Monitorul Oficial 181/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0181 - Partea I - Joi, 29 iulie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind instituirea de contingente tarifare cu scutire și cu reducere de taxe vamale de import

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se instituie contingentul cu scutire de taxă vamală de import pentru cantitatea de 20.000 tone zahăr rafinat sosită în țară până la data de 31.XII.1992. poziția tarifară 1701.99.10, și un contingent cu taxă vamală redusă la 10% pentru cantitatea de 23.500 tone sosită în țară după data de 31.XII.1992, contingente care fac parte din importul de zahăr rafinat din R. P. Chineză în cadrul Acordului guvernamental de credit încheiat la 8 iulie 1991.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 iulie 1993 | Nr. 347.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul comerțului,
Constantin Teculescu
Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea



Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Finanțelor

Norme metodologice privind așezarea, tehnica de calcul, formularistica, evidența și vărsarea la bugetul de stat a accizelor la produsele din import și din țară, precum și a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale

În temeiul art. 24 din Legea nr. 42/1993 privind accizele la produsele din import și din țară, precum și impozitul la țițeiul din producția internă și gazele naturale, se emit următoarele Norme metodologice privind așezarea, tehnica de calcul, formularistica, evidența și vărsarea la bugetul de stat a accizelor la produsele din import și din țară, precum și a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale.

I. Accizele

1. Potrivit art. 1 din Legea nr. 42/1993, plătitori ai accizelor sunt agenții economici - persoane juridice, asociații familiale și persoane fizice autorizate -, care produc, importă, comercializează produsele prevăzute în anexa nr. 1 la această lege.

Accizele prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 42/1993 la pozițiile 13, 14, 15, 16 și 17 se calculează și se datorează numai pentru carburanții auto.

Pentru carburanții auto din producția internă livrați prin societățile comerciale PECO cu capital integral sau majoritar de stat, plătitori de accize sunt aceste societăți.

Pentru carburanții auto livrați direct de rafinării către alți beneficiari decât cei din sistemul PECO, plătitori de accize sunt rafinăriile.

2. Accizele preced taxa pe valoarea adăugată și se calculează o singură dată, dacă legea nu prevede altfel, prin aplicarea cotelor procentuale, prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 42/1993, asupra bazei de impozitare, stabilită după cum urmează:

a) Pentru produsele din producția internă - baza de impozitare o reprezintă contravaloarea bunurilor livrate, exclusiv accizele, și anume costurile plus profitul agenților economici producători și, respectiv, prețurile de achiziție negociate între părți în cazul agenților economici care achiziționează de la producătorii agricoli individuali produse în scopul comercializării.
b) Pentru produsele din import - baza de impozitare o reprezintă valoarea în vamă stabilită potrivit legii, la care se adaugă taxele vamale, alte taxe speciale aplicate în momentul vămuirii (suprataxe vamale, comision pentru activități vamale, taxe de magazinaj, dacă acestea se datorează).
c) Pentru bunurile introduse în țară de persoanele fizice neînregistrate ca agenți economici, valorificate prin societăți comerciale - baza de impozitare o reprezintă contravaloarea ce se cuvine deponentului pentru bunurile vândute în consignație.

3. Pentru vinul, țuica și rachiurile naturale livrate în stare vărsată de către producătorii interni altor agenți economici, în scopul utilizării ca materie primă pentru obținerea unor produse de natura celor prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 42/1993, accizele se calculează și se plătesc o singură dată, numai la produsele finale rezultate din prelucrare, prin aplicarea cotelor asupra valorii produselor respective, exprimate în prețurile de vânzare ale acestora, exclusiv accizele.

Pentru aceleași produse prevăzute la alineatul de mai sus, provenite din import și utilizate ca materie primă, agenții economici prelucrători pot solicita restituirea accizelor plătite în vamă, pe bază de cerere tip, conform anexei nr. 1 la prezentele norme, și a documentelor justificative (declarația vamală de import, documentul ce atestă plata accizei în vamă, documente care atestă cantitățile prelucrate, rețetele de fabricație, inclusiv consumurile specifice).

Restituirea poate fi solicitată în termen de 20 de zile de la livrarea produselor rezultate din prelucrare, numai după o analiză temeinică a documentelor justificative prezentate, efectuată de organele fiscale.

4. Produsele livrate la export direct sau prin comisionari autorizați ca agenți economici ce își desfășoară activitatea în baza contractelor de comision nu sunt supuse accizelor.

5. Produsele importate în regim de tranzit sau import temporar, atât timp cât se află în această situație, nu sunt supuse accizelor, acestea urmând regimul stabilit la cap. XI lit. D lit. b), alin. 4 din Normele pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adăugată, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 233/1993, respectiv depunerea, de către importator, a unei garanții egale cu valoarea accizelor.

6. Pentru produsele prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 42/1993, cumpărate de la producătorii interni și revândute la export, de către agenții economici autorizați să efectueze astfel de operațiuni, facturarea se va face la prețuri cu accize, iar valoarea accizelor se va evidenția obligatoriu distinct în factură la coloana 5 pe rândul al doilea.

În această situație, exportatorii, pe baza cererii tip, conform anexei nr. 1 la prezentele norme, și a documentelor justificative care să ateste exportul și calculul analitic al accizelor solicitate a fi restituite, pot cere organelor fiscale teritoriale, până la data de 20 a lunii următoare, restituirea accizelor aferente produselor finite exportate.

În cazul produselor returnate de la export și valorificate în țară, agenții economici au obligația de a calcula și vărsa la bugetul de stat accizele conform prevederilor legale stabilite pentru produsele din țară.

7. Pentru exportul de produse provenite din import se restituie agenților economici exportatori, pe baza documentelor justificative contravaloarea accizelor plătite în vamă, aferentă cantităților exportate.

8. Potrivit art. 4 din Legea nr. 42/1993, produsele intrate în rezerva de stat sau rezerva de mobilizare sunt exonerate de la plata accizelor pe perioada cât au acest regim.

În vederea stabilirii bazei de impozitare pentru T.V.A. aferentă intrărilor, în factura furnizorului se va evidenția distinct cota și valoarea accizelor aferente acestor produse.

La produsele scoase din rezerva de stat sau rezerva de mobilizare, plata accizelor se face de către unitățile deținătoare ale acestor stocuri, la livrarea produselor către beneficiari.

9. Produsele comercializate în valută prin magazinele pentru deservirea în exclusivitate a reprezentanțelor diplomatice și a personalului acestora, precum și prin magazinele autorizate, potrivit legii, să comercializeze mărfuri în regim „duty free” sau în sistem cambuza, nu sunt supuse accizelor.

II. Impozitul la țițeiul din producția internă și gazele naturale

1. Potrivit art. 8 din Legea nr. 42/1993, pentru țițeiul din producția internă, precum și pentru gazul metan, gazul de sondă ori amestecul lor, din producția internă sau din import, agenții economici autorizați datorează bugetului de stat impozitul prevăzut în anexa nr. 2 la lege.

Acest impozit este stabilit în sumă fixă pe unitate de măsură și se calculează prin aplicarea acestor sume asupra cantităților livrate.

2. Pentru țițeiul din producția internă, plătitor al impozitului este Regia Autonomă „Petrom”.

Pentru gazul metan sau gazul de sondă din producția internă, pentru amestecul de gaze din producția internă, precum și pentru amestecul de gaze din producția internă și din import, plătitori de impozit sunt sucursalele de distribuție și Sucursala de Exploatare a Conductelor Magistrale de Gaze Naturale aparținând de Regia Autonomă „Romgaz” Mediaș.

Pentru gazele de sondă ce se distribuie direct de către Regia Autonomă „Petrom", plătitorul impozitului, stabilit potrivit Legii nr. 42/1993, este această regie.

Importul de gaze naturale efectuat direct de agenții economici - consumatori finali, în afara importului din fondul valutar al statului, nu este supus plății impozitului.

III. Dispoziții comune și finale

1. Agenții economici plătitori au obligația să calculeze accizele și impozitul la țițeiul din producția internă și gazele naturale, după caz, să le evidențieze distinct în factură și să le verse la bugetul de stat la termenele stabilite, fiind răspunzători de exactitatea calculului și vărsarea integrală a sumelor datorate.

Începând cu data de 1 iulie 1993, sumele datorate bugetului de stat drept accize și impozit la țițeiul din producția internă și gazele naturale se vor vărsa de către agenții economici astfel:

a) în județele în care nu funcționează trezorerii ale finanțelor publice, în conturile circumscripțiilor fiscale și ale administrațiilor financiare în raza cărora plătitorii au sediul fiscal, deschise la unitățile Băncii Comerciale Române - S.A.:
  • Contul 60.12.x.02....... „Accize”
  • Contul 60.12.x.03....... „Impozit la țițeiul din producția internă și gazele naturale”;
b) în județele Arad, Iași, Neamț, Prahova și Vâlcea, unde funcționează trezorerii ale finanțelor publice, conturile sunt deschise la trezoreriile locale din cadrul percepțiilor, circumscripțiilor fiscale și administrațiilor financiare în raza cărora plătitorii își au sediul fiscal și anume:
  • Contul 20.12.1.02...... „Accize”
  • Contul 20.12.1.03...... „Impozit la țițeiul din producția internă și gazele naturale”.

La completarea dispoziției de plată și a cecului cu limită de sumă se au în vedere următoarele:

  • la poziția banca beneficiarului se înscrie sucursala județeană B.N.R., cod 51.000;
  • la poziția beneficiar se înscrie trezoreria municipiului (oraș, percepție) ............. cont 20.12.1.02 pentru accize sau cont 20.12.1.03 pentru impozit la țițeiul din producția internă și gazele naturale.

Organele fiscale asigură evidența nominală pe plătitor pentru accize și impozit potrivit normelor în vigoare.

2. Momentul datorării accizelor îl constituie:

a) data efectuării livrării, pentru producătorii interni.
Când facturarea sau eliberarea documentelor de livrare are loc înaintea livrării efective, momentul datorării accizelor îl constituie data emiterii documentelor respective;
b) data efectuării formalităților de vămuire, pentru importatori;
c) data achiziționării, pentru agenții economici achizitori;
d) data efectuării vânzării, pentru agenții economici care comercializează în consignație bunuri introduse în țară de către persoane fizice neînregistrate ca agenți economici.

Momentul datorării impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale este momentul livrării.

3. Plata accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale se efectuează lunar pană la data de 25 a lunii următoare, prin virare cu dispoziție de plată, cu cec cu limită de sumă sau cu numerar, la organele fiscale teritoriale sau în conturile deschise la bănci și trezorerii.

Pentru produsele din import accizele se achită la organele vamale, concomitent cu plata taxelor vamale.

4. În vederea stabilirii corecte a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale datorate bugetului de stat, agenții economici sunt obligați să țină distinct evidența acestora potrivit modelului din anexele nr. 2, 3, 4, 5 și 6 la prezentele norme.

Totodată, agenții economici au obligația de a întocmi și depune la unitățile fiscale teritoriale unde aceștia își au sediul decontul de accize sau de impozit la țițeiul din producția internă și gazele naturale conform modelului din anexele nr. 7 și nr. 8 la prezentele norme.

Decontul se întocmește și se depune lunar în termen de 25 de zile de la expirarea lunii pentru care se întocmește decontul.

5. Neplata accizelor sau a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale la termenele stabilite atrage obligația calculării majorărilor de întârziere de 0,3% pentru fiecare zi de întârziere.

Calculul majorărilor de întârziere se face din ziua lucrătoare imediat următoare expirării termenului legal de plată și până la ziua plății accizelor sau a impozitului inclusiv.

Majorările de întârziere pentru neplata la timp a accizelor sau a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale se înregistrează pentru toți plătitorii la capitolul 15, subcapitolul 02 „Penalități și majorări pentru veniturile nevărsat la termen”.

Amenzile și majorările de întârziere se vor evidenția de agenții economici în debitul contului 750 „Profit și pierderi”, urmând ca acestea să fie adăugate extracontabil la profitul obținut în vederea determinării profitului impozabil.

6. Reducerea sau scutirea de plată a majorărilor de întârziere se aprobă numai în cazuri justificate, pe baza cererii depuse de plătitor la unitățile fiscale teritoriale, cereri care se vor soluționa potrivit competențelor aprobate în acest sens.

Cererea de reducere sau de scutire a majorărilor de întârziere nu suspendă executarea.

7. Controlul asupra calculării corecte și plății în termen a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale, precum și modul cum se aplică și se respectă prevederile din Legea nr. 42/1993, se exercită de către organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor și aparatul său teritorial, pe baza documentelor și evidențelor conduse de plătitori.

Cu prilejul controlului se va urmări legalitatea cotelor de accize și a impozitului în sumă fixă, aplicarea corespunzătoare a acestora, determinarea corectă a volumului impozitelor, respectarea termenelor de plată, vărsarea integrală a impozitelor datorate, conducerea corectă a evidenței impozitelor și modul în care sunt respectate prevederile din Legea nr. 42/1993.

Rezultatele verificării se vor consemna într-un act de control, semnat de organul de control și agentul economic (președinte, director, întreprinzător etc.), ce va cuprinde: numele și prenumele persoanei care efectuează controlul și unitatea pe care o reprezintă, denumirea agentului economic și a persoanei prin care este reprezentat, perioada la care se referă controlul, abaterile constatate și măsurile luate pentru intrarea în legalitate (stabilirea de diferențe, vărsarea acestora la bugetul de stat, calcularea de majorări de întârziere, sancțiuni aplicate etc.), precum și măsurile ce trebuie luate în continuare de agentul economic pentru înlăturarea și evitarea pe viitor a abaterilor de la prevederile legale.

În cazul abaterilor constatate, pentru care se aplică sancțiunile prevăzute la art. 17 din Legea nr. 42/1993, se încheie proces-verbal de contravenție.

8. Înregistrarea în contabilitate la agenții economici a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale datorate se efectuează prin articolul contabil:

600 „Venituri din activitatea de bază”
sau                                           = 430 „Decontări cu bugetul statului” (analitice distincte)
601 „Venituri din alte activități”

9. Produsele prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 42/1993, aflate și inventariate în stoc la data de 30 iunie 1993, la societățile producătoare sau la importatori, și livrate începând cu data de 1 iulie 1993, urmează regimul accizelor stabilit prin legea mai sus menționată, pentru produsele din producția internă.

Accizele aferente produselor sau mărfurilor livrate și facturate înainte de 30 iunie anul curent se urmăresc în continuare și vor fi virate la bugetul statului pe măsura încasării contravalorii facturilor în care au fost cuprinse.

Pentru mărfurile aflate în stoc la importatori atât în depozitele cu ridicata, cât și în magazinele proprii de desfacere cu amănuntul, accizele se datorează la facturare sau pe măsura vânzării, după caz, determinate cu cotele prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 42/1993, aplicate la baza de impozitare, respectiv valoarea în vamă calculată potrivit legii, la care se adaugă taxele vamale și alte taxe speciale aplicate în momentul vămuirii (suprataxe vamale, comision pentru serviciile de vămuire, taxe de magazinaj, dacă acestea se datorează).

Pentru reflectarea în contabilitate a accizelor aferente produselor aflate în stoc la data de 30 iunie anul curent, la producători sau la importatori, se efectuează înregistrarea prevăzută la cap. III pct. 8 din prezentele norme.

Prezentele norme metodologice intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 1993.

Pe data punerii în aplicare a prezentelor norme metodologice își încetează aplicabilitatea Normele metodologice nr. 262754/1991 emise de Ministerul Finanțelor și alte prevederi emise în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 779/1991, a ordonanțelor Guvernului nr. 4/1992 și nr. 5/1992.

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
București, 19 iulie 1993 | Nr. 5188.


Anexa Nr. 1

Formular 3001

Agentul economic exportator ...............................

Sediul .........................................................

Codul fiscal .........................

Cerere de restituire a accizelor aferente produselor exportate
pe luna ................... anul

(se depune de agenții economici exportatori pentru produsele cumpărate de la intern sau produsele importate și reexportate)
Denumirea plătitorului .................................
Codul fiscal ................................
Str. ...................................... nr. .......
Localitatea ....................................
județul ......................., codul poștal .......................
- lei -
Nr. crt. Denumirea grupei Valoarea de aprovizionare
————————————
inclusiv acciza
Acciza plătită
1 Alcool rafinat, dublu rafinat și tehnic
2 Țuică și rachiuri naturale
3 Vinuri
4 Băuturi spirtoase (inclusiv băuturi obținute din distilare cereale)
5 Băuturi pe bază de vin
6 Bere
7 Cafea, inclusiv solubilă
8 Țigarete și produse din tutun
9 Confecții din blănuri
10 Mobilier sculptat
11 Articole din cristal
12 Bijuterii din metale prețioase, inclusiv verighete
13 Benzină și motorină
14 Total

Numele ............................. prenumele .........................., funcția semnatarului .....................

Depunere: zi ..... lună ................. an ......... semnătura ........................

Cadru rezervat organului fiscal

Se aprobă rambursarea pentru suma de ........................... lei
Nu se aprobă rambursarea sumei de ..................... lei din următoarele motive:
a) erori de calcul;
b) facturi neconforme cu realitatea;
c) abateri de la prevederile legale.

S-au constituit garanții personale/solidare pentru suma de ................ lei
Numele persoanei care aprobă rambursarea ..................................
Funcția ............................. Data ...................
Semnătura ...........................


Anexa Nr. 2

Agentul economic plătitor de acciză ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Model privind evidența accizelor la produsele din import și din țară

Denumirea produsului sau a grupei de produse ............................................................

Nr. crt. Felul documentului (factură, declarație vamală etc.) Nr. documentului Data efectuării livrării sau facturării (intern) Data efectuării formalităților de vămuire (import) Contravaloarea bunurilor, exclusiv accizele (pentru intern) (lei) Valoarea în vamă plus taxele vamale și alte taxe speciale (pentru import) (lei) Acciza Observații
Cota % Suma (lei)
0 1 2 3 4 5 6 7 8=5x7 sau 8=6x7 9









Anexa Nr. 3

Agentul economic plătitor de impozit ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Model privind evidența impozitului la țițeiul din producția internă
Nr. crt. Felul documentului (factura) Nr. documentului Data efectuării livrării sau facturării (intern) Cantitățile livrate Impozitul Observații
Suma fixă/U.M. lei/U.M. Valoarea totală (lei)
0 1 2 3 4 5 6=4x5 7









Anexa Nr. 4

Agentul economic plătitor de impozit ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Model privind evidența impozitului la gazele naturale
Nr. crt. Felul documentului (factura) Nr. documentului Data efectuării livrării sau facturării (intern) Cantitățile livrate Impozitul Observații
Suma fixă/U.M. lei/U.M. Valoarea totală (lei)
0 1 2 3 4 5 6=4x5 7









Anexa Nr. 5

Agentul economic plătitor de acciză ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Model privind evidența accizelor la produsele rezultate din prelucrarea vinului, țuicii și rachiurilor naturale
Nr. crt. Felul documentului ce atestă plata produselor Nr. documentului Data efectuării achiziției Denumirea produselor achiziționate Cantitățile achiziționate (litri) Cantitățile prelucrate (litri) Denumirea produselor rezultate Cantitățile rezultate (litri) Valoarea fără accize (lei) Acciza Observații
Cota % Suma (lei)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11=9x10 12









Anexa Nr. 6

Agentul economic plătitor de acciză ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Model privind evidența accizelor pentru bunurile vândute în consignație, introduse în țară de persoanele fizice neînregistrate ca agenți economici
Nr. crt. Numele deponentului, date de identitate Denumirea produsului depus în consignație Felul, numărul și data documentului întocmit Data efectuării vânzării Valoarea în lei ce se cuvine deponentului pentru bunurile vândute Acciza Observații
Cota % Suma (lei)
0 1 2 3 4 5 6 7=5x6 8









Anexa Nr. 7

Formular 3002

Agentul economic plătitor de acciză ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Accize
decont pe luna ..................... anul ............
- lei -
Nr. crt. Denumirea grupei Contravaloarea bunurilor livrate, exclusiv acciza Valoarea în vamă plus taxe vamale și alte taxe speciale Acciza datorată
Cota % Suma
0 1 2 3 4 5=2x4 sau 5=3x4
1 Alcool rafinat, dublu rafinat și tehnic
2 Țuică și rachiuri naturale
3 Vinuri
4 Băuturi spirtoase (inclusiv băuturi obținute din distilare cereale)
5 Băuturi pe bază de vin
6 Bere
7 Cafea, inclusiv solubilă
8 Țigarete și produse din tutun
9 Confecții din blănuri
10 Mobilier sculptat
11 Articole din cristal
12 Bijuterii din metale prețioase, inclusiv verighete
13 Benzină și motorină
14 Total


Suma efectiv plătită ....................... Diferența de vărsat ......................
Nr. și data dispoziției de plată ......................
Diferența de compensat ............................
Declar că informațiile din acest decont sunt corecte
Numele .................... Prenumele.........................
Funcția ..................... Semnătura ................
Ștampila ...............
Organul fiscal ..............................
Codul fiscal .................
Depunere: zi ...... lună ...................... an ...........
Primit .............................


Anexa Nr. 8

Formular 3003

Agentul economic plătitor de impozit ........................................

Sediul ...................................................

Codul fiscal .........................

Decont de impunere
privind calculul și virarea la bugetul statului a impozitului la țițeiul din producția internă și gazele naturale
pe luna ..................... anul ............
- lei -
Nr. rând Explicații Impozit
1. Impozitul datorat pentru perioada raportată
2. Impozitul vărsat la termenul de plată pentru perioada raportată
3. Diferența de vărsat (Rând 1-2) / de compensat (Rând 2-1)

Diferența a fost vărsată prin documentul ..................... nr. ........... din ......................

Conducătorul unității plătitoare, Contabil șef,



Diverse

Rectificare

În Hotărârea Guvernului nr. 332/1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 21 iulie 1993, la articolul 1 se va citi: „...... potrivit Legii nr. 42/1900 ...........”.