Monitorul Oficial 154/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0154 - Partea I - Marți, 21 iunie year::1994


Decrete și Legi

Președintele României

Decret privind trecerea în retragere a unui general-maior din Serviciul Român de Informații

În temeiul art. 99 alin. (1) și al art. 94 Ut. b) din Constituția României,1 având în vedere propunerea directorului Serviciului Român de Informații,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Pe data de 7 iunie 1994, generalul-maior Diaconescu Ion Gheorghe se trece direct în retragere, prin aplicarea art. 46 lit. b) din Statutul corpului ofițerilor,

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 7 iunie 1994 | Nr. 90.


Președintele României

Decret privind trecerea în rezervă a unui general-maior din Serviciul Român de Informații

În temeiul art. 99 alin. (1) și al art. 94 lit. b) din Constituția României, având în vedere propunerea directorului Serviciului Român de Informații,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Pe data de 8 iunie 1994, generalul-maior Cristea Constantin Dumitru se trece în rezervă, prin aplicarea art. 43 lit. f) din Statutul corpului ofițerilor.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 8 iunie 1994 | Nr. 92.


Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind coordonarea asistenței economice nerambursabile, acordată României de țările membre ale Grupului celor 24

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Asistența economică nerambursabilă are ca obiectiv sprijinirea procesului de reformă economică și socială, precum și construcția democrației și societății civile în România, în conformitate cu opțiunea pentru integrare în economia mondială și în structurile europene.

Utilizarea asistenței economice nerambursabile se face în strânsă corelație cu prioritățile obiectivului menționat la alin. 1, precum și cu criteriile de eligibilitate a proiectelor, în conformitate cu acordurile-cadru și condițiile generale și speciale convenite cu donatorii.

Art. 2. - În înțelesul prezentei hotărâri, donatorii sunt guvernele statelor membre ale Grupului celor 24 și instituțiile financiare internaționale.

Art. 3. - Coordonarea asistenței economice nerambursabile se realizează de către Departamentul pentru Integrare Europeană, prin Direcția de cooperare financiară și asistență economică, care are următoarele atribuții:

a) programarea asistenței, prin elaborarea de programe indicative și stabilirea de priorități împreună cu donatorii și reprezentanții Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, în concordanță cu strategia Guvernului de reformă economică și socială și pe baza solicitărilor primite de la instituțiile și organizațiile beneficiare;

b) cooperarea - alături de autoritățile guvernamentale abilitate - cu organismele țărilor donatoare, în ceea ce privește eligibilitatea și finanțarea proiectelor și controlul cheltuirii fondurilor;

c) cooperarea cu instituțiile beneficiare în vederea eliminării blocajelor, a suprapunerilor, a paralelismelor și a asigurării convergenței cu strategia Guvernului în derularea proiectelor;

d) elaborarea și exploatarea sistemului de monitorizare și evaluare a programelor de asistență privind impactul asupra procesului de reformă;

e) programarea și avizarea folosirii fondurilor de contrapartidă, în colaborare cu autoritățile, guvernamentale abilitate, în conformitate cu principiile de utilizare a acestora, prevăzute în acordul de finanțare încheiate cu donatorii;

f) participarea la reuniunile Grupului celor 24 pentru România;

g) elaborarea de rapoarte semestriale privind stadiul programelor de asistență.

Art. 4. - În scopul realizării obiectivelor și al îndeplinirii atribuțiilor stabilite la art. 1 și 3, Direcția de cooperare financiară și asistență economică își va completa personalul cu posturile prevăzute în anexă. Suplimentarea numărului actual de posturi ale Direcției de cooperare financiară și asistență economică din cadrul Departamentului pentru Integrare Europeană se va efectua cu încadrarea în numărul de posturi aprobat anterior prin decizia primului-ministru, la nivelul departamentului sau al compartimentelor care constituie aparatul de lucru al primului-ministru, astfel încât să nu se depășească numărul mediu anual propus a se finanța la nivelul Guvernului.

În cadrul autorităților guvernamentale beneficiare de programe de asistență se vor constitui unități de gestionare a proiectelor, fără a se afecta numărul de personal și resursele financiare aprobate.

Unitățile de gestionare a proiectelor, prevăzute la alin. 2, vor funcționa în cadrul departamentelor sau compartimentelor care au atribuții în domeniul reformei.

Organizațiile neguvernamentale care beneficiază și/ sau gestionează programe de asistență economică nerambursabilă au obligația constituirii unor unități proprii de gestionare a proiectelor.

Angajații unităților de gestionare a proiectelor, altele decât cele menționate la alin. 2, pot fi selecționați și remunerați din bugetele proiectelor, potrivit unor proceduri uniforme convenite de Departamentul pentru Integrare Europeană, donator și beneficiar.

Art. 5. - Pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la art. 3, Departamentul pentru Integrare Europeană colaborează permanent cu unitățile de gestionare a proiectelor, care îi transmit propuneri de proiecte și rapoarte privind stadiul programelor de asistență.

Art. 6. - Mandatul pe baza căruia Departamentul pentru Integrare Europeană negociază cu donatorii prioritățile și structurile programelor de asistență se supune, în prealabil, avizării Comitetului interministerial de pe lângă Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică și președintelui consiliului.

Proiectele de programe indicative rezultate în urma negocierilor cu donatorii și rapoartele avizate de Comitetul interministerial și de președintele consiliului se înaintează Guvernului pentru aprobare.

Regulamentul de funcționare propriu al Comitetului interministerial, adoptat în baza Hotărârii Guvernului nr. 708/1993, se va modifica în sensul includerii prevederilor care decurg din prezenta hotărâre.

Pentru asigurarea operativității funcționale, Secretariatul pentru asistență economică nerambursabilă al Comitetului interministerial va fi asigurat de către Direcția de cooperare financiară și asistență economică din cadrul Departamentului pentru Integrare Europeană.

Art. 7. - Derularea proiectelor de asistență economică nerambursabilă se realizează în concordanță cu acordurile existente între Guvernul României și guvernele donatoare și cu procedurile generale și obligațiile contractuale specifice, referitoare la gestionarea și controlul utilizării fondurilor.

p. Prim-ministru, Teodor Viorel Meleșcanu, ministru de stat, ministrul afacerilor externe | București, 8 iunie 1994 | Nr. 260.

Contrasemnează:

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mircea Coșea

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Dan Mogoș, secretar de stat

Secretar de stat în Departamentul pentru Integrare Europeană, Napoleon Pop


Anexa

Structura posturilor

Direcția de cooperare financiară și asistență economică

Director 1
Șef sector 2
Secretar/dactilograf 1
Sectorul de asistență economică bilaterală
Experți guvernamentali 6
Referent 1
Sectorul de asistentă economică multilaterală
Experți guvernamentali 6
Referent l


Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții „Extinderea stației de epurare a apelor urate din orașul Tîrgu-Neamț”, județul Neamț

Guvernul României hotărăște:

Art, 1. - Se aprobă studiul de fezabilitate a obiectivului de investiții „Extinderea stației de epurare a apelor uzate din orașul Tîrgu-Neamț”, județul Neamț, cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din surse proprii; clin credite bancare, alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul local, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

p. Prim-ministru, Teodor Viorel Meleșcanu, ministru de stat, ministrul afacerilor externe | București, 8 iunie 1994 | Nr. 2620.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

p. Ministru de stat,: ministrul, finanțelor, Dan Mogoș, secretar de stat


Guvernul României

Hotărâre privind modificarea limitelor valorice și a condițiilor pentru bunurile - introduse sau scoase din țară de către persoane fizice

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Limitele valorice și condițiile prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Hotărârea Guvernului nr. 685 din 14 iunie 1990 privind regimul vamal aplicabil persoanelor fizice se modifică și sunt prevăzute în anexele nr. 1 si 2 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 iunie 1994 | Nr. 269.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministrul comerțului Mihai Berinde, secretar de stat


Anexa Nr. 1

Condițiile și limitele în cadrul cărora persoanele fizice pot introduce sasi scoate bunuri din țară

A. Introducerea de bunuri în țară

1. Persoanele fizice pot să introducă în țară bunuri fără plata taxelor vamale, cu excepția următoarelor categorii:

a) autoturisme, autorulote, motociclete, motorete, minimotorete, rulote, remorci, ambarcațiuni cu motor, precum și piese de schimb și accesorii pentru acestea;

b) mobilier de orice fel;

c) stații de radioemisie-recepție .

d) aparate de filmat;

e) videocamere;

f) aparate de proiecție film sau video;

g) aparate video de înregistrare și redare;

h) combine video (compuse din cel puțin un aparat video și un televizor sau monitor, care formează un corp compact);

i) antene și amplificatoare pentru recepționarea programelor de televiziune transmise prin satelit, precum și părți componente și accesorii pentru acestea;

i) combine audio (compuse din cel puțin trei aparate! care formează un corp compact);

k) egalizatoare de sunet;

l) amplificatoare de sunet;

m) boxe audio;

n) instrumente muzicale de orice fel;

o) aparate de copiat și multiplicat, precum și cele de transmitere la distanță a copiilor;

p) aparate pentru condiționarea aerului;

r) covoare și mochete de orice dimensiuni;

s) arme de vânătoare sau de tir, precum și muniții pentru acestea, numai cu prezentarea autorizației prevăzute de lege;

t) bunuri a căror valoare individuală depășește 250.000 lei;

u) bunuri de aceiași fel a căror valoare totală depășește 250.000 lei.

2. Bunurile de la pct. 1 lit. a)-t) se admit cu plata taxelor vamale numai câte o bucată, set sau garnitură, după caz, din fiecare, iar bunurile de la pct. 1 lit. u), numai în valoare totală de 500,000 lei. Peste aceste limite, bunurile pot fi importate numai în conformitate cu reglementările legale privind activitatea de comerț exterior.

3. Călătorii cu domiciliul în străinătate pot introduce temporar în țară, fără garantarea taxelor vamale și fără orice formalități, următoarele bunuri: 1 cameră video cu 2 casete; 2 aparate fotografice și 24 casete sau 10 role film pentru fiecare aparat; 1 binoclu; 1 radioreceptor portabil și un televizor portabil; 1 casetofon portabil; 1 cărucior de copil; 1 cort și alte echipamente de cantonament, precum și alte articole de sport uzuale, inclusiv o ambarcațiune; 1 bicicletă și 1 mașină de scris portabilă.

Pentru bunurile prevăzute la pct. 1 lit. b) introduse temporar în țară, fără garantarea taxelor vamale, de călătorii cu domiciliul în străinătate, a bagajului însoțit sau neînsoțit, organele vamale înmânează declarații vamale în vederea scoaterii din țară a acestor bunuri fără taxe vamale.

Declarația vamală va fi înscrisă în documentul de trecere a frontierei.

4. Călătorii români sau străini în cadrul micului trafic de frontieră, precum și în cadrul trecerilor ocazionale (simple), pot introduce în țară, fără plata taxelor vamale:

a) îmbrăcăminte, încălțăminte și alte obiecte de mică valoare strict necesare pe durata călătoriei, precum și medicamente pentru folosința personală;

b) bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei, altele decât cele prevăzute la pct. 1 lit. a)-u).

Călătorii români sau străini în cadrul micului trafic de frontieră pot introduce în țară, cu plata taxelor vamale, bunuri clin cele prevăzute la pct. 1 lit. a)-u), în limita valorii totale de 25.000 lei.

Călătorilor români sau străini care intră în țară mai mult decât o dată într-o lună sau care rămân în România cel mult 24 de ore li se aplică regimul vamal prevăzut pentru călătorii în cadrul micului trafic de frontieră.

Persoanele care își stabilesc domiciliul în România pot introduce în țară, fără plata taxelor vamale, toate bunurile prezentate la vămuire.

Scutirea de taxe se acordă o singură dată pentru bunurile intrate în țară ca bagaj însoțit sau neînsoțit într-un interval de 6 luni de la data stabilirii definitive a domiciliului în România sau a aprobării repatrierii, cu care ocazie se reține adeverința menționată mai sus. Bunurile sosite înainte de data stabilirii domiciliului în România sau a aprobării repatrierii pot fi eliberate titularilor în custodie, cu garantarea taxelor vamale, pe baza unei adeverințe din care să rezulte că titularul a solicitat aprobarea stabilirii domiciliului în România sau repatrierea.

6. Persoanele cu domiciliul în străinătate, în interes de serviciu în România, pot introduce temporar în țară, fără garantarea taxelor vamale, ca bagaj însoțit sau neînsoțit, bunuri pe baza unui inventar vizat de organele vamale, dacă aceste bunuri intră în țară în cel mult 6 luni de la data instalării titularilor. Pentru persoanele venite la studii, acest regim se aplică pe timp de 3 luni de la începerea fiecărui an de învățământ.

Eliberarea din vama a bunurilor se face în baza unei adeverințe emise de unitățile române sau de unitățile străine autorizate să funcționeze în România, cu care aceste persoane sunt în relații de serviciu.

B. Scoaterea de bunuri din țară

Persoanele cu domiciliul în România, trimise în străinătate în interes de serviciu

7. Persoanele trimise în străinătate în interes de serviciu pot scoate din țară, fără plata taxelor vamale:

a) bunuri de uz personal, familial și gospodăresc, precum și materiale de studiu și documentare, cu condiția ca obiectele de folosință îndelungată să fie declarate în scris organelor vamale, pentru a putea fi reintroduse în țară cu scutire de taxe vamale;

b) bunuri în valoare de Până la 100,000 lei, în total.

8. Pentru persoanele prevăzute la pct. 7, membrii de familie pot expedia prin colete, fără plata taxelor vamale, obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte și lenjerie, necesare pe durata șederii în străinătate.

Turiștii cu domiciliul în România

9. Turiștii pot scoate din țară, temporar, fără garantarea taxelor vamale, următoarele bunuri:

a) îmbrăcăminte și alte articole personale, precum și medicamente, necesare pe durata călătoriei, ținând seama de toate condițiile deplasării;

b) 1 Cameră video cu 2 casete, 2 aparate fotografice și 24 casete sau 10 role film pentru fiecare aparat, precum și 1 aparat de filmat de format mic și 10 bobine de film;

c) 1 binoclu;

d) 1 radioreceptor portabil și 1 radiocasetofon portabil:

e) 1 televizor portabil și 1 videocasetofon portabil;

f) 1 instrument muzical portabil;

g) 1 cărucior de copil;

h) 1 cort și alte echipamente de cantonament, precum și alte articole de sport uzuale, inclusiv 1 ambarcațiune, î bicicletă și 2 arme de vânătoare cu câte 100 cartușe pentru fiecare armă;

i) 1 mașină de scris portabilă;

j) bunuri aflate în bagajele însoțite, în limita valorii totale de 50.000 lei, o dată pe an calendaristic.

10. Pentru bunurile prevăzute la pct. 1 lit. b)-u), scoase temporar din țară, fără garantarea taxelor vamale, de turiștii cu domiciliul în România, ca bagaj însoțit sau neînsoțit, organele vamale înmânează titularilor declarații vamale în vederea introducerii în țară a acestor bunuri fără taxe vamale.

Declarația vamală va fi înscrisă în documentul de trecere a frontierei.

11. Turiștii pot scoate din țară, cu plata taxelor vamale, o dată pe an calendaristic, bunuri a căror valoare totală să nu depășească 250.000 lei.

12. Turiștii care ies din țară mai mult decât o dată pe an pot scoate fără plata taxelor vamale bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei și cu plata taxelor vamale bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei.

Turiștii cu domiciliul în străinătate

13. Turiștii pot scoate din țară, fără plata taxelor vamale:

a) bunurile introduse temporar în condițiile pct. 3 alin. 1;

b) bunurile de uz personal, familial și gospodăresc, aflate în bagajele însoțite, o dată pe an calendaristic.

14. Turiștii pot scoate din țară, cu plata taxelor vamale, bunurile cumpărate cu sume în lei provenite din valuta schimbată legal în baza documentelor justificative.

Călătorii români sau străini în cadrul micului trafic de frontieră, precum și în cadrul trecerilor ocazionale (simple)

15. Călătorii români sau străini în cadrul micului trafic de frontieră, precum și în cadrul trecerilor ocazionale (simple), pot scoate din țară, fără plata taxelor vamale:

a) îmbrăcăminte, încălțăminte și obiecte de mică valoare strict necesare pe durata călătoriei, precum și medicamente pentru folosința personală;

b) alte bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei. 18. Călătorii români sau străini în cadrul micului trafic de frontieră pot scoate din țară, cu plata taxelor vamale, bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei.

17. Călătorilor români sau străini care ies din țară mai mult decât o dată într-o jună sau care rămân în străinătate cel mult 24 de ore li se aplică regimul vamal prevăzut pentru călătorii în cadrul micului trafic de frontieră.

Persoanele care își stabilesc domiciliul în altă țară

18. Persoanele care își stabilesc domiciliul în altă țară pot scoate, o singură dată, fără plata taxelor vamale, următoarele bunuri:

a) ca bagaj însoțit; îmbrăcăminte și alte articole necesare pe. durata călătoriei, bijuterii din aur fără pietre prețioase, în limita a 10 g pentru fiecare persoană care a împlinit vârsta de 16 ani și obiecte din argint, în limita a 20 g de persoană;

b) ca bagaj neînsoțit:

  • bunuri de uz personal, familial sau gospodăresc;
  • Unelte și instrumente pentru exercitarea profesiei, în baza unei adeverințe din care să rezulte profesia.

Ministrul finanțelor poate stabili norme privind expedierea din țară, o singură dată, înainte de plecare, a bunurilor prevăzute la lit. b).

Persoane cu domiciliul în străinătate în interes de serviciu în România

19. Persoanele cu domiciliul în străinătate în interes de serviciu în România pot scoate din țară ca bagaj însoțit sau neînsoțit, o singură dată la terminarea misiunii, următoarele bunuri:

I. Fără plata taxelor vamale:

a) bunurile introduse temporar în țară, în condițiile pct. 6;

b) bunurile de uz personal, familial sau gospodăresc, dobândite din sumele în lei obținute legal cu titlu de salarii, premii, indemnizații, onorarii, burse sau alte venituri similare, Valoarea totală a acestor bunuri nu poate depăși 50% din sumele obținute. Dacă sumele în lei provin din schimb valutar efectuat de titulari, este necesară prezentarea la organele vamale a documentului de schimb.

II. Cu plata taxelor vamale:

  • bunuri a căror valoare totală nu depășește 250.000 lei.

20. Persoanele cu domiciliul în străinătate, care își desfășoară activitatea pe mijloacele de transport în trafic internațional pot fi scoase din țară:

I. Fără plata taxelor vamale:

  • bunurile introduse în țară, în condițiile prevăzute la pct. 8..

II. Cu plata taxelor vamale:

  • bunuri în limita valorii totale de 50,000 lei.

Bunuri expediate prin colete

21. Persoanele fizice pot expedia din țară, prin colete, cu plata taxelor vamale, bunuri în limita valorii totale de 100.000 lei.

22. Călătorii cu domiciliul în România sau în străinătate pot expedia, prin colete, fără plata taxelor vamale, următoarele bunuri;

a) îmbrăcăminte și alte articole personale, necesare pe durata călătoriei, ținând seamă de toate condițiile deplasării;

b) bunurile introduse temporar în țară, în condițiile prevăzute la pct. 3,

Expedierea acestor bunuri se permite în baza documentului de trecere a frontierei sau a biletelor de călătorie.

Dispoziții finale

23. Persoanele fizice pot introduce sau scoate din țară, fără a fi supuse declarării în scris și fără plata taxelor vamale, bijuteriile de uz personal.

Prin bijuterii de uz personal se înțelege obiectele din metale prețioase, cu sau fără pietre prețioase, în următoarele limite;

  • pentru bărbați: 1 verighetă, 2 mele, 1 ceas cu sau fără brățară, 1 medalion cu lănțișor, 1 ac de cravată, 1 pereche butoni, 1 trusă creion-stilou, 2 perechi ochelari;
  • pentru femei: 1 verighetă, 2 inele, 1 ceas cu sau fără brățară, 2 medalioane cu lănțișor, 2 perechi cercei, 2 brățări, 1 broșă, 1 colier, 2 perechi ochelari;
  • pentru persoane până la 16 ani: 1 inel, 1 ceas cu sau fără brățară, 1 brățară, 1 medalion cu lănțișor, 2 perechi ochelari, iar pentru fete, și 1 pereche cercei.

În cazul micului trafic de frontieră, prin bijuterii de uz personal se înțelege obiectele din metale prețioase, cu sau fără pietre prețioase, în următoarele limite: 1 verighetă, 1 inel, iar pentru femei, și 1 pereche cercei.

În cazul persoanelor prevăzute la pct. 18, prin bijuterii de uz personal se înțelege obiectele din metale prețioase enumerate la pct. 18 lit. a).

24. Limitele cantitative sau valorice prevăzute în Regulamentul vamal și în prezenta anexă se aplică pentru fiecare persoană la fiecare transport, dacă nu se dispune altfel. Prin transport însoțit se înțelege bunurile pe care o persoană le duce cu sine în același mijloc de transport sau care o însoțesc în același mijloc de transport. Prin transport neînsoțit se înțelege bunurile expediate și înscrise în același document de transport.


Anexa Nr. 2

Norme privind introducerea și scoaterea din țară de către persoanele fizice a produselor alimentare

1. Călătorii cu domiciliul în străinătate pot scoate din țară, fără plata taxelor vamale, produsele alimentare necesare pe timpul transportului pentru 24 de ore, inclusiv 2 litri băuturi alcoolice (peste 22°) 2 litri vin sau bere și 200 țigarete.

Nu pot fi scoase din țară produse alimentare cu plata taxelor vamale.

2. Membrilor echipajelor navelor sub pavilion străin pot introduce la bord, fără plata taxelor vamale, pentru consum strict personal, pe timpul staționării în porturile românești, produse alimentare cumpărate direct din comerț, în următoarele situații:

  • întreprinderea specializată pentru aprovizionarea navelor nu comercializează produsele respective sau nu le comercializează în cantitățile reduse solicitate;
  • în port nu funcționează o întreprindere specializată pentru aprovizionarea navelor.

3. Călătorii cu domiciliul în România pot scoate din țară, fără plata taxelor vamale, produsele alimentare necesare pe durata călătoriei, inclusiv 2 litri băuturi alcoolice (peste 22°), 2 litri vin sau bere și 200 țigarete.

Nu pot fi scoase din țară produse alimentare cu plata taxelor vamale.

4. Personalul de servire al navelor sub pavilion român care activează în apele internaționale poate scoate din țară, în mod individual, fără plata taxelor vamale, 5 kg produse alimentare diverse/om/voiaj, 2 litri băuturi alcoolice (peste 22°), 2 litri vin sau bere și 200 țigarete.

Nu pot fi scoase din țară produse alimentare cu plata taxelor vamale,

5. Personalul român de servire al mijloacelor de transport pe cale ferată și auto în trafic internațional poate scoate din țară, în mod individual, fără plata taxelor vamale, 0,500 kg produse alimentare diverse/ om/zi, 2 litri băuturi alcoolice (peste 22°), 2 litri vin sau bere și 20 țigarete/om/zi.

6. Persoanele care se deplasează în cadrul micului trafic de frontieră sau în cadrul unor înțelegeri cu țările limitrofe privind trecerile ocazionale peste frontieră, precum și turiștii cu domiciliul în străinătate care intră în țară mai mult decât o dată într-o lună sau care rămân în România mai puțin de 24 de ore, nu pot scoate din țară produse alimentare.

7. Produsele alimentare nu pot fi expediate din țară prin colete.

8. Băuturile alcoolice și țigaretele sunt scutite de plata taxelor vamale la introducerea în țară pe orice cale, în următoarele cantități:

a) băuturi alcoolice peste 22° - 2 litri;

b) vin sau bere - 4 litri;

c) țigarete - 200 buc.

Pentru personalul de pe nave și aeronave, limita scutită de plata taxelor vamale 3a băuturi alcoolice de orice fel este de 1 litru.

Introducerea în țară a băuturilor alcoolice și a țigaretelor peste limitele prevăzute la alin. 1 și 2 este permisă numai cu plata taxelor vamale, fără a depăși valoarea totală de 100.000.

9. Persoanele până la l8 ani nu beneficiază de scutirile de taxe vamale prevăzute în prezenta anexă pentru băuturi alcoolice și produse din tutun.

10. Limitele prevăzute în prezenta anexă se aplică pentru fiecare frontiera.


Guvernul României

Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr, 83/1993 privind uneîe măsuri pentru întărirea disciplinei financiare îa agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat

Guvernul României hotărăște:

Articol unic, - Hotărârea Guvernului nr. 83/1993 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei financiare la agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 8 martie 1993, se completează după cum urmează:

  • La articolul 1, după alineatul 5 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„Băncile comerciale pot deschide agenților economici cu capital integral sau majoritar de stat, cu avizul prealabil al Ministerului Finanțelor, conturi pentru producție și alte activități curente în vederea acordării de credite pentru producția destinată exportului și pentru alte necesități justificate de agenții economici, în conformitate cu normele elaborate de Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României.”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 iunie 1994 | Nr. 270.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Corneliu Croitoru, viceguvernator


Diverse

Rectificare

În anexa nr. 17 Ia Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 10 iunie 1994, se face următoarea rectificare:

  • În textul de la primul asterisc, în loc de: „... tronsonul București-Fundulea”, se va citi: „...tronsonul București-Fetești”.


Referințe

  1. Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.