Monitorul Oficial 105/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0105 - Partea I - Marți, 26 aprilie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Comisiei Guvernamentale pentru Restructurarea Industriei de Apărare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru coordonarea restructurării industriei de apărare se înființează Comisia Guvernamentală pentru Restructurarea Industriei de Apărare.

Art. 2. - Comisia Guvernamentală pentru Restructurarea Industriei de Apărare, denumită în continuare comisia guvernamentală, are următoarele atribuții:

a) elaborează și prezintă Guvernului, spre aprobare, proiectele programelor curente de restructurare, propuneri privind măsurile și resursele necesare realizării acestora, în concordanță cu necesarul de înzestrare a forțelor sistemului național de apărare, precum și cu posibilitățile estimate de export de tehnică și produse cu destinație militară;

b) elaborează propuneri privind structura și modul de organizare și funcționare a industriei de apărare, pe care le supune aprobării Guvernului;

c) coordonează, împreună cu Ministerul Finanțelor și ministerele implicate, repartizarea resurselor financiare propuse a fi alocate, pentru realizarea obiectivelor restructurării industriei de apărare, corespunzător priorităților aprobate;

d) informează Guvernul, trimestrial și ori de câte ori este necesar, despre stadiul de executare a Programului de restructurare a industriei de apărare, precum și despre influențele economico-sociale ale acestuia, prezentând, în funcție de necesitate, propuneri corespunzătoare;

e) inițiază, analizează și avizează studii și prognoze privind restructurarea industriei de apărare în corelație cu restructurarea economiei naționale și cu respectarea obligațiilor acesteia de a realiza și moderniza produsele destinate sistemului național de apărare și de a aplica prevederile tratatelor și convențiilor internaționale la care România este parte;

f) propune asigurarea de comenzi de stat și avizează selectarea achizițiilor guvernamentale necesare realizării Programului de restructurare a industriei de apărare, în condițiile legii;

g) elaborează sau avizează proiectele de acte normative referitoare la restructurarea industriei de apărare și urmărește, după aprobare, aplicarea prevederilor acestora;

h) inițiază colaborări internaționale în domeniul restructurării industriei de apărare;

i) promovează acțiuni pentru retehnologizare, transfer de tehnologii și alte activități în vederea realizării unor produse necesare sistemului național de apărare și la export, competitive pe plan internațional.

Art. 3. - Comisia guvernamentală este condusă de un președinte, în persoana șefului Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, având componența prezentată în anexă.

Președintele reprezintă comisia guvernamentală în raporturile cu autoritățile administrației publice, cu agenții economici, precum și cu alte organisme din țară și din străinătate, în limita mandatului primit de la comisia guvernamentală sau de la Guvern, după caz.

Art. 4. - Pentru analizarea și rezolvarea problemelor din domeniul său de activitate, comisia guvernamentală se întrunește trimestrial și ori de câte ori este necesar, la solicitarea președintelui acesteia sau a înlocuitorului de drept al acestuia.

Art. 5. - Comisia guvernamentală își constituie un secretariat, care va funcționa în cadrul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale.

Secretariatul va fi condus de directorul general al Diviziei producție și restructurare și va avea în componență specialiști desemnați de membrii comisiei guvernamentale.

Art. 6. - La lucrările comisiei guvernamentale pot participa, cu aprobarea președintelui, experți, reprezentanți ai ministerelor și ai altor autorități ale administrației publice centrale de specialitate sau, după caz, locale.

Art. 7. - Persoanele care fac parte din comisia guvernamentală vor fi nominalizate prin ordin al conducătorului autorității publice de resort.

Art. 8. - Membrii comisiei guvernamentale și ai secretariatului acesteia sunt salarizați de instituțiile publice cu care se află în raporturi de funcție. Cheltuielile efectuate cu ocazia deplasărilor membrilor comisiei guvernamentale și ai secretariatului vor fi suportate de către instituțiile publice din care fac parte persoanele respective.

Art. 9. - Fondurile necesare aplicării Programului de restructurare a industriei de apărare aprobat de Guvern se vor asigura în condițiile legii.

Art. 10. - Autoritățile publice și agenții economici sunt obligați să furnizeze datele și informațiile solicitate de comisia guvernamentală, necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor sale.

Art. 11. - Metodologia de lucru a comisiei guvernamentale va fi elaborată de secretariatul acesteia și se va aproba de către comisia guvernamentală în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.

Art. 12. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 februarie 1994 | Nr. 75.

Contrasemnează:

Ministrul apărării naționale,
general-locotenent Niculae Spiroiu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Secretar de stat, șeful Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale,
general-maior Nicolae Popescu


Anexă

Componența Comisiei Guvernamentale pentru Restructurarea Industriei de Apărare

Președinte

  • secretar de stat, șeful Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale.

Vicepreședinți:

  • secretar de stat, șeful Departamentului înzestrării armatei;
  • secretar de stat, șeful Departamentului pentru reformă economică din Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică.

Membri:

  • consilier de stat al primului-ministru pentru probleme de apărare națională, ordine publică și siguranță națională;
  • secretar de stat în Ministerul Industriilor;
  • secretar de stat în Ministerul Cercetării și Tehnologiei;
  • secretar de stat, șeful Departamentului legislație, studii, relații internaționale și cetățenie din Ministerul Justiției;
  • subsecretar de stat, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare din Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului;
  • directorul general al Diviziei mobilizare a economiei din Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale;
  • șeful Direcției planificare din Marele Stat Major;
  • șeful Direcției generale pentru înzestrare și logistică din Ministerul de Interne;
  • directorul general al Direcției generale a finanțelor apărării naționale și ordinii publice din Ministerul Finanțelor;
  • șeful Direcției programe, coordonare a înzestrării din Departamentul înzestrării armatei;
  • șeful Direcției dezvoltare, cercetare și producție de tehnică militară din Departamentul înzestrării armatei;
  • directorul general al Direcției generale speciale din Ministerul Industriilor;
  • directorul general al Direcției generale forțe de muncă și șomaj din Ministerul Muncii și Protecției Sociale;
  • directorul Direcției de ajustare structurală din Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică;
  • directorul general al Fondului Proprietății de Stat;

Secretar:

  • directorul general al Diviziei producție și restructurare din Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale.


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 536/1993 privind majorarea primelor de producție la unele produse agricole și alimentare

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 536/1993 privind majorarea primelor de producție la unele produse agricole și alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 12 octombrie 1993, astfel cum a fost modificată prin hotărârile Guvernului nr. 40/1994 și nr. 72/1994, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Primele ce se vor acorda producătorilor agricoli pentru cantitățile care se preiau la fondul de consum, precum și pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de completarea resurselor de lapte de vacă - materie primă, necesare aprovizionării populației municipiului București și a județelor Brașov, Gorj, Hunedoara și Prahova, sunt cele prevăzute în anexă.”

2. Poziția nr. 4 din anexa la hotărâre va avea următorul cuprins:

Denumirea produsului U.M. Prima
-lei/U.M.-
„- Prima ce se acordă de la bugetul de stat pentru laptele de vacă - materie primat livrat de către producătorii agricoli din alte județe pentru completarea resurselor necesare aprovizionării populației:
      - din municipiul București litru 50
      - din județele: Brașov, Gorj, Hunedoara și Prahova litru 25”

Art. II. - Acordarea primelor prevăzute la art. I se face din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației, în baza normelor metodologice emise de Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii și Alimentației în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 536/1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 aprilie 1994 | Nr. 149.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind deschiderea Punctului de control pentru trecerea frontierei Turnu Măgurele (România) - Nikopol (Bulgaria) și a Unității vamale „Turnu Măgurele”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă deschiderea Punctului de control pentru trecerea frontierei Turnu Măgurele (România) - Nikopol (Bulgaria) și înființarea Unități vamale „Turnu Măgurele” pentru traficul internațional rutier de mărfuri și călători.

Deschiderea traficului se va realiza numai după predarea între părți a infrastructurilor conform clauzelor contractuale.

Art. 2. - Pentru desfășurarea activităților specifice în Punctul de control pentru trecerea frontierei Turnu Măgurele (România) - Nikopol (Bulgaria), se aprobă suplimentarea numărului de posturi prevăzute în anexele nr. 1-5.

Art. 3. - Cheltuielile ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri privind personalul și dotarea se vor asigura de către fiecare ordonator principal de credite în cadrul prevederilor aprobate prin bugetul de stat.

Art. 4. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 aprilie 1994 | Nr. 158.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de interne,
Doru Ioan Tărăcilă
Ministrul transporturilor,
Aurel Novac
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Anexa Nr. 1

Numărul de posturi necesar Ministerului de Interne

  • Ofițeri: 7
  • Maiștri militari și subofițeri: 21
  • Personal civil: 1
Total: 29


Anexa Nr. 2

Numărul de posturi necesar Ministerului Finanțelor - Direcția Generală a Vămilor

  • Conducere (1 șef vamă; 1 adjunct șef vamă; 4 șefi tură): 6
  • Controlori vamali: 48
  • Economiști: 2
  • Contabili: 5
  • Casieri: 2
  • Îngrijitor: 1
  • muncitor (șofer): 1
Total: 65


Anexa Nr. 3

Numărul de posturi necesar Ministerului Transporturilor

  • 2 căpitani port - Gr. I
  • 4 ofițeri port - Gr. II


Anexa Nr. 4

Numărul de posturi necesar Ministerului Agriculturii și Alimentației

  • Medici veterinari: 2
  • Tehnicieni: 2
Total: 4


Anexa Nr. 5

Numărul de posturi necesar Ministerului Sănătății

  • Cadre medicale: 4


Hotărâre privind drepturile de diurnă ale personalului trimis temporar în străinătate pentru realizarea de obiective, lucrări și servicii

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Personalul trimis temporar în străinătate de către regiile autonome și societățile comerciale cu capital majoritar de stat pentru realizarea de obiective, lucrări și servicii beneficiază de diurnă în valuta stabilită de către unitatea trimițătoare, prin negociere cu salariații.

(2) Cuantumul diurnei se negociază diferențiat, pe categorii de personal, în funcție de specificul activității și se acordă în condițiile și în limitele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 647/1993 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Art. 2. - Încadrarea personalului în categoriile de diurnă prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 647/1993 se face astfel:

  • la categoria a II-a: personalul care ocupă funcția de director, director adjunct, inginer șef, contabil șef, șef șantier la filiale, sucursale, grupuri de șantiere sau șantiere;
  • la categoria I: restul personalului.

Art. 3. - Regiile autonome și societățile comerciale cu capital majoritar de stat vor negocia diurna în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în contractele externe, asigurând eficiența economică a activităților desfășurate.

Art. 4. - Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică personalului care își desfășoară activitatea în cadrul birourilor comerciale sau tehnice și al altor asemenea reprezentanțe, cu caracter permanent, deschise în străinătate de către regiile autonome și societățile comerciale cu capital majoritar de stat.

Art. 5. - Se recomandă agenților economici, alții decât cei prevăzuți la art. 1 alin. (1), să aplice prevederile prezentei hotărâri.

Art. 6. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 370/1991 privind unele măsuri pentru realizarea contractelor externe semnate cu U.R.S.S., care se execută cu plata în contrapartidă cu materii prime (gaze naturale și minereu de fier) cuprinse în balanța de import, în cadrul convențiilor guvernamentale Sovetabad și Krivoi Rog.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1994 | Nr. 161.

Contrasemnează:

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Marin Cristea
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 697/1993 privind reorganizarea unor unități din sistemul Ministerului Culturii

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Anexa nr. 1 capitolul I. Publicații, la Hotărârea Guvernului nr. 697/1993 se completează cu pozițiile 38-40, cuprinzând următoarele publicații:

38. „Glasul Națiunii”
39. „Basarabia”
40. „Literatura și arta".

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1994 | Nr. 162.

Contrasemnează:

Ministrul culturii,
Marin Sorescu
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind transmiterea unui imobil în administrarea Curții de Conturi

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului proprietate publică, situat în comuna Tisău, județul Buzău, Poiana Pinului (Pavilionul nr. 5 al Taberei de școlari Poiana Pinului) - dat în folosință Administrației permanente a taberelor școlare Buzău - în administrarea Curții de Conturi, pentru funcționarea Camerei de Conturi a județului Buzău.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între cele două părți.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1994 | Nr. 163.

Contrasemnează:
Ministrul învățământului,
Liviu Maior
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat



Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Turismului

Ordin pentru modificarea Ordinului ministrului turismului nr. 1/1994

Art. I. - Ordinul ministrului turismului nr. 1/1994, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 42 din 16 februarie 1994, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 2 litera c) liniuța a doua va avea următorul cuprins:

„- acordarea de reduceri de până la 90% din tariful maximal la hotelurile de 1, 2 și 3 stele pentru reprezentanții mijloacelor de informare în masă și pentru salariații din Ministerul Turismului și din unitățile de turism, aflați în deplasare în interes de serviciu."

2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:

„Art. 3. - Tarifele contractuale nu pot fi mai mici decât următoarele procente din tariful maximal stabilit de fiecare societate:

  • 10% pentru structurile de primire de 1 și 2 stele;
  • 20% pentru structurile de primire de 3 stele;
  • 30% pentru structurile de primire de 4 stele.”

3. Articolul 4 se completează cu următorul alineat:

„Pentru structurile de primire de tipul bungalowurilor, pensiunilor și căsuțelor, consiliile de administrație pot stabili limite minime fără condiționarea coeficientului de ocupare."

4. Anexele nr. 1, 2, 3 și 4 se completează cu următorul alineat:

„Limita minimă la structurile de primire de 1 stea va reprezenta 60% din limita maximă la aceeași structură.”

Art. II. - Prevederile prezentului ordin vor intra în vigoare la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României.

Art. III. - Direcția de control și protecție a consumatorului, inclusiv prin centrele de promovare a turismului, va urmări respectarea de către toți prestatorii din turism a prevederilor prezentului ordin.

Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
București, 1 aprilie 1994 | Nr. 83.