Monitorul Oficial 188/1996

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VIII, Nr. issue::0188 - Partea I - Marți, 13 august year::1996

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind măsuri pentru asigurarea calității produselor și certificarea acesteia

În temeiul Legii nr. 35/1991 privind regimul investițiilor străine, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 2 august 1993, și al Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, aprobată și modificată prin Legea nr. 11/1994,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Produsele comercializate, fabricate în țară sau importate, indiferent de proveniența sau de destinația lor, inclusiv bunurile reprezentând aport în natură la capitalul social, precum și cele intrate în țară cu titlu de donații, ajutoare sau mostre fără valoare, trebuie să îndeplinească condițiile de calitate și de certificare a acesteia, potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 2. - Produsele prevăzute la art. 1 trebuie să corespundă condițiilor de calitate din documentele tehnice normative românești obligatorii - reglementări, norme sau normative tehnice -, aprobate de organismele abilitate ale statului, precum și din standardele românești referitoare la protecția vieții, sănătății și mediului.

Pentru alte condiții de calitate decât cele prevăzute la alin. 1, produsele fabricate în țară trebuie să corespundă standardelor românești, profesionale sau de firmă ori din specificațiile tehnice, iar produsele importate, condițiilor din standardele internaționale, din standardele europene sau, în lipsa acestora, din standardele naționale sau alte standarde ale țării de origine a produsului importat.

Produsele fabricate în țară, cât și cele importate pot fi comercializate numai dacă îndeplinesc condițiile de calitate și nu pun în pericol securitatea persoanelor, animalelor sau bunurilor și dacă asigură protecția mediului atunci când sunt instalate corespunzător, respectiv întreținute și utilizate conform destinației lor.

Art. 3. - În contracte, în comenzi sau în alte acte comerciale de vânzare-cumpărare, părțile au obligația să specifice documentele tehnice normative - reglementări, nome sau normative tehnice, standarde, specificații tehnice - pe baza cărora este stabilit nivelul de calitate a produselor.

Art. 4. - Produsele, indiferent de proveniență, trebuie să aibă certificate de conformitate cu documentele tehnice normative menționate la art. 3, emise de organisme de certificare din țara de origine.

Produsele din import trebuie certificate de organisme de certificare acreditate și recunoscute de România prin acorduri încheiate în cadrul Sistemului național de certificare a calității. Lista acestor organisme se va publica de către Institutul Român de Standardizare.

În lipsa unor organisme de certificare acreditate, se admite certificarea prin declarația de conformitate dată de furnizor pe propria răspundere, în condițiile prevăzute de standardul SREN 45014 - Criterii generale pentru declarația de conformitate dată de furnizor. Declarația de conformitate trebuie să fie însoțită de rezultatele obținute la verificările efectuate asupra produsului de către furnizor.

Documentele prevăzute în prezentul articol trebuie să fie prezentate și în limba română.

Art. 5. - Verificarea certificatelor sau a declarațiilor prevăzute la art. 4, indiferent de proveniență, se face de către organele împuternicite de lege, în domeniile lor de activitate.

Pentru produsele importate, controlul existenței certificatelor sau a declarațiilor se face, la intrarea produselor în țară, de către organele vamale.

Produsele fără certificate sau declarații de conformitate ori cu certificate sau declarații necorespunzătoare nu sunt admise pentru utilizare sau comercializare pe piața internă.

Art. 6. - În caz de dubiu asupra calității produselor sau asupra documentelor care însoțesc declarația de conformitate, beneficiarul sau organele de control abilitate de lege pot efectua verificări în laboratoare acreditate sau, în lipsa acestora, în laboratoare neutre specializate, notificate de Institutul Român de Standardizare.

Art. 7. - Răspunderea pentru calitatea produselor revine, după caz, producătorului, importatorului sau comerciantului. Produsele care nu corespund cerințelor legale în vigoare, precum și condițiilor de calitate prevăzute în contracte, în comenzi sau în alte acte comerciale, nu sunt admise în utilizare sau comercializare, urmând a fi, după caz, distruse sau înapoiate furnizorilor, pe cheltuiala agențiilor economici în culpă, iar pentru produsele importate, și fără restituirea taxelor vamale sau a altor taxe plătite la import.

Art. 8. - Agenții economici care comercializează sau care importă produse sunt obligați să pună la dispoziția organelor de control abilitate de lege, la cererea acestora, informațiile și documentele care atestă calitatea produselor.

Art. 9. - Încălcarea prevederilor din prezenta hotărâre atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz.

Art. 10. - Constituie contravenții săvârșirea următoarelor fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții, încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) încheierea contractelor, lansarea comenzilor sau a altor acte de vânzare-cumpărare de produse, inclusiv din import, fără specificarea documentelor tehnice normative - reglementari, norme sau normative tehnice, standarde, specificații tehnice - cărora trebuie să le corespundă produsele respective;
b) prezentarea în vamă sau introducerea în țară de produse importate sub orice formă, fără documentele de certificare a conformității prevăzute la art. 4.

Art. 11. - Contravențiile prevăzute la art. 10 se sancționează cu amenda de la 750.000 lei la 1.000.000 lei și cu confiscarea produselor. În cazul abaterilor repetate, se suspendă autorizația de funcționare, respectiv dreptul de efectuare a operațiunilor de import, agentului economic în cauză.

Prevederile cuprinse în prezentul articol se completează cu dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 12. - Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către organismele abilitate de lege în domeniul în care se efectuează controlul.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1996 | Nr. 629.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Alexandru Stănescu
Ministrul cercetării și tehnologiei,
Doru Dumitru Palade
Ministrul comerțului,
Dan Ioan Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind transmiterea unui teren situat în municipiul Bacău, județul Bacău, în administrarea Serviciului Român de Informații

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea terenului proprietate publică a statului, în suprafață de 10.411 m2, situat în municipiul Bacău, Calea Bârladului nr. 132, județul Bacău, identificat conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din administrarea Regiei Autonome de Îmbunătățiri Funciare în administrarea Serviciului Român de Informații.

Art. 2. - Predarea-preluarea terenului prevăzut la art. 1 se face prin protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1996 | Nr. 645.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Valeriu Tabără
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
p. Directorul Serviciului Român de Informații,
General Ion Popescu


Anexă

Datele de identificare
a terenului care se transmite în administrarea Serviciului Român de Informații
Adresa imobilului Persoana juridică de la care se transmite Persoana juridică la care se transmite Caracteristici tehnice
Municipiul Bacău, Calea Bârladului nr. 132, județul Bacău Regia Autonomă de Îmbunătățiri Funciare Serviciul Român de Informații Teren intravilan: 10.411 m2


Hotărâre privind utilizarea Fondurilor de contrapartidă constituite din contravaloarea în monedă națională a ajutoarelor acordate Guvernului României de Comisia Europeană, Guvernul Italiei și Guvernul Confederației Elvețiene

În temeiul art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 470/1992 privind administrarea fondului rezultat din comercializarea ajutoarelor economice din străinătate,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea sumei de 23.000 milioane lei din Fondurile de contrapartidă constituite din contravaloarea în monedă națională a ajutoarelor acordate Guvernului României de Comisia Europeană, Guvernul Italiei și Guvernul Confederației Elvețiene pentru finanțarea Programului indicativ pe anul 1996, cuprins în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor încheie cu beneficiarii alocațiilor, menționați în Programul indicativ, convenții privind alocarea și utilizarea sumelor, precum și modalitățile de control al utilizării acestora.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor va sista finanțarea proiectelor cuprinse în Programul indicativ, în cazul în care constată nerespectarea de către beneficiarii alocărilor și de către beneficiarii finali ai alocărilor și proiectelor, a prevederilor convențiilor de alocare, utilizare și control, până la soluționarea problemelor care au determinat luarea acestor măsuri.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va informa Guvernul asupra stadiului executării proiectelor cuprinse în Programul indicator, cât și asupra modalității de gestionare a fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 august 1996 | Nr. 649.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Integrare Europeană,
Ghiorghi Prisăcaru


Anexă

Programul indicativ pe anul 1996
de utilizare a fondurilor de contrapartidă constituite din contravaloarea ajutoarelor acordate Guvernului României de Comisia Europeană, Guvernul Italiei și Guvernul Confederației Elvețiene
Proiect
Beneficiar
Alocare
- milioane lei -
Alocări,
din care:
...............................................


........................
23.000

......................
1. Sănătate,
din care:
Ministerul Sănătății 2.824
Procurarea de echipamente informatice în cadrul proiectului de dezvoltare a sistemului de acces al grupurilor sociale dezavantajate la asistență medicală 812
Reabilitarea de dispensare medicale rurale în cadrul Programului de reabilitare a sănătății 1.280
Procurarea de echipamente în cadrul Programului național de transfuzie sanguină 732
2. Agricultură,
din care:
Ministerul Agriculturii și Alimentației 1.108
Activitățile Centrului Român de Utilizare a Teledetecției în Agricultură din cadrul proiectului de realizare a sistemului de prognozare agricolă 260
Procurarea de autoturisme de teren în cadrul proiectului de dotare a Oficiilor de Cadastru și Organizare Teritorială implicate în reforma fondului funciar 768
Conectarea la rețeaua telefonică și abonamentul telefonic pentru Sistemul informațional de piață 80
3. Mediu,
din care:
Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului 1.092
Procurarea de echipamente și instalarea echipamentelor în cadrul proiectului de reducere a emisiei de praf de plumb la Societatea Comercială „Romplumb" - S.A. Baia Mare 800
Procurarea de materiale și lucrări de construcții-montaj în cadrul proiectului de reducere a poluării mediului la Societatea Comercială „Clujana” - S.A. Cluj-Napoca 292
4. Finanțe Ministerul Finanțelor 800
Reabilitarea spațiilor și dotarea trezoreriilor locale 800
5. Transporturi Ministerul Transporturilor 12.000
Modernizarea și dezvoltarea Aeroportului Internațional București-Otopeni 12.000
6. Acțiuni complementare programelor de asistență economică nerambursabilă convenite cu țările membre ale Grupului celor 24 pe următoarele domenii: Secretariatul General al Guvernului 3.600
Întreprinderi mici și mijlocii, dezvoltare regională și promovare exporturi 2.600
Cooperare tehnico-științifică 1.000
7. Protecția copilului Secretariatul General al Guvernului 1.400
Înființarea și funcționarea centrelor materne în cadrul Programului național de acțiune în favoarea copilului 700
Organizarea și funcționarea serviciilor sociale pentru copiii și familiile cu risc social în cadrul Programului național de acțiune în favoarea copilului 700
8. Coordonarea asistenței economice nerambursabile acordate Guvernului României de țările membre ale Grupului celor 24 Secretariatul General al Guvernului 176



Acte ale organelor de specialitate ale administrației publice centrale

Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ordin privind aprobarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea automată a datelor

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, numit în baza Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
având în vedere:
  • Legea nr. 5/1965 cu privire la protecția muncii, modificată prin Decretul nr. 48/1969;
  • Hotărârea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, republicată;
  • Avizul Consiliului tehnico-economic nr. 83 din 7 iunie 1996 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea automată a datelor.

Art. 2. - Normele prevăzute la art. 1 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.

Începând cu aceeași dată se abrogă normele departamentale de protecție a muncii care se referă la prelucrarea automată a datelor.

Art. 3. - Normele specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea automată a datelor sunt obligatorii pentru toate activitățile cu acest profil și se difuzează celor interesați prin inspectoratele de stat teritoriale pentru protecția muncii.

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
București, 7 august 1996 | Nr. 310.


* * * * *


Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ordin privind aprobarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru producerea materialelor termo- și hidroizolante

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, numit în baza Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
având în vedere:
  • Legea nr. 5/1965 cu privire la protecția muncii, modificată prin Decretul nr. 48/1969;
  • Hotărârea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, republicată;
  • Avizul Consiliului tehnico-economic nr. 58 din 20 mai 1996 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele specifice de securitate a muncii pentru producerea materialelor termo- și hidroizolante.

Art. 2. - Normele prevăzute la art. 1 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.

Începând cu aceeași dată se abrogă normele departamentale pentru producerea materialelor termo- și hidroizolante.

Art. 3. - Normele specifice de securitate a muncii pentru producerea materialelor termo- și hidroizolante sunt obligatorii pentru toate activitățile cu acest profil și se difuzează celor interesați prin inspectoratele de stat teritoriale pentru protecția muncii.

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
București, 7 august 1996 | Nr. 312.


* * * * *


Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ordin privind aprobarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru fabricarea și prelucrarea fibrelor de sticlă

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, numit în baza Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
având în vedere:
  • Legea nr. 5/1965 cu privire la protecția muncii, modificată prin Decretul nr. 48/1969;
  • Hotărârea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, republicată;
  • Avizul Consiliului tehnico-economic nr. 76 din 7 iunie 1996 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele specifice de securitate a muncii pentru fabricarea și prelucrarea fibrelor de sticlă.

Art. 2. - Normele prevăzute la art. 1 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.

Începând cu aceeași dată se abrogă normele departamentale de protecție a muncii pentru fabricarea și prelucrarea fibrelor de sticlă.

Art. 3. - Normele specifice de securitate a muncii pentru fabricarea și prelucrarea fibrelor de sticlă sunt obligatorii pentru toate activitățile cu acest profil și se difuzează celor interesați prin inspectoratele de stat teritoriale pentru protecția muncii.

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
București, 7 august 1996 | Nr. 313.


* * * * *


Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ordin privind aprobarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru exploatarea metroului

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, numit în baza Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
având în vedere:
  • Legea nr. 5/1965 cu privire la protecția muncii, modificată prin Decretul nr. 48/1969;
  • Hotărârea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, republicată;
  • Avizul Consiliului tehnico-economic nr. 63 din 20 mai 1996 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele specifice de securitate a muncii pentru exploatarea metroului.

Art. 2. - Normele prevăzute la art. 1 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.

Începând cu aceeași dată se abrogă normele departamentale de protecție a muncii, care se referă la exploatarea metroului.

Art. 3. - Normele specifice de securitate a muncii pentru exploatarea metroului sunt obligatorii pentru toate activitățile cu acest profil și se difuzează celor interesați prin Inspectoratul de Stat pentru Protecția Muncii al Municipiului București.

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
București, 7 august 1996 | Nr. 314.


* * * * *


Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ordin privind aprobarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru fabricarea produselor din ceramică brută și fină pentru construcții

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, numit în baza Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
având în vedere:
  • Legea nr. 5/1965 cu privire la protecția muncii, modificată prin Decretul nr. 48/1969;
  • Hotărârea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, republicată;
  • Avizul Consiliului tehnico-economic nr. 57 din 20 mai 1996 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele specifice de securitate a muncii pentru fabricarea produselor din ceramică brută și fină pentru construcții.

Art. 2. - Normele prevăzute la art. 1 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.

Începând cu aceeași dată se abrogă normele departamentale pentru fabricarea produselor din ceramică brută și fină pentru construcții.

Art. 3. - Normele specifice de securitate a muncii pentru fabricarea produselor din ceramică brută și fină pentru construcții sunt obligatorii pentru toate activitățile cu acest profil și se difuzează celor interesați prin inspectoratele de stat teritoriale pentru protecția muncii.

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
București, 7 august 1996 | Nr. 315.


* * * * *


Ministerul Finanțelor

Ordinul Nr. 1.646 din 12 august 1996

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor, republicată,
în baza prevederilor Legii nr. 91/1993 privind datoria publică, ale Legii bugetului de stat pe anul 1996 nr. 29/1996 și ale Ordonanței Guvernului nr. 18/1996 privind angajarea de împrumuturi guvernamentale prin emisiunea de obligațiuni de stat în valută de pe piața internă,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă modificarea Prospectului de emisiune al obligațiunilor de tezaur exprimate în dolari S.U.A. cu dobândă seria VAL 1 1996, aprobat prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanțelor, nr. 1.612 din 6 august 1996, după cum urmează:

  • La punctul 2 - data decontării devine 14 august 1996.
  • La punctul 3 - data scadenței devine 15 august 1997.
  • La punctul 8 - plata obligațiunilor de tezaur exprimate în dolari S.U.A. se va face la data de 14 august 1996.
  • La punctul 9 - răscumpărarea obligațiunilor de tezaur exprimate în dolari S.U.A. se va face la data scadenței, respectiv 15 august 1997.

Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare la data lansării emisiunii obligațiunilor de tezaur exprimate în dolari S.U.A.

Art. 3. - Direcția generală creanțe și angajamente interne și externe ale statului din Ministerul Finanțelor va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat