Monitorul Oficial 71-72/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 117: Linia 117:
Art. 13. - Școlile primare și gimnaziale se înființează de către inspectoratele școlare.
Art. 13. - Școlile primare și gimnaziale se înființează de către inspectoratele școlare.


Secțiunea III
'''Secțiunea III - Învățământul liceal'''


învățământul liceal
Art. 14. - Învățământul liceal se realizează prin licee, respectiv colegii, școli normale și seminarii teologice, cu clasele IX-XII sau IX-XIII, ca învățământ de zi sau seral.


Art. 14. - învățământul liceal se realizează prin licee, respectiv colegii, școli normale și seminarii teologice, cu clasele IX--XII sau IX-XIII, ca învățământ de zi sau seral.
Art. 15. - Învățământul liceal se organizează prin următoarele tipuri:


Art. 15. - învățământul liceal se organizează prin următoarele tipuri:
* licee și colegii teoretice;
* licee și colegii teoretice;
* licee industriale;
* licee industriale;
Linia 138: Linia 137:
* seminarii teologice.
* seminarii teologice.


Art. 16. - a) Liceele și colegiile teoretice se organizează cu clasele IX-XII învățământ de zi și IX-XIII învățământ seral, în profilurile: rea1*(cu clase de matematică-fizică, chimie-biologie, fizică-chimie etc.) și umanist Sau clase de filologie, limbi străine, limbi clasice, istorie-științe sociale etc.). În cadrul acestui tip de licee se asigură pregătirea umanist-socială și științifică generală, acordându-se pondere disciplinelor specifice profilului și, respectiv, claselor menționate.
Art. 16. - a) Liceele și colegiile teoretice se organizează cu clasele IX-XII învățământ de zi și IX-XIII învățământ seral, în profilurile: rea1 (cu clase de matematică-fizică, chimie-biologie, fizică-chimie etc.) și umanist (cu clase de filologie, limbi străine, limbi clasice, istorie-științe sociale etc.). În cadrul acestui tip de licee se asigură pregătirea umanist-socială și științifică generală, acordându-se pondere disciplinelor specifice profilului și, respectiv, claselor menționate.


b) Liceele industriale, agricole, silvice, sanitare, economice-administrative și de servicii se organizează cu clasele lX-Xlâl învățământ de zi și seral, iar cele de informatică și de metrologie cu clasele IX-XII învățământ de zi. în cadrul acestor tipuri de licee se asigură atât pregătire generală asemănătoare celei date prin liceele teoretice, cât și pregătire de specialitate,
b) Liceele industriale, agricole, silvice, sanitare, economice-administrative și de servicii se organizează cu clasele IX-XIII învățământ de zi și seral, iar cele de informatică și de metrologie cu clasele IX-XII învățământ de zi. În cadrul acestor tipuri de licee se asigură atât pregătire generală asemănătoare celei date prin liceele teoretice, cât și pregătire de specialitate, tehnologică si instruire practică într-o meserie, conform nomenclatorului de pregătire din anexa nr. 1.
tehnologică si instruire practică intre-o meserie, conform nomenclatorului de pregătire din anexa nr. l.


c) Școlile normale se organizează cu clasele IX--XIII învățământ de zi. Aceste școli pregătesc învățători și educatoare necesare școlilor primare, respectiv grădinltclcr de copii și caselor de copii preșcolari.
c) Școlile normale se organizează cu clasele IX-XIII învățământ de zi. Aceste școli pregătesc învățători și educatoare necesare școlilor primare, respectiv grădinițelor de copii și caselor de copii preșcolari.


d) Liceele de artă se organizează cu clasele IX--XII mvătământ de zi sau IX--XIII învățământ seral, între-unul din profilurile: arte plastice și decorative, muzică și coregrafie. Activitatea în aceste licee se desfășoară pe c.ale, pe grupe și individual, conform normelor stabilite de Ministerul Învățământului.
d) Liceele de artă se organizează cu clasele IX-XII învățământ de zi sau IX-XIII învățământ seral, într-unul din profilurile: arte plastice și decorative, muzică și coregrafie. Activitatea în aceste licee se desfășoară pe clase, pe grupe și individual, conform normelor stabilite de Ministerul Învățământului.


e) Liceele cu program de educație fizică și sport se organizează cu clasele IX-XII învățământ de zi și asigură atât pregătire generală asemănătoare celei date prin liceele teoretice, cât și pregătire pentru o ramură de sport (gimnastică, atletism, șah, fotbal, handbal,
e) Liceele cu program de educație fizică și sport se organizează cu clasele IX-XII învățământ de zi și asigură atât pregătire generală asemănătoare celei date prin liceele teoretice, cât și pregătire pentru o ramură de sport (gimnastică, atletism, șah, fotbal, handbal, rugbi și altele).
rugbi și altele).


Clase cu program de educație fizică și sport se pot organiza și în alte licee.
Clase cu program de educație fizică și sport se pot organiza și în alte licee.


Activitatea în liceele cu program de educație fizică și sport se organizează pentru una până la trei mari sportive, pe grupe constituite conform normelor stabilite de Ministerul Învățământului.
Activitatea în liceele cu program de educație fizică și sport se organizează pentru una până la trei ramuri sportive, pe grupe constituite conform normelor stabilite de Ministerul Învățământului.


f) Liceele militare se organizează de Ministerul Apărării naționale potrivit normelor stabilite de acest minister, cu respectarea planurilor de învățământ pentru liceele teoretice cu profil real și a programelor școlare avizate de Ministerul învățământului.
f) Liceele militare se organizează de Ministerul Apărării Naționale potrivit normelor stabilite de acest minister, cu respectarea planurilor de învățământ pentru liceele teoretice cu profil real și a programelor școlare avizate de Ministerul învățământului.


g) Seminariile teologice se organizează de Ministerul Cultelor potrivit normelor stabilite de acest minister,
g) Seminariile teologice se organizează de Ministerul Cultelor potrivit normelor stabilite de acest minister, cu respectarea planurilor de învățământ pentru liceele teoretice cu profil umanist și a programelor școlare avizate de Ministerul Învățământului.
cu respectarea planurilor de învățământ pentru liceele teoretice cu profil umanist și a programelor școlare avizate de Ministerul Învățământului.


Art. 1. - 7. -- În învățământul liceal, clasele se constituie din 28 elevi, fără a depăși 36 elevi, dar nu mai puțin de 18 elevi.
Art. 17. - În învățământul liceal, clasele se constituie din 28 elevi, fără a depăși 36 elevi, dar nu mai puțin de 18 elevi.


În liceele de artă și în cele cu program de educație fizică și sport, clasele_ de început se constituie din 25
În liceele de artă și în cele cu program de educație fizică și sport, clasele de început se constituie din 25 elevi.
elevi.


Art. 18. - Admiterea în clasa a IX-a în învățământul liceal se face prin concurs organizat potrivit normelor stabilite de Ministerul Învățământului. La concursul de admitere pot participa absolvenți ai învățământului gimnazial. Elevii admișiân clasa a IX-a de liceu, începând cu anul școlar 1990/1991, pot continua studiile până la absolvirea învățământului liceal.
Art. 18. - Admiterea în clasa a IX-a în învățământul liceal se face prin concurs organizat potrivit normelor stabilite de Ministerul Învățământului. La concursul de admitere pot participa absolvenți ai învățământului gimnazial. Elevii admiși în clasa a IX-a de liceu, începând cu anul școlar 1990/1991, pot continua studiile până la absolvirea învățământului liceal.


Art. 19. - Promovații clasei a XII-a cursuri de zi,
Art. 19. - Promovații clasei a XII-a cursuri de zi, respectiv ai clasei a XIII-a cursuri serale, de la toate tipurile de licee, pot susține examenul de bacalaureat. La școlile normale examenul de bacalaureat se susține după promovarea clasei a XIII-a. Diploma de bacalaureat eliberată de Ministerul Învățământului pentru toate tipurile de licee și școli normale (inclusiv liceele militare și seminariile teologice) conferă titularilor dreptul de a participa la concursul de admitere în învățământul superior, în învățământul postliceal de specialitate sau să ocupe funcții pentru care se cer studiile medii.
respectiv ai clasei a XIII-a cursuri serale, de la toate tipurile de licee, pot susține examenul de bacalaureat.
La școlile normale examenul de bacalaureat se susține după promovarea clasei a XIII-a. Diploma de bacalaureat eliberată de Ministerul Învățământului pentru toate tipurile de licee și școli normale (inclusiv liceele militare și Seminariile teologice conferă titularilor dreptul de a participa la concursul de admitere în 1 -
învățământul superior, în învățământul postliceal de specialitate sau să ocupe funcții pentru care se cer studiile medii.


Art. 20. - Elevii cuprinși în liceele industriale,
Art. 20. - Elevii cuprinși în liceele industriale, agricole, silvice, sanitare și economic-administrative și de servicii, cursuri de zi, pot continua studiile în clasa a XIII-a, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, după absolvirea clasei a XII-a. În clasa a XIII-a de liceu, cursuri de zi, se asigură aprofundarea pregătirii tehnologice și practice în meseria în care vor fi calificați elevii. Pentru această perioadă se pot încheia contracte de școlarizare între elevi și unitățile economice. În cazul când numărul de burse de contract ce pot fi oferite de unitatea economică este mai mic decât numărul de candidați, se stabilesc, de către unitatea economică și unitatea școlară, criterii de departajare, prin care să se stimuleze interesul la învățătură al elevilor.
agricole, silvice, sanitare și economic-administrative și de servicii, cursuri de zi, pot continua studiile în clasa a XIII-a, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, după absolvirea clasei a XII-a. In clasa a XIII-a de liceu, cursuri de zi, se asigură aprofundarea pregătirii tehnologice și practice in meseria în care vor fi calificați elevii. Pentru această perioadă se pot încheia contracte de școlarizare între elevi și unitățile economice. În cazul când numărul de,burse de contract ce pot fi oferite de unitatea economică este mai mic decât numărul de candidați, se stabilesc, de către unitatea economică și unitatea școlară, criterii de departajare, prin care să se stimuleze interesul la invățătură al elevilor.


După promovarea clasei a Hill-a elevii susțin ele--
După promovarea clasei a XIII-a elevii susțin examenul de calificare organizat pe baza normelor stabilite de Ministerul Învățământului și Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale.
anul de calificare organizat pe baza normelor stam finite de Ministerul învățământului și Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale. \


Elevii care promovează acest examen primesc certificat de calificare, ce le conferă dreptul să exercite meseria respectivă.
Elevii care promovează acest examen primesc certificat de calificare, ce le conferă dreptul să exercite meseria respectivă.


ln cazul liceelor de informatică și de metrologie, cu durata de 4 ani Clasele Iii-XII), examenul de calificare se susține după promovarea clasei a XII-a.
În cazul liceelor de informatică și de metrologie, cu durata de 4 ani (clasele IX-XII), examenul de calificare se susține după promovarea clasei a XII-a.


4 MONITORUL OFICIAL AL româniei Nr.
**************************************** AICI *******************************


Art. 21. - Trecerea la noua structură a învățământului liceal se face începând cu anul școlar 1990/1991,
Art. 21. - Trecerea la noua structură a învățământului liceal se face începând cu anul școlar 1990/1991,

Meniu de navigare