Monitorul Oficial 203/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0203 - Partea I - Miercuri, 19 august year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 662/1991 privind modul de valorificare a bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Articolul 3 din Hotărârea Guvernului nr. 662/1991 privind modul de valorificare a bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii se completează cu două noi alineate, cu următorul cuprins:

„Autovehiculele devenite proprietate de stat, în condițiile legii, prin confiscare - cu excepția celor confiscate prin hotărâri judecătorești -, precum și cele fără stăpân ori considerate abandonate prin efectul unor legi, astfel cum sunt definite la art. 1 lit. d) din Decretul nr. 111/1951, se atribuie în mod gratuit unor categorii de beneficiari sau se valorifică în folosul bugetului de stat, după cum urmează:

  • 40% se preiau de Ministerul Economiei și Finanțelor, în vederea valorificării acestora, potrivit prevederilor art. 1;
  • 30% se preiau, cu titlu gratuit, de Secretariatul General al Guvernului, în vederea folosirii lor de Camera Deputaților, Senat, Președinția României și Guvern;
  • 30% se preiau cu titlu gratuit de către Ministerul de Interne, în vederea dotării unităților de poliție.

Atribuirea cu titlu gratuit se face de Ministerul Economiei și Finanțelor, la împlinirea termenelor prevăzute de lege, pe baza evidențelor deținute de Inspectoratul General al Poliției, precum și pe baza evidențelor deținute de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București cu privire la aceste categorii de autovehicule."

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 31 iulie 1992 | Nr. 415.

Contrasemnează:

p. Ministrul de interne, Nicolae Crăciun

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului Financiar, Florian Bercea

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Hotărâre privind importul de șrot de soia, orz furajer, medicamente de uz veterinar, aditivi furajeri și modul de decontare la intern a cantităților respective

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă importul de șrot de soia, orz furajer, medicamente de uz veterinar și aditivi furajeri, în limita sumei de 45 milioane dolari S.U.A., inclusiv cheltuielile aferente.

Art. 2. - Importurile prevăzute la art. 1 se vor efectua în perioada iulie-decembrie 1992, pe bază de credit - acordat de firme canadiene pe o perioadă de 270 de zile și asigurat împotriva riscului de neplată de organismul guvernamental canadian „Export Development Corporation” - în valoare de 20 milioane dolari S.U.A. pentru șrot de soia, 10 milioane dolari S.U A. pentru orz furajer, 7,5 milioane dolari S.U.A. pentru medicamente de uz veterinar și 7,5 milioane dolari S.U.A. pentru aditivi furajeri (vitamine, biostimulatori, săruri minerale etc.).

Art. 3. - Diferențele dintre prețul în lei, determinat pe baza prețului extern și a cursului oficial în vigoare la data importului, și prețul intern la aceeași dată pentru furajele din import se acoperă de la bugetul de stat, potrivit reglementărilor legale, în cadrul fondurilor aprobate Ministerului Agriculturii și Alimentației pentru anul 1992.

Art. 4. - Contravaloarea în lei a importului la prețul intern, precum și diferențele de preț prevăzute la art. 3 se vor depune într-un cont special deschis la Ministerul Economiei și Finanțelor - Direcția generală a trezoreriei.

La scadență, Banca Națională a României va pune la dispoziția Ministerului Agriculturii și Alimentației contravaloarea în dolari S.U.A. din depozitele create și din care se vor achita importurile efectuate în cadrul creditului canadian.

În vederea reducerii efortului bugetar, Ministerul Economiei și Finanțelor va plasa disponibilitățile în lei, rezultate din plata la intern a produselor importate, pentru acoperirea diferențelor de curs cu dobânda încasată din aceste plasamente.

Art. 5. - Beneficiarii interni ai importurilor ce se efectuează potrivit prezentei hotărâri sunt societățile comerciale cu profil zootehnic .

Art. 6. - Licitația pentru importurile respective se va organiza de către Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Art. 7. - Produsele care se importă sunt scutite de taxe vamale.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 august 1992 | Nr. 420.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Hotărâre privind asigurarea resurselor financiare necesare organizării și funcționării Consiliului Național al Audiovizualului în anul 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea asigurării resurselor financiare necesare organizării și funcționării Consiliului Național al Audiovizualului în anul 1992, se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului, aferent anului 1992, cu suma de 89,2 milioane lei, potrivit datelor cuprinse în anexa la prezenta hotărâre.

Suma va fi acoperită din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor va adopta măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 august 1992 | Nr. 421.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Anexă

Cheltuieli necesare activității Consiliului Național al Audiovizualului în anul 1992

Cheltuieli - total. 89,2 milioane lei
din care:
1. Cheltuieli curente
57,2 milioane lei
1.1. Cheltuieli de personal
35,3 milioane lei
1.2. Cheltuieli materiale
21,9 milioane lei
2. Cheltuieli de capital
32,0 milioane lei

Hotărâre cu privire la acoperirea diferențelor de preț la carne și produse din carne pe luna iunie 1991

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru carne și produsele din carne livrate la fondul pieței, în luna iunie 1991, de către societățile comerciale de industrializare a cărnii şi societățile comerciale agricole cu capital de stat, diferențele dintre prețurile calculate în baza costurilor materiilor prime aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 243/1991 și a celorlalte influențe reglementate prin acte normative și prețurile stabilite în baza indicilor maximi aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 239/1991 se acoperă din fondul de intervenție al Ministerului Agriculturii și Alimentației, constituit în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 256/1991.

Art. 2. - Diferențele de preț prevăzute la art. 1 se acoperă la societățile comerciale care au înregistrat pierderi la finele anului 1991, în limita acestor pierderi, pe baza deconturilor justificative întocmite potrivit normelor metodologice emise în acest scop de Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Economiei și Finanțelor.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 august 1992 | Nr. 422.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Hotărâre privind unele măsuri financiare de sprijinire a lucrărilor agricole din anul 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se autorizează Ministerul Economie și Finanțelor să efectueze plasamente la băncile comerciale, din echivalentul în lei al creditelor externe acordate, în vederea sprijinirii financiare a lucrărilor agricole din anul 1992.

Art. 2. - Plasamentele se efectuează prin constituirea unor depozite în lei la băncile comerciale, cu o dobândă de 13%.


Art. 3. - Depozitele astfel constituite vor fi utilizate de băncile comerciale pentru creditarea unităților stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 54/1992, cu o dobândă de 15%. Sumele respective vor fi rambursate până cel mai târziu la 30 noiembrie 1992.

Art. 4. - Aducerea la îndeplinire a măsurilor mai sus menționate se va face pe bază de convenții încheiate între Ministerul Economiei și Finanțelor și băncile comerciale.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 august 1992 | Nr. 423.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Hotărâre privind suplimentarea alocațiilor bugetului Ministerului Comerțului și Turismului pe anul 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se suplimentează pentru anul 1992, din rezerva bugetară, bugetul Ministerului Comerțului și Turismului cu suma de 48 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în străinătate a echipelor ale negociatori din cadrul Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Comunitățile Europene și Țările A.E.L.S.

Art. 2. - Suma de 48 milioane lei a fost stabilită potrivit baremurilor de diurnă, cazare și transport în vigoare, prevăzute în anexă.

Fondurile vor fi administrate de Ministerul Comerțului și Turismului pentru delegații tuturor ministerelor și instituțiilor care participă la aceste acțiuni.

Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri în bugetul de venituri și cheltuieli al Ministerului Comerțului și Turismului pe anul 1992, la Capitolul 69.1 „Cheltuieli pentru autoritatea executivă”.

Art. 4. - Pe baza decontului definitiv de cheltuieli, Ministerul Comerțului și Turismului va disponibiliza eventualele credite bugetare rămase neutilizate, reîntregindu-se cu acestea fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 august 1992 | Nr. 424.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Anexă

Cheltuieli de deplasări externe pentru echipa de negociatori a Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Comunitățile Europene și țările A.E.L.S.

Nr. crt. Număr runde de negocieri Durata rundei (nr. zile) Număr participanţi Cheltuieli de diurnă+cazare (mii lei) Cheltuieli de transport (mii lei) Total col4+5 (mii lei)
0 1 2 3 4 5 6
A. Negocieri oficiale
5 7
(demnitari)
4 4.985 4.000 8.985
5 7 11 9.455 10.965 20.420
B. Discuții tehnice - experți
5 7 10 8.595 10.000 18.595
TOTAL = X 23.035 24.965 48.000

Ordine

Ordinul nr. 120

Ministerul Comerțului și Turismului

Se aprobă

Prim-ministru, Theodor Stolojan

În baza Hotărârii Guvernului nr. 805/1990 privind organizarea și atribuțiile Ministerului Comerțului și Turismului, cu modificările ulterioare, în scopul facilitării în continuare a operațiunilor de export, în condițiile trecerii la economia de piață,

Ministrul comerțului și turismului emite următorul ordin:

Art. 1. - Anexele nr. 1. 2 și 3 la Ordinul ministrului comerțului și turismului nr. 61/1992 se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2, 3 și 4 la prezentul ordin.

Art. 2. - Listele de mărfuri prevăzute în anexele nr. 1, 2, 3 și 4 se aduc la cunoștința agenților economici prin presă și afișare la sediul Ministerului Comerțului și Turismului, precum și la centrele de expansiune a comerțului și turismului din județe, prin grija Direcției de politică comercială din cadrul Departamentului Comerțului Exterior.

Art. 3. - Pe data prezentului ordin își încetează aplicabilitatea prevederile ordinelor ministrului comerțului și turismului nr. 1, 19, 28, 61, 85, 104 și 114 din 1992, cu excepția precizărilor din Ordinul nr. 61/1992 referitoare la exporturile în cadrul operațiunilor de lohn, processing și alte activități prevăzute la art. 2 și 3.

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

București, 31 iulie 1992.

Anexa nr. 1

Lista mărfurilor contingentate la export în anul 1992

Nr. crt Denumirea produsului UM Contingent
1. Cabluri și conductori din cupru izolați și emailați tone 100
2. Feroaliaje (ferocrom, ferosilicomangan, ferosiliciu și siliciu metalic) tone 12.000
3. Fier vechi colectat, șine uzate tone 250.000
4. Blocuri de aluminiu primar și secundar tone 75.500[1]
5. Blocuri din aliaje de bronz și alamă secundare, inclusiv aliaje de lipit sub formă de bare și sârme tone 1.600[2]
6. Scoarțe și mate plumbo-cuproase[3] tone 10.500
7. Cupru electrolitic obținut din concentrate de cupru importate tone 5.000
8. Benzine (fără a se afecta fondul pieței) tone 1.400.000
9. Motorine tone 200.000
10. Uleiuri minerale de natură naftenică tone 30.000[4]
11. Îngrășăminte chimice pe bază de azot și uree.[5] mii tone fizice 980
12. Placaj din fag mc 50.000
13. Panel mii mp 1.300
14. Parchet fag mii mp 500
15. PAL mii mp 800
16. Lădițe din lemn pentru citrice mc 35.000
17. Cherestea și semifabricate din rășinoase, fag și diverse esențe moi (plop etc.)[6] mii mc 300
18. Uși - ferestre mii mp 1.000
19. Caiete tone 4.800

Avizat,

Ministerul Industriei

Anexa nr. 2

Lista contingentelor de export pentru carne de ovine și bovine pe semestrul II 1992

1. Carne de ovine sau echivalent ovine vii 14.600 tone
2. Carne de bovine sau echivalent bovine vii 10.400 tone[7]

Avizat

Ministerul Agriculturii și Alimentației

Anexa nr. 3

Lista materiilor prime și medicamentelor contingentate la export în anul 1992

Exporturile sunt permise suplimentar cantităților repartizate pentru satisfacerea consumului intern

Nr. crt. Denumirea Produsului UM. Contingent
1. Cloramfenicol drajeuri mii cutii 400
2. Pantotenat de calciu vrac tone 600
3. Ester dietilmalonic vrac tone 450
4. Vitamina K-3 - uz furajer kg 3.000
5. Calciu gluconic injectabil tone 20
6. Glucoză injectabilă (dextroză) tone 170
7. Faringosept tablete mil. cutii 7,0
8. Aspirină vrac tone 300
9. Benzoat de sodiu tone 300
10. Acid benzoic 99% tone 300
11. Acid salicilic tone 400
12. Romazulan flacoane mii flacoane 2.000
13. Insulină fiole flacoane 100.000
14. Hidrocortizon acetat 25 mg. 5/1 cutii 80.000
15. Heligal tablete X 20 cutii 30.000
16. Silimarină tablete X 80 cutii 50.000
17. Lanatozid C tablete X 60 cutii 50.000
18. Apilarnil potent X 40 cutii 50.000
19. Apilarnil potent Y tablete X 40 cutii 50.000
20. Adenostop 100 ml. flacoane 100.000
21. Penicilina G. sterilă mii MUI 10.000
22. Penicilina G. natrium mil. flacoane 5
23. Tetraciclină vrac tone 40
24. Oxitetraciclină vrac tone 30
25. Oxitetraciclină feed grade 10% tone 100
26. Streptomicina flacoane mil. flacoane 12
27. Streptomicina vrac tone 30
28. Nistatin vrac mii MUI 30
29. Cloxacilin vrac kg 2.000
30. Efitard flacoane mil. flacoane 2,0
31. Cloramfenicol hemisuccinat flacoane mil. flacoane 2
32. Moldamin flacoane mii flacoane 1.000
33. Pell-Amar unguent, cremă, gel și vrac mii tuburi 20
34. Vitamina B-12 uz veterinar kg um
35. Oxacilin flacoane X 500 mg mil. flacoane 1,0
36. Meticilin flacoane X 1g mil. flacoane 0.5
37. Eritromicin lactobionat flacoane mil. flacoane 0,5
38. Fosfobion fiole mil. fiole 3
39. Gerovital H-3 fiole mil. fiole 2,5
40. Gerovital H-3 drajeuri mil. tablete 5,5
41. Aslavital fiole mil. fiole 1,0
42. Aslavital drajeuri mil. tablete 1,3
43. Pell-Amar tablete cutii 10.000
44. Sulfatiazol vrac tone 20
45. Ftalisulfatiazol tablete mii cutii 20
46. Clorochin fosfat tablete mii tablete 2
47. Sulfanilamidă vrac tone 50
48. Calciu gluconic fiole mil. fiole 10
49. DL-Metionină tone 15
50. Sulfat de chinină kg 245
51. Tolbutamid vrac tone 100
52. Paracetamol vrac tone 200
53. Salicilat de metil vrac tone 300
54. Sulfachinoxaleină vrac tone 50
55. Fenolftaleină vrac tone 20
56. Cloramină B tone 200
57. Zaharină sodică tone 50
58. Salicilamidă tone 3
59. Saprosan kg 1.000
60. Nicotinamidă tone 15
61. Nipagin tone 10
62. Fenacetină tone 200
63. Nipasol tone 10
64. Salicilat de izooctil tone 100
65. Ciclamat de sodiu tone 10
66. Clorsoxazonă tone 5
67. Piracetam tone 10
68. Meclofenoxat tone 2
69. Scobutil tone 0,2
70. Adipat de piperazină tone 50
71. Bitartrat de colină tone 10
72. Nicotinat de metil tone 10
73. Semen colchici kg 4.000

Avizat

Ministerul Sănătății

Anexa nr. 4

Lista mărfurilor neadmise temporar la export în anul 1992

  1. Energie electrică
  2. Cărbuni energetici și cocsificabili
  3. Brichete din cărbune
  4. Concentrate de neferoase și auro-argintifere
  5. Gaze naturale și lichefiate
  6. Ţiței
  7. Păcură, petrol lampant și combustibil lichid de calorifer
  8. Hidrocarburi aromatice (benzen, toluen, paraxilen, amestecuri de izomeri ai xilenului, ciclohexanonă și ciclohexanol)[8]
  9. Intermedieri pentru fibre și fire sintetice (fenol, etilenglicol, tereftalat de dimetil, propilenă, acrilonitril) [8]
  10. Deșeuri și materiale refolosibile, cu conținut de metale prețioase și rare
  11. Deșeuri de metale neferoase și de hârtie (exclusiv scoarțe și mate plumbo-cuproase)
  12. Blocuri din metale neferoase (plumb, zinc, staniu și aliajele acestora), exclusiv blocuri din aliaje de bronz și alamă secundare și aliaje de lipit sub formă de bare și sârme
  13. Sârmă laminată și trefilată, bare extrudate din cupru
  14. Sulf tehnic
  15. Marmură brută
  16. Diamante naturale neprelucrate [8]
  17. Colecții de mineralogie (flori de mină)[8]
  18. Medicamente de uz uman și veterinar și materii prime folosite în industria de medicamente din România, cu excepția celor prevăzute în anexa nr. 3
  19. Proteze, produse ortopedice și vată medicinală
  20. Bușteni, lobde, manele, căpriori, lemn de mină, traverse de cale ferată, bile și pomi de Crăciun din brad
  21. Lemn de foc, pentru celuloză, pentru PAL și pentru PFL
  22. Cherestea*) de orice esență și păleți din lemn (inclusiv parchet[9] și friză de stejar[9])
  23. Furnire (din toate speciile de lemn)
  24. Celuloză și semiceluloză
  25. Gogoși de mătase naturală specia "Bombix Mori”
  26. Piei brute bovine [9]
  27. Piei brute ovine / caprine [9]
  28. Făină
  29. Zahăr
  30. Ulei de floarea-soarelui și soia (inclusiv șroturi)
  31. Cereale pentru consum și semințe pentru cereale (grâu, orz, porumb, orzoaică, ovăz, secară)*)
  32. Floarea-soarelui (inclusiv sămânță)*)
  33. Soia (inclusiv sămânță)*)
  34. Lapte de consum (inclusiv lapte praf normalizat)[10]
  35. Unt
  36. Alte semințe (cartofi *), fasole *), in, ricin, cânepă și orez).

Notă: *) Sunt admise următoarele exporturi:

  • 600 tone semințe de floarea-soarelui hibridă și 28.000 tone semințe și boabe soia, din care 13.000 tone semințe de soia (cu import de valoare echivalentă de grâu de primăvară, 500 tone semințe de in și 200 tone semințe de cânepă) și 15.000 tone soia boabe pentru consum (cu import de valoare echivalentă cu combine agricole și pesticide);
  • 2.500 tone semințe de floarea-soarelui „Record” (din care 2.000 tone cu import echivalent a 2.500 tone orzoaică de primăvară și 500 tone ovăz);
  • 4.500 tone semințe de porumb „Pioneer” (cu import echivalent a 400 tone forme parentale de porumb „Pioneer");
  • 5.000 tone porumb de consum (cu import de valoare echivalentă a 150 tone semințe de trifoi și 170 tone semințe de lucernă);
  • 1.800 tone semințe de floarea-soarelui, din care 800 tone din stoc recolte 1991;
  • 2.000 tone semințe de grâu în cadrul programului de multiplicare semințe;
  • 1.500 tone fasole boabe consum;
  • 10.000 tone cartofi semințe pentru export în Republica Moldova;
  • 1.000 tone fasole sămânță pentru export în Republica Moldova;
  • 300.000 mc în cadrul contingentului de cherestea.

Avizat

Ministerul Industriei

Ministerul Agriculturii și Alimentației

Referinţe

  1. Din care: - 10.000 tone blocuri din aliaje aluminiu secundar;
    - 30.000 tone blocuri din aluminiu primar aprobate prin O.M. nr. 85/1992.
    Licențele eliberate până la 30 aprilie 1992 rămân valabile cu reconfirmarea M.C.T. - D.C.E.
  2. Din care 100 tone aliaje de lipit.
  3. Cu asigurarea valorificării la export, corelat cu nivelul valorificării componentelor conținute.
  4. Exportul a 20.000 tone se va realiza în operațiuni de compensare cu import de țiței, conform Hotărârii Guvernului nr. 72/1992.
  5. Din care: - 580 mii tone pentru importul de materii prime pentru îngrășăminte cu fosfor și resurse energetice;
    - exclusiv sulfatul de amoniu produs secundar rezultat în procesul de fabricație a firelor și fibrelor sintetice de poliamidă.
  6. Peste cantitatea contingentată, exportul se poate realiza numai cu import echivalent valoric de lemn brut, semifabricate și produse din lemn cu grad de prelucrare cel mult egal cu produsul exportat.
  7. Exclusiv maximum 4.500 tone pentru operațiunile în compensație, în curs de derulare, în care este cuprinsă și cantitatea de 2.040 tone bovine vii în contrapartidă cu zahăr pentru producție.
    Contingentele cuprind și cantitățile prevăzute în "Programul aprovizionării cu cereale furajere, șroturi și boabe, precum și aditivi furajeri din import până la 31 decembrie 1992, cu plata la 360 de zile” prezentat de către Ministerul Agriculturii și Alimentației în ședința Guvernului din 8 iulie 1992.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Licențele eliberate până la data de 31.07.1992 își păstrează valabilitatea.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Licenţele eliberate până la data de 9.03.1992 își păstrează valabilitatea
  10. Exclusiv lapte praf degresat (industrial) și subproduse (zer, zară, cazeină etc.).