Monitorul Oficial 152/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare

Anul VII - Nr. 152

Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0152 - Partea I - Luni, 17 iulie year::1995

Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind înființarea Centrului de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Centrul de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca în subordinea Academiei de științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, prin reorganizarea Laboratorului de biostimulatori al Institutului de Chimie „Raluca Ripan” Cluj-Napoca din subordinea Ministerului Cercetării și Tehnologiei.

Art. 2. - Centrul de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca are sediul în municipiul Cluj-Napoca, str. Donath nr. 65-103.

Art. 3. - Centrul de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca are personalitate juridică și funcționează ca unitate cu venituri proprii, rezultate din contractele de cercetare, din valorificarea producției de biostimulatori și din alte activități specifice obiectului său de activitate.

Art. 4. - Obiectul de activitate al Centrului de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca îl constituie:

a) activitatea de cercetare interdisciplinară cu caracter fundamental și aplicativ pentru obținerea, condiționarea și valorificarea biostimulatorilor și a altor compuși cu utilitate practică pentru agricultură;

b) producerea de biostimulatori și alte preparate active pentru stimularea germinării semințelor, înrădăcinării butașilor, legării de rod la legume, pomi, viță de vie, precum și pentru protecția plantelor;

c) asistență tehnică, Consulting, prestări de servicii, operațiuni de comerț interior și exterior, în domeniul său de activitate.

Art. 5. - Conducerea Centrului de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca revine consiliului de administrație, compus din 5 persoane, numit de către Prezidiul Academiei de științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, iar activitatea curentă va fi condusă de către director, care este totodată și președintele consiliului de administrație.

Art. 6. - Atribuțiile Consiliului de administrație, structura organizatorică și Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca se aprobă de Prezidiul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Art. 7. - Personalul care trece de la Institutul de Chimie „Raluca Ripan” Cluj-Napoca la Centrul de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca se consideră transferat. Până la reglementarea prin lege a salarizării personalului din unitățile de cercetare, personalul din Centrul de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca va fi salarizat conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 467/1994.

Art. 8. - Activul și pasivul, conform datelor din bilanțul contabil încheiat la data de 31 decembrie 1994, aferente activității de cercetare, experimentare și producție a biostimulatorilor, Laboratorul de biostimulatori, „Instalația de cercetare și experimentare pentru biostimulatori de creștere a plantelor”, inclusiv stația de frig, depozitul 601, utilajele instalației de biostimulatori vor fi trecute fără plată, în termen de 30 de zile, pe bază de protocol de predare-preluare, din administrarea Institutului de Chimie „Raluca Ripan” în administrarea Centrului de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca.

Art. 9. - Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 509/1993, astfel cum a fost modificată și completată, cuprinzând unitățile de cercetare și de cercetare-dezvoltare din subordinea Academiei de științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, se completează cu poziția 18.99. Centrul de Cercetare și Producție „Bios” Cluj-Napoca.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 20 iunie 1995 | Nr. 434.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dorel Mustățea, secretar de stat


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea unor bunuri proprietate publică a statului în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”

În conformitate cu prevederile art. 115 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991, ale art. 22 din Legea nr. 37/1990 privind organizarea și funcționarea Guvernului și ale art. 41 alin. 1 și art. 46 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice și persoanele juridice,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă transmiterea, fără plată, în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, a bunurilor proprietate publică a statului prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Bunurile care fac obiectul prezentului articol vor fi folosite pentru asigurarea serviciilor de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, ministere, prefecturi, consilii județene și locale, partide politice parlamentare și alți beneficiari.

Art. 2. - (1) Se aprobă comasarea, prin absorbție, a Regiei Autonome de interes local „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat «Victoria»” din Cluj-Napoca și a Societății Comerciale „Snagov” - S.A. cu Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului. Unitățile absorbite își încetează activitatea la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(2) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” dobândește drepturile și este ținută de obligațiile persoanelor juridice prevăzute la alin. (1).

(3) Patrimoniul agenților economici supuși comasării se transmite Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, pe bază de protocol de predare-preluare, conform bilanțului încheiat la 31 decembrie 1994.

Art. 3. - (1) Patrimoniul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” se modifică în mod corespunzător, potrivit prevederilor art. 1 și 2.

(2) Personalul preluat de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” ca urmare a aplicării prevederilor art. 1 și 2 din prezenta hotărâre se consideră transferat și beneficiază de drepturile prevăzute de lege.

Art. 4. - Structura Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 567/1993, se completează corespunzător anexei nr. 2.

Art. 5. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, poziția 1 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.226/1990 privind înființarea unor societăți comerciale își încetează aplicabilitatea, iar anexele nr. 3 și 7 la Hotărârea Guvernului nr. 115/1990 se modifică corespunzător.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 iunie 1995 | Nr. 445.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Anexa Nr. 1

Lista imobilelor, terenurilor și a altor bunuri proprietate publică a statului, transmise în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”

Nr. crt. Denumirea imobilelor, a terenurilor, a bunurilor care se preiau și adresa acestora Instituția publică care deține în prezent aceste bunuri
1. Casa de oaspeți din Iași, str. Bucium nr. 82, cu bunurile și terenul aferent, județul Iași Consiliul Județean Iași (fosta Primărie a județului Iași)
2. Casa de oaspeți din Piatra-Neamț, str. Alexandru cel Bun nr. 12, cu bunurile și terenul aferent, județul Neamț Prefectura Neamț (fosta Primărie a județului Neamț)
3. Hotelul și restaurantul „Suceava”, cu construcții anexe, din str. Vasile Bumbac nr. 4-8, cu bunurile și terenul aferent din municipiul Suceava, județul Suceava Consiliul Județean Suceava (fosta Primărie a județului Suceava)
4. Casa de oaspeți din Suceava, str. Parcului nr. 1, cu construcții anexe, bunuri, plantații de pomi și terenul aferent, județul Suceava Consiliul Județean Suceava (fosta Primărie a județului Suceava)
5. Casa de oaspeți „Covasna” (fosta casă prezidențială) din orașul Covasna, cu bunurile și terenul aferent, județul Covasna Consiliul Județean Covasna (fosta Primărie a Județului Covasna)
6. Casa de oaspeți „Covasna” din municipiul Sfântu Gheorghe, str. Gabor Aron nr. 14 (fostă str. Libertății), cu bunurile și terenul aferent, județul Covasna Consiliul Județean Covasna (fosta Primărie a județului Covasna)
7. Casa de oaspeți din Timișoara (nouă) municipiul Timișoara, str. C.D. Loga nr. 48, cu bunurile și terenul aferent, județul Timiș Prefectura Județului Timiș (fosta Primărie a județului Timiș)
8. Casa de oaspeți din Arad, str. Horia nr. 6, cu bunurile și terenul aferent, județul Arad Consiliul Județean Arad (fosta Primărie a județului Arad)
9. Casa de oaspeți „Turnu Severin” din localitatea Gura Văii, cu bunurile și terenul aferent, județul Mehedinți Consiliul Județean Mehedinți (fosta Primărie a județului Mehedinți)
10. Casa de oaspeți din Drobeta-Turnu Severin, str. Republicii nr. 79, cu bunurile și terenul aferent, județul Mehedinți Consiliul Județean Mehedinți (fosta Primărie a județului Mehedinți)
11. Casa de oaspeți din Brăila, str. Ana Aslan nr. 19, (fostă str. Eliberării), cu bunurile și terenul aferent, județul Brăila Consiliul Județean Brăila (fosta Primărie a județului Brăila)
12. Casa de oaspeți „Dâmbovița” din Târgoviște, str. Mihai Bravu nr. 5-7, cu bunurile și terenul aferent, județul Dâmbovița Prefectura Județului Dâmbovița (fosta Primărie a județului Dâmbovița)
13. Casa de oaspeți din Oradea, str. Parcul Muncitorilor nr. 8, cu bunurile și terenul aferent, județul Bihor Consiliul Județean Bihor (fosta Primărie a județului Bihor)
14. Casa de oaspeți din comuna Bujoreni, cu construcții anexe, cu aria construită de 911,5 m2, cu bunurile aferente si 6,2 ha teren, județul Vâlcea Consiliul Județean Vâlcea (fosta Primărie a județului Vâlcea)
15. Hotelul „Tâmpa” din Brașov, str. Matei Basarab nr. 69, cu bunurile și terenul aferent, județul Brașov Consiliul Județean Brașov (fosta Primărie a județului Brașov)
16. Casa de oaspeți din Brașov, str. Ecaterina Varga nr. 23, cu bunurile și terenul aferent, județul Brașov Consiliul Județean Brașov (fosta Primărie a județului Brașov)
17. Casa de oaspeți din Alba Iulia, Str. Încoronării (fosta str. Dobrogeanu Gherea) nr. 10, cu bunurile și terenul aferent, județul Alba Consiliul Județean Alba (fosta Primărie a județului Alba)
18. Casa de oaspeți din Giurgiu, cu bunurile și terenul aferent, str. Grasse nr. 9, județul Giurgiu Prefectura Județului Giurgiu (fosta Primărie a județului Giurgiu)
19. Corpul de locuințe de protocol și reprezentare, cu bunurile și terenul aferent, din municipiul Focșani, str. Dimitrie Cantemir nr. 25, județul Vrancea, (corp comun cu Hotelul și Restaurantul „Vrancea”). Consiliul Județean Vrancea (fosta Primărie a județului Vrancea)
20. Imobilul nr. 1 „Sucevița” din comuna Sucevița, cu bunurile și terenul aferent, județul Suceava Consiliul Județean Suceava (fosta Primărie a județului Suceava)
21. Casa de oaspeți din Tulcea, str. Livezilor nr. 23, cu bunurile și terenul aferent, județul Tulcea Ministerul Agriculturii


Anexa Nr. 2

Lista sucursalelor care completează structura Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”

Nr. crt. Denumirea sucursalei Sediul principal Obiectul de activitate al sucursalei Subunitățile și imobilele pe care le administrează
0 1 2 3 4
1. Sucursala pentru reprezentare și protocol Suceava Suceava, str. Vasile Bumbac nr. 4-8, județul Suceava
  • administrarea, conservarea, protecția și întreținerea bunurilor de interes guvernamental din patrimoniul statului;
  • asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de conturi, Consiliul Legislativ, ministere, prefecturi, consilii județene și locale, partide politice parlamentare și alți beneficiari;
  • valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
  • producție agricolă - industrializarea și valorificarea acesteia;
  • prestații hoteliere - de turism și activități comerciale.
  • Casa de oaspeți din Suceava
  • Casa de oaspeți Sucevița
  • Hotelul și restaurantul „Suceava”
  • Casa de oaspeți din Iași
  • Casa de oaspeți din Piatra-Neamț
  • Casa de oaspeți din Brăila
  • Casa de oaspeți din Tulcea
  • Casa de oaspeți din Focșani
2. Sucursala pentru reprezentare și protocol Olănești Olănești, județul Vâlcea
  • administrarea, conservarea, protecția și întreținerea bunurilor de interes guvernamental din patrimoniul statului;
  • asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, ministere, prefecturi, consilii județene și locale, partide politice parlamentare și alți beneficiari;
  • valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
  • producție agricolă, industrializarea și valorificarea acesteia;
  • prestații hoteliere - de turism și activități comerciale.
Patrimoniul fostului Complex Olănești, la care se adaugă:
  • Casa de oaspeți din Timișoara
  • Casa de oaspeți din Arad
  • Casa de oaspeți din Gura Văii
  • Casa de oaspeți din Drobeta-Turnu Severin
  • Casa de oaspeți din Târgoviște
  • Casa de oaspeți din Bujoreni
3. Sucursala pentru reprezentare și protocol Valea Prahovei Predeal, bd. Mareșal Antonescu nr. 28, județul Brașov
  • administrarea, conservarea, protecția și întreținerea patrimoniului public și a celui propriu;
  • asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, ministere, prefecturi, consilii județene și locale, partide politice parlamentare și alți beneficiari;
  • valorificarea bazei materiale și prestări de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
  • producție agricolă și valorificarea acesteia;
  • prestații hoteliere - de turism și activități comerciale.
Patrimoniul fostei Sucursale de reprezentare și protocol Valea Prahovei, la care se adaugă:
  • Casa de oaspeți din Covasna
  • Casa de oaspeți din Sfântu Gheorghe
  • Hotelul „Tâmpa” din Brașov
  • Casa de oaspeți din Brașov
4. Sucursala pentru reprezentare și protocol „Victoria” Cluj-Napoca Cluj-Napoca, str. Napoca nr. 16, județul Cluj
  • administrarea, conservarea, protecția și întreținerea bunurilor de interes guvernamental din patrimoniul statului;
  • asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, ministere, prefecturi, consilii județene și locale, partide politice parlamentare și alți beneficiari;
  • valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
  • producție agricolă, industrializarea și valorificarea acesteia;
  • prestații hoteliere - de turism și activități comerciale;
  • servicii de editură, școală de șoferi amatori;
  • lucrări de construcții;
  • prestații de transport mărfuri și persoane;
  • service auto.
Patrimoniul fostei Regii Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat «Victoria»” Cluj-Napoca, la care se adaugă:
  • Casa de oaspeți din Oradea
  • Casa de oaspeți din Alba Iulia.
5. Sucursala pentru reprezentare și protocol Snagov Snagov, sectorul agricol Ilfov
  • administrarea, conservarea, protecția și întreținerea bunurilor de interes guvernamental din patrimoniul statului;
  • asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, ministere, prefecturi, consilii județene și locale, partide politice parlamentare și alți beneficiari;
  • valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
  • producție agricolă, industrializarea și valorificarea acesteia;
  • prestații hoteliere - de turism și activități comerciale;
Patrimoniul fostei Societăți Comerciale „Snagov”- S.A. - Casa de oaspeți din Giurgiu.


Guvernul României

Hotărâre pentru modificarea H.C.M. nr. 19/1972 privind unele măsuri în legătură cu apărarea secretului de stat

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - H.C.M. nr. 19/1972 privind unele măsuri în legătură cu apărarea secretului de stat, publicată în Buletinul Oficial nr. 5 din 14 ianuarie 1972, se modifică după cum urmează:

1. Litera ș) din alineatul 1 al articolului 3 va avea următorul cuprins:

„ș) documentele descriptive, grafice sau pe suporturi magnetice care se referă la întreaga rețea geodezică sau gravimetrică de stat, cu indicarea prin coordonate a poziției sau a valorii absolute a gravității punctelor acestora;”

2. Litera t) din alineatul 1 al articolului 3 va avea următorul cuprins:

„t) hărțile și planurile topografice, precum și hărțile tematice și fotodocumentele la scară mai mare de 1:25.000, pe care sunt reprezentate elemente de conținut sau obiective clasificate «secret».”

Art. II. - Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 1 iulie 1995 | Nr. 479.

Contrasemnează:

p. Ministrul apărării naționale, general-colonel Dumitru Cioflină, șeful Statului Major General

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă

p. Directorul Serviciului Român de Informații, general-locotenent Victor Marcu


Guvernul României

Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 263/1994 privind aprobarea Normelor metodologice referitoare la selecționarea managerilor și încheierea contractului de management la regiile autonome

În temeiul art. 22 din Legea contractului de management nr. 66/1993,

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 263/1994 privind aprobarea Normelor metodologice referitoare la selecționarea managerilor și încheierea contractului de management la regiile autonome, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 23 iunie 1994, se completează după cum urmează:

  • La punctul III alineatul 4 din anexa nr. 2 la contractul de management, după litera b) se introduce litera c), care va avea următorul cuprins:

„c) Suma maximă rezultată din calculul cotei de participare a managerului la profitul net nu va putea depăși însă echivalentul a trei salarii brute lunare stabilite prin contractul de management, luându-se ca element de referință salariul aferent lunii decembrie. în cazul regiilor autonome conduse de echipe manageriale, fiecare membru al echipei va beneficia de participarea la profitul net al regiei autonome în aceleași condiții.

În condițiile în care contractul de management a fost încheiat în cursul anului, suma maximă de participare a managerului la profitul net se va determina în raport cu numărul de luni de activitate efectivă.”

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 3 iulie 1995 | Nr. 483.

Contrasemnează:

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mircea Coșea

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind unele măsuri pentru derularea împrumuturilor guvernamentale externe, contractate de România cu organisme financiare internaționale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Sumele în valută reprezentând rate de capital rambursate de către beneficiarii interni ai împrumutului pentru asistență tehnică și importuri critice, primit de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (B.I.R.D.), care rămân disponibile în contul Ministerului Finanțelor până la achitarea obligațiilor României către B.I.R.D., vor putea fi alocate de către Ministerul Finanțelor agenților economici beneficiari ai împrumutului mai sus menționat, pe bază de acorduri sau convenții de împrumut subsidiar, cu respectarea prevederilor Acordului de împrumut dintre România și B.I.R.D., ratificat prin Legea nr. 57/1991, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 2. - Sumele în valută rămase după efectuarea operațiunilor prevăzute la art. 1 vor fi cedate la rezerva valutară a statului, administrată de Banca Națională a României, iar contravaloarea în lei, la cursul valutar din ziua transferului valutei, se păstrează și se fructifică de către Ministerul Finanțelor potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Art. 3. - Dobânzile în valută încasate de la băncile comerciale de către Ministerul Finanțelor pentru disponibilitățile temporare în valută aferente împrumuturilor guvernamentale externe pot fi utilizate pentru acoperirea taxei de administrare, a comisioanelor și spezelor bancare, aferente serviciilor executate de către băncile comerciale pentru trezoreria statului, precum și pentru plata la extern a obligațiilor prevăzute în acordurile guvernamentale de împrumut.

Art. 4. - Sumele în lei și în valută, încasate în contul trezoreriei statului, reprezentând majorări legale pentru achitarea cu întârziere de către beneficiarii interni, către Ministerul Finanțelor, a obligațiilor rezultate din împrumuturile guvernamentale externe, prevăzute în acorduri sau convenții de împrumut subsidiar, vor fi utilizate pentru serviciul datoriei externe.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 3 iulie 1995 | Nr. 485.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind unele măsuri referitoare la desfășurarea învățământului în anul școlar (universitar) 1995/1996

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Hotărârea Guvernului nr. 283/1993 privind unele măsuri referitoare la desfășurarea învățământului în anul școlar (universitar) 1993/1994, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 426/1994 privind unele măsuri referitoare la desfășurarea învățământului în anul școlar (universitar) 1994/1995, cu excepția anexei nr. 1, se aplică si pentru anul școlar (universitar) 1995/1996.

Art. 2. - Articolul 41 litera a) liniuța a 2-a din Hotărârea Guvernului nr. 283/1993 se modifică și va avea următorul cuprins:

„* ciclul II va fi organizat separat pentru forma lungă de învățământ și, respectiv, pentru forma scurtă (colegii universitare), activitatea desfășurându-se pe specializările cuprinse în structura instituției de învățământ superior, aprobată prin ordin al ministrului învățământului. Ciclul II va cuprinde, pentru învățământul de zi, la forma lungă de învățământ, studenții din anii III și IV (2 ani), iar la forma scurtă de învățământ (colegii universitare), studenții din anul III (1 an);”

Art. 3. - Articolul 42 din Hotărârea Guvernului nr. 283/1993 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 42. - Admiterea în ciclul III de învățământ se va face prin concurs.”

Art. 4. - Planul de școlarizare pentru anul de învățământ 1995/1996, la toate gradele, este cel prevăzut în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 5. - Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu anul de învățământ 1995/1996.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 3 iulie 1995 | Nr. 488.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat


Anexă

Planul de școlarizare pentru anul școlar (universitar) 1995/1996 la toate gradele de învățământ

I. Învățământ preșcolar

Numărul copiilor cuprinși în grădinițe 697.000 din care, în:

  • grădinițe cu program normal 533.000
  • grădinițe cu program prelungit, săptămânal, case de copii preșcolari 164.000

II. Învățământ primar gimnazial

Numărul elevilor în:

a) clasele I-IV 1.372.000

b) clasele V-VIII

  • învățământ de zi 1.156.000
  • învățământ seral 1.500
  • învățământ fără frecvență 10.500

III. Instituții de educație și ocrotire

1. Numărul elevilor în clasele și grupele cu program de muzică, arte plastice și coregrafie 25.000

2. Numărul elevilor în școlile cu program de educație fizică și sport 30.000

3. Numărul elevilor care se pregătesc pe linie sportivă în cluburile școlare 75.000

4. Numărul elevilor în casele de copii școlari 33.000

5. Numărul laboratoarelor județene de orientare școlară și profesională 41

IV. Învățământ liceal

a) Învățământ de zi

Numărul elevilor în clasa a IX-a - total 180.000

b) Învățământ seral - total 40.500 din care:

1. Clasa a IX-a 5.500

2. Clasa a X-a 8.000

3. Clasa a XI-a 27.000

V. Învățământ profesional

Numărul elevilor în anul I învățământ de zi 80.000

VI. Învățământ complementar sau de ucenici

Numărul elevilor în anul I învățământ de zi 43.000

VII. Învățământ postliceal de specialitate

Numărul elevilor în anul I 22.000

VIII. Învățământ special pentru preșcolari și elevi cu deficiențe senzoriale și intelectuale

1. Numărul copiilor cuprinși în grădinițe pentru copii cu deficiențe și case de copii preșcolari pentru copii cu deficiențe 4.000

2. Numărul copiilor cuprinși în cămine-școală pentru minori cu deficiențe mintale și motorii 3.300

3. Numărul elevilor din școlile cu clasele I-VIII pentru copii cu deficiențe senzoriale și intelectuale 34.000

4. Numărul elevilor din școlile profesionale pentru minori cu deficiențe de auz, de vedere, mintale și motorii (anul I) 6.000

5. Numărul elevilor din licee speciale pentru tineri cu deficiențe de auz, de vedere și motorii (clasa a IX-a) 270

6. Numărul elevilor din școli postliceale speciale pentru tineri cu deficiențe de vedere și motorii (anul I) 100

7. Numărul elevilor din școlile speciale de reeducare (învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional) 1.000

8. Numărul minorilor din centrele de educație specială și recuperare a copiilor cu deficiențe 1.000

9. Numărul persoanelor cu deficiențe din centrele de pedagogie curativă și terapie socială 250

10. Numărul minorilor cuprinși în casele de copii cu handicap mintal ușor 300

IX. Învățământ superior

1. Numărul studenților în anul I 46.000

2. Numărul studenților în primul an de studii aprofundate 5.000

X. Învățământ postuniversitar

Numărul cursanților 15.000