Monitorul Oficial 209/1991

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0209 - Partea I - Luni, 14 octombrie year::1991

Hotărâri ale Parlamentului României

Hotărâre privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă

În vederea cercetării evenimentelor violente desfășurate în zilele de 23-28 septembrie 1991 în Valea Jiului, în București și în alte localități din țară și a stabilirii răspunderilor ce revin instigatorilor și autorilor vinovați de declanșarea acestora,
Parlamentul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Comisia parlamentară de anchetă în următoarea componență:

Biroul comisiei
1. Alexandru-Radu Timofte, senator, Grupul parlamentar al F.S.N. - președinte
2. Valentin Gabrielescu, deputat, Grupul parlamentar al P.N.Ț.-c.d. - vicepreședinte
3. George Stancov, deputat, Grupul parlamentar al F.S.N. - secretar
Membri
4. Marcel Chirițescu, deputat - Grupul parlamentar al F.S.N.
5. Ovidiu Mușetescu, deputat - Grupul parlamentar al F.S.N.
6. Ion Oltea Toană, deputat - Grupul parlamentar al F.S.N.
7. Leonard Fințescu, senator - Grupul parlamentar al F.S.N.
8. Jenică Gioacăș, senator - Grupul parlamentar al F.S.N.
9. Zoltan Hosszu, senator - Grupul parlamentar al U.D.M.R.
10. Gheorghe Voinea, deputat - Grupul parlamentar al P.N.L.
11. Florin Tupilatu, deputat - Grupul parlamentar ecologist și social-democrat
12. Cornel Nica, deputat - Grupul parlamentar democrat agrar și socialist democrat
13. Horia Rusu, deputat - Grupul parlamentar de orientare liberală

Art. 2. - Parlamentul României cere tuturor organelor de stat, instituțiilor și organizațiilor să pună la dispoziția comisiei, în timp util, orice informații, date și materiale solicitate de aceasta, care sunt de natură să servească la aflarea adevărului în cauză.

Art. 3. - Comisia parlamentară de ancheta prevăzută la art. 1 va depune raportul său în termen de 30 de zile de la data constituirii acesteia.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

Președintele Adunării Deputaților, Marțian Dan

București, 7 octombrie 1991 | Nr. 25.



Decrete

Decret privind acordarea gradului de ambasador

În temeiul art. 82 alin. 1 lit. i) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnului Teodor-Viorel Meleșcanu i se acordă gradul diplomatic de ambasador în centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 82 alin. 2 din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, contrasemnăm acest decret.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 25 septembrie 1991 | Nr. 84.


Decret privind înființarea Ambasadei României în Republica Moldova

În temeiul prevederilor Legii nr. 37 din 24 mai 1991 privind înființarea, desființarea și schimbarea rangului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare,
Președintele României decretează:

Art. 1. - Se înființează Ambasada României în Republica Moldova, cu sediul la Chișinău.

Fondurile necesare deschiderii și funcționării ambasadei se vor asigura din alocațiile bugetare aprobate Ministerului Afacerilor Externe pe anul 1991.

Art. 2. - Prevederile Decretului nr. 98/1990 se modifică în mod corespunzător, conform anexei[1].

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 82 alin. 2 din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, contrasemnăm acest decret.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 25 septembrie 1991 | Nr. 85.


Decret privind rechemarea unui ambasador

În temeiul art. 82 alin. 1 lit. i) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Ionel Stănculescu se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 82 alin. 2 din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, contrasemnăm acest decret.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 octombrie 1991 | Nr. 87.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind modul de valorificare a bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Bunurile devenite proprietate de stat, în condițiile legii, prin confiscare - cu excepția celor confiscate prin hotărâri judecătorești sau prin acte de urmărire penală -, prin abandonare ori succesiuni vacante se valorifică de către direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București. Sumele obținute din valorificarea acestor bunuri se fac venituri ale bugetului administrației centrale de stat.

Art. 2. - Valorificarea bunurilor menționate la art. 1 se va putea efectua prin:

a) servicii proprii organizate pe bază de gestiune, aparținând direcțiilor generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, dacă volumul bunurilor ce urmează a fi vândute către populație asigură continuitate în funcționarea acestora;

b) licitație publică, organizată potrivit normelor legale, pentru bunurile de folosință îndelungată. Lista bunurilor care urmează a fi valorificate prin licitație publică se va stabili și adapta periodic de Ministerul Economiei și Finanțelor;

c) societăți comerciale - tip consignație - pe baza principiului licitației comisionului. Pentru bunurile de consum alimentar, cu un grad ridicat de perisabilitate, valorificarea acestora se va face prin societăți comerciale specializate în desfacerea acestor produse către populație.

Art. 3. - Medicamentele, bunurile de aceeași natură (stupefiante, substanțe toxice, substanțe chimice), obiectele de artă, timbrele filatelice se pun la dispoziția organelor de specialitate ale statului care, conform prevederilor legale, au competența de a gestiona astfel de bunuri. În condițiile în care aceste bunuri se valorifică prin licitație sau prin altă formă legală, contravaloarea acestora, diminuată cu cheltuielile ocazionate de vânzarea lor, constituie venit al bugetului administrației centrale de stat.

Metalele și pietrele prețioase și semiprețioase, precum și mijloacele de plată în valută liber convertibilă se depun la Banca Națională a României, contravaloarea acestora în lei urmând să se vireze în termen de 5 zile în contul bugetului administrației centrale de stat. Mijloacele de plată în lei se depun la Banca Comercială Română cea mai apropiată, în contul bugetului administrației centrale de stat.

Materialele explozive, armamentele, munițiile și alte bunuri cu specific militar se predau gratuit la Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării Naționale, după caz.

Art. 4. - Pentru bunurile devenite proprietatea statului, cu excepția celor prevăzute la art. 3, se constituie, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București, comisii de evaluare a acestora, formate din specialiști din domeniul finanțelor și al prețurilor, ce urmează a fi numiți prin ordin al ministrului economiei și finanțelor.

Prețurile stabilite de comisiile de evaluare se vor situa, de regulă, la nivelul prețurilor practicate pe piață pentru produse identice sau similare.

Art. 5. - Prefecturile și Primăria municipiului București vor asigura, în termen de 30 de zile, direcțiilor generale ale finanțelor publice spațiile necesare depozitării și valorificării bunurilor devenite proprietatea statului.

Art. 6. - În termen de 15 zile de la data prezentei hotărâri, Ministerul Economiei și Finanțelor va elabora instrucțiuni de aplicare a acesteia.

Art. 7. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data publicării în Monitorul Oficial. Pe aceeași dată orice prevederi contrare prezentei hotărâri își încetează aplicabilitatea.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 20 septembrie 1991 | Nr. 662.



Referințe

  1. Anexa se comunică celor interesați.