Monitorul Oficial 112/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0112 - Partea I - Marți, 3 mai year::1994

Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților

Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Hotărârea Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților se modifică după cum urmează:

  • Se completează componența Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport (anexa nr. 9) cu domnul deputat Fekete Zsolt, din partea Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România.

p. Președintele Camerei Deputaților, Ion Rațiu | București, 25 aprilie 1994 | Nr. 16.


Hotărâre privind instituirea Comisiei speciale pentru elaborarea unei propuneri legislative cu privire la organizarea și funcționarea partidelor politice

În temeiul art. 61 alin. (4) din Constituția României și al art. 69 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se instituie Comisia specială pentru elaborarea propunerii legislative cu privire la organizarea și funcționarea partidelor politice, alcătuită din 11 deputați.

Componența nominală a comisiei este prevăzută în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Ședințele comisiei speciale prevăzute la art. 1 vor avea loc numai în zilele stabilite pentru activitatea în comisii, potrivit programului de lucru al Camerei Deputaților.

Art. 3. - Comisia specială prevăzută la art. 1 va redacta și va prezenta spre aprobare Camerei Deputaților proiectul propunerii legislative cu privire la organizarea și funcționarea partidelor politice în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 28 aprilie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Radu Berceanu | București, 28 aprilie 1994 | Nr. 17.


Anexă

Componența Comisiei speciale pentru elaborarea propunerii legislative cu privire la organizarea și funcționarea partidelor politice

  1. Ilie Nică - Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România
  2. Dumitru Pâslaru - Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România
  3. Ioan Diaconescu - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și al Partidului Ecologist Român
  4. Victor Babiuc - Grupul parlamentar al Partidului Democrat
  5. Petru Ioan - Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române
  6. Gheorghe Tokay - Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România
  7. Stelian Tănase - Grupul parlamentar liberal
  8. Dan Cristian Popovici - Grupul parlamentar al Partidului România Mare
  9. Feuzia Rușid - Grupul parlamentar al minorităților naționale,
  10. Tudor Mohora - Grupul parlamentar socialist
  11. Sergiu Cunescu - Grupul parlamentar social-democrat al Partidului Social Democrat Român.
Biroul comisiei
  1. Președinte - Ilie Nică, Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România
  2. Vicepreședinte - Victor Babiuc, Grupul parlamentar al Partidului Democrat
  3. Secretar - Feuzia Rușid, Grupul parlamentar al minorităților naționale.



Decrete

Decret privind rechemarea și acreditarea unor ambasadori

În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Art. 1. - Domnul Anton Vătășescu se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Franceză.

Art. 2. - Domnul Caius Traian Dragomir se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Franceză.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 2 aprilie 1994 | Nr. 47.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind alocarea și utilizarea din resursele bugetului de stat pe anul 1994 a fondurilor necesare finanțării lucrărilor la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În baza art. 25 din Legea nr. 94/1992, se autorizează alocarea și utilizarea din resursele bugetului de stat pe anul 1994 a sumei de 70 miliarde lei pentru obiective de investiții, care condiționează punerea în funcțiune a Unității nr. 1 de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1994 | Nr. 160.

Contrasemnează:

p. Ministrul industriilor,
Alexandru Stănescu,
secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind aprobarea Acordului de cooperare în domeniul turismului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Acordul de cooperare în domeniul turismului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru, semnat la București la 5 ianuarie 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1994 | Nr. 166.

Contrasemnează:

Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Acord de cooperare în domeniul turismului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru

Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru, denumite în cele ce urmează părți,
în dorința de a lărgi în continuare relațiile de prietenie dintre cele două țări pe baza egalității și a avantajului reciproc,
recunoscând importanța turismului pentru dezvoltarea relațiilor lor economice,
au convenit cele ce urmează:
Articolul 1

Părțile doresc în mod deosebit să întărească și să lărgească relațiile turistice dintre cele două țări, în scopul îmbunătățirii cunoașterii reciproce a modului de viață, a istoriei și culturii popoarelor lor, precum și pentru creșterea schimburilor lor economice bilaterale.

Cooperarea concretă în baza prezentului acord se desfășoară potrivit legislației părților și în cadrul limitelor bugetelor lor disponibile.

Articolul 2

Părțile, în funcție de reglementările lor în vigoare, vor simplifica formalitățile de călătorie în scopul dezvoltării traficului turistic dintre cele două țări.

Articolul 3

Părțile vor acorda atenție deosebită creșterii turismului dintre țările lor și anume: turism organizat și neorganizat, grupe specializate pe teme, precum congrese, simpozioane, expoziții, activități sportive, festivaluri de teatru și muzică.

Articolul 4

Părțile sunt favorabile unei mai strânse cooperări între autoritățile lor administrative și organizațiile de turism, precum și între alte organizații care participă la dezvoltarea turismului.

Articolul 5

Părțile consideră prioritară difuzarea informațiilor turistice pe cale de publicitate, reclamă, schimb de informații și materiale tipărite, filme și expoziții pentru a dezvolta și întări traficul turistic. În acest scop ele vor facilita importul de tipărituri sau de alte materiale necesare pentru târguri și expoziții turistice.

Articolul 6

Părțile consideră oportună adoptarea de măsuri vizând acordarea de asistență în domeniul pregătirii de personal în sectoarele hotelier și de turism și pentru încurajarea încheierii de înțelegeri și convenții între organizații publice și particulare privind pregătirea și aplicarea de studii și proiecte de dezvoltare turistică. Companiile cipriote vor fi încurajate, în special, să preia managementul și operarea de hoteluri și a altor întreprinderi turistice din România.

Ele vor sprijini, de asemenea, schimburile de informații și documentații tehnice privind:

  • resursele turistice;
  • metode și sisteme pentru formarea profesională;
  • acordarea de burse de studii în domeniul profesiunilor turistice;
  • studii și cercetări referitoare la protecția și conservarea resurselor naturale și culturale, ca atracții turistice;
  • legi și reglementări în domeniul turismului;
  • date statistice privind turismul.
Articolul 7

Părțile vor face eforturi să dezvolte în continuare cooperarea dintre autoritățile administrative de resort în cadrul organizațiilor internaționale de turism și vor face schimb de informații referitoare la realizările lor în acest domeniu.

Articolul 8

Părțile vor acorda atenție specială astfel ca autoritățile administrative de resort și organizațiile din sectorul de turism din ambele țări să efectueze schimb de informații, experiență, date și alte documentații privitoare la turism, în domeniul lor de competență.

Articolul 9

Pentru a facilita aplicarea prezentului acord, părțile vor constitui o comisie mixtă care se va întruni alternativ, în una dintre cele două țări, la date care vor fi convenite de comun acord de cele două părți.

Articolul 10

Prezentul acord va intra în vigoare după îndeplinirea procedurilor necesare prevăzute de legislația fiecărei părți contractante, data intrării în vigoare fiind data care semnifică îndeplinirea procedurilor de către ultima parte.

Acordul va deveni apoi operațional pentru o perioadă de 5 ani. Acordul va fi reînnoit, prin tacită reconducțiune, dacă nici una dintre părți nu-l denunță, prin notificare scrisă, cu 6 luni înainte de expirare.

La data intrării în vigoare a acestui acord, Acordul de colaborare în domeniul turismului dintre Guvernul Republicii Socialiste România și Guvernul Republicii Cipru, încheiat la Nicosia la 2 mai 1973, își va înceta valabilitatea.

Încheiat la București la 5 ianuarie 1994, în două exemplare originale, fiecare în limbile română și engleză, ambele texte fiind egal autentice. În caz de diferențe de interpretare, textul în limba engleză va prevala.

Pentru Guvernul României,
Dan Matei Agathon,
ministrul turismului
Pentru Guvernul Republicii Cipru,
Stelios Kiliaris,
ministrul comerțului și industriei


Hotărâre pentru modificarea anexei nr. 2 litera A la Hotărârea Guvernului nr. 809 din 28 decembrie 1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării și Tehnologiei

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Anexa nr. 2 (litera A) la Hotărârea Guvernului nr. 809/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării și Tehnologiei se modifică după cum urmează:

„Nr. crt. 6 Institutul Național de Inventică Iași Integral din venituri extrabugetare
Nr. crt. 11 Centrul Regional de Inovare, Implementare și Aplicare a Invențiilor Tîrgu Mureș Integral din venituri extrabugetare
Nr. crt. 12 Centrul Regional de Inovare, Implementare și Aplicare a Invențiilor Iași Integral din venituri extrabugetare
Nr. crt. 13 Centrul Regional de Inovare, Implementare și Aplicare a Invențiilor Craiova Integral din venituri extrabugetare”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 aprilie 1994 | Nr. 174.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei,
Doru Dumitru Palade
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind instituirea pazei militare la sediul institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” și suplimentarea, în acest scop, a efectivelor Ministerului de Interne

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă instituirea pazei militare, cu efective aparținând Ministerului de Interne, la sediul Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” din municipiul București, șos. Vitan Bârzești nr. 9, sectorul 4.

Art. 2. - Pentru asigurarea pazei militare a obiectivului prevăzut la art. 1, efectivele Ministerului de Interne - Comandamentul trupelor de jandarmi - se suplimentează cu 21 posturi, din care un post de ofițer și 20 posturi de subofițeri.

Art. 3. - Cheltuielile determinate de punerea în aplicare a prezentei hotărâri se vor asigura prin bugetul Ministerului de Interne.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 aprilie 1994 | Nr. 175.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății,
Iulian Mincu
Ministru de interne,
Doru Ioan Tărăcilă
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind numirea unui consul general

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Domnul Romul Pătru Bena se numește în calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Toronto - Canada.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 aprilie 1994 | Nr. 176.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind aprobarea asocierii României la Programul de cooperare în domeniul audiovizualului „Eureka Audiovizual” și la Observatorul Audiovizual European și alocarea fondurilor necesare pentru plata contribuției României pe anul 1993

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă asocierea României la Programul de cooperare în domeniul audiovizualului „Eureka Audiovizual” și la Observatorul Audiovizual European.

Art. 2. - Plata cotizațiilor pe anul 1993, în sumă de 7.032,20 ECU, precum și a cotizațiilor pe anii următori la Programul de cooperare în domeniul audiovizualului „Eureka Audiovizuala” și la Observatorul Audiovizual European se suportă din bugetul Secretariatului General al Guvernului, modificându-se corespunzător prevederile bugetare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 aprilie 1994 | Nr. 188.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu



Diverse

Rectificare

La Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încheiat la Washington la 15 iunie 1992, ratificat prin Legea nr. 89/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 6 august 1992, se fac următoarele rectificări:

  • În paragraful 2 din anexa nr. 2 „Descrierea proiectului” la acordul de împrumut, în locul cuvintelor „... activităților întreprinderilor de prelucrare agricolă în domeniul marketingului și al serviciilor ...” se va citi „... activităților întreprinderilor de prelucrare a produselor agricole, marketing și servicii ...", iar paragraful 3 din aceeași anexă „Proiectul va fi tras până la 30 iunie 1997” se va citi „Proiectul se prevede să fie terminat până la 30 iunie 1997”.
  • Expresia „proiectul de acord” se va citi „acordul de proiect” ori de câte ori apare în textul acordului de împrumut.