Monitorul Oficial 124/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0124 - Partea I – Miercuri, 21 iunie year::1995


Legi și decrete

Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/1995 privind acordarea de către stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, de garanții pentru credite bancare pe termen scurt

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 5 din 20 ianuarie 1995 privind acordarea de către stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, de garanții pentru credite bancare pe termen scurt emisă în temeiul art. 1 lit. c) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 21 din 31 ianuarie 1995, cu următoarele modificări:

  • Articolul unic va avea următorul cuprins:

„Articol unic. - Se autorizează Ministerul Finanțelor să emită garanții în numele și în contul statului pentru creditele interne pe termen scut contractate de agenții economici de la băncile comerciale pentru constituirea stocurilor de materii prime strategice, stabilite prin hotărâri ale Guvernului, necesare perioadei de iarnă, pentru lucrările agricole, precum și pentru realizarea programului de restructurare a societăților comerciale."


Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 5 iunie 1995 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 5 iunie 1995 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 17 iunie 1995 | Nr. 56.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/1995 privind acordarea de către stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, de garanții pentru credite bancare pe termen scurt

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/1995 privind acordarea de către stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, de garanții pentru credite bancare pe termen scurt și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 14 iunie 1995 | Nr. 176.


Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/1995 privind aprobarea efectuării unor cheltuieli din bugetul de stat și a regularizării diferențelor de curs valutar și de preț înregistrate din decontarea importurilor critice finanțate din împrumuturile externe guvernamentale

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 6 din 20 ianuarie 1995 privind aprobarea efectuării unor cheltuieli din bugetul de stat și a regularizării diferențelor de curs valutar și de preț înregistrate din decontarea importurilor critice finanțate din împrumuturile externe guvernamentale, emisă în temeiul art. 1 lit. b) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 31 ianuarie 1995.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 6 iunie 1995 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 18 aprilie 1995 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 17 iunie 1995 | Nr. 57.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/1995 privind aprobarea efectuării unor cheltuieli din bugetul de stat și a regularizării diferențelor de curs valutar și de preț înregistrate din decontarea importurilor critice finanțate din împrumuturile externe guvernamentale

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/1995 privind aprobarea efectuării unor cheltuieli din bugetul de stat și a regularizării diferențelor de curs valutar și de preț înregistrate din decontarea importurilor critice finanțate din împrumuturile externe guvernamentale și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 14 iunie 1995 | Nr. 177.


Lege pentru modificarea și completarea articolului 25 din Legea arendării nr. 16/1994

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Articolul 25 din Legea arendării nr. 16/1994 se modifică și se completează după cum urmează:

1. Alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

"Persoanele fizice, cărora le-a fost stabilită calitatea de acționar în baza prevederilor art. 36 din Legea nr. 18/1991, pot opta, până la data de 1 octombrie 1995, pentru calitatea de locator, în condițiile legii."

2. După alineatul 1 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„Societățile comerciale agricole vor încunoștința în scris, până la data de 1 septembrie 1995, pe acționarii care nu și-au manifestat opțiunea în sensul prevederilor alin. 1, despre termenul limită pentru comunicarea opțiunii.”

3. Alineatele 2, 3 și 4 ale articolului 25 devin alineatele 3, 4 și 5 ale aceluiași articol.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 5 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Senatului, Ion Solcanu

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 5 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 17 iunie 1995 | Nr. 58.


Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea articolului 25 din Legea arendării nr. 16/1994

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru modificarea și completarea articolului 25 din Legea arendării nr. 16/1994 și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 14 iunie 1995 | Nr. 178.


Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/1995 privind unele măsuri referitoare la regimul vamal al mașinilor, utilajelor și instalațiilor importate în cadrul tranzacțiilor de leasing, precum și la regimul vamal al materiilor prime, pieselor de schimb, materialelor și componentelor folosite în producția proprie a unor agenți economici

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 12 din 31 ianuarie 1995 privind unele măsuri referitoare la regimul vamal al mașinilor, utilajelor și instalațiilor importate în cadrul tranzacțiilor de leasing, precum și la regimul vamal al materiilor prime, pieselor de schimb, materialelor și componentelor folosite în producția proprie a unor agenți economici, emisă în temeiul art. 1 lit. e) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 3 februarie 1995.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 31 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 18 aprilie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan

București, 17 iunie 1995 | Nr. 59.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/1995 privind unele măsuri referitoare la regimul vamal al mașinilor, utilajelor și instalațiilor importate în cadrul tranzacțiilor de leasing, precum și la regimul vamal al materiilor prime, pieselor de schimb, materialelor și componentelor folosite în producția proprie a unor agenți economici

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/1995 privind unele măsuri referitoare la regimul vamal al mașinilor, utilajelor și instalațiilor importate în cadrul tranzacțiilor de leasing, precum și la regimul vamal al materiilor prime, pieselor de schimb, materialelor și componentelor folosite în producția proprie a unor agenți economici, și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 14 iunie 1995 | Nr. 179.


Declarații

Declarația Senatului României privind integrarea țării în structurile politice, strategice și economice euroatlantice

Senatul adoptă prezenta declarație.

1. Senatul României își reafirmă voința politică de a acționa în vederea integrării țării în structurile politice, economice și strategice euroatlantice, considerând că aceasta reprezintă un obiectiv politic major, o importantă garanție a apărării intereselor naționale și un sprijin nemijlocit pentru evoluția democratică, pluralistă a societății românești.

2. Senatul României apreciază inițiativa constituirii Comisiei de elaborare a Strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, precum și eforturile acesteia pentru realizarea obiectivului propus și solicită Guvernului să ia toate măsurile pentru ca, până la sfârșitul lunii iunie a anului 1995, să fie depusă cererea oficială de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

3. Senatul României consideră că armonizarea legislației țării noastre cu legislația comunitară constituie un factor esențial pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană și cere Guvernului să adopte măsurile necesare pentru a transmite Parlamentului proiectele de legi necesare în acest sens, cât mai urgent posibil.

4. Senatul României este convins că securitatea națională și integritatea teritorială a țării noastre sunt strâns legate de conectarea structurilor de securitate ale României la cele ale N.A.T.O. și Uniunii Europene. În acest cadru, Senatul României sprijină participarea instituțiilor guvernamentale din România la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic, la Parteneriatul pentru Pace și la reuniunile Uniunii Europei Occidentale.

5. Senatul României se pronunță ferm pentru integrarea țării noastre în N.A.T.O., încă din prima etapă a extinderii Alianței, și declară că această integrare nu este îndreptată împotriva nici unui stat și că servește proceselor democratice, stabilității și progresului economic și social în România. Se solicita Guvernului să întreprindă toate demersurile pe care le consideră necesare în vederea atingerii acestui obiectiv.

6. Senatul României cere Guvernului să depună, în continuare, toate eforturile pentru finalizarea negocierii tratatelor de bază cu țările vecine, având în vedere interesele țării noastre de integrare în structurile euroatlantice, cât și necesitatea asigurării securității, independenței naționale și integrității teritoriale, în condițiile respectării ordinii constituțional-democratice din România.

7. Senatul României cere delegațiilor sale la Adunarea Atlanticului de Nord, Adunarea Parlamentară a Uniunii Europei Occidentale și la Comitetul Parlamentar Mixt România-Uniunea Europeană să întreprindă măsurile ce se impun în vederea promovării obiectivelor prioritare ale României de integrare cât mai urgentă a țării în aceste structuri.

8. Senatul României cheamă Parlamentele naționale ale țărilor membre N.A.T.O., Uniunii Europei Occidentale și ale Uniunii Europene, precum și Parlamentul European să sprijine îndeaproape eforturile României de a se integra în aceste structuri euroatlantice, ceea ce va contribui în mod decisiv la consolidarea și dezvoltarea democrației și reformei în țara noastră, la asigurarea securității și stabilității în Europa Centrală.

9. Senatul României cheamă reprezentanții posturilor naționale de radio și televiziune, ai întregii mass-media românești să sprijine, prin forme și mijloace specifice, procesul de informare și educare a populației țării în legătura cu necesitatea, exigențele, standardele și eforturile integrării în structurile euroatlantice, precum și în legătură cu măsurile practice ce se impun a fi aplicate într-un timp istoric scut.


Această declarație a fost adoptată în ședința Senatului din 15 iunie 1995.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman | București, 15 iunie 1995 | Nr. .


Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind instituirea Comisiei speciale pentru avizarea proiectului de lege privind cadastrul general și publicitatea imobiliară

În temeiul art. 61 alin. (4) din Constituția României și al art. 69 din Regulamentul Camerei Deputaților,

Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se instituie Comisia specială pentru avizarea proiectului de lege privind cadastrul general și publicitatea imobiliară, alcătuită din 11 deputați.

Componența nominală a comisiei și biroul acesteia sunt prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Comisia specială prevăzută la art. 1 va depune raportul asupra proiectului de lege privind cadastrul general și publicitatea imobiliară până la data de 21 iunie 1995.


Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 15 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Radu Berceanu | București, 15 iunie 1995 | Nr. 23.


Anexă

Componența Comisiei speciale pentru avizarea proiectului de lege privind cadastrul general și publicitatea imobiliară

  1. Aurel Știrbu - Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România
  2. Marian Dumitriu - Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România
  3. Gheorghe Roman - Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România
  4. Petru Șteolea - Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române
  5. Dan Cristian Popovici - Grupul parlamentar al Partidului România Mare
  6. Dumitru Drăguț - Grupul parlamentar socialist
  7. Mircea Ciumara - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și al Partidului Ecologist Român
  8. Mihai Chiriac - Grupul parlamentar al Partidului Democrat
  9. Lazar Madaras - Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România
  10. Nestor Calin - Grupul parlamentar social-democrat al Partidului Social Democrat Român
  11. Gheorghe Toduț - Grupul parlamentar al Partidului Liberal'93 și al Partidului Alianței Civice

Componența biroului comisiei

Președinte: Aurel Știrbu - Grupul parlamentar al Partidului Democrației Sociale din România

Vicepreședinte: Mihai Chiriac - Grupul parlamentar al Partidului Democrat

Secretar: Petru Șteolea - Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 1995 al Regiei Autonome „Unifarm”, regie de interes național de sub autoritatea Ministerului Sănătății

În temeiul art. 45 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1995 al Regiei Autonome "Unifarm”, regie de interes național de sub autoritatea Ministerului Sănătății, prevăzut în anexa nr. I.

Indicatorul de măsurare a creșterii productivității muncii este cel prevăzut în anexa nr. II.

Defalcarea pe trimestre a indicatorilor înscriși în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome „Unifarm” se aprobă de către Ministerul Sănătății, cu respectarea prevederilor anuale.

Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome "Unifarm”, prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre, reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate și numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor.

În cazurile în care în execuția bugetului de venituri și cheltuieli se înregistrează abateri în plus sau în minus ale veniturilor aprobate, Regia Autonomă „Unifarm” poate majora sau diminua, proporțional cu gradul de realizare a veniturilor, nivelul cheltuielilor materiale aferente acestora.

Art. 3. - Regia Autonomă „Unifarm” va elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea costurilor de producție, restructurarea unor activități și creșterea profitabilității.

Ministerul Sănătății va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii, iar în raport cu concluziile, va hotărî oportunitatea menținerii în funcție a managerului regiei și a membrilor consiliului de administrație și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității acesteia.

Art. 4. - Nerespectarea prevederilor art. 2 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Art. 5. - Contravenția se constată și amenda se aplică de către organele de control financiar ale statului, împuternicite potrivit legii, persoanelor găsite răspunzătoare de nerespectarea prezentei hotărâri.

Art. 6. - Anexele nr. I și II fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se transmit Ministerului Sănătății.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 iunie 1995 | Nr. 398.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu


Hotărâre pentru aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 1995 ale regiilor autonome de interes național de sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului

În temeiul art. 45 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă bugetele de venituri și cheltuieli pe anul 1995 ale regiilor autonome de interes național de sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, prevăzute în anexele nr. I.1 - I.3 la prezenta hotărâre.

Indicatorii de măsurare a creșterii productivității muncii, respectiv a eficienței economice, sunt cei prevăzuți în anexele nr. II.1 - II.3.

Defalcarea pe trimestre a indicatorilor înscriși în bugetele de venituri și cheltuieli ale regiilor autonome de interes național se aprobă de către Secretariatul General al Guvernului, cu respectarea prevederilor legale.

Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetele de venituri și cheltuieli ale regiilor autonome prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate și numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Secretariatului General al Guvernului, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor.

În cazurile în care în execuția bugetului de venituri și cheltuieli se înregistrează abateri în plus sau în minus ale veniturilor aprobate, regiile autonome pot modifica, proporțional cu gradul de realizare a veniturilor, nivelul cheltuielilor materiale aferente acestora.

Art. 3. - Regiile autonome de interes național vor elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea costurilor de producție, restructurarea unor activități și creșterea profitabilității.

Secretariatul General al Guvernului va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii, iar în raport cu concluziile, va hotărî oportunitatea menținerii în funcție a managerilor regiilor și a membrilor consiliilor de administrație și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității regiilor în cauză.

Art. 4. - Nerespectarea prevederilor art. 2 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Art. 5. - Contravenția se constată și amenda se aplică de către organele de control financiar ale statului, împuternicite potrivit legii, persoanelor găsite răspunzătoare de nerespectarea prezentei hotărâri.

Art. 6. - Anexele nr. I.1 - I.3 și II.1 - II.3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se transmit Secretariatului General al Guvernului.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 iunie 1995 | Nr. 419.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu