Monitorul Oficial 101/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0101 - Partea I - Marți, 19 aprilie year::1994

Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Finanțelor

Nr. 30.501/31.03.1994

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului

Nr. 1.970/MC/21.03.1994

Norme Metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investițiilor pentru realizarea unor lucrări publice și construcții de locuințe cu modificarea și completarea corespunzătoare a normelor metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 391/1993

A. Acțiuni premergătoare terminării și dării în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție

1. Pentru partea executată și decontată până la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, la locuințele și spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în diferite stadii de execuție, se vor aplica prevederile din Legea nr. 85/1992 în legătură cu condițiile de avans, de plată integrală sau în rate a prețului și de dobânzi.

2. Încasările obținute din punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 85/1992 (din avansuri, plăți integrale, rate, licitații, dobânzi - după deducerea comisionului - etc.) vor fi virate în conturile speciale deschise la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., în vederea folosirii acestora pentru terminarea și darea în folosință a locuințelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință aflate în diferite stadii de execuție. Conturile speciale vor fi desfășurate analitic pe localități și, în cadrul acestora, pe fiecare bloc de locuințe, de către titularii investițiilor respective.

3. Anterior acțiunii de licitare a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție, pentru care nu au fost emise repartiții sau nu au fost încheiate precontracte ori contracte de vânzare-cumpărare, autoritățile publice locale vor stabili, prin protocoale, locuințele care se vor trece fără plată - la terminarea acestora - în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și Serviciului Român de Informații, ca locuințe de serviciu, potrivit prevederilor art. 2 alin. 2 din Legea nr. 85/1992.

B. Pentru terminarea și darea în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție

1. În scopul realizării și dării în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București, în colaborare cu toate unitățile interesate, vor elabora și aprobă un program, după modelul cuprins în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, cu termene și responsabilități care să permită garantarea continuării și încheierii procesului investițional la blocurile de locuințe aflate în diferite stadii de execuție.

2. Ministerul Finanțelor și Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., pentru a asigura derularea operațiunilor, vor încheia o convenție în care se vor stabili condițiile de utilizare a depozitului, nivelul dobânzilor și al comisioanelor practicate, precum și obligațiile părților.

3. Pe seama consiliilor județene și a Consiliului Local al Municipiului București se vor deschide, la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., conturi distincte prin care se vor derula alimentările cu fonduri din depozitul constituit și din alte surse precizate în aceste norme metodologice și se vor efectua plăți numai pe baza detaliilor la programul aprobat, prin care se vor stabili și nominaliza blocurile de locuințe a căror execuție trebuie continuată și încheiată, începând cu acele blocuri aflate în stadii foarte avansate și avansate de execuție.

Consiliile județene, pe baza înțelegerilor cu consiliile locale pe teritoriul cărora se află locuințe în diferite stadii de execuție, vor repartiza acestora sumele necesare terminării lucrărilor la locuințe.

În acest scop, consiliile locale vor solicita sucursalelor din teritoriu ale Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., deschiderea de conturi speciale în care vor primi alimentările cu fonduri și din care vor efectua plăți numai pentru continuarea și terminarea lucrărilor la locuințele care fac obiectul acestor norme metodologice.

4. În baza inventarierilor și evaluărilor efectuate potrivit pct. 1 din Programul cu privire la realizarea și darea în folosință a locuințelor din cadrul blocurilor de locuințe aflate în diferite stadii de execuție, plățile pe bază de acte justificative din conturile speciale care se vor deschide le sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. se vor efectua, prioritar, pentru:

a) lucrările executate și nedecontate și rambursarea eventualelor credite bancare contractate de agenții economici beneficiari ai investițiilor de locuințe, aflate în stadiu de finisaj foarte avansat sau finalizate, cu regăsirea în stadiile fizice realizate, ce vor fi certificate de respectivii beneficiari de investiții;

b) terminarea lucrărilor la blocurile de locuințe cu structura închisă, în fază avansată de finisaj.

În prima etapă se va asigura utilizarea integrală a depozitelor constituite inițial pentru prioritățile de la lit. a) și b);

c) terminarea lucrărilor la blocurile de locuințe cu structura închisă în faza de început de finisaj, după plata lucrărilor executate și nedecontate și rambursarea eventualelor credite bancare contractate pentru aceste locuințe.

Alocarea sumelor se va face pentru fiecare bloc de locuințe în parte, astfel încât să se asigure finalizarea lui cu încadrare în plafonul valoric negociat pe bază de contract.

La contractele încheiate între unitățile în a căror evidență sunt înregistrate blocurile de locuințe aflate în diferite stadii de execuție și agenții economici constructori se vor adiționa clauze speciale care vor prevedea:

  • termenul limită stabilit pentru recepția definitivă a construcției și care trebuie să aibă în vedere un ritm de lucru susținut, cu asigurarea aprovizionării cu materiale, strict corelat cu ritmul execuției;
  • orice influențe în costurile construcției ca rezultat al depășirii termenelor limită de recepție, în condiții de inflație, vor fi suportate de constructor, beneficiarul având dreptul de a-l acționa în justiție;
  • verificarea la fața locului de către inspectorii direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și ai Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., în condițiile stabilite prin convenție, a stadiului fizic de realizare a construcțiilor finanțate din fondurile speciale, corelat cu plățile efective și cu prevederile din documentație;
  • verificarea situațiilor de lucrări se va face de către diriginții nominalizați pentru fiecare lucrare în parte de către regia autonomă sau societatea comercială beneficiară a fondurilor de investiții. Decontarea lunară a lucrărilor executate se va face prin sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. în urma verificării și însușirii de către diriginți a situațiilor de lucrări și avizate de personalul de specialitate anume desemnat de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului din cadrul inspecțiilor de stat în construcții de pe teritoriul județelor, respectiv al municipiului București.

Situațiile de lucrări se vor întocmi în baza Ordinului nr. 197/D din 23 iulie 1990 al ministrului transporturilor, lucrărilor publice și amenajării teritoriului. La terminarea și recepționarea lucrărilor, pe scări și tronsoane se vor prezenta de către constructor situațiile de lucrări întocmite potrivit Ordinului nr. 74/D din 28 aprilie 1993 el ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului.

Orice abateri de la clauzele contractuale, concretizate în majorarea nejustificată a costurilor construcției, vor fi opozabile constructorului.

În condițiile în care, pe plan local, există situații deosebite în ceea ce privește problema locuințelor, autoritățile publice județene și cele ale municipiului București, precum și celelalte autorități publice locale pot hotărî includerea în prioritățile acestei etape și a unor blocuri care se află cu structura în execuție, condiționat însă de asigurarea integrală a plăților pentru terminarea blocurilor de locuințe cu structura închisă.

Această speță nu poate face însă obiceiul utilizării depozitelor inițiale.

5. Locuințele finalizate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 19/1994 se vor atribui de către autoritățile publice locale, cu respectarea precontractelor și a contractelor încheiate, precum și a repartițiilor date de organele competente.

6. Agenții economici sau autoritățile publice locale în ale căror evidențe se află investițiile respective vor acționa astfel încât, o dată cu recepția definitivă a locuințelor, să dispună de următoarele informații:

a) suma plătită de persoanele fizice, deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții (avans din surse proprii sau împrumutate și credite pe termen lung contractate cu Casa de Economii și Consemnațiuni sau plăți integrale din surse proprii la prețul inițial al locuinței), stabilită pe bază de acte doveditoare:

a1) împrumutul contractat de către persoanele fizice deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții pentru partea de locuințe executată și decontată, în baza prevederilor Legii nr. 85/1992;

b) suma care se mai datorează de către persoanele fizice deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții, fie ca diferență între costul definitiv al apartamentului și suma pozițiilor de la lit. a) și a1) de mai sus, fie ca diferență între costul definitiv al apartamentului și suma reprezentând avansul și plata parțială făcute de persoanele fizice deținătoare de repartiții eliberate de către autoritățile locale competente;

c) calitatea de salariat, țăran sau pensionar a persoanei fizice beneficiare de contract, precontract sau repartiție, dacă împreună cu membrii familiei nu au avut și nu au în proprietate o locuință (prin familie se înțelege soțul și soția, cu sau fără copii în întreținere);

d) încadrarea celor care au solicitat locuințe, pe bază de acte doveditoare, în una dintre următoarele categorii:

d1) tineri căsătoriți care la data contractării, precontractării sau repartiției locuinței au, fiecare, vârsta de până la 30 de ani;

d2) invalizi de gradul I și II;

d3) handicapați;

d4) răniți, precum și familii și părinți ai celor decedați ca urmare a participării la victoria Revoluției din decembrie 1989;

d5) persoane și familii care își schimbă domiciliul din orașe la sate și lucrează în agricultură sau silvicultură;

d6) personalul calificat din învățământ și sănătate care are sau își schimbă domiciliul la sate;

d7) persoane și familii care își schimbă domiciliul dintr-un sat în alt sat pentru a lucra pământul pe care l-au primit conform Legii fondului funciar nr. 18/1991.

7. Autoritățile publice locale vor stabili și vor aproba, o singură dată, pentru familiile sau persoanele care au fost încadrate în una dintre categoriile prevăzute la pct. 6 lit. d) din prezentele norme metodologice, cu excepția celor prevăzute la lit. d4), subvenții de la bugetul de stat pentru realizarea locuințelor proprietate personală cuprinse între 500.000 lei și până la 30% din valoarea locuinței la data emiterii repartiției, a încheierii precontractului sau a contractului de vânzare-cumpărare, în condițiile prevederilor ultimului alineat de la art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994.

Persoanele fizice care, potrivit alin. 1, pot beneficia de subvenții în sume fixe vor depune cereri pentru acordarea subvențiilor respective la consiliile locale, care, după verificare, le vor înscrie în tabele nominale ce vor fi supuse spre aprobare comisiilor special constituite la nivelul consiliilor județene și la Consiliul Local al Municipiului București.

Subvențiile astfel stabilite se vor solicita în mod centralizat de către consiliile județene, respectiv de către Consiliul Local al Municipiului București, Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului în al cărui buget sunt prevăzute fondurile corespunzătoare.

Cererea de subvenții se va face după modelul cuprins în anexa nr. 1 a) la prezentele norme metodologice.

Pentru persoanele și familiile prevăzute la lit. d4), stabilite în baza Legii nr. 42/1990, la care se adaugă și persoanele beneficiare de astfel de drepturi în baza Legii nr. 93/1992, subvențiile în sume fixe se stabilesc, se aprobă și se suportă de la bugetul de stat prin Subsecretariatul de Stat pentru Problemele Victimelor Revoluției, astfel încât acestea nu se includ în cererile care se vor transmite la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în cadrul creditelor bugetare deschise în acest scop, va transmite consiliilor județene și Consiliului Local al Municipiului București subvențiile cuvenite, care vor fi înregistrate în contul „Sume de mandat”.

În condițiile în care sarcinile decurgând din Programul cu privire la realizarea și darea în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție au fost descentralizate pe seama autorităților publice locale, consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București vor proceda la repartizarea subvențiilor respective pe localități și la virarea sumelor respective la dispoziția consiliilor locale care, de asemenea, le vor înregistra în contul „Sume de mandat”.

Sumele stabilite și aprobate pentru a fi acordate ca subvenții persoanelor îndreptățite, potrivit legii, se vor comunica de către autoritățile publice locale agenților economici care derulează investiția, pentru a fi deduse din sumele care se mai datorează pentru locuințele construite, determinate potrivit prevederilor de la pct. 6 lit. b).

Întreaga subvenție primită și dedusă din sumele datorate de persoanele fizice, deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții, va fi virată în conturile speciale deschise la sucursalele Băncii Romane pentru Dezvoltare - S.A. pe seama consiliilor județene, Consiliului Local al Municipiului București sau a consiliilor locale, reîntregindu-se astfel fondurile avansate din depozitul constituit pentru realizarea programului de locuințe.

8. Pentru sumele datorate de persoanele beneficiare de locuințe, stabilite potrivit pct. 6 lit. b) și care se vor diminua, după caz, cu subvențiile în sume fixe acordate potrivit pct. 7, autoritățile publice locale sau agenții economici în ale căror evidențe sunt construcțiile de locuințe care fac obiectul acestor reglementări vor încheia cu persoanele fizice, deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții, contracte de împrumut sau de vânzare, după caz, după modelul cuprins în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, cu respectarea următoarelor condiții:

a) împrumutul urmează să se ramburseze în termen de maximum 15 ani, în rate lunare;

b) dobânda la împrumutul acordat va fi de 30% pe an și se va suporta astfel:

b1) 15 puncte procentuale de către beneficiarii de locuințe din categoriile menționate la pct. 6 lit. d) din prezentele norme metodologice, care au achitat un avans de minimum 10% din valoarea locuinței la data contractării acesteia;

b2) 15 puncte procentuale de către beneficiarii de locuințe, salariați, țărani și pensionari care nu sunt cuprinși în categoriile menționate la pct. 6 lit. d) din prezentele norme metodologice și care au achitat un avans de cel puțin 20% din valoarea locuinței la data contractării acesteia.

b3) 18 puncte procentuale de către beneficiarii de locuințe, salariați, țărani și pensionari care nu sunt încadrați la lit. b1) și b2) de mai sus;

b4) diferențele fată de dobânda de referință de 30% se vor suporta din depozitul constituit potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 19/1994;

b5) nivelul dobânzilor menționate la lit. b) și b1) - b4) vor fi adaptate prin hotărâre a Guvernului în funcție de evoluția ratei dobânzilor;

c) pentru nerambursarea la termen a împrumutului, precum și pentru neplata dobânzii, beneficiarii de împrumuturi vor suporta penalitățile și celelalte consecințe prevăzute de dispozițiile legale, care se vor înscrie în clauzele contractuale;

d) dobânzile se vor calcula și se vor încasa de la persoanele fizice beneficiare de locuințe o dată cu ratele scadente la împrumuturile acordate;

e) agenții economici în a căror evidență se află investițiile respective și în a căror răspundere s-a preluat evidența, urmărirea și încasarea ratelor la împrumuturile acordate și a dobânzilor la împrumuturile respective, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de aceste operațiuni, vor calcula un comision de 1% care se va aplica la suma încasată ca rată la împrumutul acordat, comision ce se va reține din dobânzile plătite de împrumutați;

f) pentru dobânzile care se plătesc din bugetul de stat, agenții economici în a căror evidență se află investițiile vor stabili cuantumul lunar al acestora, pe care-l vor prezenta, cu viza de control financiar preventiv, până la data de 5 a fiecărei luni, consiliilor locale sau consiliilor județene și Consiliului Local al Municipiului București, în funcție de subordonarea agentului economic în a cărui evidență se află investițiile, după modelul cuprins în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice. Datele centralizate cu privire la dobânzile care se plătesc din bugetul de stat se vor transmite, până la data de 15 a fiecărei luni, prin grija consiliilor județene și a Consiliului Local al Municipiului București, după modelul cuprins în anexa nr. 2 a), la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în bugetul căruia sunt prevăzute fondurile pentru suportarea acestor dobânzi.

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în limita creditelor bugetare deschise în acest scop, va vira, până la data de 25 a fiecărei luni, contravaloarea tuturor dobânzilor, în contul special deschis la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., în vederea refacerii depozitului constituit.

După efectuarea acestei virări, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului va confirma consiliilor județene și Consiliului Local al Municipiului București plata dobânzilor din bugetul de stat, aferente împrumuturilor acordate pentru locuințe, care, la rândul lor, vor transmite agenților economici, în evidența cărora se află investiția, confirmarea plății dobânzilor pentru a fi luate în evidențele privind derularea contractelor de împrumut;

g) încasările din ratele la împrumuturile acordate, precum și din dobânzile aferente acestor împrumuturi plătite de persoanele fizice, după deducerea comisionului care se reține de către agentul economic în evidența căruia se află investiția, se vor vira de fiecare agent economic, chenzinal, la data de 15 a fiecărei luni și în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, în contul special deschis la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., în vederea refacerii depozitului inițial constituit.

9. Autoritățile publice locale sau agenții economici în evidența cărora se află investiția, în a căror răspundere s-a preluat evidența, urmărirea și încasarea ratelor la împrumuturile acordate, precum și a dobânzilor la împrumuturile respective, până la data de 6 a fiecărei luni care urmează perioadei de execuție, vor transmite la consiliul județean, respectiv la Consiliul Local al Municipiului București, situația operațiunilor efectuate pentru realizarea locuințelor și a celor din derularea contractelor de împrumut după modelul cuprins în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.

10. Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București, până la data de 10 a fiecărei luni, pe baza informațiilor primite de la autoritățile publice locale sau agenții economici potrivit pct. 9 și a celor din extrasele de cont primite de la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., vor transmite la Ministerul Finanțelor - Direcția generală a bugetului de stat, la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și, în mod corespunzător, la Banca Națională a României situația prevăzută în modelul cuprins în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.

11. Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. va asigura, prin sistemul propriu informațional, transmiterea, la Ministerul Finanțelor - Direcția generală a bugetului de stat - până la data de 10 a fiecărei luni, pentru perioada expirată, decontul care se va stabili pe bază de convenție.

Admiterea la plată a cheltuielilor pentru realizarea locuințelor care fac obiectul acestor norme metodologice se face cu respectarea prevederilor din Convenția anuală semnată între Ministerul Finanțelor și Banca Română pentru Dezvoltare - S.A.

12. Depozitul constituit pentru realizarea locuințelor aflate în diferite stadii de execuție se va reconstitui, prin grija tuturor organelor implicate, prin virarea în conturile special deschise la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. a încasărilor provenite din:

a) dobânda care se va bonifica de către Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. la soldul depozitului respectiv;

b) ratele încasate la împrumuturile pentru care autoritățile publice locale sau agenții economici în a căror evidență se află investițiile au încheiat contracte potrivit prevederilor Legii nr. 85/1992 și celor de la cap. B pct. 8 din aceste norme metodologice;

c) dobânzile plătite de împrumutați, diminuate cu comisioanele reținute de agenții economici în a căror evidență se află investițiile, în condițiile prevăzute de Legea nr. 85/1992 și de pct. 8 din aceste norme metodologice;

d) dobânzile plătite din bugetul statului, ca protecție socială, care se virează în depozitul constituit pentru realizarea de locuințe;

e) subvențiile în sume fixe acordate din bugetul de stat, ca protecție socială pentru construcțiile de locuințe;

f) contribuția adusă de beneficiarii de locuințe ca avans, în cazul persoanelor care nu au participat inițial cu avansuri din surse proprii sau împrumutate, precum și plăti parțiale sau integrale făcute de beneficiarii de locuințe care doresc să reducă împrumutul ori să nu contracteze împrumut pentru locuințe;

g) sumele nete obținute din vânzarea la licitație a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, situate în blocurile de locuințe terminate și date în folosință;

h) sumele nete obținute din vânzarea la licitație a apartamentelor pentru care nu au fost încheiate precontracte ori contracte de vânzare-cumpărare cu populația, nu au fost repartizate prin comunicări oficiale populației sau nu au fost încheiate protocoale de trecere ca locuințe de serviciu potrivit prevederilor art. 2 alin. 2 din Legea nr. 85/1992;

i) ratele și dobânzile încasate de la beneficiarii locuințelor finalizate ca urmare a utilizării depozitului Băncii Naționale a României.

Sumele obținute din licitațiile care se vor organiza pentru spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință și pentru locuințe vor fi virate după deducerea cheltuielilor ocazionate de organizarea licitațiilor.

Organizarea licitațiilor, precum și cheltuielile ocazionate de organizarea licitațiilor se vor face cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.

13. Pe măsură ce disponibilitățile existente în conturile special deschise la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. depășesc nevoile de plăți stabilite în ordinea de prioritate prevăzută la lit. b pct. 4 din prezentele norme metodologice, consiliile județene, Consiliul Local al Municipiului București și consiliile locale, după caz, vor dispune reluarea lucrărilor la blocurile de locuințe care se află în stadiul de structură în execuție - până la terminarea și darea în folosință a acestora -, după care se va proceda la valorificarea acestora în aceleași condiții, procesul urmând să continue cu locuințele a căror execuție este la fundație sau cota zero.

14. Autoritățile publice locale, în cadrul competențelor conferite de prevederile Legii administrației publice locale nr. 69/1991, pot aproba ca din locuințele astfel realizate să rețină un număr de locuințe, pentru a rezolva unele probleme sociale deosebite. Locuința socială este definită, în înțelesul prezentei metodologii, în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice.

15. Lucrările tehnico-edilitare, conexe ansamblurilor de locuințe necesare punerii în funcțiune a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție, se vor efectua corelat cu programul de realizare și punere în funcțiune a locuințelor, iar finanțarea se va asigura din sursele proprii ale beneficiarilor, din credite bancare angajate de agenții economici și din alocații de la bugetele locale, inclusiv pe seama transferurilor de la bugetul de stat destinate investițiilor în infrastructură, conform prevederilor legii bugetare anuale.

Pentru lucrările tehnico-edilitare ai căror beneficiari finali sunt agenți economici, autoritățile publice locale, în condițiile în care, pentru realizarea acestor lucrări, au contribuit cu fonduri din bugetele locale, vor încheia convenții pentru recuperarea de la agenții economici respectivi a sumelor astfel avansate; sumele încasate pe baza unor asemenea convenții se vor face venit la bugetele locale ale unităților administrative pe a căror rază teritorială au fost realizate investițiile respective.

C. Construirea de locuințe noi în vederea accesului la proprietate pentru tinerii căsătoriți și celelalte categorii de persoane prevăzute de ordonanță

1. Consiliile locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidența și analiza solicitărilor de locuințe noi pentru tinerii căsătoriți și celelalte categorii de persoane prevăzute în art. 4 al Ordonanței Guvernului nr. 19/1994. În acest scop vor stabili și vor da publicității locul de primire a solicitărilor și actele justificative necesare obținerii facilităților prevăzute de această ordonanță.

2. Solicitările privind construirea de locuințe noi vor fi înregistrate în ordinea primirii acestora și vor fi analizate de comisii sociale care se vor constitui în acest scop prin ordinul primarilor localităților, respectiv ai sectoarelor municipiului București. În componența comisiei pot fi cooptați conducătorul direcției, respectiv al sectorului (serviciului) unde sunt primite și înregistrate solicitările de locuințe, un reprezentant al regiei autonome de administrare și întreținere a fondului locativ de stat, un reprezentant al direcției, respectiv al serviciului, care administrează fondurile de investiții pentru construcții de locuințe care se realizează pe teritoriul județului, un reprezentant al direcției de muncă și ocrotire socială din teritoriu, un reprezentant al consiliului local, precum și doi reprezentanți ai solicitanților, dintre care unul din rândul tineretului (desemnat de Ministerul Tineretului și Sportului).

3. În urma analizei, comisiile sociale vor prezenta consiliilor locale propuneri privind modul de soluționare a cererilor primite, luând în considerare folosirea spațiului locativ existent, vânzarea unor apartamente nerepartizate sau necontractate din cele finalizate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 19/1994, precum și construirea de locuințe noi, cu prioritate pentru cei cu situații deosebite.

La stabilirea ordinii de prioritate se va ține seama de:

  • evaluarea disponibilităților de resurse financiare în depozitul constituit pentru realizarea de locuințe după terminarea blocurilor de locuințe aflate în diferite faze de execuție, ținând seama de sumele efective disponibile, precum și de încasările care se vor realiza în continuare, pentru reconstituirea depozitului potrivit cap. B pct. 12;
  • condițiile de locuit ale solicitanților;
  • numărul copiilor sau al altor persoane aflate în întreținerea acestora;
  • starea sănătății soților sau a unor membri ai familiei care să impună o măsură de urgență;
  • suma disponibilă pentru plata avansului și nivelul ratei lunare pe care solicitantul se angajează să o achite în vederea cumpărării apartamentului solicitat.

Listele privind solicitările de locuințe, precum și hotărârile consiliilor locale în legătură cu acordarea priorităților vor fi date publicității prin afișare la un loc accesibil publicului.

Contestațiile cu privire la acordarea priorităților se vor adresa primarului, care le va soluționa în termen de 15 zile de la primire.

4. Pentru realizarea unor construcții noi de locuințe, consiliile locale, în temeiul atribuțiilor ce le revin potrivit Legii nr. 69/1991, vor stabili și vor da publicității numărul, structura, după mărime, confortul și amplasamentul locuințelor prevăzute să se construiască.

Oferirea spre contractare a locuințelor prezentate solicitanților se va face în ordinea înscrierii acestora în listele de priorități, așa cum au fost aprobate de consiliile locale.

Lista construcțiilor propuse să fie realizate, însoțită de tabelul ce cuprinde solicitanții pentru construirea unei locuințe în proprietate, se va înainta la consiliul județean în vederea obținerii unui sprijin din bugetul de stat, în completarea depozitului constituit.

5. Prin ordin al președinților consiliilor județene și, respectiv, al primarului general al Capitalei, care va fi emis în termen de 15 zile de la data primirii prezentelor norme metodologice, se vor înființa pe lângă consiliile județene și, respectiv, Consiliul Local al Municipiului București, comisiile de analiză a cererilor de locuințe care, după examinarea propunerilor făcute de consiliile municipale, orășenești și, respectiv, ale sectoarelor municipiului București, vor prezenta spre aprobare consiliilor județene, respectiv Consiliului Local al Municipiului București, pentru fiecare localitate, propunerile de construcții noi ce se vor începe din fondurile disponibile în depozite conform prevederilor art. 8 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994.

6. Construcțiile noi de locuințe se vor realiza pe terenuri aflate în patrimoniul unităților administrativ-teritoriale, cu respectarea planurilor urbanistice, legal aprobate, în zone destinate locuințelor și cu asigurarea utilităților și a dotărilor necesare condițiilor de locuire.

7. Autoritățile publice locale sau agenții economici în a căror responsabilitate a fost încredințată derularea investițiilor vor încheia, la data constituirii fondurilor necesare și aprobării începerii execuției, cu persoanele fizice, stabilite potrivit pct. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994, contracte de vânzare, cu plata în rate lunare potrivit prevederilor acestei ordonanțe.

8. Folosirea sumelor existente în depozitul constituit la nivelul fiecărei localități este de competența consiliilor locale respective care pot, pe măsura reîntregirii sumelor, să finanțeze în ordinea prevăzută de Ordonanța Guvernului nr. 19/1994 noi blocuri de locuințe urmărind asigurarea fondurilor necesare terminării lucrărilor începute.

La solicitarea sumelor, în completare de la bugetul de stat, pentru reconstituirea depozitelor, consiliile județene, respectiv Consiliul Local al Municipiului București, vor justifica distinct sumele necesare pentru terminarea construcțiilor de locuințe începute înainte de 1 ianuarie 1990 și separat pentru construcțiile de locuințe noi.

9. Subvenția care se acordă conform prevederilor art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994 se stabilește în raport cu venitul mediu pe membru de familie, astfel:

  • 30% din valoarea locuinței pentru venit mediu de până la 100 mii lei/persoană;
  • 20% din valoarea locuinței pentru venit mediu cuprins între 101 mii lei și 125 mii lei/persoană;
  • 10% din valoarea locuinței pentru venit mediu cuprins între 126 mii lei și 150 mii lei/persoană;
  • 500 mii lei din valoarea locuinței pentru venit mediu care depășește 150 mii lei/persoană.

Valoarea locuinței în raport cu care se stabilește nivelul subvenției este cea corespunzătoare apartamentului echivalent ca număr de camere, suprafață, dotare și finisare ce se realizează în blocurile de locuințe finalizate potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 391/1993.

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Marin Cristea


Anexa Nr. 1

Program cu privire la realizarea și darea în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție

Nr. crt. Obiectivele Execută Coordonează și răspund Termene
1. Încheierea inventarierii blocurilor de locuințe, precum și a lucrărilor tehnico-edilitare aferente acestora, aflate în diferite stadii de execuție și evaluarea cheltuielilor necesare pentru terminare și dare în folosință:

a) Ordinea de realizare:

  • blocuri cu structura închisă, în faza de finisaj foarte avansat sau finalizate și cu lucrări executate și nedecontate, precum și credite bancare contractate de agenții economici beneficiari ai investițiilor de locuințe;
  • blocuri cu structura închisă, în faza de finisaj avansat;
  • blocuri cu structura închisă, în faza de început de finisaj;
  • blocuri cu structura în execuție;
  • blocuri la fundație sau cu cota zero terminată;

b) În cadrul evaluării preliminare a cheltuielilor pentru terminarea lucrărilor se vor evidenția distinct, pe structurile de la lit. a) de mai sus:

  • cheltuielile aferente terminării locuințelor, din care, dacă sunt cazuri, cheltuieli pe bază de situații definitive de lucrări rămase nedecontate și decontările efectuate pe seama creditelor bancare contractate în acest scop de agenții economici beneficiari ai locuințelor;
  • cheltuielile aferente terminării spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, situate în blocuri de locuințe, din care dacă sunt cazuri, cheltuieli pe bază de situații definitive de lucrări rămase nedecontate;

c) Pentru lucrările tehnico-edilitare aferente locuințelor aflate în diferite stadii de execuție se vor face evaluări separate.

Agenții economici în ale căror evidențe se află investițiile respective, împreună cu constructorii Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București, precum și consiliile locale pe teritoriul cărora se află locuințele, în colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului 30 de zile de la aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 391/1993
2. Analiza și pregătirea tuturor informațiilor referitoare la cheltuielile efectuate pentru partea executată, pe baza cărora să se aplice prevederile Legii nr. 85/1992, ținând seama de precizările de la cap. A din prezentele norme metodologice:
  • lucrările se vor realiza pe structurile și în aceleași termene prevăzute la pct. 1 din prezentul program.
Agenții economici în ale căror evidente se află investițiile respective, împreună cu constructorii. Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București, precum și consiliile locale pe teritoriul cărora se află locuințele, în colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
3. Constituirea depozitelor pe măsura creării resurselor, la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., în scopul finanțării locuințelor aflate în stadii finale de execuție. Direcția generală a trezoreriei și Direcția generală a bugetului de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, în colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Banca Națională a României. Departamentul bugetului de stat și datoriei publice din cadrul Ministerului Finanțelor, Direcția generală de lucrări publice și locuințe din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Banca Națională a României. 5 zile de la aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 391/1993
4. Repartizarea sumelor constituite ca depozit pe județe și transmiterea acestei repartizări la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. în vederea virării sumelor în conturile speciale deschise pe seama autorităților publice județene. Ministerul Finanțelor prin Direcția generală a bugetului de stat și Direcția generală a trezoreriei, în colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului. Idem 3 zile de la alimentarea depozitului
5. Repartizarea pe consilii locale și virarea În conturile speciale deschise pe seama acestora la sucursalele Băncii Romane pentru Dezvoltare - S.A. (dacă local se decide astfel) a sumelor necesare pentru terminarea locuințelor aflate în diferite stadii de execuție, cu defalcare pe blocuri. Direcția programe, prognoza și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor. Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București 3 zile de la primirea în cont a sumei repartizate
6. Formularea cererilor pentru subvențiile în sume fixe care se acorda din bugetul de stat potrivit formularului-anexă nr. 1 a) la prezentele norme metodologice. Direcția programe, prognoze și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor. Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București Pană la data de 20 a fiecărei luni
7. Solicitarea deschiderilor de credite pentru subvențiile în sume fixe la Ministerul Finanțelor. Direcția generală de lucrări publice și locuințe din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului Până la data de 25 a fiecărei luni
8. Virarea sumelor reprezentând subvenții în sume fixe - la nivelul deschiderilor de credite aprobate la județe și municipiul București și, unde este cazul, de către acestea la consiliile locale pentru a fi înregistrate în contul „Sume de mandat". Direcția generală de lucrări publice și locuințe din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului; Direcția programe, prognoze și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului; Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București În aceeași zi în care se aprobă deschiderea de credite
9. Virarea sumelor reprezentând subvenții în sume fixe din contul „Sume de mandat" în conturile speciale deschise la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. și comunicarea acestor subvenții agenților economici beneficiari ai investițiilor. Direcția programe, prognoze și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București și consiliile locale, după caz Până în ultima zi lucrătoare din fiecare lună
10. Întocmirea și transmiterea situației privind dobânzile stabilite a se plăti din bugetul de stat pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice pentru construcții de locuințe, potrivit anexei nr. 2 la prezentele norme metodologice. Agenții economici în evidența cărora se află investiția de locuințe Directorul și conducătorul organului financiar-contabil Până la data de 5 a fiecărei luni
11. Întocmirea și transmiterea situației centralizate privind dobânzile stabilite a se plăti din bugetul de stat pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice pentru construcții de locuințe, potrivit anexei nr. 2 a)la prezentele norme metodologice. Direcția programe, prognoze și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București Până la data de 15 a fiecărei luni
12. Solicitarea deschiderilor de credite pentru dobânzile care se plătesc din bugetul de stat pentru locuințe. Direcția generală de lucrări publice și locuințe din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului Până la data de 20 a fiecărei luni
13. Virarea sumelor reprezentând dobânzi care se plătesc din bugetul de stat pentru locuințe, în limita deschiderilor de credite aprobate și confirmarea acestor virări către consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București. Direcția generală de lucrări publice și locuințe din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului În aceeași zi în care se aprobă deschiderea de credite
14. Confirmarea către agenții economici în evidența cărora se află investiția de locuințe a plăților din bugetul de stat a dobânzilor pentru locuințe. Direcția programe, prognoze și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București Până în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni
15. Virarea în conturile speciale deschise la unitățile Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. a sumelor încasate drept rate pentru împrumuturile acordate, precum și a dobânzilor aferente acestor împrumuturi plătite de persoanele fizice. Agenții economici în evidența cărora se află investițiile de locuințe Directorul și organul financiar-contabil La data de 15 și în ultima zi lucrătoare din lună
16. Transmiterea situației lunare privind operațiunile efectuate pentru reluarea locuințelor și a celor din derularea contractelor de împrumut, potrivit anexei nr. 3 la prezentele norme metodologice. Agenții economici în evidența cărora se află investițiile de locuințe Directorul și organul financiar-contabil Până la data de 6 a fiecărei luni
17. Transmiterea situației lunare privind rulajul contului special deschis pentru realizarea și darea în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție, potrivit anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice. Direcția programe, prognoze și buget-finanțe din cadrul Ministerului Finanțelor Consiliile județene și Consiliul Local al Municipiului București Până la data de 10 a fiecărei luni
18. Terminarea și darea în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție la data elaborării programului:
  • blocuri de locuințe cu structura închisă, în faza de finisaj foarte avansat sau finalizate;
  • blocuri de locuințe cu structura închisă, în faza de finisaj avansat;
  • blocuri de locuințe cu structura închisă, în faza de început de finisaj;
  • blocuri de locuințe cu structura în execuție;
  • blocuri de locuințe la fundație sau cu cota zero terminată.
Agenții economici constructori, precum și agenții economici în evidența cărora se află investițiile de locuințe Consiliile județene, Consiliul Local al Municipiului București și consiliile locale, după caz Potrivit programelor stabilite și aprobate pe plan local

Notă:

Autoritățile publice locale sau agenții economici în ale căror evidențe sunt locuințele aflate în diferite stadii de execuție vor încheia contracte cu constructorii pentru terminarea și darea în folosință a blocurilor de locuințe, cu eșalonarea în timp a lucrărilor și, în cazul agenților economici constructori, vor prezenta autorităților publice locale programe concrete și detaliate, inclusiv pentru lucrările tehnico-edilitare necesare funcționării locuințelor.

Termenele care vor fi prevăzute în cadrul acestui punct din program sunt considerate ca limite maxime, putând fi devansate dacă pe plan local se vor asigura condițiile materiale, financiare și de forță de muncă.

Începerea unor noi construcții de locuințe, cu protecția statului prin subvenții în sume fixe și facilități în plata dobânzilor, se va putea realiza pe baza prevederilor art. 8 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994.


Anexa Nr. 1 a)

Consiliul Județean .................

Consiliul Local al Municipiului București


Cerere de subvenții în sume fixe, de la bugetul de stat, pentru construcții de locuințe

Nr. crt. Categorii de beneficiari Nr. cazuri Subvenția totală

- mii lei -

Subvenția medie pe beneficiar

- mii lei -

1. Tineri căsătoriți care la data contractării, precontractării sau repartiției locuinței au, fiecare, vârsta de până la 30 ani
2. Invalizi de gradul I și II
3. Handicapați
4. Persoane și familii care își schimbă domiciliul din orașe la sate și lucrează în agricultură sau silvicultură
5. Personal calificat din învățământ și sănătate care are sau își schimbă domiciliul la sate
6. Persoane sau familii care își schimbă domiciliul dintr-un sat în alt sat pentru a lucra pământul pe care l-au primit conform Legii fondului funciar nr. 18/1991
Total:

Notă:

Subvenții în sume fixe se pot solicita pentru persoanele prevăzute la nr. crt. 4, 5 și 6 numai în condițiile în care acestea au precontractat, contractat ori li s-au repartizat locuințe aflate în diferite stadii de execuție în satele în care își stabilesc (își schimbă) domiciliul.


Anexa Nr. 2

.......................[1]


Situația dobânzilor stabilite a se plăti din bugetul de stat pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice pentru construcții de locuințe, la finele lunii .................... 199....

Nr. Cazuri Numele și prenumele persoanei beneficiare de împrumut pentru care statul contribuie la plata dobânzii Dobânda lunara stabilită a se plăti din bugetul de stat

- lei -

Dobânda totală stabilită a se plăti din bugetul de stat

- mii lei -

Numărul de luni pentru care se datorează dobânda Anul și luna din care începe plata dobânzii Anul și luna în care se încheie plata dobânzii
A. Persoane pentru care, din bugetul de stat, se suportă o dobândă echivalentă cu 12 puncte procentuale la împrumutul acordat
1.
2.
.
.
n
Total 1: X X
B. Persoane pentru care, din bugetul de stat, se suportă o dobândă echivalentă cu 15 puncte procentuale la împrumutul acordat
1.
2.
.
.
n
Total 2: X X
Total general: X X

Notă:

Pentru fiecare din lunile care urmează, atât la lit. A, cât și la lit. B, pe primul rând se va trece:

  • report din perioada anterioară, apoi, numerotarea cazurilor continuă de la numărul rămas din ultima reportare.


Anexa Nr. 2 a)

Consiliul Județean ...................

Consiliul Local al Municipiului București

Situația dobânzilor stabilite a se plăti din bugetul de stat pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice pentru construcții de locuințe, la finele lunii ...................... 199....

A. Pentru persoane pentru care, din bugetul de stat, se suportă o dobândă echivalentă cu 12 puncte procentuale la împrumutul acordat
1. Număr de cazuri .......... contracte
2. Dobânda lunară stabilită a se plăti din bugetul de stat ............ mii lei
3. Dobânda totală stabilită a se plăti din bugetul de stat ............ mii lei
din care:
* anul 1993 ............ mii lei
* anul 1994 ............ mii lei
B. Pentru persoane pentru care, din bugetul de stat, se suportă o dobândă echivalentă cu 15 puncte procentuale la împrumutul acordat
1. Număr de cazuri .......... contracte
2. Dobânda lunară stabilită a se plăti din bugetul de stat ............ mii lei
3. Dobânda totală stabilită a se plăti din bugetul de stat ............ mii lei
din care:
* anul 1993 ............ mii lei
* anul 1994 ............ mii lei

Notă:

Situația va fi actualizată lunar pe baza informațiilor primite de la agenții economici, conform anexei nr. 2.


Anexa Nr. 3

................[2]

Situația privind operațiunile efectuate pentru realizarea locuințelor și a celor din derularea contractelor de împrumut pentru locuințe, la finele lunii .............. 199.....

- mii lei -
I. Operațiuni efectuate pentru realizarea locuințelor
1. Încasări din sumele virate de autoritățile publice locale
2. Plăți pentru realizarea locuințelor, din care pentru:
2.1. Locuințe cu structura închisă, în faza de finisaj foarte avansat sau finalizate
2.2. Locuințe cu structura închisă, în faza avansată de finisaj
2.3. Locuințe cu structura închisă, în faza de început de finisaj
2.4. Locuințe cu structura în execuție
2.5. Locuințe la fundație sau cu cota zero terminată
3. Disponibil (1-2)
II. Operațiuni privind derularea contractelor de împrumut - mii lei -
Sume încasate Sume virate pentru reconstituirea depozitului
1. Rate la împrumuturile acordate [3]
2. Dobânzi plătite de populație la împrumuturile acordate
3. Contribuții aduse de beneficiarii de locuințe ca avans, plăți parțiale sau integrale - după punerea în aplicare legii nr. 85/1992 [4]
4. Sume obținute din licitarea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință [4]
5. Sume obținute din licitarea locuințelor
- mii lei -
III. Date informative
1. Restanțe la ratele scadente pentru împrumuturile acordate
2. Dobânzi restante la împrumuturile acordate populației
3. Dobânzi scadente care se plătesc de stat la împrumuturile acordate populației
4. Dobânzi pentru care au fost primite confirmări că s-au plătit din bugetul de stat
5. Subvenții în sume fixe plătite din bugetul de stat
6. Comisionul reținut de agenții economici în a căror evidență se află investiția
7. Cheltuieli efectuate cu organizarea licitațiilor pentru spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință
8. Cheltuieli efectuate cu organizarea licitațiilor pentru locuințe
Număr apartamente
9. Locuințe date în funcțiune,
din care:
9.1. peste program
9.2. sub program


Anexa Nr. 4

................[2]

Situația rulajului contului special deschis pentru realizarea și darea în folosință a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție la finele lunii .............. 199.....

- mii lei -
I. Resurse ...............
1. Alimentări primite din depozitul constituit, inclusiv din subvențiile în sume fixe și din dobânzile care se plătesc de la bugetul de stat
2. Încasări din ratele scadente la împrumuturile acordate
3. Încasări din dobânzile plătite de populație la împrumuturile acordate
4. Contribuții aduse de beneficiarii de locuințe ca avans, plăți parțiale sau integrale
5. Încasări nete din vânzarea la licitație a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință
6. Încasări nete din vânzarea la licitație a locuințelor
II. Cheltuieli ...............
din care:
* locuințe cu structura închisă, în faza de finisaj foarte avansat sau terminate, dar nedecontate
* locuințe cu structura închisă, în faza de finisaj avansat
* locuințe cu structura închisă, în faza de început de finisaj
* locuințe cu structura în execuție
* locuințe la fundație sau cu cota zero terminată
III. Disponibil (I-II) ...............
Date informative:
1. Restanțe la ratele scadente la împrumuturile acordate populației
2. Dobânzi restante la împrumuturile acordate populației
3. Dobânzi scadente care se plătesc de stat la împrumuturile acordate populației
4. Dobânzi pentru care au fost primite confirmări că s-au plătit din bugetul de stat
5. Subvenții în sume fixe plătite din bugetul de stat
6. Comisionul reținut de agenții economici în evidența cărora se află investiția
7. Cheltuieli efectuate cu organizarea licitațiilor pentru spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință
8. Cheltuieli efectuate cu organizarea licitațiilor pentru locuințe
Număr apartamente
9. Locuințe date în funcțiune,
din care:
9.1. peste program
9.2. sub program

Notă:

La raportările pe structurile de la cap. II „Cheltuieli” se vor avea în vedere stadiile de execuție la data reluării procesului investițional în baza Hotărârii Guvernului nr. 391/1993.


Anexa Nr. 5

Contract de împrumut
Nr. .......... din .................... 199....


Între ...............................................[5], reprezentat prin ...............................................,

pe de o parte și ........................., născut în ................., județul ..............., la data de .................., fiul lui ............... și al ..............., cu domiciliul în .................., str. ....................., nr. ......., blocul ........, scara ......., etajul ......., apartamentul ........., posesor al buletinului de identitate seria ..... nr. ..........., eliberat de ......................, în ..................,

pe de altă parte, a intervenit următorul contract de împrumut:

1. ...........................[5], pe baza resurselor avansate temporar de către stat în vederea realizării și punerii în funcțiune a locuințelor aflate în diferite stadii de execuție, acordă beneficiarului ................................ un împrumut de lei ..............., pe termen de ....... ani, cu o dobândă de 30% pe an, care se suportă astfel:

15%
de către beneficiarul împrumutului
18%


15%
din bugetul de stat.
12%

Rata curentă la împrumut de ............. lei + dobânda curentă datorată de beneficiarul de împrumut de ................ lei = ................ lei.

Rata ultimă la împrumut de .............. lei + dobânda ultimă datorată de beneficiarul de împrumut de ............ lei = .............. lei.

2. Împrumutul acordat, precum și dobânda, stabilite în rate lunare de ............ lei, se vor reține pe statul de plata de către unitatea la care beneficiarul de împrumut are de încasat drepturi bănești, începând cu luna ................. 199.... și până în luna ............. anul ........ .

Pentru perioada de timp cât beneficiarul de împrumut nu are de încasat drepturi bănești, rata lunară în sumă de ................ lei se achită prin băncile comerciale sau Casa de Economii și Consemnațiuni în contul nr. ........... al ..................[5], ori direct la casieria ......................[5].

Ca alternativă:

Achitarea împrumutului, precum și a dobânzilor aferente se face în următoarele condiții:

........................................................................................

3. Neplata la termenul de scadență a 6 rate atrage executarea silită asupra locuinței și evacuarea deținătorilor acesteia. Executarea silită se face în baza prezentului contract care are valoare de înscris autentic și constituie titlu executoriu.

4. Pentru nerambursarea la scadență a împrumutului se aplică penalitățile prevăzute de reglementările în vigoare pentru sumele datorate bugetului de stat.

5. Alte clauze[6]

  • nivelul dobânzilor prevăzute în prezentul contract se modifică în funcție de evoluția ratei dobânzilor, conform reglementărilor art. 5 pct. 2 alin. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994, pe bază de hotărâri ale Guvernului.

6. Până la restituirea integrală a sumelor datorate se institui ipotecă asupra locuinței.

Înstrăinarea prin acte vii, în decurs de 10 ani, a locuințelor pentru realizarea cărora s-au acordat subvenții se face numai după restituirea integrală a sumelor datorate și pe baza dovezii depunerii integrale a contravalorii sumelor obținute ca subvenții de la bugetul de stat, potrivit art. 5 și 5, în depozitul constituit potrivit prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 19/1994.

Încheiat la data de ................ , în ...... exemplare, din care ...... exemplare au fost înaintate beneficiarului de împrumut.


....................................[5]

Beneficiarul de împrumut,


Director,


Organul financiar-contabil,


Garantul,


Notă:

La contract se anexează declarația garantului


Anexa Nr. 6

Locuința socială

1. În practica internațională locuința socială este definită ca parte componentă a politicii de locuire, iar la definirea acesteia se au în vedere atât forma de proprietate, cât și modul de finanțare în scopul realizării ei.

Rezultă, de asemenea, că locuința socială poate fi în proprietatea unor autorități publice locale, a unor organizații nonprofit sau chiar a unor unități ale cooperației.

Astfel de locuințe sunt, de regulă, închiriate unor persoane, familii a căror situație economică și socială nu le permite să realizeze o locuință în proprietate personală și nici chiar să dețină o locuință în calitate de chiriași, în condițiile nivelului unei chirii care se stabilește de piață, în funcție de cerere și ofertă, localitate și, în cadrul acesteia, zona în care este situată locuința, mărime, grad de confort etc.

2. Având în vedere că locuințele care fac obiectul acestor norme metodologice, ca locuințe sociale, se realizează din fondurile statului ori ale autorităților publice locale, trebuie să vizeze acele familii sau persoane care nu pot să realizeze o locuință proprietate personală datorită situației financiare precare, dar care, din veniturile pe care le obțin, pot să asigure plata chiriei - protejate de stat -, precum și a cheltuielilor de întreținere și funcționare a locuinței.

De aceea locuința socială trebuie să aibă în vedere unele standarde legate de mărimea acesteia corelată cu situația numerică a familiei, zona în care este situată, gradul de dotare și costul acesteia.

Locuința socială, prin definiția sa, nu poate fi schimbată, înstrăinată, subînchiriată decât în condițiile stabilite de proprietar, și aduse la cunoștința persoanei care o deține, în calitate de chiriaș, prin clauzele prevăzute în contractul de închiriere.


Referințe

  1. Agentul economic.
  2. 2,0 2,1 Autoritatea publică locală sau agentul economic.
  3. Sume încasate din care se deduc comisioanele (pct. 6 din date informative).
  4. 4,0 4,1 Sume încasate din care se deduc cheltuielile efectuate cu licitațiile (pct. 6 și 7, după caz, din datele informative).
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Autoritatea publică locală sau agentul economic desemnat de autoritatea publică locală.
  6. Convenite între părți pentru a asigura garantarea rambursării împrumutului.