Monitorul Oficial 153/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0153 - Partea I - Joi, 8 iulie year::1993

Legi și decrete

Lege cu privire la declararea judecătorească a abandonului de copii

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Copilul aflat în îngrijirea unei instituții de ocrotire socială sau medicală de stat, a unei instituții private de ocrotire legal constituită sau încredințat în condițiile legii unei persoane fizice poate fi declarat prin hotărâre judecătorească abandonat, ca urmare a faptului că părinții s-au dezinteresat de el, în mod vădit, o perioada mai mare de 6 luni.

Prin dezinteres se înțelege încetarea imputabilă a oricăror legături între părinți și copil, legături care să dovedească existența unor raporturi părintești normale.

Dezinteresul manifestat față de copil poate fi dovedit cu orice mijloc de probă. Instituțiile care au în îngrijire copii sunt obligate să comunice autorității tutelare sau instanței de judecată, la cererea acestora, numărul vizitelor efectuate, precum și orice fapte ale părinților care să poată caracteriza comportamentul părintesc al acestora față de copil. În acest scop, instituția este obligată să țină o strictă evidență a vizitelor și faptelor menționate.

Art. 2. - Cererea pentru declararea abandonului se adresează tribunalului județean sau, după caz, al municipiului București pe raza căruia se află sediul instituției de ocrotire ori domiciliul persoanei fizice căreia i s-a încredințat sarcina îngrijirii copilului.

Sesizarea instanței va fi făcută de conducerea instituției unde se află copilul părăsit sau de procuror, în termen de 3 luni de la data împlinirii termenului de 6 luni de când părinții au încetat legăturile cu copilul în înțelesul celor prevăzute la art. 1 alin. 2.

La cererea pentru declararea abandonului se va anexa ancheta oficială efectuată de autoritatea tutelară competentă cu privire la condițiile abandonării copilului, situația părinților, starea psihofizică, de instruire și educare a copilului, condițiile pe care le are și modalitatea de îmbunătățire a acestora, precum și orice alte date interesând creșterea, instruirea și educarea copilului. În cadrul anchetei sociale autoritatea tutelară va opina în legătură cu poziția sa față de cererea de declarare judecătorească a abandonului.

Citarea părinților, a autorității tutelare și a persoanelor prevăzute la art. 3 este obligatorie.

Participarea procurorului la proces este obligatorie.

Art. 3. - În cazul copiilor aflați în instituțiile prevăzute la art. 1, abandonul nu va fi declarat dacă, înăuntrul perioadei de 6 luni ori în timpul judecării procesului, o rudă până la gradul IV inclusiv cere să i se încredințeze copilul spre creștere și educare, iar cererea este apreciată ca fiind în interesul copilului.

Copilul care a împlinit vârsta de 10 ani va fi ascultat de instanță.

Art. 4. - În cazul declarării abandonului, instanța va delega exercițiul drepturilor părintești instituției de ocrotire socială sau medicală de stat sau instituției private legal constituită ori, după caz, altei persoane, în condițiile legii.

Hotărârea este supusă căilor de atac prevăzute de lege.

Art. 5. - Pentru copiii care la data intrării în vigoare a legii se află în instituții de ocrotiri sociale sau medicale de stat, părăsiți de părinți de peste 6 luni, sesizarea instanței, în condițiile art. 2 alin. 2, se poate face de îndată.

Art. 6. - Instanța competentă poate decide oricând, la cererea unuia sau a ambilor părinți, redarea exercițiului drepturilor părintești, dacă au încetat împrejurările care au condus la declararea abandonului și dacă redarea exercițiului acestor drepturi este în interesul copilului.

Dispozițiile alineatului precedent nu se aplică în cazul în care copilul a fost adoptat în condițiile legii.

Art. 7. - Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 la 300.000 lei neîndeplinirea de către conducerea instituțiilor care au în îngrijire copii a obligației prevăzute de art. 1 alin. 3 și de art. 2 alin. 2.

Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se vor face de către personalul cu atribuții specifice de control al organului central sau local în subordinea căruia se află instituția de ocrotire socială sau sanitară.

Art. 8. - Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Art. 9. - Orice dispoziții contrare prezentei legi se abrogă.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 22 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 22 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 7 iulie 1993 | Nr. 47.


Decret pentru promulgarea Legii cu privire la declararea judecătorească a abandonului de copii

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea cu privire la declararea judecătorească a abandonului de copii și dispunerii publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 6 iulie 1993 | Nr. 122.


Decret privind numirea în funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații

În temeiul art. 94 lit. c) din Constituția României, precum și al art. 24 alin. 2 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul colonel Popescu Theodor Ion se numește în funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 2 iulie 1993 | Nr. 117.


Decret privind acordarea gradului de general-maior unui colonel

În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior domnului colonel Popescu Theodor Ion.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 2 iulie 1993 | Nr. 118.


Decret privind aprobarea unor grațieri individuale

În temeiul art. 94 lit. d) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Art. 1. - Se grațiază pedeapsa aplicată condamnatei Dumitrașcu Aurora-Mariana.

Art. 2. - Se grațiază restul rămas neexecutat din pedeapsa aplicată condamnaților:

  • Fechete Dorel
  • Milea Ioana
  • Moromete Gheorghița
  • Picincu Vintilă
  • Tomuță Panoria
  • Roman Ioana.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 5 iulie 1993 | Nr. 120.