Monitorul Oficial 174/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0174 - Partea I – Luni, 7 august year::1995


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind drepturile bănești ale salariaților instituțiilor publice și regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegării, detașării și deplasării în cadrul localității, în interesul serviciului

În temeiul art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 63/1994 privind actualizarea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile și instituțiile publice,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Drepturile bănești ale salariaților instituțiilor publice pe perioada delegării, detașării și deplasării în cadrul localității, în interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Drepturile menționate la alin. (1) se acordă salariaților ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administrației publice, instituțiilor publice subordonate acestora, precum și salariaților regiilor autonome cu specific deosebit.

(3) Cheltuielile de transport pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională sunt cele stabilite prin acte normative specifice.

Art. 2. - (1) Pentru salariații din cadrul societăților comerciale și regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile bănești pe perioada delegării, detașării și deplasării în cadrul localității, în interesul serviciului, se stabilesc în condițiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

(2) Pentru determinarea profitului impozabil, drepturile bănești de delegare, detașare și de deplasare în cadrul localității, în interesul serviciului, stabilite în condițiile prevăzute le alin. (1) sunt deductibile numai în limita prevederilor cuprinse în prezenta hotărâre.

Art. 3. - În funcție de evoluția prețurilor de consum la produsele alimentare, în cazul în care rezultă o creștere mai mare de 10% a acestora, Ministerul Finanțelor va actualiza cuantumul indemnizațiilor de delegare și detașare prevăzute de prezenta hotărâre.

Art. 4. - Autoritățile publice și instituțiile din subordinea acestora vor lua măsuri pentru gospodărirea judicioasă a fondurilor aprobate, prin restrângerea deplasărilor la strictul necesar și eliminarea acțiunilor lipsite de eficiență. Cheltuielile de delegare și detașare trebuie să se încadreze în limita sumelor prevăzute cu această destinație, aprobate fiecărei instituții publice prin bugetul anual.

Art. 5. - Este interzisă fracționarea delegărilor și detașărilor prin rechemarea nejustificată a salariaților înainte de îndeplinirea sarcinilor sau prin fixarea de la început a duratei delegării sau detașării pe o perioadă mai mică decât cea efectiv necesară pentru executarea sarcinilor respective.

Art. 6. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri Atrage, după caz, în condițiile legii, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.

Art. 7. - Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale pot emite norme metodologice în aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 8. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă H.C.M. nr. 1407/1952 privind transportul și cazarea pentru miniștri adjuncți și cei cu funcții echivalente, H.C.M. nr. 822/1959 privind reglementarea drepturilor bănești ale angajaților care se deplasează în interes de serviciu și celor detașați, Hotărârea Guvernului nr. 412/1991 privind modificarea unor reglementări referitoare la cheltuielile de delegare-detașare, Dispoziția Consiliului de Miniștri nr. 77/1960 privind decontarea cheltuielilor de transport al salariaților care se deplasează în interesul serviciului în cadrul localității de reședință, precum și orice alte dispoziții contrare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 iulie 1995 | Nr. 543.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat


Anexă

Drepturile și obligațiile salariaților instituțiilor publice și regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegării, detașării și deplasării în cadrul localității, în interesul serviciului

Capitolul I

Drepturile și obligațiile salariaților pe perioada delegării și detașării

1. Delegarea sau detașarea salariaților se dispune în scris de către conducerea instituției publice sau a regiei autonome cu specific deosebit, denumită în continuare – "conducerea unității".

2. Executarea sarcinilor pe perioada delegării se consideră muncă prestată în realizarea obligațiilor ce revin salariaților delegați, la locul lor de muncă.

3. Salariații aflați în delegare trebuie să-și desfășoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unității la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.

4. Salariații aflați în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegării, au desfășurat activitate peste durata normală de lucru sau într-una din zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală, confirmată de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiază, cu aprobarea conducerii unității, de timp liber în compensare, potrivit reglementărilor legale.

5 Obligațiile de muncă în perioada detașării sunt cele Stabilite pentru locul de muncă în care se execută detașarea.

6. Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detașării și cheltuielile de detașare se plătesc de unitatea la care se efectuează detașarea, cu excepția cazurilor când prin lege se prevede altfel.

7. Pe durata delegării sau detașării salariații își păstrează funcția, gradul sau treapta profesională și salariul, avute anterior. Când detașarea se face într-o funcție pentru care este stabilit un salariu mai mare, salariatul detașat are dreptul la acest salariu, în condițiile prevăzute de lege.

Capitolul II

Indemnizația de delegare și de detașare

8. Salariații aflați în delegare sau detașați în localități situate la distanțe mai mari de 5 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă primesc, pentru compensarea cheltuielilor personale, o indemnizație zilnică de delegare sau de detașare de 6.000 lei, indiferent de funcția pe care o îndeplinesc și de instituția publică ai cărei salariați sunt.

9. Indemnizația cuvenită pe perioada delegării sau detașării se stabilește, pentru primele 30 de zile calendaristice, în raport cu numărul zilelor calendaristice din perioada respectivă. Numărul zilelor calendaristice în care salariatul se află în delegare sau detașare ce socotește de la data și ora plecării până la data și ora înapoierii mijlocului de transport din și în localitatea unde își are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detașare.

10. Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizația se acorda numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

11. Dacă delegarea sau detașarea durează, neîntrerupt, mai mult de 30 de zile calendaristice în aceeași localitate, salariații primesc, pentru timpul ce depășește primele 30 de zile, în locul indemnizației zilnice prevăzute la pct. 8 o indemnizație de 80.000 lei lunar. Aceasta indemnizație se acordă proporțional cu numărul de zile ce depășește durata neîntreruptă de 30 de zile calendaristice.

12. Salariații care în perioada delegării sau detașării își pierd temporar capacitatea de muncă beneficiază, pe timpul incapacității, pe lângă indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, atât de indemnizație de delegare sau detașare, cât și de decontarea cheltuielilor de cazare. Salariații respectivi nu primesc aceste drepturi în cazul internării în spital sau al părăsirii localității, cu excepția celor detașați, care își păstrează dreptul de cazare și pe timpul spitalizării.

Capitolul III

Cheltuieli de transport

13. Salariații instituțiilor publice și ai regiilor autonome cu specific deosebit, delegați sau detașați de conducerea acestora să îndeplinească anumite sarcini de serviciu în localități situate la distanțe mai mari de 5 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport efectuate la ducere și la înapoiere, astfel:

a) cu avionul, pe orice distanță;
b) pe calea ferata, pe orice fel de tren, după tariful clasei a II-a, pe distanțe de până la 300 km, și după tariful clasei I, pe distante mai mari de 300 km;
c) pe căile de navigație fluvială, după tariful clasei I;
d) cu mijloace de transport în comun auto, după tarifele stabilite pentru aceste mijloace, sau cu mijloacele de transport auto ale unităților, dacă acestea au asemenea posibilități, cu încadrarea în consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
e) cu autoturismul proprietate personală.

14. Au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport pe calea ferată după tariful clasei I, pe orice tel de tren, indiferent de distanță, salariații care îndeplinesc funcții de director general, director și adjuncții acestora, din ministere și celelalte organe ale administrației publice centrale și locale și din unitățile subordonate acestora, precum și cei care îndeplinesc alte funcții similare din punct de vedere al salarizării și atribuțiilor ce le revin, stabilite de ordonatorii principali de credite, atât pentru aparatul propriu, cât și pentru unitățile din subordine.

15. Decontarea cheltuielilor pentru utilizarea vagonului de dormit este admisă numai în cazul călătoriilor efectuate pe timp de noapte, la distanțe de peste 300 km și cu aprobarea prealabilă a conducătorului unității.

16. Deplasarea salariaților cu autoturismul proprietate personală se poate face numai cu aprobarea prealabilă a conducătorului unității, atât pentru posesorul autoturismului, cât și pentru alți salariați din cadrul aceleiași unități care se deplasează împreuna cu acesta. În acest caz, posesorul autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri benzină „Premium” la 100 km parcurși.

17. Demnitarilor, precum și persoanelor cu funcții de conducere, din cadrul autorităților publice, asimilate acestora în condițiile prevăzute prin dispoziții legale și persoanelor al căror salariu de bază este stabilit cel puțin la nivelul salariului de bază prevăzut pentru funcția de subsecretar de stat, care se deplasează în interesul serviciului în alte localități din țară, li se decontează cheltuielile elective de transport, indiferent de distanță și de mijlocul de transport în comun folosit. Dacă deplasarea se efectuează cu autoturismul proprietate personală, persoanele respective vor primi contravaloarea a 7,5 litri benzină „Premium” la 100 km parcurși.

18. În cazul în care condițiile de transport permit ca salariații aflați în delegare sau detașare să se înapoieze zilnic, după terminarea programului de lucru, din localitatea unde sunt trimiși în delegare sau detașare, în localitatea de domiciliu, conducerea unității poate aproba decontarea cheltuielilor zilnice de transport sau costul unui abonament de transport, dacă cheltuielile astfel efectuate sunt mai mici decât cele pentru plata indemnizației zilnice de delegare sau de detașare și a cazării și dacă prin aceasta nu se afectează bunul mers al activității la locul delegării sau detașării. În această situație nu se acordă indemnizația zilnică de delegare sau de detașare.

19. Costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteză, precum și comisioanele percepute de agențiile de voiaj intră în cheltuielile de transport care se decontează.

20. La stabilirea cheltuielilor de transport ce se decontează se iau în considerare și cheltuielile pentru transportul efectuat cu mijloace de transport în comun la și de la aerogară, când aceasta este situată în alta localitate, precum și cheltuielile de transport efectuate în cadrul localității unde se execută delegarea sau detașarea, cu mijloace de transport în comun, dus și întors, pe distanță dintre gară, aerogară sau port și locul delegării sau detașării.

21. Decontarea cheltuielilor de transport se mai efectuează și în cazurile în care:

  • salariații sunt chemați, înainte de terminarea misiunii, din localitatea unde se află în delegare sau detașare;
  • salariații întrerup delegarea sau detașarea și se înapoiază în localitatea locului lor de muncă obișnuit, din cauza incapacității temporare de muncă, dovedită cu certificat medical.

Dacă întreruperea se datorează faptului că angajații se întorc din delegare sau detașare din cauza unor interese personale, cheltuielile de transport nu se decontează.

22. Decontarea cheltuielilor de transport în și din localitatea de delegare sau de detașare se face numai pe baza legitimațiilor de călătorie plătite în numerar. În cazul pierderii legitimațiilor de călătorie, acestea pot fi reconstituite în condițiile reglementărilor în vigoare.

23. Se admit la decontare și taxele suplimentare percepute de agențiile de voiaj sau de alte unități (convorbiri telefonice, telegrame- telex) pentru reținerea locurilor în mijloace de transport feroviar, aeriene, navale etc.

24. Nu se admit la decontare:

  • taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale;
  • cheltuielile de transport ale persoanelor care au asigurat, de către unitate, transportul gratuit în interesul serviciului;
  • cheltuielile de transport pentru înapoiere, în cazul în care salariații, după terminarea delegării sau detașării, au rămas să-și efectueze concediul de odihnă sau datorită altor cauze de ordin personal.
Capitolul IV

Cheltuieli de cazare

25. Salariații trimiși în delegare în localități situate la distante mai mari de 5 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, după cum urmează:

a) în cazul cazării în structurile de primire turistice, în limita tarifelor practicate în structurile de 2 stele pentru un pat în cameră cu baie și televizor.
b) în situații deosebite, rezultate din declarații pe propria răspundere, în care, ca urmare a imposibilității cazării în structurile de primire turistice de 2 stele sau de confort mai redus, salariații trimiși în delegare au fost cazați în structuri de primire turistice de confort superior, decontarea cheltuielilor de cazare se face în limita tarifelor practicate în hoteluri de 3 stele pentru un pat în cameră cu baie și televizor. În cazul în care cazarea s-a făcut într-o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se decontează numai 50% din tariful de cazare perceput.

26. În structurile de primire turistice se includ: hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanță, pensiuni, ferme agroturistice destinate prin construcție cazării.

27. În situația în care salariații aflați în delegare nu se cazează în condițiile prevăzute la pct. 25, cheltuielile de cazare se compensează prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 5.000 lei.

28. Salariaților detașați în afară localității în care își au locul permanent de muncă li se asigură, prin grija unității la care sunt detașați, cazarea gratuită în clădiri sau baracamente proprii, ori în spații închiriate de aceasta în limita tarifelor legale, în aceste situații, cheltuielile de cazare în structurile de primire turistice nu se decontează.

29. Demnitarilor, precum și persoanelor cu funcții de conducere din cadrul autorităților publice asimilate acestora în condițiile prevăzute prin dispoziții legale și persoanelor al căror salariu de bază este stabilit cel puțin la nivelul salariului de bază prevăzut pentru funcția de subsecretar de stat, care se deplasează în interesul serviciului în alte localități din țară, li se decontează cheltuielile efectiv făcute pentru cazare, pe baza documentelor justificative, fără a li se aplica prevederile pct. 25.

30. În situația în care, în costul cazării este inclus și micul dejun, se decontează și contravaloarea acestuia.

31. Salariații care au locul permanent de muncă în altă localitate decât aceea în care își au domiciliul nu beneficiază, pe timpul cât sunt trimiși în delegare sau detașare în localitatea domiciliului lor, de indemnizație de delegare sau de detașare și de cheltuieli de cazare. Acestor salariați li se decontează numai cheltuielile de transport.

Capitolul V

Alte situații specifice

32. Dispozițiile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor străini care prestează activități, în condițiile legii, în instituții publice sau regii autonome cu specific deosebit, pe bază de convenții sau contracte, precum și persoanelor care însoțesc delegați străini, în măsura în care convențiile sau contractele încheiate și, respectiv, dispozițiile legale în vigoare, nu prevăd un alt mod de decontare a cheltuielilor efectuate.

33. De decontarea cheltuielilor de transport și de cazare, precum și de indemnizația zilnică de delegare, în condițiile prezentei hotărâri, beneficiază și magistrații stagiari - judecători și procurori - care se deplasează în alte localități pentru susținerea examenelor de drept de semnătură și capacitate, potrivit legii. De aceleași drepturi beneficiază și judecătorii și procurorii care se deplasează, conform legii, pentru susținerea examenelor de grad.

34. Salariații trimiși sau chemați la diferite instructaje în legătură cu sarcinile lor de serviciu beneficiază de drepturile reglementate prin prezenta hotărâre.

Capitolul VI

Cheltuieli de transport în cadrul localității

35. Salariații instituțiilor publice încadrați pe funcții pentru care, prin listele posturilor, sunt stabilite sarcini care necesită deplasări frecvente cu mijloace de transport în comun, inclusiv cu metroul, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport efectuate pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în cadrul localității în care își desfășoară activitatea.

36. Decontarea cheltuielilor de transport menționate la pct. 35 se efectuează, de regulă, lunar, pe baza unei note justificative aprobate de conducătorul instituției publice sau de o altă persoană desemnată de către acesta, în care trebuie să se specifice mijloacele de transport utilizate și cheltuielile efectuate, însoțită de actele doveditoare, sau, în cazul metroului, de o declarație pe propria răspundere.

37. Decontarea cheltuielilor de transport efectuate pe bază de abonament se poate face numai cu aprobarea și pe răspunderea conducătorului unității din care face parte salariatul și a conducătorului compartimentului financiar-contabil al acesteia și numai în cazul când, din calcul rezulta ca acest sistem este mai economic decât utilizarea biletelor de călătorie individuale.

38. Decontarea cheltuielilor de transport efectuate în cadrul localității se face în limita sumelor aprobate prin bugetul anual pentru fiecare instituție publică în parte sau regie autonomă cu specific deosebit.

39. Funcțiile cu sarcini ce impun deplasarea frecventă în interesul serviciului în cadrul localității se stabilesc de către ordonatorii principali de credite bugetare, atât pentru aparatul propriu, cât și pentru instituțiile publice subordonate și regiile autonome cu specific deosebit.

40. Decontarea cheltuielilor pentru transporturile efectuate în condițiile prezentului capitol este permisă numai pentru transportul în interesul serviciului, nu și pentru deplasările salariaților de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de munca la domiciliu.

Capitolul VII

Dispoziții finale

41. Salariații trimiși în delegare sau detașare au dreptul să primească, în condițiile legii, un avans în numerar, stabilit în raport cu numărul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decât totalul cheltuielilor de delegare sau de detașare pentru 30 de zile calendaristice.

42. Acordarea avansului și justificarea acestuia se fac în condițiile prevăzute de reglementările legale privind operațiunile de încasări și plăți în numerar prin casieria unităților.

43. Cheltuielile de delegare se suportă, de regulă, de către unitatea din care face parte salariatul.

44. Pentru salariații trimiși în delegare, în interesul altei unități, potrivit unor prevederi legale sau înțelegeri între unități, cheltuielile de delegare se suportă de unitatea respectivă. În asemenea cazuri, unitatea din care fac parte salariații poate avansa acestora, la cererea lor, suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor de delegare, iar aceștia au obligația ca, la înapoiere să restituie, unității ai cărei salariați sunt, avansul primit.

45. Salariații trimiși în delegare sau detașare sunt obligați să obțină pe ordinul de serviciu, de la unitatea la care se deplasează, viza și stampila conducătorului unității sau înlocuitorului acestuia, indicând data și ora sosirii și plecării.

46. Sunt scutite de această viză persoanele prevăzute la pct. 14 și 17 din prezenta anexă. Personalul militar scutit de viză, din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, este cel stabilit prin acte normative specifice.

47. Atunci când delegarea sau detașarea unor salariați expiră în ziua de vineri sau într-o zi care precede o zi de sărbătoare legală și salariații rămân în localitatea respectivă, în interes personal, încă cel mult 48 de ore, conducerea unității poate deconta costul transportului la înapoiere. Pentru zilele respective, salariații în cauză nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de cazare și de indemnizația zilnică de delegare sau de detașare.


Hotărâre privind transmiterea unui imobil, situat în județul Iași, în administrarea Ministerului de Interne

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, fără plată, a imobilului situat în municipiul Pașcani, județul Iași, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre, din patrimoniul Societății Comerciale „SUT Pașcani” - S.A., în proprietatea publică a statului și administrarea Ministerului de Interne.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art. 1 se face prin protocol încheiat între părțile interesate, pe baza bilanțului ce cuprinde activul și pasivul existent la data transmiterii.

Art. 3. - Capitalul social al Societății Comerciale „SUT Pașcani” - S.A. se diminuează în mod corespunzător, fără modificarea capitalului aferent Fondului Proprietății Private II - Moldova.

Art. 4. - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1303/1990 privind înființarea unor societăți comerciale pe acțiuni în domeniul construcțiilor se modifică în mod corespunzător.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 iulie 1995 | Nr. 552.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Datele de identificare a imobilului situat în județul Iași, ce se transmite, fără plată, în administrarea Ministerului de Interne

Locul unde este situat imobilul ce se transmite Suprafața imobilului ce se transmite Valoarea imobilului ce se transmite recalculată potrivit Hotărârii Guvernului nr. 500/1994
construcții
- m2 -
teren
- m2 -
construcții
- mii lei -
teren
- mii lei -
Municipiul Pașcani, str. Abator nr. 1, județul Iași 493,74 5.000 9.896,11 16.210,885


Hotărâre privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 95 din 13 februarie 1995

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 95 din 13 februarie 1995 privind transmiterea unor centrale electrice și termice în administrarea consiliilor locale ale municipiilor Botoșani, Focșani și Bistrița, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 38 din 22 februarie 1995, se completează cu un nou articol care va avea următorul cuprins:

"Art. 5. - Prezenta hotărâre se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1996, iar Regia Autonomă de Electricitate „Renel” continuă administrarea efectivă a centralelor electrice și termice respective în anul 1995, exercitându-și atribuțiile și obligațiile ce-i revin în calitate de administrator al acestor bunuri proprietate publică a statului."


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 iulie 1995 | Nr. 553.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Depanamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Menținerea și dezvoltarea exploatării miniere Roșia Montană de la 420.000 t/an la 540.000 t/an minereuri auro-argentifere”, județul Alba

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Menținerea și dezvoltarea exploatării miniere Roșia Montană de la 420.000 t/an la 540.000 t/an minereuri auro-argentifere”, județul Alba, prevăzute în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 iulie 1995 | Nr. 554.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea


Hotărâre privind Proiectul Regional pentru Sprijinirea Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Proiectul Regional pentru Sprijinirea Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente, inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare industrială.

Agenția Romană de Dezvoltare este împuternicită, în numele Guvernului României, să semneze documentul de proiect nr. RER/94/004/01/37 (IPF), INT/94/314/15/37 (SPR) și să colaboreze pentru aducerea la îndeplinire a obiectivelor Proiectului Regional.

Durata Proiectului Regional este de 2 ani, până la 31 decembrie 1996.

Art. 2. - Se extinde domeniul de activitate al Centrului de Consultanță și Servicii pentru Întreprinzătorii Privați din București, care funcționează în prezent în baza Hotărârii Guvernului nr. 476 din 1 august 1994, cu valabilitate până la 31 decembrie 1995, cu prevederile Proiectului Regional, și se prelungește durata de funcționare a acestuia până la 31 decembrie 1996.

Art. 3. - Finanțarea activităților pentru realizarea Proiectului Regional pentru perioada 1995-1996 se asigură de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și, cu suma de 80.000.000 lei, de către Guvernul României.

Suma reprezentând contribuția Guvernului României va fi asigurată de la bugetul de stat prin Agenția Română de Dezvoltare, după cum urmează: 25 000.000 lei pentru anul 1995 prin suplimentarea bugetului Agenției Române de Dezvoltare și 55.000.000 lei pentru anul 1996 prin alocație bugetară.

Suma de 25.000.000 lei urmează să fie acoperită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 1995.

Se autorizează Ministerul Finanțelor să introducă modificările corespunzătoare în bugetul Agenției Române de Dezvoltare și în bugetul de stat pe anul 1995, ca urmare a aplicării prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 4. - În vederea desfășurării activităților din cadrul Proiectului Regional, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” va suplimenta cu 150 m2 spațiul ocupat în prezent de Centrul de Consultanță și Servicii pentru Întreprinzătorii Particulari.

Art. 5. - La expirarea perioadei de realizare a Proiectului Regional, Guvernul României va decide asupra oportunității prelungirii activității Centrului de Consultanță și Servicii pentru Întreprinzătorii Particulari din București.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 iulie 1995 | Nr. 555.

Contrasemnează:

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mircea Coșea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Alimentarea cu apă a comunei Săsciori, județul Alba”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Alimentarea cu apă a comunei Săsciori, județul Alba”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din bugetul local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 iulie 1995 | Nr. 556.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea


Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind acordarea din fondul de redresare financiară a unor facilități personalului disponibilizat potrivit art. 22 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995

În temeiul art. 18 lit. a) și al art. 22 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995 privind unele măsuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome și a societăților comerciale cu capital majoritar de stat de întărire a disciplinei financiare și de îmbunătățire a decontărilor în economie,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă alocarea sumei de 25.277,5 mil. lei din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului pe anul 1995, constituit potrivit Hotărârii Guvernului nr. 372/1995 pentru acordarea de facilități personalului disponibilizat din regiile autonome și societățile comerciale la care s-a instituit regimul special de supraveghere prin Hotărârea Guvernului nr. 212/1995.

(2) Utilizarea sumei prevăzute la alin. (1) se va efectua potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 13/1995, Hotărârii Guvernului nr. 172/1995 și ale Hotărârii Guvernului nr. 318/1995 privind aprobarea criteriilor de selecție a agenților economici beneficiari ai fondului de redresare financiară și a modului de gestionare a acestuia.

Art. 2. - Din suma prevăzută la art. 1 se va aloca Ministerului Industriilor suma de 6.100,0 mil. lei, Ministerului Transporturilor suma de 6.177,5 mil. lei și Fondului Proprietății de Stat suma de 13.000,0 mil. lei.

Art. 3. - (1) Ordonatorii principali de credite sunt obligați ca o dată cu prezentarea cererilor de deschidere de credite bugetare să prezinte justificarea utilizării sumelor deja acordate anterior din fondul de redresare financiară, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 409/1995 și prezentei hotărâri.

(2) Cuantumul sumelor necesare fiecărui agent economic aflat în regim special de supraveghere economico-financiară, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 212/1995 va fi determinat pe baza listelor personalului disponibilizat și a salariului de bază net realizat în ultima lună, confirmat de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în bugetele ordonatorilor principali de credite, prevăzuți la art. 2 din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 27 iulie 1995 | Nr. 557.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministrul transporturilor, Aurel Novac

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

Ministru de stat, președintele Consiliului de Coordonare, Strategie și Reformă economică. Mircea Coșea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul justiției, Gavril Iosif Chiuzbaian


Referințe

  1. 1,0 1,1 Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.