Monitorul Oficial 152/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::0152 - Partea I - Joi, 2 iulie year::1992
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâri cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului României nr. 102/1992, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului României nr. 258/1932, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 2 iunie 1992
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea, în vederea semnării, a textului Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Costa Rica privind evitarea dublei impuneri în materie de impozit pe venit și pe capital
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă, în vederea semnării, textul Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Costa Riea privind evitarea dublei impuneri în materie de impozit pe venit și pe capital.
Guvernul României
Hotărâre pentru aprobarea Acordului de cooperare dintre Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului al României și Ministerul Echipamentului, Locuințelor, Transporturilor și Spațiului al Republicii Franța
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Acordul de cooperare dintre Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului al României și Ministerul Echipamentului, Locuințelor, Transporturilor și Spațiului al Republicii Franța, semnat la Paris la 25 iunie 1991.
Guvernul României
Hotărâre privind reglementarea financiară a stocurilor de concentrate zinco-plumboase, minereuri de mangan sărace și subproduse metalurgice existente în sectorul minier și în sectorul metalurgic de metale neferoase grele
Guvernul României hotărăște:
Ari 1. - Se constituie în rezervă națională, asimilată rezervelor geologice cu conținuturi de metale neferoase, și rămân în custodia unităților care le dețin, până la lichidarea lor, toate stocurile de concentrate zinco-plumboase, de minereuri de mangan sărace și de subproduse metalurgice, neprelucrabile prin tehnologiile și capacitățile existente în prezent în țară, în valoare de 5.379 milioane lei, din care:
- 1.485 milioane lei la Regia Autonomă a Plumbului și Zincului Baia Mare;
- 3.894 milioane lei la Societatea Comercială „Sometra” - S.A. Copșa Mică.
Art. 2. - Cheltuielile privind preluarea la rezerva națională a stocurilor menționate la art 1 șe acoperă astfel:
a) suma de 2.801 milioane lei, reprezentând credite acordate Regiei Autonome a Plumbului și Zincului Baia Mare (1.485 milioane lei) și Societății Comerciale „Sometra” - S.A. Copșa Mică (1.316 milioane lei) se preiau de către stat și băncile comerciale în condițiile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 447/ 1991;
b) suma de 2.578 milioane lei reprezentând stocuri la Societatea Comercială Sometra” - S.A. Copșa Mică se acoperă din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului. Pe măsura valorificării acestor stocuri se va reîntregi rezerva bugetară la dispoziția Guvernului.
Art. 3. - Unitățile deținătoare de stocuri vor lua măsuri pentru valorificarea acestora prin:
- prelucrarea în amestec cu concentrate selective bogate, după refacerea stării tehnice a instalațiilor de la Copșa Mică:
- vânzarea la export în condiții de prețuri avantajoase;
- expertizarea posibilităților de valorificare a acestor concentrate și prelucrarea prin tehnologii noi adaptate la aceste tipuri de materiale.
Art. 4. - Ministerul Economiei și Finanțelor va modifica prevederile bugetului administrației centrale de stat pe anul 1991 cu influențele din prezenta hotărâre v
Proiectul de lege privind acoperirea financiară a obligațiilor stalului rămase neregularizate la 31 decembrie 1990 și preluarea de Către slal și băncile comerciale a pierderilor înregistrate în anii 1989 și 1990 de agenții economici cu capital de stat, precum și â creditelor bancare neperformante se va modifica în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri.
Guvernul României
Hotărâre pentru modificarea unui articol al Hotărârii Guvernului nr. 399 din 10 iunie 1991 privind înființarea, organizarea și funcționarea Subsecretariatului de Stat pentru Problemele Victimelor Revoluției din Decembrie 1989
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Articolul 1 al hotărârii Guvernului nr. 399/1991 se modifică și va avea următorul cuprins;
„Art. 1. - Se înființează Subsecretariatul de Stat pentru Problemele Victimelor Revoluției din Decembrie 1989, în structura aparatului propriu al Guvernului.”
Guvernul României
Hotărâre privind schimbarea destinației clădirii din b-dul Kalinin nr. 14, sector 1, București și mutarea locatarilor în altă locuință
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă schimbarea destinației clădirii din b-dul Kalinin nr. 14, sector 1, București, din spațiu cu destinație de locuință în birouri pentru cancelaria unei ambasade.
Art. 2. - Dispune mutarea familiei Moldoveanu Nicoleta, din apartamentul de la etajul clădirii menționate la art. 1, într-o altă locuință corespunzătoare, pusă la dispoziție de Primăria municipiului București.
Guvernul României
Hotărâre privind desemnarea grupei române în Comisia mixtă româno-iugoslavă pentru Porțile de Fier
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Președintele grupei române în Comisia mixtă româno-iugoslavă pentru Porțile de Fier este vicepreședintele Consiliului de administrație al Regiei Autonome de Electricitate „Renel” în atribuțiile căruia intră problemele economice de dezvoltare și investiții ale Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, locțiitorul președintelui grupei române în Comisia mixtă este directorul Filialei Electrocentrale Porțile de Fier, jar numirea lor se va face de ministrul industriei.
Art. 2. - Membrii și membrii supleanți ai grupei române în comisia mixtă sunt desemnați de ministerele prevăzute în anexa la prezenta Hotărâre, de Regia Autonomă de Electricitate „Renel” și vor fi numiți de ministrul industriei.
Art. 3. - Membrii grupelor române din organele mixte ale comisiei arătate în art. 3 din statutul Comisiei mixte româno-iugoslave pentru Porțile de Fier vor fi desemnați de ministerele prevăzute în anexă și de Regia Autonomă de Electricitate „Renel” și vor fi numiți de președintele grupei române în comisia mixtă.
Art. 4. - Grupa română în comisia mixtă și grupele române în organele acesteia își desfășoară activitatea potrivit acordurilor și convențiilor româno-iugoslave privind valorificarea potențialului hidroenergetic al Dunării și pe baza mandatelor primite.
Art. 5. - Cheltuielile părții române pentru activitatea comisiei mixte și a organelor acesteia se suportă din fondurile proprii ale Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.
Art. 6. - Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 815/1964 se modifică potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
Anexă
Ministerele care desemnează membrii și membrii supleanți în grupa română în Comisia mixtă româno-iugoslavă pentru Porțile de Fier
- Ministerul Economiei și Finanțelor;
- Ministerul Industriei;
- Ministerul Afacerilor Externe;
- Ministerul Comerțului și Turismului;
- Ministerul Transporturilor;
- Ministerul Mediului.
Guvernul României
Hotărâre privind atribuirea pe termen limitat a unui spațiu pentru depozitarea ajutoarelor primite din străinătate
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se atribuie, în administrarea Ministerului Apărării Naționale; spațiul din pavilionul W din cadrul întreprindem de Târguri și Expoziții - Piața Presei Libere nr. 1, București, pentru depozitarea ajutoarelor primite din străinătate de la Comunitatea Economică Europeană și de la alte organizații guvernamentale și neguvernamentale.
Atribuirea în administrarea Ministerului Apărării Naționale este pe termen limitat, până la data de 31.12.1992.
Art. 2. - Cheltuielile legate de întreținerea și administrarea spațiului de depozitare se suportă de către utilizatorii spațiului.
Guvernul României
Hotărâre privind autorizarea Serviciului Român de Informații de a avea relații de vânzare-cumpărare cu persoane fizice care nu desfășoară activități economice pe baza liberei inițiative
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 597 din 24 mai 1990 se aplică în mod corespunzător și în Serviciul Român de Informații.
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea Regiei Autonome „Pelendava” Craiova și regularizarea unor operațiuni financiare
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărîri se înființează Regia Autonomă „Pelendava”, cu sediul în municipiul Craiova, str. Mihail Kogălniceanu nr. 17, județul Dolj, care funcționează, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1990, ca unitate cu personalitate juridică pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.
Art. 2. - Obiectul de activitate ai Regiei Autonome „Pelendava” îl constituie:
- producerea, industrializarea și comercializarea produselor agrozootehnice;
- executarea de lucrări cu caracter industrial, activitate de reparații auto și service;
- desfășurarea unor activități specifice de alimentație publică și turism;
- efectuarea operațiunilor de import-export specifice activității pe care o desfășoară.
Art. 3. - Patrimoniul Regiei Autonome „Pelendava” este de 170,055 milioane lei, stabilit pe baza bilanțului contabil încheiat la 30 Iunie 1991, fiind format din activul și pasivul întreprinderii Agroindustriale, de Producție și Prestări de Servicii Craiova, care își încetează activitatea. Valoarea patrimoniului urmează să fie corectată, după finalizarea operațiunii de reevaluare, potrivit prevederilor hotărârii Guvernului României nr. 945/1990.
Subunitățile și activitățile care intră în componența Regiei Autonome „Pelendava” sunt cuprinse în anexa nr. 1.
Art. 4. - Regia Autonomă „Pelendava” folosește în mod autonom bunurile pe care le are în patrimoniu, acoperindu-și din veniturile proprii toate cheltuielile, inclusiv dobânzile, amortizarea investițiilor, rambursarea creditelor și obținerea de profit.
Art. 5. - Conducerea Regiei Autonome „Pelendava” este asigurată de consiliul de administrație, constituit potrivit legii, format din 7 persoane, din care una va fi un reprezentant al Serviciului Român de Informații și respectiv al Ministerului Economiei și Finanțelor, precum și alți specialiști, potrivit legii. Președintele consiliului de administrație este directorul general al regiei, care se numește de către acesta eu acordul ministerului de resort.
Structura organizatorică și funcțională a Regiei Autonome ..Pelendava” se stabilește de consiliu: de administrație al acesteia.
Art. 6. - Personalul încadrat la întreprinderea Agroindustrială, de Producție și Prestări de Servicii Craiova trece la Regia Autonomă „Pelendava”.
Art. 7. - Se aprobă compensarea parțială a datoriei, în sumă de 10.000 mii lei, reprezentând împrumuturi primite din bugetul fostului P.C.R., cu suma de 7.173 mii lei ce se cuvine întreprinderii Agroindustriale, de Producție și Prestări de Servicii Craiova drept diferențe de preț la produsele agroalimentare livrate la fondul de stat, în anul 1990 și trim. I 1991.
Art. 8. - Se aprobă regulamentul de organizare și funcționare al Regiei Autonome „Pelendava”, prevăzut în anexa nr. 2.
Serviciul Român de Informații îndeplinește atribuțiile ministerului de resort pentru Regia Autonomă „Pelendava” Craiova.
Art. 9. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 10. - Orice dispoziții contrare prevederilor prezentei hotărâri se abrogă.
Anexa Nr. 1
Lista subunităților din componența Regiei Autonome „Pelendava” Craiova
1. Subunitatea de producție agricolă și industrială Craiova, cu sediul în Craiova, șoseaua Caracal km 8, județul Dolj, având în componență:
- Ferma de producție vegetală cu terenuri în suprafață de 1.057 ha;
- Ferma zootehnică de vaci elită;
- Ferma zootehnică de creștere și îngrășare a porcilor;
- Ferma zootehnică mixtă (vaci pentru lapte și taurine la îngrășat);
- Sectorul de producție alimentară;
- Sectorul de producție industrială (vinificație, distilerie, producere furaje combinate, prelucrare și confecționare produse artizanale);
- Sectorul mecanizare;
- Sectorul pomicol, viticol și dendrologic.
2. Subunitatea de producție industrială și prestații servicii auto. cu sediul în str. Brâncuși nr. 3, Craiova, județul Dolj:
- Atelierul de producție industrială, prelucrări mecanice și confecții metalice;
- Atelierul de întreținere și reparații auto;
- Sectorul garaje auto.
3. Unitatea de cazare, turism, cantine și alimentație publică, cu sediul în str. 7 Noiembrie nr. 11, Craiova, județul Dolj:
- Hotelul „Parc” și casa de oaspeți;
- Restaurantul „Parc” și bufete de incintă;
- grup gospodăresc și cantine - str. Mihai Viteazul nr. 4, Craiova.
4. Imobile situate în afara perimetrului unităților:
- imobilul situat în str. Mihail Kogălniceanu nr. 17, Craiova, cu trei corpuri, unul cu acces în str. Karl Marx;
- imobilul situat în str. Mihai Viteazul nr. 14-16, Craiova (casa de oaspeți „Jianu”);
- imobilul situat în str. Bujorului nr. 12, Craiova;
- imobilul situat în str. Brestii nr. 97, Craiova (patru corpuri).
5. Subunitatea cu inventarul și terenurile din Bratovoești:
- Rojiște.
Anexa Nr. 2
Regulament de organizare și funcționare al Regiei Autonome „Pelendava”
Capitolul I
Denumirea, forma juridică, sediul și patrimoniul
Articolul 1
Regia Autonomă „Pelendava”, denumită în prezentul regulament regia, este agent economic cu capital de stat.
Articolul 2
Regia este persoană juridică română și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară: desfășurându-și activitatea în conformitate cu legile în vigoare și cu prezentul regulament.
Articolul 3
Sediul regiei este în România, municipiul Craiova. str. Mihail Kogălniceanu nr. 17. Sediul regiei poate fi schimbat în alt loc din România, pe baza hotărârii consiliului de administrație.
Articolul 4
Patrimoniul regiei este de 170,055 milioane lei, stabilii pe baza bilanțului contabil încheiat la 30 iunie 19t)t de întreprinderea Agroindustrială, de Producție și Prestări de Servicii Craiova, reprezentând fondurile fixe și mijloacele circulante existente în unitățile componente la acea dată.
Regia are în componența sa următoarele categorii de unități fără personalitate juridică:
- Subunitatea agroindustrială Craiova;
- Complexul hotelier și de alimentație publică din Craiova;
- Subunitatea de reparații auto, producție industrială și prestări de servicii;
- Subunitatea cu întregul inventar și terenurile aferente din comuna Bratovoești Rojiștea.
Capitolul II
Obiectul de activitate al regiei
Articolul 5
Obiectul de activitate al regiei îl constituie:
- producerea, industrializarea și comercializarea produselor agrozootehnice;
- executarea de lucrări cu caracter industrial, activitate de reparații auto și service;
- desfășurarea unor activități specifice de alimentație publică și turism;
- efectuarea operațiunilor de import-export specifice activității pe care o desfășoară.
Capitolul III
Atribuțiile regiei
Articolul 6
În realizarea obiectului de activitate, exercită următoarele atribuții principale:
- asigură programarea și urmărirea realizării producției vegetale destinate bazei furajere a unității agroindustriale;
- coordonează activitatea de selecție, reproducție, creștere și îngrășare a animalelor în fermele zootehnice;
- conduce procesele tehnologice și de muncă, în scopul utilizării cât mai raționale și depline a spațiilor și mijloacelor de producție, precum și personalului;
- urmărește și verifică modul de realizare a lucrărilor de investiții în vederea retehnologizării capacităților de producție și asigură punerea în funcțiune la termen a noilor utilaje și instalații cu randamente sporite;
- asigură utilizarea completă și cu eficiență maximă a spațiilor de cazare și de alimentație publică;
- ia măsurile necesare pentru încheierea contractelor privind aprovizionarea tehnico-materială și pentru desfacerea producției realizate și urmărește îndeplinirea integrală și la termen a Obligațiilor asumate prin contracte față de agenții economici sau față de terți;
- asigură respectarea disciplinei muncii, a atribuțiilor de serviciu și a celorlalte drepturi și obligații ale salariaților regiei;
- elaborează documentațiile necesare pentru obținerea de credite bancare și a altor surse de finanțare, inclusiv,pentru necesitățile de fonduri valutare;
- stabilește strategia necesară și măsurile ce se impun pentru maximizarea profitului regiei, ia măsurile de constituire a fondurilor de rezervă, de dezvoltare și a celorlalte fonduri prevăzute de lege, inclusiv pentru stimularea, cointeresarea și protecția socială a salariaților acesteia;
- organizează selecționarea, pregătirea profesională, angajarea și promovarea salariaților;
- urmărește și răspunde de aplicarea măsurilor pentru protecția mediului înconjurător, precum și pentru protecția și securitatea muncii;
- ia măsurile ce se impun pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor ce revin regiei față de bugetul administrației centrale de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat;
- stabilește relații în domeniul său de activitate cu alte regii autonome, cu societăți comerciale, precum și cu persoane juridice sau fizice, române, pentru realizarea în comun de activități productive și de comercializare, pe baze contractuale;
- inițiază acțiuni de cooperare tehnico-economica, științifică cu agenții economici și firme din țară și străinătate;
- organizează activitatea economico-financiară, sistemul de contabilitate și de control financiar și inventarierea patrimoniului de care dispune;
- întocmește bugetul de venituri și cheltuieli anual, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, după modelele stabilite de Ministerul Economiei și Finanțelor.
Bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi se aprobă de Ministerul Economiei și Finanțelor și se publică în Monitorul Oficial al României.
Capitolul IV
Structura organizatorică
Articolul 7
Regia este condusă de un consiliu de administrație compus din 7 persoane, din care una este directorul general.
Consiliul de administrație se numește prin ordin a] directorului Serviciului Român de Informații și are următoarea componență:
- directorul general, care îndeplinește și funcția de președinte;
- un reprezentant al Ministerului Economiei și Finanțelor;
- un reprezentant ai Ministerului Agriculturii și Alimentației;
- ingineri, economiști, juriști, tehnicieni și alți specialiști în domeniul de activitate al regiei.
Articolul 8
Consiliul de administrație își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul său regulament de organizare și funcționare pe care îl adoptă. Acesta hotărăște în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența altor organe.
Articolul 9
Atribuțiile consiliului de administrație al regiei sunt următoarele:
- stabilește structura organizatorică, funcțională și numărul de personal al regiei și unităților din structura acesteia;
- aprobă înființarea sau desființarea unor unități din componența regiei;
- se pronunță asupra necesității și oportunității investițiilor noi și dezvoltărilor la capacitățile existente, hotărând asupra surselor proprii de finanțare și creditelor bancare;
- propune, potrivit reglementărilor legale, investițiile a căror aprobare este în competența altor organe;
- aprobă programul de activitate și bugetul de venituri și cheltuieli al regiei;
- examinează bilanțul și contul de profit și pierderi;
- hotărăște asupra contractării împrumuturilor bancare și. a cererilor de subvenții, potrivit legii;
- elaborează regulamentul de organizare și funcționare al regiei;
- aprobă asocierea, potrivit legii, cu persoane fizice sau juridice din țară sau din străinătate.
Articolul 10
Consiliul de administrație se întrunește lunar și ori de câte ori este nevoie pentru buna desfășurare a activității regiei, pe baza convocării făcute de directorul general.
Capitolul V
Relațiile regiei
Articolul 11
Relațiile comerciale ale regiei cu alți agenți economici, precum și eu statul se desfășoară pe bază contractuală.
Articolul 12
Prezentul regulament se completează cu dispozițiile Legii nr. 15/1990 și cu celelalte reglementări în vigoare, care se referă la activitatea regiilor autonome.
Guvernul României
Hotărâre privind rambursarea creditelor fără dobândă acordate R. P. Chineze
Guvernul României hotărăște:
Art 1. - Derularea contractului de export semnat de „Romenergo” - S.A. privind livrarea echipamentelor și serviciilor aferente CTE PUCHENG - China în contul rambursării creditelor menționate se va realiza în conformitate cu prevederile contractuale și a schimbului de scrisori, din 17 octombrie 1988, al ministerelor de comerț exterior din cele două țări.
Art. 2. - „Romenergo” - S.A., în calitate de furnizor general extern și titular al acestui contract extern, are drepturi și obligații privind derularea contractelor încheiate cu beneficiarul extern și furnizorii externi și interni, răspunzând de îndeplinirea acestora, inclusiv pentru prețurile externe și interne convenite în conformitate cu legislația actuală, precum și pentru gestionarea și justificarea fondurilor financiare și valutare, primite din partea statului.
Art. 3. - Societățile comerciale din România care încheie contracte cu „Romenergo” - S.A. pentru livrări de utilaje, echipamente, materiale, piese de schimb și servicii pentru obiectivul PUCHENG - China au drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru furnizorii de mărfuri și servicii la export în condițiile specifice realizării acestui obiectiv.
Art. 4. - Ministerul Comerțului și Turismului va emite licențe de import și export, cu precizarea expresă că privesc proiectul PUCHENG - China.
Art. 5. - Banca Națională a României va asigura pentru anul 1991, din fondul valutar al statului, suma de 48,1 milioane franci elvețieni necesară realizării obiectivului PUCHENG - China.
Art. 6. - Ministerul Economiei și Finanțelor va asigura echivalentul în lei al datoriei publice față de R.P. Chineză ce se rambursează în 1991, până la limita de 4,6 miliarde lei, din bugetul administrației centrale de stat pe 1991, prin majorarea corespunzătoare a cheltuielilor, o dată cu introducerea influențelor din generalizarea liberalizării prețurilor în baza hotărârii Guvernului nr. 464/1991.
Art. 7. - Sumele în lei și în valută vor fi transferate în contul „Romenergo” - S.A. la Banca Română de Comerț Exterior anticipat perioadei de plată, urmând ca plățile să se efectueze numai în limita acestora.
Art. 8. - Ministerul Industriei, împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor vor lua măsuri pentru prevederea în bugetul public național și în balanța de plăți externe a fondurilor în lei și în valută necesare derulării contractului PUCHENG - China pentru anul 1992 și anii următori.
Guvernul României
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pentru îndeplinirea programului de investiții prevăzut a fi realizat în anul 1991 la obiectivul Centrala Nuclearo-electrică Cernavodă, în completare la Hotărârea Guvernului nr. 454/27.06.1991, necesarul suplimentar de 4.360 milioane lei se asigură din fondurile rezervate în bugetul administrației centrale de stat pentru indexarea cheltuielilor materiale și de capital.
Art. 2. - Banca Națională a României va asigura, cu prioritate, din fondul valutar al statului, suma de 38,8 milioane dolari S.U.A. necesară pentru efectuarea importurilor de echipamente, materiale și servicii, precum, și a cheltuielilor valutare care nu se acoperă din creditul oferit de partenerii externi.
Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor va asigura resursele în lei, în caz de modificare a cursului de schimb valutar de 60 lei/dolar S.U.A., luat în calcul la stabilirea necesarului de 10.000 milioane lei.
Art. 4. - Ministerul Industriei, Regia Autonomă de Electricitate - „Renel”, împreună cu direcțiile de resort din Ministerul Economiei și Finanțelor vor lua măsuri pentru prevederea în. bugetul public național și în balanța de plăți externe a fondurilor în lei și în valută necesare realizării lucrărilor de investiții la obiectivul Centrala Nuclearo-electrică Cernavodă pentru anul 1992 și anii următori.
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea Regiei Autonome „Cai de Rasă”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se înființează Regia Autonomă „Cai de Rasă” cu sediul în municipiul București, b-dul. Ion Ionescu de la Brad nr. 4, sectorul 1.
Regia Autonomă „Cai de Rasa” este persoană juridică și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.
Ministerul Agriculturii și Alimentației îndeplinește atribuțiile ministerului de resort în consiliul de administrație al Regiei Autonome „Cai de Rasă”.
Art. 2. - Patrimoniul net al regiei este în valoare de 399.626 mii lei, stabilit pe baza bilanțului contabil încheiat la 31 martie 1991, reprezentând activul și pasivul preluate de Ia Centrul Republican pentru Creșterea Cabalinelor și Calificarea Cailor de Rasă. care se desființează.
Art. 3. - Obiectul de activitate al Regiei Autonome „Cai de Rasă” îl constituie:
a) creșterea, ameliorarea, calificarea și perfecționarea efectivelor de cabaline de rasă pură în cadrul hergheliilor care sunt ferme de elită;
b) organizarea și coordonarea activității de reproducție, creștere și sanitar veterinară în vederea realizării efectivelor pe rase și subunități conform programului stabilit;
c) stabilirea, în raport de cerințele crescătorilor, a profilului subunităților din cadrul regiei, pe termen scurt, mediu și lung, menținând rasele de importanță ca depozite de gene;
d) organizarea și desfășurarea activității de cercetare științifică în colaborare cu celelalte unități din domeniul cercetării zootehnice;
e) realizarea în fiecare an a probelor de calificare, lucrărilor de bonitare și clasare a întregului efectiv proprietatea regiei, a cailor de rasă proprietate particulară și atestarea exemplarelor destinate reproducției din întreaga țară;
f) executarea mișcărilor de reproducătorii și a altor categorii de cabaline între subunități;
g) ținerea registrelor genealogice pentru toate efectivele existente în subunitățile regiei, cât și pentru căii de rasă pură ce vor fi crescuți de diverși fermieri;
h) publicarea cărților crescătoriei naționale (Stud-Book) pe fiecare rasă pentru toate efectivele existente în țară;
i) organizarea activității de ameliorare a efectivelor din marea creștere prin:
- asigurarea de reproducători eu o structura corespunzătoare pe rase conform solicitărilor din partea crescătorilor și orientărilor stabilite de rezultatele cercetărilor efectuate în acest domeniu;
- repartizarea în teritoriu, pe județe și stațiuni, împreună cu organele agricole județene și primăriile comunale, a reproducătorilor, urmărind modul de utilizare a acestora, cât și îngrijirea și adăpostirea lor;
- urmărirea, în teritoriu, a efectului ameliorativ al armăsarilor - proprietatea regiei asupra populației locale de cabaline, aducând, în colaborare cu organele agricole județene, corecturile necesare;
i) organizarea dresajului, antrenamentului, testării cabalinelor prin curse eu public, pe hipodromurile proprii, cât și pe alte hipodromuri din țară și străinătate, elaborarea regulamentelor de curse și pariuri;
k) organizarea bazei materiale pentru realizarea programelor economice și de cercetare pentru subunitățile din cadrul regiei plivind materialul de reproducție, medicamente, vaccinuri, investiții:
l) cultivarea în cele mat bune condiții a terenului arabil proprietatea regiei, îmbunătățirea pajiștilor, în vederea obținerii tuturor cantităților de furaje necesare subunităților de producție;
m) comercializarea, pe bază de licitație, a cabalinelor produse, stabilind, în urma lucrărilor de clasare, destinația acestora, pe categorii pentru intern și export;
n) efectuarea de operațiuni de comerț exterior, im-port-export și închirierea de cabaline în și din alte țări, precum și schimburi de cabaline de reproducție;
o) întreținerea de relații cu organisme internaționale specializate și realizarea operațiunilor de cooperare economică internaționala în domeniul său de activitate.
Art. 4 - Regia Autonomă „Cai de Rasă” are în structura sa 14 herghelii, 5 depozite de armăsari și Hipodromul, care funcționează ca subunități fără personalitate juridică, cu denumirea și sediul prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 5. - Regia Autonomă „Cai de Rasă” își acoperă cheltuielile cu veniturile provenite din activitatea sa.
Regia realizează venituri din vânzarea cabalinelor disponibile la intern și export, din taxa de montă, precum și din alte operațiuni comerciale efectuate în conformitate cu obiectul său de activitate.
Ministerul Agriculturii și Alimentației asigură, din creditele aprobate prin bugetul administrației centrale de stat, cheltuielile de întreținere a armăsarilor de montă publică, precum și cheltuielile de investiții privind trecerea la turma de bază a cabalinelor necesare împrospătării efectivului matcă-iepe mame; armăsari pepinieri, armăsari de montă publică.
Sumele încasate din valorificarea cabalinelor reformate și tarate se utilizează pentru finanțarea cheltuielilor de investiții privind trecerea la turma de bază a cabalinelor necesare împrospătării efectivului matcă-iepe mame, armăsari pepinieri, armăsari de montă publică, precum și pentru alte lucrări de investiții.
Art. 6. - Regia Autonomă „Cai de Rasă” își va desfășura activitatea în conformitate cu legislația română și regulamentul de organizare și funcționare prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 7. - Regia poate înființa noi subunități, herghelii, depozite de armăsari, hipodromuri și centre de prezentare
Art. 8. - Conducerea Regiei Autonome „Cai de Rasă” revine consiliului de administrație, compus din 15 persoane, care se numesc prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației.
Din consiliul de administrație fac parte, obligatoriu, câte un reprezentant al Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Agriculturii și Alimentației, ingineri, medici veterinari, economiști, juriști și alți specialiști în domeniul de activitate al regiei autonome.
Art. 9. - Activitatea curentă a regiei este condusă de un director general, numit de consiliul de administrație, cu avizul Ministerului Agriculturii și Alimentației.
Art. 10. - Structura organizatorică și funcțională a regiei se stabilește de consiliul de administrație.
Art. 11. - Personalul din Centrul Republican pentru Creșterea. Cabalinelor și Calificarea Cailor de Rasă care trece la Regia Autonomă „Cai de Rasă” se consideră transferat în interesul serviciului, iar cel trecut în funcții cu salarii mai mici beneficiază de salariul de bază avut și sporul de vechime, după caz, pe o perioadă de 3 luni.
Art. 12. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta Hotărâre.
Anexa Nr. 1
Lista subunităților Regiei Autonome „Cai de Rasă”
Nr. crt. | Denumirea | Sediul —————— Localitatea, adresa |
Județul |
1. | Herghelia Bale | comuna Bale, str. Gării nr. 1 | Bihor |
2. | Herghelia Beclean | Beclean, str. Bistrița nr. 45 | Bistrița-Năsăud |
3. | Herghelia Bonțida | comuna Jucu, str. Dejului nr. 34 | Cluj-Napoca |
4. | Herghelia Cislău | comuna Cislău | Buzău |
5. | Herghelia Dor Mărunt | comuna Dor Mărunt | Călărași |
6. | Herghelia Izvin | comuna Recaș | Timiș |
7. | Herghelia Jegălia | comuna Perișoru | Călărași |
8. | Herghelia Lucina | comuna Moldova Sulița | Suceava |
9. | Herghelia Mangalia | Mangalia | Constanții |
10. | Herghelia Rădăuți | Rădăuți, str. Bogdan Vodă nr. 114 | Suceava |
11. | Herghelia Rușețu | comuna Rușețu | Buzău |
12. | Herghelia Sîmbăta | comuna Vojla | Brașov |
13. | Herghelia Slatina | Slatina, str. Recea | Olt |
14. | Depozitul de armăsari Arad | Arad, str. Dumbrava Roșie nr. 5 | Arad |
15. | Depozitul de armăsari Dumbrava | comuna Timișești | Neamț |
16. | Depozitul de armăsari Homorod | comuna Homorod, str. Cazărmii nr. 9 | Brașov |
17. | Depozitul de armăsari Rîmnicelu | comuna Rîmnicelu | Brăila |
18. | Depozitul de armăsari Tîrgu Mureș | Tîrgu Mureș, str. Parcul Sportiv municipal nr. 11 | Mureș |
19. | Hipodromul Ploiești | Ploiești, str. Ghighiului nr. 2 | Prahova |
20. | Herghelia Tulucești | comuna Tulucești, str. Alex. I. Cuza nr. 47 | Galați |
Anexa Nr. 2
Regulament de organizare și funcționare al Regiei Autonome „Cai de Rasă”
Capitolul I
Dispoziții generale
Articolul 1
Regia Autonomă „Cai de Rasă” desfășoară activitatea de ameliorare, calificare, creștere și asigurare de reproducători pentru efectivele de cabaline de rasă pură.
În toate actele și publicațiile, denumirea regiei va fi „Cai de Rasă”, precedată de mențiunea „Regie Autonomă”.
Articolul 2
Regia Autonomă „Cai de Rasă” este persoană juridică română și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, activitatea acesteia desfășurându-se în baza prezentului regulament și a legilor în vigoare.
Articolul 3
Sediul Regiei Autonome „Cai de Rasă” este în municipiul București, b-dul Ion Ionescu de la Brad nr. 4, sectorul 1.
Capitolul II
Obiectul de activitate
Articolul 4
Obiectul de activitate al Regiei Autonome „Cai de Rasă” îl constituie:
a) creșterea, ameliorarea, calificarea și perfecționarea efectivelor de cabaline de rasă pură în cadrul hergheliilor care sunt ferme de elită;
b) organizarea și coordonarea activității de reproducție, creștere și sanitar veterinară în vederea realizării efectivelor pe rase și subunități, conform programului stabilit;
c) stabilirea, în raport de cerințele crescătorilor, a profilului subunităților din cadrul regiei, pe termen scurt, mediu și lung, menținând rasele de importanță ca depozite de gene;
d) organizarea și desfășurarea activității de cercetare științifică în colaborare cu celelalte unități din domeniul cercetării zootehnice;
e) realizarea în fiecare an a probelor de calificare, lucrărilor de bonitare și clasare a întregului efectiv proprietatea regiei, a cailor de rasă proprietate particulară și atestarea exemplarelor destinate reproducției din întreaga țară;
f) executarea mișcărilor de reproducători și a altor categorii de cabaline între subunități;
g) ținerea registrelor genealogice pentru toate efectivele existente în subunitățile regiei, cât și pentru caii de rasă pură ce vor fi crescuți de diverși fermieri;
h) publicarea cărților crescătoriei naționale (Stud-Book) pe fiecare rasă pentru toate efectivele existente în țară;
i) organizarea activității de ameliorare a efectivelor din marea creștere prin:
- asigurarea de reproducători cu o structură corespunzătoare pe rase, conform solicitărilor din partea crescătorilor și orientărilor stabilite de rezultatele cercetărilor efectuate în acest domeniu;
- repartizarea în teritoriu, pe județe și stațiuni, împreună cu organele agricole județene și primăriile comunale, a reproducătorilor, urmărind modul de utilizare a acestora, cât și îngrijirea și adăpostirea lor;
- urmărirea, în teritoriu, a efectivului ameliorativ al armăsarilor - proprietatea regiei, aducând - în colaborare cu organele agricole județene - corecturile necesare;
j) organizarea dresajului, antrenamentului, testării cabalinelor prin curse cu public, pe hipodromurile proprii cât și pe alte hipodromuri din țară și străinătate, elaborarea regulamentelor de curse și pariuri:
k) organizarea bazei materiale pentru realizarea programelor economice și de cercetare pentru subunitățile din cadrul regiei privind materialul de reproducție, medicamente, vaccinuri, investiții;
l) asigură cultivarea în cele mai bune condiții a terenului arabil proprietatea regiei, îmbunătățirea pajiștilor, în vederea obținerii tuturor cantităților de furaje necesare subunităților de producție;
m) comercializarea, pe bază de licitație, a cabalinelor produse, stabilind, în urma lucrărilor de clasare, destinația acestora, pe categorii pentru intern și export;
n) efectuarea de operațiuni de comerț exterior, import-export și închirierea de cabaline în și din alte țări, precum și schimburi de cabaline de reproducție;
o) întreținerea de relații cu organisme internaționale specializate și realizarea operațiunilor de cooperare economică internațională în domeniul său de activitate.
Capitolul III
Patrimoniul
Articolul 5
Regia Autonomă „Cai de Rasă” are un patrimoniu în valoare de 399.626 mii lei rezultat prin însumarea patrimoniilor subunităților din structură, conform datelor de ta 31.03.1991.
Articolul 6
Regia este proprietara bunurilor din patrimoniul sau. în exercitarea dreptului de proprietate ea folosește și dispune în mod autonom, în condițiile legii, de bunurile, pe care le are în patrimoniu, în vederea realizării obiectului său de activitate și beneficiază de rezultatele utilizării acestor bunuri.
Capitolul IV
Structura Regiei Autonome „Cai de Rasă”
Articolul 7
Regia are în structură herghelii, depozite de armăsari și hipodromuri, care funcționează ca subunități fără personalitate juridică.
Regia își aprobă structura organizatorică prin consiliul său de administrație, inclusiv înființarea sau desființarea subunităților.
Articolul 8
Subunitățile prevăzute la art. 7 răspund în fața consiliului de administrație de exercitarea tuturor atribuțiilor conferite de acesta, prin hotărârile și deciziile de delegare, precum și realizarea sarcinilor proprii, în condiții de eficiență economică.
Capitolul V
Organele de conducere ale Regiei Autonome „Cai de Rasă”
Articolul 9
Conducerea regiei se asigură prin:
- consiliul de administrație;
- directorul general.
Articolul 10
Consiliul de administrație al regiei se numește prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației și este compus din 15 membri, după cum urmează;
- directorul general al regiei - președinte;
- reprezentantul Ministerului Economiei și Finanțelor;
- reprezentantul Ministerului Agriculturii și- Alimentației;
- directorul tehnic și științific;
- directorul economic;
- ingineri, medici veterinari, economiști, juriști și alți specialiști din domeniul de activitate al regiei.
Articolul 11
Consiliul de administrație își desfășoară activitatea în baza propriului regulament de organizare și funcționare și hotărăște în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt în competența altor organe.
Articolul 12
Membrii consiliului de administrație:
a) se numesc pe o perioadă de 4 ani, iar jumătate din ei pot fi înlocuiți la fiecare 2 ani;
b) nu pot face parte din mai mult de două consilii de administrație sau participa la regii autonome și societăți comerciale cu care Regia Autonomă „Cai de Rasă” întreține relații de afaceri sau are interese contrare;
c) își păstrează calitatea de angajați la instituția sau unitatea de la care provin, precum și toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate;
d) sunt plătiți cu o indemnizație stabilită de consiliul de administrație pentru activitatea desfășurată în această calitate.
Consiliul de administrație poate propune Ministerului Agriculturii și Alimentației înlocuirea unui membru necorespunzător.
Articolul 13
Sunt incompatibile cu calitatea de membru al consiliului de administrație persoanele care au suferit condamnări pentru delapidare, furt, tâlhărie, distrugere cu intenție, înșelăciune, gestiune frauduloasă, abuz de încredere comis în dauna avutului public sau privat, speculă, omor, omor calificat, omor deosebit de grav, viol, luare de mită, arestare nelegală și cercetare abuzivă și infracțiuni contra păcii și omenirii.
Articolul 14
Consiliul de administrație exercită următoarele atribuții:
a) conduce și coordonează întreaga activitate a regiei;
b) aprobă structura organizatorică și funcțională a regiei;
c) aprobă înființarea sau desființarea subunităților teritoriale;
d) examinează, aproba sau modifică bilanțul și contul de profituri și pierderi;
e) hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate, potrivit obiectului său de activitate și care se finanțează din surse proprii, credite bancare sau alocații de Ia bugetul public;:
f) aprobă bugetul de venituri și cheltuieli al regiei; în situațiile în care cheltuielile depășesc veniturile, dispune promovarea documentației prevăzute de lege către organele competente spre aprobare; adoptă orice alte măsuri organizatorice privind încadrarea strictă a cheltuielilor în venituri;
g) determină subvențiile necesare de la bugetul administrației centrale de stat pentru acoperirea eventualelor deficite;
h) stabilește împrumuturile pe termen lung sau mediu și modul de rambursare al acestora, împreună cu banca creditoare;
i) răspunde de administrarea legală și eficiență a întregului patrimoniu al regiei;
j) aprobă înstrăinarea bunurilor imobile aparținând regiei, în condițiile legii;
k) propune, negociază și, după caz, stabilește, în condițiile prevăzute de lege, prețurile și tarifele pentru produsele și prestațiile sale;
l) aprobă utilizarea fondului valutar;
m) aprobă colaborarea, cooperarea sau asocierea, potrivit legii, cu persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate;
n) asigură și răspunde de respectarea reglementărilor legale privind protecția mediului înconjurător;
o) stabilește, prin negociere, salariile personalului regiei, precum și alte forme de recompensare a acestuia, cu respectarea prevederilor legii;
p) stabilește măsuri pentru respectarea .disciplinei tehnologice, protecția și securitatea muncii
r) asigură legătura permanentă cu sindicatele din regie sau reprezentanții salariaților pentru rezolvarea operativă a problemelor ce apar, în scopul desfășurării optime a activității; invită la ședințele sale pe liderul sindical sau reprezentanții desemnați ai salariaților la discutarea și luarea unor decizii privind problemele de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv;
s) ia măsuri, potrivit legii, pentru imputarea pagubelor rezultate din culpa salariaților sau pentru sesizarea organelor competente, în cazul săvârșirii de fapte penale;
t) aprobă normele de îngrijire pe rase și categorii de cabaline;
u) aprobă propriul său regulament de organizare și funcționare.
Articolul 15
Pentru luarea anumitor decizii, consiliul de administrație poate folosi în activitatea de analiză consilieri și consultanți din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi recompensată material, pe bază de contract civil, încheiat potrivit legii.
Articolul 16
În prima lună a fiecărui an, consiliul de administrație prezintă Ministerului Agriculturii și Alimentației un raport asupra activității desfășurate de regie în anul precedent și asupra programului de activitate pentru anul în curs.
Articolul 17
Activitatea curentă a regiei este condusă de directorul general numit de consiliul de administrație cu avizul ministrului de resort.
Directorul general exercită următoarele atribuții:
a) asigură executarea hotărârilor consiliului de administrație;
b) reprezintă regia în raporturile cu persoanele fizice și juridice, precum și în fața organelor jurisdicționale; în acest scop poate da împuternicire de reprezentare și altor persoane din cadrul regiei;
c) angajează prin semnătura sa unitatea în relațiile cu terții;
d) angajează și concediază personalul regiei, numește și revocă conducătorii subunităților, cu avizul consiliului de administrație;
e) emite decizii de sancționare disciplinară, precum și cele de recuperare a pagubelor aduse regiei, în condițiile prevăzute de lege;
f) supune anual consiliului de administrație, în termen de 30 de zile de la încheierea exercițiului financiar, raportul cu privire la activitatea regiei, bilanțul și proiectul programului de activitate al bugetului regiei pe anul următor.
Capitolul VI
Bugetul și administrarea acestuia; relații financiare
Articolul 18
Regia trebuie să acopere cu veniturile provenite din activitatea sa, împreună cu subvențiile aprobate, în condițiile prevăzute de lege, toate cheltuielile, inclusiv dobânzile, amortizarea investițiilor, rambursarea creditelor și să obțină profit.
Cheltuielile vor putea depăși veniturile numai pentru motive temeinice, cu aprobarea pentru fiecare caz în parte a ministrului de stat - ministru al economiei și finanțelor - , pe baza propunerii Ministerului Agriculturii și Alimentației avizate de Ministerul Economiei și Finanțelor.
Articolul 19
Regia Întocmește anual buget de venituri și cheltuieli, bilanț contabil, cont de profit și pierderi după modelele stabilite de Ministerul Economiei și Finanțelor.
Bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Veniturile incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al regiei vor cuprinde:
a) încasările realizate din activitatea proprie;
b) sumele care se pun la dispoziția regiei - prin intermediul Ministerului Agriculturii și Alimentației și al Ministerului Economiei și Finanțelor - de la bugetul, administrației centrale de stat, pentru acoperirea cheltuielilor necesare întreținerii armăsarilor de montă și trecerilor la turma de bază.
Trimestrial, pentru încasarea sumelor de Ia bugetul administrației centrale de stat, consiliul de administrație al regiei va prezenta deconturi pentru trecerile 3a turma de bază și cheltuielile cu armăsarii de montă publică.
Articolul 20
Din veniturile realizate, după acoperirea cheltuielilor, regia autonomă constituie fondul de rezervă, fondul de dezvoltare și asigură sumele necesare pentru perfecționarea profesională și recalificarea salariaților, precum și pentru cointeresarea prin premiere a acestora, plătește impozitele, taxele, cotele de asigurări și securitate socială și celelalte vărsăminte prevăzute de lege.
Consiliul de administrație poate hotărî și crearea altor fonduri în afara celor menționate la alineatul precedent.
Partea din venituri, rămasă după constituirea fondurilor proprii și efectuarea plăților menționate, reprezintă profitul net al regiei. Din acest profit 5% se utilizează pentru constituirea fondului de participare a angajaților la profit, iar restul se varsă la bugetul administrației centrale de stat.
Articolul 21
Pentru acoperirea cheltuielilor curente, în situația în care, în cursul unui an, mijloacele regiei nu sunt suficiente, aceasta poate contracta credite cu băncile comerciale; în condițiile prevăzute de lege.
Pentru acoperirea eventualelor deficite, regia autonomă poate beneficia de subvenții de la bugetul administrației centrale de stat ori poate contracta credite bancare.
Subvențiile se acordă și se administrează de Guvern și pot fi utilizate numai potrivit scopurilor pentru care au fost alocate.
Articolul 22
Regia hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate în limita competențelor legale; stabilește nivelul surselor proprii de finanțare și determină volumul creditelor bancare necesare investițiilor.
Contractarea de credite pentru investiții mai mari de 50 milioane lei se efectuează pe baza aprobării prealabile a ministrului de stat - ministru al economiei și finanțelor:
Articolul 23
Operațiunile de încasări și plăți ale regiei se efectuează din conturi deschise la bănci. Pentru necesitățile curente, regia poate efectua operațiuni de încasări și plăți în lei și valută prin casieria proprie. în condiții legale.
Operațiunile de încasări și plăți cu străinătatea se vor efectua prin unitățile Băncii Agricole - S.A.
Capitolul VII
Relațiile comerciale
Articolul 24
Prețurile și tarifele pentru produsele și prestațiile executate de regie se supun legilor și reglementărilor privind prețurile.
Articolul 25
Livrarea produselor și angajarea activității de cercetare științifică și asistență tehnică se realizează pe baze contractuale. În contracte se vor stipula clauze specifice privind executarea obligațiilor și răspunderea contractuală. Livrarea unor produse și efectuarea prestațiilor se pot face direct către populație.
Capitolul VIII
Dispoziții referitoare la personal
Articolul 26
Personalul regiei este supus prevederilor regulamentelor interne, aprobate de consiliul de administrație, precum și contractului colectiv de muncă.
Regulamentele interne vor fi elaborate și aprobate cu respectarea dispozițiilor legale și vor viza:
a) modul de angajare a salariaților și încetarea raporturilor de muncă;
b) drepturile și obligațiile salariaților;
c) timpul de lucru;
d) sancțiunile disciplinare și modul lor de aplicare;
e) sistemul de recompense.
Capitolul IX
Dispoziții finale
Articolul 27
Prin regulamente interne se vor stabili:
a) relațiile dintre subunitățile regiei, precum și normele de respectare a tehnologiei specifice activității regiei;
b) circulația documentelor, datelor și informațiilor în cadrul regiei;
c) folosirea și întreținerea tehnice din dotare.
Regulamentele se vor elabora și adopta cu respectarea prevederilor legii în aceste materii.
Articolul 23
Litigiile de orice fel în care este implicată Regia Autonomă „Cai de Rasă” sunt de competența instanțelor judecătorești de drept comun.
Pentru soluționarea litigiilor, regia poate recurge și la arbitraj.
Articolul 29
Prezentul regulament de organizare și funcționare se completează cu celelalte reglementări legale.
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea obiectivului de investiții „Deschiderea și punerea în exploatare a salinei Ocnele Mari, județul Vâlcea, la o capacitate de 400.000 t/an sare gemă”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici rezultați din proiectul în faza unică al obiectivului „Deschiderea și punerea în exploatare a salinei Ocnele Mari, județul Vâlcea, la o capacitate de 400.000 t/an sare gemă” din cadrul Regiei Autonome a Sării București.
Art. 2. - Finanțarea lucrărilor de investiții se face din surse proprii în valoare de 331.4 milioane lei și alocații bugetare în valoare de 327,56 milioane lei eșalonate pe următorii ani, conform anexei nr. 1[1] și în limita fondurilor alocate anual sectorului minier.
Art. 3. - Pe parcursul derulării execuției, beneficiarul investiției împreună cu banca finanțatoare vor adapta indicatorii aprobați la prevederile actelor normative care vor apare.
Guvernul României
Hotărâre privind cooperarea, pentru lucrări de cercetare geologică și de dezvoltare cu Firma „Amoco” din S.U.A. pe un perimetru din gestiunea Regiei Autonome a Petrolului „Petrom” din zona Băicoi, Runcu-Buștenari
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Regia Autonomă a Petrolului „Petrom” se împuternicește să negocieze cu Firma „Amoco” din S.U.A, programul de explorare în perimetrul Băicoi, Runcu-Buștenari, pe riscul integral al Firmei „Amoco” și să încheie un contract tip Join-Venture, reciproc avantajos, pentru lucrările de dezvoltare și pentru împărțirea producției de hidrocarburi, care va rezulta din noile descoperiri.
Art. 2. - „Petrom” - R.A. va, negocia oferta Firmei „Amoco” în condiții de comparabilitate cu cele mai avantajoase oferte primite de la companii străine pentru alte perimetre din România.
Art. 3. - După finalizarea negocierilor, „Petrom” - R.A. va supune aprobării Guvernului contractul convenit cu Firma „Amoco” din S.U.A.
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea aderării Institutului Român de Standardizare la Institutul European de Standardizare în Domeniul Telecomunicațiilor (E.T.S.I.)
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă aderarea Institutului Român de Standardizare la Institutul European de Standardizare în Domeniul Telecomunicațiilor (E.T.S.I.).
Art. 2. - Pentru cotizația pe anul în curs, Ministerul Economiei și Finanțelor va aloca suma de 10.400 dolari pe anul 1991, cu acoperire din fondul valutar al statului, modificându-se corespunzător bugetul de venituri și cheltuieli al Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate.
Guvernul României
Hotărâre privind afilierea Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate la Organizația Internațională a Uniunilor de Consumatori (I.O.C.U.)
Guvernul României hotărăște:
Art, 1. - Se aprobă afilierea Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate la Organizația Internațională a Uniunilor de Consumatori (I.O C.U.).
Art. 2. - Pentru cotizația pe anul în curs. Ministerul Economiei și Finanțelor va aloca suma de 1.000 dolari pe anul 1991, cu acoperire din fondul valutar ai statului, modificându-se corespunzător bugetul de venituri și cheltuieli al Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate.
Guvernul României
Hotărâre privind înființarea distribuției de gaze naturale în orașul Cavnic, județul Maramureș
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă înființarea distribuției de gaze naturale în orașul Cavnic, județul Maramureș, prin branșarea localității la magistrala C 14 (Dej-Baia Mare).
Art. 2. - Cheltuielile necesare realizării distribuției de gaze naturale vor fi suportate de către populație, agenții economici și primăria orașului.
Art. 3. - Asigurarea proiectării, execuției lucrărilor și a debitului necesar de gaze naturale se va face în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 399/1990 și Hotărârii Guvernului nr. 742/1991.
Referințe
- ↑ Anexa a fost comunicată unităților interesate.