Monitorul Oficial 151/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare

Hotărâri cuprinse în anexa Ia Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, astîel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 258/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 2 iunie 199

Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0151 - Partea I - Joi, 2 iulie year::1992


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâri cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 258/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 2 iunie 1992

Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea înființării Băncii Comerciale „Ion Țiriac” - societate pe acțiuni

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă înființarea Băncii Comerciale „Ion Țiriac” - societate pe acțiuni, persoană juridică română, care va funcționa în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 96 din 14 martie 1990.

Banca se constituie ca o societate pe acțiuni cu caracter privat, având un capital inițial de 500 milioane lei, din care 30% în valută și 70% în lei, Capitalul băncii este subscris în proporție de 51% de grupul de întreprinderi „Ion Țiriac” din străinătate și din România, iar 49% de alți acționari reprezentând persoane fizice și juridice din țară și din străinătate

Capitalul social subscris va fi vărsat atât în dolari S.U.A., cât și în lei, în proporție de 30%, până la data înregistrării băncii la Ministerul Finanțelor, iar diferența de 70%, până cel mai târziu la 1 ianuarie 1992, potrivit legii.

Banca va avea sediul în municipiul București și va putea înființa birouri de reprezentanță, agenții și sucursale în țară și străinătate, potrivit legii.

Art. 2. - Banca funcționează în conformitate cu statutul aprobat potrivit dispozițiilor legale și va dobândi personalitate juridică pe baza autorizației de funcționare emise de Banca Națională a României și a înregistrării la Ministerul Finanțelor, Banca Comercială „Ion Țiriac” - societate pe acțiuni își va desfășura activitatea în condițiile autorizației eliberate de Banca Națională a României, în care vor fi prevăzute operațiunile bancare pe care aceasta le poate efectua în lei și în valută.

Art. 3. - Banca este autorizată să-și constituie fonduri de rezervă și fonduri specifice de risc, în limitele stabilite prin autorizația de funcționare, și să se încadreze în limitele coeficienților de risc cu privire la atragerea de fonduri, plasarea acestora și totalul bilanțului, ce vor fi stabiliți și comunicați de Banca Națională a României.

Art. 4. - Banca Comercială „Ion Țiriac” - S.A. poate acorda credite și constitui depozite la alte bănci românești sau străine și poate primi credite și depozite de la acestea. Banca poate efectua operațiuni bancare în valută și lei pe cont propriu sau al terților, atât pentru persoanele fizice și juridice române și străine rezidente în România, cât și rezidente în străinătate.

Art. 5. - În funcție de evoluția pieței, de situația economică și financiară a clienților, precum și de alte riscuri ale operațiunilor, consiliul de administrație al băncii va putea stabili dobânzi diferențiale, al căror nivel să fie peste cel al dobânzii de bază prevăzute ia cap. I și II din tabelul anexă la Hotărârea Guvernului nr. 294 din 5 aprilie 1990.

Pentru serviciile prestate clienților săi, banca va percepe comisioane, al căror nivel va fi stabilit de consiliul de administrație.

Art. 6. - Structura organizatorică și de personal, sistemul de salarizare, precum și criteriile de studii și stagiu vor fi stabilite de consiliul de administrație al băncii.

Salariații băncii proveniți din sectorul de stat, cooperatist sau particular, vor fi transferați în interesul serviciului și vor beneficia de toate drepturile privind vechimea neîntreruptă în muncă și orice alte drepturi de personal, inclusiv de asigurări sociale de stat, potrivit legii.

Art. 7. - Contractul de societate prevăzut de art, 3 al Decretului-lege nr. 96/1990 urmează să se întocmească și să se semneze de acționarii băncii la data înregistrării acesteia la Ministerul Finanțelor din România,

în funcție de conținutul contractului de societate, se vor efectua eventualele modificări și precizări în statutul băncii.

Art. 8. - Banca își va începe activitatea în cursul trimestrului IV/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 3 octombrie 1990 | Nr. 1059.


Statutul Băncii Comerciale „Ion Țiriac” - S.A.

Capitolul I

Forma, denumirea, obiectul, sediul, durata

Articolul 1

Forma

Banca comercială este o societate anonimă pe acțiuni, supusă legislației în vigoare în România și prezentului statut.

Articolul 2

Denumirea

Banca comercială este denumită Banca Comercială „Ion Țiriac” - S.A.

Articolul 3

Obiectul de activitate

Banca Comercială „Ion Țiriac” - S.A. are ca obiect de activitate efectuarea tuturor operațiunilor bancare specifice unei bănci comerciale.

Ea efectuează operațiunile menționate mai jos, fără ca acestea sa aibă un caracter limitativ:

  • deschiderea de conturi în lei și în devize convertibile, productive sau nu de dobânzi;
  • atragerea de fonduri în lei și în devize convertibile ia vedere, la termen sau cu preaviz, productive sau nu de dobânzi;
  • acordarea, sub diverse forme, de credite în lei și în devize convertibile, pe termene scurt, mijlociu și lung, cu sau fără garanție; în acest scop, va putea încheia convenții de credit;
  • primirea și acordarea de garanții, preluarea sau acceptarea tuturor angajamentelor legate de operațiunile financiare, comerciale, industriale, agricole, mobiliare, imobiliare și de servicii;
  • preluarea de participații la capitalul întreprinderilor, firmelor etc. și efectuarea altor forme de plasamente, în condițiile legii;
  • cumpărarea, schimbarea și vânzarea de valori mobiliare;
  • efectuarea de încasări și plăți, în lei și în devize convertibile, rezultate din operațiuni comerciale și necomerciale;
  • înființarea în România și în străinătate de birouri, agenții și sucursale pentru efectuarea operațiunilor menționate mai sus și a altor operațiuni bancare, potrivit legii.

Articolul 4

Sediul social

Sediul social al Băncii Comerciale „Ion Țiriac” - S.A. este stabilit în București, str. Stavropoleos nr. 5, sectorul 3.

Sediul social poate fi transferat la altă adresă din România, pe baza hotărârii consiliului de administrație al băncii, sub rezerva ratificării acestei hotărâri de către adunarea generală a acționarilor băncii.

Prin Hotărârea consiliului de administrație al băncii se pol înființa, în țară și în străinătate, birouri, agenții și sucursale ale băncii, conform legii.

Articolul 5

Durata

Durata de funcționare a Băncii Comerciale „Ion Țiriac” - S.A. este fixată la 50 {cincizeci) de ani de la înregistrarea sa la Ministerul - Finanțelor din România, în afara cazului de dizolvare anticipată sau de prelungire, prevăzute prin prezentei statut

Capitolul II

Capitalul social, valorile mobiliare emise de bancă

Articolul 6

Capitalul social

Capitalul social al băncii este de 500.000.000 lei, din care 150.000.000 lei în dolari S.U.A. {cea. 7.500.090 dolari S.U.A.) și 350.000.000 în lei.

Capitalul social este divizat în 7.500 acțiuni a 1.000 dolari S.U.A. fiecare și 17.500 acțiuni a 20.000 lei fiecare, subscris de persoane juridice și fizice din țară și străinătate.

Eventualele participări în lei la capitalul social al băncii ale persoanelor juridice și fizice străine trebuie să provină exclusiv din operațiuni de schimb valutar și/sau din operațiuni efectuate pe teritoriul României, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Articolul 7

Majorarea capitalului

Capitalul social al băncii poate fi majorat prin Hotărârea adunării generale a acționarilor băncii.

Acționarii băncii au dreptul de preferință la subscrierea de noi acțiuni realizate pentru majorarea capitalului, în limita proporțiilor deținute inițial la capitalul social al băncii.

În măsura în care unu sau mai mulți acționari ai băncii nu doresc să-și exercite dreptul de preferință menționat mai sus, noile acțiuni pot fi subscrise sau de ceilalți acționari sau de alte persoane fizice și juridice din țară și străinătate, așa cum va hotărî adunarea generală a acționarilor băncii

Articolul 3

Reducerea capitalului social

Adunarea generală a acționarilor va putea hotărî reducerea capitalului social al băncii până la nivelul minim - prevăzut de lege, în conformitate cu prevederile prezentului statut. Reducerea de capital nu trebuie să modifice proporția stabilita între acționari.

Acțiunile subscrise vor fi înregistrate într-un registru special, care va avea paginile numerotate, fiind sigilat.

În acest registru se vor înscrie acțiunile în ordine cronologică subordonată subscrierii, pentru fiecare acțiune existând numărul de înregistrare a acesteia, denumirea (în cazul persoanelor juridice), numele și prenumele (în cazul persoanelor fizice) și adresă exactă a acționarului.

Banca va emite, la cerere, acționarilor săi, certificate care să ateste subscrierea la capital pe bază de acțiuni.

Certificatul va fi tipărit și va cuprinde pe față denumirea, sediul și capitalul social subscris al băncii, numărul și valoarea acțiunilor subscrise, cu menționarea valutei și ștampila băncii și semnăturile autoritate a angaja responsabilitatea băncii.

Pe partea cealaltă a certificatului se vor trece următoarele: nr. crt., data, suma efectiv vărsată, la acțiunile subscrise, ștampila băncii și semnăturile autorizate, în dreptul sumei efectiv vărsate.

Articolul 9

Liberarea acțiunilor

Acțiunile subscrise în cadrul majorărilor de capital trebuie să fie liberate în proporție de cel puțin 30% din valoarea lor, cel mai târziu până la data înregistrării băncii la Ministerul Finanțelor, diferența urmând a fi liberată astfel:

  • diferența de 76% urmează a fi liberată în tranșe până cel mai târziu la 1 ianuarie 1992, în conformitate cu legislația română în vigoare.

Articolul 10

Forma acțiunilor

Acțiunile sunt nominative, înregistrate așa cum se arată la art. 8 de mai sus, până în momentul efectuării vărsămintelor până la valoarea de subscriere a acestora.

Articolul 11

Limitarea angajamentelor acționarilor

Angajamentele acționarilor se limitează până la concurența valorii fiecărei acțiuni subscrise.

Articolul 12

Sancțiunea neefectuării vărsămintelor

Acționarul care nu respectă datele de vărsământ la acțiunile subscrise, fixate prin statut, va suporta dobânda începând de la data fixată până în momentul efectuării vărsământului. Nivelul dobânzilor calculate va fi, pentru dolarii S.U.A., cel în vigoare pe piața Londrei pentru depozitele interbancare în dolari S.U.A. pe 3 luni majorate cu 1% pe an, iar pentru Ici, cel în vigoare pe piața română la creditele bancare oferite clientelei, pe termen scurt, majorat cu 1% pe an.

Dacă obligația asumată de acționari privind vărsămintele la capital, la acțiunile subscrise, nu se realizează în termen de 3 luni de la data fixată prin statut, banca va putea vinde acțiunile respective, în condițiile prevăzute de statutul băncii.

Pentru perioada de culpă a acționarului, pentru care se calculează dobânzile menționate mai sus, se suspendă - calculul și plata eventualelor dividende.

Articolul 13

Indivizibilitatea acțiunilor

Acțiunile sunt indivizibile, sub rezerva dispozițiilor legale și ale prezentului statut.

Articolul 14

Dreptul acțiunilor

Fiecare acțiune dă dreptul la proprietatea activului social și la împărțirea beneficiilor, la o parte egală cu cantitatea de capital social pe care-l reprezintă, ținând seama, dacă este cazul, de capitalul amortizat și neamortizat, liberat sau neliberat, de valoarea nominală a acțiunilor, în special, și, sub aceste rezerve, orice acțiune dă dreptul, în perioada de funcționare a băncii sau în caz de lichidare, la plata unei sume egale pentru toate sumele repartizate sau rambursate, în așa fel încât toate acțiunile să fie tratate în mod egal, indiferent de toate exonerările fiscale și de toate taxele susceptibile a fi legale și în sarcina băncii.

Articolul 15

Cesiunea acțiunilor

Cesiunea acțiunilor se operează, față de terți și față de bancă, printr-un ordin expres de virare, semnat de cedent sau de mandatarul acestuia și transcris într-un registru special.

Banca este obligată să facă transcrierea în ziua primirii ordinului expres de mișcare.

Dacă acțiunile nu sunt liberate în întregime, ordinul expres de virare trebuie să fie semnat de cesionar.

Transmiterea acțiunilor cu titlu gratuit sau ca urmare a decesului se operează, de asemenea, printr-un ordin expres de mișcare, transcris în registrul special.

Cheltuielile eventuale de cesiune/transmitere se suportă de cesionari.

Acțiunile neliberale de vărsămintele fixate prin statut nu se pot transfera.

Acțiunile sunt liber cedabile și transmisibile între acționari.

Acțiunile pot fi cedate și transmise și altor persoane juridice și fizice cu acordul consiliului de administrație.

Cedarea și transmiterea acțiunilor trebuie să fie notificate băncii în scris, cu mențiunea privind numele celui care a cedat și a transmis acțiunea și adresa sa și numele și adresa celui căruia i s-a cedat și transmis acțiunea.

în cazul refuzului consiliului de administrație de a aproba cedarea și transmiterea acțiunilor, aceștia trebuie să acționeze pentru a se putea efectua cedarea și transmiterea altei persoane juridice sau fizice.

Părțile stabilesc valoarea acțiunii cedate și transmise.

Articolul 16

Drepturile și obligațiile atașate acțiunilor

Drepturile și obligațiile atașate acțiunilor urmează acțiunile, indiferent cui aparțin.

Proprietatea unei acțiuni dă drept deplin de adeziune la statutul băncii și la luarea deciziilor de către adunarea generală a acționarilor.

Articolul 17

Prescripția dividendelor

Dividendele nereclamate în 5 ani de la data fixată pentru piața lor vor fi prescrise și cu ele se va majora fondul de rezervă.

Capitolul III

Administrarea băncii

Articolul 18

Numirea membrilor consiliului de administrație

Banca este administrată de un consiliu de administrație, format din 8-12 membri. Membrii consiliului de administrație sunt numiți de adunarea generală ordinară a acționarilor, la propunerea consiliului de administrație. Primii membrii ai consiliului de administrație vor fi desemnați în statut, mandatele lor fiind valabile până la adunarea generală ordinară a acționarilor, care va aproba bilanțul și conturile băncii încheiate la 31 decembrie 1992.

Articolul 19

Durata în funcțiune a membrilor consiliului de administrație

Durata în funcțiune a membrilor consiliului de administrație este de 3 ani.

Membrii consiliului de administrație pot fi realeși pe noi perioade de 3 ani.

Articolul 20

Acțiunile membrilor consiliului de administrație

Fiecare membru al consiliului de administrație trebuie să fie proprietarul a cel puțin unei acțiuni pe toată durata sa de funcționare.

Articolul 21

Președintele și biroul consiliului de administrație

Consiliul de administrație alege, dintre membrii săi, un președinte și un vicepreședinte având funcția de director general. Durata acestor funcții trebuie să coincidă cu durata funcționării, ca membri ai consiliului de administrație, a acestora.

Consiliul alege, de asemenea, un secretar, care nu trebuie neapărat să fie membru al consiliului de administrație sau acționar.

Biroul consiliului de administrație este format din președinte, vicepreședinte și secretar.

Articolul 22

Reuniunile consiliului de administrație

Consiliul de administrație se reunește de câte ori este nevoie, la convocarea președintelui său.

Reuniunile consiliului, de administrație, se convoacă la sediul social al băncii sau în alt loc explicit menționat în convocare.

Consiliul de administrație poale fi convocat și la inițiativa a 2/3 din membrii consiliului de administrație.

ședințele consiliului de administrație sunt prezidate de președinte. În lipsa acestuia, vicepreședintele conduce ședințele consiliului de administrație, iar dacă și acesta lipsește, ședințele sunt conduse de un membru al consiliului de administrație, desemnat de ceilalți membri ai consiliului prezenți

Membrii consiliului de administrație care nu pot participa la ședințele de consiliu pot fi reprezentați de alți membri prezenți; pe bază de mandat

Consiliul de administrație deliberează în mod valabil dacă cel puțin 3/4 din membrii săi sunt prezenți sau reprezentați

Deciziile consiliului de administrație sunt luate cu majoritatea de 3/4 a membrilor prezenți sau reprezentați.

Deciziile consiliului de administrație și conținutul deliberărilor sunt trecute în procese-verbale, care se scriu într-un registru numerotat și parafat.

Procesele-verbale se semnează de președinte sau de cel ce a condus ședința și de un membru al consiliului, prezent, care este sau reprezintă cel mai important acționar ca număr de acțiuni

Articolul 23

Puterile consiliului de administrație

Consiliul de administrație are depline puteri pentru a acționa în toate ocaziile în numele băncii. Consiliul de administrație acționează în baza prevederilor legislației române și ale prezentului statut, pentru punerea în aplicare a hotărârilor adunărilor generale ale acționarilor.

Consiliul de administrație stabilește limitele în care să se acorde facilități de credite, de către bancă, băncilor din România și din alte țări, firmelor, societăților, întreprinderilor și persoanelor fizice din România și din alte țări.

Consiliul de administrație propune adunării generale a acționarilor băncii, spre aprobare, în principal, următoarele:

  • modificarea statutului băncii;
  • majorarea și reducerea capitalului social al băncii;
  • numirea, revocarea și înlocuirea membrilor consiliului de administrație;
  • raportul anual de activitate al băncii;
  • bilanțul băncii și cotitul de profit și pierderi;
  • modul de repartizare a beneficiilor anuale obținute de bancă

Consiliul de administrație aprobă cedarea și transmiterea acțiunilor către alte persoane fizice și juridice care nu sunt acționare la bancă, în conformitate cu prevederile statutului.

Consiliul de administrație numește președintele.consiliului, vicepreședintele acestuia și unul sau mai mulți directori generali, fixând și remunerația acestora.

Articolul 24

Puterile președintelui și ale vicepreședintelui director general

Președintele consiliului de administrație asigură conducerea băncii, având cele mai extinse puteri pentru a acționa, în toate circumstanțele, în numele băncii.

Consiliul de administrație numește un vicepreședinte director .general și unu sau mai mulți directori generali, determinând întinderea și durata puterilor lor

Președintele, vicepreședintele director generat, directorii generați reprezintă banca în raporturile sale cu terții

În cazul imposibilității temporare a președintelui consiliului de administrație de a-și exercita atribuțiile, acestea vor fi îndeplinite de vicepreședintele director general.

Articolul 25

Remunerarea membrilor consiliului de administrație

Consiliul de administrație fixează remunerația președintelui, vicepreședintelui director general și directorilor generali

Adunarea generală a acționarilor determină remunerarea anuală a membrilor consiliului de administrație sub formă de indemnizație și de jetoane de prezență.

Articolul 26

Conducerea executivă a băncii

Conducerea executivă a băncii este asigurată de comitetul de direcție, format din președintele, vicepreședintele director general și directorii generali ai băncii, care asigură respectarea de către bancă a prevederilor statutului și a legislației române

Comitetul de direcție aduce la îndeplinire și controlează modul de aducere la îndeplinire de către direcțiile, serviciile, birourile, întregul personal al băncii a hotărârilor adunării generale a acționarilor și ale consiliului de administrație al băncii.

În limitele stabilite de consiliul de administrație, comitetul de direcție acordă credite băncilor din România și din alte țări, firmelor, societăților, întreprinderilor și persoanelor fizice din România și din alte țări, stabilind condițiile de termene, dobânzi, rambursare, și garantare.

Comitetul de direcție aprobă și celelalte categorii de operațiuni bancare, pe grupe de operațiuni sau operațiune cu operațiune.

Comitetul de direcție organizează și participă la efectuarea controlului bancar preventiv și ulterior.

Comitetul de direcție ia țoale măsurile necesare organizării și bunei funcționări a băncii.

Comitetul de direcție încheie contracte de muncă individuale cu întregul personal al băncii și urmărește modul de realizare a acestora

Comitetul de direcție răspunde față de consiliul de administrație asupra modului de îndeplinire a atribuțiilor ce-i revin.

Articolul 27

Relațiile dintre bancă și conducătorii săi

Toate afacerile susceptibile a fi realizate de bancă cu membrii consiliului de administrație și directorii generali sunt supuse autorizației prealabile a consiliului de administrație.

Articolul 28

Comisia de cenzori

Adunarea generală ordinară a acționarilor numește membrii comisiei de cenzori.

Comisia de cenzori este formată din trei membri, doi membri desemnați de acționarii băncii și unul desemnat dintre specialiștii autorizați de Ministerul Finanțelor.

Membrii comisiei de cenzori se numesc pe o perioadă de 3 ani, fiind reeligibili.

Comisia de cenzori supraveghează respectarea întocmai a statutului băncii.

Membrii comisiei de cenzori participă, cu vot consultativ, la ședințele consiliului de administrație și la lucrările adunărilor generale ale acționarilor.

Comisia de cenzori verifică gestiunea economico-financiară a băncii și conturile sale anuale, prezentând rapoartele sale scrise adunării generale.

La sfârșitul fiecărui exercițiu anual, comisia de cenzori întocmește un raport asupra situației băncii și certifică regularitatea și sinceritatea conturilor anuale.

Capitolul IV

Adunările generale ale acționarilor

Articolul 29

Adunările generale

Adunarea generală a acționarilor băncii reprezintă universalitatea acționarilor.

Deliberările sale și hotărârile luate în conformitate cu prevederile statutului sunt obligatorii pentru toți acționarii băncii.

Articolul 30

Convocarea adunărilor generale ale acționarilor

Adunările generale ale acționarilor, ordinare și extraordinare, se convoacă cu minimum 15 zile înaintea datei fixate pentru reuniunea adunării generale, cu scrisoare recomandată, indicându-se data și locul adunării generale, precum și ordinea de zi.

Acționarii care doresc să se înscrie pe ordinea de zi sau au alte probleme trebuie să se adreseze băncii cu 15 zile înaintea datei reuniunii adunării generale.

Adunarea generală ordinară a acționarilor se convoacă anual, iar cele extraordinare ori de câte ori este necesar.

Articolul 31

Compoziția adunărilor generale

Adunările generale ale acționarilor, ordinare și extraordinare, se compun din toți acționarii băncii, indiferent de numărul de acțiuni pe care aceștia îl dețin, cu condiția ca acțiunile acestora să fie liberate de vărsămintele exigibile.

Articolul 32

Asistența la adunările generale

Acționarii au dreptul să asiste sau să fie reprezentați la adunările generale ale acționarilor dacă sunt înscriși în registrul acționarilor băncii cu minimum 5 zile înaintea adunării generale.

Forma asistenței, termenul și locul depunerii vor fi stabilite de consiliul de administrație al băncii.

Articolul 33

Conducerea adunărilor generale

Adunarea generală a acționarilor este prezidată de președintele consiliului de administrație al băncii, iar în lipsa acestuia, de către vicepreședintele acestui consiliu.

Adunarea generală își constituie un birou format din președintele adunării, doi scrutători desemnați dintre acționarii prezenți și un secretar, care poate fi desemnat și din afara acționarilor.

Prezența acționarilor și reprezentarea acestora se ține într-un registru numerotat cu precizarea numărului de acțiuni pe care le deține fiecare acționar prezent sau acționarul pe care îl reprezintă.

Deliberările și hotărârile adunărilor generale ale acționarilor sunt trecute în procese-verbale scrise în registre speciale numerotate, procesele-verbale fiind semnate de membrii biroului desemnați.

Adunarea generală ordinară

Articolul 34

Cvorum

Adunarea generală ordinară poate delibera valabil numai dacă minimum 3/4 din acționari sunt prezenți sau reprezentați.

Articolul 35

Hotărâri

Hotărârile adunării generale ordinare se iau cu majoritatea de 3/4 a voturilor acționarilor prezenți sau reprezentați.

Articolul 36

Competențe

Adunarea generala ordinară a acționarilor aprobă raportul consiliului de administrație privind activitatea anuală a băncii, raportul comisiei de cenzori, bilanțul anual, conturile băncii și modul de repartizare a beneficiilor.

Numește, înlocuiește și realege membrii consiliului de administrație și ai comisiei de cenzori.

Stabilește remunerarea președintelui, vicepreședintelui, directorilor generali și a membrilor comisiei de cenzori.

Fixează jetoanele de prezență pentru membrii consiliului de administrație.

Hotărăște asupra tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi.

Dă consiliului de administrație toate autorizațiile necesare pentru ca acesta să-și îndeplinească atribuțiile.

Adunarea generală extraordinară

Articolul 37

Cvorum și hotărâri

Adunarea generală extraordinară deliberează valabil dacă 3/4 din acționarii care au drept de vot sunt prezenți sau reprezentați.

Adunarea generală extraordinară hotărăște cu majoritatea de 3/4 a acționarilor prezenți și reprezentați.

Articolul 38

Adunarea generală extraordinară poate aproba modificarea formei și obiectului de activitate al băncii, majorarea sau reducerea capitalului, prelungirea duratei sale de funcționare sau dizolvarea sa anticipată, precum și celelalte probleme înscrise pe ordinea de zi a reuniunilor sale.

Capitolul V

Activitatea societății

Articolul 39

Anul social de activitate

Anul social de activitate al băncii începe la 1 ianuarie și se termină la 31 decembrie.

Primul an de activitate începe de la dala înregistrării sale la Ministerul Finanțelor și se încheie la 31 decembrie 1960.

Articolul 40

Conturile speciale ale băncii

Consiliul de administrație întocmește, la sfârșitul fiecărui an social, un raport anual de activitate, pe baza documentelor din activ și din pasiv, precum și bilanțul băncii și conturile de profit și de pierderi. Termenul maxim pentru întocmirea bilanțului și a conturilor de profit și pierderi va fi 1 februarie, iar cei pentru verificarea acestora, de către comisia de cenzori va fi 31 martie al anului următor. După aprobare bilanțul se publică.

Beneficii - fonduri de rezervă

Articolul 41

Fondul de rezervă pentru acoperirea unor eventuale pierderi

Pentru acoperirea pierderilor eventuale din creanțe litigioase se poate constitui un fond de rezervă determinat prin aplicarea unei cote de risc la suma creanțelor băncii cu scadență mai mare de 2 ani, existentă la data încheierii bilanțului contabil anual, conform legislației în vigoare.

Articolul 42

Beneficiul

Beneficiul băncii se stabilește prin bilanțul anual aprobat de adunarea generală ordinară a acționarilor. Beneficiul impozabil se Stabilește ca diferență între suma totală a veniturilor încasate și suma cheltuielilor efectuate pentru realizarea acestor venituri. Pentru determinarea acestui beneficiu se va deduce din beneficiul anual fondul de rezervă, în condițiile legii, precum și alte cote prevăzute de legislația română în vigoare.

Din beneficiul prevăzut în bilanț, se scade impozitul legal, rezultând beneficiul cuvenit acționarilor, care se repartizează între aceștia, proporțional cu aportul lor la capitalul social, precum și pentru alte necesități ale societății reglementate de lege.

Pierderile înregistrate în cursul unui an de impunere se pot reporta în anul următor și se vor deduce din beneficiul acestui an. Dacă beneficiile anului respectiv nu sunt suficiente pentru acoperirea pierderilor, acestea vor fi reportate în anii următori, dar nu mai mult de 2 ani care urmează exercițiului financiar în care s-a înregistrat pierderea.

Articolul 43

Piața dividendelor

Dala plății dividendelor la capital se fixează de adunarea generală ordinară a acționarilor. Ea nu poate depăși data de 30 septembrie a anului următor anului pentru care se plătesc dividendele.

Articolul 44

Întocmirea bilanțului și a contului de beneficii și pierderi

Banca va întocmi anual bilanțul și contul de beneficii și pierderi și va ține evidența în lei a activității economico-financiare, având în vedere normele metodologice cuprinzând principii cu privire la organizarea și conducerea contabilității, elaborate de Ministerul Finanțelor.

Articolul 45

Personalul băncii

Personalul de conducere al băncii este numit de adunarea generală a acționarilor. Restul personalului este angajat de către comitetul de direcție. Angajarea personalului societății se face în cadrul schemei de organizare, pe bază de contract individual de muncă care se înregistrează la Camera de Muncă.

Nivelul salariilor pentru personalul băncii, pe categorii de calificare și funcții, se stabilește și poate fi modificat de către adunarea generală a acționarilor.

Plata salariilor, impozitelor pe acestea și a cotelor de asigurări sociale se va face în conformitate cu dispozițiile legale.

Drepturile și obligațiile personalului băncii se stabilesc de consiliul de administrație.

Premiile, gratificațiile și alte drepturi asemănătoare acordate personalului băncii, român și străin, pot fi plătite integral sau parțial în valută, în conformitate cu prevederile legale.

Articolul 46

Amortizarea fondurilor fixe

Amortizarea fondurilor fixe se va face în cadrul duratelor de serviciu normate și al cotelor de amortizare prevăzute de legislația română.

Capitolul VI

Dizolvarea anticipată - lichidarea

Articolul 47

Dizolvarea anticipată a băncii

Consiliul de administrație este obligat să convoace adunarea generală extraordinară a acționarilor băncii în termen de 60 de zile de la data constatării, pe bază de bilanț anual, a pierderii a mai mult de 50% din capitalul societății.

Adunarea generală extraordinară a acționarilor poate decide:

  • majorarea capitalului la nivelul său anterior sau reducerea capitalului la nivelul său redus;
  • dizolvarea anticipată a băncii.

Articolul 48

Lichidarea

În caz de dizolvare, banca poate să fie lichidată, cu aprobarea adunării generale extraordinare a acționarilor.

În timpul lichidării, banca își păstrează personalitatea sa juridică și adunarea generală a acționarilor atribuțiile sale, dând descărcare lichidatorilor.

Articolul 49

Puterile lichidatorilor

Lichidatorii au sarcina de a lichida tot activul mobiliar și imobiliar al băncii și să stingă pasivul, cu aprobarea adunării generale a acționarilor.

Eventualul sold activ va fi repartizat de lichidatori acționarilor proporțional eu acțiunile deținute.

Capitolul VII

Contestațiile

Articolul 50

Contestațiile

Contestațiile ce vor rezulta pe toată perioada de funcționare și de lichidare a băncii. Între acționari și între aceștia și bancă, se vor judeca de organele de justiție române teritoriale, competente.

Capitolul VIII

Publicarea statutului

Articolul 51

Cel care deține originalul statutului are depline puteri pentru a publica statutul și modificările sale ulterioare.

Prin prezentul statut se numesc primii membri ai consiliului de administrație al băncii, a căror mandate vor expira la data prevăzută în articolul 18 din statut.


Guvernul României

Hotărâre privind trecerea spațiilor comerciale de la blocurile neterminate sau nedate în folosință, din municipiul București, din proprietatea întreprinderilor comerciale sau asociațiilor de grup în proprietatea D.G.D.A.L. - București

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Spațiile comerciale din cadrul blocurilor de locuințe aparținând întreprinderilor comerciale de stat, nedate în folosință până la data prezentei hotărâri, se trec în proprietatea D.G.D.A.L. - București, fără plată, prin derogare de la prevederile hotărârii Guvernului nr. 740/1990.

Art. 2. - Spațiile comerciale aparținând asociațiilor de grup sau cooperatiste se trec în proprietatea D.G.D.A.L. - București în aceleași condiții, cu plata lucrărilor efectuate până la data prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 3 octombrie 1990 | Nr. 1061.


Guvernul României

Hotărâre privind preluarea de la Serviciul Român de Informații a unor dosare penale de către Ministerul Justiției și Procuratura Generală a României

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Organele de justiție vor prelua spre conservare, de la Serviciul Român de Informații, dosarele trimise anterior fostelor organe de securitate în baza H.C.M. nr. 1310/1954, precum și cele referitoare la persoanele care au executat pedepse privative de libertate sau interdicții domiciliare, pe baza unor decizii administrative.

Art. 2. - Organele de procuratură vor prelua de 3a Serviciu] Român de Informații dosarele în care urmărirea penală a fost întreprinsă de fostele organe de securitate și în care s-a hotărât ca persoanele cercetate să nu fie trimise în instanță.

Art. 3. - Serviciul Român de Informații va asigura în continuare conservarea dosarelor constituite pe baza prelucrării arhivelor preluate de la organele de siguranță și care se referă la acțiuni îndreptate împotriva siguranței statului român anterior anului 1944, precum și cele ulterioare care se referă la acțiuni de spionaj-trădare, activități subversive eu caracter legionar, naționalist-iredentist, fascist sau terorist-diversionist.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 19 octombrie 1990 | Nr. 1134.


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea unor imobile proprietate de stat, situate în județul Prahova

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În vederea realizării unor cămine cuprinzând 624 de locuri necesare cazării elevilor de la școala profesională a cooperației meșteșugărești din orașul Breaza, construcțiile în suprafață de 604,21 mp, situate în orașul Breaza, str. Vasile Alecsandri nr. 16, județul Prahova, se transmit cu plată din proprietatea statului și administrarea directă a Întreprinderii de Gospodărie Comunală și Locativă Câmpina, din subordinea Prefecturii județului Prahova, în proprietatea Uniunii Județene a Cooperativelor Meșteșugărești Prahova.

Evaluarea construcțiilor prevăzute la alineatul precedent se va face potrivit Decretului nr. 93/1977, cu modificările ulterioare, iar suma astfel stabilită se va vărsa la bugetul de stat.

Terenul proprietate de stat în suprafață de 940 mp, pe care sunt situate construcțiile prevăzute la alin. 1, se transmite din administrarea întreprinderii Județene de Gospodărie Comunală și Locativă Câmpina, în folosința Uniunii Județene a Cooperativelor Meșteșugărești Prahova, care va plăti taxa anuală prevăzută de art, 51 din Legea nr. 59/1974 cu privire la fondul funciar.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 octombrie 1990 | Nr. 1150.


Guvernul României

Hotărâre privind îmbunătățirea funcționării Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă schimbarea destinației imobilului din str. Cehov nr. 8 {parter și demisol) din locuință în sediu al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Art. 2. - Spațiul prevăzut la Articolul precedent urmează a fi transferat Comisiei Naționale a României pentru UNESCO conform prevederilor legale (Hotărârea Guvernului nr. 740/1990).

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 octombrie 1990 | Nr. 1234.


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea în folosință a unor imobile

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se transmit în folosința Societății Comerciale Herăstrău - S.A. imobilele prevăzute în anexă și care aparțin I.C.R.A.L.-Herăstrău, I.C.R.A.L.-Pajura și I.C.R.A.L.-Foișor.

Transmiterea se va face fără plată, prin derogare de la prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/1990.

Art. 2. - Primăria municipiului București va aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 27 decembrie 1990 | Nr. 1354.


Anexa

Tabel cuprinzând transmiterea în folosință a unor imobile

Nr. crt. Unitatea deținătoare Adresa unde este situat spațiul Suprafața - mp - Societatea la care se transmite
1. I.C.R.A.L.-Herăstrău șos. ștefan cel Mare nr. 15, sectorul 2 1.175 Societatea Comercială Herăstrău - S.A.
2. I.C.R A.L.-Pajura b-dul Gării de Nord nr. 6-8, sectorul 1 614 Societatea Comercială Herăstrău - S.A.
3 I.C.R.A.L.-Foișor b-dul Muncii nr. 99, sectorul 2 216 Societatea Comercială Herăstrău - S.A.


Guvernul României

Hotărâre privind obiectivul de investiții „Piața agroalimentară în municipiul Pitești”, județul Argeș

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În vederea terminării lucrărilor la obiectivul de investiții „Piața agroalimentară în municipiul Pitești”, Prefectura județului Argeș, în calitate de titular, va lua măsurile prevăzute de lege, inclusiv prin concesionare, potrivit metodologiei aprobate de Hotărârea Guvernului nr. 1228/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 ianuarie 1991 | Nr. 71.


Guvernul României

Hotărâre privind schimbarea destinației din locuințe în grădiniță pentru copii a construcției situate în municipiul Ploiești, str. 23 August nr. 17, precum și mutarea locatarilor în alte apartamente

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă schimbarea destinației clădirii situate în municipiul Ploiești, str. 23 August nr. 17, județul Prahova, din locuință în grădiniță pentru copii.

Se aprobă mutarea locatarilor, din clădirea prevăzută la alin. 1, în alte locuințe corespunzătoare structurii și componenței familiilor respective, care vor fi puse la dispoziție prin grija Prefecturii județului Prahova.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 ianuarie 1991 | Nr. 77.


Guvernul României

Hotărâre privind autorizarea vânzării de către stat a unor cote-părți indivize dintr-un imobil situat în județul Sibiu

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se autorizează vânzarea de către stat, prin Întreprinderea Județeană de Gospodărie Comunală și Locativă Sibiu, din sub-ordinea Prefecturii județului Sibiu, a cotei-părți indivize de 8/12 din imobilul compus din teren și construcții, situat în municipiul Sibiu, str. Axente Sever nr. 14, județul Sibiu, identificat potrivit planului de situație anexat.

Vânzarea se face către cetățeanul Popa Lupaș-George, care este coproprietar asupra celorlalte cote-părți indivize.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 ianuarie 1991 | Nr. 78.


Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea amplasamentului unui complex pentru activități sportive și atribuirea terenului necesar

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă amplasarea unui complex pentru activități sportive, care va cuprinde minimum 14 - terenuri de tenis descoperite, minimum 6 terenuri de tenis acoperite, Club House, saună, sală de forță, piscină, alte instalații pentru activități sportive și obiective cu caracter economic pe terenul din str. Țărmului nr. 1, sector 1, București, situat pe malul lacului Floreasca, în punctul ștrandul Floreasca: în suprafață de 5,5 ha.

Proiectarea și executarea lucrărilor se vor face de Societatea „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L. București - Grup Ion Țiriac, potrivit prevederilor legale.

Art. 2. - Ministerul Tineretului și Sportului va transmite către Societatea „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L. - Grup Ion Țiriac, folosința terenului, precum și mijloacele fixe existente pe acesta.

Pentru valorile primite, Societatea „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L. - Grup Ion Țiriac va achita Ministerului Tineretului și Sportului suma de 2,7 milioane lei în numerar, iar pentru diferență vă presta servicii în favoarea Federației Române de Tenis.

Drepturile și obligațiile părților sunt cele prevăzute în convenția din anexă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 22 martie 1991 | Nr. 187.


Anexă

Convenție

Între Ministerul Tineretului și Sportului și Societatea mixtă „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L. - Grup Ion Țiriac, a intervenit următoarea convenție:

1. Ministerul Tinerelului și bportuiui cedează societății mixte „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L. - Grup Ion - Țiriac dreptul de folosință a terenului în suprafață de 5,5 ha situat pe malul lacului Floreasca, aflat în administrarea A.B.S. - Floreasca, în punctul ștrandul Floreasca.

2. Ministerul Tineretului și Sportului trece în proprietatea „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L. mijloacele fixe existente pe terenul prevăzut la pct. 1, evaluate în prezent la 5,6 milioane lei

3. „Tv. Rom. Internațional” - S.R.L., București, Grup Ion Țiriac, în legătură cu terenul cedat de Ministerul Tineretului și Sportului, își asumă următoarele obligații:

a) să construiască un club pentru activități sportive, conținând în principal:

  • minimum 14 terenuri de tenis descoperite;
  • minimum 6 terenuri de tenis acoperite;
  • Club House; saună;
  • sală de forță;
  • alte instalații pentru activități sportive și obiective cu caracter economic;

b) să finanțeze, în totalitate, valoarea investițiilor și utilajelor necesare funcționării în condiții optime a clubului.

4. „Tv. Rom. Internațional” S.R.L. se obligă să achite Ministerului Tineretului și Sportului, în compensație, suma de 2,7 milioane lei și servicii ale clubului până la concurența valorilor cedate la pct. 1 și 2.

O cotă de 25% din suma de 2,7 milioane lei va fi achitată la data semnării convenției, iar diferența în termen de 20 de ani,

Serviciile clubului vor fi prestate astfel:

  • va pune la dispoziția Federației Române de Tenis capacitatea clubului pe o perioadă de 20 de ani, un număr de 8 ore pe zi pe teren acoperit și 16 ore pe zi pe teren descoperit după un program ce urmează a fi hotărât de comun acord, cu exceptarea orelor de vârf ale activității clubului și a zilelor de sâmbătă și duminică. În limita disponibilului și în aceste zile capacitatea clubului va fi pusă la dispoziția Federației Române de Tenis. Folosirea va fi acordată numai loturilor naționale;
  • contabilizarea acestor servicii se va face conform tarifelor în vigoare folosite de club până la acoperirea sumei de 5,6 milioane lei;
  • în cazul în care suma se acoperă înainte de expirarea termenului de 20 de ani, aceste servicii vor fi acordate de „Tv. Rom. Internațional”- S.R.L. cu titlu gratuit;
  • va acorda sportivilor care doresc să devină membri permanenți ai clubului, recomandați de Ministerul Tineretului și Sportului, aceleași avantaje de folosire a activităților de club ca și membrilor fondatori ai acestuia.

Prezența convenție este irevocabilă și face parte integrantă din Hotărârea Guvernului României nr. 187 din 22 martie 1991.

Încheiată, astăzi 5 martie 1991, la București în 2 (două) exemplare în limba română.

Prezenta convenție înlocuiește orice altă înțelegere intervenită între părți până la data prezentă.

Ministerul Tineretului și Sportului

„Tv. Rom. Internațional” - S.R.L., Grup Ion Țiriac


Guvernul României

Hotărâre privind repartizarea pe categorii a veniturilor „Fondului Libertatea”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Veniturile „Fondului Libertatea”, ce s-a instituit potrivit Decretului-lege nr. 124/1990, se repartizează pe categorii de cheltuieli în următoarele proporții:

Categoriile de cheltuieli Cotă repartizată din venituri (în procente)
a) repararea clădirilor proprietate de stat, cooperatistă sau obștească, distruse în timpul Revoluției din decembrie 1989, precum și a utilităților aferente acestora; 8
b) refacerea locuințelor proprietatea unor cetățeni și acordarea de ajutoare pentru înlocuirea de bunuri casnice și,gospodărești distruse în timpul revoluției; ajutoarele se vor acorda în completarea despăgubirilor plătite de Administrația Asigurărilor de Stat; acoperirea diferențelor de preț rezultate din aplicarea prevederilor art. 4 alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 732/1990; 9
c) acordarea unor ajutoare bănești persoanelor care au suferit o invaliditate ca urmare a participării la triumful revoluției; 18
d) acordarea unor ajutoare bănești familiilor celor care au dispărut ca urmare a participării active la înfăptuirea revoluției; 10
e) amenajarea cimitirelor eroilor revoluției; 3
f) construirea de monumente în cinstea eroilor revoluției; 5
g) finanțarea acțiunilor pentru perpetuarea memoriei eroilor; 1
h) construirea și înzestrarea unui muzeu al revoluției și a altor așezăminte de cultură; 2
i) încurajarea unor tinere talente de excepție din domeniul științei și artei prin acordarea de burse și alte forme de ajutorare în vederea perfecționării pregătirii lor profesionale; 0,2
j) dotarea căminelor de elevi și studenți, precum și a căminelor tineretului nefamilist cu obiecte de inventar gospodăresc și cultural-sportiv; 2
k) dotarea și îmbunătățirea asistenței sociale pentru creșele, grădinițele și căminele de copii și a căminelor de bătrâni, îndeosebi pentru casele și așezămintele de copii; 13
l) dotarea caselor tineretului; 1
m) ajutoare pentru bolnavii nerecuperabih șî handicapați, inclusiv pentru importul de medicamente; 10
n) achiziționarea de utilaje și construirea unei fabrici de lapte pentru sugari; 14,8
o) contribuții la înzestrarea institutelor de cercetare și a bibliotecilor publice; 0,2
p) cheltuieli pentru cazare, carburanți, depozitare, manipulare și pază ocazionate de primirea cu titlu gratuit a ajutoarelor umanitare din străinătate. 2,8

Art. 2. - Sumele rezultate din aplicarea procentelor prevăzute la art. 1, care nu pot fi cheltuite în cadrul unităților administrativ-teritoriale, potrivit destinațiilor stabilite prin Decretul-lege nr. 124/1990, vor putea fi utilizate pentru alte destinații, prevăzute de același act normativ, cu aprobarea Consiliului de administrație al Fundației „Fondului Libertatea”, la propunerea justificată a prefecturilor sau a Primăriei municipiului București.

Art. 3. - Hotărârea Guvernului nr. 535 din 14 mai 1890 privind repartizarea pe categorii de cheltuieli a veniturilor „Fondului Libertatea” se abrogă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 12 aprilie 1991 | Nr. 269.


Situația comparativă & repartizării, pe destinații, a sumelor din „Fondul Libertatea”

Categorice de cheltuieli prevăzute de Decretul-lege nr. 124/3990 Cotă din venituri conform Hotărârii Guvernului nr. 535/1990 (în procente) Propuneri de noi cote (în procente)
0 1 2
a) repararea clădirilor proprietate de stat, cooperatistă sau obștească distruse în timpul Revoluției din decembrie 1989, precum și a utilităților aferente acestora; 20 8
b) refacerea locuințelor proprietatea unor cetățeni și acordarea de ajutoare pentru înlocuirea de bunuri casnice și gospodărești distruse în timpul revoluției; ajutoarele se vor acorda în completarea despăgubirilor plătite de A.D.A.S.; 8 9
c) acordarea unor ajutoare bănești persoanelor care au suferit o invaliditate ca urmare a participării la triumful revoluției; 3 18
d) acordarea unor ajutoare bănești familiilor celor care au dispărut ca urmare a participării active la înfăptuirea revoluției; 2 10
e) amenajarea cimitirelor eroilor; 3 3
f) construirea de monumente în cinstea eroilor revoluției; 5 5
g) finanțarea acțiunilor pentru perpetuarea memoriei eroilor; 1 1
h) construirea și înzestrarea unui muzeu al revoluției si altor așeză aiinte de cultură; 10 2
i) încurajarea unor tinere talente de excepție din domeniul științei și artei prin acordarea de burse și alte forme de ajutorare în vederea perfecționării pregătirii profesionale; 2 0,2
j) dotarea căminelor de elevi și studenți, precum și a căminelor tineretului nefamalist cu obiecte de inventar gospodăresc și cultural-sportiv; 9 2
k) dotarea și îmbunătățirea asistenței sociale pentru creșe, grădinițe și cămine de copii și a căminelor de bătrînj, îndeosebi pentru casele și așezămintele de copii; 14 13
l) dotarea caselor tinerelului; 1 1
m) ajutoare pentru bolnavi nerecuperabili și handicapați, inclusiv pentru importul de medicamente; 10 10
n) achiziționarea de utilaje și construirea unei fabrici de lapte pentru sugari; 9,8 14,8
o) contribuții la înzestrarea institutelor de cercetare și bibliotecilor publice; 2 0,2
p) cheltuieli pentru cazare, carburanți, depozitare, manipulare și pază ocazionate de primirea cu titlu gratuit a ajutoarelor umanitare din străinătate. 0,2 2,8


Guvernul României

Hotărâre privind modificarea unor prevederi din Hotărârea Guvernului nr. 115/1990

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilele situate în Oradea, str. Parcul Pelofi nr. 17 și 19, împreună cu dependințele și curtea aferentă, trec în administrarea Serviciului Român de Informații.

Se modifică în mod corespunzător anexa nr. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 115/1990.

Art. 2. - În termen de 30 de zile, comisii speciale constituite de către Prefectura județului Bihor și Serviciul Român de Informații vor întocmi protocoalele de predare-preluare.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 27 aprilie 1991 | Nr. 315.


Guvernul României

Hotărâre privind modificarea unor prevederi din hotărârile Guvernului nr. 115/1990 și nr. 1217/1990

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Complexul de cazare și alimentație Batistei, precum și Clubul-bazin Floreasca cu parcul și anexele aferente, aflate în administrarea Primăriei municipiului București, trec în administrarea Regiei Autonome „Administrația, Patrimoniului Protocolului de Stat”, urmând a răspunde obiectivelor prevăzute în art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1217/1990.

Predarea-preluarea se va face prin protocol, pe bază de bilanț contabil, cu întreg, activul și pasivul existent la data prezentei, valoarea urmând a fi reactualizată în condițiile legii.

Art. 2. - Personalul preluat de la obiectivele prevăzute în art. 1 se consideră transferat în interesul serviciului și i se vor aplica dispozițiile art. 56 din Legea nr 15/1990.

Ari. 3. - în mod corespunzător se va modifica anexa nr. 3, pozițiile 5 și 81 din Hotărârea Guvernului nr. 115/1990, precum și anexa hotărârii Guvernului nr. 1217/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 20 mai 1991 | Nr. 355.


Guvernul României

Hotărâre cu privire la atribuirea imobilului din București, str. Kalinin nr. 4 (Clubul mic) în administrarea Primăriei municipiului București

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul din București, str. Kalinin nr. 4, sector 1 (Clubul mic) trece din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în administrarea Primăriei municipiului București.

Preluarea-predarea se va face prin protocol, în condițiile legii.

Art. 2. - Se modifică, în mod corespunzător, anexa nr. 10, pct. 1, din Hotărârea Guvernului nr. 115/1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 31 mai 1991 | Nr. 368.


Guvernul României

Hotărâre privind modul de aprobare a extinderii consumului de gaze naturale la gospodăriile populației

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Aprobările pentru extinderea consumului de gaze naturale prin instalarea de noi receptori la gospodăriile populației intră în competența Regiei Autonome a Gazelor „Romgaz” Mediaș.

Art. 2. - Aprobările nominale de noi debite de gaze la gospodăriile populației se vor emite prin regionalele de distribuție a gazelor naturale din teritoriu, cu avizul prealabil al prefecturilor și al Primăriei municipiului București.

Art. 3. - Aprobările pentru extinderea consumului de gaze naturale prin instalarea de noi receptori la gospodăriile populației se vor da în limita cantităților de gaze, ce se vor stabili anual de către Guvern, la propunerea Ministerului Industriei.

Defalcarea pe județe a cantităților de gaze se va aproba de Ministerul Industriei, la propunerea. Regiei Autonome a Gazelor „Romgaz” - Mediaș.

Art. 4. - Se modifică în mod corespunzător anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 399 din 12 aprilie 1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 21 iunie 1991 | Nr. 429.


Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea constituirii fondurilor pentru realizarea sediului Prefecturii județului Hunedoara

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă realizarea sediului Prefecturii județului Hunedoara, pe amplasamentul rezervat în centrul civic ai municipiului Deva

Art 2 - Acoperirea financiară a cheltuielilor de investiții pentru realizarea sediului Prefecturii județului Hunedoara se va face de la bugetul prefecturii, care se suplimentează cu suma de 50 milioane lei, pe seama fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului României, din care 5 milioane lei din rezerva bugetară a anului 1991 și 45 milioane lei din rezerva bugetară a anului 1992, precum și din fondurile asigurate de celelalte unități care își vor desfășura activitatea în acest sediu, potrivit anexei.

Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificările ce rezultă din aplicarea prezentei hotărâri în bugetul administrației centrale de stat pe anii 1991 și 1992.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 iulie 1991 | Nr. 475.


Acoperirea financiară a cheltuielilor pentru realizarea sediului Prefecturii județului Hunedoara

Total
(mii lei)
din care:
în 1991
- de la rezerva bugetară la dispoziția Guvernului 50.000 5.000
- de la bugetul Prefecturii județului Hunedoara 30.020 6.300
- cedări fonduri de la Ministerul Justiției 14.480 -
- Agenția Națională pentru Privatizare 4.000 500
- Camera de Comerț și Industrie 3.500 500
- Oficiul Comerțului 2.000 500
- Inspecția de Stat în Construcții 2.000 500
- Studioul Județean de Televiziune 4.000 1 000
- Casa Presei „Cuvîntul liber” 8.000 200
- Direcția Județeană de Statistică 5.000 500
123.000 15.000