Monitorul Oficial 196/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0196 - Partea I - Vineri, 29 iulie year::1994

Legi și decrete

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 alineatele 2 și 3 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 locuințele care depășesc suprafețele maxime prevăzute în actele normative în baza cărora s-au executat locuințele din fondurile statului și din fondurile unităților economice și bugetare de stat, precum și cele care prezintă, la data vânzării, finisaje superioare echivalente unor lucrări de artă sau ornamentale deosebite sau care beneficiază de dotări speciale cum ar fi: piscină, saună, seră, cramă, bar-vinotecă, cameră frigorifică sau altele asemenea.

De asemenea, sunt exceptate locuințele de protocol care au servit sau servesc demnitarilor sau altor persoane alese sau numite în funcții drept locuințe pe durata exercitării funcției, chiar dacă acestea sunt scoase ulterior din evidența locuințelor de protocol.”

2. Articolul 2 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Fac excepție de la prevederile alin. 1 locuințele în curs de execuție care trec, prin protocol, fără plată, în patrimoniul Parlamentului României, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Ministerului Justiției - Direcția generală a penitenciarelor, precum și cele pe care acestea le construiesc prin planuri proprii de investiții sau le achiziționează folosind alocații bugetare care se asigură în acest scop. Aceste locuințe sunt supuse regimului locuințelor prevăzute la art. 1 alin. 3.”

3. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 4. - Garajele construite din fondurile statului sau din fondurile unităților economice sau bugetare de stat pot fi cumpărate de titularii contractelor de închiriere, fără licitație.
Prețul de vânzare al acestor spații se stabilește la valoarea de circulație de la data vânzării.”

4. La articolul 7, după alineatul 1 se introduc două noi alineate, cu următorul cuprins:

„De asemenea, vor fi vândute la cerere, în condițiile prevederilor alin. 1 și cu respectarea dispozițiilor art. 1 alin. 3, titularilor de contracte de închiriere și locuințele care înainte de 6 martie 1945 au aparținut instituțiilor de stat, regiilor autonome și societăților cu capital de stat care și-au încetat existența după această dată sau, după caz, au devenit, prin reorganizare, unități economice sau bugetare de stat.

Evaluarea și vânzarea locuințelor prevăzute la alin. 1 și 2 și la art. 1 alin. 1, pentru care nu s-au încheiat contracte de vânzare-cumpărare până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor face în condițiile Decretului-lege nr. 61/1990 și ale prezentei legi, completate cu prevederile referitoare la coeficienții de uzură din Decretul nr. 93/1977, la un preț indexat în funcție de creșterea salariului minim brut pe țară la data cumpărării, față de cel existent la data intrării în vigoare a Legii nr. 85/1992.”

5. Actualele alineate 4 și 5 ale articolului 7 se modifică și se înlocuiesc cu trei alineate, având următorul cuprins:

„Locuințele de intervenție, în sensul prezentei legi, sunt cele destinate cazării personalului unităților economice sau bugetare care, prin contractul de muncă, îndeplinește activități sau funcții ce necesită prezența, permanentă sau în caz de urgență, în cadrul unităților. Aceste locuințe nu se vând.

Unitățile economice sau bugetare pot să dețină și să construiască din fonduri proprii locuințe de serviciu, destinate închirierii salariaților acestora, cu contract de închiriere accesoriu la contractul de muncă. Modul de administrare și eventuala înstrăinare a acestor locuințe se vor stabili de consiliile de administrație, respectiv de conducerile unităților.

Locuințele de serviciu din mediul rural, destinate personalului medical, didactic, altor specialiști sau personalului Ministerului de Interne, nu se vând.”

6. Articolul 9 alineatul 3 se abrogă.

7. Articolul 10 alineatele 3 și 4 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Dreptul de proprietate prevăzut la alin. 1 se dobândește și asupra terenului aferent clădirii, așa cum a fost determinat prin autorizația de construire sau fișele tehnice de măsurători ale terenului aferent clădirii.

Pentru persoanele care dobândesc locuințele în condițiile Decretului-lege nr. 61/1990 și ale prezentei legi, atribuirea terenului se face în condițiile art. 35 alin. 2 din Legea nr. 18/1991.”

8. Articolul 11 alineatul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Familia, în înțelesul reglementat prin dispozițiile art. 15 alin. 2 din Legea nr. 5/1973, care deține mai multe locuințe cu chirie, poate cumpăra, în condițiile prezentei legi și ale Decretului-lege nr. 61/1990, doar o singură locuință."

9. Articolul 12 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Sumele încasate din avans și din ratele lunare ale prețului pentru locuințele construite din fondurile statului se varsă integral la bugetele municipiilor, orașelor sau comunelor în care se află situate locuințele respective.”

10. După alineatul 2 al articolului 12 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„Sumele obținute din vânzarea la licitație a construcțiilor finanțate din fondurile statului, prevăzute la art. 2 alin. 1, art. 3 alin. 1 și art. 6 alin. 1, se rețin în afara bugetelor locale, la nivelul autorităților publice locale pe a căror rază teritorială se află construcțiile respective, pentru a fi utilizate numai pentru finalizarea celorlalte locuințe aflate în diferite stadii de execuție și pentru care se continuă finanțarea din fondurile statului. În situația în care nu mai există locuințe în curs de execuție în unitatea administrativ-teritorială, sumele respective se vor vărsa conform alin. 2."

11. Articolul 15 alineatul 4 se completează și va avea următorul cuprins:

„Până la achitarea integrală a prețului, locuința dobândită în condițiile prezentei legi nu poate fi înstrăinată sau restructurată fără autorizarea prealabilă a unității vânzătoare. Unitatea vânzătoare își garantează încasarea prețului prin înscrierea ipotecii asupra locuinței, operațiune care este scutită de taxa de timbrul.”

12. Articolul 19 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu încălcarea dispozițiilor Decretului-lege nr. 61/1990 și ale prezentei legi sunt lovite de nulitate absolută.”

Art. II. - Legea nr. 85/12392 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat, cu modificările aduse prin prezenta lege, se republică în Monitorul Oficial al României.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 6 iulie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 6 iulie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan

București, 23 iulie 1994 | Nr. 76.


Decret cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 21 iulie 1994 | Nr. 154.


Decret privind rechemarea și acreditarea unui ambasador

În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Art. 1. - Domnul Mihai Horia C. Botez se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Misiunea Permanentă pe lângă O.N.U., New York.

Art. 2. - Domnul Mihai Horia C. Botez se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 23 iunie 1994 | Nr. 102.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privirii aprobarea deschiderii temporare a Punctului de control pentru trecerea frontierei Urziceni, județul Satu Mare (România) - Vállaj (Ungaria)

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă deschiderea temporară a unui punct de control pentru trecerea frontierei în județul Satu Mare, potrivit anexei la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 iulie 1994 | Nr. 433.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de interne,
Doru Ioan Tărăcilă


Anexă

Programul de deschidere temporară a Punctului de control pentru trecerea frontierei Urziceni, județul Satu Mare (România) și Vállaj, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria)
- Calendarul pe anul 1994 -
Denumirea punctului de control Data și orele deschiderii punctului de control
Urziceni-Vállaj 29-31 iulie, orele 7,00-19,00