Monitorul Oficial 132/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::0132 - Partea I - Vineri, 30 iunie year::1995
Legi și decrete
Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 11/1995 privind măsuri comerciale specifice rezervelor materiale naționale pentru împrospătarea produselor și valorificarea celor disponibile
- Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 11 din 27 ianuarie 1995 privind măsuri comerciale specifice rezervelor materiale naționale pentru împrospătarea produselor și valorificarea celor disponibile, emisă în temeiul art. 1 lit. h) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 3 februarie 1995, cu următoarele modificări:
1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
„Art. 2. - Instituțiile publice sunt exceptate, pentru cantitățile de produse necesare consumului propriu, cumpărate din rezervele materiale naționale, de la procedura organizării licitațiilor publice prevăzută în Ordonanța Guvernului nr. 12/1993.”
2. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
„Art. 8. - Administrația Națională a Rezervelor Materiale, cu avizul Ministerului Finanțelor, poate reeșalona pană la 31 decembrie 1995 plata sumelor restante ce i se cuvin de la agenții economici care au preluat pană la 31 decembrie 1994 produse ajunse la limita termenului de păstrare cu pericol de depreciere calitativă; pe perioada reeșalonării nu se percep penalități de întârziere."
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 11/1995 privind măsuri comerciale specifice rezervelor materiale naționale pentru împrospătarea produselor și valorificarea celor disponibile
- În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
- Președintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 11/1995 privind măsuri comerciale specifice rezervelor materiale naționale pentru împrospătarea produselor și valorificarea celor disponibile și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 14/1995 privind unele măsuri pentru stimularea realizării de obiective complexe și a producției cu ciclu lung de fabricație, destinate exportului
- Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 14 din 31 ianuarie 1995 privind unele măsuri pentru stimularea realizării de obiective complexe și a producției cu ciclu lung de fabricație, destinate exportului, emisă în temeiul art. 1 lit. d) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 3 februarie 1995.
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 14/1995 privind unele măsuri pentru stimularea realizării de obiective complexe și a producției cu ciclu lung de fabricație, destinate exportului
- În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
- Președintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 14/1995 privind unele măsuri pentru stimularea realizării de obiective complexe și a producției cu ciclu lung de fabricație, destinate exportului, și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Hotărâre privind validarea unui mandat de deputat
- În temeiul art. 67 alin. (1) din Constituția României, al art. 66 alin. (9) și al art. 68 alin. (3) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și având în vedere Raportul Comisiei de validare,
- Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Se validează mandatul de deputat al domnului Daniel George Costache, ales în Circumscripția electorală nr. 41 București, mandat devenit vacant ca urmare a demisiei doamnei deputat Florica Ionea.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind acordarea unor ajutoare umanitare populației afectate de inundațiile din județele Olt și Teleorman
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se acordă un ajutor umanitar gratuit populației afectate de inundațiile din județele Olt și Teleorman, constând în alimente, produse, bunuri și materiale de construcții și de reparat case, în valoare de circa 350 milioane lei.
Art. 2. - În temeiul art. 8 alin. 4 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele materiale naționale, se aprobă scoaterea definitivă, cu titlu gratuit, din rezervele materiale naționale a cantităților de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, destinate populației sinistrate din județele Olt și Teleorman.
Art. 3. - Administrația Națională a Rezervelor Materiale va scădea din gestiune, prin contul de finanțare, cantitățile de produse, bunuri și materiale scoase din rezervele materiale naționale conform prezentei hotărâri, pe baza avizului de însoțire a mărfii și a procesului-verbal de predare-primire semnat de către reprezentanții desemnați de prefecturi la ridicarea acestora din unitățile teritoriale subordonate Administrației Naționale a Rezervelor Materiale sau de la agenții economici depozitari.
Finanțarea acumulării pentru reîntregirea acestor stocuri, în limita nivelurilor aprobate prin nomenclator, se asigură de către Administrația Națională a Rezervelor Materiale, din disponibilul creat în condițiile art. 8 din Legea nr. 82/1992.
Art. 4. - Transportul produselor, al bunurilor și materialelor prevăzute în anexă, de la unitățile teritoriale subordonate Administrației Naționale a Rezervelor Materiale sau de la agenții economici depozitari până la zonele sinistrate, se va efectua cu mijloace auto puse la dispoziție prin grija prefecturilor județelor Olt și Teleorman sau pe calea ferată, prin grija Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române".
Transportul pe calea ferată și cel cu mijloace proprii ale Administrației Naționale a Rezervelor Materiale până la stația de destinație indicată de prefecturile județelor Olt și Teleorman se suportă de Administrația Națională a Rezervelor Materiale.
Distribuirea produselor, a bunurilor și materialelor către populația sinistrată se va face de către persoanele anume împuternicite de prefecturile județelor Olt și Teleorman. Schimbarea, sub orice formă, a destinației produselor, a bunurilor și materialelor acordate ca ajutoare din rezervele materiale naționale este interzisă și atrage răspunderea civilă, administrativă, disciplinară sau penală, după caz.
Art. 5. - Modul de distribuire a produselor, a bunurilor și materialelor scoase din rezervele materiale naționale în condițiile prezentei hotărâri va fi justificat de către prefecturile județelor Olt și Teleorman conform prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 371/1993 privind acordarea, în primă intervenție, a ajutoarelor umanitare populației sinistrate, ca urmare a unor situații excepționale. Documentele justificative privind distribuirea vor fi păstrate la sediul prefecturilor județelor Olt și Teleorman, în vederea punerii lor la dispoziția organelor de control abilitate.
Art. 6. - Se completează programul de acumulări de produse rezerve materiale naționale (anexa nr. 2/D), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 00334/1995, cu produsul „Carton bitumat” în cantitate de 30 mii m2.
Acumularea cantității de 30 mii m2 carton bitumat se face în limita sumelor totale alocate Administrației Naționale a Rezervelor Materiale pe anul 1995.
Contrasemnează: Administrația Națională a Rezervelor Materiale, |
Anexă
produselor, a bunurilor și materialelor aprobate a fi scoase definitiv, cu titlu gratuit, din rezervele materiale naționale, pentru ajutorarea populației afectate de inundațiile din județele Olt și Teleorman
Județul Olt
- Conserve din carne: 1,5 tone
- Zahăr tos: 2 tone
- Ulei comestibil din floarea-soarelui: 2 tone
- Paturi: 700 buc.
- Dosuri de saltele: 1.500 buc.
- Lenjerie de pat (două cearșafuri + o față de pernă): 700 seturi
- Detergent: 700 kg
- Ciment: 40 tone
- Var: 15 tone
- Cărămidă: 20.000 buc.
- Cherestea de rășinoase: 21 m3
- Cherestea de foioase: 39 m3
- Carton bitumat: 15.000 m2
- Ambalaje
Județul Teleorman
- Ciment: 300 tone
- Cherestea de rășinoase: 20 m3
- Cărămidă: 62.400 buc.
- Var: 20 tone
- Lemn rotund de rășinoase: 30 m3
- Geamuri: 4.000 m2
- Carton bitumat: 11.000 m2
- Motorină: 20 tone
- Benzină: 5 tone
- Ambalaje
Hotărâre privind acordarea unui ajutor umanitar populației sinistrate din orașul Băilești, județul Dolj
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se acordă un ajutor umanitar gratuit populației sinistrate din orașul Băilești, județul Dolj, afectată de căderile de grindină din luna iunie 1995, în valoare de circa 200 milioane lei, constând în 351.000 bucăți țigle și coame, 40 tone tablă zincată, 1.300 m2 geam tras, inclusiv transportul pe calea ferată.
Art. 2. - În temeiul art. 8 alin. 4 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele materiale naționale, se aprobă scoaterea definitivă, cu titlu gratuit, din rezervele materiale naționale a cantităților de 344.000 bucăți țigle, 7.000 bucăți coame, 40 tone tablă zincată și 1.300 m2 geam tras, destinate populației afectate de căderile de grindină din orașul Băilești, județul Dolj.
Art. 3. - Administrația Națională a Rezervelor Materiale va scădea din gestiune, prin contul de finanțare, cantitățile de produse scoase din rezervele materiale naționale conform prezentei hotărâri, pe baza avizului de însoțire a mărfii și a procesului-verbal de predare-primire semnat de către reprezentanții Prefecturii Județului Dolj la ridicarea acestora de la agenții economici depozitari.
Finanțarea acumulării pentru reîntregirea acestor stocuri în limita nivelurilor aprobate prin nomenclator se asigură de către Administrația Națională a Rezervelor Materiale, din disponibilul creat în condițiile art. 8 din Legea nr. 82/1992.
Art. 4. - Transportul materialelor de la agenții economici depozitari până la zonele sinistrate se va efectua cu mijloace auto puse la dispoziție prin grija Prefecturii Județului Dolj sau pe calea ferată prin grija Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române".
Distribuirea materialelor către populația sinistrată se va face de către persoanele anume împuternicite de Prefectura Județului Dolj. Schimbarea, sub orice formă, a destinației materialelor acordate ca ajutoare din rezervele materiale naționale este interzisă și atrage răspunderea civilă, administrativă, disciplinară sau penală, după caz.
Art. 5. - Modul de distribuire a materialelor scoase din rezervele materiale naționale în condițiile prezentei hotărâri va fi justificat de către Prefectura Județului Dolj conform prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 371/1993 privind acordarea, în primă intervenție, a ajutoarelor umanitare populației sinistrate, ca urmare a unor situații excepționale. Documentele justificative privind distribuirea materialelor vor fi păstrate la sediul Prefecturii Județului Dolj, în vederea punerii lor la dispoziția organelor de control abilitate.
Contrasemnează: Administrația Națională a Rezervelor Materiale, |
Hotărâre privind stabilirea valorii unice de schimb a cuponului nominativ de privatizare
- În temeiul art. 3 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Valoarea unică de schimb a cuponului nominativ de privatizare este de 975.000 lei.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Hotărâre privind stabilirea prețului minim, garantat, de achiziție și a primelor ce se acordă de la bugetul de stat pentru laptele de vacă - materie primă
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Prețul minim, garantat, de achiziție, precum și primele acordate producătorilor agricoli de la bugetul de stat pentru laptele de vacă cu 3,5% grăsime, livrat la fondul de consum, preluat în condițiile STAS 2418-61, se stabilesc după cum urmează:
- În perioada 1 iulie - 31 octombrie 1995:
- Prețul minim, garantat, de achiziție (inclusiv prima): 425 lei/litru
- din care:
- prima de la bugetul de stat: 220 lei/litru.
- În perioada 1 noiembrie 1995 - 30 aprilie 1996:
- Prețul minim, garantat, de achiziție (inclusiv prima): 475 lei/litru
- din care:
- prima de la bugetul de stat: 250 lei/litru.
La laptele de vacă cu un conținut de grăsime mai mare sau mai mic de 3,5%, prețul minim, garantat, de achiziție va fi majorat sau redus corespunzător conținutului de grăsime.
Art. 2. - Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de completarea resurselor de lapte de vacă - materie primă, necesare aprovizionării populației municipiului București și a județelor Brașov, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Prahova, se acordă prime de la bugetul de stat agenților economici pentru cantitățile preluate din alte județe, după cum urmează:
- pentru municipiul București: 70 lei/litru;
- pentru județele: Brașov, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara și Prahova: 35 lei/litru.
Art. 3. - Sumele aferente primelor prevăzute la art. 1 și 2 se vor aloca din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației aprobat pe anul 1995.
Art. 4. - Normele de acordare, utilizare și control al primelor acordate producătorilor agricoli pentru laptele de vacă, aprobate prin anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 72/1994, precum și Normele metodologice emise de Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii și Alimentației în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 536/1993, se modifică în mod corespunzător.
Art. 5. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prevederile referitoare la nivelul primelor din Hotărârea Guvernului nr. 149/1994 și cele referitoare la prețul minim, garantat, de achiziție, la lapte, precum și la prime din Hotărârea Guvernului nr. 55/1995, și orice alte dispoziții contrare se abrogă.
Contrasemnează: Ministrul agriculturii și alimentației, |
Hotărâre privind stabilirea prețurilor minime, garantate, de achiziție și a primelor ce se acordă de la bugetul de stat la porcine și păsări vii livrate pentru industrializare
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Prețurile minime, garantate, de achiziție, precum și primele acordate de la bugetul de stat producătorilor agricoli pentru porcine și păsări vii livrate la fondul de consum pentru industrializare - declarate produse agricole de importanță națională - sunt cele prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 139/1994 referitoare la subvenționarea dobânzilor aferente creditelor bancare acordate producătorilor agricoli se aplică numai în cazul efectivelor de păsări pentru ouă.
Art. 3. - Sumele aferente primelor cuvenite producătorilor agricoli, potrivit prezentei hotărâri, se vor aloca din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației, aprobat pe anul 1995.
Art. 4. - Normele privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor de la bugetul de stat pentru porcine și păsări vii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 768/1994, se vor modifica în mod corespunzător.
Art. 5. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă anexa la Hotărârea Guvernului nr. 729/1994, precum și art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 768/1994.
Contrasemnează: Ministrul agriculturii și alimentației, |
Anexă
acordate de la bugetul de stat producătorilor agricoli pentru porci și păsări vii livrate pentru tăiere
-lei/kg viu- | ||
Prețurile minime, garantate, de achiziție (inclusiv prima) | din care: prima de la bugetul de stat | |
1. Porci pentru tăiere STAS 12512-87 în greutate de: | ||
- 90-100 kg viu | 3.000 | 1.150 |
- 101-115 kg viu | 3.100 | 1.150 |
- peste 115 kg viu (inclusiv scroafe și vieri recondiționați) | 2.900 | 1.150 |
2. Păsări vii pentru tăiere STAS 6997-74 | ||
- pui de găină și de curcă | 2.600 | 950 |
- găini-cocoși și curci-curcani | 2.500 | 950 |
Hotărâre privind nivelul maxim al prețului la energia termică livrată populației
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Livrarea energiei termice la populație se face la prețuri stabilite potrivit reglementărilor legale, în limita nivelului maxim de 13.800 lei/Gcal, care cuprinde prețul cu ridicata al produsului și tariful pentru distribuție.
Agenții economici, precum și serviciile publice de specialitate ale consiliilor locale organizate în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 69/1994, aprobată prin Legea nr. 135/1994, care prin cumularea prețului cu ridicata al producătorilor cu tariful pentru distribuție depășesc nivelul maxim de 13.800 lei/Gcal, vor regulariza diferențele cu bugetele locale, prin distribuitorii de energie termică.
Pentru energia termică livrată de Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, regularizarea diferențelor față de nivelul maxim prevăzut la alin. 1 se face numai pentru distribuție.
Art. 2. - Pe data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 380/1994 privind nivelul maxim al prețului la energia termică livrată populației.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |