Monitorul Oficial 150/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0150 - Partea I - Marți, 14 iunie year::1994

Legi și Decrete

Parlamentul României

Camera Deputaților

Senatul

Lege privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric și al artelor plastice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Cele șase categorii de timbre ce formează obiectul prezentei legi se stabilesc astfel:

a) timbrul literar, în valoare de 2% din prețul de vânzare al unei cărți și care se adaugă acestui preț;

b) timbrul cinematografic, în valoare de 2% din prețul unui bilet și care se adaugă acestui preț;

c) timbrul teatral, în valoare de 5% din prețul unui bilet și care se adaugă acestui preț;

d) timbrul muzical, în valoare de 5% din prețul unui bilet și 2% din prețul fiecărui disc, fiecărei tipărituri, casete video și audio înregistrate, cu caracter muzical, altele decât cele folclorice, și care se adaugă acestor prețuri;

e) timbrul folcloric, în valoare de 5% din prețul unui bilet și 2% din prețul fiecărui disc, fiecărei tipărituri, casete video și audio folclorice înregistrate și care se adaugă acestor prețuri;

f) timbrul artelor plastice, în valoare de 0,5% din prețul de vânzare al operei de artă și care se adaugă acestui preț.

Timbrul literar se aplică pentru fiecare exemplar din cărțile beletristice vândute prin unitățile de orice fel editate sau nu în România.

Timbrele prevăzute la lit. b), c), d) și e) se aplică pe fiecare bilet vândut la spectacolele cinematografice, teatrale, muzicale și folclorice organizate în țară și se adaugă la prețul de vânzare al biletului.

Art. 2. - Sumele încasate, reprezentând valoarea timbrului, se vor vira lunar de unitățile care ie încasează în conturile organizațiilor de creatori, potrivit normelor metodologice elaborate în comun de către acestea și Ministerul Finanțelor.

În cazul în care pentru un domeniu cultural există mai multe organizații de creatori, sumele încasate se vor repartiza organizațiilor respective legal constituite, conform Decretului-lege nr. 27 din 14 ianuarie 1990, în funcție de opțiunile creatorilor, interpreților, titularilor de drepturi de autor sau moștenitorilor acestora. Pentru opere clasice sau traduceri, cu drepturi de autor expirate, producătorul hotărăște destinația timbrului, în cazul filmului străin, opțiunea aparține distribuitorului.

Fiecare organizație de creatori este obligată să-și constituie un organism .financiar pentru timbrul respectiv.

Art. 3. - Sumele care se cuvin uniunilor și asociațiilor de creatori vor fi utilizate pentru:

a) susținerea unor proiecte culturale de interes național;

b) participarea la concursuri de interpretare și creație în țară și în străinătate;.

c) promovarea unor acțiuni cu participarea românilor de peste hotare;

d) susținerea și protejarea artei cinematografice, teatrale și muzicale;

e) completarea fondurilor destinate susținerii activității tinerilor creatori, interpreți și executanți;

f) sprijinirea materială a creatorilor, interpreților și executanților pensionari:

g) sprijinirea materială a revistelor de specialitate aparținând uniunilor de creație;

h) sprijinirea înscrierii în circuitul național și internațional a operelor artistice de valoare:

i) cinstirea și perpetuarea memoriei personalităților culturii românești și ale minorităților naționale, atât în țară, cât și în străinătate;

j) editarea de către Institutul de Etnografie și Folclor a colecției „Disc-document"'.

Art. 4. - Încasările rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric și al artelor plastice nu sunt impozabile.

Art. 5. - În termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei legi. Ministerul Finanțelor în colaborare cu organizațiile de creatori vor elabora norme metodologice care să prevadă obligativitatea ținerii unei evidențe pentru încasările rezultate din aplicarea acestor timbre, asigurarea controlului cu privire la destinația fondurilor astfel rezultate, precum și beneficiarii cărora li se virează aceste fonduri, conform art. 2,

Normele metodologice se publică în Monitorul Oficial al României.

Art. 6. - Constituie contravenție neperceperea și nevirarea contravalorii timbrelor specificate în prezenta lege de către persoanele juridice sau fizice care au. asemenea obligații și se sancționează cu amendă de la 300.000 la 500.000 lei.

În cazul nevirării în termen a sumelor încasate și datorate se aplică o penalizare de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat.

Art. 7. - Constatarea contravenției și aplicarea amenzii prevăzute la art. 6 se fac de către organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor.

Art. 8. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Decretul nr. 262/1957 privind modificarea articolului III din Decretul nr. 31/1949 pentru stimularea activității științifice, literare și artistice, precum și pentru înființarea timbrului literar al scriitorilor; Decretul nr. 977/1938 pentru modificarea alineatului 2 din Articolul 2 din Decretul nr. 282/1957; Decretului-lege nr. 33/1990 privind modificarea articolului 2 din Decretul nr. 252/1957; Decretul-lege nr. 94/1990 privind instituirea „Timbrului teatral”; Decretul-lege nr. 142/1990 privind instituirea „Timbrului cinematografic”; Legea nr. 82/1991 privind instituirea „Timbrului muzical”; Legea nr. 63/1991 privind instituirea „Timbrului folcloric”.

Art. 9. - Prezenta lege intră în vigoare după 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 5 mai 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase
p. Președintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă

București, 6 iunie 1994 | Nr. 35.



Președintele României

Decret pentru promulgarea Legii privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric și al artelor plastice

În temeiul art. 11 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric și al artelor plastice și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 3 iunie 1994 | Nr. 88.


Hotărâri ale Camerei Deputaților

Parlamentul României

Camera Deputaților

Hotărâre pentru prelungirea termenului stabilit de art. 3 din Hotărârea Camerei Deputaților nr. 17/1994 privind instituirea Comisiei speciale pentru elaborarea unei propuneri legislative cu privire la organizarea și funcționarea partidelor politice

Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Termenul stabilit de art. 3 din Hotărârea Camerei Deputaților nr. 17/1994 privind instituirea Comisiei speciale pentru elaborarea unei propuneri legislative cu privire la organizarea și funcționarea partidelor politice se prelungește până la 16 iunie 1994.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 6 iunie 1994 | Nr. 21.

Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea Protocolului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Lituania privind livrările de mărfuri, prestările de servicii și plățile în anul 1994

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Protocolul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Lituania privind livrările de mărfuri, prestările de servicii și plățile în anul 1994, semnat la Vilnius la 8 martie 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 mai 1994 | Nr. 206.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului, Cristian Ionescu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Protocol între Guvernul României și Guvernul Republicii Lituania privind livrările de mărfuri, prestările de servicii și plățile în anul 1994

Guvernul României și Guvernul Republicii Lituania, denumite în cele ce urmează părți contractante,

în conformitate cu Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Lituania cu privire la relațiile comercial-economice și colaborarea tehnico-științifică, din 10 iunie 1992,

au convenit următoarele:

Articolul 1

Livrările de mărfuri și prestările de servicii se vor realiza pe bază de contracte ce se încheie între subiecții economici (numiți în cele ce urmează subiecți economici) ai statelor părților contractante.

Prețurile la mărfurile ce se livrează și la serviciile ce se acordă, precum și condițiile livrărilor, prestărilor de servicii și decontărilor se vor stabili în contractele ce se vor încheia între subiecții economici.

Articolul 2

Subiecții economici din ambele țări realizează toate decontările și plățile pe baza prețurilor mondiale curente, în valută liber convertibilă sau în alte condiții adoptate în comerțul internațional și în practica financiară, cu respectarea legislației fiecăreia dintre țările părților contractante.

Articolul 3

Nomenclatorul principal al mărfurilor propuse pentru exportul din România în Republica Lituania este prezentat în anexa nr. 1 la prezentul protocol.

Nomenclatorul principal al mărfurilor propuse pentru exportul din Republica Lituania în România este prezentat în anexa nr. 2 la prezentul protocol.

Nomenclatorul mărfurilor menționat în anexele nr. 1 și 2 are caracter informativ și nu limitează subiecții economici în ce privește încheierea de contracte de vânzare-cumpărare a mărfurilor în afara nomenclatorului.

Părțile contractante vor crea condiții favorabile pentru realizarea schimburilor de mărfuri și prestarea de servicii.

Articolul 4

Părțile vor acorda sprijinul lor în organizarea și efectuarea pe teritoriile statelor lor de târguri și expoziții comerciale, de seminarii tehnico-economice, precum și sprijinirea călătoriilor delegațiilor și grupurilor comerciale.

Părțile, în conformitate cu legislația în vigoare în fiecare țară, vor exonera de plata taxelor vamale și a impozitelor pe import exponatele și mostrele din cealaltă țară, destinate expozițiilor, târgurilor și altor asemenea manifestări sau acțiuni expoziționale.

Exponatele și mostrele nu vor putea fi vândute în țara în care sunt expuse fără acordul organelor competente ale acestei țări, precum și fără plata taxelor vamale și a impozitelor pe import.

Articolul 5

În legătură cu ceea ce nu este prevăzut în prezentul protocol acționează prevederile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Lituania din 10 iunie 1992.

Articolul 6

Prezentul protocol intră în vigoare la data ultimei notificări în scris privind aprobarea acestuia în conformitate cu legislația existentă în fiecare dintre țări și se aplică până la 31 decembrie 1994. Contractele ce se încheie în cadrul prezentului protocol, dar care nu au fost îndeplinite în perioada de valabilitate a acestuia, vor fi îndeplinite în conformitate cu prevederile prezentului protocol.

Încheiat la Vilnius, la 8 martie 1994, în două exemplare originale, fiecare în limba română, lituaniană și rusă, toate textele având aceeași valabilitate.

În cazul unor divergențe în interpretarea textului, va fi luat ca bază textul în limba rusă.

Din împuternicirea Guvernului României, Cristian Ionescu, ministrul comerțului.

Din împuternicirea Guvernului Republicii Lituania, Kazirueras Klimașauskas, ministrul industriei și comerțului


Anexa nr. 1

Lista indicativă a mărfurilor propuse pentru export din România în Republica Lituania în anul 1994

Bentonită de turnătorie

Talc

Sare

Bauxită silicioasa

Dolomită măcinată

Tablă medie și groasă, inclusiv bandă laminată la cald

Țevi laminate și sudate din oțel

Profiluri grele, mijlocii și ușoare

Profiluri formate la rece

Cuie

Sodă caustică lichidă

Sodă calcinată

Medicamente

Lacuri și vopsele

Coloranți și pigmenți

Anvelope pentru autoturisme, autobuze și tractoare

Fibre poliesterice

Fire relon tip covor

Mobilă

Parchet din fag

Ceramică fină - porțelan și articole din sticlărie

Ciment

Plăci faianță

Plăci gresie antiacide

Obiecte sanitare

Covor PVC pe suport textil

Tapet semilavabil pe hârtie

Folii prelată PVC

Polistiren armat cu fibră de sticlă

încălțăminte fețe din piele

încălțăminte fețe din înlocuitori

încălțăminte din cauciuc

Mănuși din piele

Articole de galanterie din piele

Stofă de mobilă

Confecții textile

Confecții îmblănite

Tricotaje

Cleme și armături pentru linii electrice

Celule electrice pentru stații și posturi de transformare

Aragazuri de uz casnic

Corpuri de iluminat

Tehnică medicală

Scule de mână

Seule așchietoare

Mașini și echipamente pentru industria textilă, tricotaje, confecții

Motoare electrice de 0,25 KW și peste

Transformatoare de putere

Aparataj electric de joasă tensiune

Mijloace de automatizare electrotehnice

Produse de mecanică fină

Aparate de măsură și control electrotehnice

Acționări electrice pentru mașini-unelte

Centrale telefonice automate

Conectori pentru centrale telefonice automate

Echipamente hidraulice și pneumatice

Grupuri electrogene

Instalații de foraj puțuri de apă

Utilaj minier (inclusiv reductoare și acționări hidraulice)

Pompe centrifugale

Armături industriale din fontă și oțel

Utilaje pentru industria alimentară {tehnica frigului, linii de îmbuteliere, de panificație, de prelucrarea cărnii și legumelor)

Cazane pentru apă caldă și abur (IMPAC și ABA)

Utilaj de ridicat și transportat (poduri rulante, palane monogrinzi)

Rulmenți

Mașini-unelte pentru prelucrarea metalelor

Mașini-unelte pentru prelucrarea lemnului

Vagoane de marfă (pentru cereale, minereuri, tip gondolă etc.)

Mașini pentru Întreținerea căilor ferate

Excavatoare

Autogredere

Rulouri compactoare

Buldozere

Mașini agricole și piese de schimb (combine cerealiere, semănători SPC, grape cu discuri GD-7, depănușătoare de porumb și altele)

Autoturisme tip Dacia

Autoturisme tip Oltcit

Autoturisme tip ARO

Autobuze și microbuze

Autocamioane

Construcții navale:

  • nave fluviale
  • nave maritime
  • reparații nave

Carne de vită și porc

Conserve și semiconserve din carne

Salam tip Sibiu

Alte sorturi de salam

Margarină

Halva

Băuturi spirtoase

Vinuri albe și roșii, selecționate

șampanie

Bere

Glucoza

Amidon

Conserve din legume și fructe

Pastă de tomate

Mere

Semințe legume (cartofi de sămânță)

Orez decorticat

Produse zaharoase

Țigări.


Anexa nr. 2

Lista indicativă a mărfurilor propuse pentru export din Republica Lituania în România în anul 1994

Mașini-unelte

Traductori de măsură pentru mașini-unelte

Mașini agricole

Utilaje pentru spălătorii și curățătorii chimice

Compresoare și relee pentru frigidere

Motoare electrice pentru curent alternativ (înălțimea axului 65-355 mm)

Motoare electrice de puteri mici

Utilaje de sudură electrică

Autocompresoare

Conductori emailați

Conductori de instalare

Transformatoare

Cuptoare electrice

Acumulatori electrici de căldură (pentru încălzirea încăperilor)

Dulapuri electrice pentru uscat

Aparatură hidraulică

Utila ie tehnologice comerciale

Utilaje tehnologice pentru ambalarea produselor alimentare

Aparatură Diesel

Burghie

Mașini de construcții pentru finisaj

Contoare electrice monotarifare, monofazate și trifazate, cu destinație casnică și industrială

Arzătoare pentru gaze

Articole din fontă turnată

Plasă din oțel

Organe de asamblare

Cuie

Canistre pentru benzină

Corpuri de iluminat

Televizoare color

Antene și selectoare pentru recepția programelor TV prin satelit

Cinescoape

Selectoare

Produse de tehnică electronică

Biciclete pentru adolescenți

Motoare pentru motorete

Corp-comandă pentru iahturi și bărci din fibră de sticlă

Elemente galvanice de uscat

Frigidere și congelatoare casnice

Aspiratoare casnice

Magnetofoane

Aparate telefon

Stații telefonice

Remorci pentru automobile

Închizătoare (broaște) montate și nemontate

Uscătoare pentru mâini

Îngrășăminte minerale pe bază de azot

Îngrășăminte minerale pe bază de fosfor

Rășini formaldehidice

Folie polietilenă

Țevi termoplastice

Ciment

Căzi din oțel

Geam pentru ferestre

Geam pentru vitrine

Mobilă

Plăci aglomerate din lemn

Plăci fibrolemnoase

Placaj

Hârtie

Cartoane

Chibrituri

Cherestea

Piei artificiale

Fire sintetice

Țesături din bumbac

Țesături din lână

Țesături din mătase

Țesături din in

Confecții

Confecții îmblănite

Covoare și articole tip covor

Tricotaje

Dantele și articole croșetate

Articole de galanterie textilă

Articole de marochinărie

Șosete și ciorapi

Încălțăminte din piele

Încălțăminte din cauciuc

Jucării pentru copii

Bijuterii

Vase din sticlă și din ceramică

Săpun de rufe și alți detergenți

Săpun de toaletă

Medicamente

Seringi cu o singură întrebuințare

Sisteme de transfuzie cu o singură întrebuințare

Aparatură medicală pe bază de ultrasunete

Animale vii de reproducție

Carne și produse din carne

Lapte și produse lactate

Carne din vânat

Lapte praf degresat

Produse alcoolice (lichior)

Șampanie

Țigări

Miere naturală

Ouă