Monitorul Oficial 154/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0154 – Partea I – Joi, 8 iulie year::1993


Acte ale organelor Administrației Publice

Ordin pentru aprobarea Instrucțiunilor privind acordarea licențelor și a brevetelor de turism

Ministrul turismului,

  • în temeiul prevederilor Decretului nr. 233/1992 pentru numirea Guvernului României,
  • în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Turismului,
  • văzând proiectul Instrucțiunilor privind acordarea licențelor și a brevetelor de turism, elaborat de Direcția generală a privatizării, gestionării patrimoniului, brevetării și clasificării, însușit de Federația Națională a Patronatului din Turism, Federația Sindicatelor din Turism, Asociația Hotelierilor din România, Asociația Națională a Agențiilor de Turism și de Asociația Cabanierilor,

emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Instrucțiunile privind acordarea licențelor și a brevetelor de turism.

Art. 2. - Instrucțiunile intră în vigoare le data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

Art. 3. - Direcția generală a privatizării, gestionării patrimoniului, brevetării și clasificării, Direcția control și centrele teritoriale pentru promovarea turismului vor lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prezentelor instrucțiuni.


Ministrul turismului, Dan Matei Agathon

București, 14 iunie 1993 | Nr. 102.


Instrucțiuni privind acordarea licențelor și a brevetelor de turism

1. Prezentele instrucțiuni au fost elaborate în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Turismului și au ca obiect:

  • licențierea agențiilor de turism;
  • brevetarea șefilor agențiilor de turism și ai filialelor acestora, directorilor de hotel, motel, camping, sat de vacanță[1] și a cabanierilor.

Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 796/1992 și ale prezentelor instrucțiuni, competența de eliberare a licențelor și a brevetelor de turism revine Ministerului Turismului.

Compartimentul de specialitate din Ministerul Turismului organizează, prin, mijloace moderne de calcul, evidența licențelor și a brevetelor de turism eliberate și, respectiv, a celor suspendate temporar sau definitiv.

2. Licențierea agențiilor de turism

2.1. Sunt supuse licențierii toate agențiile de turism, inclusiv filialele acestora, aparținând agenților economici care au în obiectul de activitate servicii turistice, indiferent de forma de organizare și de administrare sau de natura capitalului social, constituite ca:

  • persoane juridice organizate ca societăți comerciale, înființate în baza legilor nr. 15/1990 și nr. 31/1990;
  • asociații familiale și persoane fizice autorizate în baza Decretului-lege nr. 54/1990.

2.2. Agențiile de turism sunt unități comerciale care oferă și vând servicii turistice asigurate de prestatorii direcți - hoteluri, restaurante, unități de transport, de tratament etc. - în baza unor contracte sau convenții. Agențiile de turism comercializează, de regulă, pachete de servicii care grupează în cadrul aceluiași program servicii prestate de mai mulți prestatori și se ocupă de publicitatea și promovarea acestora, în scopul realizării unui profit.

Serviciile turistice ce fac obiectul de activitate al agențiilor de turism sunt următoarele:

  • organizarea, promovarea și vânzarea de programe și acțiuni turistice în țară și în străinătate: excursii, sejururi, vacanțe, manifestări cultural-artistice, sportive, științifice și religioase, alte acțiuni interne și internaționale;
  • rezervarea și comercializarea serviciilor de cazare, masă, transport, agrement, tratament și cură balneară, asistență turistică (ghizi), închirieri de autoturisme, cu sau fără șofer, obținerea de vize turistice etc.;
  • rezervarea și comercializarea de bilete la mijloace de transport, spectacole și manifestări artistice, sportive sau la alte activități de divertisment și agrement în cadrul sejurului sau programului turistic.

2.3. În funcție de specificul activității, agențiile de turism pot fi:

  • touroperatoare, specializate în organizarea de programe și acțiuni turistice pe care le comercializează direct sau prin intermediul altor agenții de turism, pe bază de contracte sau convenții;
  • cu activitate de vânzare a programelor și acțiunilor turistice organizate de turoperatori.

2.4. Licența de turism este documentul prin care se atestă capacitatea agenției de turism de a efectua, în conformitate cu reglementările interne și acordurile internaționale la care România este parte, servicii în condiții de calitate și siguranță pentru turiști.

Macheta licențelor de turism este prezentată în anexa nr. 1.

În funcție de complexitatea obiectului de activitate al agenției, licențele se diferențiază în următoarele categorii:

  • licențe de turism categoria A, acordate agențiilor ce operează în domeniul turismului internațional și intern, ca touroperatoare și vânzătoare de programe și acțiuni proprii sau contractate cu alte agenții. Acestea pot comercializa și alte servicii turistice ce fac obiectul de activitate al agențiilor;
  • licențe de turism categoria B, acordate agențiilor care vând programe și acțiuni turistice ale altor agenții (turoperatoare). Acestea pot organiza și comercializa programe și acțiuni proprii în domeniul turismului intern. De asemenea, pot comercializa și alte servicii turistice ce fac obiectul de activitate al agențiilor.

În sensul prezentelor instrucțiuni, turismul internațional reprezintă totalitatea serviciilor prestate pentru turiștii români în străinătate, iar pentru turiștii străini, pe teritoriul României și în afara acestuia.

Turismul intern reprezintă totalitatea serviciilor prestate turiștilor romani în țară.

Pentru a fi licențiate, agențiile de turism trebuie să îndeplinească criteriile de licențiere specifice fiecărei categorii, prevăzute în anexa nr. 2.

Eliberarea licenței de turism se solicită de conducerea agentului economic care administrează agenția în cauză, în termen de maximum 30 de zile de la începerea activității acesteia. Pentru agențiile în funcțiune, termenul este de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor instrucțiuni.

Licențele eliberate sunt valabile pe o perioadă de 5 ani. La expirarea acestui termen se va solicita eliberarea unei noi licențe.

2.5. În vederea obținerii licenței de turism, agentul economic în cauză întocmește următoarea documentație:

  • cererea de eliberare a licenței, întocmită conform modelului din anexa nr. 3;
  • copia hotărârii judecătorești de înființare a agentului economic sau copia autorizației de funcționare, după caz, din care să rezulte obiectul de activitate;
  • copia certificatului de înmatriculare în Registrul comerțului;
  • dovada constituirii fondului de garanție, eliberată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism;
  • copia brevetului de turism al șefului de agenție;
  • copia de pe contractul de muncă al persoanei ce deține brevetul de turism, înregistrat la direcția de muncă și protecție socială a județului (municipiului București) - camera de muncă;
  • fișa de prezentare a agenției de turism, întocmită conform anexei nr. 4;
  • macheta voucherului utilizat.

Documentația astfel întocmită, avizată de centrul teritorial de promovare a turismului, se transmite Ministerului Turismului.

Compartimentul de specialitate din cadrul ministerului verifică la fața locului, prin comisia tehnică, îndeplinirea criteriilor de licențiere și întocmește licența, care se transmite, după semnare de către conducerea ministerului, agentului economic în cauză, în termen de 60 de zile de la primirea documentației.

În situația în care agenția nu îndeplinește criteriile de licențiere, se comunică în scris motivul pentru care nu-i poate fi eliberată licența.

Comisia tehnică este constituită din specialiști ai Ministerului Turismului, inspectori de la centrele teritoriale de promovare a turismului, reprezentanți ai asociațiilor profesionale (asociații ale agențiilor de turism, hotelierilor, cabanierilor etc.) și ai Institutului Național de Formare și Management pentru Turism.

Prin excepție, în cazul asociațiilor familiale și al persoanelor fizice autorizate potrivit legii, care solicită licențe de turism categoria B, verificarea poate fi executată și numai de către centrele teritoriale pentru promovarea turismului, cu participarea reprezentanților asociațiilor profesionale.

2.6. Licența de turism se afișează la loc vizibil în incinta agenției de turism, pentru a fi cunoscută de beneficiarii de servicii.

Pe documentele referitoare la activitatea de turism, emise de agențiile de turism, este obligatoriu a se înscrie numărul și categoria licenței.

2.7. Agențiile nelicențiate nu pot desfășura activități de turism.

În cataloage sau în alte materiale și acțiuni întreprinse de minister pentru promovarea turismului pe piața internă și internațională se includ numai agențiile licențiate.

Agențiile de turism au obligația să respecte pe toată perioada desfășurării activității criteriile care au stat la baza acordării licenței.

Nerespectarea criteriilor se sancționează cu suspendarea licenței pe o perioadă de maximum 90 de zile, iar în caz de recidivă, cu suspendarea definitivă.

Desfășurarea unor activități turistice necuprinse în licență conduce la suspendarea acesteia.

Propunerile privind suspendarea definitivă sau pe perioadă limitată a licențelor pot fi făcute de către centrele teritoriale de promovare a turismului, de reprezentanți ai asociațiilor profesionale legal constituite din domeniul turismului, de reprezentanți ai Institutului Național de Formare și Management pentru Turism și de specialiști din cadrul Ministerului Turismului. Aceste propuneri se depun în scris, cu motivația necesară, la compartimentul de specialitate din minister. Decizia privind suspendarea definitivă sau pe o perioadă limitată a licențelor este de competența Ministerului Turismului.

Contestațiile asupra deciziilor de neeliberare a licențelor sau de suspendare a acestora se depun, în termen de 15 zile de la primirea comunicării, la Ministerul Turismului, soluționarea fiind de competența conducerii acestuia, în termen de 30 de zile.

Pentru schimbarea categoriei de licență, ca urmare a modificării obiectului de activitate, agentul economic va solicita eliberarea unei noi licențe, întocmind documentația prevăzută la pct. 2.5.

3. Brevetarea persoanelor fizice care conduc activități de turism

3.1. Brevetul de turism este actul prin care se atestă capacitatea profesională și probitatea morală a persoanelor fizice de a conduce activități de turism.

3.2. Se eliberează brevete de turism șefilor agențiilor de turism și ai filialelor acestora, directorilor de hotel, motel, camping, sat de vacanță și cabanierilor.

Criteriile în baza cărora se eliberează brevetul de turism sunt prezentate în anexa nr. 5 la prezentele instrucțiuni, iar macheta brevetului de turism, în anexa nr. 6.

Brevetul de turism se solicită de către agentul economic în maximum 30 de zile de la începerea activității agenției de turism sau a unităților de cazare ai căror conducători sunt supuși brevetării, potrivit prezentelor instrucțiuni. Pentru unitățile în funcțiune, termenul este de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor instrucțiuni.

În vederea obținerii brevetului de turism, agentul economic în cauză întocmește următoarea documentație referitoare la persoana pentru care se solicită brevetarea:

  • cerere de eliberare a brevetului de turism (anexa nr. 7);
  • curriculum vitae;
  • copii ale actelor de studii sau copii ale documentelor de atestare a perioadei lucrate în turism, după caz;
  • copie după cartea de muncă;
  • cazierul judiciar;
  • caracterizare asupra activității desfășurate în domeniul turismului de la ultimul loc de muncă.

Documentația astfel întocmită se transmite la compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Turismului care, pe baza verificării documentelor și a criteriilor de acordare a brevetului de turism, prevăzute în anexa nr. 5 la prezentele instrucțiuni, propune conducerii ministerului semnarea brevetelor solicitate.

În situația în care nu sunt îndeplinite criteriile pentru acordarea brevetului de turism, se comunică în scris motivul pentru care acesta nu poate fi eliberat.

În cazul când, pe parcursul desfășurării activității, se constată că nu sunt îndeplinite criteriile care au stat la baza eliberării brevetului de turism, se poate proceda la suspendarea temporară a acestuia pe o perioadă de maximum 90 de zile, iar în caz de recidivă, la suspendarea definitivă.

Brevetele de turism eliberate sunt valabile pe o perioadă de 5 ani. La expirarea acestui termen se va solicita reînnoirea brevetului. Procedura de solicitare și de eliberare este cea prevăzută la pct. 3.2. din prezentele instrucțiuni.

În situația în care deținătorul brevetului de turism își schimbă locul de muncă, brevetul își păstrează valabilitatea pentru aceeași funcție.

3.3. Competențele în privința propunerilor de suspendare a brevetelor de turism, procedura de suspendare a acestora și de soluționare a contestațiilor sunt identice cu cele practicate în cazul licențelor de turism.


Anexa nr. 1

ROMÂNIA
Ministerul Turismului
LICENȚĂ DE TURISM
Categoria ......... valabilă până la data de .........


Agenția de turism .........................................................,

situată în ..................................................................,

(sediul)

aparținând de ...............................................................,

(denumirea agentului economic)

are condiții materiale și capacitate profesională de a desfășura următoarele activități turistice:

.............................................................................

.............................................................................

.............................................................................

.............................................................................

.............................................................................


Prezenta licență a fost eliberată conform prevederilor ....................

și documentației înregistrate la Ministerul Turismului cu nr. ............. .


.....................................

(Semnătura și ștampila)


Nr. ................

București ............. 199 ........


Obiectul de activitate al agențiilor de turism pe categorii

Licență de turism categoria A

  • turoperator in domeniul turismului intern și internațional;
  • comercializarea către turiști a programelor și acțiunilor turistice proprii și a celor contractate cu alte agenții turoperatoare;
  • alte servicii turistice specifice[2].

Licență de turism categoria B

  • vânzarea către turiști a programelor și acțiunilor contractate cu agenții turoperatoare;
  • organizarea și comercializarea de programe și acțiuni turistice proprii în domeniul turismului intern;
  • alte servicii turistice specifice[2].


Anexa nr. 2

Criterii minime pentru eliberarea licenței de turism

Nr. crt. Criterii Categoria licenței
A B
1. Agentul economic de care aparține agenția trebuie:
* să dețină documentele legale de constituire X X
* să aibă prevăzut în obiectul de activitate servicii turistice X X
2. Persoane juridice să fie înregistrate în Registrul comerțului X X
3. Starea și aspectul clădirii în care funcționează agenția f. bună corespunzătoare
4. Amplasarea agenției în clădire:
* la parter sau mezanin ușor accesibil[3] X X
* la celelalte niveluri, cu excepția subsolurilor și mansardelor - X
5. Suprafața comercială a agenției[4]:
* peste 20 mp X -
* peste 6 mp - X
6. Spațiul comercial folosit în exclusivitate pentru turism[4] X X
7. Grup sanitar pentru personal X -
8. Șeful agenției să fie posesor de brevet de turism X X
9. Personalul de servire a turiștilor să fie calificat[5] X X
10. Personalul de servire a turiștilor să fie cunoscător de limbi străine de circulație internațională 50%, dar cel puțin 1 lucrător pe schimb -
11. Asigurarea de ghizi calificați corespunzător activității desfășurate[6] X X
12. Constituirea la Asociația Națională a Agențiilor de Turism a unui fond de garanție în sumă de[7] 1 mil. lei 250 mii lei
13. Editarea de programe turistice X X
14. Să utilizeze mijloace de transport de la agenți economici licențiați X X
15. Să utilizeze numai autocare clasificate X X
16. Să asigure servicii de cazare și masă numai în unități clasificate X X
17. Să afișeze la loc vizibil prețurile, tarifele și comisioanele practicate și condițiile generale de vânzare, conform modelului-cadru recomandat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism X X
18. Să asigure existența, în fiecare agenție de turism, a unei cărți de impresii, numerotată, parafată și vizată trimestrial de centrul teritorial pentru promovarea turismului X X
19. Să utilizeze vouchere tip, realizate conform recomandărilor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism X -
20. Să nu înregistreze mai mult de 5 reclamații confirmate[8] pe an calendaristic la un număr de 1.000 turiști X X


Anexa nr. 3

..............................

(Denumirea agentului economic)
Domnule ministru,

..............................................................................,

(denumirea agentului economic)

cu sediul în localitatea .....................................................,

str. .......... nr. ......., sectorul ........., reprezentat prin ............,

în calitate de ...............................................................,

(administrator, președinte, director)

vă rog să aprobați eliberarea licenței de turism, categoria .............

pentru .......................................................................,

(denumirea agenției de turism sau a filialei)

în vederea desfășurării următoarelor activități turistice[9] ..................

..............................................................................

..............................................................................


Declar că sunt îndeplinite în totalitate criteriile de licențiere stabilite de

Ministerul Turismului, pe care le vom respecta pe toată perioada desfășurării

activității de turism.


Anexăm:

  • copia hotărârii judecătorești de înființare (autorizația de înființare și de funcționare pentru asociații familiale și pentru persoane fizice);
  • copia certificatului de înmatriculare în Registrul comerțului;
  • copiile brevetelor de turism ale șefilor de agenții (de filiale);
  • copia după contractul de muncă al persoanelor ce dețin brevet de turism;
  • copia după actul de deținere a spațiului pentru agențiile de turism;
  • fișa de prezentare a agenției de turism (anexa nr. 4).


Data ..................

Semnătura ....................


Anexa nr. 4

..............................

(Denumirea agentului economic)

Fișa de prezentare a agenției de turism[10] ...........................................


1. Activitatea desfășurată ................................................

.............................................................................

2. Personal total ........., din care, calificat[11] ...............

3. Personal cunoscător de limbi străine de circulație internațională (se vor anexa atestatele) ............................................................

4. Capital social (lei) .............

5. Starea clădirii (foarte bună, bună) ..........

6. Amplasarea în clădire a spațiului agenției (parter, mezanin sau etajul I, etaje superioare) ....................

7. Starea spațiului comercial ...........................................

8. Suprafața spațiului comercial (mp) ...............

9. Echipamente din dotare ..................................................

.............................................................................

10. Telefon ..............

11. Telex/fax ............


Semnătura autorizată .....................


Anexa nr. 5

Criterii minime pentru eliberarea brevetului de turism

Pentru a obține brevetul de turism, persoana pentru care se solicită brevetul trebuie să respecte, pe toată perioada desfășurării activității, următoarele criterii:

1. Cetățenie

Să îndeplinească una dintre condițiile:

1.1. să aibă cetățenie română;
1.2. să fie cetățean al Republicii Moldova;
1.3. să fie cetățean al uneia dintre țările membre ale Consiliului Europei;
1.4. să aibă domiciliul permanent în România și să fie cetățean al unei țări care acordă reciprocitate echivalentă cetățenilor români.

2. Pregătirea profesională

2.1. Să fie posesor al unui atestat de limbă străină de circulație internațională, eliberat de o instituție acreditată.
2.2. Să îndeplinească una dintre condițiile:
2.2.1. să fie absolvent al unei facultăți acreditate, cu profil de turism;
2.2.2. să fie absolvent[12] de învățământ superior, să facă dovada unei activități în turism de minimum 3 ani[13] și să fie absolvent al unui curs de formare managerială în industria hotelieră și turistică specific funcției[14] . Pentru cei ce ocupă o asemenea funcție la data intrării în vigoare a

prezentelor instrucțiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani;

2.2.3. să fie absolvent[12] al unor cursuri postliceale în domeniul turismului sau hotelier, să facă dovada unei activități în turism de minimum 5 ani[13] și să fie absolvent al unui curs de formare managerială în industria hotelieră și turistică specific funcției[14]. Pentru cei cere ocupă o asemenea funcție la data intrării în vigoare a prezentelor instrucțiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani;
2.2.4. să fie absolvent[12] al unui liceu cu profil de turism sau hotelier și să facă dovada unei activități în turism de minimum 6 ani[13];
2.2.5. să fie absolvent[12] de liceu și al unui curs de formare managerială în industria hotelieră și turistică specific funcției[14] și să facă dovada unei activități în turism de minimum 8 ani[13].

Pentru cei care ocupă asemenea funcții la data intrării în vigoare a prezentelor instrucțiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani.

3.Să posede recomandare favorabilă de la ultimul loc de muncă din domeniul turismului.

4. Cazier judiciar

Să nu fi suferit condamnări pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și alte infracțiuni cu caracter economic, incompatibile cu funcția pentru care se solicită brevetul de turism.

5. Să respecte legile și celelalte acte cu caracter normativ ce reglementează activitatea de turism pe care o desfășoară.


Anexa nr. 6

ROMÂNIA

Ministerul turismului
BREVET DE TURISM
Valabil până la data de ............


În baza ....................., se eliberează prezentul brevet de turism

dlui/dnei .............., născut(ă) în anul ..........., luna ............, ziua .........,

în localitatea ................, județul ................, prin care i se atestă capacitatea de a îndeplini funcția de ...................... .


..................................

(Semnătura și ștampila emitentului)


Nr. .........

București, ............ 199 ........


Anexa nr. 7

...............................

(Denumirea agentului economic)


Domnule ministru,

.............................................................................,

(denumirea agentului economic)

cu sediul în localitatea .............., str. ........... nr. .............,

județul ............, reprezentat prin .................., în calitate de ............................................................................,

(administrator, președinte, director)

vă rog să aprobați eliberarea brevetului de turism domnului/doamnei .......... .............., născut(ă) în anul ............., luna ............, ziua .....,

în localitatea .................., cetățean .................., pentru funcția de ......................,

în cadrul ....................................... .

(denumirea unității - agenție, hotel etc.)


Declar că sunt îndeplinite în totalitate criteriile de brevetare stabilite de Ministerul Turismului, pe care le vom respecta pe toată perioada desfășurării activității de turism.

Anexăm următoarele acte referitoare la persoana pentru care se solicită brevet de turism:

  • curriculum vitae, cu prezentarea în copie a actelor doveditoare privind pregătirea profesională;
  • copia actului de certificare a cetățeniei;
  • copia de pe cartea de muncă;
  • cazierul judiciar;
  • caracterizare asupra activității desfășurate în domeniul turismului de la ultimul loc de muncă;
  • declarație că nu a suferit condamnări pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită sau alte infracțiuni cu caracter economic și că se obligă să respecte, pe toată perioada îndeplinirii funcției, legile și celelalte acte cu caracter normativ ce reglementează activitatea de turism din România.


Semnătura și stampila,

...........................

Data ............


Referințe

  1. Potrivit prezentelor instrucțiuni și practicii internaționale, prin directori de hotel, motel, camping, sat de vacanță se înțeleg conducătorii unici ai activităților de cazare, alimentație publică și alte servicii, din incinta aceleiași unități.
  2. 2,0 2,1 Unul sau mai multe din următoarele servicii:
    * rezervarea și comercializarea serviciilor de cazare, masă, transport, agrement și cură balneară, asistență turistică (ghizi), închirieri de autoturisme cu sau fără șofer, obținerea de vize turistice etc.;
    * rezervarea și comercializarea de bilete la mijloace de transport, spectacole și manifestări artistice, sportive sau alte activități de divertisment și agrement în cadrul sejurului sau programului turistic.
  3. Pot fi acceptate și alte amplasamente, dacă sunt situate în clădiri cu destinație comercială, turistică sau pentru birouri.
  4. 4,0 4,1 Criteriul este facultativ pentru agențiile care desfășoară exclusiv activități ca turoperatoare.
  5. Să fie absolvent de liceu cu profil de turism sau absolvent de liceu și al unui curs de formare specific funcției )agent de turism) la Institutul Național de Formare și Management pentru Turism, la alte instituții de învățământ acreditate de Ministerul Învățământului și cu programe elaborate de Ministerul Turismului sau la unități de învățământ din domeniul turismului din țări care acordă reciprocitate cetățenilor români. Pentru cei care dețin aceste funcții la data intrării în vigoare a prezentelor instrucțiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani.
  6. Posesori de certificate de calificare sau certificate de atestare.
  7. Utilizat pentru finalizarea acțiunilor turistice în curs de desfășurare în situația când agenția de turism este falimentară sau când din motive de forță majoră este în imposibilitatea de a-și continua activitatea, precum și pentru despăgubirea persoanelor fizice sau juridice prejudiciate.
    Cuantumul fondului va fi stabilit anual de Ministerul Turismului la propunerea Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (A.N.A.T.).
    Ordonanțarea plăților se face de A.N.A.T. cu avizul Ministerului Turismului la solicitarea motivată a agenției de turism. Este obligatoriu a se reface fondul la nivelul stabilit, în maximum 10 zile de la consumarea lui.
  8. De organele Ministerului Turismului, ale Centrului teritorial pentru promovarea turismului și ale asociațiilor profesionale din domeniul turismului, legal constituite.
  9. Se vor indica serviciile turistice ce constituie obiectul de activitate al agenției de turism (filialelor).
  10. Se întocmește și pentru fiecare filială.
  11. Se vor anexa în copie actele de calificare.
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Inclusiv al instituțiilor de învățământ din țări care acordă reciprocitate cetățenilor români.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Îndeplinind una din următoarele funcții: șef de unitate, agent de turism, recepționer, funcționar economic, economist, tehnolog, precum și orice funcții de conducere în societăți comerciale din domeniul turismului.
  14. 14,0 14,1 14,2 La Institutul Național de Formare și Management pentru Turism, la alte instituții de învățământ acreditate de Ministerul Învățământului și cu programe elaborate de Ministerul Turismului sau la unități de învățământ din domeniul hotelier sau al turismului din țări care acordă reciprocitate cetățenilor români.