Monitorul Oficial 207/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0207 - Partea I - Miercuri, 10 august year::1994

Legi și decrete

Lege privind înființarea medaliei „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945”

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945” se instituie pentru a comemora serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al doilea război mondial.

Art. 2. - Medalia se conferă tuturor militarilor, asimilaților de orice grad și personalului civil încadrat în unitățile militare care au participat la campaniile armatei române din perioada 1941-1945 și au calitatea de veteran de război al armatei române, conform Legii nr. 44/1991 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.

Art. 3. - Medalia se conferă și funcționarilor civili sau persoanelor care, neaparținând armatei, au executat un serviciu efectiv și permanent pe lângă aceasta și au, de asemenea, calitatea de veteran de război.

Art. 4. - Medalia se conferă de către Președintele României.

Art. 5. - Dreptul de a purta medalia este personal și netransmisibil.

Art. 6. - Constatarea dreptului de a dobândi medalia se va face de către Asociația Națională a Veteranilor de Război, care înaintează propunerile de conferire a decorațiilor.

Art. 7. - Brevetele se eliberează de Ministerul Apărării Naționale.

Art. 8. - Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945” este o cruce cu brațe egale, despicate, din oțel oxidat, negru punctat, cu diametrul de 40 mm. Crucea are marginile lise, ușor ridicate, cu o grosime de 1,3 mm.

În mijloc se află un medalion cu diametrul de 13 mm, înconjurat de un cerc de oțel. Pe avers, este aplicată acvila cruciată, iar pe revers sunt ștanțați anii „1941-1945”.

Panglica medaliei este lată de 40 mm și are dungi negre și albastru deschis, alternând în mod egal.

Art. 9. - Medalia se poartă în partea stângă a pieptului.

Art. 10. - Ministerul Apărării Naționale organizează evidența celor decorați.

Art. 11. - Cheltuielile de realizare vor fi suportate de către Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naționale.


Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 5 iulie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 28 iunie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Ioan Gavra

București, 15 iulie 1994 | Nr. 68.

MO207 94.jpg


Decret pentru promulgarea Legii privind înființarea medaliei „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945”

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția România, promulgăm Legea privind înființarea medaliei „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945” și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 13 iulie 1994 | Nr. 136.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind finanțarea instituțiilor publice de cultură și artă de importanță județeană și ale municipiului București subordonate inspectoratelor pentru cultură județene și al municipiului București, precum și a celor de sub autoritatea consiliilor locale

Guvernul României hotărăște:

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Instituțiile publice de cultură și artă de importanță județeană și ale municipiului București sunt:

  • biblioteci publice, județene și a municipiului București;
  • muzee, județene și al municipiului București;
  • instituții profesioniste de spectacole și concerte, județene și ale municipiului București;
  • formații și ansambluri artistice profesioniste de muzică și dansuri populare;
  • centre de conservare și de valorificare a tradiției și creației populare, județene și al municipiului București;
  • școli populare de artă, județene și a municipiului București;
  • universități populare cu personalitate juridică.

Art. 2. - Instituțiile publice de cultură și artă, de sub autoritatea consiliilor locale municipale, orășenești și comunale, sunt:

  • biblioteci publice;
  • instituții profesioniste de spectacole și concerte;
  • instituții muzeale;
  • formații și ansambluri artistice profesioniste de muzică și dansuri populare;
  • case de cultură;
  • cămine culturale;
  • universități populare.
Capitolul II

Finanțarea cheltuielilor instituțiilor publice de cultură și artă

Art. 3. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale bibliotecilor publice comunale, orășenești, municipale și județene se asigură integral din bugetul de stat sau din bugetele locale, în funcție de subordonarea acestora.

Art. 4. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale muzeelor comunale, orășenești, municipale și județene se asigură din venituri extrabugetare și din subvenții de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în funcție de subordonarea acestora.

Art. 5. - (1) Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale instituțiilor artistice profesioniste de spectacole și concerte, precum și ale formațiilor și ansamblurilor artistice profesioniste de muzică și dansuri populare, organizate ca instituții publice, se asigură din venituri extrabugetare și din subvenții de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în funcție de subordonarea acestora.

(2) Prin instituții de spectacole și concerte se înțelege acele unități care desfășoară o activitate profesionistă de spectacole și concerte pe stagiuni, pe baza unui repertoriu. În această categorie se includ: filarmonici, orchestre simfonice, opere, operete, formații corale, teatre dramatice, teatre lirice, teatre de balet, teatre de estradă, teatre de păpuși și marionete, formații și ansambluri artistice de muzică și dansuri, circuri.

Art. 6. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale centrelor de conservare și de valorificare a tradiției și creației populare, județene și al municipiului București, se asigură integral de la bugetul de stat.

Art. 7. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale școlilor populare de artă, județene și a municipiului București, se asigură, începând cu anul 1995, conform prevederilor art. 66 lit. b) din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice, din venituri extrabugetare și din subvenții de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în funcție de subordonare.

Art. 8. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale caselor de cultură se asigură din venituri extrabugetare și din subvenții de la bugetele locale.

Art. 9. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale căminelor culturale se asigură din venituri extrabugetare și din subvenții de la bugetele locale comunale.

Art. 10. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale universităților populare se asigură integral din venituri extrabugetare.

Art. 11. - Efectuarea cheltuielilor de către instituțiile de cultură și artă de subordonare locală se face pe baza programelor și a activităților culturale, avizate în prealabil de inspectoratele pentru cultură, județene și al municipiului București, în limita bugetelor propuse și aprobate.

Art. 12. - Veniturile realizate de instituțiile publice de cultură prevăzute la art. 3 și 6 se varsă la bugetul din care au fost finanțate.

Capitolul III

Dispoziții finale

Art. 13. - (1) Inspectoratele pentru cultură, județene și al municipiului București, avizează anual statele de funcții ale instituțiilor publice de cultură și artă de subordonare locală, în vederea aprobării lor de către consiliile locale.

(2) Angajarea personalului de conducere din instituțiile publice de cultură și artă de subordonare locală și desfacerea contractului de muncă al acestuia se fac cu avizul inspectoratelor pentru cultură, județene și al municipiului București.

Art. 14. - În vederea asigurării desfășurării în condiții optime a actului de cultură în teritoriu, se interzice schimbarea destinației spațiilor proprietate publică aflate în administrarea instituțiilor publice de cultură și artă de importantă județeană și, respectiv, de subordonare locală; în cazuri de excepție, autoritățile publice locale pot aproba schimbarea destinației unor astfel de spații numai cu acordul inspectoratelor pentru cultură, județene și al municipiului București, cu obligația de a se compensa cu alte spații corespunzătoare realizării activităților de către instituțiile publice respective.

Art. 15. - (1) Ministerul Culturii împreună cu consiliile județene și al municipiului București vor asigura, pană la data de 31 august 1994, preluarea în întregime de către Ministerul Culturii, pe bază de protocol, prin inspectoratele de cultură, județene și al municipiului București, a activului și pasivului patrimoniului instituțiilor publice de cultură și artă de importanță județeană și ale municipiului București prevăzute la art. 1, precum și a fondurilor necesare funcționării acestora pe întregul an 1994, conform nominalizării stabilite de Ministerul Culturii.

(2) Până la data preluării instituțiilor prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre, pe baza protocolului de predare-primire, acestea se vor finanța în continuare, potrivit prevederilor legale, de către autoritățile publice locale.

Art. 16. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat și în bugetul Ministerului Culturii, pe baza protocoalelor de predare- primire prezentate de Ministerul Culturii.

Art. 17. - Orice dispoziții contrare prevederilor prezentei hotărâri se abrogă.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 iulie 1994 | Nr. 442.

Contrasemnează:

p. Ministrul culturii, Mihai Ungheanu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă