Monitorul Oficial 74/1990: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(/* Hotărâre privind preluarea patrimoniului și a unor activități ale fostei Uniuni a Asociațiilor Studenților Comuniști din România de către organizațiile studențești legal constituite la nivelul institutelor de învățământ superior)
Linia 61: Linia 61:




MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74
 
ANEXĂ
==== Anexa ====
1. Ministerul de Interne, prin Inspectoratul general al poliției și
 
inspectoratele de poliție județene și al municipiului București, va furniza
1. Ministerul de Interne, prin Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție județene și al municipiului București, va furniza datele în vederea implementării pe calculator a evidenței populației, precum și pentru ținerea în actualitate a sistemului informatic.
datele în vederea implementării pe calculator a evidenței populației, precum și pentru ținerea în actualitate a sistemului informatic.
 
2. Comisia Națională de Informatică va realiza, prin centrele teritoriale de calcul electronic, banca de date a populației în regim de teletransmisie și teleprelucrare a informațiilor, asigurând accesul cadrelor de
2. Comisia Națională de Informatică va realiza, prin centrele teritoriale de calcul electronic, banca de date a populației în regim de teletransmisie și teleprelucrare a informațiilor, asigurând accesul cadrelor de specialitate din Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție județene și al municipiului București în vederea exploatări și actualizării acestor date. Pentru activitatea de culegere și codificare, înregistrare pe suport
specialitate din Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție
magnetic, validare, corectare și înregistrare în banca de date a evidenței populației se acorda Comisiei Naționale de Informatică suma de 80 milioane lei, iar pentru costul formularelor folosite, 2 milioane lei.
județene și al municipiului București în vederea exploatări și actualizării
 
acestor date.
=== Hotărâre privind înființarea Companiei Mecanică Fină ===
Pentru activitatea de culegere și codificare, înregistrare pe suport
 
magnetic, validare, corectare și înregistrare în banca de date a eviden-
tei populației se acorda Comisiei Naționale de Informatică suma de 80
milioane lei, iar pentru costul formularelor folosite, 2 milioane lei.
H 0 T Ă R I R E
privind înființarea Companiei Mecanică una
'''Guvernul României''' hotărăște:
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Începând cu data de 16 mai 1990 se infiin-
 
țeavă Compania Mecanică Fină. cu un capital social
Art. 1. - Începând cu data de 16 mai 1990 se inființează Compania Mecanică Fină. cu un capital social de 9,032 milioane lei, cu sediul în municipiul București, compusă pe principiul liberei asocieri, din unitățile economice de stat prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
de 9 032 mil. lei, cu sediul în municipiul București,
 
compusă pe principiul liberei asocieri, din unitățile
Art. 2. - Compania se înființează ca societate, pe bază de acțiuni, cu personalitate juridică și va avea ca obiect de activitate producția, comercializarea și serviciile în domeniul mecanicii fine în țară și străinătate.
economice de stat prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta
 
liotărâre.
Art. 3. - Compania își desfășoară activitatea în conformitate cu statutul prezentat în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. - Compania se înființează ca societate, pe
 
bază de acțiuni, cu personalitate juridică și va avea
Art. 4. - Modificarea și aprobarea ulterioară a structurii și statutului companiei, față de prevederile incluse în anexele nr. 1 și 2 din prezenta hotărâre, vor fi aprobate de adunarea generală a acționarilor companiei, ca organ suprem de conducere al acesteia.
ca obiect de activitate producția, comercializarea și
 
serviciile în domeniul mecanicii fine în țară și străină-
Art. 5. - Pe data prezentei hotărâri, unitățile economice prevăzute în anexa nr. 1 se transformă în divizii de producție, iar la nivelul companiei se înființează divizia de management.
țațe.
Art. 3. - Compania își desfășoară activitatea în
Atribuțiile diviziilor și respectiv, departamentelor diviziei de management sunt prevăzute în statutul din anexa nr. 2.
conformitate cu statutul prezentat în anexa nr. 2, care
 
face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6. - Pe aceeași dată se desființează Centrala industrială de mecanică fină. Întreprinderea de oțeluri speciale forjate Cristuru Secuiesc, din subordinea Centralei industriale de mecanică fină, devine întreprindere autonomă în subordinea directă a Ministerului Industriei Electrotehnice și Electronice.
Art. 4. - Modificarea și aprobarea ultim-ioana a
 
structurii și statutului companiei, față de prevederile
Art. 7. - Compania Mecanica Fină este autorizatăsă utilizeze un procent de 20% din suma în valuta încasată din exporturile efectuate, în condițiile unei balanțe excedentare export-import.
incluse în anexele nr. 1 și 2 din prezenta hotărâre, vor
 
fi aprobate de adunarea generală a acționarilor companiei, ca organ suprem de conducere al acesteia.
Art. 8. - Compania Mecanică Fină va putea beneficia de credite în lei și în valută, de la instituțiile bancare, conform prevederilor legale.
Art. 5. - Pe data prezentei hotărlrl, unitățile economice prevăzute în anexa nr. 1 se transformă în divizii
 
de producție, iar la nivelul companiei se înființează divizia de management. Atribuțiile diviziilor ȘL respectiv, departamentelor diviziei de management sunt prevăzute în statutul din anexa nr. 2.
Art. 9. - Creditele acordate în valută, precum și fondurile constituite conform prevederilor art. 7, vor fi utilizate pentru promovarea cu prioritate a exportului, dar și pentru realizarea unor importuri destinate dezvoltării producției, introducerii de tehnologii noi și în alte scopuri pe care le va decide Consiliul de administrație al Companiei Mecanică Fină.
Art. 6. - Pe aceeași dată se desființează Centrala
 
industrială de mecanică fină. Întreprinderea de oțeluri
Art. 10. - Salarizarea personalului companiei va fi efectuată corespunzător legislației în vigoare, conform prevederilor din statut (anexa nr. 2).
speciale forjate Cristuru Secuiesc, din subordinea Centralei industriale de mecanică fină, devine mtreprm
 
dere autonomă în subordinea directă a Ministerului
Art. ll. - Modificarea ulterioară a sistemului de salarizare se va face de Compania Mecanică iĭina, cu avizul ministerului coordonator, al Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale și al Ministerului Finanțelor;
Industriei Electrotehnice și Electronice.
 
Art. 7. - Compania Mecanica Fină este autorizată
Art. 12. - Ministerul Economiei Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale și Ministerul Industriei Electrotehnice și Electronice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
utilizeze un procent de 20% din suma în valuta lncasatš din exporturile efectuate, în condițiile unei balanțe excedentare export-import.
 
Art. 8. - Compania Mecanică Fină va putea beneficia de credite în lei și în valută, de la instâtuțifle
{{SemnPm|Petre Roman|București|17 mai 1990|549}}
bancare, conform prevederilor legale.
 
Art. 9. - Creditele acordate în valută, precum și
 
fondurile constituite conform prevederilor art. 7, vor
fi utilizate pentru promovarea cu prioritate a exportului, dt și pentru realizarea unor importuri destinate
dezvoltării producției, introducerii de tehnologii noi și
în alte scopuri pe care le va decide Consiliul dc administrație al Companiei Mecanică Fină.
Art. 10. - Salarizarea personalului companiei va fi
efectuată corespunzător legislației în vigoare, conform
prevederilor din statut (anexa nr. 2).
Art. ll. - Modificarea ulterioară a sistemului de
salarizare se va face de Compania Mecanică iĭina, cu
avizul ministerului coordonator, al Ministerului Muncii
și Ocrotirilor Sociale și al Ministerului Finanțelor;
Art. 12. - Ministerul Economiei Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ocrotirilor
Sociale și Ministerul Industriei Electrotehnice și Electronice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei
hotărâri.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
București, 17 mai 1990.
Nr. 549.


4 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74
4 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74

Versiunea de la data 3 aprilie 2011 09:43


Monitorul Oficial al României

Anul II, Nr. issue::74 - Vineri, 18 Mai year::1990



Hotărâre privind preluarea patrimoniului și a unor activități ale fostei Uniuni a Asociațiilor Studenților Comuniști din România de către organizațiile studențești legal constituite la nivelul institutelor de învățământ superior din centrele universitare din România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, activul și pasivul fostei Uniuni a Asociațiilor Studenților Comuniști, ale caselor de cultură studențești, Complexului cultural-sportiv studențesc Tei din București și Complexului cultural-sportiv studențesc din municipiul Cluj-Napoca sunt preluate de către organizațzlăle studențești legal constituite la nivelul institutelor de învățământ superior din centrele universitare.

Preluarea patrimoniului se va face proporțional cu numărul studenților din centrele universitare, pe baza datelor cuprinse în bilanțul contabil la data de 31 decemembrie 1989.

Art. 2. - Casele de cultura studențești din centrele universitare se transformă, pe aceeași dată, în „Student cluburi”, ca unități cultural-artistice și de divertisment studențești, autofinanțate și cu personalitate juridică, subordonate organizaților studențești din centrele universitare respective, Patrimoniul „Student cluburilor” se constituie din patrimoniul caselor de cultură ale studenților existent în momentul adoptării prezentei hotărâri

Mijloacele de practică culturală aflate în dotarea cluburilor culturale studențești din unitățile de învățământ superior vor fi preluate de către organizațiile studențești din unitățile de învățământ respective, urmând ca ele să fie folosite în beneficiul tuturor studenților. „Student cluburile” vor asigura condițiile de organizare și desfășurare a acțiunilor culturale, artistice, distractive, turistice, precum și a altor servicii pentru studenți.

În cadrul „Student cluburilor” pot funcționa cercuri de cercetare-proiectare interdisciplinare care își desfășoară activitatea pe bază de contracte încheiate cu alte unități. La executarea contractelor participă studenți și cadre didactice care vor putea fi salarizate prin devizele lucrărilor respective.


Art. 3. - Pe data prezentei hotărâri se înființează complexele „Student parc” din București și „Student parc” din Cluj-Napoca, ca unități cultural-artistice, sportive și de divertisment studențești independente și autofinanțate.

Patrimoniul „Student parc” din București se, constituie din activul și pasivul Complexului cultural-sportiv/studențesc Tei, iar patrimoniul „Student parc” din Cluj-Napoca se constituie din activul și pasivul Complexului cultural-sportiv studențesc din Cluj-Napoca potrivit bilanțului contabil încheiat la 31 decembrie 1989 și evidențelor contabile existente în momentul aprobării prezentei hotărâri.

Art. 4. - „Student cluburile” din centrele universitare, precum și „Student parc” -din București și „Student parc” din Cluj-Napoca sunt unități cu personalitate juridică proprie.

Conducerea acestora va fi asigurată de către consilii de conducere formate din reprezentanți special împuterniciți de către fiecare organizație studențească creată la nivel de institut de învățământ superior din centrul universitar respectiv. Consiliile de conducere vor numi un birou executiv care va asigura conducerea operativă a unităților respective.

Art. 5. - Modul de organizare și funcționare, structura proprie și orice alte reglementări relative la administrarea „Student cluburilor”, precum și a „Student parc” din București și a „Student parc” din ClujNapoca, se stabilesc în termen de maximum 30 de zile de la data prezentei hotărâri de către consiliile de conducere.

Art. 6. - Personalul salariat- al caselor de cultură studențești din centrele universitare și al complexelor cultural-sportive din București și Cluj-Napoca se transferă în interesul serviciului la „Student cluburile” din centrele universitare, respectiv la „Student parc” București și „Student parc 2” Cluj-Napoca.

Prevederile acestui articol nu se referă la personalul care a îndeplinit funcții ideologice și de conducere politică.

Art. 7. - De activitățile desfășurate în cadrul „Student cluburilor” și în cadrul „Student parc” București și „Student parc" Cluj-Napoca vor beneficia toți studenții, precum și alte categorii de persoane prevăzute în regulamentele proprii.

De activitățile desfășurate în cadrul cluburilor organizate la nivelul institutelor de învățământ superior vor beneficia studenții institutelor respective, precum și alte categorii de persoane prevăzute în regulamentele proprii.

În toate situațiile studenții vor beneficia de aceste activități chiar dacă nu sunt membri ai organizațiilor studențești.

Art. 8. - Pentru aducerea la îndeplinire a prezentei hotăziri se constituie, pe baze democratice, un comitet național al reprezentanților tuturor organizațiilor studențești legal constituite.

Până La constituirea comitetului, toate obiectele de patrimoniu și de investiții rămân în administrarea Ministerului Învățământului.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 16 Mai 1990 | Nr. 539.


Hotărâre privind realizarea sistemului informatic național pentru evidența populației

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă realizarea unui sistem informatic unitar pentru evidența populației în județe și municipiul București, conform anexei.

Art. 2. - Ministerul Economiei Naționale, Ministerul Finanțelor și Comisia Națională de Informatică vor asigura fondurile necesare realizării sistemului informatic unitar pentru evidența populației.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 17 mai 1990 | Nr. 548.


Anexa

1. Ministerul de Interne, prin Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție județene și al municipiului București, va furniza datele în vederea implementării pe calculator a evidenței populației, precum și pentru ținerea în actualitate a sistemului informatic.

2. Comisia Națională de Informatică va realiza, prin centrele teritoriale de calcul electronic, banca de date a populației în regim de teletransmisie și teleprelucrare a informațiilor, asigurând accesul cadrelor de specialitate din Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție județene și al municipiului București în vederea exploatări și actualizării acestor date. Pentru activitatea de culegere și codificare, înregistrare pe suport magnetic, validare, corectare și înregistrare în banca de date a evidenței populației se acorda Comisiei Naționale de Informatică suma de 80 milioane lei, iar pentru costul formularelor folosite, 2 milioane lei.

Hotărâre privind înființarea Companiei Mecanică Fină

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu data de 16 mai 1990 se inființează Compania Mecanică Fină. cu un capital social de 9,032 milioane lei, cu sediul în municipiul București, compusă pe principiul liberei asocieri, din unitățile economice de stat prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Compania se înființează ca societate, pe bază de acțiuni, cu personalitate juridică și va avea ca obiect de activitate producția, comercializarea și serviciile în domeniul mecanicii fine în țară și străinătate.

Art. 3. - Compania își desfășoară activitatea în conformitate cu statutul prezentat în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 4. - Modificarea și aprobarea ulterioară a structurii și statutului companiei, față de prevederile incluse în anexele nr. 1 și 2 din prezenta hotărâre, vor fi aprobate de adunarea generală a acționarilor companiei, ca organ suprem de conducere al acesteia.

Art. 5. - Pe data prezentei hotărâri, unitățile economice prevăzute în anexa nr. 1 se transformă în divizii de producție, iar la nivelul companiei se înființează divizia de management.

Atribuțiile diviziilor și respectiv, departamentelor diviziei de management sunt prevăzute în statutul din anexa nr. 2.

Art. 6. - Pe aceeași dată se desființează Centrala industrială de mecanică fină. Întreprinderea de oțeluri speciale forjate Cristuru Secuiesc, din subordinea Centralei industriale de mecanică fină, devine întreprindere autonomă în subordinea directă a Ministerului Industriei Electrotehnice și Electronice.

Art. 7. - Compania Mecanica Fină este autorizatăsă utilizeze un procent de 20% din suma în valuta încasată din exporturile efectuate, în condițiile unei balanțe excedentare export-import.

Art. 8. - Compania Mecanică Fină va putea beneficia de credite în lei și în valută, de la instituțiile bancare, conform prevederilor legale.

Art. 9. - Creditele acordate în valută, precum și fondurile constituite conform prevederilor art. 7, vor fi utilizate pentru promovarea cu prioritate a exportului, dar și pentru realizarea unor importuri destinate dezvoltării producției, introducerii de tehnologii noi și în alte scopuri pe care le va decide Consiliul de administrație al Companiei Mecanică Fină.

Art. 10. - Salarizarea personalului companiei va fi efectuată corespunzător legislației în vigoare, conform prevederilor din statut (anexa nr. 2).

Art. ll. - Modificarea ulterioară a sistemului de salarizare se va face de Compania Mecanică iĭina, cu avizul ministerului coordonator, al Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale și al Ministerului Finanțelor;

Art. 12. - Ministerul Economiei Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale și Ministerul Industriei Electrotehnice și Electronice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 17 mai 1990 | Nr. 549.


4 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74 ANEXA Nr. 1 L I S T A unităților economice de stat - membrii fondatori ai Companiei Mecanică Fină 11. Întreprinderea «de mecanică fină București 2. Întreprinderea „Balanța” Sibiu 3. Întreprinderea de scule și elemente hidraulice Focșani 4. Întreprinderea de aparate de măsură și control Vaslui 5. Întreprinderea cetare București 6. Întreprinderea de scule Râșnov 7. întreprinderea de aparatură și echipament bidrauâic „Hepper” București 8. Întreprinderea de unelte și scule Brașov 9. Întreprinderea de scule și accesorii Pașcani 10. întreprinderea de echipament hidraulic Rimnicu Vilcea de aparate și utilaje pentru cer11- Întreprinderea de accesorii mașini-unelte Blaj 12. Întreprinderea mecanică Bistrița 13. Întreprinderea de orologerie industrială Arad 14. Întreprinderea de scule, subansambluri, accesorii Rădăuți 15. Fabrica de aparate de măsură și control Dmbei:a«Turnu Severin 16. Întreprinderea „Electrometal” Cluj-Napoca 17. Întreprinderea „Precizia” București - 18. Întreprinderea de prelua-rad mecanice Roșiori de Vede - 19. Întreprinderea „Someșul” Gherla 20. Institutul de cercetare și proiectare pentru mecanică fină București 21. Centrul de calcul București al Centralei industriale de mecanică fină 22. Direcția: de comerț exterior „Mefin” București ANEXA Nr. 2 STATUTUL Companiei Mecanică Fină

  • societate pe acțiuni -

CAPITOLUL l Firma și obiectul de activitate 1. Denumirea societății este Compania Mecanică Fină, societate pe acțiuni, eu sediul central în strada Popa Lazăr nr. 6, sector 2, București. 2. Compania Mecanică Firmă *) este o societate pe ac- țiuni cu răspundere limitată. 3. Obiectul companiei îl constituie activitatea «ie producție, comercializare și servicii în țară și străină- țațe de:

  • aparate de măsură și control;
  • echipamente hidraulice și pneumatice;
  • scule ț
  • aparatură de laborator;
  • alte produse.

4. Compania se constituie prin asocierea - pe baza liberului consimțământ - a unităților proprietate de stat care acționează în domeniul mecanicii fine. 5. Capitalul social al firmei este de 9 032 mil. lei, stabilit pe baza rezultatelor bilanțului anual al membrilor fondatori la data de 31 martie 1990. Evaluarea capitalului social și a întregului patrimoniu al C.M.F. se va efectua pe baza metodologiei aprobate de guvern. Membrii fondatori și capitalul subscris se prezintă în anexa la statut. 6. Capitalul social se constituie din titluri de valori - acțiuni - în valoare nominală de 5060 lei fiecare. 7. Acțiunile emise în limita capitalului social constituit au următorul regim:

  • în prima etapă, unicul proprietar al acțiunilor

C.M-F. este satu];

  • în etapa următoare, pe măsura trecerii la economia de piață, statul poate pune în vânzare acțiunile C.M.F. prin bursa de valori.

3) În continuare în text CMI. 8. Activitatea, ca firmă, a C.M.F. începe din momentul înregistrată actului de constituire la Ministerul Finanțelor. Înființarea C.M-F., obiectul de activitate și capitalul social se vor aduce la cunoștință publică prin Mod itorul Oficial. 9. La C.M.F. se poate asocia orice altă organizație economică sau firmă, cu aprobarea organelor de conducere ale companiei, dobândind statut de membru asociat cu toate drepturile și obligațiile membrilor fondatori. 10. C.M.F., pe baza hotărârilor adunării generale a acționarilor, legii. se poate diviza sau lichida în condițiile CAPITOLUL II Structura Compfiei Mecanică Fiul ll. Structura C.lVl.F. cuprinde:

  • divizia de management;
  • divizii de producție.

12. Divizia de management are următoarele atribut- ții 2 a) realizarea activității de marketing prin: studierea conjuncturii pieței interne și externe; elaborarea poüticii de produs; stabilirea politicii de promovare și reclamă; elaborarea strategiei de prețuri; realizarea rețelei de vânzare; organizarea activității de relații publice 3 b) realizarea aciivităifli de cercetare-dezvoltare prin: elaborarea de prognoze tehnico-știintiiice; desfășurarea ectšviizății de cercetare și dezvoltare; stabilirea strategiei de investiții și corelarea acesteia cu dezvoltarea diferențiată; elaborarea politicii de calitate și realizarea sistemului de asigurare a calității; c) realizarea orientării și programarefi producției corelat cu potențialul diviziilor de producție și între:

MONITORUL OFICIAL sele companiei prin: asigurarea condițiilor contractării producției; asigurarea bazei tehnico-materiale; organizarea cooperării în producție și a livrărilor de produse și servicii între divizii pe baza unui sistem de circulație internă; cl) stabilirea politicii de vânzare a producției la intern și extern; organizarea rețelei de desfacere, service și asistență tehnică; organizarea unui sistem propriu de transporturi; e) organizarea cooperării economice și tehnico-știintificc internaționale; f) realizarea activității economici-financiare prin: stabilirea performanțelor de profit; elaborarea propunerilor de destinație a profiturilor; elaborarea și realizarea sistemului de contabilitate și de control financiar al companiei; g) realizarea sistemului iiiformațional și statistic prin crearea rețelei proprii; implementarea bazelor automate de date; asigurarea sistemului ierarhic distribuit; implementarea programelor speciale pentru activitatea de management; asigurarea interfatării cu alte sisteme și cu sistemul național; h) politica de asigurare și pregătire a forței de muncă; stabilirea politicii de salarizare, compensare și stimulare a personalului. Formele de salarizare în etapa actuală, când statul este principalul acționar, se vor stabili de către consiliul de administrație al companiei, cu respectarea prevederilor Decretului-lege nr. ss/1990 și ale Legii nr, 57/1974; i) elaborarea proiectului contractului colectiv de muncă; j) elaborarea de programe sociale, culturale și educative. 13. Divizia de management este condusă de directorul general al companiei și are în componență:

  • departamentul de marketing și relații publice;
  • departamentul de cercetare-dezvoltare-o1-ganicare are în componentă și unități de cercetarezare,

proiectare;

  • departamentul producție-aprovizionare;
  • departamentul vânzări la intern;
  • departamentul comerț exterior;
  • departamentul financiar;
  • departamentul informatică și statistică, care are

în componența sa și unități de calcul electronic;

  • departamentul personal, salarizare, juridic și

programe sociale. Departamentele sunt conduse de directori; organizarea și salarizarea personalului de conducere și execuție din cadrul departamentelor, în actuala etapă, când statul este principalul acționar, se vor face în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 65/1990 și ale Legii nr. 57/1974 (anexa nr. VI, lit. A). Stabilirea concretă a funcțiilor și nivelul-ilor de salarizare se va face prin statul de funcții aprobat de consiliul de administrație și avizat de ministerul coordonator. 14. Sediul diviziei de management: strada Popa Lazăr nr. 5, sector 2, București. 15. Diviziile de producție ale C.M.F. sunt unități cu personalitate juridică și au următoarele atribuții: a) realizarea activității de producție prin z contractarea producției la intern și extern; contractarea bazei materiale; programarea și livrarea producției în corelație cu clauzele contractuale; îndeplinirea obligațiilor de cooperare în cadrul C.M.F.; funcționarea sistemului de asigurare a calității; încasarea produc- ției la intern și extern; AL României Nr. 74 5 b) răspunderea pentru realizarea performanțelor de profit stabilite de C.M.F. prin gestionarea proprie a costurilor și competenta în stabilirea prețului de vânzare; c) încadrarea și pregătirea forței de muncă; d) aplicarea prevederilor contractului colectiv de muncă, asigurarea condițiilor de protecție a muncii și a calității mediului înconjurător; e).implementarea de programe sociale referitoare la condiții de locuit, alimentație și aprovizionare, îngrijirea și educarea copiilor, asistență medicală, turism, sport, agrement, cultură, burse, sprijinirea pensionarilor și acțiuni filantropice. 16. Diviziile de producție au, de asemenea, ca atribuții elaborarea și implementarea de programe de marketing pe produse, elaborarea de programe de politica de produs și dezvoltare pe produs, organizarea de activități de relații publice și alte atribuții de management. 17. Atribuțiile prevăzute la art. 15 sunt exercitate de diviziile de producție în cadrul politicii stabilite de divizia de management C.M.F., iar cele prevăzute la art. 16 în limita competențelor stabilite cu conducerea diviziei de management C.M.F. 18. Diviziile de producție, unitățile de cercetareproiectare, de comerț exterior și centrul de calcul - în etapa actuală - au organizarea și salarizarea aprobate conform prevederilor Decretului-lege nr. 65/1990, Decretului nr. 162/1973 și Legii nr. 57/1974, cu completările și adaptările ulterioare. CAPITOLUL III Organele de conducere ale companiei 19. Organele de conducere ale C.lei.F. sunt:

  • Adunarea generală a acționarilor C.M.F.;
  • Consiliul de administrație ales de adunarea generală;

f- Comitetul directorial numit de consiliul de adnunistratie. A. Adlmarei generală St acțioharâlm' C.M.F. 20. Adunarea generală și acționarilor, în actuala etapă, este compusă din membrii fondatori, reprezentați prin directorii diviziilor de producție, directorul general al companiei, olirectoiii departamentelor din divizia de management și delegatul ministerului coordonator ca reprezentant al statului. Adunarea generală reprezintă organul Suprem de conducere al companiei și are ca atribuții: a) aprobă și modifică statutul companiei; b) aprobă structura companiei, asocierea, fuzionarea, divizarea, dizolvarea și lichidarea societății; C) stabilește numărul membrilor consiliului de administrație și alege nominal pe membrii acestuia, desemnează președintele consiliului de administrație. În prima etapa, când statul este unicul proprietar al acțiunilor, președintele consiliului de administra- ție este numit de ministerul dc profil din colectivul de conducere al acestuia; d) alege comisia de cenzori; e) examinează și aprobă bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul și contul de profit; f) aprobă repartizarea profitului, crearea fondului de rezervă și mărimea dividendelor; g) aprobă mărirea sau reducerea capitalului social;

6 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. '14 li) aprobă modificarea numărului de valorii acestora; i) aprobă investirea de capital în alte societăți, uti« lizarea fondurilor de rezervă și a fondul tare viitoare; j) aprobă contractarea de împrumuturi ' k) dă acordul asupra contractelor muncă. 21. Adunarea generala a acționarilor se convoacă în sesiuni ordinare o dată pe an și extraordinare la cererea 'deținătorilor a 1/3 din capitalul social la ce» rețea comisiei de cenzori sau a președintelui consiliului cle administrație. Convocarea adunării generale a acționarilor se face prin încunoștințare publică, cu cel puțin 15 zile înainte de data fixată. Adunarea generală este statutar constituită în prezenta deținătorilor sau a reprezentanților acestora, reprezentând minimum 51°/0 din capitalul social. Hotă.ri.rile se adoptă cu jumătate plus 1 din numa- rul de voturi prezente. 22. Deciziile adunării generale a acționarilor, în limitele statutului și ale legilor în vigoare, sunt obligatorii pentru toți acționarii. acțiuni sau a ui de dezvol- „ colective de B. Consiliul de uflmüliibație al C.\W.F. 23. Consiliul de administrație este organul de con« ducere între sesiunile adunării generale și este format din reprezentanții acționarilor. Consiliul de administrație are următoarele atribuții principale: a) aprobă tactica și strategia de marketing; b) aprobă politica de dezvoltare produse și tehnolog1 1 glc) aprobă domeniile orientative ale producției; cl) aprobă politica de vânzări; e) aprobă operații de credit; f) examinează și inainteaui adunării generale a acționarilor bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul și contul de profit; g) aprobă programele sociale și reprezintă compania în relațiile de muncă stipulate în contractul colectiv de muncă; 11) numește și revocă directowl general al companiei; i) angajează și concediază personalul de conducere al diviziilor și departamentelor. V 24. Consiliul de administrație se întrunește în sesiuni ordinare o dată pe lună sau ori de cite ori este nevoie, la cererea președintelui sau a l/3 din membrii săi. Consiliul de aiilmirnistratše este legal constituit în prezența reprezentanților a minimum 51% din capitalul subscris. Hotărârile se adoptă cu jumătate plus 1 din numa- rul voturilor prezente. 25. Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administrație poate atrage în activitatea de analiză și decizională consilieri și consultanți din diferite alte sectoare ale vieții economice și sociale. Activitatea acestora va fi compensată material, conform înțelegerilor reciproce, pe bază. de contract. C» Gmliteiul direciorial 26. Comitetul directorial este organul de derulare a activității curente a companiei. Este compus din directorul general și directorii de departamente ale diviziei de management C.M.F. Comitetul directorial se întrunește în ședințe sapta- finale și este condus de directorul genei-ai al companiei. Atrilauțiile comitetului directorial sunt: a) asigură îndeplinirea atribuțiilor prevăzute pentru divizia de management în prezentul statut; b) stabilește programul de activitate al departamentelor diviziei de management; c) analizează activitatea cliviziilor de producție și împreună cu conducerea acestora stabilește măsurile care se impun; d) numește personalul din cadrul departamentelor diviziei de management. 27. Directorul general asigură conducerea curentă a companiei și urmărește aducerea la îndeplinire a hotărârilor consiliului de administrație și a deciziilor adoptate de comitetul directorial. CAPITOLUL IV Comisia de cenzori 28. Pentru exercitarea controlului asupra activității economici-financiare a companiei se constituie o comisie de cenzori din 5 membri numiți din cadrul salariaților C.M.F., de adunarea generală a acționarilor, pe 0 perioadă de un an. Salarizarea acestora se va face cu aprobarea consiliului de administrație la un nivel maxim egal cu cel al directorilor de departamente din divizia de management. 29. Comisia de cenzori are următoarele atribuții: a) împreună cu cornitetul directorial stabilește forma bilanțurilor și a situației acționarilor; b) examinează cel puțin trimestrial evidenta contabilă și documentele financiare ale companiei; c) efectuează controale inopinate asupra anilor și situației bancare a companiei și a de producție; d) verifică bilanțurile contabile și prezintă raportul său adunării generale a acționarilor; operatidiviziilor e) participă la toate adunările generale ale acționa« rilor; f) convoacă, conform normelor, adunarea generală a acționarilor în sesiune extraordinară. CAPITOLUL V Bugetul de venituri și cheltuieli. Bilanțul contabil și contul de profit 30. Bugetul anual de venituri și cheltuieli al C.lM.F. exprima în formă sintetică veniturile și cheltuielile privind activitatea companiei. Bugetul are un caracter previzional, întocminclu-se în trim. IV al anului financiar curent pentru anul următor, și se aprobă de adunarea generală a acționarilor. 31. Bilanțul contabil reprezintă documentul de consemnare a rezultatelor financiare ale activității C.M.F. pe baza căruia se determină mărimea profitului rezultat în anul de execuție. Bilanțul contabil este verificat de comisia de cenzori și se aprobă de adunarea generală a acționarilor. Proiectul bilanțului contabil se aduce la cunoștința acționarilor cu cel puțin 10 zile înaintea datei de convocare a adunării generale

MONITORUL OFICIAL 32. Prin contul de profit se stabilește destinația profitului, inclusiv cota ce se atribuie ca dividende acționarilor; În cazul în care se consemnează pierderi se stabilește modul lor de acoperire. 33. Evaluarea veniturilor, cheltuielilor și a profitului se face în lei, pentru operațiunile efectuate în valută, utilizând-se cursul în vigoare. Operațâunlle în valută se evidențiază separat în contabilitatea companiei, în care scop aceasta dispune de un cont valutar în bancă. CAPITOLUL VI Titlurile de valori 34. Titlurile de valori emise conform art. 6 din statut au hiscrise 2

  • denumirea societății;
  • data actului constitutiv al C.M.F. și aceea a publicării sale;
  • mărimea capitalului social, numărul și suma Totală a acțiunilor emise;
  • valoarea nominală a acțiimii și numărul ei de

ordine;

  • semnătura președintelui Consiliului de administrație al C.M.F.

35. Proprietatea acțiunilor se transferă prin simpla transmitere a titlului respectiv. 36. Acțiunea conferă posesorilor ei drepturi egale, asigurând-se pentru fiecare acționar dreptul la vot în adunarea generală a acționarilor. AL ROMÂNIEI Nr. '74 '7 37. Dividendul fiecărei acțiuni se plătește din profitul real al C.M.F. și reprezintă pentru acționar un drept social, iar de la data aprobării bilanțului de către adunarea' generală a acționarilor se transformă intr-un drept de mieanță exigibil față de companie. 38. Situația acțiunilor pe principalii acționari va fi publicată anual împreună cu bilanțul contabil al companiei. CAPITOLUL VII Dispoziții finale și tranzitorii 39. Directorul general al C.M.F. răspunde în fața consiliului de administrație pentru acțiunile de management și de angajare a companiei. Director departamentelor din divizia de management C.M.F. și directorii diviziilor de producție răspund în fața directorului general al C.M.F. pentru activitățile de management și de execuție în limita atribuțiilor stabilite. 40. Prezentul statut (š.M.F. reprezintă cadrul constitutiv pentru desfășurarea și realizarea obiectului companiei și se mtregește cu prevederile legislației ccmerdale și ale celorlalte reglementări legale în vlgome. 41. Pentru aplicarea completă a prevederilor prezentului statut, consiliul de administrație va aproba, la proplmerea diviziei de management, regulile interne de funcționare a G.M.F. ANEXĂ Membrii fondáiotî și capitalul sneâal snsflîs la Compania Mecanică Fină

  • milioane lei -

ai Denumirea membmxun fmaaco: capitalul wfifil =flbS'=f1='7 1. Întreprinderea de mecanică ĭina București 1.275 2. Întreprinderea „Balanta” Sibiu 953 8. Întreprinderea de scule și elemente hidraulice Focșani 905 4. Întreprinderea de aparate de măsură și control Vaslui 293 5. Întreprinderea de aparate și utilaje pentru cercetare București 239 6. Întreprinderea de scule Râșnov 509 7. Întreprinderea de aparatură și echipament hidraulic București 713 8. Întreprinderea de unelte și scule Brașov 393 9. Întreprinderea de scule și accesorii Pașcani 379 10. Întreprinderea de echipament hidxfaurlc Rimnicu Vilcea 424 ll. Întreprinderea de accesorii mașini-unelte Blaj 292 12. Întreprinderea mecanică Bistrița 701 13. Întreprinderea de orologerie industrială Arad 3% 14. Întreprinderea de scule, subansambluri,:accesorii Rădăuți 44° 15. Fabrica de aparate de măsură și control Drobeta-Turnu Severin 112 1s. Întreprinderea,,E1em0mena1- c1u5-N@.p0ca 231 17. Întreprinderea „Precizia” București 190 18. Întreprinderea de prelucrări mecanice Rcșicfri de Vede 115 19. Întreprinderea „Someșul” Gherla 20. institutul de cercetare și proiecteze pentru mecanică fină. București 212 21. Centrul de calcul București al Centralei industriale de mecanică fină 31 22. Direcția de comerț exterior „Mefin” București 12 TOTAL. capital sncâal C.M.F. 9.032 i Evaluarea mpmluxua „em și 8 mreguiui patrimoniu al c.ia.r. se va efectua pe baza mewaolugm apmbaee de cuve.

8 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74 H O T A R I R E privind reorganizarea Academiei militare și înființarea Academiei tehnice militare Guvernul României hotărăște: Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se reorganizează Academia militară și se înființează Academia tehnică militară. Art. 2. - Academia militară, cu sediul în municipiul București, subordonată Ministerului Apărării Naționale, este instituție de învățământ superior, care pregătește ofițeri-studenți pentru a deveni comandanți și ofițeri în statele majore de la eșaloanele tactice și operative și în sistemul de asigurare logistică necesari armatei, precum și unor beneficiari interni și externi. Academia îndeplinește, totodată, sarcini de cerce« tare științifică în domeniile doctrinei și științei militare, conducerii și automatizării conducerii trupelor. Art. 3. - Pregătirea în Academia militară se realizează numai prin lnvățămmt de zi, cu durata de 3 ani. Art. 4. - Academia militară organizează cursuri postacademice de perfecționare și specializare, prin învățămüit de zi, cu durata de 4-10 luni, potrivit nomenclatorului aprobat de ministrul apărării naționale. Art. 5. - Admiterea în Academia militară se face pe bază de concurs, la care se pot prezenta numai ofițeri. Condițiile de înscriere, probele de concurs, organizarea și desfășurarea acestuia se stabilesc prin ordine ale ministrului apărării naționale. Art. 6. - Academia tehnică militară este instituție de învățământ superior politehnic militar, cu sediul în municipiul București, subordonată Ministerului Apă- rarii Naționale, care formează ofițeri-ingineri și șu$ ingineri necesari armatei, precum și unor beneficiari interni și externi. Totodată, academia efectuează cercetare științifică fundamentală și aplicativă în domeniile specifice, potrivit solicitărilor armatei și altor sectoare ale economiei naționale, Art. 7. - Pregătirea în Academia tehnică militară se realizează numai prin învățământ de zi cu durata de 5-6 ani pentru ingineri și 3-4 ani pentru subingineri. Art. S. - La absolvirea anului III de studii, studenților Academiei tehnice militare li se acordă gradul de sublocotenent activ. Art. 9, - Academia tehnică militară organizează învățământul postacademic (postuniversitar) de perlÎecționa.re,-specializare și conducere pentru inginerii militari, precum și pentru ingineri civili, la cererea unor beneficiari interni sau externi, prin cursuri de cipla specializările și cu durata stabilită prin ordin al ministrului apărării naționale. Alt. 10. - Admiterea l.n Academia tehnică militară se face pe bază de concurs, la care se pot prezenta absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat din rândul militarilor în termen. tinerilor civili, ofițerilor, subofițerilor și maiștrilor militari, care îndeplinesc criteriile prevăzute în legea învățământului și în ordinele ministrului apărării naționale» Art. ll. - Candidații admiși în Academia tehnică militară vor încheia angajamente scrise cu Ministerul Apărării Nationfle, prin care se obligă ca, după absolvire să îndeplinească serviciul în armată cel puțin 8 ani. În cazul în care au fost îndepărtați din serviciu pentru motive ce le sunt imputabile, absolvenții în cauză sunt obligați să restituie cheltuielile de întreținere, tinânclu«se seama de timpul servit. Aceeași obligație de restituire a cheltuielilor de întreținere se menține și în cazul celor inclepărtați din academie pentru lipsă de interes la învățătură și abateri disciplinare grave, începând cu anul II de studii. Prin cheltuieli de întreținere se înțeleg cheltuielile efectuate cu hrănirea, echiparea, cazarea și transportul pe timpul vacanțelor, permisiilor, precum și alte drepturi prirnite de studenți. Art. 12. - Structurile Academiei militare și Academiei tehnice militare se stabilesc de către Ministerul Apărării Naționale. Normele didactice sunt cele stabilite de Ministerul Învățământului, adaptate la specificul militar, aprobate de m.î.nis1:rul apărării naționale. Planurile de școlarizare, profilurile, specializările și direcțiile de aprofundare se stabilesc de Ministerul Apărării Naționale. Planurile de învățământ se aprobă de către ministrul apărării nafizonale, iar programele de învățământ, de către comandanții academiilor, la propunerea senatelor. Art. 13. - Studiile în academiile militare se încheie prin examen de diplomă. Absolvenților li se acordă diplomă de licență în științe militare, respectiv de inginer sau subinginer, în specialitatea în care s-au pregătit. Absolvenții academiilor utilitare vor fi repartizați în funcție de rezultatele obținute la învățătură și în raport cu nevoile armatei. Art 14. - Academia militară și Academia tehnică militară organizează, potrivit legii, perfecționarea pregătirii specialiștilor militari și civili, cetățeni români și din alte țări, prin doctorat în ramurile știință militară și tehnică militară, potrivit reglementărilor existente pe plan național. Art. 15. - Diplomele care atestă absolvirea Academiei militare și Academiei tehnice militare, precum și titlurile științifice obținute, dau dreptul titularilor să fie încadrați și în funcții civile pentru care normele legale în vigoare prevăd studii de același nivel, în specialitățile ce se vor stabili printre-un nomenclator elaborat de M.ministerul Apărării Naționale, cu avizul Ministerului Învățământului și Ministerului Muncii Și Ocrotirilor Sociale. Art. 16. - Ofițerii-studenți și studenții care, la data intrării în vigoare ai prezentei hotărâri, urmează cursurile academiilor vor continua învățământul în condi țiile prevăzute de normele legale în vigoare la data admiterii

MONITORUL OFICIAL Art 17 - Numirea în funcție, promovarea și desfășurarea activității cadrelor didactice militare în academiile militare se fac pe baza normelor elabmatç de Ministerul Apărării Naționale și în concordanță cu pl evețierile legii învățământului Numirea, transferarea și eliberarea din funcție a personalului didactic civil se fac de Ministerul Apă- rarii Naționale, cu acordul Mânistemlui Invățărnintului, conform prevederilor Statutului personalului didactic Art 18 - Personalul de conducere din cele două academia - prorector, decani, prodecan și șefi de eakedlă - este ales pentru cel mult 2 legislaturi, prin vot secret, din rândul cadrelor militare care au d9ți« nut funcția de profesor, conferențiar sau cercetător științific și au o vechime de cel puțin 3 ani sau au titlul de doctor AL României Nr 74 9 Numirea în funcție a celor aleși se face de către conducerea Ministerului Apăiălii Naționale, la prüpunelea comandențllor academiilor Art 19 - Cheltuielile pentu școlarizarea și între- ținerea studenților aparținând altor ministere și unități economice se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naționale, urmând să fie recuperate de la ministerele și unitățile respective, pe baza deconturilor trimestriale Cu sumele recuperate, Ministerul Apărării Naționale va reconstitui cxeclitele la artic0lele de la ca1e s-au efectuat Art 20 - Statutul ofițerilor-studenți și al sluden- ților, precum și regulamentele de funcționare ale academiilor, se vor elabora de senatele acestora, în baza prevederilor prezentei hotărâre și a reglementărilor corespunzătoare pe plan național și se vor aproba de ministrul apărării naționale Art 21 - Orice alte prevederi contrare prezentei hotărâri se abrogă PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN București, 17 mai 1990 Nr 550 H 0 T Ă R Î E E privind înființarea în cadrul Academiei navale „Mircea cel Bàtrâu”, din municipiul Constanța, a Facultății de marină civilă Guvernul României hotărăște: Art 1 - Pe data prezentei hotărâri, în cadrul Academiei navale „Mircea cel Bătrân”, din municipiul Constanța, se înființează Facultatea de marină civilă, care pregătește ofițeri max-.itiml și fluvialî, la cererea unor beneficiari interni și externi Alt 2 - Facultatea de marină civilă organizează și desfășoară învățământul în următoarele specialități:

  • conducerea și exploatarea navei de (transport maritim;
  • conducerea și exploatarea navei de pescuit oceanic;
  • radioelectronâcă navală;
  • electromecanică navală;
  • electrotehnică navală;
  • conducerea și exploatarea navei de transpcvrâz

fluvial;

  • electromecanică transport fluvial;
  • exploatări portuare

Art 3 - Durata studiilor în cadrul Facultății de marină civilă este de 5 ani pentru formarea ofițerilor maritimi și de 3 anĭ peru fomxarea ofițerilor fluviali Alt 4 - Absolvauțilot Facultății de marină civilă cu durata de 5 ami, reușiți la examenul de diplomă, li se acordă diploma de inginer și brevetul de ofițer 3 maritim, în conformitate cu specialitatea urmată iar celor cu durata de 3 ani, diploma echivalentă stabilită ne Ministerul Învățământului și brevetul de ofițer 3 fluvial Arc 5 - Abaolvenâilor anului III de studii li se acordă gradul de aspirant (sublocotenent) în reze|vă. Art G - Studenții de la Facultatea de marină civilă, m primul an de studii, vor desfășura activit- țile în conformitate cu regulamentele militare în vigoare, perioadă în care își vor îndeplini obligațiile de instruire militară și vor purta uniforma militară Începând cu anul II, studenții Facultății de marină civilă își desfășoară activitatea în conformitate cu normele stabilite pentru Snvățămjntul superior și vor purta uniiurma civilă stabilită de senatul Academiei navale „Mircea cel Bătrân” Art 'I - Pentru absolvenții Facultății de marină civilă se pot organiza doctorate, cursuri postacademice bn domeniile optimizării conducerii și exploatării navelor și a flotelox' civile, precum și alte cursuri la cererea celor interesați Art 8 - Cheltuielile de școlarizare și întreținere a studenților din Facultatea de marină civilă a Scade-miei navale „Mircea cel Bătrîn” se vor efectua din planul de celfiieli al Ministerului Apărării Naționale și vor fi recuperate de la beneficiari. pe baza demnturilor tx imestxĭale Cu sumele recuperate, Ministerul Apărării Naționale va recflstatui creditele bugetare din planul său de cheltuieli la articolele de la care acestea s-au efectuat Ali 9 »- Admiterea în Facultatea de marină civilă din cadrul Academiei navale,Mircea cel Bătrân” se va face în conformitate cu normele elaborate de Mimstex ul Învățământului

10 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74 Planurile și programele de învățământ pentru Făcut- beneficiarilor, și vor fi aprobate de rninistrul anărărü tatea de marină civilă se elaborează de senatul Aca- naționale. demiși navale „Mircea cel Batfln” din municipiul Con- Art. 11. - Prezenta hotărâre intră în vigoare instanța, cu acordul Ministerului Învățământului și al cepândcu anul universitar 1990/1991. PRIM-MrNxs'mu PETRE HilmaŃ București, 17 mai 1990. DH., 551. H 0 T Ă R I R E privind numirea unui vicepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior Guvernul României hotărăște: Articol unic. - Gheorghe Carabasan se numește în funcția de wácepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior. PRIM-MINISTRU PETRE Român București, 17 mai 1990. Nr. 552. HOTĂRIBE privind numirea unui vicepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior Guvernul Bnmâniei hotărăște: Articol gram - Vladimir Share se nm-nește în funcția de vicepreședinte al Băncii Bmuâne de Comerț Exterior. PRIM-MINETRU PETRE ROMAN Buoureșijș 17 mai 1990. Nr. 55,32 EDKTDR: CONSILIUL PROVIZORIU nu UNXUNB NAȚIONALĂ ACÎFȘI Déflflac Dflhuflffill 2 COXDBÎXI-Mill] PDÎÎEÎRĂC E\.\Cfl!`¢Șfi - Bfiĭblfl fiü þflaliflšilê Ș ĂLÎEMIYC neutru mznnnorui oucxai, Bucur:-ar-L nr. sianauziel nr, 1, seuorui z.:aduc u.n.oz. *--' 'riparui = cmbmami nozigum eumreșu - Amenzi-.n „zvxoaxmez ora;-, se-msfl. Pfewl 1-W le' I *MH se..view nr. să. calma șansă. Münibfltill Oficial al Românie! nr. 11/1950 wnține 10 pagini.