Monitorul Oficial 74/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Linia 1: Linia 1:
__FORCETOC__
[[Category:Monitorul Oficial|*1990 0074]]
= Monitorul Oficial al României =
Anul II, Nr. [[issue::74]] - Vineri, 18 Mai [[year::1990]]
=== Hotărâre privind preluarea patrimoniului și a unor activități ale fostei Uniuni a Asociațiilor Studenților Comuniști din România de către organizațiile studențești legal constituite la nivelul institutelor de învățământ superior din centrele universitare din România ===
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, activul și pasivul fostei Uniuni a Asociațiilor Studenților Comuniști, ale caselor de cultură studențești, Complexului cultural-sportiv studențesc Tei din București și Complexului cultural-sportiv studențesc din municipiul Cluj-Napoca sunt preluate de către organizațzlăle studențești legal constituite la nivelul institutelor de învățământ superior din centrele universitare.
Preluarea patrimoniului se va face proporțional cu numărul studenților din centrele universitare, pe baza datelor cuprinse în bilanțul contabil la data de 31 decemembrie 1989.
Art. 2. - Casele de cultura studențești din centrele universitare se transformă, pe aceeași dată, în „Student cluburi”, ca unități cultural-artistice și de divertisment studențești, autofinanțate și cu personalitate juridică, subordonate organizaților studențești din centrele universitare respective, Patrimoniul „Student cluburilor” se constituie din patrimoniul caselor de cultură ale studenților existent în momentul adoptării prezentei hotărâri
Mijloacele de practică culturală aflate în dotarea cluburilor culturale studențești din unitățile de învățământ superior vor fi preluate de către organizațiile studențești din unitățile de învățământ respective, urmând ca ele să fie folosite în beneficiul tuturor studenților.
„Student cluburile” vor asigura condițiile de organizare și desfășurare a acțiunilor culturale, artistice, distractive, turistice, precum și a altor servicii pentru studenți.
În cadrul „Student cluburilor” pot funcționa cercuri de cercetare-proiectare interdisciplinare care își desfășoară activitatea pe bază de contracte încheiate cu alte unități. La executarea contractelor participă studenți și cadre didactice care vor putea fi salarizate prin devizele lucrărilor respective.
Art. 3. - Pe data prezentei hotărâri se înființează complexele „Student parc” din București și „Student parc” din Cluj-Napoca, ca unități cultural-artistice, sportive și de divertisment studențești independente și autofinanțate.
Patrimoniul „Student parc” din București se, constituie din activul și pasivul Complexului cultural-sportiv/studențesc Tei, iar patrimoniul „Student parc” din Cluj-Napoca se constituie din activul și pasivul Complexului cultural-sportiv studențesc din Cluj-Napoca potrivit bilanțului contabil încheiat la 31 decembrie 1989 și evidențelor contabile existente în momentul aprobării prezentei hotărâri.
Art. 4. - „Student cluburile” din centrele universitare, precum și „Student parc” -din București și „Student parc” din Cluj-Napoca sunt unități cu personalitate juridică proprie.
Conducerea acestora va fi asigurată de către consilii de conducere formate din reprezentanți special împuterniciți de către fiecare organizație studențească creată la nivel de institut de învățământ superior din centrul universitar respectiv. Consiliile de conducere vor numi un birou executiv care va asigura conducerea operativă a unităților respective.
Art. 5. - Modul de organizare și funcționare, structura proprie și orice alte reglementări relative la administrarea „Student cluburilor”, precum și a „Student parc” din București și a „Student parc” din ClujNapoca, se stabilesc în termen de maximum 30 de zile de la data prezentei hotărâri de către consiliile de conducere.
Art. 6. - Personalul salariat- al caselor de cultură studențești din centrele universitare și al complexelor cultural-sportive din București și Cluj-Napoca se transferă în interesul serviciului la „Student cluburile” din centrele universitare, respectiv la „Student parc” București și „Student parc 2” Cluj-Napoca.
Prevederile acestui articol nu se referă la personalul care a îndeplinit funcții ideologice și de conducere politică.
Art. 7. - De activitățile desfășurate în cadrul „Student cluburilor” și în cadrul „Student parc” București și „Student parc" Cluj-Napoca vor beneficia toți studenții, precum și alte categorii de persoane prevăzute în regulamentele proprii.
De activitățile desfășurate în cadrul cluburilor organizate la nivelul institutelor de învățământ superior vor beneficia studenții institutelor respective, precum și alte categorii de persoane prevăzute în regulamentele proprii.
În toate situațiile studenții vor beneficia de aceste activități chiar dacă nu sunt membri ai organizațiilor studențești.
Art. 8. - Pentru aducerea la îndeplinire a prezentei hotăziri se constituie, pe baze democratice, un comitet național al reprezentanților tuturor organizațiilor studențești legal constituite.
Până La constituirea comitetului, toate obiectele de patrimoniu și de investiții rămân în administrarea Ministerului Învățământului.
{{SemnPm|Petre Roman|București|16 Mai 1990|539}}
=== Hotărâre privind realizarea sistemului informatic național pentru evidența populației ===
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă realizarea unui sistem informatic unitar pentru evidența populației în județe și municipiul București, conform anexei.
Art. 2. - Ministerul Economiei Naționale, Ministerul Finanțelor și Comisia Națională de Informatică vor asigura fondurile necesare realizării sistemului informatic unitar pentru evidența populației.
{{SemnPm|Petre Roman|București|17 mai 1990|548}}
==== Anexa ====
1. Ministerul de Interne, prin Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție județene și al municipiului București, va furniza datele în vederea implementării pe calculator a evidenței populației, precum și pentru ținerea în actualitate a sistemului informatic.
2. Comisia Națională de Informatică va realiza, prin centrele teritoriale de calcul electronic, banca de date a populației în regim de teletransmisie și teleprelucrare a informațiilor, asigurând accesul cadrelor de specialitate din Inspectoratul general al poliției și inspectoratele de poliție județene și al municipiului București în vederea exploatări și actualizării acestor date. Pentru activitatea de culegere și codificare, înregistrare pe suport
magnetic, validare, corectare și înregistrare în banca de date a evidenței populației se acorda Comisiei Naționale de Informatică suma de 80 milioane lei, iar pentru costul formularelor folosite, 2 milioane lei.
=== Hotărâre privind înființarea Companiei Mecanică Fină ===
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Începând cu data de 16 mai 1990 se inființează Compania Mecanică Fină. cu un capital social de 9,032 milioane lei, cu sediul în municipiul București, compusă pe principiul liberei asocieri, din unitățile economice de stat prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Compania se înființează ca societate, pe bază de acțiuni, cu personalitate juridică și va avea ca obiect de activitate producția, comercializarea și serviciile în domeniul mecanicii fine în țară și străinătate.
Art. 3. - Compania își desfășoară activitatea în conformitate cu statutul prezentat în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 4. - Modificarea și aprobarea ulterioară a structurii și statutului companiei, față de prevederile incluse în anexele nr. 1 și 2 din prezenta hotărâre, vor fi aprobate de adunarea generală a acționarilor companiei, ca organ suprem de conducere al acesteia.
Art. 5. - Pe data prezentei hotărâri, unitățile economice prevăzute în anexa nr. 1 se transformă în divizii de producție, iar la nivelul companiei se înființează divizia de management.
Atribuțiile diviziilor și respectiv, departamentelor diviziei de management sunt prevăzute în statutul din anexa nr. 2.
Art. 6. - Pe aceeași dată se desființează Centrala industrială de mecanică fină. Întreprinderea de oțeluri speciale forjate Cristuru Secuiesc, din subordinea Centralei industriale de mecanică fină, devine întreprindere autonomă în subordinea directă a Ministerului Industriei Electrotehnice și Electronice.
Art. 7. - Compania Mecanica Fină este autorizatăsă utilizeze un procent de 20% din suma în valuta încasată din exporturile efectuate, în condițiile unei balanțe excedentare export-import.
Art. 8. - Compania Mecanică Fină va putea beneficia de credite în lei și în valută, de la instituțiile bancare, conform prevederilor legale.
Art. 9. - Creditele acordate în valută, precum și fondurile constituite conform prevederilor art. 7, vor fi utilizate pentru promovarea cu prioritate a exportului, dar și pentru realizarea unor importuri destinate dezvoltării producției, introducerii de tehnologii noi și în alte scopuri pe care le va decide Consiliul de administrație al Companiei Mecanică Fină.
Art. 10. - Salarizarea personalului companiei va fi efectuată corespunzător legislației în vigoare, conform prevederilor din statut (anexa nr. 2).
Art. ll. - Modificarea ulterioară a sistemului de salarizare se va face de Compania Mecanică iĭina, cu avizul ministerului coordonator, al Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale și al Ministerului Finanțelor;
Art. 12. - Ministerul Economiei Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale și Ministerul Industriei Electrotehnice și Electronice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
{{SemnPm|Petre Roman|București|17 mai 1990|549}}
==== Anexa 1 ====
''' Lista unităților economice de stat - membrii fondatori ai Companiei Mecanică Fină
1. Întreprinderea de mecanică fină București
2. Întreprinderea „Balanța” Sibiu
3. Întreprinderea de scule și elemente hidraulice Focșani
4. Întreprinderea de aparate de măsură și control Vaslui
5. Întreprinderea de aparate și utilaje pentru cercetare București
6. Întreprinderea de scule Râșnov
7. întreprinderea de aparatură și echipament hidraulic „Hesper” București
8. Întreprinderea de unelte și scule Brașov
9. Întreprinderea de scule și accesorii Pașcani
10.Întreprinderea de echipament hidraulic Rimnicu Vilcea
11. Întreprinderea de accesorii mașini-unelte Blaj
12. Întreprinderea mecanică Bistrița
13. Întreprinderea de orologerie industrială Arad
14. Întreprinderea de scule, subansambluri, accesorii Rădăuți
15. Fabrica de aparate de măsură și control Drobeta Turnu Severin
16. Întreprinderea „Electrometal” Cluj-Napoca
17. Întreprinderea „Precizia” București -
18. Întreprinderea de prelucrări mecanice Roșiori de Vede
19. Întreprinderea „Someșul” Gherla
20. Institutul de cercetare și proiectare pentru mecanică fină București
21. Centrul de calcul București al Centralei industriale de mecanică fină
22. Direcția de comerț exterior „Mefin” București
==== Anexa 2 ====
==== Anexa 2 ====


Linia 345: Linia 214:


28. Pentru exercitarea controlului asupra activității
28. Pentru exercitarea controlului asupra activității
economici-financiare a companiei se constituie o comisie de cenzori din 5 membri numiți din cadrul salariaților C.M.F., de adunarea generală a acționarilor, pe
economici-financiare a companiei se constituie o comisie de cenzori din 5 membri numiți din cadrul salariaților C.M.F., de adunarea generală a acționarilor, pe o perioadă de un an.  
0 perioadă de un an. Salarizarea acestora se va face
Salarizarea acestora se va face cu aprobarea consiliului de administrație la un nivel maxim egal cu cel al directorilor de departamente din divizia de management.
cu aprobarea consiliului de administrație la un nivel
 
maxim egal cu cel al directorilor de departamente din
divizia de management.
29. Comisia de cenzori are următoarele atribuții:
29. Comisia de cenzori are următoarele atribuții:
a) împreună cu cornitetul directorial stabilește forma bilanțurilor și a situației acționarilor;
a) împreună cu cornitetul directorial stabilește forma bilanțurilor și a situației acționarilor;
b) examinează cel puțin trimestrial evidenta contabilă și documentele financiare ale companiei;
b) examinează cel puțin trimestrial evidenta contabilă și documentele financiare ale companiei;
c) efectuează controale inopinate asupra
c) efectuează controale inopinate asupra anilor și situației bancare a companiei și a de producție;
anilor și situației bancare a companiei și a
 
de producție;
d) verifică bilanțurile contabile și prezintă raportul său adunării generale a acționarilor;
d) verifică bilanțurile contabile și prezintă raportul
 
său adunării generale a acționarilor;
e) participă la toate adunările generale ale acționarilor;
operatidiviziilor
 
e) participă la toate adunările generale ale acționa«
f) convoacă, conform normelor, adunarea generală a acționarilor în sesiune extraordinară.
rilor;
 
f) convoacă, conform normelor, adunarea generală
Capitolul V
a acționarilor în sesiune extraordinară.
 
CAPITOLUL V
Bugetul de venituri și cheltuieli.
Bugetul de venituri și cheltuieli.
Bilanțul contabil și contul de profit
Bilanțul contabil și contul de profit
30. Bugetul anual de venituri și cheltuieli al C.lM.F.
 
exprima în formă sintetică veniturile și cheltuielile
30. Bugetul anual de venituri și cheltuieli al C.M.F. exprimă în formă sintetică veniturile și cheltuielile privind activitatea companiei.
privind activitatea companiei.
 
Bugetul are un caracter previzional, întocminclu-se
Bugetul are un caracter previzional, întocminclu-se în trim. IV al anului financiar curent pentru anul următor, și se aprobă de adunarea generală a acționarilor.
în trim. IV al anului financiar curent pentru anul
 
următor, și se aprobă de adunarea generală a acționarilor.
31. Bilanțul contabil reprezintă documentul de consemnare a rezultatelor financiare ale activității C.M.F. pe baza căruia se determină mărimea profitului rezultat în anul de execuție.
31. Bilanțul contabil reprezintă documentul de consemnare a rezultatelor financiare ale activității C.M.F.
 
pe baza căruia se determină mărimea profitului rezultat în anul de execuție.
Bilanțul contabil este verificat de comisia de cenzori și se aprobă de adunarea generală a acționarilor. Proiectul bilanțului contabil se aduce la cunoștința
Bilanțul contabil este verificat de comisia de cenzori și se aprobă de adunarea generală a acționarilor.
Proiectul bilanțului contabil se aduce la cunoștința
acționarilor cu cel puțin 10 zile înaintea datei de convocare a adunării generale
acționarilor cu cel puțin 10 zile înaintea datei de convocare a adunării generale


MONITORUL OFICIAL
32. Prin contul de profit se stabilește destinația profitului, inclusiv cota ce se atribuie ca dividende acționarilor;
32. Prin contul de profit se stabilește destinația profitului, inclusiv cota ce se atribuie ca dividende acționarilor;
În cazul în care se consemnează pierderi se stabilește
 
modul lor de acoperire.
În cazul în care se consemnează pierderi se stabilește modul lor de acoperire.
33. Evaluarea veniturilor, cheltuielilor și a profitului se face în lei, pentru operațiunile efectuate în
 
valută, utilizând-se cursul în vigoare.
33. Evaluarea veniturilor, cheltuielilor și a profitului se face în lei, pentru operațiunile efectuate în valută, utilizând-se cursul în vigoare.
Operațâunlle în valută se evidențiază separat în
Operațiunile în valută se evidențiază separat în contabilitatea companiei, în care scop aceasta dispune de un cont valutar în bancă.
contabilitatea companiei, în care scop aceasta dispune
 
de un cont valutar în bancă.
Capitolul VI
CAPITOLUL VI
 
Titlurile de valori
Titlurile de valori
34. Titlurile de valori emise conform art. 6 din statut au hiscrise 2
 
34. Titlurile de valori emise conform art. 6 din statut au înscrise:
 
* denumirea societății;
* denumirea societății;
* data actului constitutiv al C.M.F. și aceea a publicării sale;
* data actului constitutiv al C.M.F. și aceea a publicării sale;
* mărimea capitalului social, numărul și suma Totală a acțiunilor emise;
* mărimea capitalului social, numărul și suma totală a acțiunilor emise;
* valoarea nominală a acțiimii și numărul ei de
* valoarea nominală a acțiimii și numărul ei de ordine;
ordine;
* semnătura președintelui Consiliului de administrație al C.M.F.
* semnătura președintelui Consiliului de administrație al C.M.F.
35. Proprietatea acțiunilor se transferă prin simpla
 
transmitere a titlului respectiv.
 
36. Acțiunea conferă posesorilor ei drepturi egale,
35. Proprietatea acțiunilor se transferă prin simpla transmitere a titlului respectiv.
asigurând-se pentru fiecare acționar dreptul la vot
 
în adunarea generală a acționarilor.
36. Acțiunea conferă posesorilor ei drepturi egale, asigurând-se pentru fiecare acționar dreptul la vot în adunarea generală a acționarilor.
AL ROMÂNIEI Nr. '74 '7
 
37. Dividendul fiecărei acțiuni se plătește din profitul real al C.M.F. și reprezintă pentru acționar un
37. Dividendul fiecărei acțiuni se plătește din profitul real al C.M.F. și reprezintă pentru acționar un drept social, iar de la data aprobării bilanțului de către adunarea generală a acționarilor se transformă intr-un drept de creanță exigibil față de companie.
drept social, iar de la data aprobării bilanțului de
 
către adunarea' generală a acționarilor se transformă
38. Situația acțiunilor pe principalii acționari va fi publicată anual împreună cu bilanțul contabil al companiei.
intr-un drept de mieanță exigibil față de companie.
 
38. Situația acțiunilor pe principalii acționari va fi
Capitolul VII
publicată anual împreună cu bilanțul contabil al companiei.
 
CAPITOLUL VII
Dispoziții finale și tranzitorii
Dispoziții finale și tranzitorii
39. Directorul general al C.M.F. răspunde în fața
 
consiliului de administrație pentru acțiunile de management și de angajare a companiei.
39. Directorul general al C.M.F. răspunde în fața consiliului de administrație pentru acțiunile de management și de angajare a companiei.
 
Director departamentelor din divizia de management C.M.F. și directorii diviziilor de producție răspund în fața directorului general al C.M.F. pentru activitățile de management și de execuție în limita atribuțiilor stabilite.
Director departamentelor din divizia de management C.M.F. și directorii diviziilor de producție răspund în fața directorului general al C.M.F. pentru activitățile de management și de execuție în limita atribuțiilor stabilite.
40. Prezentul statut (š.M.F. reprezintă cadrul constitutiv pentru desfășurarea și realizarea obiectului companiei și se mtregește cu prevederile legislației ccmerdale și ale celorlalte reglementări legale în vlgome.
 
41. Pentru aplicarea completă a prevederilor prezentului statut, consiliul de administrație va aproba,
40. Prezentul statut (C.M.F. reprezintă cadrul constitutiv pentru desfășurarea și realizarea obiectului companiei și se mtregește cu prevederile legislației ccmerdale și ale celorlalte reglementări legale în vigoare.
la proplmerea diviziei de management, regulile interne
 
de funcționare a G.M.F.
41. Pentru aplicarea completă a prevederilor prezentului statut, consiliul de administrație va aprobă, la propunerea diviziei de management, regulile interne de funcționare a G.M.F.
ANEXĂ
 
Membrii fondáiotî și capitalul sneâal snsflîs la Compania
==== Anaxa ====
Mecanică Fină
'''Membrii fondatori și capitalul social subscris la Compania de Mecanică Fină'''
* milioane lei -
{|
ai Denumirea membmxun fmaaco: capitalul wfifil =flbS'=f1='7
!Nr.crt
1. Întreprinderea de mecanică ĭina București 1.275
!Denumirea membrului fondator
2. Întreprinderea „Balanta” Sibiu 953
!Capitatul social subscris - milioane lei -
8. Întreprinderea de scule și elemente hidraulice Focșani 905
|-
4. Întreprinderea de aparate de măsură și control Vaslui 293
|1.  
5. Întreprinderea de aparate și utilaje pentru cercetare București 239
|Întreprinderea de mecanică fină București  
6. Întreprinderea de scule Râșnov 509
|1.275
7. Întreprinderea de aparatură și echipament hidraulic București 713
|-
8. Întreprinderea de unelte și scule Brașov 393
|2.  
9. Întreprinderea de scule și accesorii Pașcani 379
|Întreprinderea „Balanta” Sibiu  
10. Întreprinderea de echipament hidxfaurlc Rimnicu Vilcea 424
|953
ll. Întreprinderea de accesorii mașini-unelte Blaj 292
|-
12. Întreprinderea mecanică Bistrița 701
|8.  
13. Întreprinderea de orologerie industrială Arad 3%
|Întreprinderea de scule și elemente hidraulice Focșani  
14. Întreprinderea de scule, subansambluri,:accesorii Rădăuți 44°
|905
15. Fabrica de aparate de măsură și control Drobeta-Turnu Severin 112
|-
1s. Întreprinderea,,E1em0mena1- c1u5-N@.p0ca 231
|4.  
17. Întreprinderea „Precizia” București 190
|Întreprinderea de aparate de măsură și control Vaslui  
18. Întreprinderea de prelucrări mecanice Rcșicfri de Vede 115
|293
19. Întreprinderea „Someșul” Gherla   
|-
20. institutul de cercetare și proiecteze pentru mecanică fină. București 212
|5.  
21. Centrul de calcul București al Centralei industriale de mecanică fină 31
|Întreprinderea de aparate și utilaje pentru cercetare București  
22. Direcția de comerț exterior „Mefin” București 12
|239
TOTAL. capital sncâal C.M.F. 9.032
|-
i Evaluarea mpmluxua „em și 8 mreguiui patrimoniu al c.ia.r. se va efectua pe baza mewaolugm apmbaee de
|6.  
cuve.
|Întreprinderea de scule Râșnov  
|509
|-
|7.  
|Întreprinderea de aparatură și echipament hidraulic București  
|713
|-
|8. Întreprinderea de unelte și scule Brașov  
|393
|-
|9. Întreprinderea de scule și accesorii Pașcani  
|379
|-
|10.  
|Întreprinderea de echipament hidraulic Rimnicu Vilcea  
|424
|-
|ll.  
|Întreprinderea de accesorii mașini-unelte Blaj  
|292
|-
|12.  
|Întreprinderea mecanică Bistrița  
|701
|-
|13. Întreprinderea de orologerie industrială Arad
|304
|-
|14.  
|Întreprinderea de scule, subansambluri și accesorii Rădăuți
|445
|-
|15.  
|Fabrica de aparate de măsură și control Drobeta-Turnu Severin  
|112
|-
|16.  
|Întreprinderea „Electrometal” Cluj-Napoca
|231
|-
|17.  
|Întreprinderea „Precizia” București  
|190
|-
|18.  
|Întreprinderea de prelucrări mecanice Roșiorii de Vede  
|115
|-
|19.  
|Întreprinderea „Someșul” Gherla
|88
|-  
|20.  
|Institutul de cercetare și proiecteze pentru mecanică fină București  
|212
|-
|21.  
|Centrul de calcul București al Centralei industriale de mecanică fină  
|31
|-
|22. Direcția de comerț exterior „Mefin” București  
|12
|-
|Total capital social C.M.F
|
|9032
|}
 
 


8 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74
8 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 74
1.680 de modificări

Meniu de navigare