Monitorul Oficial 194/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0194 - Partea I - Joi, 28 iulie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind unele măsuri pentru întărirea răspunderii comisiilor locale și județene în activitatea de aplicare a dispozițiilor Legii fondului funciar nr. 18/1991

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) În unitățile administrativ-teritoriale în care nu s-au definitivat documentațiile de reconstituire și constituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, comisiile locale create potrivit prevederilor art. 11 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 vor realiza această activitate până la data de 30 septembrie 1994.

(2) Colectivele de lucru constituite în temeiul art. 4 alin. 2 din regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991, astfel cum a fost republicat, vor verifica documentațiile prezentate de comisiile locale - anexele nr. 1-20 la hotărârea sus-menționată - în termen de 10 zile de la primire și le vor supune validării comisiei județene.

(3) Un exemplar al documentației validate va fi pus la dispoziția comisiei locale, în vederea întocmirii proceselor-verbale de punere în posesie, pe baza măsurătorilor topografice.

Art. 2. - (1) Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor va analiza săptămânal modul de realizare a atribuțiilor stabilite conform prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 728/1992 și va lua măsurile ce se impun pentru încadrarea în termenele stabilite.

Art. 3. - (1) Administratorii societăților și asociațiilor agricole au obligația să întocmească și să pună la dispoziția comisiei locale tabelul completat, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre, în vederea definitivării proiectelor de parcelare și a punerii efective în posesie.

(2) Neîndeplinirea obligației prevăzute la alin. (1) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

(3) Constatarea contravenției și aplicarea amenzii se fac de către persoane împuternicite, de președintele comisiei județene, pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Art. 4. - Președinții și membrii comisiilor locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, administratorii societăților și asociațiilor agricole care se fac vinovați de nerespectarea dispozițiilor comisiei județene privind aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, prin tergiversarea lucrărilor de punere în posesie sau reluarea nejustificată a acestora, răspund pentru prejudiciile cauzate, potrivit legii.

Art. 5. - (1) În vederea urgentării emiterii titlurilor de proprietate, oficiile județene de cadastru și organizarea teritoriului pot contracta cu persoane fizice sau juridice specializate efectuarea lucrărilor de punere în posesie definitivă pe bază de măsurători topografice.

(2) Pentru aceste lucrări se vor elabora caiete de sarcini, pe baza normelor existente, prin care se vor stipula condițiile tehnice de executare a lucrărilor.

(3) Plata lucrărilor se va face de către Ministerul Agriculturii și Alimentației, în limita fondurilor alocate pentru aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, pe baza contractelor încheiate cu prestatorii de servicii.

(4) Decontarea lucrărilor se va face lunar pe baza notelor justificative întocmite conform Hotărârii Guvernului nr. 287/1994 și a normelor metodologice emise de Ministerul Agriculturii și Alimentației și de Ministerul Finanțelor.

Art. 6. - Contravenția prevăzută la art. 18 din Hotărârea Guvernului nr. 728/1992 se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 iulie 1994 | Nr. 374.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Vizat
Președintele Comisiei Locale

Comuna (oraș, municipiu).........................

Satul............................................

Asociația (Societatea agricolă)..................


Tabel nominal cu membrii componenți ai asociației și suprafețele de teren agricol pe care aceștia le-au înscris în asociație


Nr. crt. Numele și prenumele membrului asociat Suprafața agricolă stabilită ca drept de proprietate cuprinsă în anexele .......... validate (ha)[1] Suprafața agricolă înscrisă în asociație Total (ha) din care: Observații
Arabil Vii Livezi[2]
Suprafața[3] Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela Suprafața Parcela
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16







Total general Asociație:
Administrator,


Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Finanțelor

Precizări privind determinarea profitului impozabil pentru anul 1994

În temeiul art. 21 din Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, se emit următoarele precizări:

Pentru aplicarea prevederilor art. 2 din Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, modificat prin Hotărârea Guvernului nr. 804/1991, având în vedere aplicarea noului sistem contabil de la 1 ianuarie 1994, până la apariția unor noi reglementări în domeniul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil, agenții economici vor proceda după cum urmează:

1. Pentru profitul impozabil aferent veniturilor din exploatare:

a) se determină coeficientul mediu al rentabilității aferente activității de exploatare, potrivit formulei :

Profitul (pierderea) din activitatea de exploatare,
cumulat de la începutul anului (rând 03, anexa nr. 2)

K = ————————————————————————————————————

Venituri din exploatare, cumulate de la începutul anului, evidențiate în soldul
creditor al conturilor din grupele 70-75, inclusiv,
înainte de închiderea acestora (rând 01, anexa. nr.2)


b) coeficientul K astfel determinat se înmulțește cu veniturile din exploatare, încasate, rezultând profitul impozabil din activitatea de exploatare, calculat astfel:

Profitul impozabil din activitatea de exploatare = K × Veniturile încasate din exploatare

unde:

Veniturile încasate din exploatare = Veniturile din exploatare (grupele 70-75, inclusiv) - Veniturile din grupele 71 și 72 - Valoarea facturilor emise și neîncasate din anexa nr. 1 (fără T.V.A. aferentă)

2. În vederea calculării profitului (pierderii), unitățile plătitoare de impozit pe profit, astfel cum sunt menționate în art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 804/1991 privind impozitul pe profit au obligația evidențierii distincte a cheltuielilor și veniturilor, atât din activitatea de exploatare, cât și a celor din activitatea financiară și excepțională, iar rezultatul (profit sau pierdere) să se determine pentru fiecare din situațiile menționate.

3. Datele pentru stabilirea profitului impozabil aferent unei luni se iau cumulat de la începutul anului (exclusiv cheltuielile cu impozitul pe profit).

4. Situația facturilor emise și neîncasate se va întocmi conform modelului din anexa nr. 1.

5. Profitul impozabil aferent unei luni este egal cu suma rezultatelor financiare obținute din activitatea de exploatare, financiară și excepțională, la care se adaugă cheltuielile nedeductibile din punct de vedere fiscal și se scad cheltuielile deductibile (conform anexei nr. 2).

6. Precizările privind determinarea profitului impozabil începând cu data de 1 ianuarie 1994, elaborate de Ministerul Finanțelor sub nr. 9967/1994[4], își încetează aplicabilitatea.

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
București, 18 iulie 1994 | Nr. 13.295


Anexa nr. 1

Situația facturilor emise de la sfârșitul perioadei de raportare

Nr. crt. Factura

Nr. :data

Valoarea facturilor emise și neîncasate T.V.A. aferentă Valoarea facturilor fără T.V.A.
0 1 2 3 4


Anexa nr. 2

Societatea Comercială.................................

Sediul ...............................................

Cod fiscal............................................


Situația calculului impozitului pe profit la data de

Rând Relizat
————
cumulat de la începutul anului
A B 1 2
I. Venituri din exploatare 01
Cheltuieli aferente veniturilor din exploatare 02
Profit aferent veniturilor din activitatea de exploatare

(rd. 01 - rd. 02)

03
Pierdere aferentă veniturilor din activitatea de exploatare

(rd. 02 - rd. 01)

04
Valoarea facturilor neîncasate anexa nr. 1 (exclusiv T.V.A. aferentă) 05
Veniturile aferente grupelor 71 și 72 06
Venituri din exploatare încasate

(rd. 07 = rd. 01 - rd. 05 - rd. 06)

07
Profit aferent veniturilor încasate din exploatare

(rd. 08 = rd. 07 x K) (K = rd. 03 ÷ rd. 01)

08
Pierdere aferentă veniturilor încasate din exploatare

(rd. 09 = rd. 07 x K) (K = rd. 04 ÷ rd. 01)

09
II. Venituri financiare 10
Cheltuieli financiare 11
Profit aferent veniturilor financiare

(rd. 12 = rd. 10 - rd. 11)

12
Pierderi aferente veniturilor financiare

(rd. 13 = rd. 11 - rd. 10)

13
III. Venituri excepționale 14
Cheltuieli excepționale 15
Profit aferent veniturilor excepționale

(rd. 16 = rd. 14 - rd.15)

16
Pierdere aferentă veniturilor excepționale

(rd. 17 = rd. 15 - rd.14)

17
IV. Profit aferent veniturilor totale

[rd. 18 = rd. 08(-09) + rd. 12(-13) + rd. 16(-17)]

18
Pierdere aferentă veniturilor totale

[rd. 19 = rd. 09(-08) + rd. 13(-12) + rd. 17(-16)]

19
V. Cheltuieli nedeductibile din punct de vedere fiscal - total

din care:

20
depășirea cheltuielilor de protocol, reclamă și publicitate 21
depășirea cheltuielilor de deplasare, detașare, transferare 22
amenzi și penalități neimputabile, suportate pe cheltuieli 23
alte cheltuieli nedeductibile, ca urmare a depășirii plafoanelor admisibile (depășire cheltuieli acțiuni sociale, sponsorizări, donații, impozit suplimentar pentru plata salariilor peste fondul admisibil, lipsuri în gestiune neimputabile, perisabilități peste limitele legale), precum și pierderi din creanțe (clienți, debitori, etc.) 24
T.V.A. colectată aferentă bunurilor și serviciilor folosite în scop personal sau predate cu titlu gratuit, cea aferentă lipsurilor peste normele legale, precum și cea aferentă bunurilor și serviciilor acordate salariaților sub forma avantajelor în natură, înregistrate pe cheltuieli 25
dobânzi aferente creditelor pentru investiții în cazul în care acestea au fost contabilizate pe cheltuieli și diferența de curs valutar pentru credite pentru investiții 26
provizioane (cu excepția garanțiilor constituite pe baza clauzelor contractuale) 27
alte cheltuieli nedeductibile prevăzute de dispozițiile legale (ex.: valoarea mărfurilor confiscate de organele în drept, etc.) 28
VI. Sume deductibile din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor legate - total

din care:

29
rezerve legale 30
pierderi din anii precedenți 31
sumele încasate din vânzarea mijloacelor fixe, mai puțin valoarea neamortizată a acestora, precum și cheltuielile de valorificare a acestora 32
sume rezultate din valorificarea materialelor obținute din dezmembrarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune, mai puțin cheltuielile efectuate, în limita valorii de intrare rămasă de amortizat 33
sumele încasate din vânzarea activelor, mai puțin impozitul aferent acestora, costul proiectelor de evaluare și cheltuielile ocazionate cu vânzarea acestora, precum și valoarea neamortizată a acestora 34
dobânzi încasate aferente disponibilităților pentru investiții 35
fond de dezvoltare la regii autonome 36
provizioanele nedeductibile fiscal, trecute la venituri 37
alte sume deductibile legal 38
VII. Profit impozabil

(rd. 18 + rd. 20 - rd. 29) sau (rd. 20 - rd. 29 - rd. 19)

39
VIII. Impozit pe profit - total

din care:

40
datorat 41
vărsat 42


Notă explicativă:

La rândul 01 ”Venituri din exploatare” se include și soldul contului 411 ”Clienți” la 1 ianuarie 1994, diminuat cu valoarea I.C.M. și T.V.A. aferente.

La rândul 02, ”Cheltuieli aferente veniturilor din activitatea de exploatare” se include și diferența (+ ; -) dintre soldul contului 411 ”Clienți” la 1 ianuarie 1994 (minus I.C.M. și T.V.A.) și profitul (pierderea) aferent facturilor neîncasate la 1 ianuarie 1994.


Acte ale Băncii Naționale a României

Circulară privind operațiunile de schimb valutar pentru persoane fizice, rezidente ale României și Republicii Moldova, efectuate de societăți bancare și case de schimb valutar pe teritoriul României

În cadrul relațiilor speciale dintre România și Republica Moldova, pentru operațiunile de schimb valutar desfășurate în cadrul pieței caselor de schimb valutar se stabilesc următoarele reglementări:

1. Societățile bancare și casele de schimb valutar autorizate să funcționeze în România pot efectua operațiuni de schimb valutar între monedele naționale ale României și Republicii Moldova numai pentru persoanele fizice rezidente ale celor două state.

2. Operațiunile de schimb valutar se vor efectua la cursurile valutare liber stabilite de societățile bancare și casele de schimb valutar, pe baza cererii și ofertei.

3. Cursurile de schimb valutar de vânzare și de cumpărare vor fi afișate zilnic, la loc vizibil, la începutul programului de lucru, conform metodologiei stabilite în anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare.

4. Casele de schimb valutar vor respecta cerințele de evidență și raportare stabilite în cap. V din anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare.

5. Persoanele fizice rezidente ale României vor putea scoate și introduce din/în România, cu ocazia călătoriilor efectuate în Republica Moldova, sume în numerar până la maximum 1.000.000 lei de persoană și de călătorie. Cupiurile maxime admise la introducerea și scoaterea din România sunt cele de până la 5.000 lei inclusiv.

6. Persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova vor putea introduce și scoate în/din România sumele în numerar stabilite la pct. 5.

7. Sumele ce depășesc limitele stabilite la pct. 5 se depun la organele vamale din punctele de trecere a frontierei de stat românești, cu respectarea prevederilor stabilite în anexa nr. 1 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare.

8. Categoriile de persoane precizate mai sus pot efectua transferuri bancare, peste limitele stabilite la pct. 5, prin conturile de corespondent deschise la bănci autorizate să funcționeze în cele două țări.

*       *       *

Prevederile prezentei circulare sunt aplicabile numai persoanelor fizice rezidente ale României și Republicii Moldova care tranzitează punctele de frontieră situate pe granița dintre cele două state.

Celelalte proceduri ale Regulamentului privind efectuarea operațiunilor valutare rămân în vigoare și se vor aplica și operațiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice, rezidente ale României și Republicii Moldova.

Băncile și casele de schimb valutar autorizate să funcționeze în România vor asigura aplicarea celor prevăzute în prezenta circulară începând cu data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu
București, 21 iulie 1994. | Nr. 25.


Referințe

  1. Se vor înscrie suprafața agricolă totală și numărul anexelor în care se găsește înregistrată.
  2. Se vor înscrie suprafața și numărul parcelei în vederea întocmirii proiectului parcelar.
  3. În cazul altor categorii de folosință, acestea se vor înscrie în continuare în tabel.
  4. Precizările nr. 9967/1994 privind determinarea profitului impozabil începând cu data de 1 ianuarie 1994 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 59 din 7 martie 1994