Monitorul Oficial 139/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0139 - Partea I - Luni, 22 iunie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului României nr. 140/1991 privind metodologia atribuirii în locație a gestiunii sau închirierii unor subunități prin licitație directă

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului României nr. 140/1991 privind metodologia atribuirii în locație a gestiunii sau închirierii unor subunități prin licitație directă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 11 martie 1991, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Organizarea licitației este de competența societății comerciale în structura căreia se află subunitatea care se atribuie în locație a gestiunii sau închiriere.

În cazul în care spațiul în care funcționează subunitatea ce urmează a fi atribuită în locație a gestiunii sau închiriere este proprietatea unei regii autonome sau a altei societăți comerciale, se organizează o singură licitație de către societatea comercială care îl utilizează, de comun acord cu proprietarul spațiului.

În această situație, se vor încheia separat, pentru aceeași perioadă, un contract pentru locație a gestiunii cu societatea comercială în structura căreia funcționează subunitatea și un contract de închiriere cu proprietarul spațiului.

La expirarea contractelor, atât în situația prelungirii acestora, cât și în cazul încheierii altor contracte - ca urmare a unor licitații directe - se vor avea în vedere prevederile prezentului articol.”

Articolul 4 alineatul 2 din Hotărârea Guvernului României nr. 140/1991 privind metodologia atribuirii în locație a gestiunii sau închirierii unor subunități prin licitație directă se abrogă.

2. La articolul 3, după alineatul 1 se introduc două alineate, cu următorul cuprins:

„Pentru subunitățile din domeniul turismului (hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, bungalowuri, sate de vacanță și altele, cu unitățile de alimentație publică și de prestații aferente - restaurante, baruri, unități de agrement etc.), participarea la licitație implică asumarea de către ofertant a respectării criteriilor de clasificare și a realizării integrale a prevederilor din caietul de sarcini stabilit de societățile comerciale, al cărui conținut-cadru va fi elaborat de Departaamentul Reglementării Comerțului și Turismului.

Caietul de sarcini va face parte integrantă din contractul de locație a gestiunii sau de închiriere.”

3. După articolul 7 se introduc următoarele articole:

„Art 71. - Competența de rezolvare a contestațiilor privind organizarea și desfășurarea licitației aparține consiliului de administrație al societății organizatoare a licitației.

Contestațiile se depun în termen de 5 zile de la data adjudecării și vor fi soluționate în 10 zile de la data înregistrării acestora.

Consiliul de administrație poate hotărî anularea licitației, în cazul în care se constată că aceasta a fost organizată și s-a desfășurat fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri, sau refacerea punctajului, în cazul în care acesta a fost calculat eronat.

Art. 72. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage răspunderea disciplinară, materială sau penală, după caz, a celor vinovați.

Art. 73. - Ministerele de resort sau organele administrației publice locale vor aplica sau adapta criteriile pentru efectuarea licitației din anexa la prezenta hotărâre pentru celelalte societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat care desfășoară activitate de comerț sau turism."

4. Anexa la Hotărârea Guvernului României nr. 140/1991 privind metodologia atribuirii în locație a gestiunii sau închirierii unor subunități prin licitație directă se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre.

Art. II. - Hotărârea Guvernului României nr. 140/1991 privind metodologia atribuirii în locație a gestiunii sau închirierii unor subunități prin licitație directă, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 26 mai 1992 | Nr. 279.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Anexă

Criterii pentru efectuarea licitației

Punctajul acordat
- puncte -
1. Menținem profilului de activitate existent la data licitației 25
2. Preluarea integrală a personalului din unitate existent la data licitației și menținerea acestuia, în condițiile legislației în vigoare, inclusiv cele din contractul colectiv de muncă 25
3. Criterii de profesionalitate: 10
3.1. Pentru persoane fizice:
a) cu pregătire sau activitate în comerț și turism, după caz, inclusiv pensionari
10
b) cu pregătire și activitate în alte domenii
5
3.2. Pentru persoane juridice
a) au prevăzut în statut și practică activitate corespunzătoare profilului unității licitate
10
b) au prevăzut în statut activitate corespunzătoare profilului unității licitare, dar nu o practică
5
4. Ofertantul este salariatul societății comerciale din comerț şi turism, deținătoare a activității licitate 10
5. Prețul licitat pentru locația gestiunii sau chiria licitată în cazul închirierii 15
6. Dezvoltarea și modernizarea unității licitate: 15
a) pentru persoanele fizice sau juridice care se prezintă la licitație, dar nu nu avut unitatea în cauză în locație sau închiriere și prezintă un program concret de dezvoltare și modernizare a acesteia
10
b) pentru persoanele fizice sau juridică care au deținut unitatea în locație sau închiriere și au efectuat asemenea lucrări (dovedite cu documente legale)
15

Notă:

1.Stabilirea punctajului acordat pentru valoarea locației gestiunii sau chiriei se va face procentual de la valoarea maximă spre valoarea minimă.

2. Criteriile 1, 2,6 și 6 a) vor fi incluse obligatoriu în contract. Nerespectarea oricăruia dintre acestea atrage, după sine, rezilierea de drept ai contractului.

3.Punctajul prevăzut la criteriul 4 se acordă numai persoanelor fizice care participă la licitație în nume propriu.

Hotărâre pentru aprobarea atribuțiilor, competențelor și modului de funcționare ale Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, precum și a convențiilor-cadru pentru derularea activității de finanțare și asigurare a creditelor de comerț exterior în numele și contul statului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind atribuțiile, competențele și modul de funcționare ale Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Se autoriză Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Comerțului și Turismului, ca reprezentanți ai statului, să încheie cu Banca de Export-Import a României - S.A. convențiile-cadru privind:

a) activitatea de finanțare a operațiunilor de export, cât și de garantare a creditelor de export și import de către Banca de Export-Import a României - S.A., în numele și în contul statului (anexa nr. 2 la prezenta hotărâre);
b) activitatea de asigurare și reasigure a creditelor de export de către Banca de Export-Import a României - S.A. în numele și în contul statului (anexa nr. 3 la prezenta hotărâre).

Organele sus-menționate sunt autorizate să reînnoiască convențiile-cadru, cu adaptarea acestora la reglementările noi apărute.

Art. 3. - Ministerul Comerțului și Turismului, Ministerul Economiei și Finanțelor și Banca de Export-import a României - S.A. vor prezenta Guvernului, în termen de 5 zile de la data aprobării prezentei hotărâri, Programul privind limitele operațiunilor de finanțare și asigurare a creditelor de export în numele și în contul statului pe zone, feluri de acțiuni unde se acordă sprijin, precum și competențele și criteriile de desfășurare a acestor activități pe acest an, pe baza cărora urmează să se elibereze fondurile prevăzute în bugetul de stat pe anul 1992 pentru asemenea operațiuni.

Art. 4. - Se abrogă prevederile art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 189/1991 privind aprobarea înființării Băncii de Export-Import a României - Societate pe acțiuni - (Romanian Eximbank).

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 2 iunie 1992 | Nr. 293.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Anexa nr. 1

Regulament privind atribuțiile, competențele și modul de funcționare ale Comitetului interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior

Capitolul I

Atribuții

Art. 1. - Comitetul Interministerial de Garanții şi Credite de Comerț Exterior, înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 844 din 20 decembrie 1991 (în continuare numit comitet), examinează și aprobă:

a) operațiunile individuale de finanțare, garantare, asigurare și reasigurare a creditelor de comerț exterior în numele și în contul statului;
b) instrumentele de stimulare a activității de comerț exterior, cum sunt: credite, proceduri speciale de refinanțare, bonificații de dobânzi, garanții, precum și alte instrumente specifice corespunzătoare politicii Guvernului României de promovare a exporturilor;
c) nivelul de bonificații de dobânzi la creditele acordate de Banca de Export-Import a României - S.A. pentru activitatea de export;
d) limitele maxime de expunere, în cadrul cărora Banca de Export-Import a României - S.A. își va desfășura activitatea de garantare, asigurare și reasigurare a creditelor de comerț exterior.

Art. 2. - Operațiunile individuale prevăzute la art. 1 lit. a) de mai sus se vor aproba după cum urmează:

  • până la echivalentul a 50 milioane $ S.U.A., aprobarea operațiunilor se va da de către comitet;
  • peste acest plafon, proiectele vor fi supuse de către comitet aprobării Guvernului.

Art. 3. - Finanțarea, garantarea, asigurarea și reasigurarea în numele și în contul statului, în cadrul plafoanelor, se acordă până la limita a cel mult 85% din valoarea contractelor de export-import în condiții F.0.B., după cum urmează:

a) pe termen scurt, până la un an, pentru materii prime și bunuri de consum;
b) pe termen mijlociu, până la 5 ani, pentru bunuri de consum de folosință îndelungată, unele echipamente și utilaje industriale, executarea de obiective în străinătate;
c) pe termen lung, peste 5 ani, pentru bunuri de investiții, instalații și obiective complexe, executarea de obiective în străinătate.

Lista mărfurilor de export-import care vor beneficia de sistemul de asigurare-credit va fi aprobată de comitet, la începutul fiecărui an, și comunicată de către Ministerul Comerțului și Turismului agenților din economie.

Art. 4. - Riscurile ce vor fi acoperite prin asigurare sunt:

4.1. Riscurile politice, definite după cum urmează:

a) dificultăți și întârzieri (mai mari de 180 de zile) în transferul banilor din țara cumpărătorului, ca urmare a unui moratoriu general, privitor la datoria externă, declarat de guvernul din țara cumpărătorului sau de guvernul unei terțe țări, prin intermediul căreia plata trebuie efectuată;
b) orice alte acțiuni ale guvernelor străine, ce împiedica îndeplinirea contractului de export sau determină întârzieri în transferul banilor;
c) război, război civil și alte evenimente asimilate, în afară României, ce împiedică îndeplinirea contractului de export;
d) retragerea sau nereînnoirea licenței de export sau impunerea unor restricții la export după data începerii riscului;
e) toate riscurile privind cumpărătorii publici. Prin cumpărători publici, în această Convenție, se înțeleg acele entități ce nu pot fi declarate în stare de faliment;
f) toate pierderile rezultând din imposibilitatea de a institui proceduri legale în țara cumpărătorului.

4.2. Toate riscurile, altele decât cele descrise la pct. 4.1. privind cumpărătorii, rezultând din tranzacții care nu fac obiectul asigurării de credite pe termen scurt de către reasiguratori privați, dar pe care Comitetul interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior le acceptă individual pentru asigurare în numele și în contul statului.

4.3. Risc de tipul catastrofelor naturale în țara cumpărătorului, și care determină neîndeplinirea contractului de export.

4.4. Alte riscuri ce nu sunt reasigurate de reasiguratori privați.

Art. 5. - Programul anual de sprijin pentru promovarea comerțului exterior va fi elaborat de Ministerul Comerțului și Turismului, în colaborare cu Ministerul Economiei și Finanțelor, ministerele economice și Banca de Export-Import a României - S.A.

Art. 6. - Comitetul stabilește utilizarea plafoanelor valorice în cadrul cărora se vor desfășura și aproba operațiunile în numele și în contul statului, pe baza clasamentelor de risc de țară, elaborate de Banca de Export-Import a României - S.A.

Art. 7. - În cadrul plafoanelor valorice, al felurilor de acțiuni și forme de sprijinire și stimulare a comerțului exterior, Banca de Export-Import a României - S.A. finanțează, asigură și garantează, în numele și în contul statului, operațiuni conform prevederilor aprobate potrivit dispozițiilor legale în vigoare și convențiilor încheiate între Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Comerțului și Turismului, ca reprezentanți ai statului, și Banca de Export-Import a României - S.A.

Pentru operațiunile de finanțare, asigurare, reasigurare și garantare în numele și în contul statului se prevăd în bugetul de stat și în balanța de plăți externe resurse distincte în lei și în valută. Utilizarea acestor resurse se face cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

În cazul când cheltuielile privind asigurările din despăgubiri plătite și eventuale reasigurări depășesc resursele fondului de asigurare, constituit conform Hotărârii Guvernului nr. 844/1991, în care se includ și sumele prevăzute în bugetul de stat cu această destinație, soldul se regularizează cu bugetul de stat, la propunerea Băncii de Export-Import a României - S.A., potrivit dispozițiilor legale. Soldul disponibil existent la fondul de asigurare la sfârșitul anului se reportează, cu aceeași destinație, în anul următor.

Banca de Export-Import a României -,S.A. nu va putea împrumuta fonduri în urnele statului pentru a îndeplini obligațiile acestuia din urmă, potrivit cerințelor polițelor de asigurare.

Art. 8. - Pentru operațiunile de finanțare, garantare, asigurare și reasigurare a creditelor de export-import, în numele și în contul statului, Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Comerțului și Turismului, împreună cu Banca de Export-Import a României - S.A., vor stabili structura și termenele de raportare a conturilor de execuție, contabilitatea operațiunilor în numele și în contul statului.

Capitolul II

Modul de funcționare

Art. 9. - Comitetul se întrunește, de regulă, lunar sau de câte ori este nevoie.

Art. 10. - Comitetul se consideră legal întrunit dacă se asigură prezența a minimum 2/3 din membrii titulari.

Ministrul economiei și finanțelor va desemna un secretar de stat sau subsecretar de stat, care îl va înlocui pe președinte în cazul în care acesta lipsește.

Art. 11. - Comitetul adoptă hotărâri prin vot secret cu cel puțin 2/3 voturi „pentru” din cei prezenți.

Art. 12. - Hotărârile comitetului se consemnează de secretariatul comitetului în registrul de hotărâri, precum și în registrul de procese-verbale ale comitetului, care vor fi semnate de membrii participanți la ședință.

Art. 13. - În vederea pregătirii lucrărilor și analizării proiectelor ce vor fi supuse comitetului, se instituie o comisie de specialiști, numiți de către conducătorii ministerelor și instituțiilor cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 844 din 20 decembrie 1991.

Comisia se va întruni, de regulă, bilunar sau de câte ori va fi nevoie, pentru a analiza și propune comitetului, în vederea deciziei, solicitările avizate favorabil, prezentate de Banca de Export-Import a României - S.A.[1].

Art. 14. - Lucrările de secretariat ale comitetului vor fi asigurate, ca activitate permanentă și distinctă, de către Banca de Export-Import a.României - S.A. Secretariatul comitetului, alcătuit din cel mult 5 persoane, va fi coordonat de un secretar desemnat de Banca de Export-Import a României - S.A.

Secretariatul va asigura convocarea comitetului și a comisiei pregătitoare și va informa comitetul asupra modului în care sunt îndeplinite de către Banca de Export-Import a României - S.A. hotărârile adoptate.

Secretariatul va comunica ministerelor și agenților economici proiectele aprobate, precum și pe cele respinse de comitet.

Convocarea comitetului se va face cu cel puțin 7 zile înainte de data stabilită pentru ședință, iar a comisiei, cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită pentru întrunire. O dată cu convocarea se vor transmite membrilor comitetului și comisiei proiectul ordinii de zi și setul de materiale ce urmează a fi supuse discuțiilor.

Art. 15. - Solicitările cuprinzând toată documentația și avizele ministerelor de specialitate (proceduri ce vor fi făcute publice de către bancă) se înaintează, spre examinare și avizare, Băncii de Export-Import a României - S.A., care, fie le aprobă în cadrul competențelor care îi sunt delegate, fie le supune spre aprobare în comitet, dacă acestea depășesc cuantumul și gradul de risc atribuite prin competență.

Capitolul III

Alte dispoziții

Art. 16. - Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior este format din 17 persoane.

Persoanele care fac parte din comitet, din comisia pregătitoare și din secretariatul tehnic își păstrează calitatea de angajați ai instituțiilor de la care provin, precum și toate drepturile ce derivă din această calitate.

Pentru activitatea efectiv depusă în cadrul comitetului și al comisiei, persoanele vor fi remunerate pe bază de indemnizații lunare.

Art. 17. - Indemnizațiile cuvenite persoanelor care fac parte din comitet și comisia pregătitoare vor fi plătite lunar și suportate de Banca de Export-Import a României - S.A.

Nivelul indemnizației lunare a persoanelor numite și atrase, care fac parte din comitet și din comisia pregătitoare, este de 20% din salariul lunar al președintelui Băncii de Export-împart a României - S.A.

Art. 18. - Prevederile prezentului regulament se vor completa în mod corespunzător cu prevederile actelor normative ulterioare privind activitatea Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior.

Anexa nr. 2

Convenție-cadru privind activitatea de finanțare a operațiunilor de export și de garantare a creditelor de export și import, desfășurată de Banca de Export-Import a României - S.A. în numele și în contul statului

Între:

Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Comerțului și Turismului, ca reprezentanți ai Guvernului României, pe de o parte,

și

Banca de Export-Import a României - S.A, pe de altă parte,

având în vedere:

  • Hotărârea Guvernului nr. 189 din 22 martie 1991 privind aprobarea înființării Băncii de Export-Import a României - societate pe acțiuni - (Romanian Eximbank);
  • Hotărârea Guvernului nr. 844 din 20 decembrie 1991 privind înființarea Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior,

se încheie prezenta Convenție-cadru privind activitatea de finanțare a operațiunilor de export și de garantare a creditelor de export și import, desfășurate de Banca de Export-Import a României - S.A. în numele și în contul statului.

Art. 1. - Banca de Export-Import a României - S.A. desfășoară activitatea de finanțare a operațiunilor de export și import și de garantare pentru importatorii și exportatorii români, în numele și în contul statului.

Art. 2. - În activitatea de finanțare și de garantare a activității de export și import, Banca de Export- Import a României - S.A. acționează pe baza și în limitele competențelor ce iau fost stabilite, potrivit reglementărilor în vigoare și ale prezentei convenții-cadru.

Instrumentele prevăzute pentru această activitate sunt credite, proceduri speciale de refinanțare, bonificații de dobândă, garanții, precum și orice alte instrumente specifice aprobate de Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior în cadrul politicii Guvernului României de promovare a exporturilor.

Art. 3. - Operațiunile de finanțare a creditelor de export desfășurate de Banca de Export-Import a României - S.A., în numele și în contul statului, vor fi examinate și aprobate de către Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, în limitele resurselor prevăzute anual în bugetul de stat cu această destinație.

Art. 4. - Banca de Export-Import a României - S.A, va emite garanții în numele și în contul statului, în limitele plafoanelor de îndatorare externă aprobate de Parlament și ale resurselor constituite cu această destinație.

Art. 5. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Comerțului și Turismului, împreună cu Banca de Export-Import a României - S.A., vor stabili structura și termenele de raportare a conturilar de execuție, contabilitatea operațiunilor privind finanțarea și garantarea operațiunilor de export și import, desfășurate de Banca de Export-Import a României.A., în numele și în contul statului.

Art. 6. - Denunțarea convenției-cadru de către una dintre părți se va face cu un preaviz obligatoriu de 4 luni și orice modificare a ei se va face numai cu acordul ambelor părți semnatare.

Art. 7. - Prezenta convenție-cadru intră în vigoare la data aprobării ei de către Guvern.

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Președintele Băncii de Export-Import a României - S.A., Petru Rareş

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Anexa nr. 3

Convenție-cadru privind asigurarea și reasigurarea de către Banca de Export-Import a României - S.A., în numele și în contul statului, a creditelor de export

Între:

Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Comerțului și Turismului, ca reprezentanți ai statului, pe de o parte,

și

Banca de Export-Import a României - S.A., pe de altă parte,

având în vedere:

  • Hotărârea Guvernului nr. 189 din 22 martie 1991 privind aprobarea înființării Băncii de Export-Import a României - societate pe acțiuni - (Romanian Eximbank);
  • Hotărârea Guvernului nr. 844 din 20 decembrie 1991 privind înființarea Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior,

se încheie prezenta convenție-cadru privind asigurarea de către Banca dc Export-Import a României - S.A., în numele și în contul statului, a riscurilor de neplată a creanțelor rezultate din contracte de export derulate de exportatori români persoane fizice și juridice.

Art. 1. - Banca de Export-Import a României - S.A. desfășoară activitate de asigurare și reasigurare pentru credite de export în contul și în numele statului.

Art. 2. - Emiterea promisiunilor sau polițelor de asigurare și reasigurare se face pe baza aprobării Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, constituit potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Art. 3. - 3.1. Pentru toate riscurile asigurate, Banca de Export-Import a României - S.A. își desfășoară activitatea pe baza cheltuielilor aprobate prin bugetul de stat cu această destinație. Limita de expunere și factorul de multiplicare vor fi aprobate de Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior.

3.2. Calculul primelor și al indemnizațiilor privind daunele se va face la cursul oficial în vigoare la data începerii riscului respectiv, potrivit prevederilor din polița de asigurare.

3.3. Pentru a micșora influența fluctuațiilor leului fața de alte valute, Banca de Export-Import a României - S.A. va putea practica și o asigurare potrivit căreia exportatorul, în schimbul unei majorări de primă plătibilă inițial, va beneficia de o creștere a limitei despăgubirii.

Art. 4. - Banca de Export-Import a României - S.A. va respecta toate reglementările internaționale în materie de asigurare de credite, acceptate în general de asiguratorii de credite, pe plan mondial, implicați în asigurarea riscurilor politice în contul sau cu reasigurarea propriilor state.

În vederea sprijinirii exportatorilor români în competiția cu exportatorii din alte țări, Banca de Export-Import a României - S.A. va avea posibilitatea să se alinieze condițiilor polițelor oferite de guvernele străine exportatorilor proprii, prin derogare de la reglementările amintite la paragraful precedent.

Art. 5. - În cazul emiterii unei promisiuni de asigurare, se vor aplica toate condițiile menționate mai sus referitoare la polițe.

În cazul în care o promisiune de asigurare a fost aprobată în mod special de către Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, Banca de Export-Import a României - S.A, va putea emite polița, fără alte consultări preliminare, la încheierea contractului.

Art. 6. - Banca de Export-Import a României - S.A. va administra subscrierea, tarifele de primă, recuperarea sumelor din daune în suspensie și va putea accepta, fără consultarea prealabilă a Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior modificări ale poliței, cu excepția majorării sumei asigurate.

Art. 7. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Comerțului și Turismului, împreună cu Banca de Export-Import a României - S.A., vor stabili structura și termenele de raportare a conturilor de execuție, contabilitatea operațiunilor privind asigurarea riscurilor în contul și în numele statului.

Semestrial, Banca de Export-Import a României - S.A. va prezenta la Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Comerțului și Turismului lista daunelor și a celor datorate, dar neplătite încă.

Art. 8. - Pentru asigurările în contul statului, Banca de Export-Import a României - S.A. va percepe un comision din primele încasate, ce se va negocia cu Ministerul Economiei și Finanțelor.

Art. 9. - Banca de Export-Import a României - S.A. va asigura finanțarea și suportarea activității de asigurare și reasigurare a creditelor de export, în numele și în contul statului, pe seama fondului de asigurare constituit conform Hotărârii Guvernului nr. 844/1991, în care se includ și sumele prevăzute în bugetul de stat cu această destinație.

Art. 10. - Ministerul Economiei și Finanțelor va elibera, la cererea Ministerului Comerțului și Turismului, sumele prevăzute în bugetul de stat pentru asigurarea creditelor de export, pe baza programului și reglementărilor privind condițiile, competențele și criteriile de desfășurare a acestor activități, aprobate de Parlamentul României, în scopul constituirii la Banca de Export-Import a României - S.A. a fondului de asigurare a creditelor de export.

Art. 11. - Banca de Export-Import a României - S.A. va achita toate daunele ce provin din polițele de asigurare subscrise în numele și în contul statului, inclusiv costurile privind încasarea și recuperarea sumelor datorate în conformitate cu prevederile poliței de asigurare în limita resurselor prevăzute la art. 8.

La recuperarea sumelor plătite ca despăgubiri, Banca de Export-Import a României - S.A. va scădea cheltuielile de recuperare și apoi va vărsa restul în fondul de suportare a activității de asigurare a creditelor de export, în numele și în contul statului.

Art. 12. - Denunțarea convenției-cadru de către una dintre părți se va face cu un preaviz obligatoriu de 4 luni și orice modificare a ei se va face numai cu acordul ambelor părți semnatare.

Art. 13. - Prezenta convenție-cadru intră în vigoare la data aprobării ei de către Guvern.

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Președintele Băncii de Export-Import a României - S.A., Petru Rareș

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Referinţe

  1. Proiectele ce nu au obținut avizul favorabil al Băncii de Export-Import a României - S.A. se vor returna de aceasta agenților economici solicitanți.