Monitorul Oficial 209/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0209 - Partea I - Miercuri, 26 august year::1992

Decizii

Decizie privind convocarea Camerei Deputaților

În temeiul art. 63 alin. (1) și (3) din Constituția României,

se convoacă Camera Deputaților în a doua sesiune ordinară a anului 1992, în ziua de 1 septembrie, ora 9,00.

Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan | București, 20 august 1992 | Nr. 4.


Decizie privind convocarea Senatului

În temeiul art. 63 alin. (1) și (3) din Constituția României,

se convoacă Senatul în a doua sesiune ordinară a anului 1992, în ziua de 1 septembrie, ora 9,00.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu | București, 21 august 1992 | Nr. 4.



Ordonanțe

Ordonanță privind modul de desfășurare și impozitare a activității de taximetrie auto

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Societățile comerciale, persoanele fizice autorizate potrivit Decretului-lege nr. 54/1990, precum și colaboratorii cu autoturisme proprii ai societăților comerciale, care desfășoară activitatea de taximetrie, au obligația de a instala pe autoturismele respective aparate de taxat, omologate de Inspecția Metrologiei de Stat, precum și emblema cu inscripția „Taxi”. La începutul fiecărui trimestru, aceste persoane au obligația prezentării la organele fiscale teritoriale, pentru citirea încasărilor înregistrate de aparate.

Art. 2. - Persoanele fizice autorizate potrivit Decretului-lege nr. 54/1990, precum și colaboratorii cu autoturisme proprii ai societăților comerciale care desfășoară activitatea de taximetrie sunt supuse unui impozit forfetar trimestrial de 30.000 lei, care se plătește anticipat.

La sfârșitul anului, impozitul se definitivează pe baza încasărilor totale înregistrate de aparatul de taxat.

Art. 3. - Venitul anual impozabil se determină prin deducerea din încasările totale înregistrate prin aparatul de taxat a unei cote forfetare de cheltuieli de 80%. Impozitul definitiv stabilit la finele anului nu poate fi mai mic decât totalul impozitului forfetar datorat în cursul anului.

Art. 4. - Metodologia de calcul, încasare și control, referitoare la impunerea veniturilor realizate, este prevăzută în anexă.

Art. 5. - Constituie contravenție, în legătură cu aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe, următoarele fapte, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni:

a) neinstalarea aparatului de taxat pe autoturism;

b) neprezentarea în vederea citirii aparatului de taxat;

c) efectuarea de transporturi fără punerea în funcțiune a aparatului de taxat;

d) distrugerea sigiliilor aplicate pe aparatele de taxat de organele de specialitate.

Contravențiile menționate se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către organele de specialitate din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor și din unitățile sale teritoriale, precum și din cadrul Ministerului de Interne.

Art. 6. - Contravențiilor prevăzute la art. 5 li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968, cu excepția art. 25 și 26.

Art. 7. - Prevederile prezentei ordonanțe se aplică începând cu data de 1 octombrie 1992, dată la care își încetează aplicabilitatea orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 14 august 1992 | Nr. 11.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
p. Ministrul de interne,
Nicolae Crăciun,
secretar de stat


Anexă

Modul de calcul, încasare și control al impozitelor din activitatea de taximetrie

1. Activitatea de transport de persoane, denumită taximetrie, se desfășoară numai după ce pe autoturismele folosite în acest scop s-au instalat aparate de taxat, omologate de Inspecția Metrologiei de Stat.

După instalarea aparatelor de taxat, proprietarul autoturismului are obligația de a se prezenta la inspecția județeană de metrologie sau a municipiului București, după caz, în vederea verificării și sigilării aparatului respectiv, după care se eliberează buletinul metrologic. Acest document se prezintă obligatoriu organului fiscal în a cărui rază își are domiciliul sau sediul proprietarul autoturismului, pentru a fi vizat și luat în evidență.

Activitatea de taximetrie se poate desfășura numai în condițiile posedării de către conducătorul auto a acestui buletin vizat de organele fiscale.

2. Prevederile prezentei ordonanțe se aplică persoanelor fizice autorizate potrivit Decretului-lege nr. 54/1990, precum și colaboratorilor cu autoturisme proprii ai societăților comerciale, care desfășoară activitatea de taximetrie. De asemenea, prevederile acestei ordonanțe se aplică și în cazul închirierii de către societățile comerciale a unor autoturisme proprietatea persoanelor fizice, exploatate efectiv de deținătorul autoturismului respectiv sau de părinții, fiii ori frații acestuia.

3. Persoanele prevăzute la art. 1 din ordonanță au obligația de a se prezenta trimestrial la organele fiscale teritoriale care au vizat buletinul metrologic, pentru citirea aparatului de taxat, care se face în primele 5 zile lucrătoare ale primei luni din trimestrul următor. Cu acest prilej, organul fiscal va întocmi procesul-verbal de constatare, în două exemplare, din care unul se înmânează taximetristului. Acest proces-verbal va cuprinde: numele și prenumele taximetristului, marca mașinii, numărul de circulație, numărul de kilometri parcurși, încasările înregistrate în perioada pentru care se face citirea și alte constatări ale organului fiscal.

4. Impozitul forfetar prevăzut la art. 2 din ordonanță se modifică, în cazul în care activitatea de taximetrie începe sau se întrerupe în cursul trimestrului, respectiv se restrânge la perioada în care se desfășoară această activitate. În situația încetării activității în cursul trimestrului, persoanele autorizate, potrivit Decretului-lege nr. 54/1990, sunt obligate să depună autorizația de funcționare, iar colaboratorii societăților comerciale să prezinte organului fiscal o dovadă eliberată de societatea comercială, din care să rezulte încetarea activității.

De asemenea, impozitul se reduce proporțional cu perioada în care se desfășoară activitatea și în caz de întreruperi temporare, cauzate de reparații ale autoturismului, accidente, spitalizare, plecări în străinătate și alte cauze obiective dovedite cu documente oficiale.

În aceste situații, proprietarii autoturismelor au obligația prezentării la organele fiscale, pentru citirea aparatului de taxat, atât la încetarea, cât și la reînceperea activității.

Impozitul anual pentru veniturile realizate din activitatea de taximetrie se definitivează până la sfârșitul lunii ianuarie a anului următor.

Asupra venitului impozabil, determinat potrivit art. 3 din ordonanță, se aplică cotele de impozit prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 201/1990.

În situația în care contribuabilul consideră că a efectuat cheltuieli mai mari decât cele luate în calcul de organul fiscal, venitul impozabil se determină prin scăderea din totalul încasărilor a cheltuielilor efective cu consumul de carburanți și lubrifianți, întreținere și reparații curente, cota de reparații de volum, amortizarea autoturismului și alte cheltuieli specifice, dovedite cu documente oficiale.

Diferența de impozit stabilă cu ocazia definitivării impunerii se plătește în două rate egale, prima în termen de 30 de zile și a doua în termen de 60 de zile de la data comunicării sumei datorate.

Pentru transportul de persoane care se efectuează cu autoturisme de teren, microbuze și autobuze, proprietarii acestora au obligația să declare veniturile realizate la organele fiscale teritoriale. Calculul veniturilor totale se face prin însumarea tarifelor înscrise pe biletele de călătorie cu regim special, eliberate călătorilor pentru serviciul prestat. Din veniturile astfel rezultate se deduc cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora pe bază de documente justificative, iar venitul impozabil obținut se impune cu cotele și în condițiile Hotărârii Guvernului nr. 201/1990.

5. Pentru neplata în termen a impozitului forfetar trimestrial în cursul anului, precum și a diferențelor de impozit rezultate cu ocazia definitivării impunerii, se datorează majorări de întârziere, stabilite potrivit legii, de 2% pe lună sau fracțiune de lună de întârziere la plată.

6. Societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, mixt sau privat, care au activitate de transport de persoane, desfășurată cu autoturisme aflate în patrimoniul acestora sau închiriate în alte condiții decât cele prevăzute la pct. 2 din prezentele norme, sunt supuse impozitului pe profit pentru veniturile realizate, potrivit reglementărilor în vigoare.

7. Impozitele datorate, nestabilite la timp, se calculează pe o perioadă anterioară de 2 ani anului în care se constată această situație.


Ordonanță privind programul, competențele și criteriile de desfășurare a activității de creditare a comerțului exterior și de asigurare a creditelor de export în anul 1992, în numele și în contul statului

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Stimularea activității de comerț exterior în numele și în contul statului, prin bonificații de dobânzi la creditele bancare acordate pentru activitatea de export și prin asigurarea creditelor de export împotriva riscurilor politice, se desfășoară în limita fondurilor aprobate cu această destinație, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Art. 2. - În concordanță cu acordurile guvernamentale comerciale și de plăți încheiate de țara noastră cu alte țări și cu clasamentele de risc pe țări, operațiunile de creditare a exportului pentru care se acordă bonificații de dobânzi, precum și de asigurare a creditelor de export în anul 1992 se desfășoară în limitele (plafoanele) și potrivit repartiției pe zone geografice, prevăzute în programul orientativ anexat la prezenta ordonanță.

Art. 3. - La examinarea și aprobarea operațiunilor individuale, desfășurate în contul și în numele statului, de creditare a exportului pentru care se aprobă bonificații de dobânzi, precum și de asigurare a creditelor de export, se vor avea în vedere următoarele criterii:

a) între România și țara parteneră cu care se desfășoară activități de comerț exterior, de către agenții economici, să existe acorduri guvernamentale comerciale și de plăți ratificate, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;

b) livrările de mașini, utilaje, instalații complexe, obiective executate în străinătate, pentru care se acordă credite pentru producția de export cu bonificații de dobânzi, să fie, în principal, de origine românească;

c) clasamentele de risc de țară;

d) creditarea și asigurarea, în numele și în contul statului, se acordă până la limita a cel mult 85% din valoarea contractelor de export-import.

Art. 4. - Operațiunile individuale pentru acordarea de bonificații de dobânzi la creditele bancare pentru activitatea de export, precum și pentru asigurarea creditelor de export împotriva riscurilor politice se aprobă conform competențelor stabilite de Guvern, în limita fondurilor și plafoanelor aprobate prin bugetul de stat pe acest an. Fondurile neutilizate vor fi reportate în anul următor, urmând a fi utilizate cu aceeași destinație.

Art. 5. - Plafoanele maxime de expunere a asigurărilor de credite de export, precum și pentru activitatea de emitere de garanții la importurile și exporturile din cadrul liniilor de credite externe se aprobă de Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, înființat potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 844/1991.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 17 august 1992 | Nr. 13.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Anexă

Programul privind limitele și orientările operațiunilor de finanțare și asigurare a creditelor de export în numele și în contul statului

1.[1] În anul 1992 cheltuielile aprobate prin bugetul de stat pentru stimularea activității de comerț exterior în numele și în contul statului se repartizează pe feluri de acțiuni unde se acordă sprijin, plafoane și zone geografice, după cum urmează:

A. Bonificații de dobânzi la credite acordate pentru activitatea de export:

Acțiunea Zona geografică Plafon din totalul sumei aprobate prin buget în %
1. Livrări pe credite la export de mașini, utilaje, instalații complexe și executarea de obiective în străinătate a) Europa Centrală și de Est 10
b) Europa Occidentală 25
c) Africa și Orientul Mijlociu 15
d) Asia - Oceania 25
e) America 25

B. Asigurarea de credite de export împotriva riscurilor politice

Acțiunea Zona geografică Plafon din totalul sumei aprobate prin buget și din limita maximă de expunere în %
1. Asigurări și reasigurări împotriva riscurilor politice a) Europa Centrală și de Est 40
b) Europa Occidentală 5
c) Africa și Orientul Mijlociu 25
d) Asia - Oceania 15
e) America 15

2. În funcție de derularea procesului de livrări pe credite la export și de asigurare de credite de export împotriva riscurilor politice, pe baza documentațiilor tehnico-economice prezentate de agenții economici, analizate critic de Banca de Export-Import a României, și a clasamentelor de risc de țară, se autorizează Guvernul ca, prin Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, să aprobe modificări în plafoanele prevăzute la pct. 1 de mai sus cu încadrări în nivelul alocației de la buget pentru aceste destinații.

3. Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, împreună cu ministerele și departamentele, vor identifica acțiunile pe anul 1992 care necesită a fi sprijinite cu prioritate și le vor comunica Băncii de Export-Import a României care, după examinarea proiectelor elaborate, le va supune spre aprobare în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.


Ordonanță privind modificarea nivelului majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a veniturilor cuvenite bugetului

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Majorările de întârziere datorate pentru neplata la termenele stabilite, prin actele normative în vigoare, a impozitelor, taxelor și a altor venituri cuvenite bugetului statului sau bugetelor locale, precum și a primelor de asigurare prin efectul legii, se stabilesc la 0,3% pentru fiecare zi de întârziere.

Calculul majorărilor de întârziere se face din ziua imediat următoare celei în care expiră termenul legal de plată și până în ziua plății inclusiv.

Pentru perioadele în care s-au aprobat, în condițiile, legii, amânări sau eșalonări la plată a sumelor prevăzute la alin. 1 nu se datorează majorări de întârziere.

Art. 2. - Prevederile prezentei ordonanțe se aplică începând cu data de 1 septembrie 1992, dată de la care se abrogă dispozițiile din actele normative menționate în anexă, precum și orice alte dispoziții contrare, cu excepția prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 673/1991 privind tariful vamal de import al României și ale Hotărârii Guvernului nr. 227/1992 privind taxele pentru cererile de brevete de invenție și pentru brevetele de invenție.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 17 august 1992 | Nr. 14.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Anexă

Lista reglementărilor care se abrogă

1. Art. VII din Decretul nr. 27/1970 privind modificarea unor prevederi legale la impozite și taxe, precum și la primele de asigurare.

2. Art. 48 alin. 1 din Decretul nr. 471/1971 cu privire la asigurările de stat.

3. Art. 9 alin. 2 din Decretul nr. 425/1972 privind impozitul pe beneficiile societăților mixte constituite în România.

4. Art. 1 din H.C.M. nr. 113/1974 privind cuantumul majorărilor de întârziere și stabilirea termenelor de plată pentru sumele datorate bugetului de stat potrivit dispozițiilor legale.

5. Art. 23 din Legea nr. 2/1977 privind impozitul agricol.

6. Art. 33 din Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale.

7. Art. 5 alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1222/1990 privind regimul impozitelor și taxelor aplicabile reprezentanțelor din România ale societăților comerciale sau organizațiilor economice străine, precum și drepturile și obligațiile legate de salarizarea personalului român.

8. Pct. IV alin. 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 251/1991 privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor în alte scopuri decât pentru producția vegetală, agricolă sau silvică.

9. Art. 12 din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.

10. Art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 804/1991 privind impozitul pe profit.

11. Art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole.

12. Art. 12 alin. 2 și 3 din Hotărârea Guvernului nr. 779/1991 privind impozitul pe circulația mărfurilor și accizele.

13. Art. 3 alin. 2 din Legea nr. 40/1992 privind stabilirea impozitului pe dividende la societățile comerciale.

14. Art. 5 alin. 2 din Legea nr. 54/1992 privind impozitul pe sumele obținute din vânzarea activelor societăților comerciale cu capital de stat.


Ordonanță cu privire la impozitele și taxele locale

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Impozitele și taxele nominalizate în anexa la prezenta ordonanță constituie surse ale bugetelor locale sau județene, după caz.

Art. 2. - Nivelurile impozitelor și taxelor locale, după caz, stabilite de actele normative în vigoare la data prezentei ordonanțe, menționate în anexă, constituie limite minime obligatorii.

Acestea pot fi majorate de către consiliile locale și județene, respectiv de Consiliul municipiului București, după caz, corespunzător competențelor pe care acestea le au și cu încadrarea în limitele maxime de majorare, prevăzute în anexa la prezenta ordonanță.

Art. 3. - Majorările de impozite și taxe locale prevăzute la art. 2 din prezenta ordonanță se pot face numai după analizarea riguroasă a situației economico-sociale a contribuabililor, corelat cu necesitățile de cheltuieli finanțate din bugetul local.

Art. 4. - În cazul în care prin legi speciale se modifică nivelurile minime ale impozitelor și taxelor locale, limitele maxime de majorare a acestora, stabilite potrivit art. 2, se vor aplica la noile niveluri.

Art. 5. - Pentru serviciile publice nou create la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor sau județelor, în scopul satisfacerii necesităților personale ale locuitorilor, consiliile locale și județene, respectiv al municipiului București, după caz, pot stabili taxe care să asigure cel puțin acoperirea cheltuielilor cu înființarea, întreținerea și funcționarea acestor servicii.

Art. 6. - Consiliile locale și județene, respectiv al municipiului București, după caz, pot stabili taxe speciale, limitate în timp, care se încasează numai de la cei care beneficiază de serviciile pentru care s-au introdus taxele respective. Determinarea și procedura de încasare a acestora se vor face în condițiile stabilite prin reglementările aprobate de consiliile locale și județene, respectiv al municipiului București, după caz.

Veniturile din taxele speciale, precum și cheltuielile care se vor aproba pe seama acestora se vor administra în afară bugetelor locale, ca fonduri speciale, în condițiile legii.

Art. 7. - Instituirea și modificarea impozitelor și taxelor locale, precum și stabilirea unor taxe speciale se publică în presă și se afișează la sediile consiliilor locale și județene, respectiv al municipiului București, după caz, precum și în alte locuri publice, cu cel puțin 30 de zile înainte de aplicare.

Art. 8. - Încasarea și urmărirea impozitelor și taxelor locale, a taxelor speciale și asigurarea utilizării veniturilor în conformitate cu destinațiile prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate de către consiliile locale și județene, respectiv al municipiului București, se fac prin aparatul de specialitate al direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și al municipiului București, după caz.

Art. 9. - Începând cu anul 1993, Guvernul va avea în vedere includerea, prin legea bugetară, a defalcării diferențiate, pe unități administrativ-teritoriale, a unor cote din impozitele și taxele destinate bugetului de stat, în scopul creșterii autonomiei financiare a comunelor, orașelor și municipiilor și diminuarea corespunzătoare a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale.

Art. 10. - Procedura de stabilire, încasare, urmărire la plată și contestare privind impozitele și taxele locale este cea prevăzută de legile speciale care reglementează aceste impozite și taxe.

Art. 11. - Prevederile prezentei ordonanțe se aplică începând cu data de 1 septembrie 1992, dată la care își încetează aplicabilitatea orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 19 august 1992 | Nr. 15.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
Secretari de stat în Departamentul pentru Administrația Publică Locală,
Doru Viorel Ursu
Teodor Mircea Vaida


Anexă

Lista impozitelor, taxelor și altor venituri ale bugetelor locale

Denumirea impozitelor, taxelor și celorlalte venituri Actele normative care reglementează încasarea impozitelor, taxelor și celorlalte venituri Limite maxime de majorare
Capitolul I
Impozite, taxe și alte venituri din competența consiliilor județene, al sectorului agricol Ilfov și al municipiului București
1. Impozitul pe profit de la regiile autonome din subordonarea județului, a sectorului agricol Ilfov și a municipiului București Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, cu completările ulterioare -
2. Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat Hotărârea Guvernului nr. 251/1991 privind instituirea taxei pentru folosirea terenurilor în alte scopuri decât producția vegetală, agricolă sau silvică 50%
3. Impozitul pe clădiri și taxa asupra mijloacelor de transport de le persoane juridice Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 și Legea nr. 45/1992 30%
4. Impozitul pe spectacole Hotărârea Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole 40%
5. Vărsăminte din profitul net al regiilor autonome din subordonarea județului, a sectorului agricol Ilfov și a municipiului București Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale -
6. Venituri din concesiuni Hotărârea Guvernului nr. 1228/1990 privind aprobarea metodologiei concesionării, închirierii și locației gestiunii 50%
7. Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice de interes județean Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice -
8. Penalități și majorări pentru venituri nevărsate în termen la impozitele, taxele și veniturile cuprinse la cap. I Actul normativ care reglementează venitul în cauză 50%
Capitolul II
Impozite, taxe și alte venituri din competența primăriilor (comunelor, orașelor, municipiilor, inclusiv municipiul București)
1. Impozitul pe profit de la regiile autonome din subordinea orașelor, municipiilor Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, cu completările ulterioare -
2. Vărsăminte din profitul net al regiilor din subordonarea orașelor și municipiilor Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale -
3. Impozitul pe terenurile agricole ale populației Legea nr. 2/1977 privind impozitul agricol 50%
4. Impozitul pe veniturile liber-profesioniștilor, meseriașilor și altor persoane fizice independente și asociații familiale Decretul nr. 153/1954 cu privire la impozitele pe veniturile populației, cu modificările ulterioare; Decretul-lege nr. 54/1990; Decretul nr. 394/1973 cu privire la impunerea veniturilor din închirieri de imobile; Hotărârea Guvernului nr. 201/1990 privind aprobarea Normelor de aplicare a Decretului-lege nr. 54/1990 30%
5. Impozitul pe clădirile populației Legea nr. 25/1981 privind impozitele și taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea și încasarea impozitelor și taxelor locale 30%
6. Impozitul pe terenurile populației din municipii și orașe Idem 30%
7. Taxa asupra mijloacelor de transport deținute de persoane fizice idem; Legea nr. 45/1992 40%
8. Taxe de timbru asupra succesiunilor și alte taxe de timbru de la populație Decretul nr. 199/1955; H.C.M. nr. 911/1955, cu modificările ulterioare; Hotărârile Guvernului nr. 1295/1990, nr. 318/1991; Legile nr. 71/1991, nr. 45/1992 40%
9. Alte impozite și taxe de la populație (taxe pentru eliberarea autorizațiilor în domeniul construcțiilor, taxe asupra vinurilor și rachiurilor naturale, taxe de publicitate, afișaj și reclamă, taxe pentru folosirea locurilor publice de desfacere, taxe pentru deținerea de câini, taxe pentru șederea în stațiunile balneoclimatice, taxe pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectură și arheologie etc.) Legea nr. 25/1981; Decretul nr. 425/1981; Legea nr. 45/1992; Decretul nr. 504/1957 40%
10. Venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputații și despăgubiri sau din aplicarea legii nr. 18/1968 Codul penal, Codul civil și Codul muncii; Legea nr. 18/1968 -
11. Venituri din amenzi Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, legile specifice care prevăd sancțiuni contravenționale care se fac venit la bugetele locale -
12. Penalități și majorări pentru venituri nevărsate în termen la impozitele, taxele și veniturile cuprinse la cap. II Actul normativ care reglementează venitul în cauză 50%
13. Venituri din valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice de interes local Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice -


Ordonanță privind taxele de eliberare a deciziilor de autorizare în domeniul audiovizualului

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

în baza art. 42 din Legea audiovizualului nr. 48/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - În vederea obținerii deciziilor de autorizare în domeniul audiovizualului de către persoanele juridice publice sau private definite la art. 5 din Legea nr. 48/1992, se instituie taxele prevăzute în anexă, diferențiate în funcție de natura serviciului solicitat și a actului eliberat.

Art. 2. - Se autorizează Guvernul României să modifice anual cuantumul taxelor, în limita indicilor de creștere a prețurilor și tarifelor din economie.

Art. 3. - Taxele instituite în vederea obținerii deciziilor de autorizare constituie venit al bugetului de stat.

Art. 4. - Prezenta ordonanță intră în vigoare la data de 20 august 1992.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 19 august 1992 | Nr. 16.

Contrasemnează:
Ministrul comunicațiilor,
Andrei Chirică
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
Președintele Consiliului Național al Audiovizualului,
Titus Raveica


Anexă

A. Autorizarea stațiilor de radiodifuziune și televiziune de mică putere

A.1. Taxe C.N.A.

Pentru radiodifuziune

A.1.1. Taxă de înscriere la concurs pentru licență: 20.000 lei

A.1.2. Taxă de licență inițială: 80.000 lei

A.1.3. Taxă de autorizare: 5.000 lei

A.1.4. Taxă anuală de licență *): 40.000 lei

Pentru televiziune

A.1.5. Taxă de înscriere la concurs pentru licență: 50.000 lei

A.1.6. Taxă de licență inițială: 100.000 lei

A.1.7. Taxă de autorizare: 5.000 lei

A.1.8. Taxă anuală de licență *): 75.000 lei

A.2. Taxe Ministerul Comunicațiilor

A 2.1. Taxe pentru aviz tehnic prealabil: 20.000 lei

A.2.2. Taxă pentru autorizație tehnică de funcționare: 50.000 lei

B. Autorizarea comunicației audiovizuale distribuite prin cablu

B.1. Taxe C.N.A.

B.1.1. Taxă de înscriere pentru licență: 30.000 lei

B.1.2. Taxă de licență inițială: 90.000 lei

B.1.3. Taxă anuală de licență *): 80.000 lei

B.2. Taxe Ministerul Comunicațiilor

B.2.1. Taxă pentru aviz tehnic prealabil: 35.000 lei

B.2.2. Taxă pentru decizie de autorizare: 70.000 lei

C. Autorizarea recepției cu instalații comunitare, a programelor audiovizuale transmise prin satelit

C.1. Taxe Ministerul Comunicațiilor

C.1.1. Taxă pentru decizia de autorizare: 30.000 lei

Observații:
  • Taxele se vor plăti pentru fiecare solicitare (recepție comunitară, rețea cablu sau stație de mică putere).
  • Taxa anuală de licență *) nu se plătește pentru primul an de funcționare.


Ordonanță privind introducerea taxei de studiu la învățământul superior de stat, în anul universitar 1992/1993, pentru studenții admiși peste planul de școlarizare aprobat prin hotărâre de Guvern

În temeiul art. 114 din Constituția României și al art. 1 lit. a) din Legea nr. 81/1992 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - În anul universitar 1992/1993, instituțiile de învățământ superior de stat pot școlariza studenți în anul I de studii peste numărul de locuri aprobate prin hotărâre de Guvern. Numărul maxim de locuri care depășește pe cel aprobat prin hotărâre de Guvern se stabilește de Ministerul Învățământului și Științei, la propunerea fiecărei instituții de învățământ superior, în funcție de capacitatea de cuprindere a acesteia.

Ocuparea locurilor stabilite peste planul de școlarizare aprobat prin hotărâre de Guvern se face prin concurs de admitere, în ordinea descrescândă a mediilor, cu condiția obținerii cel puțin a mediei generale 5.

Art. 2. - Studenții admiși în condițiile prevăzute la art. 1 din prezenta ordonanță suportă taxa de studiu care se stabilește de fiecare instituție de învățământ superior. Cuantumul taxei de studiu trebuie să acopere toate cheltuielile de instruire, inclusiv salariile cadrelor didactice și ale personalului auxiliar și de servire.

Art. 3. - Cuantumul taxei de studiu și modalitățile de plată se stabilesc de Senatul fiecărei instituții de învățământ superior și sunt făcute publice în timp util. Taxa de studiu se achită pe întregul an universitar (12 luni).

Art. 4. - Sumele încasate din taxa de studiu reprezintă surse de venit la fondul special pentru învățământ, constituit potrivit ordonanței.

Art. 5. - Studentul care a fost admis în condițiile prevăzute la art. 1 din prezenta ordonanță și care se retrage din învățământ în timpul anului universitar suportă taxa de studiu, inclusiv pe luna în care s-a retras.

Art. 6. - Studenții admiși în condițiile prevăzute în art. 1 din prezenta ordonanță nu beneficiază de burse de studiu și nu pot revendica locuri de cazare în căminele studențești, decât în caz de disponibilitate.

Art. 7. - Prevederile din prezenta ordonanță modifică în mod corespunzător art. 5 din Legea nr. 28 din 26 decembrie 1978.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 august 1992 | Nr. 17.

Contrasemnează:
Ministrul învățământului și științei,
Mihail Golu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea



Referințe

  1. Nota civvic.ro: Număr adăugat de noi, lipsește în original (dar mai jos se fac referiri la el).