discutării oricărei probleme, o delegație poate să propună amânarea dezbaterii pentru o perioadă determinată. în cazul în care o astfel de moțiune face obiectul unei discuții, doar trei vorbitori, în afara autorului moțiunii, pot să participe la ea, unul în favoarea moțiunii și doi împotrivă, după care moțiunea este pusă la vot.
12.7. ''Moțiunea de închidere a dezbaterilor''
399. În orice moment, o delegație poate propune ca dezbaterile asupra problemei în discuție să fie încheiate. în acest caz, cuvântul nu este acordat decât la doi oratori care se opun închiderii, după care această moțiune este pusă la vot. Dacă moțiunea este adoptată, președintele cere imediat să se voteze asupra problemei în discuție.
12.8. ''Limitarea intervențiilor''
400. (1) Ședința plenară poate, eventual, să limiteze durata și numărul intervențiilor unei aceleiași delegații asupra unui subiect determinat.
401. (2) Totuși, asupra problemelor de procedură, președintele limitează durata fiecărei intervenții la maximum 5 minute.
402. (3) Când un orator depășește timpul de vorbire care i-a fost acordat, președintele atenționează adunarea și roagă vorbitorul să-și încheie expunerea în scurt timp.
12.9. ''Închiderea listei de oratori''
403. (1) În cursul unei dezbateri, președintele poate da citire listei oratorilor înscriși; el adaugă numele delegaților care își manifestă dorința de a lua cuvântul și, cu asentimentul adunării, poate declara lista închisă. Totuși, președintele, dacă consideră oportun, poate să acorde, în mod excepțional, dreptul de a răspunde la orice intervenție anterioară, chiar după închiderea listei,
404. (2) Când lista oratorilor s-a epuizat, președintele pronunță închiderea dezbaterilor asupra problemei în discuție.
12.10. ''Probleme de competență''
405. Problemele de competență care se pot ivi trebuie să fie rezolvate înainte de a se vota asupra fondului problemei în discuție.
12.11 ''Retragerea și prezentarea din nou a unei moțiuni''
406. Autorul unei moțiuni poate să o retragă înainte ca ea să fie supusă la vot. Orice moțiune amendată sau nu, care ar fi astfel retrasă, poate fi prezentată din nou sau reluată, fie de delegația autoare a amendamentului, fie de orice altă delegație.
13. '''Dreptul de vot'''
407. 1. La toate ședințele conferinței, delegația unui membru al uniunii, acreditată în mod cuvenit de către acesta din urmă pentru a participa la conferință, are dreptul la un vot, conform art. 3 al Constituției.
408. 2. Delegația unui membru al uniunii exercită dreptul său de vot în condițiile precizate la art. 31 al prezentei convenții.
409. 3. Când un membru al uniunii nu este reprezentat de o administrație la o adunare a radiocomunicațiilor, la o conferință mondială de standardizare a telecomunicațiilor sau la o conferință de dezvoltare a telecomunicațiilor, reprezentanții exploatărilor recunoscute de membrul respectiv au împreună, oricare ar fi numărul lor, dreptul la un singur vot, sub rezerva dispozițiilor nr. 239 al prezentei convenții. Dispozițiile nr. 335—338 ale prezentei convenții referitoare la procuri se aplică conferințelor citate mai sus.
14. '''Votul'''
14.1. ''Definirea majorității''
410. (1) Majoritatea este constituită din mai mult de jumătate din delegațiile prezente și votante.
411. (2) Abținerile nu sunt luate în considerare la numărarea voturilor necesare pentru constituirea majorității.
412. (3) În caz de egalitate a voturilor, propunerea sau amendamentul este considerat ca respins.
413. (4) În contextul prezentului regulament, este considerată delegație prezentă votantă orice delegație care se pronunță pentru sau împotriva unei propuneri.
14.2. ''Neparticiparea la vot''
414. Delegațiile prezente care nu participă la o votare stabilită sau care declară în mod expres că nu vor să participe la ea, nu
sunt considerate ca absente din punctul de vedere al determinării cvorumului în sensul nr. 385 al prezentei convenții, nici ca delegații care se abțin din punct de vedere al aplicării dispozițiilor nr. 416 de mai jos.
14.3. ''Majoritatea specială''
415. În ceea ce privește admiterea de noi membri ai uniunii, majoritatea cerută este fixată în art. 2 al Constituției.
14.4. ''Mai mult de cincizeci la sută abțineri''
416. Când numărul de abțineri depășește jumătatea numărului voturilor exprimate (pentru, contra, abțineri), examinarea problemei în discuție este retrimisă unei ședințe ulterioare în cursul căreia abținerile nu vor fi luate în considerare.
14.5. ''Procedurile de votare''
417. (1) Procedurile de votare sunt următoarele:
418. a) prin ridicarea mâinii, ca regulă generală, numai dacă nu a fost cerută o votare prin apel nominal potrivit procedurii b) sau o votare prin scrutin secret potrivit procedurii c);
419. b) prin apel nominal, în ordinea alfabetică, în limba franceză, a numelor membrilor prezenți și abilitați să voteze:
420. 1. dacă cel puțin două delegații prezente și abilitate să voteze o cer înaintea începerii votării, numai dacă nu a fost cerut un vot secret după procedura c); sau
421. 2. dacă o majoritate nu se evidențiază cu claritate printr-o votare conform procedurii a);
422. c) prin scrutin secret dacă cel puțin cinci delegații prezente și abilitate să voteze o cer înaintea începerii votării;
423. (2) Înainte de a se proceda la votare, președintele examinează orice cerere care privește maniera în care aceasta se va efectua, apoi anunță oficial procedura de votare care va fi aplicată și problema care este pusă la vot. După aceea declară începerea votării și când aceasta este terminată, anunță rezultatele.
424. (3) În caz de votare prin scrutin secret, secretariatul ia imediat măsurile potrivite pentru a asigura secretul scrutinului.
425. (4) Dacă un sistem electronic adecvat este disponibil și dacă conferința decide astfel, votarea poate fi efectuată prin intermediul unui sistem electronic.
14.6. ''Interdicția de a întrerupe o votare când aceasta a început''
426. Când votarea a început, nici o delegație nu poate să o întrerupă, numai dacă este cazul unei moțiuni de ordine referitoare la- derularea votării. Această moțiune de ordine nu poate să includă o propunere care să antreneze o modificare a votării în curs sau o modificare a fondului problemei supuse la vot. Votarea începe prin declarația președintelui care anunță că votarea a început și se termină prin declarația președintelui care anunță rezultatele.
14.7. ''Explicarea votului''
427. Președintele dă cuvântul delegaților care doresc să explice votul lor ulterior votării înseși.
14.8. ''Votarea unei propuneri pe părți''
428. (1) Când autorul unei propuneri o cere sau când adunarea o consideră oportună ori când președintele, cu aprobarea autorului, o propune, această propunere este subdivizată și diferitele subpărți sunt supuse la vot separat. Părțile propunerii care a fost adoptată sunt supuse la vot ca un întreg.
429. (2) Dacă toate părțile unei propuneri sunt respinse, însăși propunerea este considerată ca respinsă.
14.9. ''Ordinea de votare a propunerilor privind aceeași problemă''
430. (1) Dacă aceeași problemă face obiectul mai multor propuneri, acestea sunt supuse la vot în ordinea în care au fost prezentate, cu excepția cazului în care adunarea nu decide altfel.
431. (2) După fiecare vot adunarea decide dacă este cazul sau nu să se supună la vot propunerea următoare.
14.10. ''Amendamente''
432. (1) Este considerat amendament orice propunere de modificare care conține doar o suprimare, o adăugare la o parte a propunerii originale sau revizuirea unei părți a acestei propuneri.
433. (2) Orice amendament la o propunere care este acceptat de delegația care prezintă această propunere este imediat încorporat textului inițial al propunerii.
434 (3) Nici o propunere de modificare nu este considerată amendament, dacă o adunare este de părere că ea este incompatibilă cu propunerea inițială.
14.11 ''Votul asupra amendamentelor''
435. (1) Dacă o propunere este obiectul unui amendament, acesta este supus la vot în primul rând.
436. (2) Dacă o propunere face obiectul mai multor amendamente, acela care se îndepărtează cel mai mult de textul original este supus la vot în primul rând. Dacă acest amendament nu întrunește majoritatea voturilor, acel amendament dintre cele rămase, care se- îndepărtează cel mai mult de la textul originar, este supus apoi la vot și așa mai departe până când unul dintre amendamente primește majoritatea voturilor; dacă toate amendamentele propuse au fost examinate fără ca nici unul dintre ele să întrunească o majoritate, propunerea originală neamendată este supusă la vot.
437. (3) Dacă unul sau mai multe amendamente sunt adoptate, propunerea astfel modificată este supusă apoi la vot.
14.12 ''Repetarea unei votări''
438. (1) În cazul comisiilor, subcomisiilor sau grupelor de lucru ale unei conferințe sau ale unei reuniuni, o propunere, o parte a unei propuneri sau un amendament care a făcut deja obiectul unei decizii ca urmare a unei votări, într-una dintre comisii sau subcomisii sau într-una dintre grupele de lucru, nu poate fi supusă din nou la vot în aceeași comisie sau subcomisie sau în aceeași grupă de lucru. Această dispoziție se aplică oricare ar fi procedura de votare aleasă,
439. (2) În cazul ședințelor plenare, o propunere, o parte a unei propuneri sau un amendament nu trebuie repus la vot decât dacă următoarele două condiții sunt îndeplinite:
440. a) majoritatea membrilor abilitați să voteze o cere;
441. b) cererea de repetare a votării este făcută la cel puțin o zi după votare.




3.484 de modificări

Meniu de navigare