Monitorul Oficial 157/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0157 - Partea I - Joi, 20 iulie year::1995


Decizii ale Curții Constituționale

Curtea Constituțională

Decizia Nr. 113[1] din 15 noiembrie 1994

Antonie Iorgovan - președinte

Viorel Mihai Ciobanu - judecător

Mihai Constantinescu - judecător

Gabriela Radu - magistrat-asistent

Completul de judecată, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constată următoarele:

Prin încheierea din 21 iulie 1994, pronunțată de Curtea de Apel din Galați în Dosarul nr. 779/1994, Curtea Constituțională a fost sesizată cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a Hotărârii Guvernului nr. 731/1991, invocată de reclamanta Liga pentru Apărarea Drepturilor Inginerilor Constructori și Arhitecților din România (L.A.D.I.C.A.R.), cu sediul în Galați, în contradictoriu cu pârâții Guvernul României și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului - cu sediul în București, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5 - la termenul de judecată din 21 iulie 1994.

În susținerea excepției, reclamanta arată că Hotărârea Guvernului nr. 731/1991 este neconstituțională, deoarece sunt încălcate drepturile câștigate de ingineri și arhitecți, anume faptul că aceștia au dreptul să proiecteze și să construiască pe cont propriu, cu garantarea lucrării pe termen de 10 ani.

Punctul de vedere al instanței este că Hotărârea Guvernului nr. 731/1991 nu este neconstituțională, deoarece reclamanta nu s-a referit la nici un text al Constituției ce ar fi violat, astfel încât protecția drepturilor profesionale ce se susține că ar fi încălcată poate face numai obiectul unui litigiu de contencios administrativ.

Curtea Constituțională,

având în vedere încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, dispozițiile art. 144 lit. c) din Constituție și ale art. 24 din Legea nr. 47/1992, reține:

Art. 144 din Constituție, reglementând expres și limitativ atribuțiile Curții Constituționale, prevede, la lit. c), competența

Curții de a hotărî „asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești privind neconstituționalitatea legilor și ordonanțelor”, în același sens este și art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Din aceste dispoziții legale rezultă că soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate privind hotărârile Guvernului nu sunt de competența Curții Constituționale, termenul lege prevăzut de art. 144 lit. c) din Constituție având în vedere exclusiv actul legislativ adoptat sub această formă de Parlament și promulgat de Președintele României.

De aceea controlul legalității actelor normative și individuale ale Guvernului, ministerelor și celorlalte autorități ale administrației publice, indiferent de materia la care se referă, este de competența instanțelor de judecată, respectiv a secțiilor de contencios administrativ constituite prin Legea nr. 29/1990. Practica Curții Constituționale este constantă în acest sens, astfel cum rezultă din deciziile sale nr. 5/1994 și nr. 7/1994.

Așa fiind, rezolvarea de principiu cuprinsă în aceste decizii își menține valabilitatea și în ce privește soluționarea excepției de față, care vizează o hotărâre a Guvernului, deoarece nu au intervenit elemente noi, față de deciziile anterioare, care să justifice modificarea practicii jurisdicționale statornicite și, pe cale de consecință, Curtea reține că excepția de neconstituționalitate invocată este vădit nefondată în sensul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992.

Ca atare, în temeiul art. 144 lit. c) din Constituție și al art. 13 alin. (1) lit. A.c) și art. 25 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în unanimitate,

Curtea Constituțională, în numele legii, decide:

Respinge ca vădit nefondată excepția de neconstituționalitate a Hotărârii Guvernului nr. 731/1991, invocată de reclamanta Liga pentru Apărarea Drepturilor Inginerilor Constructori și Arhitecților din România (L.A.D.I.C.A.R.), cu sediul în Galați, str. Brândușei nr. 2, bloc F5, ap. 42, țiglina 3, cod postai 6.200, în Dosarul nr. 779/1994 al Curții de Apel Galați.

Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința din 15 noiembrie 1994.

Președinte, prof. univ. dr. Antonie Iorgovan

Magistrat-asistent, Gabriela Radu


Curtea Constituțională

Decizia Nr. 27 din 21 martie 1995

Vasile Gionea - președinte

Miklós Fazakas - judecător

Ioan Muraru - judecător

Florin Bucur Vasilescu - judecător

Victor Dan Zlătescu - judecător

Raul Petrescu - procuror

Gabriela Radu - magistrat-asistent

Pe rol soluționarea recursului declarat de Liga pentru Apărarea Drepturilor Inginerilor Constructori și Arhitecților din România (L.A.D.I.C.A.R.) împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 113 din 15 noiembrie 1994.

La apelul nominal făcut în ședință publică a lipsit recurenta, respectiv L.A.D.I.C.A.R., cât și intimata, Guvernul României.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Magistratul-asistent referă că recursul formulat de L.A.D.I.C.A.R. este declarat și motivat în termen.

Președintele completului acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public.

Procurorul pune concluzii de respingere a recursului ca nefondat, deoarece, potrivit art. 107 alin. (1) din Constituție, Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe, iar Curtea Constituțională, în temeiul art. 144 lit. c) din legea fundamentală, hotărăște asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești privind neconstituționalitatea legilor și ordonanțelor.

Președintele completului declară dezbaterile

Curtea Constituțională,

având în vedere actele și lucrările dosarului, reține următoarele:

Prin Decizia nr. 113 din 15 noiembrie 1994, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate privind Hotărârea Guvernului nr. 731/1991, invocată de Liga pentru Apărarea Drepturilor Inginerilor Constructori și Arhitecților din România (L.A.D.I.C.A.R.).

În motivarea deciziei s-a arătat că, în conformitate cu art. 144 lit. c) din Constituție, competența Curții Constituționale este de a hotărî asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești privind neconstituționalitatea legilor și ordonanțelor.

Controlul legalității celorlalte acte normative și individuale ale Guvernului, ministerelor și celorlalte autorități ale administrației publice, indiferent de materia la care se referă, este, în condițiile prevăzute de lege, de competența instanțelor de judecată, respectiv a secțiilor de contencios administrativ.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs L.A.D.I.C.A.R., solicitând admiterea recursului, casarea deciziei și în fond declinarea competenței Curții Constituționale în favoarea instanței de contencios administrativ.

În motivarea recursului se invocă neconcordanța dintre considerentele deciziei și dispozitivul acesteia. Critica făcută prin recursul L.A.D.I.C.Á.R., în sensul că nu există concordantă între motivația deciziei și dispozitivul ei, nu este întemeiată.

Astfel, conform prevederilor art. 144 lit. c) din Constituție și ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională are competența să judece numai excepțiile de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor, nu și a hotărârilor adoptate de Guvern.

Potrivit acestor prevederi, Curtea Constituțională nu a făcut decât să constate că excepția de neconstituționalitate supusă soluționării nu este de competența sa materială, neintrând în cercetarea fondului cauzei.

De aceea respingerea excepției ca vădit nefondată pe acest motiv a avut ca urmare faptul că nici nu era posibil să fie analizat fondul cauzei. în acest sens, potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în cazul când completul de judecată constată în unanimitate că excepția este lipsită de temei, poate pronunța respingerea ei ca vădit nefondată, fără a mai dispune citarea părților.

Deci semnificația expresiei „vădit nefondată” nu este decât aceea că membrii completului de judecată au hotărât să respingă excepția, deoarece caracterul său în mod vădit neîntemeiat nu mai necesită citarea părților și judecata în ședință publică.

Prin cel de-al doilea motiv de recurs se solicită ca pe fond Curtea Constituțională să pronunțe o hotărâre prin care să își decline competența soluționării în favoarea instanței de contencios administrativ.

Nici acest motiv de recurs nu este întemeiat, deoarece Curtea Constituțională nu face parte din sistemul organelor judecătorești ordinare, pentru a fi în măsură să își decline competența în favoarea unei alte instanțe.

Pentru aceste considerente, având în vedere prevederile art. 144 lit. c) și ale art. 145 alin. (2) din Constituție, precum și ale art. 1, art. 3, art. 13 alin. (1) lit. A.c) și art. 25 din Legea nr. 47/1992,

Curtea Constituțională, în numele legii, decide:

Respinge recursul declarat în contradictoriu cu Guvernul României de Liga pentru Apărarea Drepturilor Inginerilor Constructori și Arhitecților din România (L.A.D.I.C.A.R.), cu sediul în Galați, str. Brândușei, nr. 2, bloc F5, ap. 42, țiglina 3, cod poștal 6.200, împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 113 din 15 noiembrie 1994.

Definitivă.

Pronunțată la 21 martie 1995.

Președintele Curții Constituționale, prof. dr. Vasile Gionea

Magistrat-asistent, Gabriela Radu


Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind organizarea taberelor, excursiilor, expedițiilor școlare și a altor forme de petrecere a timpului liber pentru preșcolari și elevi

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Învățământului, împreună cu inspectoratele școlare, unitățile de învățământ, cluburile copiilor și elevilor și Palatul Național al Copiilor, organizează activități de vacanță și de petrecere a timpului liber pentru preșcolari și elevi. Pentru organizarea acestor activități, la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean și al municipiului București funcționează administrații permanente ale taberelor școlare.

Art. 2. - Administrațiile permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București sunt unități de învățământ și educație, cu obiect de activitate constând în organizarea odihnei, instrucției și educației preșcolarilor și elevilor în timpul lor liber, prin baza materială de care dispun.

Art. 3. - Administrațiile permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București au personalitate juridică și calitate de ordonator de credite. În activitatea lor acestea se subordonează inspectoratelor școlare și Ministerului Învățământului.

Atribuțiile și obligațiile administrațiilor permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București se stabilesc de către Ministerul Învățământului prin regulamentul de organizare și funcționare a acestora.

Art. 4. - În perioada vacanțelor școlare și de timp liber se organizează tabere de odihnă pentru preșcolari, iar pentru elevi tabere de odihnă și tabere specializate pe discipline de învățământ sau în diferite domenii ale științei, tehnicii, artei și culturii, tabere de pregătire sportivă, cluburi de vacanță, excursii, expediții școlare, drumeții, precum și manifestări cultural-artistice, tehnico-științifice, sportiv-turistice și de educație civică.

Art. 5. - Ministerul Învățământului și unitățile din subordine organizează pentru preșcolari și elevi tabere și manifestări cultural-artistice, tehnico-științifice, sportiv-turistice și de educație civică, internaționale, în țara noastră și asigură participarea preșcolarilor și elevilor români la manifestări similare peste hotare.

Art. 6. - Activitățile de vacanță și de timp liber se organizează în spațiile proprii, în internate școlare și în alte spații destinate Învățământului, precum și în alte spații decât ale Ministerului învățământului, dacă acestea îndeplinesc condițiile necesare pentru odihna și educația preșcolarilor și elevilor.

Art. 7. - Baza materială proprie învățământului, pusă la dispoziție pentru organizarea activităților de vacanță și de timp liber pentru preșcolari și elevi, se compune din:

a) clădirile, terenurile și spațiile aferente destinate pentru tabere școlare și sate de vacanță, precum și bazele sportive și de agrement care constituie patrimoniul administrațiilor permanente ale taberelor școlare;

b) clădirile, terenurile și spațiile aferente, bazele sportive și de agrement ale cluburilor preșcolarilor și elevilor și ale Palatului Național al Copiilor, inclusiv Baza „Cutezătorii”, care constituie patrimoniul inspectoratelor școlare județene și al municipiului București, respectiv al Ministerului Învățământului.

Bunurile de patrimoniu enumerate la lit. a) și b) aparțin domeniului public de interes național.

Art. 8. - Schimbarea destinației bunurilor de patrimoniu prevăzute la art. 7 nu se poate face decât cu aprobarea Ministerului Învățământului, la propunerea inspectoratelor școlare și a administrațiilor permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București.

Art. 9. - În taberele școlare și în satele de vacanță se pot amenaja cluburi, biblioteci, baze sportive și de agrement, spații de joacă, chioșcuri de incintă pentru desfacerea unor produse alimentare, dulciuri și răcoritoare, textile, încălțăminte și papetărie, obiecte de artizanat și material cultural-sportiv.

Art. 10. - Taberele școlare și satele de vacanță pot fi folosite în perioada cursurilor școlare, pentru organizarea de activități de odihnă și recreere la sfârșit de săptămână, pentru manifestări științifice, culturale, sportive, tehnico-aplicative și de educație civică, precum și pentru stagii de formare și perfecționare a cadrelor.

În taberele școlare, cu aprobarea Ministerului învățământului, se poate organiza continuarea cursurilor școlare pentru copiii din aceeași grădiniță, aceeași clasă de la învățământul primar sau pentru cei din școlile speciale.

Art. 11.- Taberele școlare și satele de vacanță se înființează, la propunerea inspectoratelor școlare județene sau al municipiului București, de către Ministerul Învățământului și se organizează ca activități autofinanțate.

Art. 12. - Ministerul Învățământului și inspectoratele școlare județene și al municipiului București exercită activitatea de îndrumare și control asupra modului în care sunt organizate activitățile de vacanță și de timp liber, precum și asupra felului în care este administrată și gospodărită baza materială destinată acestor acțiuni.

Art. 13. - Ministerul Învățământului avizează și coordonează programul de cuprindere a preșcolarilor și elevilor în activitățile de vacanță și de timp liber, intermediază schimburile de grupuri de preșcolari și elevi între administrațiile permanente ale taberelor școlare, între acestea și alți deținători de baze de odihnă și tratament, precum și schimburile internaționale la care participă preșcolari și elevi.

Art. 14. - Ministerul Învățământului împreună cu Ministerul Transporturilor asigură transportul preșcolarilor și elevilor în taberele și activitățile de interes național, potrivit programului întocmit în comun.

Pentru celelalte activități, transportul se asigură pe baza graficului întocmit în comun de către administrațiile permanente ale taberelor școlare cu regionalele C.F.R., agențiile de voiaj C.F.R. și cu agenții economici cu obiect de activitate transporturi auto, navale și aeriene.

Art. 15. - Preșcolarii, elevii, personalul didactic și administrativ-gospodăresc însoțitor care se deplasează în mod organizat în tabere, excursii, expediții școlare și alte activități de vacanță și de timp liber beneficiază de reducerea tarifelor de transport, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 16. - Costurile medii orientative pe categorii de activități prevăzute în art. 4 și 5, organizate în tabere școlare, sate de vacanță și în alte spații aparținând învățământului, se aprobă de Ministerul învățământului, la propunerile administrațiilor permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București.

Elementele de calcul pentru costul mediu sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Pentru activitățile organizate în spațiile aparținând altor deținători de baze turistice, costurile se stabilesc prin negocieri între deținătorii acestor baze și administrațiile permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București.

Art. 17. - Fondurile necesare pentru organizarea și desfășurarea activităților prevăzute în art. 4 și 5, precum și pentru alte activități extrașcolare interne și internaționale, se constituie din: contribuția părinților, subvenții de la bugetul de stat, alocația de hrană pentru copiii din casele de copii și din alte unități de ocrotire socială, precum și din contribuția unor persoane fizice și juridice din țară și din străinătate, în condițiile legii.

Cheltuielile ocazionate de participarea preșcolarilor și elevilor la activitățile de vacanță și de timp liber se suportă potrivit prevederilor din anexa nr. 1 a).

Art. 18. - Sumele constituite pentru organizarea activităților prevăzute la art. 4 și 5, rămase necheltuite, se reportează în anul următor cu aceeași destinație. O parte din aceste sume poate fi folosită pentru procurarea unor obiecte de inventar și a unor materiale necesare desfășurării în bune condiții a activităților recreative, cultural-artistice, științifice, tehnice, sportive, turistice și de educație civică.

Art. 19. - Personalul didactic care asigură însoțirea preșcolarilor și elevilor, conducerea, îndrumarea, precum și ocrotirea lor pe timpul participării la activitățile de vacanță și de timp liber este cel prevăzut în anexa nr. 2.

Recrutarea și selecționarea personalului didactic se asigură de către inspectoratele școlare județene și al municipiului București și de administrațiile permanente ale taberelor școlare, la propunerea unităților de învățământ. Personalul didactic beneficiază, pe perioada respectivă, de drepturile prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 20. - Personalul medico-sanitar necesar în tabere, excursii și alte activități de timp liber prevăzute în art. 4 se numește de către direcțiile sanitare județene, la solicitarea administrațiilor permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București, potrivit anexei nr. 2, și beneficiază de drepturile prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 21. - Administrațiile permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București, taberele și satele de vacanță sunt încadrate cu personal pe baza normelor stabilite de Ministerul învățământului.

Art. 22. - Administrațiile permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București pot deține mijloace proprii de transport de persoane, alimente și materiale, în condițiile legii.

Art. 23. - Cheltuielile administrațiilor permanente ale taberelor școlare județene și a municipiului București și cele care privesc întreținerea, dotarea, dezvoltarea și modernizarea taberelor școlare, satelor de vacanță, bazelor sportive și de agrement școlare, precum și cheltuielile de personal sunt suportate din alocațiile bugetare, aprobate anual în acest scop.

Art. 24. - Agenții economici, asociațiile sau alte instituții care organizează tabere și excursii școlare vor respecta prevederile prezentei hotărâri în ceea ce privește asigurarea condițiilor minimale necesare bunei desfășurări a activităților de vacanță și de timp liber.

Art. 25. - Anexele nr. 1, 1a), 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 26. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României. Pe aceeași dată se abrogă H.C.M. nr. 500/1965 privind organizarea excursiilor, taberelor școlare și a coloniilor de preșcolari, precum și orice alte dispoziții contrare.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 5 iulie 1995 | Nr. 491.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministrul sănătății, Dan Georgescu, secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat

Ministrul transporturilor, Aurel Novac

Ministrul tineretului și sportului, Alexandru Mironov


Anexa Nr. 1

Elementele privind stabilirea costului mediu orientativ pentru tabere, excursii și expediții școlare și pentru celelalte activități prevăzute la art. 4 și 5 din hotărâre

1. Cheltuielile pentru hrana preșcolarului și elevului.

2. Cheltuielile pentru hrana și indemnizația cadrului didactic însoțitor, a personalului educativ și sanitar care își desfășoară activitatea în taberele școlare și în satele de vacanță.

3. Cheltuielile aferente personalului angajat temporar în taberele școlare și în satele de vacanță.

4. Cheltuielile reprezentând 50% din costul hranei personalului administrativ-gospodăresc angajat temporar sau permanent în taberele școlare și satele de vacanță, în cazul în care, pe perioada desfășurării activității, acesta este obligat să locuiască în unitatea respectivă.

5. Cheltuielile legate de aprovizionare, întreținere și funcționare: materiale de întreținere și curățenie, apă-canal, combustibil, energie electrică, spălat lenjerie, cazarmament, transport, materiale pentru activitățile tehnico-științifice, cultural-artistice, sportiv-turistice, de educație civica și de agrement.

6. Cheltuielile pentru transportul dus-întors al preșcolarilor, elevilor și al cadrelor didactice însoțitoare de la domiciliu la tabăra școlară.

7. Cheltuielile privind plata chiriilor pentru săli, a membrilor juriilor, cele pentru rechizite și materiale consumabile și publicitare pentru taberele specializate și alte activități și manifestări cuprinse în art. 4 și 5.

8. Cheltuielile de transport intern, dus-întors, pentru preșcolarii și elevii din afara granițelor, participanți la tabere internaționale sau alte manifestări, precum și o sumă de 10.000 lei/ preșcolar, elev și adult însoțitor pentru cheltuieli personale, costul vizitelor la muzee, al participării la excursii și alte activități care se desfășoară pe perioada respectivă.

Costurile se stabilesc de către Ministerul învățământului și se indexează în raport cu evoluția prețurilor și a tarifelor.

Anexa Nr. 1a)

Modul de suportare a cheltuielilor pentru preșcolarii și elevii participanți la tabere, excursii și expediții școlare și celelalte activități prevăzute la art. 4 și 5 din hotărâre

1. Suportă integral costul taberei, al excursiei sau expediției școlare părinții sau susținătorii legali ai elevilor care nu se încadrează în prevederile pct. 2 și 3.

2. Sunt scutiți de plata cheltuielilor, o singură dată într-un an școlar, preșcolarii și elevii participanți la tabere, excursii și expediții școlare organizate prin administrațiile permanente ale taberelor școlare, proveniți din familii al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până la 50% din salariul minim brut pe țară, indexat, cei orfani de ambii părinți care nu sunt încredințați spre creștere și educare prin hotărâre judecătorească, cei din casele de copii și alte instituții de ocrotire socială.

3. Plătesc 50% din costul taberei, al excursiei sau al expediției școlare organizate prin administrațiile permanente ale taberelor școlare preșcolarii și elevii proveniți din familii al căror venit mediu lunar pe membru de familie este sub nivelul salariului minim brut pe țară, indexat.

4. Drepturile prevăzute la pct. 2 și 3 se acordă în ordinea crescătoare a veniturilor, având prioritate elevii din învățământul de stat, curs de zi, care frecventează școala potrivit regulamentului școlar și cu rezultate bune și foarte bune la învățătură.

5. Cheltuielile privind acoperirea integrală a costului activităților prevăzute în art. 4 și 5 din hotărâre, organizate prin administrațiile permanente ale taberelor școlare, se suportă în limita fondurilor prevăzute anual în bugetul de stat, repartizate sub formă de subvenții prin Ministerul învățământului, pentru:

a) diferența dintre costul orientativ și contribuția stabilită potrivit pct. 2 și 3 din prezenta anexă;

b) costul integral pentru elevii clasați pe locurile I - III la faza națională a olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și meserii sau la diferite manifestări naționale și internaționale, stabilite de Ministerul învățământului;

c) diferența dintre alocația de hrană prevăzută pentru preșcolarii și școlarii din casele de copii sau din alte instituții de stat de ocrotire socială și costul integral al acțiunii, precum și cheltuielile de transport dus-întors;

d) costul integral pentru participanții la taberele de pregătire sportivă;

e) costul integral pentru copiii străini și de origine română din afara granițelor, participanți la acțiunile organizate de Ministerul învățământului, precum și pentru elevii de origine română care studiază în România;

f) costul integral pentru elevii componenți ai loturilor olimpice, participanți la taberele de pregătire, cât și pentru participarea la olimpiadele și concursurile internaționale;

g) costul integral pentru elevii participanți la faza pe țară a concursurilor pe discipline de învățământ și pe meserii, tehnico-aplicative, științifice, cultural-artistice, de educație civică și ecologică, sportiv-turistice, precum și pentru elevii participanți la taberele naționale pe diferite domenii de activitate, organizate de ;

h) costul integral pentru componenții formațiilor artistice ale elevilor evidențiați la nivel de țară și participanți la festivaluri și gale de profil, conform programării Ministerului Învățământului;

i) costul integral pe durata unei serii pentru copiii cadrelor didactice și medicale care însoțesc grupurile de preșcolari și elevi sau care își desfășoară activitatea în taberele școlare aparținând învățământului, precum și cei ai personalului administrativ-gospodăresc prezent în aceste tabere. Cheltuielile de transport se suportă de către beneficiari;

j) taxa de participare și costul transportului internațional pentru preșcolarii, elevii și însoțitorii acestora, participanți cu acordul Ministerului învățământului la tabere, excursii, manifestări și concursuri pe discipline de învățământ, științifice, tehnico-aplicative, cultural-artistice și sportiv-turistice care se desfășoară peste hotare;

k) costul integral pentru formațiile artistice care susțin programe în tabere, pe perioada cât susțin aceste programe.


Anexa Nr. 2

Personalul didactic și sanitar necesar pentru tabere, excursii și expediții care se asigură de către inspectoratele școlare și de către administrațiile permanente ale taberelor școlare

A. Tabere pentru preșcolari

Taberele vor fi asigurate cu personal didactic și sanitar astfel:

a) la fiecare grupă de preșcolari formată din câte 15-20 de copii - două educatoare și o supraveghetoare de noapte;

b) la fiecare tabără - un colectiv de conducere, componența acestuia fiind stabilită de către administrațiile permanente ale taberelor școlare din personalul existent;

c) la fiecare tabără - un medic și un cadru sanitar mediu. Taberele cu efectiv mai mare de 100 de preșcolari vor fi asigurate cu câte încă un cadru sanitar mediu la fiecare 100 de copii;

d) la taberele mari, cu peste 200 de preșcolari - un medic, iar numărul acestora va crește la fiecare 300 de copii;

e) la taberele cu efectiv mai mic de 100 de preșcolari, asistența medicală se asigură de către medicul dispensarului teritorial;

f) la taberele cu efective mici, grupate pe o rază de 2,5 km, care totalizează 200 de preșcolari - un medic pentru toate aceste unități.

B. Tabere pentru elevi

Taberele școlare vor fi asigurate cu personal didactic și sanitar astfel:

a) la fiecare tabără - un colectiv format din cadre didactice cu experiență, componența acestuia fiind stabilită de către administrațiile permanente ale taberelor școlare din personalul existent;

b) la fiecare 20-25 de elevi - câte un învățător sau profesor;

c) la fiecare tabără - câte un profesor de muzică și un profesor de educație fizică. Taberele cu efective mai mari de elevi se vor încadra cu câte un profesor de muzică mai mult, la fiecare 200 de elevi, și un profesor de educație fizică la fiecare 100 de elevi în plus; vor participa cu programe și animatorii pregătiți prin Ministerul învățământului;

d) în taberele de pregătire sportivă va fi asigurat un profesor de educație fizică la un grup de minimum 12 elevi;

e) până la 300 de elevi - un cadru sanitar mediu, iar numărul acestora va crește la fiecare 300 de elevi în plus;

f) la taberele izolate, cu efectiv mai mic de 100 elevi - un cadru sanitar mediu și un medic;

g) la 300-500 de elevi - un medic, iar numărul acestora va crește la fiecare 300 de elevi în plus peste efectivul de 500;

h) pentru taberele cu efectiv mai mic de 300 de elevi, asistența medicală se asigură prin dispensarul medical pe teritoriul căruia funcționează tabăra, iar dacă sunt situate la peste 5 km de sediul dispensarului medical - de către un medic;

i) la taberele cu efective mici, grupate pe o rază de 2,5 km și care totalizează 300 de elevi - un medic pentru asistența medicală a tuturor acestor unități;

j) la taberele de pregătire sportivă - un medic pentru fiecare tabără și personal sanitar în proporție de 1 la 100 de elevi.

C. Excursii

Excursiile vor fi asigurate cu personal didactic și sanitar astfel:

a) la 20 de elevi - câte un învățător, profesor sau animator; unul dintre cadrele didactice însoțitoare va fi numit conducător al excursiei;

b) la 100-200 de elevi - un cadru sanitar mediu, iar în excursiile cu peste 200 de elevi - câte un cadru sanitar mediu la fiecare 200 de elevi.

D. Expediții și drumeții

Expedițiile vor fi însoțite de un cadru didactic la minimum 10 elevi.

Drumețiile se organizează, de regulă, pe grupe de preșcolari sau clase de elevi și sunt conduse de educatoarea, învățătorul sau profesorul care lucrează cu grupa sau clasa respectivă, animator, salvamar sau salvamont.

E. Pentru celelalte activități prevăzute la art. 4 și 5, numărul cadrelor didactice însoțitoare se stabilește de către Ministerul Învățământului.


Anexa Nr. 3

Drepturile cadrelor didactice, ale personalului medico-sanitar și ale personalului angajat permanent, temporar sau detașat în taberele școlare și în satele de vacanță

1. Cadrele didactice și personalul medico-sanitar care însoțesc preșcolarii și elevii în activitățile prevăzute la art. 4 și 5 din hotărâre beneficiază în mod gratuit de transport, cazare și hrană în limita drepturilor prevăzute pentru elevi. Personalul de mai sus beneficiază și de gratuitate, pe durata unei serii de tabără, pentru copiii proprii de vârstă preșcolară și școlară.

2. Cadrele didactice și personalul educativ care însoțesc preșcolarii și elevii în taberele organizate în spațiile aparținând învățământului și în Complexul de odihnă pentru copii Năvodari, precum și personalul medico-sanitar care își desfășoară activitatea în aceste tabere beneficiază de o indemnizație de 1.500 lei/zi. Indemnizația se indexează în raport cu evoluția prețurilor și tarifelor.

3. Personalul administrativ-gospodăresc angajat permanent sau temporar în taberele școlare și în satele de vacanță beneficiază, pe perioada de funcționare, de o reducere de 50% din costul hranei, de scutirea de plată a regiei de cantină și de cheltuielile de cazare, în cazul în care este obligat să locuiască în unitatea respectivă și de gratuitate, pe durata unei serii, pentru copiii proprii de vârstă preșcolară și școlară.

4. Personalul administrativ-gospodăresc detașat în taberele școlare și în satele de vacanță este scutit de plata contravalorii hranei și a cheltuielilor de regie și cazare, acestea fiind suportate de administrația permanentă a taberelor școlare. Personalul detașat beneficiază și de gratuitate, pe durata unei serii, pentru copiii proprii de vârstă preșcolară și școlară.

5. Personalul didactic și cel administrativ-gospodăresc angajat permanent sau detașat, precum și cel medico-sanitar din taberele școlare și satele de vacanță nu beneficiază de diurnă sau indemnizație de detașare.


Guvernul României

Hotărâre privind exceptarea de la plata taxelor vamale a importului de conducte de polietilenă de înaltă densitate și de accesorii pentru lucrări de refacere a rețelelor de alimentare cu apă

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se exceptează de la plata taxelor vamale importul de conducte de polietilenă de înaltă densitate și de accesorii pentru lucrări de refacere a rețelelor de alimentare cu apă, în limita unui contingent tarifar de 800 mii $ S.U.A., potrivit anexei.

Administrarea contingentului tarifar se efectuează pe bază de licențe eliberate de Ministerul Comerțului.

Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la data de 31 decembrie 1995.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 iulie 1995 | Nr. 526.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

p. Ministrul comerțului, Ion Pârgaru, secretar de stat


Anexă

Lista produselor exceptate temporar de la plata taxelor vamale

Poziția tarifară Denumirea produsului Valoarea (mii $ S.U.A.)
3917.21.10 Fără sudură sau lipire și cu o lungime care să nu depășească dimensiunea maximă a tăieturii transversale, chiar fasonate, dar nu altfel lucrate 640
ex. 3917.40.90 Altele (Accesorii pentru conducte de polietilenă de înaltă densitate, destinate rețelelor de alimentare cu apă) 160
800

Hotărâri ale Curții Supreme de Justiție

Curtea Supremă de Justiție - Secțiile Unite -

Hotărâre privind modificarea Regulamentului de organizare si funcționare a Curții Supreme de Justiție

În temeiul art. 67 din Legea Curții Supreme de Justiție nr. 56/1993, Secțiile Unite ale Curții Supreme de Justiție hotărăsc modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Curții Supreme de Justiție astfel:

Art. 1. - Articolul 9 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Secțiile Unite își îndeplinesc atribuțiile cu votul majorității judecătorilor prezenți, pentru activitatea de judecată cvorumul fiind, potrivit legii, de cel puțin 3/4 din numărul judecătorilor numiți. Interpretarea dată de Secțiile Unite cu votul majorității judecătorilor este obligatorie pentru completele de judecată.”

Art. 2. - Articolul 57 se completează cu un nou alineat, având următorul cuprins:

„Judecătorilor le este interzis să anticipeze, exprimând opinii, pe orice cale, în domenii în care urmează a lua hotărâri Curtea Supremă de Justiție, în cadrul prevăzut de lege.”

Președintele Curții Supreme de justiție, dr. Gheorghe Uglean

Prim-magistrat-asistent, Ioan Răileanu

București, 5 iulie 1995. Nr. 1.


Referințe

  1. A se vedea și Decizia Curții Constituționale nr. 27 din 21 martie 1995, publicată în continuare.