Monitorul Oficial 112/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0112 - Partea I - Vineri, 29 mai year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâri cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, publicată în Monitorul Oficia! al României, Partea I, nr. 68 din 16 aprilie 1992


Hotărâre privind constituirea Societății Comerciale cu capital integral străin „Flora Import-Export” - S.R.L.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă constituirea, în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 96/1990, a Societății Comerciale cu capital integral străin „Flora Im-port-Export” - S.R.L., cu sediul în România, București, potrivit statutului întocmit de inițiator.

Art. 2. - Societatea Comercială „Flora Import-Export” - S.R.L. își va desfășura activitatea în conformitate cu prevederile legislației române, acordurilor și convențiilor încheiate de România cu alte state.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 8 decembrie 1990 | Nr. 1282.


Statutul Societății Comerciale „Flora Import-Export” - S.R.L.

Capitolul I

Denumirea, forma juridică, obiectul, sediul, durata

Articolul 1

Denumirea

1.1. Denumirea societății este „Flora Import-Export” - S.R.L. În toate actele, facturile, anunțurile, publicațiile și alte documente emanând de la societate, denumirea societății va fi precedată sau urmată de inițialele S.R.L., adresa, capitalul și numărul de înregistrare în registrul comerțului din România.

1.2. Societatea se constituie de către domnul Ravagnani Igor Adelchi Mario, cetățean italian, pașaport nr. 9169700, eliberat la Milano la 29 iulie 1982, valabil până la 28 iulie 1992, cu domiciliul în Italia, orașul Milano, P. Le Farina Salvatore N 18/14, denumit în continuare investitor.

Articolul 2

Forma juridică a societății

2.1. Societatea „Flora Import-Export” - S.R.L. este persoană juridică română, având forma juridică de societate cu răspundere limitată. Aceasta își desfășoară activitatea în conformitate cu legea română și prevederile prezentului statut.

Articolul 3

Obiectul de activitate al societății

Societatea va avea ca obiect operațiuni comerciale, import și export cu produsele disponibile și permise de lege, intermedieri, vânzarea en gros și cu amănuntul a produselor importate și achiziționate.

Totodată, societatea își propune să deschidă o măcelărie.

Operațiunile comerciale, inclusiv cele privind achizițiile și vânzările pe piața locală se vor realiza cu plata în lei și/sau în valută.

Completarea și modificarea obiectului de activitate al societății se hotărăște de către investitor, situație în care se va solicita și avizul autorităților care au aprobat constituirea societății.

Articolul 4

Sediul social

4.1. Sediul societății este în România, București, str. Doamna Ghica nr. 6, ap. 104, bloc 3, sc. C. Sediul va putea fi schimbat în alt loc din România, prin decizia luată de investitor.

4.2. Societatea va putea să înființeze filiale, ateliere, agenții, reprezentanțe etc. în România și în terțe țări, în baza hotărârii investitorului, conform legislației în vigoare.

Articolul 5

Durata societății

5.1. Durata de funcționare a societății este de 10 an de la data înregistrării în registrul comerțului din România, aceasta putând fi prelungită pe noi perioade succesive prin decizia investitorului, luată cu cel puțin 6 luni înaintea expirării perioadei de funcționare în curs.

Capitolul II

Capitalul social, părțile sociale

Articolul 6

Capitalul social

6.1. Capitalul social al societății este fixat la suma de 100.000.000 (una sută milioane) lire italiene și este împărțit în 100 (una sută) părți sociale, indivizibile ș nominative, fiecare în valoare de 1.000.000 (un milion; lire italiene.

6.2. Capitalul social este subscris în totalitate de investitor și va fi depus în numerar, într-un cont în valută deschis în numele și la dispoziția societății de Banca Română de Comerț Exterior, astfel: 30% din total în termen de 30 de zile de la data înregistrării societății la Ministerul Finanțelor din România, 30%( la 180 de zile, iar restul de 40%, la 360 de zile de la data înregistrării.

6.3. Investitorul răspunde pentru datoriile și obligațiile asumate de societate, numai în limita capitalului subscris de el, potrivit pct. 6.2. de mai sus.

Articolul 7

Părțile sociale

7.1. Părțile sociale, indivizibile și nominative sunt reprezentate prin certificate eliberate de societate, pe măsura depunerii capitalului, numerotate, ștampilate și semnate de președintele și vicepreședintele comitetului de direcție.

Evidența certificatelor de părți sociale eliberate se ține de către societate într-un registru de părți sociale, numerotat și sigilat de către Ministerul Finanțelor, care se păstrează la societate.

7.2. Certificatele de părți sociale, numerotate în ordinea eliberării lor, pot fi eliberate pentru una sau mai multe părți sociale întregi și vor cuprinde:

  • denumirea completă a societății, conform pct. 1.1 din statut;
  • durata de funcționare a societății;
  • numele și adresa investitorului;
  • numărul de ordine și valoarea părților sociale pe care le reprezintă;
  • mențiunea că certificatul nu este negociabil;
  • numărul certificatului și data eliberării.

7.3. Pierderea/distrugerea unui certificat de părți sociale trebuie notificată, în scris, societății de către proprietar și făcută public prin presă. După o perioadă de 6 luni de la publicarea pierderii/distrugerii, societatea poate elibera un duplicat al certificatului de părți sociale pierdut/distrus, făcând mențiunile corespunzătoare în registrul de părți sociale, precum și în registrul comerțului.

Articolul 8

Majorarea capitalului

8.1. Capitalul social poate fi majorat pe baza deciziei investitorului, prin cuprinderea de noi asociați, includerea de rezerve sau de beneficii cuvenite asociaților, efectuarea de noi aporturi în numerar și/sau în natură, sau prin alte modalități.

8.2. Majorarea capitalului social prin aport în natură se face după acceptarea de către investitor a rezultatului expertizei de evaluare făcute de o comisie formată din 2-3 experți desemnați cu acordul Ministerului Finanțelor.

Evaluarea bunurilor ce face obiectul aportului în natură a capitalului social se face în prețuri de comerț exterior, iar transformarea valorii rezultate în lire italiene (dacă evaluarea s-a făcut în altă valută) se va face la cursul de schimb practicat pentru lira italiană în raport cu valuta respectivă, de Banca Română de Comerț Exterior, în ziua înregistrării aportului respectiv în evidențele societății.

Articolul 9

Reducerea capitalului

9.1. Reducerea capitalului se poate face pe baza deciziei investitorului. Propunerea de reducere a capitalului trebuie comunicată de către investitor comisiei de cenzori cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care trebuie să se aplice reducerea. Comisia de cenzori va analiza cauzele și motivația reducerii.

Articolul 10

Drepturi și obligații decurgând din părți sociale

10.1. Fiecare parte socială subscrisă și vărsată la capitalul social conferă proprietarului dreptul la un vot în adunarea generală a asociaților, în cazul în care, în viitor, vor fi cooptați în societate alți asociați și o astfel de adunare generală va fi constituită.

10.2. Părțile sociale subscrise și deținute în totalitate de investitor la constituirea societății conferă acestuia, pe toată perioada cât le va deține, cele mai largi drepturi cu privire la organizarea, administrarea și conducerea întregii activități a societății, în condițiile prevederilor legale din România și prezentului statut.

10.3. Deținerea de părți sociale implică deplin adeziunea la statut, cu toate modificările suferite.

10.4. Drepturile și obligațiile legate de partea socială urmează partea socială în cazul trecerii acesteia în proprietatea altei persoane juridice sau fizice.

10.5. Patrimoniul societății nu poate fi grevat de datorii sau alte obligații personale ale investitorului. Un creditor al investitorului poate formula pretenții numai asupra părții din beneficiul societății ce i se va repartiza acestuia, sau a părții ce i se vă repartiza lui din lichidarea societății, efectuată în condițiile legii române, precum și ale prezentului statut.

Articolul 11

Cesiunea părților sociale

11.1. Părțile sociale sunt indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaște decât un proprietar pentru fiecare parte socială.

11.2. Cesiunea parțială sau totală a părților sociale către terți se poate face pe baza deciziei investitorului. Oferta de cesiune trebuie să fie notificată autorităților care au avizat și aprobat constituirea societății, indicându-se persoana fizică sau juridică căreia urmează să i se cedeze părțile sociale, precum și condițiile cedării.

11.3. Cesiunea către terți se înregistrează în registrul de evidență a părților sociale și se menționează pe certificatele de părți sociale cesionate.

Capitolul III

Conducerea și administrarea societății

Articolul 12

Investitorul

12.1. Investitorul are cele mai întinse drepturi de conducere a societății, decide asupra activității acesteia și asupra politicii ei economice și comerciale, în cadrul prevederilor legale din România și ale prezentului statut.

12.2. Investitorul are următoarele atribuții principale:

a) aprobă structura organizatorică a societății, numărul de posturi și nivelurile de salarizare, după consultarea cu comitetul de direcție;

b) numește președintele, vicepreședintele și membrii comitetului de direcție, conducerea executivă și cenzorii, le stabilește durata mandatului și indemnizațiile, îi descarcă de activitate și îi revocă;

c) aprobă regulamentul de ordine interioară al societății;

d) stabilește competențele și răspunderile comitetului de direcție și ale cenzorilor;

e) analizează, modifică și aprobă programul de activitate și bugetul de venituri și cheltuieli al societății, întocmite de conducerea executivă și avizate de comitetul de direcție;

f) își dă acordul asupra contractelor individuale de muncă înainte de înregistrarea acestora la autoritățile competente;

g) decide cu privire la contractarea de împrumuturi bancare și la acordarea de garanții și/sau stabilește competențele în această privință;

h) examinează și aprobă bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, după ascultarea raportului comitetului de direcție și al comisiei de cenzori și aprobă modul de utilizare al beneficiilor nete de către societate;

i) decide asupra înființării și desființării de filiale, agenții, reprezentanțe, ateliere etc.;

j) decide cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social, precum și asupra cesiunii părților sociale;

k) decide cu privire la modificarea statutului societății;

l) decide cu privire la comasarea sau dizolvarea și lichidarea societății, numind lichidatorii acesteia;

m) decide cu privire la executarea de reparații capitale și realizarea de investiții noi;

n) decide prelungirea duratei de funcționare a societății și/sau schimbarea sediului social;

o) decide cu privire la acționarea în justiție a membrilor comitetului de direcție, a directorilor executivi și a cenzorilor, pentru pagubele pricinuite societății;

p) analizează raportul lichidatorilor și hotărăște cu privire la rezultatul lichidării;

r) decide în orice alte probleme privind societatea.

Deciziile în problemele prevăzute la lit. j), k), 1) și n) vor putea fi aduse la îndeplinire după avizarea lor de către autoritățile care au aprobat constituirea societății.

12.3. În exercitarea atribuțiilor sale, investitorul poate folosi, cu plata unor indemnizații cuvenite, serviciile unor experți sau consultanți temporari pentru soluționarea unor probleme specifice.

12.4. Deciziile, hotărârile, directivele și altele asemenea emanând de la investitor în exercitarea atribuțiilor ce îi revin în legătură cu societatea, potrivit legii române și prezentului statut, se transmit comitetului de direcție și, după caz, conducerii executive, în scris, semnate de reprezentantul său autorizat și datate.

Aceste înscrisuri se înregistrează, se îndosariază și se păstrează la societate, ele fiind prezentate la cererea organelor de control a activității societății, prevăzute în prezentul statut.

Articolul 13

Comitetul de direcție

13.1. Societatea este administrată de un comitet de direcție, compus dintr-un președinte, un vicepreședinte și 1-2 membri.

Aceștia sunt numiți de investitor pe o perioadă 'de 4 ani, cu posibilitatea de a fi numiți pe noi perioade de câte 4 ani.

Președintele comitetului de direcție poate îndeplini și funcția de director general al societății, dacă este cetățean român cu domiciliul stabil în România.

Când se creează un loc vacant în comitetul de direcție, investitorul numește un înlocuitor pentru completarea locului vacant.

Durata pe care înlocuitorul numit pe un loc vacant va ocupa funcția este egală cu perioada rămasă până la expirarea mandatului predecesorului său.

13.2. Comitetul de direcție este organul executiv de conducere colectivă a societății, cu caracter deliberativ, și își desfășoară activitatea în limita competențelor și responsabilităților stabilite de către investitor.

Comitetul de direcție se întrunește la convocarea președintelui, a vicepreședintelui însărcinat de acesta sau a doi dintre membrii săi.

Ședințele comitetului de direcție sunt prezidate de către președinte sau, în absența sa, de către vicepreședinte.

Președintele numește un secretar din cadrul membrilor comitetului de direcție sau din afara acestuia.

13.3. Comitetul de direcție se întrunește cel puțin o dată, la 3 luni. Convocarea membrilor comitetului de direcție se face în scris, cu cel puțin 15 zile înainte de data fixată pentru întrunire, indicându-se ordinea de zi, locul, data și ora întâlnirii. O dată cu convocarea se trimit și proiectele documentelor supuse dezbaterii.

13.4. Ședința comitetului de direcție este legal constituită dacă sunt prezenți sau reprezentați toți membrii săi.

Un împuternicit nu poate reprezenta decât pe unul dintre membrii comitetului de direcție.

În cazul neîntrunirii mai mult de o oră a condițiilor necesare desfășurării ședinței comitetului de direcție, ședința se amână în mod automat, din oficiu, pentru aceeași zi, oră și loc din săptămâna următoare. După două amânări succesive similare, ședința comitetului de direcție se va ține la cea de-a treia convocare (făcută, de asemenea, automat și din oficiu), indiferent de numărul membrilor prezenți sau reprezentați.

13.5. Dezbaterile și hotărârile comitetului de direcție se consemnează în procese-verbale, scrise într-un registru al comitetului de direcție, numerotat și sigilat de Ministerul Finanțelor, care se păstrează la societate. Procesele-verbale sunt semnate de persoana care a prezidat ședința și de către secretar, iar conținutul lor se comunică în termen de 7 zile 'fiecărui membru al comitetului de direcție.

13.6. Hotărârile comitetului de direcție se iau cu unanimitatea voturilor celor prezenți sau reprezentați și ele sunt obligatorii pentru toți membrii săi, inclusiv pentru cei absenți.

13.7. Membrii comitetului de direcție sunt individual sau solidar, după caz, răspunzători față de societate pentru prejudiciile cauzate prin infracțiuni, abateri de la dispozițiile legale, abateri de la statut, precum și pentru greșelile în administrarea societății.

În astfel de situații ei vor putea fi revocați prin decizia investitorului și împotriva lor vor putea fi luate măsuri corespunzătoare, inclusiv pe cale juridică.

13.8. Comitetul de direcție are următoarele atribuții:

a) angajează și concediază personalul român și străin a cărui numire nu intră în competența investitorului și stabilește drepturile și obligațiile acestuia;

b) propune investitorului schema de personal și nivelul de salarizare, precum și măsura în care personalul să beneficieze de premii și participare la beneficiile realizate;

c) elaborează regulamentul de ordine , interioară al societății și îl propune aprobării investitorului;

d) aprobă, în limitele stabilite de investitor, operațiunile comerciale, de închiriere, depozitare etc.;

e) analizează, modifică și avizează, înainte de 1 decembrie din fiecare an, proiectul programului de activitate și bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul următor, întocmite de conducerea executivă a societății;

f) avizează și supune analizei și aprobării investitorului, până la 31 martie din fiecare an, raportul de activitate al societății, elaborat de conducerea executivă, bilanțul contabil, contul de profit și pierderi, precum și raportul comisiei de cenzori; aferente anului anterior;

g) poate delega împuterniciri unuia sau mai multora dintre membrii săi, pe probleme limitate, și poate recurge, în cazuri de necesitate, la serviciile unor experți sau consilieri cu plată, pentru analizarea și soluționarea unor probleme definitive;

h) aduce la îndeplinire sarcinile generale și speciale stabilite de investitor, răspunzând în fața acestuia, atât colectiv, cât și individual;

i) analizează și verifică activitatea desfășurată de conducerea executivă a societății;

j) soluționează alte probleme curente din activitatea societății;

k) stabilește cota din salariu, pe care personalul străin o va putea transfera în străinătate.

Articolul 14

Conducerea executivă

14.1 Conducerea executivă a societății este numită pentru o perioadă de 4 ani de investitor și asigură desfășurarea curentă a activității societății, în conformitate cu sarcinile și direcțiile stabilite de investitor și comitetul de direcție. Mandatul expirat poate fi reînnoit.

Conducerea executivă este formată din 2-3 membri, care îndeplinesc funcțiile de director general, director economic, director comercial etc.

Directorul general al societății trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul stabil în România.

14.2. Eventualele hotărâri colective ale conducerii executive, care intră în competența sa sau care, din motive întemeiate, nu pot fi amânate pentru a fi deferite altor organe de conducere ale societății, vor fi luate cu unanimitate de voturi, fiecare membru al său având dreptul la un vot.

14.3. Conducerea executivă în întregul său, precum și fiecare membru separat răspund de activitatea desfășurată în fața investitorului sau, după caz, în fața comitetului de direcție. în funcție de natura abaterilor, răspunderea este administrativă, materială sau penală,

14.4. Directorul general și directorii vor acționa în limitele și drepturile atribuite lor, în interesul societății, exercitând toate acțiunile legate de administrarea acesteia. Ei vor putea, pe propria lor răspundere, să confere altor persoane angajate la societate împuterniciri specifice temporare, în virtutea mandatului dat de către comitetul de direcție.

14.5. Conducerea executivă întocmește și supune analizei și avizării comitetului de direcție, până la 1 decembrie din fiecare an, proiectul programului de activitate și al bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul următor și, până la 1 martie din fiecare an, raportul de activitate al societății, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi pentru anul precedent, cărora le anexează raportul comisiei de cenzori.

14.6. În relațiile cu terții, societatea este reprezentată de către directorul general, iar în lipsa acestuia, de către un director desemnat.

Capitolul IV

Controlul societății

Activitatea financiară și gestiunea societății sunt controlate atât de asociați, cât și de cenzori.

Articolul 15

Comisia de cenzori

15.1. Investitorul numește o comisie formată din 1-5 cenzori, din care face parte un expert autorizat de Ministerul Finanțelor.

Cenzorii sunt numiți pentru o perioadă de maximum 3 ani. Ei pot fi realeși.

Investitorul poate numi, de asemenea, unu sau doi cenzori supleanți, care vor înlocui, în caz de nevoie, pe titulari.

Indemnizațiile cenzorilor sunt stabilite de investitor.

15.2. Atribuțiile principale ale comisiei de cenzori sunt următoarele:

a) în cursul exercițiului financiar verifică gospodărirea fondurilor fixe și a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte comerciale, casa și registrul de evidență contabilă și prezintă comitetului de direcție rapoarte de activitate;

b) la încheierea exercițiului financiar controlează exactitatea inventarelor a documentelor și informațiilor prezentate de comitetul de direcție asupra conturilor societății, a bilanțului și a contului de profit și pierderi, prezentând investitorului un raport scris, prin care propune aprobarea sau modificarea bilanțului contabil și a contului de profit și pierderi;

c) la lichidarea societății controlează operațiunile de lichidare;

d) prezintă investitorului punctul său de vedere în legătură cu propunerile de modificare a capitalului social sau de modificare a statutului.

15.3. Comisia de cenzori se întrunește și acționează la sediul societății și ia decizii în unanimitate. Opiniile divergente ale comisiei de cenzori se înscriu, ca atare, în raportul ei și se supun spre analiză investitorului, împreună cu rezultatele expertizei făcute de Ministerul Finanțelor, pe baza verificărilor efectuate.

15.4. Cenzorii sunt responsabili față de societate pentru prejudiciile cauzate acesteia prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu rea-credință a atribuțiilor ce le revin conform acestui statut.

Articolul 18

Controlul făcut de asociați

16.1. Gestiunea societății și întreaga sa activitate pot fi controlate și în mod independent de către investitor fie direct, fie prin împuterniciți ai săi. Pentru a putea exercita acest drept de control, investitorului i se vor pune la dispoziție, la cerere, de către societate, toate datele, evidențele și documentele solicitate.

Capitolul V

Activitatea societății

Articolul 17

Exercițiul financiar

17.1. Exercițiul economico-financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an. Primul exercițiu financiar începe la data constituirii societății și se încheie la 31 decembrie din același an.

Articolul 18

Personalul societății

18.1. Personalul de conducere executivă al societății și cenzorii sunt numiți de investitor, care le stabilește salariile și, respectiv, indemnizațiile, în concordanță cu prevederile legale din România.

18.2. Restul personalului este angajat de către comitetul de direcție în baza schemei de organizare aprobate de investitor, pe bază de contracte individuale de muncă.

18.3. Nivelul salariilor pentru personalul societății, pe categorii de calificare și funcții se stabilește și poate fi modificat de către investitor în concordanță cu prevederile legale române.

18.4. Plata salariilor, a impozitelor pe acestea și a cotei de asigurări sociale se face în lei și/sau în valută, în conformitate cu legislația în vigoare.

Drepturile și obligațiile personalului român al societății sunt cele prevăzute de legea română.

18.5. Premiile, gratificațiile și alte asemenea drepturi acordate personalului societății în afara salariilor pot fi plătite integral sau parțial în valută, în limita disponibilităților valutare ale societății, conform legislației în vigoare.

Articolul 19

Amortizarea fondurilor fixe. Reparații capitale

19.1. Duratele de amortizare a fondurilor fixe se stabilesc de investitor și ele nu pot depăși duratele de amortizare prevăzute de legea română, iar valoarea cotelor de amortizare se reflectă în mod corespunzător în costuri.

Amortizarea se calculează de la data punerii în funcțiune a fiecărui fond fix.

Fondul de amortizare se va utiliza pentru achiziționarea de noi mijloace fixe și pentru alte nevoi ale societății.

19.2. Lucrările de reparații capitale se execută pe baza deciziei investitorului. Contravaloarea acestora se include în cheltuielile de producție, în anul în care s-au efectuat, sau se eșalonează pe mai mulți ani.

Articolul 20

Asigurarea

26.1. Societatea își va asigura bunurile la organisme autorizate din România. Asigurarea se va face la valoarea de înlocuire a bunurilor.

Articolul 21

Evidențe contabile. Bilanț contabil

21.1. Societatea organizează și ține evidențele contabile în concordanță cu normele legale din România și instrucțiunile Ministerului Finanțelor.

21.2. Societatea întocmește și prezintă bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi în lei.

Articolul 22

Determinarea și destinația beneficiilor

22.1. Beneficiile societății se stabilesc prin bilanțul contabil anual, în concordanță cu legea română.

Beneficiul brut reprezintă diferența dintre suma veniturilor totale încasate și suma cheltuielilor efectuate pentru realizarea acestor venituri.

Pentru determinarea beneficiului impozabil, se deduce din beneficiul brut fondul legal de rezervă, în limită de maximum 5% din beneficiul brut anual, precum și alte cete prevăzute de reglementările legale.

Cota de 5% se va putea preleva din beneficiul brut până când rezerva legală va atinge nivelul de 25% din capitalul social.

Din beneficiul impozabil, determinat ca mai sus, se scade impozitul legal, rezultând beneficiul cuvenit investitorului, care poate fi însă utilizat și pentru constituirea de rezerve extraordinare, acordarea de prime și gratificații personalului, reinvestire etc.

22.2. Plata beneficiilor către investitor se va putea face cu respectarea reglementărilor în vigoare în România și numai după aprobarea bilanțului și verificarea acestuia de organele administrației financiare.,

22.3. În cazul înregistrării de pierderi, investitorul are obligația să analizeze cauzele și să stabilească măsuri corespunzătoare de remediere.

Capitolul VI

Dizolvarea și lichidarea societății. Litigii

Articolul 23

Dizolvarea și lichidarea societății

23.1. Următoarele situații conduc la dizolvarea societății:

a) expirarea duratei de funcționare a societății, fără ca investitorul să decidă prelungirea acesteia;

b) imposibilitatea realizării obiectului de activitate stabilit pentru societate;

c) pierderea a cel puțin 1/3 din capitalul social, după ce s-au consumat fondurile de rezervă, dacă investitorul nu decide completarea capitalului sau reducerea acestuia la suma rămasă;

d) prin hotărârea investitorului dacă împrejurările de forță majoră durează mai mult de 6 luni, iar investitorul constată că funcționarea societății nu mai este posibilă;

e) valoarea încasărilor societății în valută este insuficientă pentru acoperirea obligațiilor sale de plată în această valută pe o perioadă de 6 luni consecutive și nu sunt temeiuri certe de îndreptare;

f) în orice alte situații, pe baza deciziei investitorului.

23.2. În caz de dizolvare, societatea va fi lichidată. Lichidarea se va face de unu sau mai mulți lichidatori, numiți de investitor.

Din momentul intrării în funcțiune a lichidatorilor, mandatul comitetului de direcție și al conducerii executive a societății încetează, acestea nemaiputând întreprinde noi operațiuni în numele societății.

Lichidatorii au aceleași răspunderi și aceleași atribuții ca și comitetul de direcție.

Ei sunt datori, îndată după intrarea în funcțiune, ca împreună cu comitetul de direcție să facă un inventar, să evalueze bunurile societății și să încheie un bilanț care să constate situația exactă a activului și pasivului social, pe care să-1 semneze.

Lichidatorii sunt obligați să primească și să păstreze bunurile și evidențele societății încredințate de comitetul de direcție și să țină un registru cu toate operațiunile lichidării, în ordine cronologică.

Lichidatorii își îndeplinesc mandatul sub controlul cenzorilor.

Lichidatorii pot apărea în față instanței judecătorești și pot încheia tranzacții și compromisuri cu creditorii și debitorii societății.

Lichidatorii vor înștiința creditorii printr-un anunț public, cerându-le să-și prezinte pretențiile într-o perioadă de timp determinată. Creditorilor cunoscuți li se vor adresa, de asemenea, invitații și în mod direct. Lichidatorii sunt răspunzători pentru operațiunile efectuate care nu sunt necesare scopului lichidării. Din sumele rezultate din lichidare vor fi plătiți mai întâi creditorii privilegiați (salarii și alte drepturi de personal, impozite și taxe, contribuții de asigurări sociale, rate de credit, dobânzi etc.) și apoi ceilalți creditori s După aceste plăți, lichidatorii vor întocmi bilanțul de lichidare și vor face propuneri privind rezultatele lichidării.

Bilanțul de lichidare și propunerile privind rezultatele lichidării vor fi supuse aprobării investitorului împreună cu un raport al comisiei de cenzori.

După aprobarea acestui bilanț, se consideră că lichidatorii au fost descărcați de activitatea lor.

Pe baza bilanțului de lichidare, lichidatorii vor întocmi, în formă autentică, un înscris constatator care va îi înregistrat la Ministerul Finanțelor din România și publicat în Monitorul Oficial al României.

Articolul 24

Litigii

24.1. Litigiile societății cu persoane fizice sau juridice române sunt de competența instanțelor judecătorești din România.

Litigiile născute din raporturile contractuale dintre societate și persoane juridice române pot fi soluționate și prin arbitraj. în. acest caz, poate fi aleasă competența Comisiei de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, care va judeca conform normelor sale procedurale și cu aplicarea dreptului material român.

Litigiile personalului român angajat de societate, ivite în raporturile cu aceasta, se soluționează în conformitate cu legislația muncii din România, iar ale personalului străin, în conformitate cu prevederile contractului de muncă.

Articolul 25

Cheltuieli de constituire

Cheltuielile de constituire a societății vor fi suportate de investitor.


Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 431/1990 privind înființarea școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne și stabilirea denumirii acestei școli

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 431/1990 privind înființarea școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - În cadrul școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne se organizează Facultatea de Poliție, pentru armele poliție, penitenciare, pașapoarte - puncte control trecere frontieră și trupe de jandarmi, precum și Facultatea de Ingineri Pompieri, pentru arma pompieri, echivalente cu studii superioare.

Durata studiilor este de 4 ani.”

2. Articolul 6 va avea următorul cuprins:

„Art. 6. - La terminarea studiilor școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne, studenților li se acordă gradul de locotenent. Încadrarea lor în funcții se va face potrivit Statutului corpului ofițerilor și normelor stabilite de Ministerul de Interne.

Absolvenții școlii susțin examen de diplomă; celor care promovează acest examen li se eliberează diplome de licență pentru Facultatea de Poliție, respectiv de inginer pentru Facultatea de ingineri Pompieri.

Diplomele care atestă absolvirea facultăților dau dreptul titularilor la încadrarea și în funcții civile pentru care normele legale prevăd studii superioare corespunzătoare profilului juridic - pentru Facultatea de Poliție și, respectiv, domeniul tehnic, în profilul construcții - specializările Construcții civile, industriale și agricole sau Instalații pentru construcții, pentru Facultatea de Ingineri Pompieri.”

Art. II. - Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne i se atribuie denumirea „Alexandru Ioan Cuza”.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 15 decembrie | Nr. 1305.


Hotărâre privind stabilirea normelor unitare de structură pentru conducerea și aparatul propriu al Primăriei municipiului București, al primăriilor sectoarelor 1-6 și a sectorului agricol Ilfov

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Structurile organizatorice pentru conducerea și aparatul propriu al Primăriei municipiului București, al primăriilor sectoarelor 1-6 și sectorului agricol Ilfov se stabilesc pe baza normelor din prezenta hotărâre, cuprinse în anexele nr. 1 a-c.

Art. 2. - Normele de constituire a compartimentelor din aparatul propriu al primăriilor sunt cele prevăzute în anexa nr. 2.

Primăria municipiului București poate comasa sau diviza compartimentele din componența direcțiilor prevăzute în anexa nr. 1 a, precum și compartimentele prevăzute în anexele nr. 1b și lc la prezenta hotărâre, în funcție de necesitățile și condițiile concrete ale activității.

Art. 3. - Numărul de posturi pentru aparatul propriu al Primăriei municipiului București, al primăriilor sectoarelor 1-6 și sectorului agricol Ilfov se stabilește pe baza normativului prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 4. - Salariile tarifare pentru aparatul propriu al Primăriei municipiului București, al primăriilor sectoarelor 1-6 și sectorului agricol Ilfov se stabilesc la același nivel cu cele ale salariaților angajați în unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor și ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Art. 5. - Asigurarea posturilor rezultate din aplicarea prezentei hotărâri se face prin redistribuire de posturi și prin suplimentarea acestora, după caz.

Art. 6. - Prevederile referitoare la Primăria municipiului București și sectoarele acestuia, cuprinse în hotărârile Guvernului nr. 365/1990, nr. 917/1990 și nr. 1058/1990 se modifică în mod corespunzător dispozițiilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 15 decembrie 1990 | Nr. 1310.


Anexa nr. 1 b

Primăria sectorului (1-6)

Primar

  • Îndrumare și control în teritoriu și relații cu publicul
  • Viceprimar

- Corp control comercial privatizare

- Spațiu locativ

  • Viceprimar

-Urbanism, amenajarea teritoriului- autorizații și disciplina în construcții

-Gospodăria comunală

  • Buget-contabilitate
  • Coordonarea activității economice - organizare-salarizare personal
  • Secretar

- Administrație locală de stat - juridic- secretariat-protocol

- Stare civilă

- Administrativ


Anexa nr. 1 c

Primăria sectorului agricol Ilfov

Primar

  • Viceprimar

- Urbanism și amenajarea teritoriului

- Investiții - construcții, tehnic

  • Viceprimar

- Gospodăria comunală

- Spațiu locativ

- Administrativ

  • Organizare-salarizare-personal
  • Corp control comercial
  • Îndrumare-control-privatizare
  • Buget-contabilitate
  • Secretar

- Administrație locală - stare civilă - autoritate tutelară

- Secretariat-protocol-arhivă

- Relații cu publicul

- Oficiul juridic


Anexa nr. 2

Norme de constituire a compartimentelor din structura organizatorică a aparatului propriu al primăriilor

1. Structura organizatorică a aparatului propriu al primăriilor poate cuprinde, în funcție de volumul, complexitatea, importanța și specificul activității;, următoarele tipuri de compartimente, având un număr minim de persoane:

a) birouri - 3 persoane;

b) servicii - 6 persoane;

c) direcții - 20 persoane.

2. Biroul poate fi organizat fie independent, fie în cadrul unui serviciu, pentru fiecare 3 persoane existente peste numărul minim necesar constituirii serviciului, dacă există activități care necesită o delimitare distinctă.

3. Serviciile de la primăriile județene și a municipiului București, care nu fac parte din structura direcțiilor, se constituie cu minimum 8 persoane.

4. Compartimentul „Corpul de control comercial” din aparatul propriu al Primăriei municipiului București se asimilează din punct de vedere organizatoric serviciului.


Anexa nr. 3

Normativ privind stabilirea numărului de posturi pentru organizarea aparatului propriu

Număr actual Număr propus
a) Primăria municipiului București 300 450
b) Primăriile sectoarelor municipiului București și sectorul agricol Ilfov
- Sectoarele 1-6 75-80 81
- Sectorul agricol Ilfov 70 71

Notă:

1. Numărul de posturi rezultat va fi suplimentat cu numărul muncitorilor de întreținere și exploatare a mijloacelor din dotare, precum și eu numărul personalului de deservire generală. Numărul acestor categorii de personal se stabilește pe baza normelor și normativelor de muncă în vigoare, ținând seama și de spațiul ocupat în imobilul respectiv de alte instituții, dacă sunt astfel de situații,

2. Statul de funcții al Primăriei municipiului București se aprobă de primarul general, cu avizul. Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Finanțelor.

3. Structura organizatorică și statul de funcții al primăriilor sectoarelor 1-6 și sectorului agricol Ilfov se aprobă de primarul acestora, cu avizul Primăriei municipiului București.


Hotărâre pentru completarea și modificarea Hotărârii Guvernului nr, 620/1990 privind drepturile personalului trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 620/1990 privind drepturile personalului trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar se completează și se modifică după cum urmează:

1. La articolul 5 se introduce un nou alineat, având următorul cuprins:

„(5) Diurna se acordă integral, indiferent de regimul deplasării, pentru personalul care exercită cel puțin funcția de director în ministere și celelalte instituții guvernamentale.”

2. Anexa nr. 1 punctul (3) va avea următorul cuprins:

„(3) Categoria a III-a, coeficient 2,00:

La această categorie se încadrează miniștrii, secret tarii de ștat, subsecretarii de stat, secretarii generali, personalul încadrat pe funcții similare, precum și academicienii și membrii corespondenți ai Academiei Române.

Pentru personalul încadrat pe funcții superioare diurna de categoria a III-a se majorează astfel:

  • cu 10% pentru miniștrii de stat;
  • cu 20% pentru primul-ministru.”

Prim-ministru, Petre Roman | București, 13 decembrie 1990 | Nr. 1311.


Hotărâre privind constituirea Societății Comerciale cu capital integral străin „Flory Financial” - S.R.L.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă constituirea, în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 96/1990, Societății Comerciale cu capital integral străin, denumită „Flory Financial” - societate cu răspundere limitată, cu sediul în municipiul București, având ca fondator firma „Flory Financial Corporation” din S.U.A.

Capitalul social subscris este de 25.000 $ U.S.

Art. 2. - Obiectul de activitate al societății comerciale cuprinde:

- import/export de produse industriale și bunuri de larg consum și comercializarea acestora;

- operațiuni speciale de comerț internațional (switch, leasing, lohn, know-how, licitație, cooperare, reprezentanță, barter, consignație etc.);

- prestări de servicii legate de obiectul de activitate al societății, reclamă și publicitate.

Art. 3. - Societatea va funcționa ca persoană juridică română, în conformitate cu statutul acesteia și cu reglementările în vigoare în România.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 14 decembrie 1990 | Nr. 1312.


Statutul Societății Comerciale „Flory Financial” - S.R.L.

Firma „Flory Financial Corporation”, cu sediul în S.U.A., 396 White Rive, Rd. South River, New Jersey, reprezentată prin domnul Armand Artinian, constituie în România o societate comercială cu capital integral străin, al cărui statut este următorul:

Capitolul I

Denumirea, forma juridică, obiectul, sediul, durata

Articolul 1

Denumirea societății

Denumirea societății este „Flory Financial” - S.R.L.

În toate actele, facturile, prospectele, anunțurile, publicațiile, ofertele și alte acte emanând de la societate denumirea societății va fi precedată sau urmată de mențiunea „societate cu răspundere limitată” sau „S.R.L.”, de capitalul social și numărul de înregistrare de la Ministerul Finanțelor.

Articolul 2

Forma juridică a societății

Societatea Comercială „Flory Financial” - S.R.L. este persoană juridică română, având forma juridică de societate cu răspundere limitată, cu capital integral străin, și își desfășoară activitatea în conformitate cu legile române și cu prezentul statut.

Articolul 3

Obiectul de activitate al societății

Societatea Comercială „Flory Financial” - S.R.L. va avea ca obiect de activitate:

  • import-export și comercializare bunuri de larg consum și industriale indigene și din străinătate, cu excepția celor interzise de legislația română;
  • operațiuni speciale de comerț internațional (switch, consulting, leasing, intermediere, lohn, depozit, magazine, know-how, licitații, cooperare, gaj, ipotecă, barter);
  • prestări servicii legate de obiectul de activitate al societății;
  • consignație și reprezentanță.

Toate aceste operațiuni se vor efectua cu plata în lei și/sau valută prin rețeaua proprie de comercializare și depozite și/sau alte rețele din România și/sau străinătate.

Pentru importuri, societatea va plăti taxele vamale conform legii. Comercializarea la intern se va face cu plata impozitului pe circulația mărfurilor.

Articolul 4

Sediul societății

Sediul societății este în România, localitatea București, str. Constantin Boșianu nr. 15, sector 4, cod 75271.

Sediul social al societății va putea fi mutat în orice alt loc din România pe baza hotărârii consiliului de administrație, luate în unanimitate.

Societatea, în funcție de necesități, va putea să înființeze sucursale, filiale, agenții, birouri pe teritoriul României și în alte țări, prin hotărârea consiliului de administrație și cu respectarea legislației în vigoare.

Articolul 5

Durata societății

Durata de funcționare a societății este pe o perioada de 10 (zece) ani, începând de la data înregistrării societății la Ministerul Finanțelor, aceasta puțind fi prelungită pe noi perioade, în baza hotărârii consiliului de administrație al societății și cu aprobările legale necesare

Capitolul II

Capitalul social; părțile sociale

Articolul 6

Capitalul social

Capitalul social subscris se stabilește la suma de 25.000 dolari S.U.A., în numerar.

Acesta este divizat în 25 părți sociale a 1.000 dolari fiecare.

Societatea va ține evidența părților sociale într-un registru numerotat, sigilat și parafat de Ministerul Finanțelor, care se păstrează, la sediul societății.

Capitalul social în numerar va fi depus integral în contul deschis pe numele și la dispoziția societății la Banca Română de Comerț Exterior sau alte bănci din România în conformitate cu eșalonarea vărsămintelor.

Articolul 7

Eșalonarea vărsămintelor

Capitalul social în numerar va fi depus după următoarea eșalonare:

a) în termen de 30 de zile de la înregistrarea societății la Ministerul Finanțelor se va depune 30% din capitalul social, respectiv suma de 7.500 dolari S.U.A.;

b) diferența de capital în numerar, respectiv 17.500 dolari S.U.A., va fi depusă până la 31 decembrie 1991.

Articolul 8

Majorarea sau reducerea capitalului social

Capitalul social va putea fi majorat o dată sau de mai multe ori prin crearea de părți sociale noi, reprezentând aport în natură sau numerar, din beneficiile realizate, din donații, pe baza hotărârii consiliului de administrație, în condițiile legii române.

Majorarea capitalului se face eu acordul autorităților competente.

Capitalul social va putea fi redus, cu precizarea cauzelor și condițiilor care determină reducerea, prin hotărârea consiliului de administrație și cu aprobarea organelor competente române.

Propunerea de reducere a capitalului social va trebui anunțată de Conducerea operativă a societății cu cel puțin 30 de zile înainte de data ședinței consiliului de administrație care decide asupra acestei reduceri.

Capitolul III

Conducerea și administrarea societății

Articolul 9

Conducerea societății

Societatea este condusă de către consiliul de administrație, compus din: dl. Armand Artinian, dl. Falco Frank și dl. Friedman Joel de la firma „Flory Financial Corporation”.

Societatea este administrată de dl. Armand Artinian, care asigură și conducerea operativă.

Articolul 10

Consiliul de administrație

Consiliul de administrație are următoarele atribuții:

  • stabilește competențele și răspunderile conducerii operative;
  • aprobă și modifică programul de activitate și bugetul de venituri și cheltuieli al societății;
  • aprobă schema de personal a societății și numărul de posturi;
  • aprobă salarizarea cât și celelalte drepturi ce se acordă personalului, la propunerea conducerii operative a societății;
  • decide cu privire la înființarea de filiale, sucursale, agenții sau birouri în alte localități din România sau străinătate sau hotărăște desființarea acestora, în conformitate cu legea română;
  • hotărăște cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social;
  • examinează, modifică și aprobă bilanțul și contul de beneficii și pierderi, după ascultarea raportului prezentat de conducerea operativă;
  • hotărăște cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum și cti privire la transformarea formei juridice a societății;
  • aprobă executarea unor lucrări de reparații capitale și realizarea de investiții noi;
  • hotărăște cu privire la prelungirea duratei de funcționare a societății;
  • hotărăște cu privire la fuziunea, divizarea sau dizolvarea și lichidarea societății;
  • hotărăște cu privire la acționarea în justiție a salariaților societății pentru pagubele pricinuite acesteia;
  • poate numi un director general și directori executivi ai societății, stabilind împuternicirile și atribuțiile acestora;
  • hotărăște în orice alte probleme privind activitatea societății.

Consiliul de administrație se va întruni cel puțin o dată la 2 luni.

Hotărârile consiliului de administrație vor fi luate în unanimitate de voturi și vor fi consemnate în procese-verbale.

Consiliul de administrație va lua hotărâri, cu respectarea legislației române, în ceea ce privește activitatea societății.

Articolul 11

Conducerea operativă

Conducerea operativă are următoarele atribuții:

  • încadrează și concediază personalul societății:
  • propune consiliului de administrație aprobarea salariilor și celorlalte drepturi și recompense ce se acordă personalului societății;
  • reprezintă societatea în raporturile cu persoane fizice și persoane juridice române sau străine;
  • încheie contracte pentru derularea activității societății;
  • aprobă operațiunile de încasări și plăți, precum și operațiunile de cumpărare și vânzare de bunuri;
  • reprezintă societatea în fața organelor de justiție, și poate da împuternicire și altor persoane pentru a reprezenta societatea;
  • prezintă rapoarte către consiliul de administrație cu privire la activitatea societății, situația financiară a acesteia, executarea bugetului de venituri și cheltuieli, cât și cu privire la alte probleme ale societății;
  • rezolvă și alte probleme hotărâte în consiliul de administrație;
  • administrează patrimoniul societății și stabilește gestiunile și răspunderile persoanelor care gestionează;
  • stabilește atribuțiile și competențele ce revin personalului societății.

Capitolul IV

Activitatea societății

Articolul 12

Exercițiul economico-financiar

Exercițiul economico-financiar începe la 1 ianuarie și se termină la 31 decembrie ale fiecărui an.

Primul exercițiu economico-financiar începe la data constituirii societății și ia sfârșit la 31 decembrie al anului respectiv.

Articolul 13

Evidența activității economico-financiare

Societatea va întocmi anual bilanțul și contul de beneficii și pierderi și va ține evidența activității economico-financiare în conformitate cu normele privitoare la organizarea și conducerea contabilității la societățile comerciale constituite în România cu capital integral străin, elaborate de Ministerul Finanțelor.

Operațiunile de încasări și plăți efectuate în valută vor fi înregistrate în lei, în evidența contabilă, la cursul de schimb în vigoare la data operațiunii.

Societatea își va deschide conturi în lei și valută la bănci din România.

Alimentarea contului societății în lei și valută se face din încasările respective cât și din împuternicirile aprobate de consiliul de administrație.

Plățile în valută se vor face din disponibilul contului în valută al societății.

Determinarea beneficiilor nete și utilizarea lor, precum și transferarea unei părți din beneficii în valută se vor face cu respectarea reglementărilor în vigoare din România specifice societăților cu capital integral străin.

Articolul 14

Controlul societății

Activitatea societății va fi controlată de membrii consiliului de administrație și un expert autorizat de Ministerul Finanțelor.

Gestiunile societății vor fi controlate de conducerea operativă și de consiliul de administrație, care va putea împuternici și alte persoane pentru efectuarea controlului acestora.

Hotărârile cu privire la măsurile ce trebuie luate ca urmare a controlului efectuat vor fi stabilite de consiliul de administrație: cu unanimitate de voturi.

Articolul 15

Personalul societății

Angajarea personalului societății se va face pe bază de contract de muncă individual în cadrul schemei de personal aprobate de consiliul de administrație.

Salariile personalului angajat de societate se stabilesc prin convenția părților, cu respectarea legislației române în vigoare.

Drepturile și obligațiile personalului societății se stabilesc de către conducerea operativă prin contractele de muncă, care vor fi întocmite cu respectarea legislației române în vigoare.

Plata salariilor se va face conform convenției părților, impozitul pe salarii și cota de asigurări sociale urmând a se calcula și vărsa conform legii române.

Capitolul V

Modificarea formei juridice - dizolvarea și lichidarea societății, litigii

Articolul 16

Modificarea formei juridice

Societatea va putea fi transformată în altă formă de societate prin hotărârea consiliului de administrație g| după obținerea aprobărilor legale prevăzute în legislația română.

Articolul 17

Dizolvarea societății

Dizolvarea societății va avea loc în următoarele situații:

  • la expirarea duratei de funcționare a societății, dacă consiliul de administrație și organele competente române nu aprobă prelungirea- funcționării acesteia;
  • imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societății;
  • pierderea a cel puțin 1/3 din capitalul social după ce s-a consumat fondul de rezervă, dacă consiliul de administrație nu decide completarea capitalului sau reducerea acestuia la suma rămasă, cu obținerea aprobărilor legale;
  • hotărârea consiliului de administrație;
  • falimentul.

Dizolvarea societății înainte de expirarea termenului de funcționare stabilit are efect față de terți numai după trecerea a 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.

Articolul 18

Lichidarea societății

În caz de dizolvare, societatea va fi lichidată.

Lichidarea se va face de către unu sau mai mulți lichidatori, numiți de consiliul de administrație dintre membrii acestuia sau alte persoane.

Din momentul intrării în funcție a lichidatorilor, mandatul celui care administrează societatea încetează, acesta nemaiputând întreprinde noi operațiuni în numele societății.

Lichidatorii au aceeași răspundere ca și administratorii.

Ei sunt datori, îndată după intrarea în funcție, ca împreună cu administratorul societății să facă un inventar, să evalueze bunurile societății, să încheie un bilanț care să constate situația exactă a activului și a pasivului social, semnându-le.

Lichidatorii sunt obligați să primească și să păstreze bunurile și evidențele societății încredințate de consiliul de administrație și să țină un registru cu toate operațiunile lichidării, în ordine cronologică.

Bilanțul de lichidare va fi supus spre aprobare consiliului de administrație al societății.

După aprobarea acestui bilanț se consideră că societatea a descărcat pe lichidatori de activitatea lor.

Înscrisul constatator întocmit în formă autentică de lichidatori, pe baza bilanțului, va fi înregistrat la Ministerul Finanțelor și va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

Articolul 19

Litigii

Litigiile societății cu persoane fizice sau juridice române sunt de competența instanțelor judecătorești din România.

Litigiile născute din raporturile contractuale dintre societate și persoanele juridice române sau străine pot fi soluționate și prin arbitraj. În acest caz, competența revine Comisiei de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Litigiile personalului angajat în societate, ivite în raporturile cu aceasta; se rezolvă în conformitate cu prevederile contractului de muncă și ale legislației în vigoare din România.

Dispoziții finale

Prezentul statut a fost întocmit la București și semnat azi 5.II.1990, în 4 exemplare în limba română; având toate aceeași forță juridică.


Hotărâre privind înființarea Societății Comerciale Bancare cu capital integral străin „Delta Banking Group” - S.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă înființarea, conform prevederilor Decretului-lege nr. 96/1990, a Societății Comerciale Bancare „Delta Banking Group” - societate pe acțiuni, persoană juridică română, cu sediul în București.

Art. 2. - Societatea bancară își va putea începe activitatea numai după obținerea autorizației eliberate de Banca Națională a României.

Art. 3. - Societatea Comercială Bancară „Delta Banking Group” - S.A. își va desfășura activitatea în conformitate cu prevederile legislației în vigoare în România.

Art. 4. - Capitalul social subscris este de 1.000.000.000 $ U.S.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 14 decembrie 1990 | Nr. 1313.


Hotărâre privind unele măsuri financiare în vederea asigurării echilibrului bugetar pe anul 1990

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Vărsămintele la buget din impozitul pe beneficiu aferente lunii decembrie 1990 se efectuează până la 25 decembrie 1990 la nivelul realizărilor acestora pe luna noiembrie 1990. Recalcularea și regularizarea acestor vărsăminte se vor face până la 25 ianuarie 1991, pe baza realizărilor anuale, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 741/1990.

Art. 2. - Soldurile bugetelor locale realizate la finele anului 1990 se regularizează integral cu bugetul rectificat pe anul 1990, prin reducerea subvențiilor acordate bugetelor respective în acest an sau prin vărsăminte din excedentele bugetelor centralizate ale județelor și municipiului București ale căror venituri proprii depășesc cheltuielile după caz, în condițiile stabilite de Ministerul Finanțelor.

Art. 3. - Dispozițiile bănești rezultate din valorificarea unor stocuri de la rezerva de stat, care nu se vor mai utiliza pentru constituirea rezervei respective, se încasează la bugetul republican până la 25 decembrie 1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 17 decembrie 1990 | Nr. 1314.


Hotărâre pentru modificarea unor dispoziții din Hotărârea Guvernului nr. 940/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Învățământului și științei

Guvernul României hotărăște:

Hotărârea Guvernului nr. 940/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Învățământului și Științei se modifică după cum urmează:

Art. 1. - Articolul 5 (3) va avea următorul cuprins: „Numărul maxim de posturi este de 403, exclusiv demnitarii.”

Art. 2. - Articolul 9 (1) va avea următorul cuprins: „Personalul încadrat la Ministerul Învățământului poate fi trecut la Ministerul Învățământului și Științei pe bază de concurs, fiind considerat transferat în interesul serviciului ”

Prim-ministru, Petre Roman | București, 21 decembrie 1990 | Nr. 1319.