Monitorul Oficial 164/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0164 - Partea I - Joi, 30 iunie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre pentru aprobarea Normelor privind reglementarea «nor probleme financiare în activitatea sportivă

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă, anexate.

Art. 2. - Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor norme vor fi efectuate în limita veniturilor proprii și a fondurilor aprobate prin bugetul de stat cu această destinație.

Art. 3. - Pentru perioada de la 1 ianuarie 1994 până la data intrării în vigoare a prezentelor norme se aplică Hotărârea Guvernului nr. 343/1993, cu indexările aprobate pentru perioada respectivă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 iunie 1994 | Nr. 280.

Contrasemnează:

p. Ministrul tineretului și sportului, Gheorghe Mărășescu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Ministerul tineretului și sportului

Norme privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă

Capitolul I

Cheltuielile ce pot fi efectuate pentru pregătirea și participarea la competiții sportive interne și internaționale

A. Acțiuni interne

Art. 1. - a) Cantonamentele, semicantonamentele și taberele de pregătire se aprobă de conducerea unităților care le inițiază și se organizează cu:

  • sportivi care participă la etapele de zonă și finale ale campionatelor naționale de seniori, tineret, juniori, copii, școlare și universitare, tabere de selecție și pregătire sportivă, centre naționale olimpice de pregătire a juniorilor;
  • sportivi care participă în superligă, diviziile A, B, diviziile școlare și de juniori (tineret).

b) în cantonamente, semicantonamente și tabere, în afară de sportivi și antrenori, pot participa, de la caz la caz, în funcție de specificul ramurii de sport și de numărul sportivilor, câte un conducător de lot. medic, asistent medical, masor, fizioterapist, cercetător, operator video, alți specialiști și tehnicieni; în cazul pregătirii sportive a copiilor și elevilor poate participa, pentru asigurarea pregătirii lor școlare, și câte un cadru didactic la peste 25 elevi.

c) Persoanele menționate la alineatul precedent beneficiază, pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor și taberelor, de aceleași drepturi ca și sportivii. Se exceptează cazurile în care acțiunile sunt organizate în localitățile de domiciliu al acestora, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei să nu locuiască cu sportivii cantonați, situație în care vor beneficia numai de masa de prânz.

d) Numărul participanților la cantonamente, semicantonamente și tabere se stabilește de către unitățile sportive organizatoare, în funcție de ramura de sport, scopul acțiunii și posibilitățile financiare.

e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor și taberelor de pregătire sportivă se pot efectua cheltuieli pentru activități culturale, presă, precum și cheltuieli de refacere după efort, recuperare și igienă personală, la tarifele legale practicate de unitățile prestatoare, în limita sumei de până la 1 100 lei de persoană pe zi.

f) Persoanele care controlează loturile de sportivi aflați într-una dintre formele de pregătire de mai sus, indiferent de funcția și natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocației acordate sportivilor sau tehnicienilor; ele beneficiază numai de diurna de deplasare stabilită potrivit normelor legale.

Art. 2. - Numărul maxim de sportivi care poate fi deplasat la competiții sportive interne, la care se adaugă 1-2 antrenori, un conducător și un cadru medical, după caz, este următorul:

a) Jocuri sportive:

Ramura de sport Meciuri bilaterale și triunghiulare Turnee cu participarea a minimum 4 echipe
baschet 12 12
baseball 18 22
handbal 12 16
hochei 22 22
hochei pe iarbă 20 20
oină 16 16
polo 15 15
popice 8 10
rugbi 21 26
volei 12 12

b) La celelalte ramuri de sport, numărul de sportivi care pot face deplasarea, titulari și rezerve, este cel prevăzut în regulamentul competiției respective, la care se adaugă antrenori sau profesori și, după caz, un conducător și un cadru medical, în funcție de numărul probelor și de numărul de sportivi pe probe.

c) La aeronautică, canotaj, călărie, ciclism, gimnastică, gimnastică ritmică, caiac-canoe, modelism, moto-ciclism, scrimă, radioamatorism, tir, yachting sau altele, după caz, se va putea cuprinde în delegație și un tehnician-mecanic, electrician, armurier, pianist, maestru de balet, marangoz, medic veterinar, îngrijitor de cai și alte funcții specifice ajutătoare.

Art. 3. - Cheltuielile de participare la toate competițiile interne sunt suportate de cluburi și asociații sportive, iar cele de organizare, de către organizatori, din bugetele proprii.

Art. 4. - Transportul sportivilor și însoțitorilor la acțiuni sportive, în limita numărului maxim stabilit, se poate face cu mijloacele de transport proprii ale unităților sportive sau cu cele în comun - autobuz, microbuz, tren, avion - , folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durată și cost. În cazul deplasării pe distanțe mai mari de 300 km, se va putea călători cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Călătoria cu vagon de dormit sau cu avion se poate face; de la caz la caz, cu aprobarea conducătorului unității respective și numai în situațiile de strictă necesitate.

Pentru participarea la competiții sau antrenamente; sportivii și însoțitorii acestora se pot deplasa de la hotel sau restaurant la bazele sportive cu mijloace de transport în comun, cheltuielile urmând a fi decontate în cadrul acțiunilor respective.

Art. 5. - Cazarea participanților la acțiunile sportive se va face, cu prioritate. în unități de cazare pentru sportivi, în cămine, internate școlare sau studențești,1 moteluri, campinguri sau în hoteluri până la categoria 2 stele inclusiv, conform tarifelor stabilite în condițiile legii. Spațiile din unitățile de cazare pentru sportivi se vor folosi, în primul rând, pentru acțiunile sportive și, în limita locurilor disponibile, pentru acțiuni cu alt caracter.

Deținătorii de unități de cazare din rețeaua Ministerului Tineretului și Sportului și a Comitetului Olimpic Român vor practica tarife diferențiate în funcție de confort. Pentru stabilirea acestora se vor lua în calcul cheltuielile funcționale, precum și salariile și celelalte drepturi de personal ale salariaților care deservesc spațiile respective.

În cazul folosirii spațiilor de cazare pentru alte activități decât cele sportive, se vor percepe tarife stabilite potrivit legii.

Pentru delegațiile sportive străine invitate de Ministerul Tineretului și Sportului și Comitetul Olimpic Român pe bază de reciprocitate, tariful de cazare va fi același cu cel perceput pentru sportivii români.

Art. 6. - Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor necesare pentru antrenamente și competiții se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontându-se cheltuielile efective.

Art. 7. - Pentru organizarea de consfătuiri, analize anuale, întruniri cu caracter metodic, schimburi de experiență, cursuri de perfecționare, conferințe de presă și alte acțiuni similare, Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului -, Comitetul Olimpic Român, federațiile sau unitățile sportive, pre-! cum și oficiile județene pentru tineret și sport pot suporta cheltuieli de participare ale invitaților (transport, cazare și scoateri din producție, după caz), și cheltuieli de întreținere la nivelul diurnei legal stabilite, în funcție de condițiile în care se organizează activitatea respectivă, precum și cheltuieli de organizare (chirie sală, amplificare, rechizite, aparatură video, casete video, transport materiale).

B. Acțiuni internaționale

Art. 8. - Numărul participanților care compun delegațiile sportive străine la acțiuni internaționale organizate în țară, al delegațiilor sportive române care se deplasează la competiții în străinătate, numărul de zile, precum și condițiile de participare sunt cele stabilite prin convenții și protocoale încheiate cu federațiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor internaționale.

Art. 9. - Transportul intern al delegațiilor sportive străine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau închiriate, tren clasa I, indiferent de distanță, sau cu vagon de dormit, urmărindu-se realizarea lui în condiții cât mai apropiate de cele oferite prin reciprocitate de parteneri.

Art. 10. - Cazarea delegațiilor sportive străine se suportă, după caz, de unitățile organizatoare: Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului - , Comitetul Olimpic Român, federații, cluburi și asociații sportive, oficii județene pentru tineret și sport, în limita tarifelor legale. În mod cu totul excepțional, se pot folosi hoteluri categoria 3 stele inclusiv, pe bază de convenții sau protocoale, numai în cazul acțiunilor și competițiilor internaționale oficiale, stabilite prin regulamente internaționale, sau pentru acțiunile care se realizează prin reciprocitate între parteneri.

În cazul folosirii hotelurilor aparținând societăților comerciale de turism cu capital exclusiv sau majoritar de stat, în situații bine justificate, la propunerea Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Turismului, pentru delegațiile sportive din străinătate se vor practica tarife similare celor pentru sportivii români.

Art. 11. - Delegațiilor sportive străine li se pot asigura cheltuieli pentru activități culturale, refacere după efort, igienă personală, transport local, flori, potrivit tarifelor legale, în limita sumei de 1.700 lei de persoană pe zi.

Art. 12. - Sumele în lei care se acordă drept bani de buzunar delegațiilor sportive străine pe perioada-șederii în România sunt cele stabilite pe bază de protocoale sau convenții încheiate de Ministerul Tineretului și Sportului, pe bază de reciprocitate, cu organismele similare din țările respective.

Art. 13. - La întâlnirile și acțiunile sportive internaționale organizate în țară, federațiile și unitățile sportive pot efectua cheltuieli pentru fiecare ședință tehnică, în limita sumei de 1.700 lei de persoană.

Art. 14. - Cu ocazia competițiilor și acțiunilor internaționale, delegațiilor sportive străine li se pot oferi atenții simbolice (cadouri) după cum urmează:

a) La competițiile și acțiunile internaționale organizate în țară:

  • sportivilor - până la 5.300 lei/persoană
  • conducătorilor adjuncți, antrenorilor, arbitrilor care fac parte din delegație - până la 6.000 lei/persoană
  • conducătorului delegației, arbitrilor internaționali și observatorilor delegați de forurile internaționale - până la 9.800 lei/persoană

b) La competițiile și acțiunile internaționale organizate în străinătate:

  • întâlniri bilaterale - până la 65.000 lei/acțiune
  • concursuri, turnee internaționale, congrese, consfătuiri, cantonamente și tabere internaționale - până la 130.000 lei/acțiune
  • campionate europene, mondiale și competiții asimilate - până la 328.000 acestora lei/acțiune
  • Jocurile Olimpice, Universiade - până la 328.000 lei pentru fiecare ramură de sport.

Costul materialelor de propagandă sportivă (cupe, tricouri, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori) nu se include în valoarea cadourilor.

Art. 15. - Arbitrii și observatorii străini delegați la competiții internaționale organizate în țară beneficiază de aceleași drepturi ca și participanții la competiții.

Indemnizația de arbitraj se plătește în lei sau valută, după caz, corespunzător prevederilor regulamentelor și în cuantumul stabilit de organismele sportive internaționale.

Art. 16. - Reprezentantul unității sportive organizatoare care însoțește delegațiile străine participante la acțiuni internaționale desfășurate în țară, precum și translatorii vor beneficia de aceleași drepturi privind transportul, cazarea și hrana ca și delegațiile străine.

șoferii care se deplasează cu delegații sau invitații străini în altă localitate beneficiază, în perioada respectivă, de cheltuieli de cazare, precum și de cheltuieli pentru masă, în condițiile legii.

Art. 17. - Pentru delegațiile sportive care se deplasează în străinătate, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic Român, Ministerul învățământului, alte ministere și instituții centrale, federațiile și unitățile sportive, precum și oficiile județene pentru tineret și sport pot efectua cheltuieli în valută (diurnă, cazare, transport), în condițiile legii. Cuantumul cheltuielilor ce se pot aproba pentru deplasările în străinătate este cel prevăzut în actele normative în vigoare.

Nivelul diurnei în condițiile menționate mai sus se aplică numai în cazul participării la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Universiade și campionate mondiale universitare, cupe mondiale și europene, congrese, consfătuiri, schimburi de experiență, ședințe de lucru și alte acțiuni asemănătoare cu caracter internațional.

În cazul competițiilor amicale și de verificare, federațiile sportive sunt obligate să facă, din timp, demersuri la organizatorii-acțiunilor ce se derulează în, străinătate, în vederea determinării acestora de a suporta, pe cât este posibil, pe lângă cheltuieli de cazare și hrană, și banii de buzunar.

În situațiile când organizatorii străini stabilesc, pentru hotel sau hotel plus pensiune, tarife superioare celor cuprinse în normele legale din țara noastră, Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului - și conducerile unităților sportive care au cont valutar pot aproba efectuarea de.cheltuieli în valută la nivelul acestor tarife, pe baza comunicării scrise transmise în prealabil de organizatori. În cazul realizării acțiunilor prin sistemul de pensiune, delegații vor primi și diurna redusă, respectiv 30% drept bani de buzunar, dat numai în situația în care, poli ivit alineatului precedent, banii de buzunar nu se acordă de către organizatori.

Art. 13. - Pentru sportivii și oficialii români cuprinși în delegațiile participante la competițiile oficiale internaționale: Jocuri Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Universiade și campionate mondiale universitare, se pot confecționa, în limita fondurilor aprobate unităților respective, costume de prezentare, care se acordă gratuit membrilor delegațiilor.

C. Alocații de hrană

Art. 19. - Alocațiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanță internă și internațională, potrivit normelor legale în vigoare, se diferențiază pe categorii de acțiuni, după curo urmează:

Activitatea sportivă de performanță

Acțiunea La cantine (exclusiv regia) La restaurante (inclusiv regia)
a) Competiții interne; acțiuni de selecție:
- etapa pe localitate până la 5.280 lei -
- etapa județeană până la 7.230 lei până la 12.150 lei
- etapă de zonă (interjudețeană) și divizia B până la 8.325 lei până la 14.000 lei
- etapa finală, cupe, competiții cu etape direct finale, divizia A, superliga până la 9.360 lei până la 36.425 lei
Cantonamente, semicantonamente, tabere:
- organizate de oficiile județene pentru tineret și sporț, de cluburi și asociații sportive cu sportivii din secțiile acestora pană la 9.435 lei până la 17.040 lei
- organizate de Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Român, federații, Ministerul învățământului, alte instituții centrale, de oficiile județene pentru tineret și sport, de cluburi și asociații sportive cu sportivii din loturile olimpice și naționale până la 10.395 lei până la 18.345 lei
c) Competiții și acțiuni sportive internaționale:
- organizate de cluburi și asociații sportive până la 11.355 lei până la 20.820 lei
- organizate de Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Român, federații, Ministerul învățământului, alte instituții centrale, oficii județene pentru tineret și sport pană la 12.390 lei până la 22.050 lei

[1]

Pentru celelalte acțiuni sportive, altele decât cele de performanță, alocațiile de hrană zilnice sunt următoarele:

  • competiții sportive interne 2.270 lei
  • cantonamente, semicantonamente, tabere 2.400 lei
  • competiții sportive internaționale 2.970 lei.

d) Oficiile județene pentru tineret și sport, cluburile, complexele sportive naționale din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, care dețin unități de alimentație pentru sportivi, Vor percepe cheltuieli de regie de maximum 35% din valoarea alocației în cazul servirii mesei sportivilor din loturile naționale, din cluburi și asociații, precum și pentru alte acțiuni cu caracter sportiv.

e) Preturile percepute pentru servirea mesei în cazul altor acțiuni decât cele sportive vor fi stabilite în condițiile legii.

f) Alocațiile de hrană, stabilite la art. 19 reprezintă plafoane maxime. Cuantumul concret al alocației de hrană se stabilește de conducerea federațiilor sau a unităților sportive respective, în funcție de specificul ramurii de sport, dé valoarea sportivilor, de unitatea unde li se asigură hrana, în limita fondurilor bugetare aprobate.

Alocația de hrană se repartizează, în principiu, pe durata unei zile astfel:

  • masa de dimineață 20%
  • masa de prânz 40%
  • masa de seară 40%.

Alocația de hrană astfel stabilită se acordă din momentul plecării din localitatea de reședință la acțiunea respectivă și până în momentul întoarcerii în localitate.

g) La acțiunile interne sunt interzise includerea și decontarea în cadrul alocației, de hrană a băuturilor alcoolice.

h) Delegațiilor sportive străine li se va putea acorda, la plecare, pe bază de reciprocitate, hrana rece pe durata călătoriei până la destinație, în limita alocației de care au beneficiat în țară și în condițiile prevăzute la art. 19 lit. f), dacă transportul se efectuează cu trenul, autobuzul sau autoturismul.

i) La terminarea acțiunilor sportive internaționale se va putea organiza o masă oficială cu sportivii și antrenorii participanți, un număr limitat de arbitri și alte persoane care au contribuit la organizarea acțiunii, în limita alocațiilor de 12.390 lei la cantină sau 22.050 lei la restaurant. în cazul delegațiilor sportive, alocația de hrană pentru seară nu se mai folosește.

j) Pe timpul transportului în străinătate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegațiile sportive române beneficiază de hrană rece la nivelul alocației de cantonament, care se calculează de la data și ora plecării până la data și ora sosirii la destinație. în cazul în care întreținerea s-a acordat în valută, hrana rece se alocă numai pe durata călătoriei pe teritoriul țării noastre.

k) Pe timpul participării peste hotare la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Universiade și campionate mondiale universitare, se vor putea acorda sportivilor, suplimentar față de drepturile de hrană în valută, alimente și alte produse, în limita a 2.900 lei de persoană pe zi.

l) La jocurile din cadrul superligii, diviziilor A și B, la finalele campionatelor naționale și competițiilor internaționale, organizatorii pot asigura sportivilor răcoritoare în sumă de până la 1.270 lei de persoană de joc sau reuniune

m) La probele de fond și mare fond din cadrul competițiilor interne și internaționale, precum și în cantonamente, în zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentație de traseu de până Ia 2.540 lei-de sportiv. De aceeași prevedere pot beneficia și alți sportivi la probe specifice cu efort fizic susținut, ce vor fi stabilite de conducerea federațiilor sau a unităților sportive.

n) Nivelul alocațiilor de hrană prevăzut la art. 19 poate fi majorat dacă suportarea diferenței se realizează de către sponsori.

o) Alte cheltuieli.

Art. 20. - La competițiile interne și internaționale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicări, flori, pavoazare, panouri), conform prețurilor pieței la data desfășurării acțiunii și strictului necesar pentru desfășurarea acestora.

Art. 21. - Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive, unitățile sportive plătesc chirie. Deținătorii bazelor din rețeaua Ministerului Tineretului și Sportului vor lua în calculul chiriei cheltuielile de funcționare și întreținere a bazelor, precum și salariile și drepturile salariaților implicați direct în întreținerea, bazelor respective. Toate aceste cheltuieli vor fi împărțite 1a numărul lunar de ore de folosire a bazei de către secțiile sportive, rezultând chiria pe oră.

În cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare de înot, pistă de atletism, sală de jocuri sportive) de către mai multe secții sportive, chiria se va împărți proporțional cu gradul de folosire.

Cluburile școlare și universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de până la 50% față de cuantumul pe oră stabilit pentru celelalte unități sportive.

Decontarea cheltuielilor pentru folosirea bazelor sportive se va efectua bilunar, pe baza pontajului orelor efectiv utilizate.

În folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile olimpice și naționale, maeștrii emeriți și maeștrii ai sportului, sportivii care dețin clasificări sportive, secțiile de performanță care activează în superligă, diviziile A și B, școlare și de juniori, universitare.

Pentru alte activități în afara celor menționate mai sus (spectacole, concerte, adunări, întreceri sportive amicale), deținătorii de baze sportive vor percepe tarife stabilite potrivit legii.

Prin excepție de la prevederile acestui capitol, în funcție de importanța acțiunii sportive sau de valoarea secțiilor sau unităților sportive, ministrul tineretului și sportului sau șeful Departamentului sportului poate aproba punerea la dispoziție gratuită a bazelor din rețeaua Ministerului Tineretului și Sportului.

Art. 22. - Persoanele care participă la acțiuni sportive pot fi scoase de la locul de muncă, prin negociere între federații, cluburi sau asociații sportive și unitățile în care își desfășoară activitatea persoanele respective.

Capitolul II

Alimentația de efort

Art. 23. - Pentru asigurarea unei alimentații corespunzătoare efortului depus în pregătire, sportivii pot beneficia de alimentație de efort în hrană, alimente sau numerar, acordată după cum urmează:

a) de către federații, cluburi sau asociații sportive, pentru sportivii din loturile olimpice și naționale, la toate categoriile de vârstă - până la 116.000 lei lunar;

b) de către oficii județene pentru tineret și sport, cluburi și asociații sportive, pentru sportivii de performanță din secțiile cluburilor și asociațiilor sportive, la toate categoriile de vârstă - până la 58.000 lei lunar.

Criteriile de acordare vor fi stabilite de federații și, respectiv, de oficiile județene pentru tineret și sport, cluburi și asociații sportive, în raport cu valoarea sportivului, efortul depus și rezultatele obținute.

Art. 24. - Alimentația de efort se acordă, pentru aceeași perioadă, de către o singură unitate sportivă sau de oficiile județene pentru tineret și sport.

Art. 25. - Pe perioadele de cantonament, semicantonament - în cazul în care s-a asigurat hrana - și tabere, federațiile și unitățile sportive nu pot acorda alimentație de efort.

Art. 26. - Cluburile și asociațiile sportive care au echipe sau grupe de copii și juniori care se pregătesc conform normelor stabilite de federații vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus; alimente constând în produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de până la 1.800 lei de sportiv în ziua antrenamentului.

Art. 27. - Comitetul Olimpic Român, federațiile și unitățile sportive au dreptul să procure. În cadrul bugetului propriu, medicamente, vitamine și susținătoare de efort, în limita a 5.800 lei pe zi de sportiv pentru acțiunile de pregătire organizate de Comitetul Olimpic Român și federații și până la 3.600 lei pe zi de sportiv pentru cele organizate de celelalte unități sportive, pe baza referatului de necesitate prezentat de medic.

Capitolul III

Premii, prime și alte drepturi

A. Premii pentru sportivi

Art. 28. - Pentru performanțele deosebite obținute în competiții sportive, Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului - , Comitetul Olimpic Român, federațiile, Ministerul învățământului și alte instituții centrale care au în subordine unități sportive, cluburile și asociațiile sportive, după caz, pot acorda sportivilor, în funcție de valoarea performanței; de importanța competiției, de aportul personal și în limita bugetului aprobat, premii în lei sau în obiecte; până la valoarea brută a sumelor prevăzute mai jos:


Competiția Locul I Locul II Locul III Locul IV Locul V Locul VI Cine acordă premiile
0 l 2 3 4 5 6 7
a) Jocurile Olimpice 17.000.000 12.700.000 8.300.000 5.700.000 4.000.000 2.200.000 Comitetul Olimpic Român
b) Campionate mondiale:
- seniori 12.000.000 9.000.000 5.800.000 3.300.000 2.100.000 825.000 Departamentul sportului
- tineret, juniori I 3.300.000 2.400.000 1.450.000 700.000 425.000 200.000
- juniori II (cadeți) 2.100.000 1.450.000 825.000 425.000 275.000 125.000
c) Campionate europene:
- seniori 5.800.000 4.250.000 2.700.000 1.450.000 825.000 350.000
- tineret, juniori I 1.450.000 1.000.000 550.000 300.000 200.000 100.000
- juniori II (cădeți) 825.000 550.000 350.000 200.000 125.000 61.000
d) Universiade, campionate mondiale universitare 2.100.000 1.450.000 825.000 - - - Ministerul învățământului
e) Cupe mondiale:
- reprezentative naționale 2.100.000 1.450.000 825.000 - - - Federațiile
- intercluburi 1.450.000 1.000.000 550.000 - - - Cluburile și asociațiile sportive
f) Cupe europene:
- reprezentative naționale 825.000 550.000 350.000 - - - Federațiile
- intercluburi 550.000 390.000 240.000 - - - Cluburile și asociațiile sportive
g) Competiții internaționale:
- interțări:
- seniori 160.000 - - - - - Federațiile
- juniori 46.000 - - - - - Federațiile
- intercluburi 61.000 - - - - - Cluburile și asociațiile sportive
h) Competiții internaționale (turnee) cu participarea sportivilor (echipelor) din mai multe țări, inclusiv competiții cu participarea mai multor ramuri de sport:
- federații 160.000 120.000 77.000 - - - Federațiile
- intereluburi 61.000 46.000 29.000 - - - Cluburile și asociațiile sportive
i) Campionate naționale:
- seniori 160.000 120.000 77.000 - - - Cluburile și asociațiile sportive
- tineret și juniori I 61.000 46.000 29.000 - - -
- juniori II (cădeți) 46.000 33.000 22.000 - - -
j) „Cupa României” 48.000 36.000 23.000 - - -

Ministrul tineretului și sportului, șeful Departamentului sportului, respectiv președintele Comitetului Olimpic Român, pot aproba, pentru câștigarea titlului mondial și european, respectiv a titlului olimpic, suplimentarea cu până la 50% a premiului prevăzut în prezentele norme.

Art. 29. - Sportivii premiați de Departamentul sportului și Comitetul Olimpic Român conform prevederilor de mai sus, clasați pe primele trei locuri la campionatele mondiale și europene, respectiv la Jocurile Olimpice, pot primi premii și din partea cluburilor sau asociațiilor sportive de care aparțin sau a instituțiilor centrale cărora le sunt subordonate aceste unități, din veniturile proprii ale acestora, de până la 50% din valoarea premiului acordat de forul sportiv menționat.

Art. 30. - La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obținute de sportivi la probele individuale, se întocmesc, potrivit regulamentului de concurs, și clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singură dată pentru performanța cea mai valoroasă.

Art. 31. - La ramurile de sport la care, în conformitate cu regulamentele oficiale, se organizează întâlniri internaționale pe echipe separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atât pentru rezultatele obținute în probele individuale, cât și pentru cele obținute în cadrul concursului pe echipe.

Art. 32. - Sportivii care, prin performanța realizată în cadrul unei singure probe de concurs, obțin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.

Art. 33. - La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naționale superligă, divizionare A și B, unitățile sportive pot acorda un premiu de până la 100.000 lei de sportiv pentru meciurile câștigate în superligă, 75.000 lei pentru meciurile câștigate în divizia A și 50.000 lei pentru meciurile câștigate în divizia B, diferențiat în funcție de valoarea jocurilor și de aportul fiecărui sportiv. Aceeași prevedere se aplică și sporturilor individuale care au organizate și campionate naționale sub formă de divizie.

Art. 34. - Sportivilor români și străini clasați, pe locurile I-II-III la campionatele sau turneele internaționale ale României li se vor putea acordă, din bugetul federațiilor, premii individuale în obiecte, în valoare, de până la 200.000 lei de persoană, diferențiate în funcție de locul ocupat în clasament și de valoarea performanței pe plan internațional.

Art. 35. - Sportivii clasați pe locurile I, II și 111 în competițiile interne neprevăzute la art. 28 vor putea primi, din partea organizatorilor, un premiu în bani sau în obiecte în valoare de până la 20.000 lei, 15.000 lei, respectiv 10.000 lei.

Art. 36. - Premiile sau alte drepturi materiale acordate de unele federații cu activitate specifică la competiții interne și internaționale sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 și vor fi suportate din bugetul organizatorilor.

Art. 37. - Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului și sportului, sunt distinși cu titlul de „Maestru emerit al sportului” vor putea primi un premiu în valoare de până la 500.000 lei, iar cei care sunt distinși cu titlul de „Maestru al sportului” un premiu în valoare de până la 200.000 lei. Premiile se acordă de federații din bugetul propriu.

Art. 38. - La ramurile de sport ia care se organizează competiții internaționale după sistemul „Marele premiu”, „Cupa mondială” sau „Cupa Europei” se vor putea acorda, din fondurile ce se vor realiza cu prilejul acțiunii respective, premii în funcție de cuantumul stabilit prin reglementările forurilor sportive internaționale.

Art. 39. - Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

a) olimpic 12.000.000 lei

b) mondial:

  • seniori - probe olimpice 12.000.000 lei
  • probe neolimpice 2.700.000 lei
  • juniori - probe olimpice 3.300.000 lei
  • probe neolimpice 550.000 lei

c) european:

  • seniori
probe olimpice 5.800.000 lei
probe neolimpice 1.150.000 lei
  • juniori
probe, olimpice 1.450.000 lei
probe neolimpice 250.000 lei

d) național:

  • seniori
probe olimpice 160.060 lei
probe neolimpice 37.000 lei
  • juniorii
probe olimpice 61.000 lei
probe neolimpice 15.000 lei
  • juniori II
probe olimpice 46.000 lei
probe neolimpice 11 000 lei.

Premiile pentru recordurile olimpice se suportă din bugetul Comitetului Olimpic Român, cele pentru recordurile mondiale și europene, din bugetul Departamentului sportului, iar cele pentru recordurile naționale, din bugetul federațiilor respective.

B. Premii pentru antrenori și alți tehnicieni

Art. 40. - Antrenorii sau profesorii care au contribuit la realizarea performanțelor de către sportivi în cadrul campionatelor mondiale, europene și al altor competiții prevăzute Ia cap. III vor putea fi premiați în raport cu: numărul sportivilor promovați la loturile olimpice și naționale, frecvența selecționării lor în aceste loturi și valoarea performanțelor obținute în competiții; responsabilitatea avută în pregătirea sportivilor; durata participării acestora la pregătirea sportivilor, calitatea muncii depuse; aportul personal la obținerea performanțelor.

a) La sporturile individuale:

  • dacă a pregătit un singur sportiv premiat - un premiu până la valoarea celui acordat sportivului premiat;
  • dacă a pregătit mai mulți sportivi premiați - un premiu până la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu până la 50% din valoarea fiecărui premiu acordat celorlalți sportivi premiați.

La ramurile de sport individuale la care pregătirea este asigurată de mai mulți antrenori sau profesori, iar competiția se desfășoară separat pe mai multe probe la care se acordă titluri și medalii, premierea persoanelor - respective se va face în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecărui antrenor sau profesor se stabilește în funcție de aportul acestora la obținerea rezultatelor.

b) La probele pe echipe sau pe echipaje din cadrul sporturilor individuale, antrenorul ori profesorul poate primi, pentru fiecare probă pe echipe sau pe echipaje, un premiu al cărui cuantum nu va depăși cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi.

c) La jocurile sportive: antrenorul sau profesorul principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu până la 50%; antrenorul sau profesorul secund poate beneficia de un premiu de până la 75% din premiu] acordat antrenorului principal.

Art. 41. Dacă la realizarea performanței au contribuit mai mulți antrenori sau profesori (la probele individuale, probe pe echipe sau pe echipaje, la jocurile sportive), premierea cuvenită conform prevederilor de mai sus se împarte între aceștia, în raport cu contribuția fiecăruia.

Art. 42. - Medicii vor putea fi premiați cu un premiu de până la 50% din premiul acordat antrenorului sau profesorului cel mai bine premiat.

Art. 43. - Ceilalți specialiști și tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodiști, cercetători, specialiști pentru pregătirea fizică, operatori video, corepetitori, pianiști, maeștri de balet, marangozi, armurieri și alt personal de specialitate din această categorie): un premiu individual până la 25% din valoarea premiului antrenorului cu premiul cel mai mare. Valoarea globală a premiilor acordate acestor specialiști nu va putea depăși 50% din premiul cuvenit antrenorului cu premiul cel mai mare. Președinții salarizați de federații, precum și secretarii federațiilor și antrenorii federali, care au contribuit la realizarea performanțelor sportive premiate pentru campionatele mondiale și europene, vor putea primi un premiu global de până la 50% din valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare.

Art. 44. - Antrenorii sau profesorii care au depistat și au inițiat sportivi care ulterior, sub îndrumarea altor specialiști, s-au clasat pe locurile I, II sau III la campionate mondiale și europene sau au realizat recorduri mondiale ori europene, vor putea fi recompensați, o singură dată pentru același sportiv, cu un premiu al cărui cuantum nu va depăși 50% din premiul acordat antrenorului sau profesorului respectiv. Aceste premii se suportă din bugetul federațiilor.

Art. 45. - Antrenorii sau profesorii care promovează sistematic sportivi în loturile naționale vor putea fi premiați de către federații, o singură dată pentru același sportiv, cu un premiu de până la 100.000 lei.

Art. 46. - Titlul de „Antrenor emerit” se poate acorda de către federațiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului și sportului. Cuantumul acordat pentru acest titlu este de până la 500.000 lei și se suportă din bugetul federațiilor respective.

Art. 47. - În afara premiilor în numerar prevăzute în aceste norme la competițiile interne, începând ca etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, după caz, din bugetul propriu aprobat, premii sub formă de medalii, tricouri, diplome, cupe, conform regulamentelor competițiilor respective.

C. Indemnizații

Art. 48. - Sportivii medaliați la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale și la campionatele, europene, precum și antrenorii și profesorii acestora, pe timpul pregătirii în mod centralizat, vor putea primi o indemnizație de lot de până la 500.000 lei lunar, care se acordă din bugetul federațiilor respective. Ceilalți sportivi și antrenori sau profesori din loturile naționale, aflați în pregătire centralizată, vor putea primi o indemnizație de lot în suma de până la nivelul unui salariu minim brut pe economie, care se acordă din bugetul federațiilor.

Criteriile de acordare vor fi stabilite de Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului - la propunerea federațiilor.

Pentru aceeași perioadă, sportivii și antrenorii sau profesorii vor beneficia de o singură indemnizație.

D. Premii pentru alte activități

Art. 49. - La sfârșitul fiecărui an, Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului - împreună cu Comitetul Olimpic Român vor putea acorda celui mai bun sportiv, la masculin și feminin, care a realizat performanțe excepționale, „Premiul național pentru sport”, constând într-un trofeu și un premiu în obiecte sau în numerar până la valoarea sumei de 1.500.000 lei.

Anual, aceleași foruri vor stabili primii 10 sportivi și primii 10 antrenori care au obținut rezultate deosebite pe plan internațional, cărora le vor putea acorda trofee, precum și premii în obiecte sau în numerar până la valoarea individuală de 1.000.000 lei. Diferențierea va fi stabilită de ministrul tineretului și sportului, în raport cu loc ocupat în clasament.

În funcție de valoarea performanțelor realizate anual pe plan mondial, național și a altor merite în activitatea sportivă federațiile pot stabili cei mai buni 10 sportivi ai anului cărora li se vor putea acorda premii diferențiate, în obiecte sau în numerar, până la valoarea globală maximă de 3.000.000 lei, în limita bugetului aprobat.

La nivelul județelor și al unităților sportive, valoarea globală a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, stabiliți după criteriile menționate mai sus, va fi de până la 1.000.000 lei.

Art. 50. - Departamentul sportului și Comitetul Olimpic Român pot acorda anual unui număr de până la 40 sportivi și antrenori „premii speciale” pentru activitate deosebită, în valoare de maximum 250.000 lei de persoană pe an.

Art. 51. - Cu prilejul unor aniversări jubiliare ale federațiilor, cluburilor, personalităților sportive, al retragerii unor sportivi de valoare sau cadre tehnice după o îndelungată activitate sportivă, se pot acorda trofee sportive și premii, în obiecte .sau în numerar, în limita sumei de 500.000 lei de persoană.

Art. 52. - Ministerul Tineretului și Sportului - Departamentul sportului - și Comitetul Olimpic Român pot acorda materiale de popularizare și propagandă sportivă unor personalități din țară și din străinătate care sprijină în mod deosebit dezvoltarea activității sportive: trofee, plachete, cupe, albume, insigne, brelocuri, alte obiecte simbolice. Sumele respective vor fi revăzute în bugetul Departamentului sportului, respectiv al Comitetului Olimpic Român, și vor fi acordate numai de ministrul tineretului și sportului, de șeful Departamentului sportului sau de președintele Comitetului Olimpic Român.

Art. 53. - În conformitate cu prevederile legale, sponsorii federațiilor, cluburilor sau asociațiilor sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar față de premiile prevăzute la cap. III, premii în valută, în lei sau în obiecte pentru rezultatele obținute atât în competițiile internaționale, cât și în competițiile naționale. Valoarea acestor premii individuale se stabilește de către sponsor.

Pentru organizarea campionatelor județene și locale, sumele ce se vor stabili de către oficiile județene pentru tineret și sport vor fi la niveluri minimale, ținându-se seama de posibilitățile financiare ale unităților sportive din fiecare județ.

Art. 55. - Numărul arbitrilor la competițiile interne și internaționale se stabilește da fiecare federație prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federațiilor internaționale.

Comisiile județene pe ramură de sport vor respecta regulile stabilite în acest domeniu și le vor adapta specificului activității lor.

Federațiile și unitățile sportive pot asigura, pentru arbitri și oficialii delegați la competiții interne și internaționale desfășurate în țară, cheltuieli de transport, cazare, hrană ^i scoateri de la locul de muncă în aceleași condiții ca și pentru sportivii români, conform normativelor și tarifelor legale în vigoare, precum și indemnizația de arbitraj prevăzută în anexa nr. 2.

Indemnizațiile de arbitraj prevăzute la pct. II din anexa nr. 2 constituie limite maxime și pot fi reduse de organizatori cu până la 25% în funcție de valoarea competiției, de numărul reuniunilor, de numărul arbitrilor și de prevederile bugetare.

Art. 56. - Pentru organizarea competițiilor interne și internaționale, pregătirea loturilor naționale și a altor acțiuni sportive, se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine, muncitori și alt personal similar), care va fi plătit conform prevederilor legale, în funcție de numărul de ore efectiv lucrate.

La unele competiții sportive interne și internaționale de interes major pentru publicul spectator, care obligă organizatorii la măsuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unităților organizatoare poate aproba majorarea sumelor cuvenite potrivit alineatului precedent cu până la 50%,

Capitolul IV

Reglementări comune

Art. 54. - Cuantumul cotizațiilor percepute pentru organizarea și desfășurarea activității competiționale interne se stabilește pe ramuri de sport, de către federațiile de specialitate, conform prevederilor statutelor și regulamentelor proprii, cu avizul Ministerului Tineretului și Sportului - Departamentul sportului.

Capitolul V

Dispoziții finale

Art. 57. - Modul de organizare și conducerea contabilității federațiilor, cluburilor, asociațiilor sportive, complexelor sportive naționale, oficiilor județene pentru tineret și sport se vor face potrivit prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991 și Hotărârii Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobata unor măsuri de executare a Legii contabilității nr. 82/1991.

Art. 58. - Premiile, primele și orice alte drepturi prevăzute în prezentele norme sunt supuse impozitării conform Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicată.

Art. 59. - Cheltuielile reglementate prin prezentele norme se vor efectua cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.

Decontarea acestora se va face numai pe bază de acte justificative, legal întocmite și cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin Decretul nr. 209/ 1976 pentru aprobarea Regulamentului operațiunilor de casă.

Art. 60. - Pentru sporturile individuale și campionatele pe echipe sau divizii la jocurile sportive se pot încheia contracte civile între cluburi sau asociații sportive și sportivi sau contracte comerciale între sponsori și sportivi, care să asigure protecția socială a sportivilor participanți la campionatele naționale în fazele lor superioare și, respectiv, la superligă și divizia A, precum și a juniorilor în primul an de seniorat.

Art. 61. - Toate drepturile prevăzute în prezentele norme se vor indexa potrivit actelor normative prin care se indexează salariile și alocațiile de hrană. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului și Sportului unităților sportive.

Art. 62. - Unele probleme financiare în domeniul activității sportive, care nu sunt cuprinse în prezentele norme, vizând situații specifice,1 se vor stabili prin ordin al ministrului tineretului și sportului, cu avizul Ministerului Finanțelor.

Asimilarea unor competiții sportive, pe baza prezentelor norme, se face prin ordin al ministrului tineretului și sportului.

Art. 63. - Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federația Română de Fotbal.


Anexa nr. 1

Premii și alte drepturi care se acordă de către unele federații sau unități sportive Ia competiții interne și internaționale

Box

În cadrul galelor amicale sportivii pot primi:

1. Prime

a) de participare la gală 50.000 lei

b) pentru sparing partener în gale de verificare a sportivilor din loturile olimpice și naționale (acordate de federație) 150.000 lei de meci

2. Premii

a) pentru meci câștigat 150.000 lei

b) pentru meci pierdut 75.000 lei.

Antrenorii sau profesorii pot fi premiați cu până la 50% din sumele prevăzute la pct. 1 b) și 2 a).

Primele și premiile se acordă din încasări la gale și din bugetul propriu.

Canotaj

Antrenorii sau profesorii care au depistat și au inițiat sportivi care ulterior sunt selecționați și pregătiți centralizat la loturile olimpice și naționale de tineret și juniori pot fi stimulați cu o indemnizație lunară, în limita următoarelor sume:

25.000 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaționale ale federației, pentru o lună completă;

20.000 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaționale ale federației, pentru o lună completă;

15.000 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau centrul olimpic aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaționale ale federației, pentru o lună completă.

În situația neparticiparii la pregătirea centralizată un număr de zile, indemnizația se scade proporțional cu numărul de zile absentate.

Călărie

La campionatele și concursurile internaționale ale României, precum și la concursurile internaționale din cadrul „Cupei mondiale” organizat în țara noastră, Federația Română de Călărie poate acorda premii în numerar sportivilor români și străini clasați pe primele 8 locuri, în limita următoarelor sume:

Locul Concursuri categoria mijlocie Concursuri categoria semigrea Concursuri categoria grea
I 150.000 250.000 300.000
II 125.000 200.000 250.000
III 100.000 150.000 200.000
IV 85.000 125.000 175.000
V 75.000 100.000 150.000
VI 65.000 80.000 125.000
VII 50.000 70.000 100.000
VIII 50.000 70.000 100.000

Unitățile sportive deținătoare de cai pot prevedea fonduri bănești pentru asigurarea hranei acestora, pentru medicamente, vitamine și susținătoare de efort. Această prevedere se aplică și în cazul pentatlonului modern.

Ciclism

În cadrul „Turului Ciclist al României” se pot acorda premii în limita următoarelor sume:

a) Clasament pe etape

Locul I 200.000 lei
Locul II 175.000 lei
Locul III 150.000 lei

b) Clasament general individual

Locui I 1.000.000 lei
Locul II 900.000 lei
Locul III 800.000 lei
Locul IV 700.000 lei
Locul V 600.000 lei
Locul VI 500.000 lei
Locul VII 300.000 lei
Locul VIII 300.000 lei
Locul IX 300.000 lei
Locul X 300.000 lei

c) Clasament general pe echipe

Locul I 500.000 lei
Locul II 400.000 lei
Locul III 300.000 Iei

d) Clasament general cățărători

Locul I 500.000 lei
Locul II 400.000 lei
Locul III 300.000 lei

e) Clasament general sprinteri

Locul I 500.000 lei
Locul II 400.000 lei
Locul III 300.000 lei

Gimnastică

În cadrul campionatelor naționale de copii (individual compus, pe echipe sau pe aparate), organizatorii pot acordă premii în obiecte sau în numerar, în limita următoarelor sume:

Locul I 100.000 lei
Locul II 75.000 lei
Locul III 50.000 lei

Motociclism

a) Competiții interne

Dirt-track
  • seniori - contravaloarea a 1 litru benzină CO 98 de fiecare punct
  • juniori - contravaloarea a 1/2 litru benzină CO 98 de fiecare punct
Motocros
  • clasele 50 cm cubi, 80 cm cubi - contravaloarea a 1/2 litru benzină CO 98 de fiecare punct
  • clasele 125 cm cubi, 250 cm cubi, 500 cm cubi, 500 ataș - contravaloarea a 1 litru benzină CO 98 de fiecare punct
Viteză
  • clasele 50 cm cubi N și 50 cm cubi fete - contravaloarea a 1 litru benzină CO 98 de fiecare punct.
  • clasele 50 cm cubi sport, 125 cm cubi, 250 cm cubi, 500 cm cubi, 500 ataș - contravaloarea a 3 litri benzină CO 98 de fiecare punct
  • clasele peste 500 cm - contravaloarea a 3,5 cubi litri benzină CO 98

de fiecare punct

b) Competiții internaționale

Dirt-track
  • seniori - contravaloarea a 8 litri benzină CO 98 de fiecare punct
  • juniori - contravaloarea a 3 litri benzină CO 98 de fiecare punct
Motocros
  • clasele 50 cm cubi, 80 - contravaloarea a 1 litru cm cubi, 125 cm cubi benzină CO 98 de fete fiecare punct
  • clasele 125 cm cubi, contravaloarea a 2 250 cm cubi, 500 cm litri benzină CO 98 cubi și 500 ataș de fiecare punct
Viteză
  • clasele 50 cm cubi sport, 125 cm cubi, 250 cm cubi, 500 cm de fiecare punct cubi, 500 ataș și peste 500 cm cubi - contravaloarea a 6 litri benzină CO 98

Toți sportivii care au luat startul în competițiile internaționale organizate în țara noastră vor primi o primă de start, care reprezintă decontarea cheltuielilor de participare, după cum urmează:

1. Fiecare sportiv clasat (de la 0 puncte) va primi:

  • contravaloarea a 15 litri benzină CO 98 la clasele 50 cm cubi „Națională”, 55 cm cubi fete, 50 cm cubi sport, 80 cm cubi; 500 cm cubi ataș;
  • contravaloarea a 25 litri benzină CO 98 la clasele 125 cm cubi, 250 cm cubi, 500 cm cubi și peste 500 cm cubi;
  • contravaloarea a 20 litri metanol la clasa 500 cm cubi dirt-track.

2. Fiecare sportiv care a luat startul va primi:

  • contravaloarea a 2,5 litri motorină, pentru fiecare 50 km parcurși tur-retur, de la club/asociație/ până la locul competiției:
  • contravaloarea unei zile de cazare și masă, suplimentată cu 1/2 din valoare pentru însoțitor (mecanic, antrenor, șofer etc).

În cazul anulării sau amânării unei competiții la care s-au prezentat sportivii și oficialii, aceștia vor primi ca decontare drepturile prevăzute mai sus.

c) Competițiile de motociclism cuprinzând antrenamente și concurs, care durează mai mult de 6 ore, vor fi considerate din punct de vedere al arbitrajului două reuniuni (antrenamentele fiind probe obligatorii pentru organizarea concursului).

d) La alte competiții interne și internaționale (cupe și trofee) se vor decerna premii și prime de start, conform regulamentelor proprii de desfășurare, fixate de organizator, cu aprobarea federației.

e) La competițiile interne și internaționale din calendarul federației, organizatorii pot aloca fonduri de organizare de până la maximum 20% din valoarea totală alocată de federație pentru competiție.

Șah

A. Premii pentru turnee interne și internaționale

1. Sportivii români și străini participanți la turneele internaționale de șah închise, organizate în țară, vor putea beneficia de premii individuale în numerar, diferențiate în funcție de locul ocupat în clasament, astfel:

  • jucătorilor clasați în prima jumătate a clasamentului: 80% din fondul de premiere;
  • jucătorilor clasați în a doua jumătate a clasamentului: 20% din fondul de premiere.

2. Organizatorii turneelor interne și internaționale „open” jucate în sistem elvețian pot acorda premii în numerar sportivilor clasați pe primele locuri, conform regulamentului competiției, în procent global între 30-80% din taxele de participare.

3. Pentru turneele închise cu caracter intern, unitățile sportive organizatoare pot acorda premii în numerar primilor clasați, în limita a 80% din fondul de premiere.

4. În limita fondului de premiere, atât la turneele închise, cât și la cele „open" interne și internaționale, organizatorii pot acorda și anumite premii speciale în numerar sau în obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucător, cel mai tânăr jucător, cea mai frumoasă combinație tehnică etc.).

5. Sportivii clasați pe primele șase locuri la turnee de calificare interzonale pentru campionatul mondial pot primi premii până la limita următoarelor sume:

Locul I - până la 1.500.000 lei

Locul II - până la 1.250.000 lei

Locul III - până la 1.000.000 lei

Locul IV - până la 750.000 lei

Locul V - până la 500.000 lei

Locul VI - până la 250.000 lei.

B. Prime de start pentru mari maeștri și maeștri internaționali

Unitățile sportive organizatoare pot acorda primă de start pentru sportivii „mari maeștri” și „maeștri internaționali” care participă la competiții internaționale în țară, în valoare de până la 1.000.000 lei de fiecare jucător.

C. Indemnizații pentru simultane

Organizatorii de simultane pot acorda simultaniștilor o indemnizație, în funcție de titlul sportiv al jucătorilor, astfel:

  • mare maestru internațional - până la 200.000 lei
  • maestru internațional - până la 150.000 lei
  • maestru al sportului - până la 100.000 lei
  • candidat de maestru - până la 50.000 lei.

Șah prin corespondență

Indemnizația de arbitraj la această ramură de sport este stabilită în funcție de numărul de jocuri și de durata competițiilor și se acordă la terminarea partidelor din grupe (cu durata minimă de jumătate - de an).

- lei -

Numărul de jucători în grupe Numărul de partide în grupe Competiții organizaite de:
federație unități sportive și oficii federație județene pentru tineret și sport
arbitru de apel arbitru de grupă arbitru de apel arbitru de grupă
5-13 20-78 1.700 4.500 850 2.250
15-17 105-136 3.400 7.900 1.700 4.000
Divizia A 330 4.500 10.200 - -

Sportul pentru persoanele cu nevoi speciale

1. Premiile în obiecte sau în numerar pentru primii trei clasați la campionatele sportive naționale ale persoanelor cu nevoi speciale vor fi suportate de federația respectivă pânăja valoarea sumelor prevăzute mai jos:

Locul I 200.000 lei
Locul II 175.000 lei
Locul III 150.000 lei.

La competițiile internaționale, indiferent de nivelul acestora, federația sau unitățile în numele cărora persoanele cu nevoi speciale participă pot acorda premii în obiecte sau în numerar, din bugetul propriu, până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

Locul I 500.000 lei
Locul II 400.000 lei
Locul III 300.000 lei

2. Prin excepție de la prevederile acestei hotărâri (cap. I art. 3), cheltuielile de participare la campionatele sportive naționale ale persoanelor cu nevoi speciale (cazare, hrană, transport) pot fi asigurate și de federația de specialitate, din bugetul propriu.

Anexa nr. 2

Indemnizația de arbitraj

- lei -

Ramurile de sport Calitatea arbitrului Competiții internaționale Competiții interne
Organizate de federații Organizate de unitățile sportive și oficiile județene pentru tineret și sport Superliga, Divizia A Divizia B Divizia școlară și de juniori Organizate de unitățile sportive și oficiile județene pentru tineret și sport
I. Jocuri sportive (baschet, handbal, hochei, polo, rugbi, volei, popice, hochei pe iarbă, oină, baseball) Principal 3.500 5.600 5.600 4.000 2.800 2.000
Secundar 4.250 2.800 2.800 2.000 1.400 1.000


Ramurile de sport Calitatea arbitrului Competiții internaționale Competiții interne
Organizate de federații Organizate de unitățile sportive și oficiile județene pentru tineret și sport Organizate de federații Organizate de unitățile sportive și oficiile județene pentru tineret și sport
Finale Zonale
II. Sporturi individuale și celelalte jocuri sportive (pe reuniune) Principal 2.800 1.900 1.900 1.500 950
Secundar 1.400 950 950 750 475

Indemnizația pentru cadrele medicale

- lei -

Competiții internaționale organizate de federații, oficii județene pentru tineret și sport, cluburi și asociații sportive Competiții interne
Campionate și concursuri naționale (etape interjudețene, zonale, finale, divizia A, B, școlară și juniori, superliga) Competiții județene, municipale și orășenești organizate de oficiile județene pentru tineret și sport
Medic 2.800 1.900 950
Asistent medical 1.400 950 475

Referințe

  1. Notă: Sportivii din loturile olimpice și naționale beneficiază, la toate etapele competițiilor interne de alocația de hrană prevăzută pentru finală.