Monitorul Oficial 201/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0201 - Partea I - Miercuri, 30 august year::1995

Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind impozitul pe dividende

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. b) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - În sensul prezentei ordonanțe, termenul dividend include orice distribuire, în bani sau în natură, în favoarea acționarilor sau asociaților, din profitul stabilit pe baza bilanțului contabil anual și a contului de profit și pierderi, proporțional cu cota de participare la capitalul social.

În cazul dividendelor în natură, evaluarea produselor acordate ca plată în natură se face la prețul de vânzare practicat de unitate pentru produsele din producția proprie sau la prețul de achiziție pentru alte produse, iar în cazul serviciilor, pe baza tarifelor pentru aceste servicii. Prețurile tarifare sunt cele practicate la data efectuării plății în natură.

Art. 2. - Dividendele sunt supuse impozitării, prin reținere la sursă, cu o cotă de 10% din suma acestora.

Art. 3. - Obligativitatea calculării, reținerii și vărsării impozitului pe dividende revine persoanelor juridice o dată cu plata dividendelor către acționari sau asociați.

În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților, după caz, până la sfârșitul anului în care s-a aprobat bilanțul contabil, termenul de plată a impozitului pe dividende este până la 31 decembrie a anului respectiv.

Art. 4. - Plata impozitului pe dividende se face în lei.

În situațiile în care plata dividendelor se face în valută, impozitul, majorările de întârziere, cât și amenzile reglementate de prezenta ordonanță, se virează în lei proveniți din schimb valutar la cursul în vigoare la data efectuării plății.

Obligațiile fiscale reglementate prin prezenta ordonanță sunt venituri ale bugetului de stat.

Art. 5. - La societățile cu capital integral sau majoritar de stat, dividendele ce urmează a fi supuse impozitării se determină prin deducerea, din profitul rămas după plata impozitului pe profit, a fondului de participare a salariaților la profit, în cotă de 10%, a cotei de participare a managerului la profitul net, precum și a sumelor pentru constituirea resurselor proprii de finanțare, în proporție de pană la 50%.

Art. 6. - În cazul în care impozitul pe dividende nu este plătit la termen, persoana juridică este obligată la plata majorărilor de întârziere începând cu ziua lucrătoare imediat următoare expirării termenului de plată și cu data plății efective a impozitului, inclusiv.

Cota majorării de întârziere aplicată va fi cea prevăzută de legislația referitoare la calculul și plata sumelor datorate pentru neachitarea la termen a impozitelor și taxelor.

Art. 7. - Constatarea, controlul, urmărirea și încasarea impozitului pe dividende, precum și a majorărilor de întârziere aferente, reglementate de prezenta ordonanță, se efectuează de către organele fiscale din subordinea direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

Art. 8. - În vederea determinării obligațiilor fiscale, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, organele fiscale au dreptul de a controla operațiunile care au ca scop evitarea sau diminuarea plății impozitului pe dividende, precum și a reține extrase sau fotocopii ale documentelor care pot constitui dovezi în determinarea obligației fiscale.

Art. 9. - Impozitul pe dividende și majorările de întârziere care nu au fost plătite în termenul și în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță sunt recuperate conform prevederilor legale.

Art. 10. - În cazul unei cereri pentru restituirea unei plăți de impozit pe dividende peste suma datorată depusă în termenul stabilit la art. 3, organul fiscal va putea compensa suma acelei plăți, așa cum a fost determinată de acesta, cu alte obligații fiscale ale persoanei juridice care a făcut plata peste nivelul impozitului pe dividende datorat.

Organele fiscale vor restitui pe bază de cerere, în lipsa altor datorii scadente, sumele plătite în plus.

Nu se admit compensări ale impozitului pe dividende cu eventualele creanțe deținute de persoana juridică asupra statului, altele decât cele de natură fiscală.

Art. 11. - Termenul de prescripție pentru stabilirea impozitului pe dividende este de 5 ani de la data la care a expirat termenul prevăzut la art. 3.

Cererile pentru compensarea sau restituirea impozitului pe dividende plătit în plus peste suma datorată nu pot fi făcute după 5 ani de la expirarea termenului stabilit la art. 3.

Art. 12. - Funcționarii publici din cadrul unităților fiscale, inclusiv persoanele care nu mai dețin această calitate, sunt obligați să păstreze secretul asupra informațiilor pe care le dețin, urmare exercitării atribuțiilor de serviciu.

Informațiile referitoare la o persoană fizică sau juridică în legătură cu dividendele și impozitul pe dividende pot fi transmise numai:

a) altor autorități cu atribuții fiscale, în scopul realizării unor obligații ce decurg din aplicarea unei legi fiscale;
b) autorităților fiscale ale altei țări în baza unei convenții pentru evitarea dublei impuneri;
c) autorităților judiciare competente potrivit legii.

Persoana care primește informații fiscale, conform alineatului anterior, este obligată să păstreze secretul asupra informațiilor primite.

Informația referitoare la o persoană fizică sau juridică constituie secret profesional și poate fi transmisă și unei alte persoane fizice sau juridice numai cu consimțământul scris al acesteia.

Art. 13. - Persoana juridică, care consideră că impunerea făcută de un organ fiscal este incorectă, poate face cerere de revizuire a acesteia, la organele direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană și a municipiului București, după caz. Cererea trebuie făcută în scris, în termen de 20 de zile de la data când persoana juridică a primit înștiințarea. Cererea trebuie să fie motivată și însoțită de acte doveditoare.

În termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii de revizuire, direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București sunt obligate să se pronunțe printr-o decizie motivată, care se comunică persoanei juridice.

Împotriva deciziei emise de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București, persoana juridică poate face contestație la Ministerul Finanțelor, în termenul prevăzut la alin. 1.

Ministerul Finanțelor este obligat să se pronunțe printr-o decizie motivată, în termen de 40 de zile de la înregistrarea contestației, care se comunică persoanei juridice.

Decizia Ministerului Finanțelor poate fi contestată la Curtea de apel în a cărei rază teritorială își are sediul persoana juridică.

Împotriva hotărârii Curții de apel se poate face recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile de la comunicare.

Pentru perioadele de soluționare a cererilor de revizuire și a contestațiilor prevăzute de prezenta ordonanță se suspendă executarea silită a 50% din impozitul pe dividende contestat. Pentru această perioadă se calculează majorări de întârziere.

În cazuri justificate, Ministerul Finanțelor poate prelungi, la cererea persoanei juridice, perioada de suspendare prevăzută de prezenta ordonanță, când cererea de revizuire sau contestația nu a fost soluționată în termenele prevăzute de lege.

Plata impozitului pe dividende și a majorărilor de întârziere aferente, rămase de plată, urmare soluționării pe cale administrativă a cererii de revizuire sau a contestației, după caz, se face în termen de 5 zile de la data luării la cunoștință, prin semnătură, a deciziei date de către organele prevăzute la alineatele precedente, perioadă pentru care se calculează majorări de întârziere.

Cererile de revizuire cu privire la impozitul pe dividende și a majorărilor de întârziere aferente sunt supuse unei taxe de timbru de 2% din suma contestată. Taxa de timbru nu poate fi mai mică de 10.000 lei. Contestațiile se timbrează cu jumătate din suma plătită la cererile de revizuire. Taxa de timbru se datorează indiferent dacă o altă cerere de revizuire sau contestație cu același obiect, înregistrată și rezolvată anterior, a fost taxată.

În vederea calculării taxei de timbru, persoanele juridice sunt obligate să specifice în scris cuantumul sumei contestate.

În situația admiterii integrale sau parțiale a contestației, taxa de timbru se restituie proporțional cu reducerea sumei contestate.

Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 14. - Controlul, stabilirea, constatarea, urmărirea și încasarea sumelor datorate bugetului de stat, inclusiv a majorărilor de întârziere, până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, în cadrul perioadei de prescripție, se efectuează conform legislației existente la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe.

Contestațiile aflate pe rol la organele jurisdicționale, administrative și judiciare se soluționează în conformitate cu legislația în vigoare la data constatării faptei.

Art. 15. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă Legea nr. 40/1992 privind stabilirea impozitului pe dividende la societățile comerciale, precum și orice dispoziții contrare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 august 1995 | Nr. 26.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică,
Mircea Coșea


Ordonanță privind reglementarea regimului de producere, circulație și comercializare a produselor farmaceutice

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. c) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - (1) În sensul prezentei ordonanțe, prin termenul de produs farmaceutic se înțelege medicamentul elaborat în farmacie sau în industrie după o formulă - rețetă - preparat ce se administrează în scop profilactic sau terapeutic.

(2) În termenul de produs farmaceutic sunt incluse următoarele:

a) medicamentul alopat și homeopat de uz uman - prin care se înțelege orice substanță sau amestec de substanțe chimice ori produse de origine vegetală sau animală, destinate combaterii bolilor și întăririi sănătății, refacerii funcțiilor dereglate ale organismului;
b) produse fitofarmaceutice: plante medicinale simple și în asociere, ceaiuri sub formă de doze unitare, comprimate din pulberi vegetale;
c) produse parafarmaceutice: articole țesute și/sau nețesute din fibre naturale și/sau sintetice (vată, tifon, feși, comprese), dispozitive biomedicale din materiale plastice și/sau elastomeri (truse pentru perfuzie, catgut, sterilet, laminaria, sonde), ambalaje din sticlă pentru medicamente;
d) produse stomatologice;
e) produse radiofarmaceutice;
f) produse dietetice înregistrate de Ministerul Sănătății prin Comisia medicamentului;
g) produse cosmetice înregistrate de Ministerul Sănătății prin Comisia medicamentului.

(3) Prin termenul de formă farmaceutică se înțelege forma finită sub care se prezintă medicamentul de uz uman (comprimate, drajeuri, capsule, fiole, unguente, supozitoare, soluții).

(4) Prin termenul de buletin de analiză se înțelege documentul rezultat în urma unei analize de laborator prin care produsul farmaceutic analizat este caracterizat calitativ și cantitativ.

(5) Prin termenul de licență de fabricație (autorizație de fabricație) se înțelege actul prin care Ministerul Sănătății, pe baza concluziilor Comisiei medicamentului, acordă dreptul unei persoane juridice (unitate de producție de medicamente de uz uman) de a-l fabrica în țară.

(6) Înregistrarea medicamentului de uz uman este operațiunea prin care Ministerul Sănătății, potrivit concluziilor Comisiei medicamentului, emite actul în baza căruia se permite circulația și folosirea acestuia, fie că este fabricat în țară fie că provine din import.

(7) Prin termenul de închiderea unității se înțelege interzicerea desfășurării oricărei activități, în lipsa autorizației de funcționare.

Art. 2. - Producerea, circulația, distribuția și eliberarea produselor farmaceutice se realizează prin intermediul agenților economici, persoane juridice, potrivit legii, numiți în prezenta ordonanță unități.

Art. 3. - Producerea, circulația, distribuția și eliberarea produselor farmaceutice se realizează în baza următoarelor norme:

A. În domeniul producției

a) Unitățile care au ca obiect de activitate producția sunt obligate să dețină autorizația de funcționare, emisă de Ministerul Sănătății, cu precizarea formelor farmaceutice pe care le realizează;

b) Unitățile pot distribui numai produsele farmaceutice care au licență de fabricație și certificat de înregistrare, emise de Ministerul Sănătății;

c) Modificarea compoziției unui medicament cu licență de fabricație și certificat de înregistrare se poate face numai cu acordul Ministerului Sănătății;

d) Unitățile au obligația să respecte reglementările legale, referitoare la procedurile privind rechemarea medicamentelor (retragerea din circulație a medicamentului necorespunzător calitativ).

B. În domeniul desfacerii

a) Unitățile farmaceutice de distribuție (depozit) și eliberare (farmacie și unitate condusă de cadru mediu) funcționează în baza autorizației emise de Ministerul Sănătății, conform reglementărilor în vigoare, pentru fiecare tip de unitate farmaceutică;

b) Unitățile farmaceutice, indiferent de tipul acestora, funcționează în spații autorizate de Ministerul Sănătății;

c) Unitățile farmaceutice pot distribui și/sau elibera numai medicamente și produse farmaceutice însoțite de documente care să ateste proveniența și calitatea lor;

d) Unitățile farmaceutice pot elibera numai medicamente înregistrate de Ministerul Sănătății;

e) Unitățile farmaceutice dețin și eliberează produse farmaceutice în termen de valabilitate și cu buletin de analiză;

f) Unitățile farmaceutice vor desfășura numai acele activități pentru care au fost autorizate;

g) Publicitatea medicamentului și a unităților farmaceutice se face numai cu avizul Ministerul Sănătății;

h) Unitățile farmaceutice conduse de cadre medii farmaceutice pot elibera numai acele medicamente aprobate prin ordin al ministrului sănătății, neputând executa prescripții magistrale și elaborate;

i) Unitățile farmaceutice sunt obligate să pună la dispoziția organului de control toate documentele solicitate de acesta, în vederea efectuării unui control eficient;

j) Unitățile farmaceutice funcționează în perioada programului de lucru numai în prezența farmacistului, respectiv a cadrului mediu, în cazul unităților conduse de cadre medii;

k) Este interzisă efectuarea operațiunilor tehnice farmaceutice de către persoane care nu au calificarea corespunzătoare;

l) Activitatea unităților farmaceutice, indiferent de tipul acestora, se va desfășura în spații corespunzătoare din punct de vedere al: suprafeței, condițiilor igienico-sanitare, condițiilor de conservare, depozitare, manipulare și de recepție a medicamentelor.

Art. 4. - Guvernul va aproba prin hotărâre regulile de bună practică de fabricație, regulile de bună practică farmaceutică, precum și normele privind executarea controlului în domeniul producerii și desfacerii produselor farmaceutice, elaborate în concordanță cu regulile Comunității Europene, care sunt obligatorii pentru toate persoanele fizice și juridice ce desfășoară activități în domeniul fabricării și desfacerii produselor farmaceutice de uz uman.

Art. 5. - (1) Ministerul Sănătății exercită controlul de specialitate asupra tuturor unităților, altor persoane juridice sau fizice care desfășoară activități în domeniul producerii și desfacerii produselor farmaceutice cu privire la fabricare, controlul calității, depozitare, eliberare, publicitate, import-export.

(2) Activitatea de control prevăzută la alin. (1) se realizează de Ministerul Sănătății prin Inspecția de farmacie, organ tehnic de specialitate din structura sa organizatorică.

Art. 6. - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții, încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni și se sancționează după cum urmează:

I. În unitățile de producție

(1) a) Funcționarea unității de producție fără autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei;

b) Distribuirea de produse farmaceutice și a altor produse de uz uman neînregistrate se sancționează cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei:

c) Unitățile de producție care elaborează și condiționează alte forme farmaceutice decât cele prevăzute în autorizația de funcționare sau pun în circuitul terapeutic medicamente cu compoziție modificată și neînregistrate la Ministerul Sănătății se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei;

d) Se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei nerespectarea prevederilor legale privind rechemarea medicamentelor.

(2) În cazul contravențiilor prevăzute la art. 6 pct. I. (1) lit. a), agentul constatator dispune închiderea unității.

(3) În cazul contravențiilor prevăzute la art. 6 pct. I. (1) lit. b) și c), agentul constatator poate dispune și suspendarea autorizației de funcționare pe o perioadă de 3 până la 6 luni, iar pentru fapta prevăzută la art. 6 pct. I. (1) lit. b) dispune confiscarea produselor.

II. În unitățile farmaceutice de distribuție și eliberare

(1) a) Funcționarea unității farmaceutice fără autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei;

b) Prestarea activităților farmaceutice în alte unități (spații) decât cele autorizate de Ministerul Sănătății se sancționează cu amendă de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei;

c) Punerea în consum a medicamentelor și altor produse farmaceutice fără documente care să ateste proveniența și calitatea acestora se sancționează cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei;

d) Eliberarea de medicamente neînregistrate de Ministerul Sănătății se sancționează cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei;

e) Deținerea și punerea în consum a unor produse farmaceutice cu termen de valabilitate depășit, a produselor cu buletin de analiză necorespunzător, se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;

f) Practicarea în cadrul unității farmaceutice a altor activități decât cele pentru care a fost autorizată se sancționează cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei;

g) Încălcarea dispozițiilor Ministerului Sănătății cu privire la publicitatea medicamentului și a unității farmaceutice se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei;

h) Eliberarea prin unități conduse de cadre medii farmaceutice a altor medicamente decât cele aprobate, potrivit competenței, prin ordin al ministrului sănătății, executarea la nivelul acestora de prescripții magistrale sau de elaborate se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei;

i) Lipsa din farmacie sau depozit a farmacistului pe perioada cât unitatea funcționează se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Aceeași sancțiune se aplică și în cazul lipsei cadrului mediu de farmacie din unitățile conduse de acesta;

j) Participarea persoanelor necalificate la operațiuni tehnice farmaceutice atrage sancționarea farmacistului diriginte cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei;

k) întreținerea în condiții neigienice a localurilor unităților farmaceutice se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 1.500.000 lei.

(2) În cazul contravențiilor prevăzute la art. 6 pct. II. (1) lit. a), agentul constatator dispune pe lângă amendă și închiderea unității.

(3) În cazul contravențiilor prevăzute la art. 6 pct. II. (1) lit. c), d), e), f), agentul constatator poate dispune suspendarea autorizației de funcționare pe o perioadă de la 3 la 6 luni.

(4) Încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul toxicelor și stupefiantelor se sancționează potrivit reglementărilor din legislația acestora.

III. În unitățile de producție, distribuție și eliberare

Împiedicarea în orice fel a exercitării atribuției de inspector farmacist se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Art. 7. - În cazul repetării faptelor prevăzute la art. 6 pct. I. (1) lit. b), precum și a celor prevăzute la art. 6 pct. II. (1) lit. c), d), e), f), g), h), i), j), k), amenda aplicată inițial se dublează.

Art. 8. - (1) Inspectorii farmaciști, în cadrul controalelor efectuate în unitățile de producție, precum și în unitățile de distribuție și eliberare vor putea preleva, după caz, probe pentru analiză.

(2) Contravaloarea probelor prelevate în cadrul activității de control se suportă, după caz, de către producător, farmacie, depozit, unitate farmaceutică condusă de cadru mediu farmaceutic.

(3) Cheltuielile făcute cu analiza probelor și serviciilor efectuate de Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice și laboratoarele sale de control teritoriale se suportă din bugetul Ministerului Sănătății, dacă rezultatele sunt corespunzătoare și de către agentul economic în culpă, dacă rezultatele sunt necorespunzătoare, sumele având destinația stabilită prin art. 26 alin. (4) din Legea nr. 22/1995.

(4) Contravaloarea analizelor efectuate de Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice și de laboratoarele sale teritoriale, la solicitarea unității de producție, unității farmaceutice sau agenților economici se suportă de către aceștia.

Art. 9. - (1) Unitățile de producție, precum și cele de distribuție și eliberare vor plăti în vederea obținerii autorizației de funcționare următoarele sume:

  • suma de 1.000.000 lei, de către unitățile de producție;
  • suma de 500.000 lei, de către unitățile de distribuție și eliberare.

(2) În cazul prelungirii autorizației de funcționare, unitățile prevăzute la alin. (1) vor plăti 50% din valoarea achitată la autorizarea inițială.

(3) Sumele de mai sus se depun în contul Ministerului Sănătății, constituind venituri proprii și folosindu-se, potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 22/1992 privind finanțarea ocrotirii sănătății, pentru buna desfășurare a activității de control privind producerea și distribuirea produselor farmaceutice.

Art. 10. - (1) Constatarea și aplicarea sancțiunilor prevăzute de prezenta ordonanță se face de către inspectorii farmaciști.

(2) Prevederile prezentei ordonanțe se completează cu dispozițiile prevăzute în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

(3) Amenzile contravenționale se aplică și persoanelor juridice.

Art. 11. - (1) Prezenta ordonanță intră în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă Ordinul ministrului sănătății nr. 1.010/1992, precum și orice alte dispoziții contrare.

(2) În cadrul termenului prevăzut la alin. (1 ), Guvernul va aproba prin hotărâre regulile specifice prevăzute la art. 4.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 august 1995 | Nr. 31.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății,
Iulian Mincu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu


Ordonanță privind timbrul judiciar

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituție și al art. 1 lit. b) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
având în vedere și prevederile art. 121 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Se instituie Timbrul judiciar care, în condițiile prezentei ordonanțe, se aplică acțiunilor, cererilor, actelor și serviciilor de competența tuturor instanțelor judecătorești, Ministerului Justiției și instituțiilor subordonate acestui minister, precum și actelor notariale ce se îndeplinesc de notarii publici.

Timbrul judiciar nu se aplică în cazurile în care nu se percepe taxa de timbru.

Art. 2. - Timbrul judiciar se imprimă la cererea și sub controlul Ministerului Justiției.

Timbrul judiciar este mobil și are următoarele valori: 500 lei, 1.000 lei, 5.000 lei și 10.000 lei.

Art. 3. - Cererile de chemare în judecată, adresate instanțelor judecătorești, se timbrează cu timbru judiciar în valoare de 1.000 lei, în cazul în care se solicită soluționarea în fond a cauzei, și în valoare de 500 lei, când cererile au ca obiect exercitarea unei căi de atac.

În cazul în care cererile prevăzute la alin. 1, indiferent dacă privesc fondul sau o cale de atac, au ca obiect o valoare mai mare de 1.000.000 lei, se aplică timbrul judiciar de 5.000 lei, iar dacă valoarea este de peste 10.000.000 lei se aplică timbrul judiciar de 10.000 lei.

Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. 2 cererile introduse de persoanele care se consideră vătămate în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorități administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege, prin care s-a solicitat și repararea pagubei suferite, pentru care timbrul judiciar se calculează potrivit prevederilor alin. 1.

Art. 4. - Cererilor adresate instanțelor judecătorești pentru eliberarea de copii, certificate, învestirea cu formulă executorie, transcrierea (intabularea) în registrele de publicitate a înstrăinărilor de imobile, înscrierea drepturilor de ipotecă, orice alte notări în registrele de publicitate, notificări și somații comunicate prin executorii judecătorești, precum și oricăror altor cereri care nu fac obiectul activității de judecată dar sunt supuse taxei de timbru, potrivit legii, li se aplică timbrul judiciar de 500 lei.

Cererile de acordare a cetățeniei sau de renunțare la cetățenie se timbrează cu timbru judiciar de 5.000 lei.

Supralegalizarea de semnături la Ministerul Justiției se timbrează cu timbru judiciar de 500 lei pentru fiecare exemplar și semnătură.

Art. 5. - Pentru actele notariale ce se îndeplinesc de notarii publici pentru care legea prevede taxe de timbru în sumă fixă, se aplică timbru judiciar de 500 lei.

În cazul actelor notariale care au ca obiect o valoare mai mare de 1.000.000 lei, se aplică timbrul judiciar de 5.000 lei, iar pentru cele ce depășesc 10.000.000 lei se aplică timbrul judiciar de 10.000 lei.

Art. 6. - Răspunderea pentru realizarea emisiunilor și circulația timbrului judiciar, ca și pentru gestionarea fondurilor obținute, revine Ministerului Justiției.

Vânzarea timbrului judiciar se face de către instituțiile prevăzute la art. 1 sau prin unități autorizate să vândă timbre fiscale, pe bază de convenție, cu un comision de până la 5% din valoarea acestuia.

Art. 7. - Sumele încasate din vânzarea timbrului judiciar constituie venituri ale bugetului de stat și se cuprind distinct în bugetul de venituri și cheltuieli al Ministerului Justiției.

Disponibilitățile de la finele anului se vor reporta în anul următor pentru a fi cheltuite cu aceeași destinație.

Cheltuielile necesare realizării primei emisiuni a timbrului judiciar de până la 25 milioane lei se acoperă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 8. - Veniturile încasate din vânzarea timbrului judiciar se vor folosi pentru buna funcționare a judecătoriilor, tribunalelor, Curților de apel, precum și pentru administrarea justiției prin organul de specialitate al administrației publice centrale, pentru achiziționarea de publicații și lucrări de specialitate din țară și din străinătate, de sisteme moderne de informatizare, precum și pentru acordarea de stimulente pentru magistrați, asimilații acestora și personalul auxiliar.

Art. 9. - Cererile pentru care se datorează timbru judiciar nu vor fi primite și înregistrate, dacă nu sunt timbrate corespunzător.

În cazul nerespectării dispozițiilor prezentei ordonanțe, se va proceda conform prevederilor legale în vigoare referitoare la taxa de timbru.

Art. 10. - În termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanțe, Ministerul Justiției, cu avizul Ministerului Finanțelor, va emite norme metodologice de aplicare.

Normele metodologice se publică în Monitorul Oficial al României.

Art. 11. - Prezenta ordonanță intră în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 august 1995 | Nr. 32.

Contrasemnează:

p. Ministrul justiției,
Adrian Duță,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind preluarea la datoria publică internă a unor cheltuieli neregularizate

În aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 1/1994 privind acoperirea financiară a unor cheltuieli rămase neregularizate prin preluarea lor la datoria publică internă,
în limita sumei maxime prevăzute în această ordonanță a fi preluată la datoria publică,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă preluarea la datoria publică internă a cheltuielilor neregularizate în sumă de 2.729.584 mii lei, reprezentând credite bancare pentru obiective de investiții sistate, credite pentru producția aferentă investițiilor sistate, cheltuieli necesare realizării producției pentru unitățile nr. 3, 4, 5 ale Centralei Nuclearo-Electrice Cernavodă, efectuate pentru procurarea unor utilaje specifice acestei producții și care nu mai pot fi utilizate în alte scopuri, precum și dobânzile plătite, aferente creditelor bancare, de la agenții economici nominalizați în anexa ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri vor fi puse în aplicare de Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României, prin intermediul băncilor finanțatoare, operațiunile financiar-contabile fiind reflectate în rezultatele economico-financiare ale anului 1995, cu respectarea reglementărilor Ordonanței Guvernului nr. 1/1994 privind acoperirea financiară a unor cheltuieli rămase neregularizate prin preluarea lor la datoria publică internă și ale Hotărârii Guvernului nr. 441/1994 pentru aprobarea Normelor metodologice privind preluarea la datoria publică internă a cheltuielilor neregularizate, atestarea existenței și asigurării integrității bunurilor materiale și destinația sumelor obținute din valorificarea acestora, precum și din dobânzile restituite.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 21 august 1995 | Nr. 645.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Situația
sumelor solicitate a fi preluate la datoria publică internă pe categorii de cheltuieli neregularizate

- mii lei -
Banca comercială
Agent economic
Localitatea
Cheltuieli pentru procurarea utilajelor specifice necesare realizării producției Centralei Nuclearo-Electrice Cernavodă nr. 3, 4, 5 Credite pentru investiții sistate Credite pentru producția aferentă investițiilor sistate Dobânzi plătite Total de preluat Lichidități de restituit agenților economici
Banca Comercială Română - S.A. 854.195 - 699.489 689.860 2.243.544 1.544.055
1. Societatea Comercială „FIMARO” - S.A. Cluj-Napoca - - - 166.667 166.667 166.667
2. Societatea Comercială „GENERAL-TURBO” - S.A. București 854.195 - - - 854.195 854.195
3. Societatea Comercială „MECATIM” - S.A. Timișoara - - 252.000 24.384 276.384 24.384
4. Societatea Comercială „MIRFO” - S.A. Târgu Jiu - - 69.489 138.667 208.156 138.667
5. Societatea Comercială „U.C.M.” - S.A. Reșița - - 378.000 177.000 555.000 177.000
6. Societatea Comercială „UNIREA” - S.A. Cluj-Napoca - - - 183.142 183.142 183.142
Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. - 423.640 - 62.400 486.040 62.400
Societatea Comercială „INCOV” - S.A. Alba Iulia - 423.640 - 62.400 486.040 62.400
Total general: 854.195 423.640 699.489 752.260 2.729.584 1.606.455


Hotărâre privind transmiterea unor imobile, situate în județul Constanța, în patrimoniul „Societății de utilaj greu Basarabi” - S.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, a imobilelor compuse din construcții în suprafață de 14.063,03 m2, situate în județul Constanța, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, din patrimoniul Societății Comerciale „TAR” - S.A. Constanța, în patrimoniul „Societății de utilaj greu Basarabi” - S.A.

Art. 2. - Capitalul social al Societății Comerciale „TAR” - S.A. Constanța se diminuează cu valoarea imobilelor ce se transmit potrivit art. 1 și se majorează, în mod corespunzător, capitalul social al „Societății de utilaj greu Basarabi” - S.A.

Art. 3. - Predarea-preluarea imobilelor transmise potrivit art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 august 1995 | Nr. 671.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor,
Aurel Novac
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Datele de identificare
a imobilelor situate în județul Constanța, ce se transmit, cu titlu gratuit, în patrimoniul „Societății de utilaj greu Basarabi” - S.A.
Nr. crt. Locul unde este situat imobilul ce se transmite Destinația imobilului ce se transmite Suprafața imobilului ce se transmite
- m2 -
1. Municipiul Constanța, Bd. Aurel Vlaicu nr. 52, județul Constanța Hală reparații utilaje 4.994,98
2. Municipiul Constanța, Bd. Aurel Vlaicu nr. 52, județul Constanța Platformă tehnologică 9.068,05
Total: 14.063,03


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Zona liberă Galați", județul Galați

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Zona liberă Galați”, județul Galați, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 25 august 1995 | Nr. 676.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor,
Aurel Novac
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu



Referințe

  1. Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.