Monitorul Oficial 204/1996

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VIII, Nr. issue::0204 - Partea I – Vineri, 30 august year::1996


Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță pentru modificarea și completarea reglementărilor privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. c) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. I. - Ordonanța Guvernului nr. 66/1994 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobată prin Legea nr. 128/1994 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, se modifică și se completează după cum urmează:

1. După alineatul 2 al articolului 3 se introduce un nou alineat, care va avea următorul cuprins:

„Activitatea de control și de decontare a investițiilor care se realizează din fonduri publice se va efectua, în continuare, prin băncile comerciale până la preluarea acestor operațiuni de către trezoreriile din cadrul serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Finanțelor."

2. Alineatul 3 al articolului 10 se înlocuiește cu trei alineate, care vor avea următorul cuprins:

„În cheltuielile bugetului trezoreriei statului se prevăd și taxele poștale pentru transmiterea în contul general al trezoreriei statului a sumelor încasate în numerar din impozite și taxe, taxele și comisioanele pentru expedierea documentelor privind operațiunile trezoreriei statului, precum și comisioanele plătite băncilor comerciale și Casei de Economii și Consemnațiuni pentru operațiunile pe care acestea le execută în contul trezoreriei statului.

Taxele și comisioanele respective se negociază între reprezentanții Ministerului Finanțelor și cei ai unităților prestatoare de servicii, în care scop se încheie convenții bilaterale în care se prevăd nivelul taxelor și al comisioanelor, termenele de plată, precum și condițiile în care se pot modifică convențiile respective.

În cheltuielile bugetului trezoreriei statului se pot prevedea și cheltuieli de capital pentru achiziții de bunuri de

natura mijloacelor fixe, necesare desfășurării activității trezoreriei statului."

3. Prima frază a alineatului 7 al articolului 10 va avea următorul cuprins:

„Excedentul anual rezultat din execuția bugetului trezoreriei statului se reportează în anul imediat următor ca resursă a trezoreriei statului, din care soldul favorabil între dobânzile și alte venituri încasate și dobânzile și alte costuri plătite, aferente împrumuturilor externe guvernamentale, se evidențiază distinct și este destinat serviciului datoriei publice externe;”.

4. După articolul 10 se introduc articolele 101 și 102, care vor avea următorul cuprins:

„Art. 101. - Creanțele trezoreriei statului rezultate din gestionarea împrumuturilor externe guvernamentale, precum și din alte operațiuni derulate prin trezoreria statului se urmăresc și se execută în condițiile prevăzute de reglementările legale pentru creanțele bugetare.

Art. 102. - Efectuarea, de către instituțiile publice, de încasări și plăți în conturi deschise în afara contului general al trezoreriei statului ori în alte conturi decât cele stabilite prin prezenta ordonanță constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 600.000 lei la 2.000.000 lei, limite care se pot actualiza prin legea bugetară anuală.
Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către persoanele împuternicite în acest scop de Ministerul Finanțelor.

Contravențiilor prevăzute la alin. 1 li se aplică prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25-27.”

Art. II. - Ordonanța Guvernului nr. 66/1994 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificările ulterioare, precum și cu completările din prezenta ordonanță, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 august 1996 | Nr. 37.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării și lichidării judiciare

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și al art. 1 lit. d) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Articol unic. - Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării și lichidării judiciare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 29 iunie 1995, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 17 se completează cu alineatul (2), care va avea următorul cuprins:

„(2) La societățile bancare, administrator poate fi și o persoană juridică, în ambele cazuri desemnarea acestuia făcându-se cu avizul obligatoriu al Băncii Naționale a României și al Ministerului Finanțelor."

2. Articolul 97 se completează cu alineatul (3), care va avea următorul cuprins:

"(3) În cazul societăților bancare, desemnarea lichidatorilor se va face cu avizul obligatoriu al Băncii Naționale a României și al Ministerului Finanțelor."


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 august 1996 | Nr. 38.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Ordonanță privind modificarea și completarea reglementărilor referitoare la majorarea capitalului social al societăților bancare

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. I. - Articolul 8 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară se modifică și se completează, având următorul cuprins:

"Art. 8. - Capitalul social subscris trebuie vărsat integral în termen de până la 2 ani de la data constituirii societății bancare.

Capitalul social subscris la constituire trebuie vărsat în formă bănească.
Societățile bancare, persoane juridice române, constituite conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale și dispozițiilor prezentei legi, pot majora capitalul social, în afara adițiilor de capital social potrivit reglementărilor în vigoare, și prin utilizarea următoarelor surse:

a) primele de emisiune sau de aport și alte prime legate de capital, integral încasate, rămase după plata și acoperirea cheltuielilor neamortizate efectuate cu astfel de operațiuni, precum și rezervele constituite pe seama unor astfel de prime;
b) sumele alocate din profitul realizat în perioada de la obținerea autorizației de funcționare potrivit prezentei legi până la data de 31 decembrie 1995 drept surse proprii de constituire a fondului de dezvoltare, în limita valorii clădirilor și terenurilor destinate exclusiv sediilor unităților bancare;
c) aporturile în natură la capitalul social aduse de acționari, constând în clădiri și terenuri destinate exclusiv sediilor unităților bancare.
Majorarea capitalului social din sursele prevăzute la lit. b) și c) nu poate depăși, cumulat, valoarea capitalului social, subscris și vărsat, al societății bancare existent la data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 40/1996;
d) dividendele din profitul net cuvenite acționarilor după plata impozitului pe dividende potrivit legii;
e) rezervele constituite din profitul net;
f) sumele înregistrate ca rezerve din diferențe de curs valutar, potrivit normelor legale.

Majorarea capitalului social prin utilizarea surselor prevăzute mai sus se poate efectua pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor și cu avizul prealabil al Băncii Naționale a României".

Art. II. - Prezenta ordonanță intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 august 1996 | Nr. 40.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Ordonanță privind unele măsuri pentru conversia capacităților de producție militară în producție civilă

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și al art. 1 lit. e) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Finanțarea acțiunii de conversie, pentru fiecare agent economic stabilit în condițiile art. 2 al prezentei ordonanțe, se asigură din fondul pentru acțiuni de conversie, constituit prin aplicarea procentului de 5% calculat asupra veniturilor totale aferente mărfurilor și serviciilor facturate.

Fondul se constituie începând cu data de 1 septembrie 1998 și se gestionează de către agentul economic în cauză, fiind deductibil la calculul profitului impozabil.

Art. 2. - Nomenclatorul și acțiunile de conversie ale agenților economici din sectorul producției de apărare, ale căror capacități de producție se supun conversiei totale sau parțiale, se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Industriilor și a Ministerului Apărării Naționale, pe baza avizului Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare și a hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Art. 3. - În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanțe, Ministerul Industriilor și Ministerul Apărării Naționale, cu avizul Ministerului Finanțelor, vor elabora norme metodologice de aplicare a acesteia, care se vor aproba prin hotărâre a Guvernului.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 august 1996 | Nr. 41.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul industriilor, Alexandru Stănescu

Ministrul apărării naționale, Gheorghe Tinca


Ordonanță privind regularizarea influențelor financiare înregistrate de Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A. ca urmare a reorganizării și restructurării Regiei Autonome „Romcereal”

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și al art. 1 lit. c) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Influențele financiare nefavorabile înregistrate de Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A. ca urmare a reorganizării și restructurării Regiei Autonome „Romcereal”, prevăzute în anexa nr. 1, se regularizează pe seama influențelor favorabile prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 2. - Influența nefavorabilă rămasă neacoperită în condițiile art. 1 se va regulariza prin preluarea acesteia la datoria publică internă a statului, în limita sumei de 117 miliarde lei.

Art. 3. - Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A. va stabili și va înregistra, la fondul propriu de rezervă, influențele rezultate din reevaluarea stocurilor de grâu existente la data de 3 iulie 1996, urmând ca, pe baza avizului comun al Ministerului Agriculturii și Alimentației și al Ministerului Finanțelor, să acopere influențele nefavorabile din fondul de rezervă astfel constituit.

Art. 4. - Regularizarea și preluarea la datoria publică a statului a influenței nefavorabile se vor realiza prin proces-verbal încheiat între Consiliul de administrație al Agenției Naționale a Produselor Agricole - R.A. și o comisie special constituită în acest scop din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Agriculturii și Alimentației, pe baza rezultatelor controlului instituit în acest scop și efectuat de organele de specialitate ale celor două ministere.

Art. 5. - Influențele asupra datoriei publice interne a statului, generate de aplicarea prezentei ordonanțe, se vor acoperi prin titluri de stat în favoarea Băncii Agricole - S.A. și Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., pentru care se va plăti lunar o dobândă stabilită în funcție de costul resurselor acestor două societăți bancare.

Art. 6. - Bilanțul Agenției Naționale a Produselor Agricole - R.A. va fi degrevat de influențele rezultate din aplicarea prezentei ordonanțe, după regularizarea sumelor respective cu datoria publică internă a statului.

Art. 7. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanță.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 august 1996 | Nr. 42.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără


Anexa nr. 1

Situația influențelor nefavorabile înregistrate din livrarea grâului, de către fosta Regie Autonomă "Romcereal”, în anii 1994 și 1995 și în semestrul I 1996, care au fost preluate de Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A.

Anul Cantitatea livrată
- mii tone -
Influențe nefavorabile Influențe nefavorabile
– miliarde lei -
Din majorarea dobânzilor
- lei/tonă -
Din majorarea tarifelor de transport
- lei/tonă –
1994 – Total, 1.108,0 42,997
din care:
a) 1 ianuarie - 18 mai 1994 666,8 12.348 3.492 10,562
b) 1 septembrie - 31 decembrie 1994 441,2 73.520 - 32,435
1995 – Total, 1.102,0 41.404 - 74.840
din care:
a) 1 ianuarie - 31 decembrie 1995 1.102,0 41.404 - 45,643
b) dobânzi bancare la pierderea din anul 1994, neacoperită până la 31 decembrie - - - 29,197
Semestrul I 1996 – Total, 908 123.128 - 137,400
din care:
a) 1 ianuarie - 30 iunie 1996 908 123.128 - 111,800
b) dobânzi bancare la pierderile din anii 1994 și 1995, neacoperite până la 30 iunie 1996 - - - 25,600
Total General: 255,237


Anexa nr. 2

Situația influențelor favorabile înregistrate din vânzarea grâului, de către fosta Regie Autonomă "Romcereal”, în anii 1994 și 1995 și în semestrul I 1996, care au fost preluate de Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A.

Anul Cantitatea livrată
- mii tone -
Influențe favorabile Din reevaluare
- lei/tonă -
Total influențe favorabile
– miliarde lei -
din export
- lei/tonă -
din vânzări în lei loco depozit
- lei/tonă –
1995 – Total 585 55.371 - - 32,392
Semestrul I 1996 – Total, - - - - 105,912
din care:
a) export direct 615 48.780 - - 30,000
b) vânzări loco depozit, în lei 190 - 50.100 - 9,455
c) din reevaluarea stocului de grâu existent la 3 iulie 1995 442,7 - - 150.000 66,412
Total general 138,259


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind finanțarea unor lucrări de telefonie în mediul rural

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Instalațiile de telecomunicații în mediul rural, centralele telefonice și echipamentele aferente, necuprinse în programul annual de investiții al Regiei Autonome "Rom-Telecom", se pot finanța și din fondurile avansate prin consiliile locale, constituite din surse atrase de acestea, potrivit legii, în acest scop.

(2) Lucrările prevăzute la alin. (1) se vor realiza conform planurilor de dezvoltare ale Regiei Autonome "Rom-Telecom", pe baza proiectelor întocmite de unitățile teritoriale ale acesteia și urmărindu-se strategia de integrare în rețeaua națională de telecomunicații.

(3) Sumele constituite conform alin. (1) vor întregi fondurile de investiții ale Regiei Autonome "Rom-Telecom" și se vor utiliza exclusiv, fără a se depăși termenul de un an, pentru realizarea acestor obiective.

(4) Avansul acordat de beneficiari va fi restituit din contravaloarea serviciilor prestate de Regia Autonomă "Rom-Telecom", pe măsura efectuării lor.

Art. 2. - Rețelele pentru conectare interurbană, transport și distribuție locală, privind lucrările prevăzute la art. 1, se vor realiza de către Regia Autonomă "Rom-Telecom" prin lucrări proprii de investiții.

Art. 3. - În aplicarea prevederilor art. 1, Ministerul Finanțelor, Ministerul Comunicațiilor și Departamentul pentru Administrație Publică Locală vor emite norme metodologice de aplicare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1996 | Nr. 707.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

p. Ministrul comunicațiilor, Virgil Popescu, secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat


Hotărâre pentru prelungirea cu un an a moratoriului la exportul din România de mine antiinfanterie (antipersonal)

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Moratoriului la exportul din România de mine antiinfanterie (antipersonal), instituit prin Hotărârea Guvernului nr. 449/1995, se prelungește pe o perioadă de un an, începând cu data de 1 iulie 1996.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 august 1996 | Nr. 729.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministrul apărării naționale, Gheorghe Tinca

Ministrul industriilor, Alexandru Stănescu

p. Ministrul comerțului, Ioan Pângaru, secretar de stat

Președintele Agenției Naționale de Control al Exporturilor Strategice și al Interzicerii Armelor Chimice, Constantin Pârvuțoiu


Hotărâre privind unele măsuri de comercializare a produselor agroalimentare în piețe, târguri și oboare

În baza prevederilor art. 101 din Constituția României și ale art. 44 lit. s) din Legea nr. 69/1991, republicată,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Activitatea de comercializare a produselor agroalimentare în piețe, târguri și oboare se va efectua cu respectarea strictă a regulamentului propriu de organizare și funcționare a piețelor, elaborat de consiliile locale, în conformitate cu prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 19/1995 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a piețelor, târgurilor și oboarelor.

Art. 2. - Administrația piețelor nu va admite accesul în piață, pentru exercitarea activității de comercializare a produselor agroalimentare, al persoanelor care nu fac dovada calității de producător/comerciant.

Art. 3. - Comercializare în piețe, târguri și oboare a produselor agroalimentare pentru care nu există acte doveditoare legale de proveniență sau de origine a mărfii (certificat de producător, chitanță, factură sau aviz de însoțire a mărfurilor etc.) este interzisă.

Art. 4. - (1) Certificatul de producător se eliberează de către primar, pe baza avizului organelor fiscale teritoriale.

(2) Eliberarea certificatului de producător se va face în baza verificării deținerii folosinței suprafețelor de teren, pe baza registrului agricol, precum și a existenței produselor pentru care se solicită acesta.

Art. 5. - Abaterile de la normele prevăzute în prezenta hotărâre constituie contravenții, dacă nu au fost comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează, după caz, potrivit prevederilor Legii nr. 12/1990, republicată și modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 23/1992, precum și prin Ordonanța Guvernului nr. 55/1994.

Art. 6. - Contravențiile se constată de către organele Ministerului Finanțelor, Ministerului Comerțului, Ministerului Agriculturii și Alimentației, împuternicite în acest scop, precum și de către corpurile de control comercial ale autorităților administrației publice locale, Garda financiară și organele de poliție.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 august 1996 | Nr. 732.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul comerțului, Dan Ioan Popescu

p. Ministrul agriculturii și alimentației, Alexandru Lăpușan, secretar de stat

Ministrul de interne, Doru Ioan Tărăcilă

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind exceptarea temporară de la plata taxelor vamale a unor produse provenite din import

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se exceptează temporară de la plata taxelor vamale, în limita unui contingent tarifar valoric de 25,3 milioane mărci germane, produsele cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Administrarea contingentului tarifar valoric prevăzut la art. 1 se efectuează prin licențe eliberate de Ministerul Comerțului și avizate de Ministerul Sănătății.

Art. 3. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la data de 31 decembrie 1996.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 august 1996 | Nr. 733.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul comerțului, Dan Ioan Popescu


Anexă

Lista produselor exceptate temporar de la plata taxelor vamale

Poziția tarifară Denumirea mărfii Valoare
(D.M.)
3401.20.90 Altele (gel de contact) 2.000
4802.20.00 Hârtii și cartoane suport pentru și cartoane fotosensibile, termosensibile sau electrosensibile (hârtie termo) 18.000
8521.10.31 Încorporând în aceeași carcasă o cameră de televiziune 110.000
8521.90.00 Altele 80.000
8524.22.10 Care conțin date sau instrucțiuni, altele decât înregistrările de imagini sau sunete, de tipul celor utilizate în mașinile automate de prelucrare a informației (videocasete) 8.000
9010.10.00 Aparate și materiale pentru developarea automată a peliculelor fotografice, de filme cinematografice sau de hârtie fotografică în role sau pentru expunerea automată a peliculelor developate pe role de hârtie fotografică (CURIX HT 330 U) 106.000
9012.10.00 Microscoape, altele decât microscoape optice și aparate de difractografie (AXIOVERT 100) 320.000
9012.90.00 Părți și accesorii (TERASAKI test plates) 411.000
9018.11.00 Electrocardiografe (SICARD 460, SICARD 460/460 S) 407.000
9018.19.00 Altele (SYSTEM 97) 558.000
9018.90.80 Altele (SIRECUST 1281/202 D/SIREDOC 220, SIRECUST 1281/121 C/SIREDOC220, SIRECUST 1281, VINGMED CFM 800, VINGMED CFM 725, ROTABLATOR CONSOLE RC 5000, RATINAL TRANSLUMINAL ANGIOPLAN ERBOTOM ICC 350, HEMOCHROM 801 C, TRADUCTOR ANULAR 2,5 MHz, 3,25 MHz, 5,0 MHz, 7,5 MHz, TRADUCTOR MULTIPLAN TRANSESOFAGIAN 5,0 MHz, TRADUCTOR UNDĂ DOPPLER CONTINUĂ 2,0 MHz) 13.370.000
9022.11.00 Folosite în medicină, chirurgie, stomatologie sau medicină veterinară (COROSCOP T.O.P.) 9.010.000
9022.90.90 Altele (MERIVAARA OP 1650) 70.000
9027.80.19 Altele (AVL OMNI 5) 595.000
9405.40.91 De tipul celor utilizate pentru lămpi și tuburi cu incandescență (FRONTAL LAMP NO 24-2999) 235.000