Monitorul Oficial 137/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0137 - Partea I - Luni, 28 iunie year::1993

Legi și decrete

Lege privind finanțarea unor acțiuni de integrare economică și culturală între România și Republica Moldova

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Pentru a se asigura finanțarea de acțiuni importante, convenite cu autoritățile din Republica Moldova, în vederea accelerării integrării economice, consolidării și dezvoltării spațiului cultural și spiritual comun, se constituie „Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova”.

Art. 2. - Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova se aprobă prin legile anuale ale bugetului de stat.

Art. 3. - Acțiunile prioritare care vor fi finanțate din acest fond se propun de către ministerele participante la realizarea acestora, se avizează de către Comitetul Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova și se aprobă prin hotărâri ale Guvernului.

Art. 4. - Pentru anul 1993, resursele financiare necesare constituirii fondului prevăzut la art. 1 vor fi asigurate astfel:

a) prin disponibilizări create din bugetele proprii de către ministerele și celelalte organe centrale ale administrației publice;

b) din resursele financiare posibil de mobilizat prin legea cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 8 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 20 mai 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 24 iunie 1993 | Nr. 36.


Decret pentru promulgarea Legii privind finanțarea unor acțiuni de integrare economică și culturală între România și Republica Moldova

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind finanțarea unor acțiuni de integrare economică și culturală între România și Republica Moldova și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 23 iunie 1993 | Nr. 101.


Lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se ratifică Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare, semnat la București la 20 februarie 1992.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 10 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 2 martie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 24 iunie 1993 | Nr. 37.


Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare

Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia,
reafirmând atașamentul lor față de scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite,
reamintind că scopurile și principiile Cartei de la Paris pentru o nouă Europă, Declarația comună a celor 22 de state privind îmbunătățirea relațiilor dintre ele, precum și semnarea de către ele a Tratatului asupra forțelor armate convenționale în Europa dau o nouă dimensiune relațiilor dintre ele,
luând notă de angajamentele asumate la Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa de a promova o mai mare deschidere și transparență în activitățile lor militare și de a întări securitatea prin măsuri de creștere a încrederii și securității,
dorind să pună în aplicare în relațiile lor bilaterale și alte măsuri de creștere a încrederii și securității, în plus față de prevederile Documentului de la Viena al negocierilor privind măsurile de creștere a încrederii și securității, adoptat în 1990,
subliniind dorința de a promova relațiile existente între ele pe baza prieteniei și colaborării, inclusiv în domeniul militar,
au convenit următoarele:
Articolul I
Scopul acordului

Scopul prezentul acord îl constituie punerea în aplicare a cooperării dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia (numite în continuare părți), în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare.

Articolul II
Definiții

În sensul prezentului acord și al anexei sale:

1. termenul cooperare în domeniul instruirii militare înseamnă convenirea unor activități și schimb de personal, experiență și informații în domeniul instruirii militare, executate în prezent de forțele armate ale ambelor părți și care vor fi specificate în acordul suplimentar ce va fi încheiat în baza prezentului acord;

2. termenul cooperare în domeniul tehnicii și științei militare înseamnă convenirea unor activități și schimb de personal, experiență și informații, în scopul cooperării în domeniile tehnicii și științei militare, și care vor fi specificate în acordul suplimentar ce va fi încheiat în baza prezentului acord.

Articolul III
Domeniile cooperării militare

Cooperarea militară între cele două părți cuprinde:

1. În domeniul instruirii militare:

a) perfecționarea instruirii profesionale, pe bază de reciprocitate, a cadrelor militare active și elevilor de la diferite niveluri, instituții militare de învățământ și arme;

b) schimb de vizite între cadre militare active din instituții militare de învățământ și, respectiv, din unități militare;

c) participarea cu observatori la aplicații militare naționale în armatele celor două țări, pe bază de acord reciproc, când aceste aplicații se desfășoară cu efective și armamente care nu implică obligația de notificare și invitare de observatori, specificată în Documentul de la Viena al negocierilor privind măsurile de creștere a încrederii și securității, adoptat în anul 1990;

d) participarea la instruire și aplicații militare, care se va limita la programe de instruire/învățământ și aplicații militare care nu includ date ce necesită a fi păstrate secrete, dreptul de a decide aceasta aparținând statului care primește;

e) schimburi de vizite sau turnee ale grupurilor artistice militare sau echipelor sportive militare, pe bază de reciprocitate;

f) cooperarea între studiourile cinematografice și fotomilitare.

2. În domeniul tehnicii și științei militare:

a) Părțile vor organiza, prin stabilirea unui mecanism de informare și consultare reciprocă, comitete tehnice, pentru a purta negocieri în sectoarele:

  • cooperării în cercetare/dezvoltare și științific;
  • dezvoltării tehnologice și invențiilor;
  • cooperării în tehnologia militară,

și vor face tot posibilul pentru a executa activitățile privind cooperarea în sectoarele menționate mai sus, în cadrul unor acorduri suplimentare sau al altor aranjamente ce se vor încheia între părți.

b) Părțile pot face schimb de informații tehnice și de experiență, obținute de la terțe țări, fără a prejudicia prevederile acordurilor bi/multilaterale pe care le-au încheiat cu aceste țări.

c) Părțile convin să participe la expoziții ale industriei de apărare ce vor fi organizate de armatele celor două părți.

3. Schimb reciproc de informații cu privire la relațiile între cele două armate, autoritățile administrației publice și mass-media, în conformitate cu reglementările legale naționale ale fiecărei părți.

Articolul IV
Obligațiile părților privind securitatea informațiilor militare

1. Personalul militar se va conforma reglementărilor statului gazdă privind securitatea și asigurarea securității informațiilor secrete pe care le-a obținut, referitoare la armata acestui stat.

2. Toate informațiile militare secrete comunicate direct între părți și informațiile obținute pe altă cale de fiecare guvern vor fi protejate în conformitate cu următoarele principii:

a) Guvernul care primește informațiile nu le va difuza unui guvern, firme sau cetățean al unei terțe țări fără aprobarea guvernului care a furnizat informațiile.

b) Guvernul care primește informațiile va asigura acestora un grad de protecție echivalent cu cel asigurat de guvernul care le-a difuzat și, ca urmare, va lua măsurile de securitate necesare.

c) Informațiile nu vor fi folosite în alt scop decât cel pentru care au fost furnizate sau obținute.

d) Vor fi respectate drepturile privind brevetele, drepturile de autor sau secretele comerciale din domeniul militar.

3. Aceste informații vor fi transmise prin canale guvernamentale, accesul la ele fiind permis doar personalului autorizat, care le va folosi numai în scopuri oficiale.

Articolul V
Comisia mixtă / Comitete tehnice

1. Pentru a îndeplini obiectivele și a aplica în practică prevederile acestui acord, părțile înființează Comisia mixtă româno-turcă (denumită în continuare comisia).

2. Comitetele tehnice pot fi organizate în cadrul comisiei prin acordul reciproc al părților, în scopul punerii în practică, respectării și dezvoltării acordurilor suplimentare, protocoalelor de aplicare și aranjamentelor tehnice în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare, ce vor fi încheiate potrivit acestui acord.

3. Comisia și comitetele tehnice vor fi conduse de generali/amirali, ofițeri sau funcționari superiori ai celor două părți, specializați în domeniile de activitate menționate. Părțile pot însărcina sau invita la sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice orice delegație pe care o consideră necesară.

4. Comisia/comitetele tehnice se vor întruni, de regulă o dată pe an, alternativ în România și în Turcia. Sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice vor fi conduse de șeful delegației țării gazdă.

5. Părțile convin ca domeniile de activitate care urmează a fi înscrise pe agenda sesiunilor comisiei să fie specificate în anexă, care constituie parte integrantă a prezentului acord.

Acele domenii de activitate care urmează să fie incluse pe agenda comisiei vor fi stabilite, prin acord reciproc, cu cel puțin 3 luni înaintea datei sesiunilor comisiei.

Domeniile de activitate prevăzute în anexă pot fi reduse sau extinse, prin acord reciproc.

6. Șefii delegațiilor se vor informa reciproc, în scris, cu privire la problemele și programele de pe agenda comisiei.

7. În calitate de membri ai comisiei, atașații militari vor fi angajați în pregătirea și desfășurarea activităților ce urmează a fi executate în conformitate cu prevederile prezentului acord.

8. Pe bază de reciprocitate, statul gazdă va suporta cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea fiecărei sesiuni a comisiei sau comitetelor tehnice, cu excepția transportului internațional și diurnei.

Articolul VI
Responsabilitate

Fiecare parte, în conformitate cu dreptul și reglementările internaționale, are obligația să compenseze orice pierdere sau pagubă relevantă produsă de cetățenii săi sau persoanele sale juridice, proprietății și persoanelor celeilalte părți, în cursul aplicării acestui acord.

Articolul VII
Soluționarea diferendelor

1. Dacă apare un diferend cu privire la interpretarea sau aplicarea acestui acord, părțile vor căuta să-l soluționeze cât mai curând posibil, prin consultări în cadrul comisiei sau prin recurgerea la orice procedură corespunzătoare, acceptabilă ambelor părți.

2. Dacă diferendul nu s-a soluționat în conformitate cu prevederile paragrafului sus-menționat, va fi analizat de către cele două părți.

Articolul VIII
Obligații ale părților în conformitate cu alte acorduri internaționale

Prezentul acord nu va afecta obligațiile ce rezultă pentru fiecare parte din alte acorduri internaționale semnate de aceasta și nu este îndreptat împotriva intereselor, securității și integrității teritoriale ale altor state.

Articolul IX
Ratificarea și intrarea în vigoare

Prezentul acord este supus ratificării, în conformitate cu procedurile constituționale ale fiecărei părți, și va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.

Articolul X
Amendamente și modificări

Fiecare parte poate propune oricând amendamente sau modificări la prezentul acord.

În acest caz, părțile vor începe consultări pentru a conveni în legătură cu aceste amendamente sau modificări. Amendamentele sau modificările convenite vor intra în vigoare în conformitate cu procedura stabilită în art. IX, referitoare la intrarea în vigoare a prezentului acord.

Articolul XI
Durata și expirarea acordului

1. Prezentul acord este în vigoare pe o durată de 5 ani. Prezentul acord va fi prelungit în mod automat de fiecare dată pentru o nouă perioadă de câte un an, în afara cazului când una dintre părți notifică celeilalte părți, cu 90 de zile înaintea expirării valabilității acordului, hotărârea sa de a-l denunța.

2. Ori de câte ori una dintre părți nu are posibilitatea să îndeplinească sau consideră că cealaltă parte nu îndeplinește unele prevederi ale prezentului acord, părțile vor începe, cât mai curând posibil, consultări pentru a rezolva problema în cadrul comisiei.

Articolul XII
Textul și semnătura

Semnat la București în ziua de 20.02.1992. Acest acord este întocmit în două exemplare, în limbile română, turcă și engleză, toate textele fiind egal autentice. În cazul unei deosebiri de fond între textele în aceste limbi, versiunea engleză va prevala.

Pentru Guvernul României,
general-locotenent Niculae Spiroiu,
ministrul apărării naționale
Pentru Guvernul Republicii Turcia,
general de armată Dogan Gures,
șeful Statului Major General


Anexă

Domeniile de activitate în cooperarea militară dintre forțele armate române și turce

1. Vizite reciproce
a) Șefii statelor majore generale
b) Locțiitori ai șefilor statelor majore generale
c) Comandanți de arme
d) Comandanți de armate
e) Comandanți de colegii militare
f) Comandanți de academii
g) Comandanți de academii medicale
h) Comandanți de institute militare de învățământ
i) Comandanți de unități de toate nivelurile, aprobați de șefii Marelui Stat Major și ai Statului Major General.
2. Cooperarea în instruirea militară
a) Schimb de experiență cu privire la academiile militare, colegiile militare, academiile medicale militare, institutele militare de învățământ și centrele de perfecționare a pregătirii cadrelor, precum și schimb de personal cu efectuarea de stagii de instruire
b) Participarea reciprocă a delegațiilor militare și observatorilor la aplicații naționale
c) Sprijinirea reciprocă a cursurilor de limbi străine
d) Cooperarea între centrele de producție pentru filme de instrucție și foto ale forțelor armate respective
e) Organizarea de turnee și spectacole ale instituțiilor artistice militare
f) Invitarea unor delegații militare la sărbătorirea zilelor forțelor armate
g) Organizarea de vizite reciproce de nave și aeronave militare și schimb de experiență pe probleme comune
h) Cooperarea privind metodele și tehnicile de pregătire a instructorilor militari în instituții militare de învățământ/instrucție
i) Promovarea întâlnirilor sportive reciproce
j) Schimburi de informații și experiență privind tehnologiile de fabricație și construire a podurilor cu întrebuințare militară
k) Coordonarea posibilităților de cooperare în domeniile administrativ, social și științific
l) Cooperarea în stabilirea statutului juridic aplicat personalului militar care se află în cealaltă țară în baza acestui acord
m) Schimb reciproc de informații pe teme privind efectuarea de activități în relații cu publicul și presa, politica de presă și studii privind formarea opiniei publice.
3. Cooperarea tehnică și științifică
a) Coordonarea posibilităților de cooperare în domeniile cercetării tehnice, proiectării și producției militare
b) Participarea la expoziții ale industriei de apărare
c) Cooperarea între instituții pentru producția și repararea tehnicii militare
d) Invitarea de experți la întruniri științifice ce se organizează în diferite domenii, inclusiv istoria și medicina militară, în cadrul structurilor respective ale forțelor armate
e) Organizarea de activități științifice în domenii de interes comun
f) Schimb de tehnologie între tipografiile militare
g) Schimb reciproc de documente tehnice și științifice militare
h) Schimb de informații referitoare la evoluțiile militare în regiuni vecine sau adiacente.


Decret cu privire la promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii și științei militare și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 23 iunie 1993 | Nr. 102.


Lege privind împrumutul de stat pentru finanțarea deficitului bugetului de stat pe anul 1992 și refinanțarea ratei scadente în anul 1992 la împrumutul de stat contractat pentru finanțarea deficitului bugetului de stat înregistrat în anul 1991

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Limita împrumutului de stat în sumă de 89,0 miliarde lei, aprobată prin Legea nr. 114/1992, se majorează la suma de 263,1 miliarde lei, pentru acoperirea deficitului bugetului de stat pe anul 1992.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor este autorizat să emită obligațiuni, titluri sau alte înscrisuri de stat pentru acoperirea financiară a deficitului bugetului de stat pe anul 1992 menționat la art. 1 din prezenta lege, precum și pentru rambursarea ratei scadente în anul 1992, în sumă de 8,2 miliarde lei, la împrumutul contractat pentru acoperirea deficitului bugetului de stat din anul 1991.

Art. 3. - Tranșele și tipurile de împrumuturi, elementele fiecărei emisiuni privind valorile nominale, rata dobânzii, semnele caracteristice ale obligațiunilor, titlurilor și înscrisurilor de stat, scadențele și modalitățile de răscumpărare ale acestora se vor stabili de către Ministerul Finanțelor.

Art. 4. - Obligațiunile, titlurile și înscrisurile de stat se vor vinde prin subscripție publică, licitație sau alte modalități agreate de Ministerul Finanțelor, iar operațiunile se vor derula direct de către acest minister sau prin agenți autorizați.

Art. 5. - Dobânzile care se cuvin deținătorilor de obligațiuni, titluri sau înscrisuri de stat nu se supun impozitării.

Art. 6. - Pe măsura încasării sumelor provenite din împrumutul de stat, Ministerul Finanțelor va acoperi resursele financiare folosite temporar în cursul exercițiului financiar 1992 pentru finanțarea deficitului bugetar.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 7 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 7 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 24 iunie 1993 | Nr. 38.


Decret pentru promulgarea Legii privind împrumutul de stat pentru finanțarea deficitului bugetului de stat pe anul 1992 și refinanțarea ratei scadente în anul 1992 la împrumutul de stat contractat pentru finanțarea deficitului bugetului de stat înregistrat în anul 1991

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind împrumutul de stat pentru finanțarea deficitului bugetului de stat pe anul 1992 și refinanțarea ratei scadente în anul 1992 la împrumutul de stat contractat pentru finanțarea deficitului bugetului de stat înregistrat în anul 1991 și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 23 iunie 1993 | Nr. 103.