Monitorul Oficial 109/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::0109 - Partea I - Miercuri, 27 mai year::1992
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâri cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 16 aprilie 1992
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea, în cadrul prefecturilor județene și Primăriei municipiului București, a Direcției de programe și urbanism comercial
În aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 15/1990 și a Hotărârii Guvernului nr. 976/1990, în vederea creării unor condiții de dezvoltare armonioasă a comerțului interior în teritoriu,
Guvernul României hotărăște :
Art. 1. - Începând cu data prezentei hotărâri se înființează în cadrul fiecărei prefecturi județene și al Primăriei municipiului București, Direcția de programe și urbanism comercial, cu un număr maxim de 10 posturi la județe și de 21 posturi la municipiul București.
Art. 2. - Atribuțiile Direcției de programe și urbanism comercial sunt următoarele :
- conturează, divide, comasează diferitele unități în societăți, pentru a asigura prefecturilor județene și Primăriei municipiului București, exercitarea dreptului prevăzut de lege, respectiv înființarea societăților comerciale de interes local, precum și numirea sau revocarea conducerii acestora;
- primește de la coordonatorii de balanță repartițiile emise pentru produsele deficitare pentru consumul populației, le defalcă pe agenții economici din teritoriu, indiferent de natura capitalului lor social (public, mixt, privat sau cu participare străină);
- inițiază și propune proiectele de decizii cu aplicabilitate pe plan local, cu privire la actele de comerț;
- asigură realizarea urbanismului comercial în teritoriu, în care scop avizează documentațiile tehnice privind profilarea magazinelor, proiectele de amplasare a firmelor și reclamelor luminoase, precum și schimbarea profilului de activitate a unităților în contextul expansiunii economice;
- acordă asistență de specialitate pentru orientarea partenerilor externi în scopul înființării de societăți mixte, sau altor forme de atragere a capitalului străin;
- studiază cauzele de regres în activitatea agenților economici pentru prevenirea situațiilor de faliment, în sectoarele de mare interes pentru populație în scopul înlăturării unor convulsii în aprovizionarea cetățenilor;
- furnizează date pe a căror bază Guvernul, organele locale ale administrației de stat să poată lua măsuri operative pentru prevenirea sau înlăturarea unor discontinuități în aprovizionarea populației pe diverse segmente de piață;
- îndeplinește alte atribuții prevăzute în actele normative în vigoare, precum și în deciziile organelor administrației de stat.
Art. 3. - Structura organizatorică și statul de funcții se vor stabili de către prefecturi, respectiv de către Primăria municipiului București, în limita numărului de posturi prevăzut la art. 1.
Art. 4. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.
Guvernul României
Hotărâre privind eliberarea și folosirea unor spații
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Ministerul Afacerilor Externe va elibera etajul III, precum și camerele nr. 207—209 de la etajul II din imobilul situat, în Piața Victoriei nr. 1, cu excepția camerelor nr. 311, 313, 315, 323, 325 și 327.
Până la terminarea lucrărilor la imobilul din Aleea Modrogan nr. 14, Ministerului Afacerilor Externe i se atribuie Corpul A din b-dul. Ilie Pintilie nr. 5.
Art. 2. - Ministerul Afacerilor Externe va aduce la îndeplinire această hotărâre până la 10 octombrie 1990.
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea unor măsuri necesare începerii obiectivului de investiții „Derivația Argeș - Dâmbovița în zona localității Lungulețu”, județul Dâmbovița
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă începerea lucrărilor la obiectivul de investiții „Derivația Argeș - Dâmbovița în zona localității Lungulețu", județul Dâmbovița, precum și a lucrărilor colaterale, prin derogare de la prevederile Legii investițiilor nr. 9/1980 și ale Decretului-lege nr. 28/1990, înainte de aprobarea studiului tehnico-economic și a proiectului de execuție.
Până la aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici, finanțarea, executarea și decontarea lucrărilor de bază, colaterale de devieri și dezafectări mijloace fixe, inclusiv cheltuielile de cercetare-proiectare, se vor face pe baza devizelor și detaliilor de execuție elaborate pe categorii de lucrări și a devizelor financiare aprobate de beneficiarii de investiții.
Art. 2. - Ministerul Finanțelor va asigura suplimentarea fondurilor de investiții la Ministerul Mediului, pe trimestrul IV/1990, cu valoarea de 28.000 mii lei.
Art. 3. - Se aprobă introducerea în planurile de investiții, pe anul 1990, ale Prefecturii județului Dâmbovița, Ministerului Agriculturii și Alimentației, Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului, Ministerului Resurselor și Industriei, a lucrărilor colaterale, condiționate de execuția obiectivului de investiții. Pentru realizarea lucrărilor colaterale organele sus-menționate sunt titulari de investiții, proiectanți și executanți, iar fondurile de investiții necesare pentru aceste lucrări sunt cuprinse în valoarea totală a obiectivului de bază.
Art. 4. - Se aprobă amplasarea obiectivului de investiții „Derivația Argeș - Dâmbovița în zona localității Lungulețu” în afara perimetrelor construibile ale unor localități din județul Dâmbovița, potrivit planului de ansamblu anexat.
Art. 5. - Se aprobă ocuparea și scoaterea din producția agricolă a terenurilor în suprafață maximă de 23 ha din care 8 ha definitiv și 15 ha temporar, situate în județul Dâmbovița, necesare realizării lucrărilor prevăzute la art. 1, în care scop se însărcinează Ministerul Agriculturii și Alimentației - Direcția Generală a Agriculturii județului Dâmbovița cu eliberarea imediată a terenurilor agricole și punerea acestora la dispoziția beneficiarului de investiții.
Ministerul Mediului va prezenta propuneri pentru reglementarea definitivă a situației juridice a terenurilor ocupate până la data de 30.XI.1990.
Art. 6. - Funcția de beneficiar de investiții se asigură de Direcția Apelor Pitești din subordinea Ministerului Mediului.
Art. 7. - Proiectantul general al investiției este Institutul de Proiectări pentru Gospodărirea Apelor din subordinea Ministerului Mediului.
Art. 8. - Antreprenorul general al investiției este Trustul de Lucrări Hidrotehnice București din subordinea Ministerului Mediului, care va executa lucrările de bază ale obiectivului.
Art. 9. - Se însărcinează Departamentul Energiei Electrice pentru a definitiva și a supune aprobării Guvernului până la 30.XI.1990 „Programul pentru terminarea execuției galeriei Sebeș-Nord-Făgăraș lac Pecineagu Dâmbovița la 30.06.1982”.
Finalizarea galeriei și a captărilor secundare aferente va duce la un aport suplimentar de debit în bazinul Dâmbovița de 1,23 mc/s cu efecte favorabile asupra alimentării cu apă a municipiului București.
Art. 10. - Se însărcinează Ministerul Mediului pentru a prezenta pentru aprobare Guvernului studiul tehnico-economic și proiectul de execuție la lucrarea de investiții „Acumularea Zăvoiului Orbului pe Argeș etapa II” până la 20.12.1990, care va putea suplimenta debitul asigurat pe râul Dâmbovița cu 4 mc/s.
Guvernul României
Hotărâre privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Informare și Documentare
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) Institutul Național de Informare și Documentare trece din subordinea Guvernului în subordinea Ministerului Învățământului și Științei.
(2) Activitatea Institutului Național de Informare și Documentare este coordonată de secretarul de stat - șef al Departamentului Științei din Ministerul învățământului și Științei.
Art. 2. - Institutul Național de Informare și Documentare este organ de stat de specialitate, care prin activitatea desfășurată contribuie la formularea și implementarea unei politici naționale în domeniul informării și documentării.
Art. 3. - Institutul Național de Informare și Documentare are personalitate juridică și regim de autofinanțare.
Art. 4. - Institutul Național de Informare și Documentare are, în principal, următoarele atribuții:
a) participă la crearea și întreținerea evidențelor centralizate ale surselor și serviciilor de informare și documentare, a bazelor și băncilor de date existente în țară și străinătate;
b) asigură accesul tuturor categoriilor de beneficiari la informațiile depozitate și execută servicii de informare și documentare pentru parteneri interni și externi;
c) inițiază și realizează acțiuni de colaborare și cooperare internațională, precum și activități de import-export în nume propriu;
d) promovează implementarea unor tehnici informaționale moderne și face recomandări privind cadrul metodologic specific la nivel național;
e) organizează activități de consulting, formare și perfecționare profesională în domeniul informării și documentării.
Art. 5. - (1) Numărul maxim de posturi la Institutul Național de Informare și Documentare este de 250, din care cel mult 10% posturi de conducere.
(2) Structura organizatorică a compartimentelor, statul de funcții, atribuțiile și sarcinile personalului Institutului Național de Informare și Documentare se stabilesc prin ordin al ministrului învățământului și științei.
Art. 6. - (1) Salarizarea personalului din aparatul Institutului Național de Informare și Documentare se face conform anexei nr. VI, lit. A la Legea nr. 57/ 1974.
(2) Personalul redacțional se salarizează potrivit anexei nr. V, cap. IV lit. a) la Legea nr. 57/1974, iar Oficiul de calcul se va salariza după nivelul de salarizare al oficiilor din centrele de calcul de gradul I.
Art. 7. - Personalul transferat în interesul serviciului, trecut în funcții cu niveluri de salarizare mai mici sau rămas disponibil, ca urmare a aplicării prevederilor prezentei hotărâri, are dreptul la salariul tarifar avut, sporul pentru vechime și indemnizația de conducere, după caz, timp de 3 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.
Art. 8. - Ministerul Finanțelor și Ministerul Resurselor și Industriei vor introduce în indicatorii economici și financiari pe anul 1990 modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri.
Art. 9. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 6 octombrie 1990. La aceeași dată se abrogă orice dispoziție contrară.
Guvernul României
Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 987/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției
Guvernul României hotărăște :
Articol unic. - Articolul 7 al Hotărârii Guvernului nr. 987/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției se completează cu un alineat nou, având următorul cuprins :
„Pot fi salarizați, potrivit prevederilor anexei la Legea nr. 1/1990, directorii, directorii adjuncți, șefii de cabinet și șoferii."
Guvernul României
Hotărâre privind organizarea și funcționarea școlii postliceale cu durată de 3 ani pentru specialitatea „asistent social"
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - În anul școlar 1990—1991 se organizează școli postliceale de asistenți sociali, învățământ de zi, durata de școlarizare 3 ani, cu un număr total de 180 locuri.
Art. 2. - Prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 521/1990 se aplică în mod corespunzător și pentru această specialitate.
Guvernul României
Hotărâre privind stabilirea tarifelor în transporturi
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Tarifele actuale pentru transporturile de mărfuri și călători pe calea ferată, auto, fluvial și aerian se majorează pe baza indicilor prevăzuți în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Pe baza indicilor prevăzuți la alineatul precedent, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului, cu avizul Ministerului Finanțelor - Departamentul pentru Prognoză, Urmărirea și Liberalizarea Prețurilor, stabilește tarifele pe prestații de transporturi.
Art. 2. - Pentru transportul cu metroul se aprobă tariful de 2 lei pentru o călătorie, indiferent de relația de transport.
Art. 3. - Actualele tarife pentru transportul fluvial al localnicilor pe relația Orșova - Moldova Veche și Brăila - Hârșova, rămân nemodificate.
Art. 4. - Pentru transportul de călători pe bază de abonament pe calea ferată, auto, pe fluviu pentru transportul localnicilor în Deltă și pe relațiile Orșova - Moldova Veche și Brăila - Hârșova, precum și pentru transportul cu metroul, la care tarifele actuale rămân nemajorate, se acordă subvenții de la bugetul de stat. Subvențiile se vor calcula prin aplicarea la încasările din aceste abonamente a unui indice de 9,65 la calea ferată, de 3,06 la auto, de 3,15 în Deltă și de 2,95 pentru relațiile Orșova - Moldova Veche și Brăila - Hârșova, iar la metrou diferența dintre cheltuieli și venituri se va calcula lunar pe bază de documente justificative.
Subvențiile se vor acorda lunar pe baza programului de activitate al unităților prestatoare, urmând ca eventualele diferențe să se regularizeze, pe baza realizărilor efective, în primele zile ale lunii următoare.
Art. 5. - Tarifele de imobilizare a vagoanelor de marfă pentru depășirea termenelor de încărcare-descărcare, transbordare și de reținere se stabilesc pe baza nivelului actual al locațiilor, la care se aplică indicele prevăzut în anexă. Începând cu data aplicării tarifului pentru imobilizări de vagoane de marfă, nu se mai percep locații.
Art. 6. - Pentru prestațiile sau produsele care au un caracter specific, se realizează într-un număr redus, nu afectează nivelul de trai al populației și care nu se realizează de cel puțin trei agenți economici, tarifele și prețurile se negociază de unitățile respective, cu avizul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului - Departamentul Transporturilor.
Art. 7. - Tarifele în valută pentru prestațiile internaționale, altele decât cele reglementate potrivit convențiilor internaționale, se stabilesc prin negocieri cu beneficiarii, în condiții de eficiență.
Art. 8. - În funcție de tendințele de durată ale evoluției prețurilor și tarifelor care afectează costul transporturilor, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului - Departamentul Transporturilor, cu avizul Ministerului Finanțelor -Departamentul pentru Prognoză, Urmărirea și Liberalizarea Prețurilor, va face propuneri corespunzătoare.
Art. 9. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în indicatorii financiari și în bugetul de stat pe anul 1990, care decurg din aplicarea prezentei hotărâri, pe baza propunerilor Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului - Departamentul Transporturilor.
Art. 10. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 noiembrie 1990.
Art. 11. - Orice prevederi contrare prezentei hotărâri nu se aplică.
Anexă
Indici de creștere a tarifelor de transport mărfuri și călători
Nr. crt. | Felul activităţii | Transport *) marfă | Transportcălătiri pe bază de bilete | Transport călători pe bază de convenţie | Imobilizări vagoane marfă | Tarif pe o călătorie - lei - |
1. | Transport pe calea ferată | 2,90 | 2,20 | _ | 1,66 | |
2. | Transport auto | - | 2,00 | 2,20 | - | |
3. | Transport fluvial | - | 2,90 | - | - | - |
4. | Transport aerian | |||||
din care : | ||||||
- curse regulate interne | 2,20 | - | - | - | ||
- prestaţii utilitare | 2,10 | - | - | - | ||
5. | Transport cu metroul | - | - | - | - | 2,00 |
Guvernul României
Hotărâre privind deschiderea învățământului superior cu durată de 3 ani (subingineri, conductori arhitecți și profesori II)
Guvernul României hotărăște :
Art. 1. - Începând cu anul 1990/1991 absolvenții învățământului superior cu durata de 3 ani (zi) și 4 ani (seral sau fără frecvență) subingineri, conductori arhitecți și profesori II își pot continua studiile la învățământul superior seral sau fără frecvență sau la învățământul de zi, acolo unde nu este organizat învățământ seral sau fără frecvență pentru obținerea diplomelor de inginer, arhitect sau licențiat.
Art. 2. - Continuarea studiilor la învățământul superior se face prin înscrierea candidaților în anul III universitar (zi) sau IV (seral sau fără frecvență) urmând ca stabilirea examenelor de diferență, respectiv echivalările să se facă pe baza comparării planurilor de învățământ ale celor două trepte de către instituțiile de învățământ superior (facultăți), împreună cu cei în cauză.
Art. 3. - Înscrierea candidaților pentru continuarea studiilor se face de către instituțiile de învățământ superior pe baza diplomei de învățământ superior de 3 (4) ani.
Cei înscriși pentru continuarea studiilor sunt înmatriculați studenți, urmând ca instituțiile de învățământ superior (facultățile) să stabilească programe pentru ca susținerea examenelor de diferență să se facă în conformitate cu reglementările în vigoare.
Art. 4. - Instituțiile de învățământ superior vor lua măsuri ca personalul didactic implicat în activitatea de continuare a studiilor a absolvenților învățământului superior de 3 (4) ani să efectueze cu aceștia lecții de sinteză, să acorde consultații, să asigure efectuarea lucrărilor de laborator, și alt sprijin pentru susținerea examenelor de diferență.
Normarea activității didactice desfășurate în acest scop se face similar ca pentru învățământul superior seral sau fără frecvență.
Art. 5. - Începând cu anul 1990 absolvenții învățământului superior tehnic și pedagogic de 3 (4) ani vor putea fi înscriși la cursurile postuniversitare de perfecționare.
Art. 6. - Instituțiile de învățământ superior vor lua măsuri ca în contextul autonomiei universitare să stabilească reglementări proprii de organizare și desfășurare a activității de continuare a studiilor de către absolvenții învățământului superior cu, durata de 3 (4) ani.
Guvernul României
Hotărâre cu privire la unele măsuri pentru asanarea pierderilor din activitatea anului 1989 existente la regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și celelalte unități economice de stat
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și celelalte unități economice de stat vor acoperi pierderile, rămase neasanate din activitatea anului 1989, din diferențele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor de materii prime, materiale, combustibili, produse existente în stoc și în curs de fabricație, mărfuri existente la 1 noiembrie 1990, ca urmare a acțiunii de liberalizare a prețurilor.
Unitățile respective au obligația să ramburseze creditele bancare pentru pierderile din anul 1989, din aceste diferențe favorabile, pe măsura valorificării stocurilor.
Până la asanare, pierderile rămase neacoperite, din activitatea anului 1989, se creditează de către bănci cu o dobândă de 0,5 la sută pe an.
Art. 2. - O cotă de 50% din diferențele favorabile rămase după acoperirea pierderilor potrivit art. 1, precum și din diferențele favorabile rezultate la regiile autonome, societăți comerciale cu capital de stat și unități economice de stat, care nu au înregistrat pierderi în anul 1989, se va vărsa pe măsura valorificării stocurilor respective, într-un fond extrabugetar, constituit la Banca Națională a României.
Acest fond se va folosi, în principal, pentru finanțarea înființării de noi societăți comerciale, a unor acțiuni de retehnologizare și restructurare a ramurilor și subramurilor economiei naționale.
Restul de 50% din diferențele favorabile, rămâne la dispoziția regiilor autonome, societăților comerciale cu capital de stat și celorlalte unități economice de stat pentru formarea fondurilor de rezervă.
Vărsămintele la fondul extrabugetar se vor efectua chenzinal în termen de 3 zile, cu sumele realizate în perioada respectivă. Pentru nevirarea la termen a acestor sume se aplică penalități de întârziere de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere.
Art. 3. - Regiile autonome, societățile comerciale cu capital de stat și celelalte unități economice de stat vor raporta situația diferențelor favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor și modul de utilizare a acestora, pentru acoperirea pierderilor și efectuarea vărsămintelor la fondul extrabugetar, potrivit normelor Ministerului Finanțelor.
Operațiunile de determinare a diferențelor favorabile din reevaluarea stocurilor, precum și folosirea acestora se vor efectua sub controlul organelor financiar-bancare.
Art. 4. - La transformarea în societăți comerciale a unităților economice de stat care au pierderi din activitatea anului 1989 rămase neacoperite, aceste pierderi, precum și creditele bancare aferente nu vor fi luate în calcul la determinarea capitalului social.
Guvernul României
Hotărâre privind unele măsuri referitoare la îmbunătățirea activității unităților sanitare
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) Se autoriză unitățile sanitare să-și deschidă cont valutar privind efectuarea operațiunilor de încasări și plăți valutare.
(2) Încasările reprezintă contravaloarea în valută a prestațiilor medicale acordate cetățenilor străini aflați pe teritoriul României și a altor sume, potrivit legii.
Art. 2. - Din valuta obținută, unitățile sanitare pot utiliza 50% pentru necesitățile proprii. Diferența de 50% din valută se va deconta unității sanitare de către Banca Română de Comerț Exterior, la cursul de schimb în vigoare, sumă cu care se va diminua corespunzător alocația bugetară.
Art. 3. - Încasările în valută, din donații se rețin și se folosesc integral de unitățile sanitare.
Art. 4. - Disponibilitățile valutare din cont se reportează în anul următor.
Art. 5. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în indicatorii financiari pe anul 1990.
Art. 6. - Prevederile contrare prezentei hotărâri nu se aplică.
Guvernul României
Hotărâre privind participarea Societății Comerciale „Carpați" - S.A. la societățile „Pyramids Nile Cruisc Co” și „Pyramids Hotel & Motel Co” din R. A. Egipt
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă participarea Societății Comerciale „Carpați" -S.A. la societățile „Pyramids Nile Cruise Co” și „Pyramids Hotel & Motel Co” din R. A. Egipt în condițiile memoriului de fundamentare și în conformitate cu documentele de constituire, anexate.
Participarea Societății Comerciale „Carpați” -S.A. la societățile menționate la alineatul precedent se realizează prin cumpărarea unui număr de 1.400 acțiuni, în valoare de 14 milioane dolari de la societatea „Pyramids Nile Cruise Co” și un număr de 8.000 acțiuni, în valoare de 6 milioane dolari de la societatea „Pyramids Hotel & Motel Co”.
Art. 2. -Sumele în valută necesare participării Societății Comerciale „Carpați” - S.A. la societățile „Pyramids Nile Cruise Co” și „Pyramids Hotel & Motel Co” din R. A. Egipt se asigură din creanțele datorate de partea egipteană, conform protocoalelor interguvernamentale semnate la data de 21 iulie 1990, iar sursele în lei se vor asigura din fonduri proprii și/sau credite bancare pe termen lung.
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea Editurii Fundației Culturale Române
Guvernul României hotărăște :
Art. 1. - Pe data prezentei se înființează Editura Fundației Culturale Române, persoană juridică, cu sediul în municipiul București, în subordinea Fundației Culturale Române, care va avea ca obiect de activitate editarea, tipărirea și difuzarea, în țară și în străinătate, de lucrări clasice și contemporane, din domeniul literaturii beletristice, artei și științei românești și traduceri din alte limbi, inclusiv din și în limba română.
Art. 2. - Structura organizatorică și numărul de personal sânt stabilite prin anexa la prezenta.
Art. 3. - Activitatea economică și financiară a editurii se va desfășura conform instrucțiunilor ce vor fi elaborate de Fundația Culturală Română.
Anexă
Numărul și structura personalului din aparatul Editurii Fundației Culturale Române
Redactor-șef | 1 |
Director adjunct | 1 |
Contabil-șef | 1 |
Redactor principal | 4 |
Secretar tehnic | 1 |
Tehnoredactor | 1 |
Corector | 3 |
Desenator artistic principal | 1 |
Administrator editură | 1 |
Economist principal | 1 |
Contabil principal | 1 |
Dactilograf | 2 |
șef depozit | 1 |
Tehnoredactor principal | 1 |
Total personal | 20 |
Guvernul României
Hotărâre privind desființarea și înființarea unor unități economice de reprezentare și protocol
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se desființează Regia Autonomă Română de Turism și Prestații „Dacorex & Co.”
Art. 2. - Bunurile care sunt în proprietatea statului, cum ar fi: clădiri guvernamentale, bunuri necesare administrației de stat, servicii și altele asemenea se administrează direct de Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat - regie autonomă, cu sediul în București, înființată prin prezenta hotărâre, în scopul asigurării necesităților stricte de reprezentare și protocol pentru Adunarea Deputaților, Senat, Președinția României și Guvern.
Obiectul de activitate al Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat - regie autonomă - îl constituie administrarea, întreținerea, asigurarea serviciilor și deservirea imobilelor în care își desfășoară activitatea Adunarea Deputaților, Senatul, Președinția României, Guvernul, ministerele și alte organe centrale, precum și a spațiilor și bunurilor destinate activităților de reprezentare și protocol ale instituțiilor menționate.
Atribuțiile prevăzute de Legea nr. 15/1990 pentru ministerul de resort vor fi îndeplinite, față de Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, de către Secretariatul General al Guvernului.
Consiliul de administrație al regiei va fi alcătuit și numit în conformitate cu art. 12 al Legii nr. 15/1990.
Art. 3. - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat va prelua prin protocol, pe bază de bilanț contabil încheiat la data de 31 octombrie 1990, unitățile și subunitățile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, precum și unitățile prevăzute în art. 4, cu activul și. pasivul acestora.
Unitățile fostei Regii Autonome de Turism și Prestații „Dacorex & Co” ce nu au fost preluate potrivit alin. 1 se vor reorganiza în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 15/1990 ca societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată.
Art. 4. - La data prezentei hotărâri, Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat va prelua, pe bază de protocol, Întreprinderea pentru Administrația Clădirilor, precum și unitatea de întreținere tehnică, reparații și dotări din cadrul Companiei Autonome de Construcții „Carpați”.
Art. 5. - În termen de 15 zile de la înființarea Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat se va supune spre aprobare, potrivit art. 4 din Legea nr. 15/ 1990, regulamentul de organizare și funcționare al acesteia.
Art. 6. - Serviciile prestate și bunurile furnizate de Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat către Adunarea Deputaților, Senat, Președinția României, Guvern, ministere și alte organe centrale vor fi stabilite și se vor achita pe bază de contract.
Art. 7. - Personalul preluat de către Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat de la Regia Autonomă „Dacorex & Co", ca și de la unitățile prevăzute în art. 4 din prezenta hotărâre, se consideră transferat în interesul serviciului, aplicându-î-se, dacă este cazul și dispozițiile art. 56 din Legea nr. 15/1990.
Art. 8. -Ministerul Finanțelor va modifica In mod corespunzător bugetele instituțiilor prevăzute în art. 2 alin. 1 și 2, ca urmare a aplicării prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 9. - Pe data înființării Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat, Hotărârea Guvernului nr. 763/1990 privind înființarea și funcționarea Regiei Autonome Române de Turism și Prestații „Dacorex & Co” se abrogă.
Anexă
Unități, subunități, imobile și bunuri care se preiau din cadrul Regiei Autonome Române de Turism și Prestații „Dacorex & Co” de către Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (inclusiv terenurile aferente, mijloacele fixe și circulante din evidențe)
I. Unități
1. Întreprinderea Agroindustrială Băneasa
2. Întreprinderea Agroindustrială Măgurele
3. Întreprinderea Agroindustrială Chitila
4. Întreprinderea Agroindustrială Scroviștea
5. Întreprinderea Agroindustrială Constanța (cu excepția Complexului Agroindustrial Neptun)
6. Întreprinderea Poligrafică „Bucureștii Noi”
7. Întreprinderea de Transport „Bucureștii Noi”
8. Întreprinderea de Aprovizionare Desfacere București din care fac parte:
- Hotelul și restaurantul Triumf
- Hotelul și restaurantul Floreasca
- Depozite și spatii frigorifice, str. Măguricea nr, 3—5
- Depozite și spații de producție, aleea Alexandru nr. 45 b
- Bufetele aferente instituțiilor prevăzute ta art. 2 alin. 2
- Serele din strada Gârlei
- Serele din aleea Modrogan nr. 3
- Spațiile de producție, depozite și birouri din aleea Modrogan nr. 20
- Casa Lac 1
- Casa Lac 2
- Casa Lac 3
- Casa Danie nr. 1
- Casa Kalinin nr. 2
- Casa Primăverii nr. 17
- Casa Primăverii nr. 48
- Casa Turgheniev nr. 16
- Casa Primăverii nr. 50
- Casa aleea Modrogan nr. 1
II. Subunități
În stațiunea Eforie Nord
1. Vila Agigea 3
2. Vila Violeta A + B
3. Vila Vera
În stațiunea Neptun
1. Ansamblul D 1
2. Vila Ghiocel
3. Vila Panseluța
4. Vila Lotus
În stațiunea Snagov
1. Vila 1 A
2. Vila 1 B
3. Vila 9
4. Vila 10
5. Vila 11
6. Casa țărănească
7. Palatul Snagov
8. Hotel Palat (inclusiv sala de ședințe)
În stațiunea Predeal
1. Vila Izvorul
2. Vila Carpați
3. Vila Postăvarul
4. Vila Panseluța
5. Vila Stejarul
În stațiunea Sinaia
Ansamblul Vila Foișor (aripa nouă, aripa veche, casa nouă, casa veche, sera și heliportul)
În localitatea Săvârșin
Castelul Săvârșin
III. Bunuri
1. Vaporul Snagov (varianta mică)
2. Șalupa nr. 1
3. Șalupa nr. 2
Guvernul României
Hotărâre privind sprijinirea cu fonduri de Ia stat pentru construirea unor lăcașuri de cult în municipiul Cluj-Napoca
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se acordă o contribuție din partea statului - prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte - de 10 milioane lei, pentru construirea unor lăcașuri de cult în municipiul Cluj-Napoca.
Art. 2. - Sumele vor fi acordate unităților de cult - prin Secretariatul de Stat pentru Culte în condițiile prevăzute de art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 591/1990.
Art. 3. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economici și financiari pe anul 1990 ai Secretariatului de Stat pentru Culte.
Guvernul României
Hotărâre privind reorganizarea unor unități de cercetare științifică
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se înființează în subordinea Academiei Române următoarele unități de cercetare științifică, cu personalitate juridică:
- Institutul de Biologie București;
- Institutul de Biochimie București.
Art. 2. - Institutele prevăzute la art. 1 se înființează prin reorganizarea Institutului de Științe Biologice București, din subordinea Ministerului Învățământului și Științei, care se desființează.
Colectivul de biologie celulară - colagen, precum și colectivul de biomasă din cadrul institutului desființat se organizează ca unități de cercetare științifică în subordinea Ministerului învățământului și Științei.
Art. 3. - Activul și pasivul stabilite pe baza bilanțului încheiat la data de 30 septembrie 1990, împreună cu indicatorii economici și financiari trec de La institutul desființat la unitățile organizate potrivit prezentei hotărâri, pe bază de protocol.
Personalul care trece la unitățile prevăzute la art. 1 și 2 se consideră transferat în interesul serviciului.
Art. 4. - Fondurile necesare funcționării institutelor de la art. 1 vor fi prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1990 aprobat de conducerea Academiei Române.
Art. 5. - Unitățile de cercetare științifică prevăzute la art. 1 și 2 vor funcționa în continuare în imobilele din Splaiul Independenței nr. 296, București.
Art. 6. - Ministerul Resurselor și Industriei și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în planul și bugetul de stat pe anul 1990, ca urmare a prezentei hotărâri.
Guvernul României
Hotărâre privind încadrarea în grupa a IX-a de muncă, în vederea pensionării, a unor locuri de muncă sau activități din construcții-montaj
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Personalul care este în activitate și care a lucrat la locurile de muncă sau activitățile cu condiții de muncă nocive, grele sau periculoase de pe șantierele de construcții-montaj, grupurile de șantiere și întreprinderile-șantier, inclusiv unitățile de deservire ale acestora: bazele de producție, depozitele, laboratoarele, unitățile de mecanizare se încadrează în grupa a II-a de muncă în vederea pensionării, pentru întreaga perioadă efectiv lucrată după 18 martie 1969.
Art. 2. - Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupa a II-a de muncă, se face de consiliile de administrație, împreună cu sindicatele libere din unități.
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea Institutului Teologic Baptist de grad universitar din România
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se înființează Institutul Teologic Baptist de grad universitar din România, cu sediul în municipiul București, începând cu anul școlar (universitar) 1990/1991.
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea unor societăți comerciale
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se înființează societățile comerciale pe acțiuni, ale căror denumire, sediu, obiect de activitate și capital social inițial sunt prevăzute în anexa nr. 1.
Capitalul social inițial va fi stabilit pe baza activului și pasivului determinat prin bilanț contabil, încheiat la data de 30 septembrie 1990. Acesta va fi definitivat, pe baza reevaluării patrimoniului, în condițiile prevăzute de lege, până la data de 1 decembrie 1990.
Art. 2. - Societățile comerciale înființate în baza prezentei hotărâri sunt persoane juridice ; ele se organizează și funcționează în conformitate cu statutul aprobat prin prezenta hotărâre și prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 3. - Patrimoniul societăților comerciale constituite potrivit art. 1 este format din mijloacele fixe și circulante preluate de1 la fosta Regie Autonomă de Turism și Prestații „DACOREX & CO”( rămase după înființarea Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat - regie autonomă, Preluarea patrimoniului se va face, pentru fiecare societate pe bază de protocol.
Perioada în care statul este acționar unic, atribuțiile adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de consiliul, împuterniciților statului, organizat conform prevederilor legale. Atribuțiile ministerului de resort vor fi îndeplinite față de fiecare societate comercială în parte de către Secretariatul General al Guvernului.
Art. 5. - Personalul care trece la societățile comerciale se consideră transferat în interesul serviciului, aplicându-i-se, dacă este cazul, și dispozițiile art. 56 din Legea nr. 15/1990.
Anexa nr. 1
Lista societăților comerciale pe acțiuni care se înființează în baza Legii nr. 15/1990
Nr. crt | Denumirea societății comerciale | Sediul —————— localitatea, județul |
Obiectul de activitate | Capital social inițial *) —————— structura conform bilanțului la 30.09.1990 (mii lei) |
Denumirea unităților care își încetează activitatea | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. | Societatea Comercială „SNAGOV” -S.A. | Comuna Snagov, SiA.Î., municipiul București | Prestări de servicii turistice interne și internaționale; activitate comercială, de cazare, alimentație publică, agrement, închirieri de mijloace de transport; operațiuni Import-export specifice obiectului de activitate; comercializare de produse în lei și valută; organizarea și efectuarea de propagandă și publicitate turistică și comercială. | 809,5 —————— 785,8+24,7 |
Regia Autonomă „DACOREX”— Întreprinderea de Turism Snagov | |
2. | Societatea Comercială „ROBINSON” S.A. — Predeal | Predeal, str. Libertății nr. 28 | Prestări de servicii turistice interne și internaționale; activitate comercială, de cazare, alimentație publică, agrement, închirieri de mijloace de transport; operațiuni import-export specifice obiectului de activitate; comercializare de produse în lei și valută; organizarea și efectuarea de propagandă și publicitate turistică și comercială. | 122,8 —————— 86,0+36,8 |
Regia Autonomă „DACOREX” — Întreprinderea de Turism Predeal | |
3. | Societatea Comercială „CUMPĂTUL — FURNICA” — S.A. Sinaia | Sinaia, str. Cumpătul nr. 24 | Prestări de servicii turistice interne și internaționale; activitate comercială, de cazare, alimentație publică, agrement, închirieri de mijloace de transport; operațiuni import-export specifice obiectului de activitate; comercializarea de produse în lei și valută; organizarea și efectuarea de propagandă și publicitate turistică și comercială. | 159,3 —————— 135,1+24,2 |
Regia Autonomă „DACOREX” — Întreprinderea de Turism Sinaia | |
4. | Societatea Comercială „NEPTUN — OLIMP” — S.A. | Neptun, str. Plopilor nr. 1 | Prestări de servicii turistice interne și internaționale; activitate comercială, de cazare, alimentație publică, agrement, închirieri de mijloace de transport, întreținere și service tehnic, activități de producție, confecții textile și artizanale; operațiuni import-export specifice obiectului de activitate; comercializarea de produse în lei și valută; organizarea și efectuarea de propagandă și publicitate turistică și comercială. | 1.461,7 —————— 1.303,9+157,8 |
Regia Autonomă „DACOREX”— Întreprinderea de Turism Neptun | |
5. | Societatea Comercială „ARCELE” - S.A. Olănești | Olănești, vila 1 Mai | Prestări de servicii medicale, bal-neologice și turistice interne și internaționale; activitate comercială, de cazare, alimentație publică, agrement, închirieri de mijloace de transport; operațiuni import-export specifice obiectului de activitate; comercializare de produse în lei și valută; organizarea și efectuarea de propagandă și publicitate turistică și comercială. | 47,1 —————— 40,8+6,3 |
Regia Autonomă „DACOREX”— Întreprinderea de Odihnă și Tratament „1 Mai” Olănești | |
6. | Societatea Comercială „SALA PALATULUI” — S.A. București | București, str. Krețulescu nr. 1, sector 1 | Organizare și servicii pentru conferințe, congrese interne și internaționale și cinematografice, manifestări științifice și culturale, organizarea de expoziții cu participare internă și internațională, desfacere de mărfuri pe lei și valută, organizarea și prestarea de servicii turistice și alte servicii. | 128,0 —————— 117,0+11,0 |
Regia Autonomă „DACOREX” — Întreprinderea Sala Palatului București | |
7. | Societatea Comercială „CERES”— S.A. Brăila | Brăila, P-ța. Independenței nr. 1 A, jud. Brăila | Producție agroindustrială, zootehnică, piscicolă, industrie alimentară, service, activitate auxiliară, mică industrie, comerț. | 205,373 —————— 131,141+ +74,232 |
Regia Autonomă „DACOREX” — Întreprinderea Agroindustrială Brăila | |
8. | Societatea Comercială „OLIMPUS” — S.A. | Orașul Mangalia— Olimp, jud. Constanța | Producerea, industrializarea și comercializarea legumelor, fructelor, strugurilor, carne, lapte, cereale, furaje; turism, agrement, activități sportive; industria băuturilor alcoolice și a băuturilor răcoritoare; import-export; alimentație publică. | 91,939 —————— 85,059+6,880 |
Regia Autonomă „DACOREX” — Complexul Agroindustrial Neptun | |
9. | Societatea Comercială „TOGAFI” — S.A. Pipera | București, str. Câmpul Pipera nr. 1 A, sect. 1 | Producție agrohorticolă, mică industrie, comerț. | 67,8 —————— 56,4+11,4 |
Regia Autonomă „DACOREX”— Întreprinderea Agroindustrială Pipera |
Anexa nr. 2
Statutul*) Societății Comerciale pe Acțiuni „.............”
Capitolul I
Prevederi ca caracter general
Art. 1. - Societatea Comercială pe Acțiuni „............” se organizează și funcționează în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Legii 31/1990 privind societățile comerciale și ținând seama de reglementările Codului civil, Codului comercial român și alte acte normative în vigoare.
În societatea comercială pe acțiuni, cotele de participare ale asociaților sunt reprezentate prin titluri, numite acțiuni. Obligațiile societății sunt garantate în mod limitat numai de capitalul societății și fiecare asociat răspunde numai în limita aportului său, adică numai cu valoarea acțiunilor sale.
Art. 2. - Sediul Societății Comerciale „...........” - S.A. este .............................................
Sediul societății poate fi schimbat în altă localitate din România, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, potrivit legii.
Societatea poate înființa sucursale, filiale, agenții, birouri situate și în alte localități, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor.
Art. 3. - Obiectul de activitate al Societății Comerciale „..............” - S.A. îl constituie :
Art. 4. - În baza actului de înființare, Societatea Comercială „..............” - S.A. se înscrie în registrul camerei de comerț și industrie. Actul de înființare se publică în Monitorul Oficial al României.
Ca persoană juridică supusă înscrierii, Societatea Comercială „..............” - S.A. dobândește capacitatea de a avea drepturi și obligații de la data înscrierii.
Până la acea dată, Societatea Comercială „...............” -S.A. are capacitate chiar de la data actului de înființare, în privința drepturilor constituite în favoarea sa, îndeplinirea obligațiilor și a altor măsuri preliminare necesare, pentru ca societatea să ia ființă în mod valabil ca persoană juridică.
Transmiterea drepturilor și obligațiilor unității economice de stat reorganizate în societate comercială se îndeplinește atât între părți, cât și față de terți, numai de la data înscrierii societății,
Art. 5. - În cazul divizării unei unități economice de stat în mai multe societăți comerciale, pe lângă inventar și bilanț contabil întocmite în vederea predării-primirii, se întocmește și o evidență a contractelor în curs de executare, care trebuie să cuprindă și repartizarea acestora.
Contractele se vor repartiza astfel încât executarea fiecăruia dintre ele să se facă, de regulă, de o singură societate comercială.
Art. 6. - În orice act, scrisoare sau publicație emanând de la Societatea Comercială „..............” - S.A., se vor menționa următoarele:
a) denumirea, forma juridică și sediul societății;
b) numărul de ordine din registrul comerțului;
c) capitalul social și vărsămintele efectuate, potrivit ultimului bilanț contabil.
Capitolul II
Capitalul social. Despre acțiuni
Art. 7. - Capitalul social subscris al Societății Comerciale „..................” - S.A. este în valoare de ......... lei, din care ............ lei reprezintă valoarea mijloacelor fixe, iar ................ lei reprezintă valoarea mijloacelor circulante.
Capitalul social subscris este deținut, inițial, integral de stat și va fi vărsat integral la constituirea societății.
Bunurile din patrimoniul societății comerciale sunt proprietatea acesteia.
Art. 8. - Societatea are un acționar unic - statul - până la transferul total sau parțial al acțiunilor către terțe persoane, fizice sau juridice, din sectorul public sau privat, din țară sau din străinătate, în conformitate cu legislația specială ce se va adopta în acest domeniu.
Art. 9. - Societatea va emite acțiuni - nu mai mici de 1.000 lei - pentru întreaga valoare a capitalului social inițial, conform procedurii ce va fi menționată de legislația specială.
Acțiunile vor cuprinde următoarele mențiuni:
a) denumirea societății;
b) actul de înființare;
c) numărul de înscriere în registrul comerțului;
d) numărul Monitorului Oficial al României în care s-a făcut publicarea;
e) capitalul social inițial;
f) numărul acțiunilor emise;
g) valoarea nominală a acțiunilor.
Art. 10. - Acțiunile trebuie să fie de o valoare egală; ele acordă posesorilor drepturi egale.
Orice acțiune dă dreptul la un vot în adunările societății.
Acțiunile sunt indivizibile.
Art. 11. - Cota-parte din beneficiul real ce se va plăti fiecărui asociat constituie dividend.
Dividendele se vor plăti asociaților în proporție cu cota de participare la capitalul social.
Capitolul III
Organizarea și funcționarea societății
Art. 12. - Organele societății comerciale pe acțiuni sunt: adunarea generală a acționarilor, administratorii și cenzorii.
Denumirea, sediul și obiectul de activitate pentru fiecare societate în parte sunt prevăzute în anexa nr. 1 la hotărâre.
Art. 13. - Adunarea generală este formată din totalitatea acționarilor, deciziile luându-se cu majoritatea capitalului. Aceasta presupune că ședințele se țin în prezența unui număr de acționari reprezentând cel puțin 1/2 din capitalul social (cvorum), iar decizia se ia de către acționarii care reprezintă majoritatea capitalului prezent în adunare; deciziile astfel luate sunt opozabile tuturor acționarilor (chiar și celor rămași în minoritate ori absenți). Dacă la o ședință nu se întrunește 1/2 din capital ea se amână, urmând ca viitoarea ședință să se țină cu orice cvorum.
În situația în care se pun în discuție probleme mai importante, precum: fuziunea, dizolvarea înainte de termen, reducerea, majorarea sau reconstituirea capitalului social, modificarea actului de înființare sau a statutului, ședințele se țin cu prezența a 3/4 din capital, iar deciziile se iau de către acționarii reprezentând cel puțin 1/2 din capital. Dacă nu se întrunesc aceste condiții, convocarea următoare se va ține cu un număr de acționari care să reprezinte 1/2 din capitalul social iar deciziile se iau de către acționarii reprezentând 1/3 din capital.
Condițiile de convocare a adunărilor generale obișnuite și extraordinare, competențele acestora, modul de desfășurare al ședințelor și alte probleme legate de acest organ de conducere al oricărei. societăți comerciale se regăsesc în Legea nr. 31/1990 art. 72—92.
Art. 14. - Societatea Comercială „.................” - S.A. este administrată de mai mulți administratori, temporari și revocabili.
Administratorii sunt persoane, acționari sau nu, alese de adunarea generală și reprezintă organul de gestiune permanentă.
Administratorii pot să piardă această calitate pentru motive de incapacitate, interdicție, faliment, aplicarea unor sancțiuni sau pedepse.
Numirea și înlocuirea administratorilor se fac exclusiv de către adunarea generală.
Prevederile legii nr. 31/1990 referitoare la administrația societății (art. 93—110) se aplică în mod corespunzător și Societății Comerciale „...................” - S.A., circumstanțierile concrete fiind de competența adunării generale a acționarilor.
Art. 15. - Cenzorii sunt organe de supraveghere (a mersului gestiunii) și de control (al bilanțului).
Condițiile de numire a acestora și atribuțiile acestora se regăsesc în Legea nr. 31/1990, art. 111—117.
Art. 16. - Modalitățile de ținere a evidențelor și registrelor societății, precum și de întocmire a bilanțului vor respecta dispozițiile Legii nr. 31/1990, art. 127—134.
Art. 17. - Dizolvarea, fuziunea, lichidarea societății comerciale se vor face conform Legii nr. 31/1990, art. 169—184 și 187—193.
Art. 18. - Încadrarea și salarizarea personalului societății comerciale se stabilește prin liberul acord al părților, cu respectarea limitei minime de salarizare prevăzute de lege.
Capitolul IV
Dispoziții referitoare la activitatea societății în perioada cât statul este unic acționar
Art. 19. - În perioada cât societatea comercială are capital integral de stat, atribuțiile adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de către un consiliu al împuterniciților statului, compus din .......... persoane.
Consiliul împuterniciților statului se numește prin ordin al Secretariatului General al Guvernului. în componența acestuia intră, în mod obligatoriu, un reprezentant al Ministerului Finanțelor, un reprezentant al Ministerului Comerțului și Turismului, după caz, și un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului. Ceilalți membri vor fi ingineri, economiști, juriști, specialiști în domeniul de activitate al Societății Comerciale „ ...................” - S.A. nominalizați din cadrul sau din afara societății.
Membrii consiliului împuterniciților statului, ce funcționează până la constituirea adunării generale a acționarilor, își păstrează calitatea de angajați la ministerul/unitatea/societatea de la care provin, cu toate drepturile și obligațiile decurgând din această calitate.
Membrii consiliului împuterniciților statului nu pot face parte din mai mult de două consilii, sau participa la societăți comerciale cu care Societatea Comercială „.............” - S.A., întreține relații de afaceri sau are interese contrare.
Pentru activitatea lor, membrii consiliului împuterniciților statului vor primi o indemnizație pentru fiecare ședință la care participă, precum și o cotă procentuală din beneficiile societății, stabilite de către conducerea acesteia.
Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul împuterniciților statului poate atrage în activitatea de analiză consultanți din diferite domenii de activitate, care vor fi plătiți pe bază de contract de colaborare externă.
Art. 20. - Atribuțiile consiliului împuterniciților Statului se referă, în principal, la următoarele activități:
a) aprobă structura organizatorică a societății și numărul de posturi, precum și normativul de constituire a compartimentelor funcționale și de producție.
b) numește membrii consiliului de administrație cu avizul Secretariatului General al Guvernului și al comisiei de cenzori, îi descarcă de activitate și îi revocă;
c) avizează numirea directorului de către consiliul de administrație; directorul este și președintele consiliului de administrație;
d) stabilește nivelul de salarizare al membrilor consiliului de administrație, directorului, al membrilor comitetului de direcție și ai comisiei de cenzori, în conformitate cu prevederile legii;
e) stabilește bugetul de venituri și cheltuieli și, după caz, programul de activitate pe exercițiul următor;
f) examinează, aprobă sau modifică bilanțul și contul de beneficii și pierderi după analizarea rapoartelor consiliului de administrație și al comisiei de cenzori; aprobă repartizarea beneficiului;
g) hotărăște cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe; stabilește competențele și nivelul de contractare a împrumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale și a garanțiilor. Aprobă orice fel de credit financiar acordat de societate.
h) hotărăște cu privire la înființarea și desființarea de sucursale, filiale și agenții;
i) hotărăște mărirea sau reducerea capitalului social subscris, valoarea nominală a acțiunilor ce se vor transfera către terțe persoane, fizice sau juridice, române sau străine.
j) hotărăște cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum și la transformarea formei juridice a societății;
k) hotărăște cu privire la comasarea, divizarea sau dizolvarea și lichidarea societății înainte de emiterea acțiunilor;
1) analizează rapoartele consiliului de administrație privind stadiul și perspectivele societății, poziția pe piața internă și internațională, nivelul tehnic, calitatea, forța de muncă, protecția mediului, relațiile cu clienții;
m) hotărăște în orice alte probleme privind societatea.
Hotărârile în problemele prevăzute la lit. i), 3) și k) vor putea fi aduse la îndeplinire numai după aprobarea lor de către Secretariatul General al Guvernului, care a aprobat constituirea societății.
Art. 21. - Consiliul de administrație al Societății Comerciale „...............” - S.A. în perioada cât statul este acționar unic se numește de consiliul împuterniciților statului, cu acordul Secretariatului General al Guvernului.
Art. 22. - Directorul societății este numit de consiliul de administrație, cu acordul consiliului împuterniciților statului.
Art. 23. - Directorul societății comerciale este și președintele consiliului de administrație, precum și al consiliului împuterniciților statului.
Prima ședință a consiliului împuterniciților statului este convocată și condusă de reprezentantul Secretariatului General al Guvernului.
Art. 24. - Cenzorii vor fi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.
Art. 25. - Relațiile comerciale ale societății se desfășoară pe bază de contracte, guvernate de principiul libertății contractuale.