Monitorul Oficial 183/1991

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0183 - Partea I - Joi, 12 septembrie year::1991

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 561/1991

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 561/1991 se completează cu art. 2, care va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Diferențele dintre cursul oficial în vigoare la data deschiderii acreditivului și cel în vigoare la data plății la extern se regularizează cu bugetul administrației centrale de stat."

Prim-ministru, Petre Roman | București, 16 august 1991 | Nr. 566.


Hotărâre pentru stabilirea și sancționarea unor contravenții la Regulamentul cu privire la operațiunile cu numerar

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Constituie contravenții la Regulamentul cu privire la operațiunile cu numerar, emis de Banca Națională a României, următoarele fapte:

a) - efectuarea de plăți și încasări în numerar între persoane juridice, peste limita legal stabilită;
b) - refuzul persoanelor juridice de a accepta documente de plată fără numerar, valabil întocmite;
c) - nedepunerea sau depunerea cu întârziere a sumelor în numerar, care depășesc limita stabilită între titularul de cont și bancă, ce poate fi păstrată în casieria proprie de pe o zi pe alta;
d) - refuzul persoanelor juridice de a pune la dispoziția băncii documentele necesare verificării modului de efectuare a operațiunilor cu numerar.

Art. 2. - Contravențiile prevăzute la art. 1 se sancționează după cum urmează:

a) - cu o amendă de 10.000 lei, care se aplică atât plătitorului, cât și încasatorului, pentru contravenția prevăzută la art. 1 lit. a);
b) - cu amendă de 10.000 lei pentru contravențiile prevăzute la art. 1 lit. b) și d);
c) - cu amendă reprezentând 1% pe zi calendaristică, fără a depăși 10.000 lei, pentru contravenția prevăzută la art. 1 lit. c). Amenda se aplică începând cu prima zi lucrătoare când suma trebuia depusă.

Art. 3. - În caz de abateri repetate, societățile bancare vor proceda la închiderea contului persoanei juridice respective.

Art. 4. - Sancțiunile prevăzute se aplică persoanelor juridice care au săvârșit contravenția și vor fi imputate de acestea persoanelor fizice vinovate.

Art. 5. - Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 1 și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 2 se face, prin proces-verbal, de persoane împuternicite de Banca Națională a României, societățile bancare sau Ministerul Economiei și Finanțelor, după caz.

Art. 6. - Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se poate face plângere, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Plângerea, însoțită de copia procesului-verbal de constatare a contravenției se va depune la organul din care face parte agentul constatator.

Art. 7. - Soluționarea plângerii se va face de organele de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 20 august 1991 | Nr. 569.


Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 390/1991 privind realizarea și destinația unor venituri din unitățile sanitare

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 390/1991 se completează cu punctul 28, având următorul cuprins:

„28. Analizele efectuate de Institutul pentru controlul de stat al medicamentului și cercetări farmaceutice pentru controlul calității medicamentelor și de către Secția pentru controlul de stat al serurilor și vaccinurilor pentru produsele biologice de uz uman."

Prim-ministru, Petre Roman | București, 27 august 1991 | Nr. 587.


Hotărâre privind organizarea, finanțarea și coordonarea învățământului preuniversitar din industria energiei electrice și termice

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu anul școlar 1991-1992, Ministerul Industriei, prin Regia autonomă de electricitate „RENEL”, organizează și asigură finanțarea unităților de învățământ preuniversitar din industria energiei electrice și termice din anexa la prezenta hotărâre, ca instituții publice, dispunând de bază materială proprie, corespunzătoare cerințelor procesului de învățământ și instruirii practice.

Coordonarea întregii activități de învățământ revine, potrivit legii, Ministerului Învățământului și Științei care, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 940/1990, conlucrează cu Regia autonomă de electricitate „RENEL” din cadrul Ministerului Industriei pentru pregătirea de specialitate a elevilor.

Încadrarea, transferarea, promovarea, perfecționarea și eliberarea din funcție a cadrelor didactice, cât și numirea și eliberarea din funcție a personalului de conducere din unitățile de învățământ din anexă, se vor face potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 940/1990, la propunerea Regiei autonome de electricitate „RENEL” din cadrul Ministerului Industriei.

Art. 2. - Finanțarea grupurilor școlare se asigură:

  • de la bugetul administrației centrale de stat, prin Regia autonomă de electricitate „RENEL” din cadrul Ministerului Industriei;
  • din fondurile proprii ale agenților economici pentru toți elevii cu care s-au încheiat contracte de școlarizare, luându-se în calcul toate cheltuielile de instruire, inclusiv salariile personalului didactic și bursele elevilor;
  • din taxele de școlarizare încasate de la elevii care doresc să fie școlarizați în cadrul grupului și care nu s-au încadrat în numărul de locuri repartizate prin plan și nu au contracte cu agenții economici. La stabilirea taxelor școlare se vor lua în calcul totalitatea cheltuielilor de instruire.

Bugetele de venituri și cheltuieli ale grupurilor școlare industriale energetice vor fi avizate de Ministerul Industriei prin Regia autonomă de electricitate „RENEL” și vor fi înaintate la Ministerul Economiei și Finanțelor.

La stabilirea fondurilor de la bugetul administrației centrale de stat, necesare pentru funcționarea unităților de învățământ, se vor avea în vedere și veniturile proprii care se realizează din activitatea practică a elevilor, taxele de școlarizare care se vor încasa, precum și din alte venituri care se pot realiza din activitățile organizate în unitate și pentru care au aprobarea Regiei autonome de electricitate „RENEL”.

Fondurile de la bugetul administrației centrale de stat, aferente anului 1991, urmează a fi asigurate în condițiile menținerii echilibrului bugetar, potrivit Legii finanțelor nr. 10/1991, prin preluarea sumelor din fondurile prevăzute pe seama Ministerului Învățământului și Științei, pe bază de protocol.

Art. 3. - Se interzice schimbarea destinației spațiilor de învățământ existente fără acordul Ministrului Învățământului și Științei și numai la propunerea Regiei autonome de electricitate „RENEL".

Art. 4. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 27 august 1991 | Nr. 588.


Anexă

Rețeaua unităților școlare care vor funcționa în subordinea Regiei autonome de electricitate „RENEL”
  1. Grupul școlar industrial energetic București
  2. Grupul școlar industrial energetic Craiova
  3. Grupul școlar industrial energetic Tîrgu Jiu
  4. Grupul școlar industrial energetic Brașov
  5. Grupul școlar industrial energetic Cîmpina
  6. Grupul școlar industrial energetic Constanța
  7. Grupul școlar industrial energetic Cluj
  8. Grupul școlar industrial energetic Galați
  9. Grupul școlar industrial energetic Iași
  10. Grupul școlar industrial energetic Timișoara
  11. Grupul școlar industrial energetic Rîmnicu Vîlcea
  12. Grupul școlar industrial energetic Sibiu
  13. Grupul școlar industrial energetic Ploiești
  14. Grupul școlar industrial energetic Deva
  15. Grupul școlar industrial energetic Buftea



Rectificări

Rectificare

În legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 163 din 7 august 1991, la art. 26 alin. 2 în loc de „... lit. e) și h)” se va citi „... lit. e)-h)”.