Monitorul Oficial 160/1991

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0160 - Partea I - Sâmbătă, 27 iulie year::1991

Hotărâri ale Adunării Deputaților

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților

Adunarea Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Art. I. - Hotărârea Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 87 din 28 iunie 1990, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 124 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Moțiunea de cenzură se adoptă prin vot secret. Ea este adoptată dacă cel puțin jumătate plus unu din numărul total al deputaților a votat în favoarea acesteia.”

2. Articolul 147 va avea următorul cuprins:

„Art. 147. - Mandatul de deputat este incompatibil cu exercitarea unei funcții din administrația publică, cu excepția aceleia de membru al Guvernului.”

3. La Articolul 158 se adaugă următorul alineat:

„În cazurile prevăzute la alin. 1 și în orice alte situații în care locul de deputat devine vacant, prevederile art. 153 alin. 3 se aplică în mod corespunzător.”

4. Articolul 159 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Deputații au dreptul la un salariu de bază, la spor de vechime în muncă, la o indemnizație zilnică pentru participarea la lucrările în plen, în comisii sau la ședințele Biroului permanent, precum și la diurne de deplasare.”

5. La articolul 159 se adaugă următorul alineat:

„Prevederile alin. 1 nu se aplică deputaților care sunt membri ai Guvernului sau celor care îndeplinesc o misiune temporară încredințată de Guvern.”

6. La articolul 162 se adaugă următoarele două alineate:

„Prevederile alin. 2 se aplică și deputaților care sunt membri ai Guvernului, în cazul în care absența acestora a fost determinată de exercitarea atribuțiilor funcției pe care o îndeplinesc.

Prezența deputaților membri ai Guvernului la lucrările în plen ale Adunării Deputaților este obligatorie la deschiderea și încheierea sesiunilor Adunării Deputaților, la dezbaterea și adoptarea proiectelor de legi și a propunerilor legislative din sfera lor de competență, la dezbaterea moțiunii de încredere și a moțiunii de cenzură, la dezbaterea interpelărilor privind politica departamentului de care răspund, la dezbaterea mesajelor Președintelui României și a declarațiilor politice ale primului-ministru.”

Art. II. - Termenii indemnizație, indemnizație lunară sau indemnizație parlamentară din cuprinsul art. 36 alin. 3, 159 alin. 3, 160, 164, alin. 2, 173 alin. 2 ale Regulamentului Adunării Deputaților se înlocuiesc cu termenul salariu de bază.

Art. III. - Articolul 166 se trece în secțiunea a doua a capitolului IV, după articolul 155.

Art. IV. - Hotărârea Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților, cu modificările și completările adoptate prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Președintele Adunării Deputaților, Marțian Dan | București, 8 iulie 1991 | Nr. 13.


Hotărâre pentru completarea punctului 12 al articolului 45 din Hotărârea Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților

Adunarea Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Punctul 12 al articolului 45 din Hotărârea Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 87 din 28 iunie 1990, se completează după cum urmează:

„- audierea persoanelor propuse a fi numite în funcția de ambasador al României în străinătate, în urma căreia dă un aviz consultativ.”

Președintele Adunării Deputaților, Marțian Dan | București, 22 iulie 1991 | Nr. 14.


Hotărâre pentru modificarea punctului 11 al articolului 45 din Hotărârea Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților

Adunarea Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Punctul 11 al articolului 45 din Hotărârea Adunării Deputaților nr. 12/1990 privind Regulamentul Adunării Deputaților, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 87 din 28 iunie 1990, se modifică și va avea următorul cuprins:

„11. Comisia pentru apărarea și asigurarea ordinii publice

  • apărare, ordine publică, probleme legate de siguranța statului.”

Președintele Adunării Deputaților, Marțian Dan | București, 22 iulie 1991 | Nr. 15.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind preluarea de către stat și băncile comerciale a pierderilor înregistrate în anii 1989 și 1990 de agenții economici cu capital de stat, precum și a creditelor bancare neperformante

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă preluarea de către stat și de către băncile comerciale, în limita sumei de 148,4 miliarde lei, a pierderilor înregistrate de agenții economici cu capital de stat în anii 1989 și 1990, rămase neacoperite, a creditelor bancare neperformante acordate în anii anteriori pentru investiții, precum și a creditelor bancare acordate pentru exporturile și lucrările de construcții-montaj efectuate în anii anteriori în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale și de cooperare ale României cu alte țări.

Băncile comerciale finanțatoare vor prelua 10% din suma prevăzută la alineatul precedent, proporțional cu creditele bancare aferente acesteia, cu titlu de discount, care se va acoperi prin fonduri de risc în termen de 5 ani.

Diferența, până la limita sumei de 133,6 miliarde lei, se preia de către stat, constituindu-se contul datoriei publice pentru asanarea pierderilor și a creditelor bancare neperformante din anii anteriori.

Art. 2. - Preluarea pierderilor de la agenții economici cu capital de stat se va face în decurs de 30 de zile de la data prezentei hotărâri.

Pierderile care se preiau vor fi degrevate cu acea parte ce se acoperă de fiecare agent economic din:

a) sumele rezultate ca influențe favorabile din reevaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite etc., determinate și reținute în acest scop, potrivit reglementărilor legale;

b) partea de profit din anul 1991 care, potrivit legii, este destinată acoperirii pierderilor din anii precedenți;

c) disponibilitățile la fondul de dezvoltare neangajate în acoperirea cheltuielilor de investiții pe anul 1991;

d) fondul de rezervă constituit potrivit legii;

e) fondul de asigurare constituit în anul 1990 în agricultura de stat;

f) sumele puse la dispoziția agenților economici din disponibilitățile de fonduri ale fostelor centrale, blocate la desființarea acestora;

g) sumele puse la dispoziția agenților economiei din fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naționale din influențele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor.

Pierderile înregistrate de agenții economici cu capital de stat din activitatea anilor 1989 și 1990, potrivit datelor de bilanț de la 31 decembrie 1990, precum și pierderile care se vor prelua de către stat și de către băncile comerciale, în limita sumei de 64,1 miliarde lei, sunt redate în anexa nr. 1.

Art. 3. - Preluarea de către stat și de către băncile comerciale a creditelor bancare acordate agenților economici cu capital de stat pentru investiții în anii anteriori, devenite neperformante, care însumează 33,8 miliarde lei, potrivit anexei nr. 2, precum și a creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de comerț exterior pentru exporturile și lucrările de construcții-montaj executate în anii anteriori, în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale și de cooperare ale României cu alte țări, care însumează 50,5 miliarde lei, potrivit anexei nr. 3, se va face, de asemenea, în termen de 30 de zile de la data prezentei hotărâri.

Art. 4. - În aplicarea prevederilor art. 2 și 3 din prezenta hotărâre, se constituie comisii formate din reprezentanți ai Ministerului Economiei și Finanțelor, Băncii Naționale a României și, după caz, ai Ministerului Comerțului și Turismului, Băncii Comerciale Române - S.A., Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., Băncii Agricole - S.A., Băncii Române pentru Comerț Exterior - S.A., care vor analiza, verifica și aviza, pe baza bilanțurilor contabile, pierderile și creditele bancare neperformante de la regiile autonome, societățile comerciale și celelalte unități economice cu capital de stat.

Preluarea pierderilor, precum și a creditelor bancare neperformante se va face pe bază de procese-verbale, întocmite între comisiile constituite potrivit alineatului precedent și consiliile de administrație ale agenților economici.

Dobânzile datorate de agenții economici pentru creditele bancare aferente pierderilor, precum și cele datorate pentru creditele neperformante, calculate și neîncasate de băncile comerciale până în momentul preluării pierderilor și a creditelor bancare neperformante, se anulează.

Art. 5. - Creditele bancare pentru investiții preluate vor fi evidențiate, în continuare, de către agenții economici care le-au primit și de către băncile comerciale care le-au acordat, în conturi în afara bilanțurilor, și vor fi urmărite de către Ministerul Economiei și Finanțelor, precum și de către băncile comerciale respective, în vederea reactivării și rambursării lor, în funcție de posibilitățile financiare ale agenților economici în cauză, din resursele fondului de dezvoltare.

Art. 6. - Creditele bancare pentru exporturi și lucrări de construcții-montaj executate în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale și de cooperare preluate vor fi, de asemenea, evidențiate în continuare de către agenții economici care le-au primit și de către băncile comerciale care le-au acordat în conturi în afara bilanțurilor și vor fi urmărite până la încasare sau soluționare potrivit prevederilor contractelor externe și acordurilor de credit.

Ministerul Comerțului și Turismului - Departamentul comerțului exterior, în colaborare cu Ministerul Economiei și Finanțelor, Banca Națională a României, băncile comerciale și, după caz, alte ministere, vor acționa pentru recuperarea creanțelor externe prin încasarea cash a acestora sau aducerea în țară de produse prevăzute în balanțele materiale, precum și a altor mărfuri pentru piața internă sau pentru valorificarea pe terțe piețe, putând recurge și la alte mecanisme uzuale pe piețele externe de încasare a creanțelor, cum sunt: importuri indirecte prin intermediul unor operațiuni de swich, cesionarea sau vânzarea creanțelor, inclusiv prin licitarea acestora etc., potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Valuta obținută din încasarea creanțelor externe și a dobânzilor aferente va fi cedată la fondul valutar al statului.

Art. 7. - Pentru urmărirea și încasarea sumelor rezultate din reactivarea creditelor bancare pentru investiții și din recuperarea creanțelor externe preluate, băncile comerciale vor încasa, din valoarea în lei a creanțelor recuperate, un comision, care se va negocia cu Ministerul Economiei și Finanțelor.

Art. 8. - Datoria publică internă constituită potrivit prevederilor prezentei hotărâri, inclusiv dobânda aferentă împrumuturilor bancare contractate în contul acestei datorii publice, se va rambursa, respectiv plăti, din următoarele resurse:

a) sumele nete obținute din reactivarea și rambursarea obligațiilor agenților economici, reprezentând credite bancare pentru investiții preluate în contul datoriei publice;

b) sumele nete în lei obținute din recuperarea creanțelor externe în contul datoriei publice, reprezentând contravaloarea în lei, la cursul oficial, a valutei cedate la fondul valutar al statului și contravaloarea produselor sau mărfurilor aduse în țară în contul creanțelor respective;

c) disponibilitățile de la fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naționale pe seama influențelor din reevaluarea stocurilor, rămase după acoperirea financiară a obligațiilor statului neregularizate la 31 decembrie 1990, și a altor cheltuieli legal aprobate din acest fond extrabugetar;

d) sumele stabilite și aprobate anual, cu această destinație, de către organele legal competente, din vânzarea acțiunilor pe care le deține statul la societățile comerciale;

e) alte surse stabilite potrivit legii.

Art. 9. - Datoria publică constituită potrivit prevederilor prezentei hotărâri va fi acoperită, până la lichidare, prin împrumuturi bancare, negociate, în numele statului, în contul și cu acordul Ministerului Economiei și Finanțelor, de către Banca Națională a României.

Se autoriză Banca Națională a României să asigure refinanțarea băncilor comerciale printr-o facilitate specială, cu o dobândă concesională. Această facilitate va acoperi două treimi din creditul acordat de băncile comerciale pentru datoria publică constituită potrivit prezentei hotărâri.

Dobânda aferentă împrumuturilor bancare se calculează și se plătește trimestrial la împrumutul rămas.

Art. 10. - Pierderile de orice natură ale regiilor autonome, societăților comerciale și ale altor unități economice cu capital de stat, înregistrate după datele prevăzute la art. 2, vor declanșa procedura de reabilitare și de faliment, în condițiile legii.

Art. 11. - Ministerul Economiei și Finanțelor va elabora norme metodologice privind constituirea comisiilor și de întocmire a proceselor-verbale, de evidență, raportare și administrare a datoriei publice, care face obiectul prezentei hotărâri, în termen de 3 zile de la aprobarea acesteia.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 27 iunie 1991 | Nr. 447.


Anexa Nr. 1

Situația pierderilor înregistrate de agenții economici cu capital de stat în anii 1989 și 1990 rămase neacoperite financiar la finele anului 1990, surselor de acoperire și a pierderilor care se preiau de către stat și băncile comerciale
Suma
- milioane lei -
- Pierderi din activitatea anului 1989 83.762,2
- Pierderi din activitatea anului 1990 38.474,2
- Pierderi din calamități 3.147,6
Total pierderi 125.384,0
din care:
1. Pierderi acoperite financiar 61.317,5
  a) resurse proprii[1] 3.000,0[2]
  b) sume reținute de agenții economici din reevaluarea stocurilor de valori materiale 54.840,9
  c) fondul de asigurare constituit în anul 1990 în agricultura de stat 830,2
  d) sume din fondul extrabugetar constituit din reevaluarea stocurilor de valori materiale 2.646,4
2. Pierderi preluate de către stat și băncile comerciale 64.066,5


Anexa Nr. 2

Situația creditelor bancare acordate agenților economici cu capital de stat pentru investiții în anii anteriori, devenite neperformante
Ministerul/Departamentul Suma
- milioane lei -
Total economie 33.811,5
Ministerul Industriei 8.480,7
din care:
- Regia autonomă de electricitate „Renel” București 2.930,5
- Departamentul industriei lemnului 613,0
- Departamentul industriei construcțiilor de mașini 150,0
- Departamentul industriei chimice și petrochimice 948,0
- Departamentul industriei metalurgice 3.545,4
- Departamentul industriei electrotehnice 5,2
- Departamentul industriei materialelor de construcții 288,6
Ministerul Comerțului și Turismului 205,3
din care:
- Departamentul comerțului interior 12,1
- Departamentul comerțului exterior 104,8
- Departamentul turismului 88,4
Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului 1.167,8
din care:
- Departamentul construcțiilor și lucrărilor publice 1.167,8
Ministerul Agriculturii și Alimentației 22.416,5
din care:
- Departamentul agriculturii de stat 14.298,0
- Departamentul alimentației 3.031,6
- Direcția mecanizării agriculturii 1.170,0
- Departamentul îmbunătățiri funciare 1.195,4
- Unități direct subordonate 2.721,5
Ministerul Mediului 1.319,5
din care:
- Departamentul apelor 1.287,5
- „Romsilva” 32,0
Județe și municipiul București 221,7


Anexa Nr. 3

Situația creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de comerț exterior pentru exporturile și lucrările de construcții-montaj executate în anii anteriori, în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale și de cooperare cu alte țări
Ministerul/Departamentul Suma
- milioane lei -
Total economie: 50.558,0
Ministerul Industriei 31.558,1
din care:
- Departamentul industriei construcțiilor de mașini 20.300,0
- Departamentul industriei electrotehnice 2.142,6
- Departamentul industriei lemnului 1.211,5
- Departamentul industriei chimice și petrochimice 621,4
- Departamentul industriei textile și pielăriei 3.414,2
- Departamentul industriei metalurgice 879,2
- Departamentul petrolului 2.392,9
- „Romelectro” 596,3
Ministerul Agriculturii și Alimentației 465,3
Ministerul Comerțului și Turismului 151,7
Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului 8.206,4
Ministerul Apărării Naționale 10.176,5


Hotărâre privind regimul de import și de export

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Importul mărfurilor este liberalizat, fiind supus licențelor de import automate numai pentru scopuri statistice.

Fac excepție importurile din fondul valutar al statului, importurile în cadrul operațiunilor legate, de cliring, de barter și de recuperare a creanțelor, importurile pentru livrările de instalații complexe și lucrările de construcții-montaj, importurile rezultând din înțelegerile guvernamentale, precum și cele permise prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor, la propunerea Ministerului Comerțului și Turismului, poate institui suprataxe vamale de import, cu caracter temporar, în cazul în care anumite importuri pot prejudicia grav producția internă a unor produse. Aceste suprataxe se vor aplica până la eliminarea influențelor negative rezultate din importuri, avute în vedere la instituirea lor.

Instituirea suprataxelor vamale se face la cererea fundamentată a agenților economici ori a asociațiilor de agenți economici interesate.

Art. 3. - Ministerul Comerțului și Turismului, la cererea Băncii Naționale a României, poate institui restricții cantitative la import când apare riscul iminent al unui dezechilibru al balanței de plăți externe sau în scopul creării unor rezerve valutare normale, cu respectarea procedurii stabilite prin Acordul general pentru tarife vamale și comerț (G.A.T.T.).

Art. 4. - Exportul mărfurilor este liberalizat, fiind supus licențelor de export automate numai pentru scopuri statistice.

Fac excepție exportul mărfurilor contingentate sau supuse unor restricții cantitative în țările de destinație, exportul în cadrul operațiunilor legate, de cliring și de barter, livrările de instalații complexe, lucrările de construcții-montaj și aprovizionările de nave străine, exportul de licențe și know-how, exporturile pe credit aprobate de Guvernul României, precum și cele permise prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 5. - Ministerul Comerțului și Turismului stabilește contingentele de export, precum și lista mărfurile neadmise temporar la export, în scopul protejării resurselor necesare realizării producției interne și pentru asigurarea consumului populației.

Art. 6. - În cazul în care, ca urmare a evoluției exportului, apare riscul de prejudiciere a realizării producției interne sau al neasigurării consumului populației, la propunerea fundamentată a agenților economici sau asociaților de agenți economici, Ministerul Comerțului și Turismului poate institui noi contingente sau restricții la export.

Art. 7. - Eliberarea licențelor de export sau import, precum și administrarea contingentelor se realizează de către Ministerul Comerțului și Turismului prin Departamentul comerțului exterior.

La eliberarea licențelor, Departamentul comerțului exterior poate solicita exportatorilor de mărfuri produse de alți agenți economici o atestare din care să rezulte că aceștia vor pune la dispoziția solicitantului marfa, în cantitatea înscrisă în cerere.

Ministerul Comerțului și Turismului stabilește și controlează regimul importului de mărfuri care vizează sănătatea publică și protecția mediului înconjurător, precum și al exportului de mărfuri subvenționate de stat în lei și/sau valută.

Art. 8. - Licențele de export sau import se vor elibera în termen de maximum 10 zile de la înregistrarea cererii de licență.

Licențele de export sau import pentru mărfurile contingentate se eliberează cu valabilitate limitată, pentru a evita blocarea contingentelor de către agenții economici care nu realizează operațiunile respective.

Art. 9. - Respingerea cererilor de licențe de export sau import se face motivat. În cazul în care temeiul respingerii nu se încadrează între cele lăsate, potrivit legii, la aprecierea Ministerului Comerțului și Turismului, persoana nemulțumită poate acționa în conformitate cu dispozițiile Legii privind contenciosul administrativ.

Art. 10. - Prezenta hotărâre se aplică începând cu data de 6 iulie 1991.

Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului României nr. 6/1991 și orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 iulie 1991 | Nr. 472.


Anexă

Lista mărfurilor prohibite și a celor supuse regimului de control al exporturilor și importurilor în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de România

a) La import

  1. Arme, muniții, cu excepția celor autorizate de lege.
  2. [3] Echipamente, instalații componente și tehnologii, care ar putea servi la producția de arme nucleare, chimice, biologice sau de rachete purtătoare aferente.
  3. [3] Materiale și produse radioactive, chimice și biologice, care ar putea servi la producția de arme nucleare, chimice sau biologice.
  4. Produse explozibile și toxice, cu excepția celor autorizate de lege.
  5. Substanțe stupefiante și psihotrope, cu excepția celor autorizate de lege.
  6. Echipament militar, cu excepția celui autorizat de lege.
  7. Medicamente, aparatură medicală și materiale tehnico-sanitare neautorizate sau neavizate de Ministerul Sănătății.
  8. Înscrisuri, tipărituri și imprimări de orice fel, care nu sunt admise de lege.
  9. Alte produse care nu sunt admise prin reglementări legale în vigoare, neomologate sau în curs de omologare.

b) La export

  1. Arme, muniții, cu excepția celor autorizate de lege.
  2. [3] Echipamente, instalații componente și tehnologii, cape ar putea servi la producția de arme nucleare, chimice, biologice sau de rachete purtătoare aferente.
  3. [3] Materiale și produse radioactive, chimice și biologice, care ar putea servi la producția de arme nucleare, chimice sau biologice.
  4. Produse explozibile și toxice, cu excepția celor autorizate de lege.
  5. Substanțe stupefiante și psihotrope, cu excepția celor autorizate de lege.
  6. Echipament militar, cu excepția celui autorizat de lege.
  7. Medicamente, aparatură medicală și materiale tehnico-sanitare neautorizate sau neavizate de Ministerul Sănătății.
  8. Bunuri care fac parte din patrimoniul cultural-național, cu excepția celor care, potrivit legii, au primit autorizarea de a fi scoase din țară temporar.
  9. Metale prețioase, pietre prețioase și obiecte confecționate din acestea, cu excepția celor a căror scoatere din țară este permisă potrivit legii.


Hotărâre privind înființarea Universității „1 Decembrie” Alba Iulia

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează, începând cu anul universitar 1991/1992, Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia, județul Alba; în profilul și structura acesteia vor funcționa două specializări: istorie și teologie - asistență socială.

Art. 2. - Profilul și structura Universității „1 Decembrie” vor fi stabilite de Ministerul Învățământului și Științei, împreună cu factorii interesați.

Art. 3. - Ministerul Învățământului și Științei va acoperi din bugetul propriu aprobat pe anul 1991, cheltuielile privind înființarea și funcționarea universității în acest an.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 9 iulie 1991 | Nr. 474.


Hotărâre cu privire la plata salariilor unor specialiști care lucrează în cooperativele agricole

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Salariile specialiștilor agricoli - ingineri agronomi, horticoli, zootehniști, economiști -, care răspund de desfășurarea în bune condiții a activității de producție și economico-financiare a unor sectoare și ferme agricole din cadrul cooperativelor agricole de producție în curs de lichidare, vor fi suportate din cheltuielile de producție ale unităților respective.

Art. 2. - Salariile juriștilor care acordă asistență juridică cooperativelor agricole în curs de lichidare, stabiliți de direcțiile generale pentru agricultură și alimentație cu avizul prefecturilor, se vor plăti, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 1991, din încasările obținute ca urmare a lichidării patrimoniului cooperativelor agricole de producție.

Art. 3. - Plata salariilor, contribuției privind asigurările sociale, cotei de șomaj și compensațiilor bănești aferente personalului prevăzut la art. 1 și 2 se va face de către direcțiile generale județene pentru agricultură și alimentație, din sumele încasate în acest scop de la cooperativele agricole.

Salariile acestor specialiști se vor stabili în conformitate cu art. 33 din Hotărârea Guvernului nr. 307/1991 și vor fi plătite cu prioritate.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 iulie 1991 | Nr. 476.


Hotărâre privind normarea parcului auto și a consumului de carburant

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Normele de dotare cu autoturisme ale ministerelor, celorlalte organe centrale și locale ale administrației de stat și instituțiilor de stat sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Consumurile normate lunare de combustibil pentru autoturismele din dotarea unităților sus­menționate sunt cele prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 3. - În termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri, autoturismele aflate în dotarea instituțiilor respective, peste numărul maxim ce rezultă din aplicarea normelor din anexa nr. 1, vor fi puse la dispoziția Ministerului Industriei, care le va valorifica conform prevederilor legale.

Art. 4. - Orice dispoziție contrară prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 15 iulie 1991 | Nr. 487.


Anexa Nr. 1

Norme de dotare cu autoturisme de oraș și de teren, destinate transportului de persoane, ce pot fi folosite în instituțiile bugetare, ministere, celelalte organe centrale și locale ale administrației de stat, comisii naționale și asimilate acestora, unități bugetare exterioare ale ministerelor și celorlalte organe centrale
Nr. crt. Baza de calcul Normativ
A. Ministere, celelalte organe centrale, comisii și agenții naționale și asimilate acestora, unități bugetare exterioare ale acestora
1. Ministru 1 autoturism
2. Secretar de stat, subsecretar de stat și funcții asimilate - conducători de comisii și agenții naționale și asimilate acestora 1 autoturism
3. Secretari de stat, subsecretari de stat și funcții asimilate câte 1 autoturism la 2 persoane cu astfel de funcții, în parc comun
4. Se mai pot folosi, în parc comun, autoturisme de către ministere, alte organe centrale, comisii, agenții naționale și asimilate acestora, în funcție de numărul de personal, astfel:
- Personal aparat propriu sub 100 posturi 1 autoturism
- Personal aparat propriu 101-250 posturi 2 autoturisme
- Personal aparat propriu 251-400 posturi 3 autoturisme
- Personal aparat propriu 401-700 posturi 4 autoturisme
- Personal aparat propriu 701-1.000 posturi 6 autoturisme
- Personal aparat propriu peste 1.000 posturi 8 autoturisme
5. Pentru unitățile bugetare exterioare ale ministerelor și celorlalte organe centrale se va menține în dotare câte un autoturism de serviciu, în parc comun, în situația în care a fost aprobată o astfel de dotare prin hotărâri ale Guvernului, și câte un autoturism în parc comun pentru direcțiile județene pentru statistică și a municipiului București
6. Garda financiară (inclusiv unitățile teritoriale) 300 autoturisme
7. Direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București 41 autoturisme teren
B. Organele administrației de stat locale
1. La nivelul Primăriei capitalei 1 autoturism pentru primarul general al capitalei și 3 autoturisme în parc comun
2. La nivelul primăriilor sectoarelor capitalei câte un autoturism pentru fiecare primărie de sector, în parc comun
3. Pentru prefecturile Brașov, Prahova, Constanța, Cluj, Timiș, Dolj și Iași 1 autoturism pentru prefect și câte 3 autoturisme în parc comun pentru fiecare prefectură
4. Pentru celelalte prefecturi 1 autoturism pentru prefect și câte 2 autoturisme în parc comun pentru fiecare prefectură
Notă:

Activitățile specifice desfășurate de ministere, celelalte organe centrale și locale ale administrației de stat, comisii naționale și asimilate acestora, unitățile bugetare ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale nu constituie obiectul prezentei hotărâri a Guvernului.


Anexa Nr. 2

Consumuri normate lunar pentru autoturismele din parcul comun al administrației de stat centrale și locale și al unităților bugetare exterioare ale organelor centrale
litri/lună
- Ministere, alte organe centrale, comisii naționale, agenții naționale și asimilate acestora 230
- Primăria municipiului București 230
- Prefecturi și primăriile sectoarelor capitalei 200
- Unități bugetare exterioare ale ministerelor și celorlalte organe centrale 150
- Garda financiară 350
- Direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București - pentru autoturisme de teren 250
Notă:

Consumurile lunare de combustibil, la autoturismele de transport persoane, pot fi depășite cu compensarea în altă lună sau între autoturisme care au aceeași destinație.



Referințe

  1. Profit obținut în anul 1991 și destinat de agenții economici pentru acoperirea pierderilor, disponibilități la fondul de dezvoltare neangajate în investiții în anul 1891, disponibilități la fondurile fostelor centrale industriale blocate la desființarea acestora și fondul de rezervă constituit potrivit legii.
  2. Estimări.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Mărfuri supuse regimului de control al exporturilor și importurilor, pentru care ministerele competente se vor sesiza și consulta reciproc asupra cererilor de export și import de asemenea produse, care să asigure respectarea obligațiilor internaționale asumate de România în domeniul neproliferării armelor de distrugere în masă și al rachetelor purtătoare aferente.