Monitorul Oficial 13/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0013 - Partea I - Joi, 28 ianuarie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind autorizarea funcționării în România a Filialei Asociației „Misionarele Carității” India

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se autoriză funcționarea pe teritoriul României a unei filiale a persoanei juridice de drept privat, umanitare, nepatrimoniale Asociația „Misionarele Carității”, cu sediul principal în India, Calcutta 54 A, Lower Circular Road (Acharya Jagardish Chandra Bose Road), fiind recunoscută după legislația Statului India.

Art. 2. - Filiala persoanei juridice de drept privat Asociația „Misionarele Carității” va avea sediul în municipiul București, str. Milcov nr. 2-4, sectorul 1.

Filiala va funcționa potrivit obiectului său de activitate prevăzut în statut și împuternicirii acordate de conducerea Asociației „Misionarele Carității”, cu respectarea legislației române.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 4. - Filiala Asociației „Misionarele Carității” va beneficia, pentru realizarea obiectului său de activitate în România, de toate drepturile prevăzute de legislația română.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 6 noiembrie 1992 | Nr. 710.

Contrasemnează:

Ministrul justiției,
Mircea Ionescu-Quintus
Ministrul sănătății,
Mircea Maiorescu


Anexă

„Misionarele Carității” - Filiala Română

Statut
Articolul 1
Denumirea

Asociația „Misionarele Carității”, persoană juridică de drept privat cu caracter nepatrimonial, având sediul în India, Calcutta - 700016, 54 A, Lower Circular Road (Acharya Jagardish Chandra Bose Road), înființează o filială pe teritoriul României, cu denumirea „Misionarele Carității - Maica Tereza” - Filiala Română.

Articolul 2
Sediul

Sediul filialei este în București, str. Milcov nr. 2-4, sectorul 1.

Sediul poate fi schimbat în orice alt loc din România pe baza hotărârii consiliului de conducere al filialei.

Filiala poate avea birouri și agenții în alte localități din România.

Articolul 3
Scopul

„Misionarele Carității” - Filiala Română are drept scop acordarea de ajutor gratuit celor mai săraci dintre săraci, indiferent de credință, rasă, naționalitate și cultură.

Principalele acțiuni pe care aceasta le va desfășura, pentru realizarea scopului său, sunt:

  • să îngrijească bolnavi și muribunzi;
  • să adune și să-i învețe carte pe micii vagabonzi (copiii străzii);
  • să viziteze și să aibă grijă de cerșetori, pacienții leproși și copiii acestora;
  • să îngrijească pe cei nedoriți, neiubiți și singuri pe lume.

În realizarea scopului său, filiala va organiza case pentru:

  • copii abandonați și copii handicapați fizic sau psihic;
  • bolnavi săraci și muribunzi;
  • pacienți leproși, incluzând și centre de reabilitare;
  • drogați și alcoolici;
  • pentru adăposturi de noapte, pentru cei fără locuințe.

În aceste case îi va aduce pe șchiopi, orbi, invalizi, incurabili și orice persoană abandonată.

Filiala va avea:

  • case de zi și centre pentru copii;
  • subunități pentru adulți care suferă de tuberculoză;
  • clinici mobile de prim-ajutor și medicamente de bază generale pentru tratament;
  • clinici mobile separate pentru tratamentul bolnavilor de lepră;
  • centre de planing familial natural pentru instruirea celor săraci cu privire la demnitatea, datoria dragostei conjugale, pentru a deveni părinți plini de răspundere pentru familia lor;
  • școli la periferii;
  • centre de instruire profesională pe meserii;
  • centre de ajutor pentru distribuirea gratuită de hrană și îmbrăcăminte;
  • centre pentru tineret.
Articolul 4
Durata

„Misionarele Carității” - Filiala Română are o durată nelimitată.

Articolul 5
Componența

„Misionarele Carității” - Filiala Română este fondată de organizația mondială „Misionarele Carității”, condusă de Maica Tereza Bojaxhiu M.C.

Membrii filialei pot fi persoane fizice, precum și juridice, legal constituite, care aderă la scopul filialei și la prevederile prezentului statut.

Orice angajare publică sau orice propagandă străină de scopul filialei este interzisă.

Articolul 6
Organe de conducere

Organul de conducere al Filialei Române „Misionarele Carității” este consiliul de conducere.

Primul consiliu de conducere este numit de fondatorul filialei și cuprinde cel mult trei directori.

Președintele consiliului de conducere este reprezentantul direct și permanent al fondatorului.

Numirea directorilor se face pe o perioadă de un an.

Consiliul de conducere numește din rândul său un administrator, care desfășoară activitatea de gestiune și reprezintă filiala în raporturile cu terții, alături de președintele consiliului de conducere al filialei.

Hotărârile consiliului se adoptă prin vot.

În caz de egalitate de voturi, votul reprezentantului fondatorului este decisiv.

Fondatorul sau reprezentantul său direct și permanent poate cere demisia consiliului de conducere sau îl poate demite pentru orice motive temeinice legate de activitatea depusă.

Articolul 7
Patrimoniul

Patrimoniul filialei se compune din bunuri mobile și imobile, mijloace bănești, obținute din contribuția membrilor filialei, venituri din bunurile acestora, donații, daruri, manuale, legate, subvenții sau din orice alte surse prevăzute de lege, obținute din țară sau din străinătate, destinate să folosească exclusiv realizării scopurilor filialei.

La data constituirii filialei, patrimoniul acesteia este compus din suma de 200 D.M. avansată de fondator și bunuri mobile și imobile.

„Misionarele Carității” - Filiala Română dispune de conturi curente în lei și în valută deschise la bănci din România și își organizează propria contabilitate în acord cu prevederile legii române.

Filiala desfășoară activități fără scop patrimonial, acționând dezinteresat.

Mijloacele disponibile ale filialei pot fi folosite numai pentru scopurile prevăzute în prezentul statut, excluzând favorizarea unor persoane prin cheltuieli străine scopului filialei.

Nici un membru al filialei, al consiliului de conducere sau funcționar al filialei și nici o persoană fizică sau juridică nu pot beneficia parțial sau integral de bunurile filialei.

Articolul 8
Dizolvarea filialei

Dizolvarea filialei se poate decide de fondatorul său sau de consiliul de conducere, cu acordul expres al fondatorului.


Lichidarea patrimoniului filialei se va face de către persoane împuternicite de fondator sau reprezentantul său direct și permanent, cu respectarea legislației române.

Activul net rezultat în urma lichidării va reveni așezămintelor create de către „Misionarele Carității” - Filiala Română, conform dispozițiilor exprese ale fondatorului sau ale consiliului de conducere al Filialei Române „Misionarele Carității”.

Articolul 9
Dispoziții finale

„Misionarele Carității” - Filiala Română va respecta în întreaga sa activitate legislația română.

Prevederile prezentului statut se completează cu dispozițiile Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice, cu modificările ulterioare, și ale Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internațional privat.


Hotărâre privind autorizarea funcționării în România a persoanei juridice de drept privat, fără scop lucrativ, INDIVIDUELL MÄNNSKÖHJALP - AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se autoriză funcționarea pe teritoriul României a persoanei juridice de drept privat, fără scop lucrativ, organizația de binefacere INDIVIDUELL MÄNNSKÖHJALP - AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL, cu sediul în Suedia, județul Malmöhus, localitatea Lund, cu domiciliul ales în România, municipiul București, b-dul Nicolae Bălcescu nr. 25, etaj 1, apartament 21, sectorul 1.

Art. 2. - Persoana juridică de drept privat INDIVIDUELL MÄNNSKÖHJALP - AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL va funcționa în România, potrivit obiectului său de activitate și celorlalte prevederi ale statutului propriu, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre, cu respectarea legislației române.

Art. 3. - Persoana juridică de drept privat INDIVIDUELL MÄNNSKÖHJALP - AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL va beneficia în România de toate drepturile prevăzute de legislația română.

Art. 4. - Anexa face parte integrantă din hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 14 noiembrie 1992 | Nr. 736.

Contrasemnează:

Ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Secretar de stat în Secretariatul de Stat pentru Handicapați,
Rodica Munteanu
Secretar de stat în Secretariatul de Stat pentru Culte,
Gheorghe Vlăduțescu


Anexă

Statutul[1] organizației Individuell Männsköhjalp (IM) - Ajutor Umanitar Individual

Formulat cu ocazia congresului ce a avut loc în orașul Linköping la data de 29 mai 1944, cuprinzând și modificările și completările aduse la adunarea generală anuală din Lund, la 12 noiembrie 1988.

1. Ideile de bază ale organizației Individuell Männsköhjalp - Ajutor Umanitar Individual sunt de a uni creștini din Europa pentru o activitate misionară, într-o formă de ajutorare sufletească și materială a oamenilor săraci, neajutorați, fără a ține cont de rasă, naționalitate, de ideile lor politice sau religioase.

În principiu, ajutorul va fi realizat în domeniul îngrijirii bolnavilor și a oamenilor bătrâni, educării și școlarizării copiilor și tinerilor.

2. Ajutorul material sau sufletesc ce urmează să fie prestat de IM va fi realizat în mare măsură direct de la om la om. Activitatea IM-ului se bazează pe credința oamenilor și bunătatea creștinilor și, de aceea, are un caracter umanitar religios.

3. Dreptul la vot îl pot primi acele persoane fizice sau juridice care în cursul anului au ajutat activitatea IM-ului, au dăruit diferite bunuri în valoarea stabilită la adunarea precedentă. Unul dintre criteriile pentru ca o persoană să aibă dreptul la vot este ca aceasta să anunțe prezenta sa cu cel puțin 3 zile înainte de începerea adunării generale.

4. Activitatea IM-ului este condusă de un comitet de conducere. Comitetul este alcătuit dintr-un președinte și 6-10 membri permanenți, precum și 4 supleanți. Președintele este ales pe o perioadă de un an. Restul membrilor, inclusiv supleanții, se aleg pe o perioadă de 2 ani. Conducerea poate să ia o hotărâre numai dacă la adunare sunt prezenți mai mult decât jumătate din membri. Dacă numărul voturilor „pentru” și „împotrivă” este egal, atunci președintele este cel care decide. Jumătate din membri și supleanți sunt aleși în fiecare an.

5. Activitatea și situația economică a IM-ului sunt urmărite și controlate de către 2 revizori permanenți și 2 supleanți.

6. Așa-numitul „comitet de lucru” este format din 3 delegați numiți de conducere, care, totodată, delimitează sarcinile acestuia. Conducerea IM-ului are sarcina de a angaja personalul necesar pentru desfășurarea activităților. Totodată, elaborează raportul anual privind munca desfășurată în anul precedent și raportul economic, care trebuie să fie controlat de către revizori cel puțin cu o lună înaintea începerii adunării generale anuale. Conducerea este însărcinată și cu rezolvarea problemelor financiare ale instituției, de exemplu: împrumuturi, cumpărarea-vânzarea mijloacelor mobile și imobile.

7. Perioada de raportare privind activitatea desfășurată este între 1 ianuarie și 31 decembrie ale fiecărui an calendaristic.

8. Conducerea stabilește locul și data convocării adunării generale, ce trebuie aduse la cunoștința celor convocați cu cel puțin 3 săptămâni înaintea începerii acesteia, care trebuie să aibă loc înainte de luna iunie.

Ordinea de zi trebuie să conțină următoarele:

  1. raportul conducerii și al revizorilor privind activitatea desfășurată în cursul anului precedent;
  2. alegerea conducerii și a revizorilor, respectiv a unui comitet format din 5 persoane, care va supraveghea bunul mers al alegerilor;
  3. stabilirea cotizației anuale;
  4. discutarea diverselor probleme ce au fost aduse la cunoștința conducerii cu cel puțin două luni înaintea începerii adunării generale.
  5. propunerile comitetului de lucru trebuie publicate în ziarul intern înaintea începerii adunării generale.

9. Orice modificare privind statutul trebuie discutată și acceptată de cel puțin 2/3 din delegații prezenți la adunare. Propunerile privind modificările trebuie prezentate conducerii înaintea adunării generale, care are obligația să le studieze și să-și exprime părerea asupra lor.

10. Pentru a lua o hotărâre privitoare la încetarea activității IM-ului este nevoie ca cel puțin 2/3 din delegații prezenți la două adunări generale consecutive să accepte această hotărâre. După încetarea activității IM-ului și compensarea personalului pentru munca depusă, toate bunurile mobile și imobile ce au fost în posesia organizației vor fi transferate la o organizație sau instituție cu profil similar, pentru ca acestea să fie folosite pentru ajutorarea oamenilor neajutorați.



Referințe

  1. Traducere.