Monitorul Oficial 17/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0017 - Partea I - Miercuri, 3 februarie year::1993

Hotărâri ale Parlamentului României

Hotărâre privind numirea membrilor Curții de Conturi

În temeiul art. 103 alin. (1) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se numesc în funcție, pentru un mandat de 6 ani, membrii Curții de Conturi - consilieri de conturi - prevăzuți în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 26 ianuarie 1993 | Nr. 2.


Anexă

Lista membrilor Curții de Conturi - consilieri de conturi

  1. Ioan Bogdan
  2. Sever Bomboș
  3. Alexandru Bran
  4. Ioan Condor
  5. Sorin Dincă
  6. Octavian Dornea
  7. Mihai Hură
  8. Dragoș Luchian
  9. Victor Luncan
  10. Florea Mitroi
  11. Horia-Ion Neamțu
  12. Constantin Oprea
  13. Constantin Petrescu
  14. Mihai Stelian Popa
  15. Ștefan Popa
  16. Vasile Rădulescu
  17. Mihail Antoniu Roman
  18. Atanase Săndulescu
  19. Dan Drosu Saguna
  20. Vasile Toma
  21. Eugen Vasiliu
  22. Nicolae-Ion Vulpescu.


Hotărâre privind procedura alegerii Consiliului Superior al Magistraturii

În conformitate cu art. 123 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din magistrați aleși, pentru o durată de 4 ani, de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună.

Potrivit art. 72 alin. 1 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, în Consiliul Superior al Magistraturii sunt aleși:

a) 4 judecători ai Curții Supreme de Justiție;
b) 3 procurori ai Parchetului General de pe lângă Curtea Supremă de Justiție;
c) 6 judecători de la curțile de apel;
d) 2 procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Același articol prevede, în alin. 2, că pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, fiecare instanță și parchet prevăzute la alin. 1 lit. a), b) și d), în adunarea generală a magistraților, va desemna un număr întreit de candidați.

Alin. 3 prevede că pentru alegerea celor 6 judecători prevăzuți la lit. c), fiecare curte de apel va propune câte un candidat, desemnat de adunarea generală a judecătorilor Curții.

În art. 124 alin. final se prevede că în locul magistraților prevăzuți la lit. c) și d) din art. 72 vor fi aleși 6 judecători de la tribunalele județene și 2 procurori de la Procuratura municipiului București.

În conformitate cu art. 124 alin. 2 din Legea pentru organizarea judecătorească, primul Consiliu Superior al Magistraturii va fi ales în termen de 6 luni de la întrarea în vigoare a legii și va funcționa până la constituirea curților de apel și a parchetelor de pe lângă acestea (Legea nr. 92/1992 a intrat în vigoare pe 13 august 1992, deci termenul este până la 13 februarie 1993).

Având în vedere prevederile constituționale menționate, cât și pe cele ale Legii pentru organizarea judecătorească pentru alegerea Consiliului Superior al Magistraturii,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se supune la vot secret, prin buletine de vot, fiecare listă cu candidații propuși de Curtea Supremă de Justiție, de Procuratura Generală, de tribunalele județene și de Procuratura municipiului București.

Art. 2. - Sunt declarați aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii: primii 4 candidați din cei 12 propuși de Curtea Supremă de Justiție; primii 3 candidați din cei 9 propuși de Procuratura Generală; primii 6 candidați din cei 41 propuși de tribunalele județene și primii 2 candidați din cei 6 propuși de Procuratura municipiului București.

Art. 3. - Declararea ca aleși, conform art. 2, se face pe baza numărului de voturi obținute, în ordinea descrescătoare a acestora, până la împlinirea numărului de locuri pentru fiecare categorie separat, cu condiția ca fiecare candidat în parte să întrunească votul majorității membrilor prezenți ai celor două Camere.

Art. 4. - În caz de balotaj, pe fiecare listă, după caz, se procedează astfel:

  • pentru fiecare loc sau locuri rămase neocupate se organizează noi tururi de scrutin, la care participă numai acei candidați aflați în balotaj. Vor fi declarați aleși acela sau aceia care au întrunit cel mai mare număr de voturi.

În cazul în care pe o listă nu sunt ocupate toate locurile în condițiile articolelor precedente, se procedează la noi tururi de scrutin pe întreaga listă cu candidații nealeși, până la ocuparea tuturor locurilor.

Art. 5. - În cazurile în care, pe fiecare listă separat, nici un candidat nu întrunește votul majorității membrilor prezenți ai celor două Camere, se procedează la noi tururi de scrutin conform prevederilor din articolele precedente, până la ocuparea tuturor locurilor corespunzătoare fiecărei categorii de liste.

Art. 6. - Votul este „pentru” prin lăsarea netăiate a numelui și prenumelui candidatului din buletin și este „împotrivă” prin tăierea numelui și prenumelui candidatului.

Votul este valabil exprimat dacă pe buletinul de vot sunt lăsați netăiați, pe fiecare categorie de candidați, potrivit numărului ce trebuie ales conform legii, cel mult 4 de la Curtea Supremă de Justiție, 3 de la Procuratura Generală, 6 de la tribunalele județene și 2 de la Procuratura municipiului București.

Art. 7 - Redactarea buletinelor de vot, distribuirea lor către deputați și senatori, supravegherea votării și redactarea procesului-verbal sunt asigurate de secretarii birourilor permanente ale celor două Camere.

Art. 8. - După alegere, Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește de îndată, la convocarea ministrului justiției și a președintelui Curții Supreme de Justiție.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 27 ianuarie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

București, 27 ianuarie 1993 | Nr. 3.


Hotărâre privind alegerea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

În temeiul art. 71, 72 și 124 alin. 2 și 3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii următorii:

a) dintre procurorii Procuraturii Generale:
  1. Simion Grigore - procuror, șef de direcție;
  2. Petru Duda - procuror, șef de serviciu;
b) dintre judecătorii tribunalelor județene:
  1. Petre Petrișor - vicepreședinte al Tribunalului județului Timiș;
c) dintre procurorii Procuraturii municipiului București:
  1. Viorel Nicolae Spînu - procuror-șef.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 27 ianuarie 1993 | Nr. 4.


Hotărâre privind numirea unor membri ai Curții de Conturi

În temeiul art. 103 alin. (1) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se numesc în funcție, pentru un mandat de 6 ani, membri ai Curții de Conturi - consilieri de conturi - următorii:

  • Boulescu Mircea
  • Popescu Marin.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 28 ianuarie 1993 | Nr. 5.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind exceptarea de la plată a comisionului vamal pentru activitatea de prelucrare a țițeiului din import în sistem processing

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Începând cu data prezentei hotărâri se exceptează, până la 31 decembrie 1993, de la plata comisionului vamal de 0,5%, prevăzut la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 387/17 iulie 1992, țițeiul din import prelucrat în sistem processing, precum și produsele rezultate, livrate la export.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 2.

Contrasemnează:

Ministrul industriei,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul comerțului,
Constantin Teculescu


Hotărâre pentru acordarea cetățeniei române

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În temeiul art. 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, se acordă cetățenia română persoanelor care au avut această cetățenie și cer redobândirea ei, cu păstrarea domiciliului în străinătate, prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 3.

Contrasemnează:

Ministrul justiției,
Petre Ninosu


Anexă

Lista persoanelor pentru care s-a aprobat redobândirea cetățeniei române în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991

1. Rinea Chirața, persoană fără cetățenie, născută la 1 februarie 1954 în București, România, fiica lui Stere și Afrodita, cu domiciliul actual în Germania, München, Dachauerstrasse 237.

2. König Eugenia, persoană fără cetățenie, născută la 29 august 1923 în localitatea Corabia, județul Olt, România, fiica lui Ioan și Ana, cu domiciliul actual în Germania, München, Burgkmairstrasse 9.

3. Han Nicolae, persoană fără cetățenie, născut la 27 iunie 1959 în localitatea Făgăraș, județul Brașov, România, fiul lui Iancu și Maria, cu domiciliul actual în Germania, Möglingen, Hindenburgstrasse 34.

4. Neguț Tranță Maria, cetățean elvețian, născută la 3 noiembrie 1937 în localitatea Zăpodeni, județul Vaslui, România, fiica lui Ion și Eleonora, cu domiciliul actual în Elveția, Geneva, str. Ch. de la Pie Chambesy nr. 42.

5. Neguț Radu, cetățean elvețian, născut la 25 august 1938 în București, România, fiul lui Ion și Ioana, cu domiciliul actual în Elveția, Geneva, str. Cheltuieli. de la Pie Chambesy nr. 42.

6. Jensen Georgeta, cetățean danez, născută la 2 mai 1934 în localitatea Tulcea, județul Tulcea, România, fiica lui Ștefan și Maria, cu domiciliul actual în Danemarca, Virum, Solsikkemarken 29.

7. Meszaros Carol, persoană fără cetățenie, născut la 22 februarie 1958 în localitatea Caransebeș, județul Caraș-Severin, România, fiul lui Ioan și Elena, cu domiciliul actual în Australia, Brisbane, 1 Julika.

8. Isac Fidelio, cetățean canadian, născut la 15 noiembrie 1933 în localitatea Satu Nou, Panciu, județul Vrancea, România, fiul lui Iftimie și Irina, cu domiciliul actual în Elveția, Lausanne, str. Pierrefleur nr. 36.


Hotărâre pentru aprobarea Protocolului celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte româno-olandeze de cooperare economică și tehnico-științifică

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Protocolul celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte româno-olandeze de cooperare economică și tehnico-științifică, semnat la București la 1 decembrie 1992.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 19932 | Nr. 5.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
Ministrul comerțului,
Constantin Teculescu


Hotărâre pentru aprobarea Protocolului primei sesiuni a Comisiei mixte româno-austriece pentru relațiile economice bilaterale

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Protocolul primei sesiuni a Comisiei mixte româno-austriece pentru relațiile economice bilaterale, semnat la București la 6 noiembrie 1992.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 6.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului,
Constantin Teculescu
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind eliberarea și numirea în funcția de prefect al județului Bihor

În temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Domnul Blaga Vasile se eliberează din funcția de prefect al județului Bihor, începând cu data de 20 ianuarie 1993.

Art. 2. - Domnul Ungur Ionel se numește în funcția de prefect al județului Bihor, începând cu data de 20 ianuarie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 7.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind eliberarea și numirea în funcția de prefect al județului Bistrița-Năsăud

În temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Domnul Groșan Gheorghe se eliberează din funcția de prefect al județului Bistrița-Năsăud, începând cu data de 19 ianuarie 1993.

Art. 2. - Domnul Pop Gheorghe se numește în funcția de prefect al județului Bistrița-Năsăud, începând cu data de 19 ianuarie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 8.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind eliberarea și numirea în funcția de prefect al județului Caraș-Severin

în temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Domnul Spătaru Liviu se eliberează din funcția de prefect al județului Caraș-Severin, începând cu data de 18 ianuarie 1993.

Art. 2. - Domnul Zamfir Traian se numește în funcția de prefect al județului Caraș-Severin, începând cu data de 18 ianuarie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 9.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind eliberarea și numirea în funcția de prefect al județului Maramureș

În temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Domnul Marinca Dan se eliberează din funcția de prefect al județului Maramureș, începând cu data de 19 ianuarie 1993.

Art. 2. - Domnul Bindea Liviu-Doru se numește în funcția de prefect al județului Maramureș, începând cu data de 19 ianuarie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 10.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind numirea în funcție a prefectului județului Mureș

În temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991 și al Legii nr. 5/1990,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Domnul Racolța Ioan-Vasile se numește în funcția de prefect al județului Mureș, începând cu data de 18 ianuarie 1993.

Art. 2. - Hotărârea Guvernului nr. 695 din 29 octombrie 1992 se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 ianuarie 1993 | Nr. 11.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă