Monitorul Oficial 138/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0138 - Partea I - Luni, 22 iunie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător

Guvernul României hotărăște:

Art 1. - Importul în România de deșeuri și reziduuri de orice natură, în stare brută sau prelucrată, este interzis.

Prin deșeuri și reziduuri de orice natură, în sensul prezentei hotărâri, se înțeleg resturile tehnologice de orice natură, produsele și materialele cu termene de garanție depășite, produsele uzate fizic care nu mai au valoare de întrebuințare, precum și resturile menajere.

Art. 2. - Fac excepție de la prevederile art. 1 anumite categorii de deșeuri: de minereuri, de metale feroase sau neferoase, precum și alte deșeuri, care urmează a fi prelucrate de importatori prin capacitățile de producție existente, pentru obținerea unor materii prime și materiale utile, cu condiția ca prin transport, depozitare și prelucrare pe teritoriul țării, aceste deșeuri să nu prezinte risc toxicologic și ecologic.

Categoriile de deșeuri exceptate prin dispozițiile alin. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Anexa nr. 1 poate fi revizuită la propunerea ministerelor interesate, cu acordul Ministerului Mediului, prin hotărâre a Guvernului.

Art. 3. - Importul deșeurilor menționate la art. 2 se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului și al Ministerului Sănătății.

Licența de import va conține obligatoriu declarația importatorului, făcută pe proprie răspundere, prin care se specifică denumirea produsului ce urmează a fi introdus în țară, cu mențiunea expresă „deșeuri de ...”.

Art. 4. - Importatorul este obligat să se asigure la contractare, ambalare, încărcare și expediere, pentru categoriile de deșeuri prevăzute la art. 2, că acestea corespund în totalitate caracteristicilor din documentația prezentată Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății, în vederea obținerii acordului prevăzut la art. 3 alin. 1.

Totodată, importatorul este obligat să obțină, de la organismele autorizate din țara de origine, declarație de conformitate, certificate care să ateste că aceste mărfuri nu prezintă risc toxicologic și ecologic, precum și viza organelor vamale din țara exportatorului.

Art. 5. - Importatorul este obligat să prevadă în contractele de transport verificarea, la încărcare, a existenței documentelor de transport internațional, precum și a celor prevăzute la art. 4.

Documentele de transport, inclusiv cele prevăzute la art. 4, vor însoți încărcătură pe tot timpul transportului.

Intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, va fi permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății, precum și documentele prevăzute la art. 4.

În lipsa oricăruia dintre aceste documente, nu se va permite intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport în cauză.

Art. 6. - Importul mărfurilor periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, prevăzute în anexa nr. 2, se va putea face numai pe baza documentelor și avizelor stabilite prin dispozițiile legale pentru fiecare grupă de mărfuri, pe baza certificatelor de calitate eliberate de organismele autorizate din țara de origine, anexate declarației de conformitate, precum și a inscripționării, după caz, a termenului de garanție sau de valabilitate.

În lipsa oricăruia dintre aceste documente, organele vamale nu vor permite intrarea mărfurilor pe teritoriul României.

Art. 7. - Pentru mărfurile care, pe baza documentelor prevăzute la art. 4, 5 și 6 din prezenta hotărâre, îndeplinesc condițiile de a intra în țară, mijloacele de transport vor fi dirijate la unitățile vamale din interiorul țării, în vederea efectuării operațiunilor de vămuire.

La controlul vamal participă, la solicitarea organelor vamale, împreună cu acestea, specialiști din cadrul Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Industriei, Ministerului Agriculturii și Alimentației, precum și ai altor ministere și organe centrale ale administrației publice, după caz.

Art. 8. - Transporturile care, la punctele de trecere a frontierei, creează suspiciuni privind conținutul mărfurilor, vor fi controlate la frontieră, conform prevederilor art. 7 alin. 2.

Art. 9. - În cazurile în care la control se constată încălcări ale prevederilor legale, toate cheltuielile ocazionate de operațiunile de verificare, expertizare și returnare a mărfurilor vor fi suportate de importator sau transportator, după caz.

Art. 10. - În aplicarea prezentei hotărâri, Ministerul Economiei șl Finanțelor - Direcția Generală a Vămilor, Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Ministerul Industriei, Ministerul Agriculturii și Alimentației, Ministerul Comerțului și Turismului, precum și alte ministere și organe centrale ale administrației publice vor elabora în comun, în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, norme metodologice cu specificarea atribuțiilor pe care urmează să le exercite și vor asigura pregătirea personalului de specialitate.

Art. 11. - În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri, agenții economici care au încheiat contracte pentru importul mărfurilor prevăzute în anexa nr. 1 sunt obligați să obțină avizele de la Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății și să solicite reconfirmarea licențelor de import.

Art. 12. - Nerespectarea regimului de import al mărfurilor, ce fac obiectul prezentei hotărâri, atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.

Art. 13. - Sunt contravenții, dacă potrivit legii penale nu sunt infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 250.000 la 1.000.000 lei, următoarele fapte:

a) omisiunea înscrierii în documentația importatorului a datelor complete privind caracteristicile și denumirea exactă a mărfii ce urmează a se importa;

b) neluarea de către importator a măsurilor de asigurare la contractare, ambalare, încărcare și expediere, pentru ca mărfurile prevăzute în anexele nr. 1 și 2 să corespundă în totalitate caracteristicilor prevăzute în documentația de aprobare a importului;

c) omisiunea importatorului de a obliga pe transportator să verifice, la încărcare, existența documentelor de transport internațional, precum și a certificatelor prevăzute de prezenta hotărâre;

d) încălcarea de către transportator a obligațiilor prevăzute în art. 5;

e) permiterea intrării pe teritoriul României, de către funcționarii organelor vamale, a mijloacelor de transport încărcate cu mărfuri din cele prevăzute la art. 2 și 6, în lipsa oricăruia dintre documentele cerute prin prezenta hotărâre;

f) nerespectarea termenului de reconfirmare a licențelor de import și a obținerii avizelor de la Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății.

Art. 14. - Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 13 lit. a), b), c), d) și f) și aplicarea amenzilor se fac de către organele vamale, ofițerii și subofițerii de poliție, precum și de către personalul anume împuternicit din cadrul Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate și al Ministerului Comerțului și Turismului.

Constatarea contravenției prevăzute la art. 13 lit. e) și aplicarea amenzii se fac de către ofițerii și subofițerii de poliție.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Plângerea, însoțită de copia procesului-verbal de constatare a contravenției, se depune la organul din care face parte agentul constatator, care o înaintează judecătoriei în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția, spre soluționare.

Art. 15. - Contravențiilor prevăzute în prezenta hotărâre le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 16. - În cazuri deosebite, în afara răspunderilor prevăzute la art. 12 și 13, Ministerul Comerțului și Turismului, la propunerea Ministerului Mediului, este autorizat să refuze agentului economic în cauză eliberarea licenței de import pe o perioadă de la 2 la 10 ani, ori, după caz, să-i retragă avizul acordat, potrivit legii, de a efectua operațiuni de comerț exterior.

Art. 17. - Organele Ministerului de Interne și ale Gărzii Financiare sunt obligate să acorde sprijin organelor de control prevăzute la art. 7, la solicitarea acestora, în timpul exercitării atribuțiilor.

Art. 18. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, orice prevederi contrare își încetează aplicarea.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 iunie 1992 | Nr. 340.

Contrasemnează:
Ministrul mediului,
Marcian Bleahu
Ministrul comerțului și turismului,
Constantin Fota
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul justiției,
Mircea Ionescu-Quintus
Ministru de interne,
Victor Babiuc
Ministrul industriei,
Dan Constantinescu
Ministrul agriculturii și alimentației,
Petru Mărculescu
Ministrul sănătății,
Mircea Maiorescu


Anexa Nr. 1

Categorii de deșeuri valorificabile, admise la import, condiționat

  1. Deșeuri din oțel (fier vechi)
  2. Deșeuri din fontă (fontă veche)
  3. Deșeuri din cupru
  4. Deșeuri din alamă
  5. Deșeuri din bronz
  6. Deșeuri din plumb
  7. Deșeuri din zinc
  8. Deșeuri din aluminiu
  9. Deșeuri din metale dure
  10. Deșeuri din metale prețioase
  11. Deșeuri din cioburi de sticlă, incolore și mate
  12. Deșeuri din hârtii și cartoane
  13. Deșeuri din filatura de bumbac și de lână cu conținut 100% fibră naturală și curate
  14. Deșeuri din fabricile de tricotaje tip bumbac și tip lână curată.
Notă:

a) Se interzice prezența în deșeuri a substanțelor nominalizate în anexa nr. 1 a documentului elaborat de a II-a Sesiune a O.E.C.D., din 17-20 septembrie 1991, privind importul de compuși chimici periculoși.

b) La categoriile de deșeuri, de la poz. 1-11, nu se admite prezența substanțelor organice (materiale plastice, uleiuri și altele).

c) Licențele de import se eliberează numai agenților economici comunicați Ministerului Comerțului și Turismului de către ministerele de resort.


Anexa Nr. 2

Categorii de produse periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, codificate prin pozițiile vamale ale acestora

Nr. crt. Categoria de produse -denumire generică- Cod poziții (de la .... inclusiv - la .... inclusiv)
1. Diverse produse de origine animală 05.01 - 05.11
2. Lacuri, rășini și extracte vegetale 13.01 - 13.02
3. Glicerină, pură sau nu; leșii și ape de glicerină 15.20
4. Cărbune, combustibili solizi, turbă, cocs 27.01 - 27.04
5. Gudroane, uleiuri, vaselină, parafină, bitum 27.06 - 27.15
6. Produse chimice anorganice și compuși organici și anorganici 28.01 - 28.11
7. Compuși ai halogenilor sau sulfului cu metaloizi 28.12 - 28.13
8. Baze anorganice și oxizi, hidroxizi și peroxizi 28.14 - 28.25
9. Săruri și peroxisăruri ale acizilor anorganici 28.26 - 28.42
10. Diverși compuși anorganici 28.43 - 28.51
11. Hidrocarburi și derivații lor 29.01 - 29.04
12. Alcooli și derivații lor 29.05 - 29.06
13. Fenoli și derivații lor 29.07 - 29.08
14. Eteri, epoxizi, acetali 29.09 - 29.11
15. Compuși aldehidici 29.12 - 29.13
16. Compuși cu funcție cetonică 29.14
17. Acizi carboxilici, halogenuri, peroxizi și peroxiacizi 29.15 - 29.20
18. Compuși cu azot 29.21 - 29.29
19. Compuși organo-anorganici, compuși heterociclici 29.30 - 29.35
20. Vitamine și hormoni[1] 29.36 - 29.37
21. Heteroide și alcaloide 29.38 - 29.39
22. Alți compuși organici 29.40 - 29.42
23. Produse farmaceutice[1] 30.01 - 30.06
24. Îngrășăminte 31.01 - 31.05
25. Extracte tanante, coloranți, culori, vopsele, chit și masticuri 32.01 - 32.15
26. Uleiuri esențiale, produse și preparate de parfumerie și cosmetice[1] 33.01 - 33.07
27. Săpunuri, preparate pentru spălat, lubrifianți[1] 34.01 - 34.07
28. Substanțe albuminoidale, amidon, enzime 35.01 - 35.07
29. Diverse articole din materiale inflamabile 36.06
30. Preparate chimice pentru utilizări fotografice 37.07
31. Uleiuri, esențe, rășini, gudroane 38.03 - 38.07
32. Pesticide[1] 38.08
33. Produse diverse ale industriei chimice 38.09 - 38.23
34. Materiale plastice și articole din materiale plastice pe bază de rășini 39.01 - 39.26
35. Piei brute 41.01 - 41.03
36. Blănuri brute 43.01
37. Diverse sprayuri 96.16
Notă:

Importurile de astfel de produse pot fi efectuate numai de agenți economici abilitați de către ministerele de resort.



Referințe

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Conform listei produselor avizate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Alimentației pe baza reglementărilor legale în vigoare.