Monitorul Oficial 184/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0184 - Partea I – Marți, 15 august year::1995


Decrete

Decret privind înaintarea în gradul de amiral a unui viceamiral

În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 99 alin. (1) din Constituția României,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Viceamiralul Gheorghe Anghelescu se înaintează la gradul de amiral.


Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 10 august 1995 | Nr. 294.


Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind modificarea plafoanelor de aprobare a obiectivelor de investiții pentru autoritățile administrației publice centrale

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. d) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Articol unic. - În scopul asigurării unei mai mari fluidități în realizarea investițiilor publice de către autoritățile administrației publice centrale, ultimul alineat al art. 19 din Legea privind finanțele publice nr. 10/1991 se modifică și va avea următorul cuprins:

"Documentațiile tehnico-economice ale obiectivelor de investiții noi, a căror finanțare se asigură, integral sau în completare, de la bugetul de stat, din bugetele fondurilor speciale, din credite externe contractate și garantate de stat, după caz, se aprobă, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor, de către Guvern pentru valori mai mari de 4 miliarde lei; de către ordonatorii principali de credite pentru valori cuprinse între 500 milioane lei și 4 miliarde lei; de către ceilalți ordonatori de credite pentru valori cuprinse între 100-500 milioane lei, cu avizul prealabil al ordonatorului principal de credite.

Pentru obiectivele noi de investiții ale căror valori nu depășesc 100 milioane lei, documentațiile tehnico-economice se aprobă de către ordonatorii de credite, cu acordul prealabil al ordonatorului principal de credite."


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 18.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Theodor Gavrilă, secretar de stat


Ordonanță privind măsuri pentru asigurarea finanțării acțiunilor legate de aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. d) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Se aprobă prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și finanțarea acestei acțiuni din fondurile ce se asigură anual prin legea bugetului de stat pentru Ministerul Agriculturii și Alimentației până la data de 31 decembrie 1996.

Art. 2. - Ministerul Agriculturii și Alimentației repartizează lunar fondurile prevăzute la art. 1 oficiilor județene de cadastru și organizare a teritoriului, prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București.

Oficiile județene de cadastru și organizare a teritoriului răspund de angajarea și efectuarea cheltuielilor potrivit destinațiilor aprobate, precum și de recepția lucrărilor executate și decontate.

Art. 3. - Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Finanțelor vor elabora norme metodologice în aplicarea prezentei ordonanțe.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 20.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind transmiterea unui imobil, situat în municipiul Alexandria, județul Teleorman, în administrarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului, proprietate publică a statului situat în municipiul Alexandria, str. Carpați nr. 15, împreună cu terenul aferent, având datele de identificare prevăzute în anexa ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, din administrarea Prefecturii Județului Teleorman în administrarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, pentru funcționarea Episcopiei de Teleorman.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între cele două părți.

Art. 3. - Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române prin Episcopia de Teleorman va asigura toate cheltuielile legate de întreținerea, repararea, protejarea și conservarea imobilului prevăzut la art. 1.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 iulie 1995 | Nr. 566.

Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Secretariatul de Stat pentru Culte, Ilie Fonta, secretar de stat


Anexă

Datele de identificare a imobilului situat în municipiul Alexandria, județul Teleorman, care se transmite în administrarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române

Locul unde este situat imobilul care se transmite Suprafața imobilului care se transmite
Construcții
- m2 -
Teren
- m2 -
Municipiul Alexandria, str. Carpați nr. 15, județul Teleorman et. I - 228
parter - 228
subsol - 228
Total = 684
858


Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 959/1994 privind modul de decontare a lucrărilor de construcții-montaj către antreprenorii români la Krivoi Rog – Ucraina

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 959/1994 privind modul de decontare a lucrărilor de construcții-montaj către antreprenorii români la Krivoi Rog - Ucraina, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 31 decembrie 1994, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 1, după alineatul 2, se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:

"Pentru decontarea lucrărilor executate în anul 1995 coeficientul de conversie rublă transferabilă/dolar se stabilește provizoriu la 0,877 ruble transferabile pentru un dolar. Coeficientul de conversie va fi definitivat după analiza rezultatelor reflectate în balanțele de verificare ale societăților comerciale „Arcom” - S.A. și "Arcif” - S.A., pentru această activitate.”

2. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 3. - Cheltuielile pentru Combinatul minier Krivoi Rog se vor urmări și evidenția separat în contabilitatea celor doi antreprenori „Arcom” - S.A. și „Arcif” - S.A.”

3. După articolul 4 se introduce un nou articol cu următorul cuprins:

"Art. 5. - Materiile prime, materialele, semifabricatele și piesele de schimb aflate în stoc la 31 decembrie 1994 la Combinatul minier Krivoi Rog se transmit, cu plată, în proprietatea societăților comerciale „Arcom” - S.A. și „Arcif” - S.A. Valoarea reevaluată a stocurilor se deduce eșalonat din situațiile de plată în anii 1995-1996, proporțional cu valoarea acestor situații de plată.”


p. Prim-ministru, Florin Georgescu, ministru de stat, ministrul finanțelor | București, 31 iulie 1995 | Nr. 573.

Contrasemnează:

p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Teodor Gavrilă, secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul comerțului, Petru Crișan


Hotărâre privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru Problemele Românilor de Pretutindeni

În temeiul art. 7 din Constituție,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se constituie Consiliul pentru Problemele Românilor de Pretutindeni - denumit în continuare Consiliu - organism consultativ al Guvernului, coordonat de Comitetul Permanent al Congresului Spiritualității Românești.

(2) Consiliul are ca scop multiplicarea și consolidarea legăturilor statului român cu românii de pretutindeni (români, aromâni, vlahi etc.) și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, în conformitate cu documentele internaționale și reglementările europene în materie și cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.

Art. 2. - (1) Consiliul este format din reprezentanți, la nivel de secretar de stat sau director general, după caz, din următoarele structuri ale administrației publice centrale:

  • Ministerul Afacerilor Externe
  • Ministerul Finanțelor
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Culturii
  • Ministerul Învățământului
  • Ministerul Comerțului
  • Ministerul Turismului
  • Ministerul Transporturilor
  • Ministerul Tineretului și Sportului
  • Secretariatul de Stat pentru Culte
  • Secretariatul General al Guvernului
  • Departamentul Informațiilor Publice
  • Departamentul pentru Integrare Europeană
  • Departamentul pentru Administrație Publică Locală.

(2) La lucrările consiliului pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai Parlamentului și Președenției.

Art. 3. - Consiliul își desfășoară activitatea în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare elaborat de Comitetul Permanent al Congresului Spiritualității Românești.

Art. 4. - Consiliul exercita următoarele atribuții principale:

(1) - stabilește, menține și consolidează legăturile cu românii de pretutindeni și cu organizațiile reprezentative ale acestora;
(2) - prezintă Comitetului Permanent al Congresului Spiritualității Românești și Guvernului informări semestriale cu privire la situația românilor de pretutindeni;
(3) - inițiază contacte cu autoritățile publice ale statelor în care trăiesc etnici români;
(4) - elaborează programe având ca obiect acțiuni și măsuri pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni, cu respectarea legislației statelor ai căror cetățeni sunt, și le supune Guvernului spre aprobare;
(5) - adresează recomandări Comitetului Permanent al Congresului Spiritualității Românești și Guvernului, în vederea fundamentării propunerilor referitoare la situația românilor de pretutindeni;
(6) - sprijină autoritățile publice din România, ai căror reprezentanți au contacte cu autoritățile publice străine, în legătură cu problemele românilor de pretutindeni;
(7) - propune proiecte de acte normative în domeniul său de activitate;
(8) - primește și examinează cererile și sesizările adresate de către persoane fizice și persoane juridice, cu privire la problemele din domeniul său de activitate.

Art. 5. - (1) Consiliul are un secretariat format din 5 persoane, condus de un secretar executiv cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru.

(2) Pentru asigurarea lucrărilor secretariatului prevăzut la alin. (1), numărul de personal aprobat pentru Secretariatul general al Guvernului se suplimentează cu 5 posturi, modificându-se în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 520/1994.

Art. 6. - Cheltuielile necesare organizării și funcționării consiliului se asigură prin transfer de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, în limitele prevăzute de art. 42 alin. (3) din Legea bugetului de stat pe anul 1995, nr. 22/1995.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 581.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Marcel Dinu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind normarea parcului de autovehicule și consumul de carburanți pentru activitățile specifice desfășurate de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, agențiile de protecția mediului și Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”

În temeiul prevederilor anexei nr. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 63/1994, aprobată și modificată prin Legea nr. 13/1995,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru desfășurarea activităților specifice de către Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului se aprobă deținerea și utilizarea a 2 autoturisme și 8 autolaboratoare, cu un consum de carburanți de 250 litri/lună/vehicul.

Art. 2. - Se aprobă deținerea și utilizarea de către agențiile de protecția mediului și Administrația Rezervației Biosferei "Delta Dunării” a unui număr de 42 de autoturisme de serviciu și a 173 de autolaboratoare, cu un consum de carburanți de 150 litri/lună/vehicul.

Repartizarea autovehiculelor prevăzute la alin. 1 se va face prin ordin al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului.

Art. 3. - Nu se consideră depășiri la consumul de carburanți normat pe vehicul consumul care, la nivelul anului, se încadrează în limita combustibilului normat în raport cu numărul de autoturisme repartizat pentru utilizare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 582.

Contrasemnează:

Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, Aurel Constantin Ilie

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind înființarea Centrului de diagnostic și tratament al județului Argeș

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Centrul de diagnostic și tratament al județului Argeș, ca unitate cu personalitate juridică în subordinea Direcției sanitare a județului Argeș, având sediul în municipiul Pitești, Bulevardul I.C. Brătianu nr. 62, județul Argeș, în spațiul disponibilizat de Spitalul județean II - „Nicolae Bălcescu".

Art. 2. - Centrul de diagnostic și tratament are ca obiect de activitate asigurarea serviciilor sanitare corespunzătoare pentru stabilirea cu maximă operativitate și precizie a diagnosticului complet, precum și tratamentul de urgență pe raza județului Argeș.

Art. 3. - Baza materială și personalul necesar Centrului de diagnostic și tratament se asigură, în principal, prin preluarea unei părți a bazei materiale și a personalului de la Spitalul județean II - „Nicolae Bălcescu”, din municipiul Pitești, pe bază de protocol. Personalul preluat de Centrul de diagnostic și tratament se consideră transferat în interesul serviciului.

Art. 4. - Structura organizatorică și modul de funcționare a Centrului de diagnostic și tratament se aprobă de Ministerul Sănătății, în cadrul numărului de personal și al prevederilor bugetare aprobate în anul 1995.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 583.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind transmiterea imobilului „Cămin de copii” din patrimoniul Societății Comerciale „Fermit” - S.A. Râmnicu Sărat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Învățământului

În temeiul Ordonanței Guvernului nr. 52/1994 privind reglementarea administrării și conservării patrimoniului unităților de învățământ, aprobată și modificată prin Legea nr. 22/1994,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă transmiterea, fără plată, a imobilului "Cămin de copii”, compus din construcție și terenul aferent, situat în municipiul Râmnicu Sărat, str. Constantin Brâncoveanu nr. 4, județul Buzău, identificat potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din patrimoniul Societății Comerciale „Fermit” - S.A. Râmnicu Sărat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Învățământului, pentru Inspectoratul școlar județean Buzău.

(2) Mobilierul și obiectele de inventar existente în „Căminul de copii” se vor transmite, fără plată, Ministerului Învățământului prin Inspectoratul școlar județean Buzău.

Art. 2. - Capitalul social al Societății Comerciale „Fermit" - S.A. Râmnicu Sărat se diminuează cu valoarea imobilului prevăzut la art. 1, precum și a mobilierului și obiectelor de inventar, fără diminuarea capitalului aferent Fondului Proprietății Private III - Transilvania.

Art. 3. - Predarea-preluarea imobilului, a mobilierului și obiectelor de inventar se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate.

Art. 4. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, personalul de servire al imobilului prevăzut la art. 1 poate fi preluat prin protocol și se consideră transferat, urmând să se încadreze în numărul mediu aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 458/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Învățământului.

(2) Salarizarea personalului se face în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 281/1993, cu completările și modificările ulterioare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 584.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Datele de identificare a imobilului „Cămin de copii” ce se transmite din patrimoniul Societății Comerciale „Fermit” - S.A. Râmnicu Sărat în administrarea Ministerului Învățământului

Adresa imobilului Persoana juridică de la care se transmite Persoana juridică la care se transmite Caracteristici tehnice Valoarea
Str. Constantin Brâncoveanu nr. 4. municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău Societatea Comercială „Fermit” - S.A. Râmnicu Sărat, județul Buzău Ministerul Învățământului - Suprafață totală 5.426 m2
- Suprafață construită 1.907 m2
- Suprafață desfășurată 2.296 m2
- Teren aferent 3.519 m2
- Clădiri 500.446.019 lei
- Teren 171.588.416 lei
- Mijloace fixe 10.188.367 lei
- Obiecte de inventar 8.496.104 lei


Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 1995 pentru refacerea părților afectate de incendiul produs la clădirea Teatrului Național din municipiul Caracal, județul Olt

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea sumei de 200 milioane lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 1995, pentru județul Olt, în vederea refacerii părților afectate de incendiul produs la clădirea Teatrului Național din municipiul Caracal.

Art. 2. - Utilizarea sumei prevăzute la art. 1 se va face de către autoritatea executivă a Consiliului Local al Municipiului Caracal - în calitatea sa de ordonator principal de credite -, potrivit dispozițiilor legale, pentru continuarea și finalizarea lucrărilor de remediere a clădirii Teatrului Național, iar administrarea acesteia se va face de către organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor.

Art. 3. - Sumelor neutilizate până la data de 31 decembrie 1995, alocate potrivit art. 1, li se aplică prevederile art. 72 din Legea privind finanțele publice nr. 10/1991.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1995.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1995 | Nr. 586.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă