Monitorul Oficial 102/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0102 - Partea I - Vineri, 21 mai year::1993

Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind validarea unor mandate de deputați

În temeiul art. 66 alin. (9) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, al art. 159 din Regulamentul Camerei Deputaților și având în vedere Raportul Comisiei de validare,

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Se validează mandatele deputaților Liviu Mladin, ales în Circumscripția electorală nr. 10 Buzău, și Dan Verbina, ales în Circumscripția electorală nr. 37 Tulcea.

p. Președintele Camerei Deputaților, Radu Berceanu | București | 18 mai 1993 |Nr. 43.

Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind moderarea creșterii salariilor în anul 1993 prin introducerea unor impozite suplimentare în vederea frânării procesului inflaționist și a șomajului

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 25/1993,

Guvernul României emite următoarea ordonanță.

Art. 1. - Societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere vor determina, începând cu data de 1 mai 1993, fondul ce poate fi destinat plății salariilor, în raport cu producția sau volumul de activitate prevăzut a se realiza, reducerea costurilor de producție și sporirea eficienței prin creșterea productivității muncii, care să asigure desfășurarea unei activități rentabile și stabilirea prin contractele de muncă a unor salarii diferențiate în raport cu calificarea, complexitatea sarcinilor ce revin postului și rezultatele obținute, fără a fi limitate.

Art. 2. - (1) Fondul de salarii la care se referă Legea nr. 25/1993 ce poate fi plătit de fiecare unitate dintre cele prevăzute la art. 1, fără obligația de a plăti impozit suplimentar, se determină lunar pe baza salariului mediu brut de calcul și a numărului mediu de personal.

(2) Salariul mediu brut de calcul pentru luna mai 1993 se va determina pe baza salariului mediu aferent lunii decembrie 1992, rezultat din raportarea fondului de salarii pentru care unitatea nu a avut obligația să plătească impozit suplimentar, conform reglementărilor în vigoare la acea dată, la numărul mediu de personal realizat în aceeași lună, la care se va adăuga suma de 19.110 lei brut reprezentând indexările stabilite în perioada ianuarie-mai 1993, sumă în care este inclusă și compensație de 10.160 lei lunar stabilită începând cu 1 mai 1993.

(3) Pentru a se asigura o creștere a salariilor prin contractele colective și, respectiv, individuale de muncă, pentru anul 1993, în raport cu posibilitățile financiare proprii fiecărei unități și fără plata unui impozit suplimentar, salariul mediu brut de calcul pentru luna mai 1993, determinat potrivit prevederilor alin. (2), se majorează cu 10%.

(4) Lunar, până la sfârșitul anului 1993, salariul mediu brut de calcul se va determina pe baza salariului mediu brut de calcul aferent lunii mai 1993, majorat cu 10% conform alin. (3), la care se vor adăuga valorile medii brute ale indexărilor ce se vor stabili prin hotărâri ale Guvernului, până la sfârșitul anului 1993, în raport cu creșterea prețurilor de consum.

Art. 3. - (1) Salariul mediul brut de calcul determinat potrivit art. 2 se majorează în situația în care, prin activitatea desfășurată, unitățile prevăzute la art. 1 realizează o sporire a eficienței economice prin creșterea productivității muncii, potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor.

Art. 4. - (1) La unitățile prevăzute la art. 1 la care în luna mai 1993 salariul mediu brut de calcul, determinat potrivit art. 2 și art. 3, este mai mic de 70.000 lei, fondul de salarii pentru care nu există obligația plății unui impozit suplimentar se va determina pentru aceasta lună pe baza salariului mediu brut de 70.000 lei lunar și a numărului mediu de personal din luna respectivă.

(2) Pentru celelalte luni, pană la sfârșitul anului 1993, fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar se va determina pe baza salariului mediu brut de 70.000 lei lunar, la care se vor adăuga valorile medii brute ale indexărilor ce se vor stabili prin hotărâri ale Guvernului, în raport cu creșterea prețurilor de consum și a numărului mediu de personal din lunile respective.

(3) La stabilirea numărului mediu de personal se va lua în calcul și personalul zilier.

Art. 5. - (1) Societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, care au posibilități financiare ce le permit utilizarea unui fond total destinat plății salariilor mai mare decât cel stabilit potrivit art. 2 și art. 4, plătesc lunar un impozit suplimentar determinat în raport cu gradul de depășire a fondului respectiv, cumulat de la 1 mai 1993, conform anexei la prezenta ordonanță.

(2) Impozitul suplimentar se stabilește lunar ca diferența între impozitul determinat pentru depășirea fondului calculat conform prevederilor art. 2 și art. 4, cumulat de la 1 mai 1993, și cel efectiv plătit de la aceeași dată până în luna respectivă.

(3) În cazul în care, în anumite sectoare cu fluctuații în activitate, se lucrează și peste programul normal de lucru, fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar se va calcula pe baza numărului mediu de personal din luna respectivă, corectat cu un coeficient rezultat din raportul dintre numărul de ore lucrate și numărul de ore corespunzător programului normal de lucru pentru întregul personal al unității.

Art. 6. - Fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, stabilit potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, poate fi corectat, în anumite situații justificate prin particularitățile activității din diferite domenii de activitate, ca și de cele generate de aplicarea contractului colectiv de muncă la nivelul economiei și ramurii, prin hotărâre a Guvernului.

Art. 7. - (1) Societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere pot acorda premii în cursul anului, din fondul de salarii, în condițiile stabilite prin contractele colective de muncă și pot constitui, de asemenea, un fond de participare la profitul rămas după plata impozitului datorat potrivit legii, de pană la 10% la societățile comerciale și de 5% la regiile autonome, care se acordă după aprobarea bilanțului contabil anual.

(2) Stimulentele ce se acordă din profitul net realizat nu se includ în fondul de salarii plătit ce se are în vedere la stabilirea impozitului datorat în raport cu gradul de depășire a fondului de salarii calculat potrivit prevederilor prezentei ordonanțe.

Art. 8. - (1) La societățile comerciale cu capital majoritar de stat care au sediul în România şi care desfășoară activitate în străinătate, drepturile salariale pentru personalul român care lucrează în străinătate se stabilesc în valută sau în lei, prin negociere, în limita sumelor avute în vedere cu această destinație la contractarea lucrării cu partenerul extern.

(2) Pentru personalul ale cărui drepturi salariale se stabilesc potrivit alin. (1) nu se aplică sistemul de impozitare prevăzut prin prezenta ordonanță.

Art. 9. - (1) Salariul mediu brut lunar de calcul aferent lunii mai 1993 și numărul mediu de personal realizat pe aceasta lună se înregistrează la direcțiile de muncă și protecție socială, județene și a municipiului București, de către fiecare societate comercială și regie autonomă la care salariile se stabilesc prin negociere până la data de 30 iunie 1993.

(2) În același mod cu cel prevăzut la alin. (1) se va proceda și în cazul subunităților din cadrul societăților comerciale cu capital majoritar de stat și regiilor autonome - filiale, sucursale, agenții sau altele asemenea -, dispersate teritorial în mai multe județe, la care se păstrează documentele de evidență primară referitoare la salarizare.

Art. 10. - Pentru societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome ce se vor înființa în cursul anului 1993, salariul mediu brut lunar de calcul se stabilește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu Ministerul Finanțelor, ținând seama de structura personalului,- profilul unității și salariile medii brute lunare de calcul ale altor unități cu activitate similară, pe baza documentației prezentate în acest sens.

Art. 11. - (1) Salariile sau, după caz, remunerațiile individuale ale personalului de conducere din cadrul societăților comerciale cu capital majoritar de stat și al regiilor autonome la care salariile se stabilesc prin negociere vor fi diminuate în cazul în care creanțele înregistrează creșteri în luna curentă față de luna precedentă. Salariile sau remunerațiile individuale vor fi diminuate cu câte un procent pentru fiecare procent de creștere a sumei respective, dar nu mai mult de o treime din drepturile salariale cuvenite pe luna în curs.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică personalului din consiliile de administrație ale societăților comerciale și regiilor autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, celorlalți salariați din conducerea unităților, precum și altor persoane cu funcții de conducere stabilite de consiliul de administrație și care, printr-o activitate necorespunzătoare, au determinat creșterea creanțelor.

Art. 12. - (1) Utilizarea în calcule a unor date eronate care conduc la stabilirea unui fond de salarii pentru care nu se creează obligația plății impozitului suplimentar sau a unor creanțe, mai mici decât cele care rezultă din aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe, constituie contravenție, iar persoanele vinovate se sancționează cu amendă între 100.000 lei și 500.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către persoanele cu atribuții de control și alte persoane anume împuternicite din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, precum și din cadrul unităților teritoriale de specialitate ale acestora.

(3) Contravențiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 13. - Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor vor elabora norme metodologice în aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe.

Art. 14. - Până la 31 iulie 1993, o comisie formată din specialiști din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Comisiei Naționale pentru Statistică, împreună cu reprezentanți ai confederațiilor sindicale, vor analiza și propune un nou mecanism de determinare a fondului de salarii neimpozabil suplimentar, care să aibă la bază indicatori calitativi, producția, productivitatea muncii, arieratele și alți indicatori, făcând propuneri pentru o nouă reglementare privind salarizarea.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 mai 1993 | Nr. 1.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Anexă

Cote de impozit aplicate asupra depășirii fondului admisibil

Cote de impozit Tranșe de depășire a fondului total destinat plății salariilor
20% Pentru fondul corespunzător depășirii cu până la 5%
50% Pentru fondul corespunzător depășirii între 5-10%
100% Pentru fondul corespunzător depășirii între 10 și 15%
200% Pentru fondul corespunzător depășirii între 15 și 20%
500% Pentru fondul corespunzător depășirii cu peste 20%