Monitorul Oficial 202/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0202 - Partea I - Joi, 4 august year::1994
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee și echipamente noi în construcții
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Regulamentul privind agrementul tehnic pentru produse, procedee și echipamente noi în construcții, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Regulament privind agrementul tehnic pentru produse, procedee și echipamente noi în construcții
Capitolul I
Prevederi generale
Art. 1. - Prezentul regulament, se referă la sistemul de organizare și elementele metodologice de elaborare a agrementului tehnic în construcții.
Art. 2. - Agrementul tehnic este componenta sistemului calității în construcții prin care se atestă aptitudinea de utilizare a noilor produse, procedee și echipamente în construcții, pentru care nu sunt elaborate reglementări tehnice naționale. Pentru acestea, agrementul tehnic stabilește condiții de fabricație, transport, depozitare și de punere în operă.
În cazul produselor, procedeelor sau echipamentelor care provin din țări dezvoltate industrial, unde sunt considerate tradiționale, existând reglementări tehnice naționale aprobate, sau sunt folosite în baza unor agremente tehnice emise de institute de specialitate recunoscute pe plan internațional, obținerea agrementului tehnic în România se face, de regulă, prin asimilarea reglementărilor tehnice respective sau a agrementelor tehnice deținute.
Fac excepție de la prevederile de mai sus produsele, procedeele sau echipamentele al căror domeniu de utilizare poate fi afectat de condițiile climatice, seismice sau de altă natură, diferite în România față de cele din țările de origine. În aceste cazuri, agrementul tehnic se va baza pe testarea calității lor de utilizare, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
Art. 3. - Agrementul tehnic se poate solicita de către producători, utilizatori sau agenți economici cu activitate de comerț pentru produse și echipamente realizate ca urmare a unui proces tehnologic definit, care asigură menținerea în timp a caracteristicilor tehnice declarate de producător, specifice domeniului de utilizare preconizat.
Termenii produs, procedeu și echipament utilizați în prezentul regulament definesc:
- produs: material sau element definit ca natură, concepție, proprietăți, eventual ca formă și dimensiuni, încorporat cu un scop bine determinat într-o construcție;
- procedeu: ansamblu de metode și operațiuni, stabilite într-o succesiune logică, care permit realizarea de construcții sau părți, de construcții cu destinație dată;
- echipament: aparat, dispozitiv, accesoriu de instalații încorporat în construcții, care contribuie la realizarea funcționalității acestora.
Capitolul II
Organizarea activității de agrement tehnic în construcții
Art. 4. - Activitatea de agrement tehnic în construcții este condusa și coordonată de către Comisia de agrement tehnic în construcții.
Comisia de agrement tehnic în construcții este alcătuită din reprezentanți ai unor ministere, ai Institutului Român de Standardizare, ai unor institute și societăți comerciale cu profil de încercări în construcții și materiale de construcții, ai unor societăți comerciale producătoare de materiale de construcții, precum și ai unor societăți comerciale cu profil de proiectare sau de execuție a construcțiilor.
Componența, funcțiile membrilor și atribuțiile Comisiei de agrement tehnic în construcții sunt stabilite în anexa la prezentul regulament.
Art. 5. - Comisia de agrement tehnic în construcții aprobă înființarea pe grupe specializate pe domenii de activitate, care rezolvă solicitările de acordare, revizuire sau prelungire a termenului de valabilitate a agrementelor tehnice.
Grupele specializate se organizează în institute și societăți comerciale cu profil de încercări în construcții și materiale de construcții, atestate de către Comisia de agrement tehnic în construcții, ca urmare a satisfacerii condițiilor aprobate de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 6. - Activitatea Comisiei de agrement tehnic în construcții și a grupelor specializate pe domenii de activitate se desfășoară pe baza instrucțiunilor de organizare și funcționare proprii.
Art. 7. - Grupele specializate elaborează și supun aprobării Comisiei de agrement tehnic în construcții ghiduri tehnice, cuprinzând instrucțiuni pentru elaborarea documentației de agrement tehnic, în domeniul specific fiecărei grupe, și procedura urmată pentru stabilirea aptitudinii de utilizare.
Art. 8. - În cadrul grupelor vor fi desemnați responsabili, denumiți raportori de specialitate, care organizează testările necesare conform instrucțiunilor din ghidările tehnice specifice și elaborează proiectul de agrement tehnic.
Art. 9. - Grupele specializate efectuează anual analize pe baza cărora propun Comisiei de agrement tehnic în construcții liste cu produse, procedee și echipamente care au confirmat calitățile de utilizare în perioada de valabilitate a agrementelor tehnice, pentru a fi reglementate și utilizate ca tradiționale.
Capitolul III
Procedura de agrementare tehnică
Art. 10. - Agrementele pentru produse, procedee și echipamente noi în construcții se solicită, se elaborează și se acordă conform procedurii aprobate de către Comisia de agrement tehnic în construcții.
Art. 11. - Solicitantul de agrement tehnic trebuie să înainteze secretariatului Comisiei de agrement tehnic în construcții o cerere însoțită de dosarul cuprinzând documentația de prezentare a obiectului solicitării.
Pentru produsele, procedeele și echipamentele noi realizate în România sunt-necesare certificate de încercări sau analize efectuate în institute sau societăți comerciale cu profil de încercări în construcții și materiale de construcții, independente față de solicitant și autorizate conform legii.
În cazul celor provenite din import sunt luate în considerație eventuale agremente sau avize tehnice eliberate de instituții specializate, recunoscute pe plan internațional.
Art. 12. - Secretariatul Comisiei de agrement tehnic în construcții repartizează grupei de specialitate de profil, pentru analiză, dosarul solicitării.
Grupa specializată desemnează un raportor care analizează dosarul cu participarea solicitantului. în urma acestei analize, în cazul în care datele cuprinse în dosar nu sunt suficiente, se pot cere explicații, clarificări, probe sau investigații suplimentare. Acestea sunt efectuate cu acordul solicitantului și pe cheltuiala acestuia, încercările vor fi realizate de laboratoare care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 11.
Art. 13. - În cazul în care solicitarea se referă la produse, procedee sau echipamente utilizate în străinătate, în condițiile prevăzute la art. 2, grupa de specialitate va analiza compatibilitatea caracteristicilor produselor, procedeelor sau echipamentelor în cauză cu cele corespunzătoare condițiilor de utilizare din România și va decide la elaborarea și acordarea agrementului tehnic, recunoașterea reglementărilor sau agrementelor tehnice obținute în țara de origine sau, după caz, necesitatea efectuării unor încercări sau probe specifice.
Art. 14. - Grupa specializată poate efectua, după caz, inspecții la producător, pentru a constata condițiile de fabricație a produselor și echipamentelor ce fac obiectul solicitării de agrement tehnic.
Art. 15. - Agrementul tehnic va cuprinde:
1. prezentarea produsului, procedeului sau echipamentului, inscripția de identificare;
2. avizul tehnic cu privire la:
- domeniul de utilizare acceptat;
- condițiile de fabricație și de control al calității;
- condițiile privind aptitudinea de utilizare în legătură cu respectarea exigențelor esențiale (parametri de rezistență, fizico-chimici, durabilitate, factori climatici etc.);
- condițiile de punere în operă și întreținere;
- durata de valabilitate a agrementului tehnic;
3. dosarul tehnic, elaborat de regulă de solicitant, care cuprinde descrierea detaliată a produsului, procedeului sau echipamentului, rezultatele probelor sau încercărilor de laborator efectuate pentru fundamentarea agrementului tehnic și instrucțiuni asupra modului de utilizare.
Aprecierea globală a calităților de Utilizare în domeniul precizat va fi exprimată prin calificativele; favorabil, condiționat sau nefavorabil, pentru anumite situații.
Durata de valabilitate este de 1-3 ani, fiind precizată de către grupa specializată, conform condițiilor prevăzute în procedură.
Art. 16. - Termenul de elaborare a agrementelor tehnice curge din momentul înregistrării cererii. El nu trebuie să depășească 4 luni în cazul produselor, procedeelor sau echipamentelor noi realizate în România, respectiv 2 luni, în cazul celor provenite din "import, care se încadrează în condițiile prevăzute în art. 2.
Agrementul tehnic elaborat se înaintează secretariatului Comisiei de agrement tehnic în construcții, care îl înregistrează și îl comunică solicitantului.
Art. 17. - Deținătorul de agrement tehnic poate cere prelungirea termenului de valabilitate, la expirarea acestuia. De asemenea, el poate cere revizuirea agrementului tehnic ca urmare a modificărilor aduse produsului, procedeului sau echipamentului față de caracteristicile prevăzute în documentația de agrement, ori a schimbării tehnologiei de fabricație.
Revizuirea unui agrement tehnic se poate face și la propunerea grupei specializate de profil care l-a elaborat, ca urmare a constatării unor neconformități privind caracteristicile produsului, procedeului sau echipamentului față de prevederile agrementului tehnic. În acest caz, grupa specializată de profil elaborează un raport tehnic în baza căruia Comisia de agrement tehnic în construcții emite decizia de revizuire, ce va fi comunicată deținătorului de agrement tehnic.
Metodologia de prelungire a termenului de valabilitate sau de revizuire a agrementelor tehnice se desfășoară în baza prevederilor din procedura aprobată conform art. 10.
Art. 18. - În cazul în care obiectul solicitării de agrement tehnic nu poate fi comparat cu produse, procedee sau echipamente care sunt reglementate sau posedă agremente tehnice, aprecierea aptitudinii de utilizare va fi condiționată de realizarea prealabilă a unei lucrări experimentale. Lucrarea, experimentală se execută de către solicitant, în baza unui aviz tehnic de experimentare (A.T.Ex.), care precizează obiectivele urmărite în cadrul experimentării, condițiile de remediere a eventualelor neconformități apărute în timpul execuției și modul de valorificare a lucrării după perioada de experimentare.
Avizul tehnic de experimentare este acordat în condițiile precizate la art. 11 alin. 1 și art. 12 și 13 din prezentul regulament.
Avizul tehnic de experimentare are o procedură de aprobare simplă, cu termene de valabilitate de 1-2 ani, și se referă la realizarea unei singure lucrări experimentale.
Capitolul IV
Dispoziții finale
Art. 19. - Membrii Comisiei de agrement tehnic în construcții și ai grupelor specializate sunt obligați să respecte secretul profesional asupra informațiilor cuprinse în dosarul de agrement tehnic, precum și asupra celor primite cu ocazia inspecției efectuate la producător.
Art. 20. - Agrementul tehnic nu acordă deținătorului său dreptul exclusiv de producere ori de comercializare a produsului sau echipamentului pentru care a fost eliberat.
Art. 21. - Referirea la un agrement tehnic în corespondența comercială, în anunțuri publicitare și în contracte va menționa numărul de înregistrare și data publicării lui. Reproducerea agrementului tehnic nu se va face decât integral.
Anexă
la regulament
Componența și atribuțiile Comisiei de agrement tehnic în construcții
Comisia de agrement tehnic în construcții se compune din:
- președinte
- vicepreședinte
- membri:
- 4 reprezentanți ai Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
- 4 reprezentanți ai Ministerului Industriilor;
- 2 reprezentanți ai Ministerului Transporturilor;
- 1 reprezentant al Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului;
- 1 reprezentant al Ministerului Cercetării și Tehnologiei;
- 1 reprezentant al Ministerului Învățământului;
- 1 reprezentant al Institutului Român de Standardizare;
- 1 reprezentant al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
- 8 reprezentanți ai institutelor și societăților comerciale cu profil de încercări în construcții;
- 2 reprezentanți ai asociațiilor patronale și profesionale în construcții:
- 8 reprezentanți ai producătorilor de materiale de construcții, constructorilor și proiectanților de construcții.
Președintele, vicepreședintele și membrii comisiei sunt numiți prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, pe baza propunerilor primite din partea ministerelor și a celorlalte organisme reprezentate.
Secretariatul Comisiei de agrement tehnic în construcții este asigurat de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Comisia de agrement tehnic în construcții are următoarele atribuții:
a) stabilește strategia generală a agrementului tehnic în construcții și supraveghează realizarea acesteia;
b) aprobă procedura de agrement tehnic al produselor, procedeelor și echipamentelor noi în construcții;
c) aprobă grupele specializate pe domenii de activitate, le stabilește componența, orientează și controlează activitatea acestora;
d) aprobă ghidurile tehnice ale grupelor specializate;
e) agreează institutele și societățile comerciale cu profil de încercări în construcții pentru activitatea de agrement tehnic;
f) asigură colaborarea cu Institutul Român de Standardizare, propunând elaborarea reglementărilor tehnice pentru produsele, procedeele și echipamentele ale căror aptitudini de utilizare, condiții de fabricație, de punere în operă și de întreținere au fost confirmate în perioada de valabilitate a agrementelor tehnice;
g) reprezintă România în relațiile cu organismele de profil din străinătate.
Hotărâre pentru aprobarea Regulamentul privind autorizarea și acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind autorizarea și acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Hotărârea intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează:
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Regulament privind autorizarea și acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții
Capitolul I
Prevederi generale
Art. 1. - Prezentul regulament stabilește cadrul normativ general privind autorizarea și acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții, indiferent de forma de organizare, de relațiile de subordonare sau de forma lor de proprietate.
Art. 2. - Autorizarea și acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții reprezintă o componentă a sistemului calității prin care se asigură evaluarea reală a laboratoarelor, stabilirea competențelor acestora, precum și promovarea unor reguli care să guverneze activitatea lor în beneficiul partenerilor economici.
Art. 3. - Prin autorizarea laboratoarelor de încercări în construcții se conferă acestora dreptul ca, pe baza încercărilor și analizelor efectuate cu echipamentul și personalul propriu, să emită documente (buletine de încercări, rapoarte, studii) valabile și recunoscute de către organismele abilitate prin lege de a aplica și controla sistemul calității în construcții.
Art. 4. - Prin acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții se asigură recunoașterea formală a competenței acestora de către organisme de acreditare, la nivel național sau internațional, pentru a realiza încercări sau tipuri de încercări determinate.
Art. 5. - Autorizarea laboratoarelor de încercări în construcții este obligatorie pentru toate laboratoarele care emit documente valabile privind atestarea calității construcțiilor, părților de construcție și a materialelor utilizate la realizarea acestora.
Art. 6. - Acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții este facultativă și dă dreptul acestora de a participa la acțiunile privind agrementele tehnice și certificarea de conformitate a produselor. Acreditarea laboratoarelor de încercări asigură recunoașterea acestora de către organisme de acreditare naționale și internaționale similare, cu care s-au stabilit relații de reciprocitate.
A. Autorizarea laboratoarelor de încercări în construcții
Capitolul II
Obiectivele autorizării laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 7. - Autorizarea laboratoarelor de încercări în construcții are drept scop:
- crearea unui sistem național unitar de evaluare a laboratoarelor de încercări în construcții;
- evaluarea capabilității laboratoarelor de încercări în construcții pe baza unor criterii tehnice stabilite conform unor proceduri;
- introducerea și perfecționarea sistemelor de asigurare a calității în laboratoarele de încercări în construcții;
- recunoașterea tehnică și juridică a rezultatelor încercărilor efectuate de un laborator de încercări în construcții.
Capitolul III
Organizarea autorizării laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 8. Autorizarea laboratoarelor de încercări în construcții se efectua, după caz, pentru oricare dintre laboratoarele de încercări din ramura construcții, indiferent de mărimea acestora sau de forma de proprietate, definite după cum urmează:
a) laboratorul național - laborator de încercări a cărui competență este. recunoscută la nivel național, autorizat să execute o gamă largă de încercări în domeniul construcțiilor și să emită documente valabile și recunoscute de către organismele abilitate cu controlul și supravegherea calității în construcții pe întreg teritoriul țării, având organizarea tehnică și de specialitate susținută de un sistem propriu de asigurare a calității;
b) laborator de zonă - autorizat să execute încercări pe materiale de construcții, construcții sau părți de, construcții, în limita competențelor stabilite de autorizație, și să emită documente valabile și recunoscute de organismele județene de control și supraveghere a calității în construcții;
c) laborator de unitate - laborator de încercări care funcționează în subordonarea unui agent economic cu capital de stat sau privat, autorizat să efectueze încercări și să emită documente valabile pentru agentul economic în subordonarea căruia funcționează și recunoscute de organismele de control și supraveghere a calității în construcții.
Art. 9. - Organismul de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții este Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 10. - Autorizarea laboratoarelor de încercări în construcții se face de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului - Inspecția de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, aceasta constituind în acest scop:
- Comisia centrală de autorizare, cu atribuții privind laboratoarele naționale și laboratoarele de zonă;
- comisiile județene de autorizare, cu atribuții privind laboratoarele de unitate.
Art. 11. - Componența Comisiei centrale de autorizare, precum și a comisiilor județene de autorizare este prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 12. - Membrii comisiilor de autorizare se numesc pentru o perioadă de 4 ani, după cum urmează:
- prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, pentru Comisia centrală de autorizare;
- prin decizie a Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, pentru comisiile județene de autorizare.
Art. 13. - Secretariatul comisiilor se asigură de către Inspecția de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului pentru Comisia centrală de autorizare și de către inspecțiile teritoriale ale Inspecției de stat pentru construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, pentru comisiile județene de autorizare.
Art. 14. - Comisiile de autorizare se reunesc în ședințe ordinare la datele stabilite în programe de acțiuni ale acestora.
Art. 15. - Modul de organizare și de funcționare a comisiilor de autorizare va fi stabilit prin instrucțiuni aprobate prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului.
Art. 16. - Evaluarea laboratoarelor de încercări în construcții, se face de către un corp de auditori atestat, care confirmă că acestea îndeplinesc condițiile de autorizare. Auditorii pot fi persoane fizice sau reprezentanți ai unei organizații profesionale sau ai unui laborator.
Art. 17. - Atestarea auditorilor, precum și procedeele de auditare fac obiectul unor proceduri ce se aprobă prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului.
Art. 18. - Evaluarea laboratoarelor de încercări în construcții se face pe baza „procedurilor de evaluare și autorizare” elaborate de Comisia centrală de autorizare și aprobate prin ordin al, ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului.
Capitolul IV
Atribuțiile și răspunderile organismului de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 19. - Organismul de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții are în principal, următoarele atribuții:
- stabilește strategia generală de evaluare și autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții și modalitățile de aplicare a acesteia;
- stabilește un sistem propriu de asigurare a calității în construcții și revizuiește periodic prevederile acestuia; elaborează un manual propriu de asigurare a calității în construcții;
- aplică în mod unitar sistemul de autorizare a laboratoarelor, indiferent de nivelul la care activează solicitantul, tipul, complexitatea, volumul și domeniul de lucru al laboratorului care solicită autorizarea;
- elaborează instrucțiuni proprii de aplicare a prevederilor procedurilor de autorizare; stabilește principii de acțiune, proceduri pentru luarea de decizii;
- propune îmbunătățirea procedurii de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții;
- supraveghează activitatea laboratoarelor de încercări în construcții autorizate și pune în practică politica sa în acest domeniu;
- stabilește lista auditorilor agreați pentru a fi utilizați;
- statuează un sistem de evidență și de înregistrare a procedurilor, cererilor, rapoartelor de audit, rapoartelor privind acordarea, menținerea, suspendarea sau anularea autorizării;
- instituie un sistem care să asigure confidențialitatea acțiunilor privind autorizarea laboratoarelor;
- asigură atestarea unui corp de auditori repartizați judicios din punct de vedere geografic și dimensionat corespunzător cu volumul, complexitatea și numărul domeniilor care fac obiectul acțiunilor de autorizare;
- stabilește proceduri proprii privind - tratarea și rezolvarea cererilor și reclamațiilor din domeniul său de activitate;
- stabilește tarifele ce se aplică în procesul de autorizare;
- asigură colaborarea cu organismele de profil similare din țară;
- publică informații privind: criterii de autorizare, proceduri, sancțiuni aplicate, lista laboratoarelor autorizate, taxe, tarife și alte, informații din domeniul activității de autorizare.
Art. 20. - Comisia de autorizare răspund de:
- respectarea legislația, regulilor și procedurilor stabilite în analizarea competenței tehnice a laboratoarelor de încercări în construcții;
- imparțialitatea deciziilor luate;
- confidențialitatea datelor prezentate de laboratoarele de încercări în construcții și a constatărilor proprii;
- comunicarea la laboratoarele de încercări în construcții solicitante sau autorizate a deciziilor luate;
- publicarea listelor laboratoarelor de încercări în construcții autorizate și a sancțiunilor aplicate acestora.
Capitolul V
Obligațiile și răspunderile laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 21. - În afara obligațiilor ce le revin conform legii și procedurii de autorizare aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, laboratoarele de încercări în construcții au și următoarele obligații:
- să pună la dispoziția comisiilor de autorizare documentele și informațiile necesare verificării veridicității datelor din dosarul de autorizare;
- să asigure condițiile necesare efectuării auditului laboratoarelor de încercări în construcții și să aplice prevederile acestuia;
- să instituie un sistem propriu de asigurare a calității și să aplice prevederile acestuia;
- să asigure condițiile necesare desfășurării în bune condiții a controalelor periodice și să prezinte spre verificare toate documentele solicitate;
- să aducă la îndeplinire dispozițiile și măsurile stabilite de comisiile de autorizare sau de reprezentanții acestora;
- să achite la termenele stabilite taxele de autorizare, reautorizare, audit, supraveghere, precum și taxele pentru efectuarea altor servicii de către organismul de autorizare;
- să nu aducă atingere credibilității organismului de autorizare;
- să înceteze emiterea de documente privind încercările efectuate la expirarea valabilității autorizației;
- să stabilească cu clienții care sunt limitele de utilizare a rezultatelor încercărilor;
- să fie în măsură să dovedească, la cererea reprezentanților comisiilor de autorizare, capabilitatea de a efectua încercările pentru care a fost autorizat;
- să informeze în 48 de ore comisia de autorizare asupra schimbărilor survenite față de condițiile avute în vedere la autorizare;
- să utilizeze în posturile de șefi de laborator și șefi pe domenii de încercări numai personal autorizat de Inspecția de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului;
- să se angajeze numai în acțiuni care nu pot pune în pericol obiectivitatea deciziilor lor și integritatea lor în ceea ce privește activitatea din domeniul încercărilor în construcții;
- să adopte o formă organizatorică care să conducă la eliminarea oricărei presiuni comerciale, financiare sau de altă natură, care ar putea influența decizia tehnică.
Art. 22. - În afară de răspunderile ce le revin din reglementările tehnice, laboratoarele de încercări în construcții răspund și de:
- menținerea, pe tot parcursul intervalului de timp în care este autorizat, a condițiilor avute în vedere, la autorizare;
- asigurarea imparțialității și integrității deciziilor tehnice:
- asigurarea confidențialității rezultatelor încercărilor;
- respectarea prevederilor normelor și standardelor;
- exactitatea și imparțialitatea rezultatelor încercărilor în construcții efectuate;
- emiterea de documente numai în domeniile pentru care au fost autorizate.
B. Acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții
Capitolul VI
Obiectivele acreditării laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 23. - Obiectivele acreditării laboratoarelor de încercări în construcții sunt cele menționate la art. 6 din prezentul regulament, precum și:
- crearea unui cadru organizatoric și utilizarea unor tehnici de evaluare a competenței unui laborator de încercări în construcții în vederea participării acestuia la acțiunea de certificare a produselor utilizate în construcții;
- recunoașterea pe plan internațional a laboratoarelor de încercări în construcții acreditate.
Capitolul VII
Organizarea acreditării laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 24. - Până la crearea unor organisme de acreditare independente și cu personalitate juridică, acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții va fi organizată de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, care va crea organismul de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții.
Art. 25. - Constituirea și organizarea organismului de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții se vor face cu respectarea standardului SR-EN 45.003 - Criterii generale privind organismele de acreditare a laboratoarelor.
Art. 26. - Organismul de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții își desfășoară activitatea pe bază de proceduri aprobate prin ordin al ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului.
Art. 27. - Organismul de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții trebuie să pună în practică un sistem propriu al calității, corespunzător tipului, complexității și volumului lucrărilor efectuate. Procedurile sistemului trebuie să fie consemnate într-un manual al calității.
Art. 28. - Organismul de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții stabilește relații de recunoaștere reciprocă cu organismele similare din țară și din străinătate.
Art. 29. - Activitatea organismului de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții este coordonată de comisia de acreditare, formată din 23 de membri, conform anexei nr. 2.
Art. 30. - Comisia de acreditare alege prin vot, din rândul membrilor săi, președintele și vicepreședintele comisiei, precum și un birou executiv ale cărui componență și competență se stabilesc de către aceasta.
Art. 31. - Secretariatul comisiei de acreditare este asigurat de către doi reprezentanți ai Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.
Art. 32. - Organismul de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții va forma și va folosi un corp propriu de auditori în vederea realizării operațiunilor necesare pentru acreditarea laboratoarelor de încercări în construcții.
Art. 33. - Evaluarea laboratoarelor de încercări în construcții se realizează pe bază de proceduri elaborate cu respectarea standardului SR-EN 45.002 - Criterii generale privind evaluarea laboratoarelor de încercări.
Art. 34. - Funcționarea laboratoarelor de încercări în construcții acreditate se face cu respectarea prevederilor din standardul SR-EN 45.001 - Criterii generale de funcționare a laboratoarelor de încercări, completate cu criterii specifice definite prin procedurile elaborate de organismul de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții.
Stabilirea taxelor, precum și obligațiile privind achitarea acestora se fac în mod Identic cu prevederile cuprinse în art. 19 și 21.
Capitolul VIII
Atribuțiile și răspunderile organismului de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții
Art. 35. - Organismul de acreditare a. laboratoarelor de încercări în construcții are atribuțiile și răspunderile definite conform prevederilor standardului SR-EN 45.003 - Criterii generale privind organismele-de acreditare a laboratoarelor.
Capitolul IX
Dispoziții finale
Art. 36. - Urmărirea aplicării și controlul respectării de către factorii implicați, a prevederilor din prezentul regulament, se fac de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 37. - Finanțarea activităților de autorizare și de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții se. face din fondurile laboratoarelor solicitante, pe bază de taxe și tarife.
Art. 38. - Definițiile principalilor termeni folosiți în regulament sunt cuprinse în anexa nr. 3.
Art. 39. - Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezentul regulament.
Anexa Nr. 1
la regulament
Componența Comisiei centrale de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții
Președinte - Inspector de stat, șef al Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.
Vicepreședinte - Inspector de stat, șef al Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.
Membri:
- 2 specialiști în domeniul laboratoarelor de încercări în construcții din cadrul Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului;
- 1 specialist în domeniul laboratoarelor de încercări în construcții, componența Comisiilor județene de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții.
Componența Comisiilor județene de autorizare a laboratoarelor de încercări în construcții
Președinte - inspector-șef al Inspecției județene în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.
Vicepreședinte - inspector-șef adjunct al Inspecției județene în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului.
Membri:
- 2 specialiști în domeniul laboratoarelor de încercări în construcții din cadrul Inspecției județene în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului;
- 1 specialist în domeniul laboratoarelor de încercări în construcții.
Anexa Nr. 2
la regulament
Componența Comisiei de acreditare a laboratoarelor de încercări în construcții
Președinte - [1]
Vicepreședinte - [1]
Membri: - 3 reprezentanți din partea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
- 6 reprezentanți din alte ministere cu activitate în domeniul construcțiilor;
- 1 reprezentant al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
- 1 reprezentant al Biroului Român de Metrologie Legală;
- 1 reprezentant al Institutului Român de Standardizare;
- 2 reprezentanți ai laboratoarelor naționale;
- 3 reprezentanți ai institutelor de cercetare în domeniul construcțiilor și materialelor de construcții;
- 3 reprezentanți ai institutelor de învățământ superior în domeniul construcțiilor și materialelor de construcții;
- 3 reprezentanți ai asociațiilor profesionale în domeniul calității construcțiilor și ai laboratoarelor de construcții.
Anexa Nr. 3
la regulament
Termeni utilizați
1. Acreditarea laboratoarelor de analize și încercări în construcții - recunoașterea de drept și acordarea competenței unor laboratoare de analize și încercări în construcții de către autoritatea publică sau organisme independente agreate de autoritățile în drept, pe baza îndeplinirii unor criterii stabilite prin documente normative, pentru efectuarea de analize și încercări definite prin reglementări tehnice, în vederea certificării calității produselor sau a lucrărilor de construcții și ale căror rezultate sunt opozabile părților implicate.
2. Auditul calității (examinare tehnică de asigurare a calității - E.T.A.C.) - examinare sistematică și independentă, întreprinsă pentru a determina dacă activitățile și rezultatele referitoare la calitate satisfac dispozițiile prestabilite și dacă aceste dispoziții sunt aplicate în mod eficient și apte să atingă obiectivele stabilite.
3. Autorizarea organismelor - agreare (abilitare) conferită de autoritatea publică unor organisme (agenții) independente, pe baza unor criterii de competență, pentru, exercitarea de activități cu caracter de acreditare și autorizare a laboratoarelor de analize și încercări în construcții.
4. Criterii de acreditare (a unui laborator) - ansamblu de cerințe (condiții) luate în considerare de un organism de acreditare, care trebuie satisfăcute de un laborator de încercări în construcții pentru a fi acreditat.
5. Laborator acreditat - laborator de încercări în construcții căruia i s-a eliberat o acreditare.
6. Laborator de încercări - laborator care efectuează încercări (măsurători, examinări etc) pentru determinarea caracteristicilor sau performanțelor produselor (materiale, elemente, lucrări, construcții).