Monitorul Oficial 213/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0213 - Partea I - Marți, 31 august year::1993


Ordonanțe ale Guvernului României

Guvernul României

Ordonanță privind tariful vamal de import al României

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. e) din Legea nr, 58/1993 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe, precum și a contractării unor împrumuturi de stat,

Guvernul României emite prezenta ordonanță.

Art. 1. - Tariful vamal de import al României, în vigoare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 31 martie 1993, cu modificările din anexa nr. 1 la prezenta ordonanță, se aplică la toate mărfurile care fac obiectul importurilor.

Art. 2. - La importurile de mărfuri din țările cu care întrețin relații comerciale pe baza unor convenții sau înțelegeri internaționale, aplicarea taxelor vamale se face potrivit prevederilor acestora.

Art. 3. - Taxele vamale prevăzute în tariful vamal de import sunt exprimate în procente și se aplică la valoarea în vamă a mărfurilor importate, exprimată în lei. Taxele vamale se percep de către organele vamale și se varsă la bugetul de stat.

Art. 4. - Taxele vamale aplicabile sunt cele în vigoare la data înregistrării declarației vamale de import al mărfurilor.

Art. 5. - Este scutit de taxe vamale importul următoarelor categorii de bunuri:

  • ajutoare și donații, cu caracter social, umanitar, cultural, sportiv, didactic, primite de organizații sau asociații nonprofit cu caracter umanitar sau cultural, ministere și alte organe ale administrației publice, sindicate și partide politice, organizații de cult, federații, asociații sau cluburi sportive, instituții de învățământ, fără a fi destinate sau a fi folosite pentru subvenționarea campaniei electorale sau a unor activități ce pot constitui amenințări la siguranța națională;
  • bunurile străine care devin, potrivit legii, proprietatea statului;
  • mostrele fără valoare comercială, materiale publicitare, de reclamă și documentare;
  • alte bunuri prevăzute în legi sau în hotărâri ale Guvernului.

Art. 6. - Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca bunurile enumerate la articolul precedent să beneficieze de scutire de taxe vamale sunt:

  • să fie trimise de expeditor către destinatar fără nici un fel de obligații de plată;
  • să nu facă obiectul unor comercializări ulterioare;
  • să nu fie utilizate pentru prestații către terți, aducătoare de venituri;
  • să fie cuprinse în patrimoniul persoanei juridice și înregistrate în evidența contabilă proprie.

Bunurile scutite de taxe vamale pot fi folosite numai în scopurile pentru care au fost importate. La schimbarea destinației bunurilor, importatorii sunt obligați să îndeplinească formalitățile legale privind importul mărfurilor și să achite taxele vamale de import. In acest caz, valoarea în vamă se calculează la cursul valabil în ziua constatării schimbării destinației bunurilor.

Organele de control financiar și ale Gărzii financiare suni obligate să urmărească destinația dată acestor bunuri și să sesizeze organele vamale pentru luarea măsurilor ce decurg din aplicarea legii. Taxele astfel datorate se stabilesc și se urmăresc pe o perioadă de 5 ani de la data intrării în țară a bunurilor.

Art. 7. - De asemenea, este scutit de taxe vamale importul următoarelor categorii de bunuri:

  • bunurile de origine română;
  • bunurile reparate în străinătate sau bunurile care le înlocuiesc pe cele necorespun2ătoare calitativ, retur-, nate partenerilor externi în perioada de garanție;
  • bunurile care se înapoiază în țară ca urmare a unei expedieri eronate.

Art. 8. - Valoarea în vamă reprezintă acea valoare care constituie baza de calcul al taxelor vamale prevăzute în tariful yarj2aJL.de import al României.

Valoarea în vamă a mărfurilor importate se determină potrivit prevederilor prevăzute în Acordul privind aplicarea art. VII din acordul general pentru tarife și comerț.

La această valoare se adaugă, în măsura în care au fost efectuate, dar nu au fost incluse în preț, următoarele:

a) cheltuielile de transport pe parcurs extern ale mărfurilor importate;

b) cheltuielile de încărcare, de descărcare și de manipulare conexe transportului mărfurilor importate, pe parcurs extern;

c) costul asigurării pe parcurs extern.

Dacă valoarea în vamă a mărfurilor importate nu poate fi stabilită pe baza valorii de tranzacție, aceasta se determină pe baza prevederilor art: 3, 4, 5, 6, 7 din Acordul privind aplicarea art. VII din Acordul general pentru tarife și comerț. În acest caz, cuantumul cheltuielilor menționate la prezentul articol se calculează potrivit tarifelor practicate în mod obișnuit pentru astfel de cheltuieli.

Art. 9. - Transformarea în lei a prețurilor și a, cheltuielilor exprimate în valută se face la cursul de schimb stabilit și comunicat de Banca Națională a României, în fiecare vineri. Acest curs se utilizează pe toată durata săptămânii următoare pentru determinarea valorii în vamă a mărfurilor importate ale căror declarații vamale se înregistrează în cursul săptămânii respective.

Art. 10. - Valoarea în vamă se determină și se declară de către importatori direct sau prin reprezentanții autorizați ai acestora, care sunt obligați să depună la vamă, împreună cu celelalte documente necesare vămuirii mărfii, o declarație pentru valoarea în vamă, însoțită de facturi sau alte documente de plată a mărfii și a cheltuielilor pe parcurs extern aferente acesteia.

Modelul și instrucțiunile de completare a declarației pentru valoarea în vamă se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor.

Art. 11. - În vederea încadrării tarifare corecte a mărfurilor, organele vamale pot cere ca importatorii să depună expertize tehnice sau de laborator privind felul, natura, compoziția mărfurilor sau bunurilor.

Asemenea expertize pot fi prezentate de importatori și din inițiativă proprie.

Cheltuielile privind expertiza sunt în sarcina importatorului.

Expertizele tehnice sau de laborator se pot efectua numai la organizațiile sau laboratoarele acceptate de Direcția Generală a Vămilor sau în laboratoarele administrației vamale.

Art. 12. - Importatorii sau comisionarii în vamă sunt obligați să înscrie în declarația vamală încadrarea tarifară, valoarea în vamă a mărfurilor și bunurilor, coeficientul tarifar, cuantumul taxelor vamale, precum și felul, numărul și data instrumentului de plată.

Declarația vamală va fi însoțită de dovada plății taxelor vamale datorate.

Art. 13. - Organele vamale verifică încadrarea tarifară, calculul taxelor vamale înscrise în declarația vamală și urmăresc încasarea acestora,

Art. 14. - Plata taxelor vamale se face de către importator sau de către comisionarul în vamă, în contul unității care a efectuat vămuirea, prin folosirea formelor și instrumentelor de decontare care asigură cu anticipație sumele necesare efectuării plăților. Această obligație revine importatorului și în cazul taxelor vamale garantate.

Art. 15. - Mărfurile se consideră introduse legal în țară pe baza liberului de vamă, care se acordă în scris, dacă sunt îndeplinite condițiile și efectuate formalitățile .de vămuire și numai după prezentarea documentelor legale care atestă efectuarea plății taxelor.

Până la încasarea efectivă, în contul unității vamale, a taxelor vamale și drepturilor cuvenite bugetului de stat, liberul de vamă are caracter provizoriu.

Unitățile vamale pot acorda liber de vamă provizoriu, în scris, pe termen de cel mult 30 de zile în cazul în care valoarea în vamă nu poate fi determinata la data declarării. în acest caz, mărfurile pot fi ridicate din vamă dacă importatorul instituie o garanție suficientă pentru acoperirea achitării taxelor Vamale și a drepturilor cuvenite bugetului de stat.

Art. 16. - Organele vamale au dreptul să efectueze verificări și investigații privind aplicarea prezentei ordonanțe atât în momentul vămuirii, , cât și ulterior, la vamă sau la sediul importatorilor. Dreptul de verificare ulterioară poate fi exercitat în decursul unei perioade de 5 ani de la data intrării în țară a mărfurilor sau a bunurilor.

Art. 17. - Importatorii și comisionarii în vamă sunt obligați să păstreze și să pună la dispoziția organelor specializate din administrația vamală, care efectuează controlul ulterior, în cadrul termenului legal, toate documentele care se referă la mărfurile importate.

Art. 18. - Diferențele în minus constatate la verificarea taxelor vamale se plătesc în termen de 7 zile de la data comunicării, iar diferențele în plus se restituie, în același termen, sau se compensează cu taxe ulterioare, la cererea importatorului.

Diferențele de taxe se stabilesc în termen de 5 ani de la data vămuirii.

Restituirea taxelor nedatorate se face de către unitatea vamală care le-a perceput din încasări curente de taxe sau de la bugetul de stat.

Art. 19. - Declarațiile vamale și actele constatatoare ale organelor vamale privind taxele și drepturile cuvenite bugetului de stat constituie titluri executorii.

Băncile pun în aplicare aceste titluri fără acceptul plătitorilor.

Art. 20. - Neplata la termen legal a taxelor vamale și a altor drepturi cuvenite bugetului de stat atrage majorarea sumei de plată cu 0,3% pentru fiecare zi de întârziere.

Calculul majorărilor de întârziere se face din ziua imediat următoare expirării termenului legal de plată până în ziua plății taxei datorate, inclusiv, iar cuantumul acestora se suportă, în toate cazurile, de către importatori.

Art. 21. - Taxele vamale încasate, în plus cu urmare a neacordării regimurilor preferențiale stabilite prin acordurile internaționale se restituie la cererea scrisă a importatorilor în baza documentelor care justifică acordarea preferințelor, dacă acestea au fost depuse la organele vamale în termen de 2 ani de la data înregistrării declarației vamale de import și în termenul de valabilitate a documentelor.

Art. 22. - Contestațiile cu privire la aplicarea tarifului vamal de import, la stabilirea valorii în vamă și a încadrării tarifare se depun în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștință de către agentul economic și se soluționează de șeful unității vamale unde s-a efectuat vămuirea.

Împotriva soluției date se poate face întâmpinare în termen de 30 de zile ia Direcția Generală a Vămilor.

În termen de 15 zile de 3 a luarea la cunoștință a modului de rezolvare de către Direcția Generală a Vămilor se poate face plângere la instanța judecătorească competentă.

Art. 23. - Termenul de prescripție a taxelor și a altor drepturi cuvenite bugetului de stat este de 5 ani și curge de la data înregistrării declarației vamale de import.

Art. 24. - Mărfurile aflate sub un regim vamal care suspendă temporar încasarea taxelor vamale de import sunt admise pe teritoriul țării numai cu garantarea plății taxelor vamale:

Garantarea plății taxelor vamale se face de către importator sau reprezentantul acestuia, prin depunerea la unitatea vamală a unei sume bănești egală cu cuantumul taxelor vamale aferente bunurilor sau prin depunerea unei scrisori de garanție prin care o unitate bancară, cu sediul în România, se angajează să plătească organelor vamale suma reprezentând cuantumul taxelor vamale.

Direcția Generală a Vămilor poate acorda scutiri de la garantarea plății taxelor vamale, în cazuri justificate, în baza metodologiei stabilite de Ministerul Finanțelor.

Art. 25. - Pentru operațiunile temporare care nu au fost încheiate în termen și pentru operațiunile de import admise cu liber de vamă provizoriu, dacă taxele nu au fost achitate de titularul operațiunii până la expirarea termenului acordat, încasarea taxelor vamale, a majorărilor de întârziere și a amenzilor se face din oficiu de către organele vamale, prin organele bancare și financiare, după caz.

Art. 26. - Constituie contravenție și se sancționează cu amendă egală cu 50% din valoarea în vamă a mărfurilor depunerea declarației vamala sau a documentelor însoțitoare conținând date nereale privind felul, cantitatea, originea și valoarea mărfurilor.

Art. 27. - Încercarea de sustragere sau sustragerea de la vămuire a mărfurilor sau bunurilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă egală cu valoarea în vamă a acestora și confiscarea lor.

Art. 28. - Neprezentarea în termen la unitatea vamală de destinație a mărfurilor sau bunurilor transportate în tranzit ori prezentarea acestora pentru vămuire la o altă unitate vamală decât cea menționată în declarația vamală de tranzit, fără acordul direcției regionale vamale în subordinea căreia se află vama de destinație, constituie contravenție și se sancționează cu amendă egală cu 10% din valoarea mărfii.

Art. 29. - Descărcarea, încărcarea sau transborda-rea mărfurilor pe nave, fără permis vamal, constituie contravenție și se sancționează cu amendă egală cu valoarea în vamă a mărfurilor și confiscarea acestora.

Art. 30. - Prezentarea la organele vamale, de către transportator, a unor documente de transport internaționale cu date eronate privind felul și cantitatea mărfurilor sau bunurilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă egală cu valoarea în vamă a mărfurilor sau a bunurilor constatate în plus. în acest caz se aplică și măsura confiscării acestora.

Art. 31. - Aplicarea sancțiunilor prevăzute în prezenta ordonanță se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei.

Contravențiile se constată de organele vamale în incintele vamale, precum și în oricare alte locuri unde se desfășoară operațiuni de supraveghere vamală.

Procesele-verbale de constatare a contravențiilor se aprobă prin încheiere de șeful unității vamale,

Art. 32. - Împotriva procesului-verbal de contravenție, aprobat prin încheiere, contravenientul poate formula plângere în termen de 15 zile de la comunicare.

Plângerea se depune la unitatea vamală unde s-a constatat contravenția, care o va înainta, în termen de cel mult 5 zile, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află sediul sau domiciliul contravenientului:

Art. 33. - Sancțiunile prevăzute în prezenta ordonanță se aplică contravenienților persoane juridice sau persoane fizice, după caz.

În măsura în care în prezenta ordonanță nu se dispune altfel, se aplică normele generale privind regimul contravențiilor, cu excepția reglementărilor privind reducerea amenzilor în cazul plăților pe loc sau într-un anumit termen.

Art. 34. - Amenzile aplicate prin procesele-verbale de contravenție rămase definitive și executorii se încasează de organele vamale, prin organele bancare și financiare, fără acceptul plătitorului.

Art. 35. - Guvernul, la propunerea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Comerțului, poate aproba pentru unele mărfuri ori contingente de mărfuri taxe reduse sau exceptate, cu caracter temporar.

Reducerile și exceptările de la taxele vamale se vor stabili și aplica numai- pe poziții tarifare, în mod ne-discriminatoriu față de agenții economici importatori sau beneficiari.

Art. 36. - Regulile generale pentru încadrarea în nomenclatura vamală, precum și cele de stabilire a originii bunurilor sunt cele prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta ordonanță.

Art. 37. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă: art. 21, 22, 23, 24, 25, 26, 30, 31 și 66 din Codul vamal al României, aprobat prin Legea nr. 30/1978; Decretul nr. 395/1976; art. 67, 68, 77, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 107, 145, 146 alin. 2, art. 147, 148, 149 lit. a) și c), 150, 236, 237 și anexa nr. 6 din Regulamentul vamal, aprobat prin Decretul nr. 337/1981; Hotărârea Guvernului nr. 673/ 1991 privind tariful vamal de import al României; Hotărârea Guvernului nr. 120/1993 privind detalierea clasificării mărfurilor în tariful vamal de import al României de la 6 la 8 cifre, precum și orice alte dispoziții contrare.

Art. 38. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanță.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 august 1993 | Nr. 26.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul comerțului, Cristian Ionescu

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu


Anexa nr. 1

Lista mărfurilor exceptate de la plata taxelor vamale

Poziția tarifară Denumirea mărfii Taxa vamală
04013019 Altele ex.
06049990 Altele ex.
08104030 Fructe din specia Vaccinum mirtillius ex.
08140000 Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi) proaspete, congelate, uscate sau semiconservate în saramură, în apă sulfitată sau în alte soluții conservate ex.
11081200 Amidon de porumb ex.
12111000 Rădăcini de lemn dulce ex.
12122000 Alge ex.
13012000 Gumă arabică ex.
13019090 Altele ex.
13021100 De opium ex.
13021991 Medicinale ex.
13023100 Agar-agar ex.
15059000 Altele ex.
15191990 Altele ex.
15192000 Alcooli grași industriali ex.
15209000 Altele, inclusiv glicerina sintetică ex.
15219099 Altele ex.
17021010 Care conțin în stare uscată 99% sau mai mult din greutatea produsului pur ex.
17025000 Fructoză pură din punct de vedere chimic ex.
25051000 Nisipuri de siliciu și nisipuri cuarțoase ex
25059000 Altele ex.
25070010 Brute ex.
25070090 Altele ex.
25101000 Nemăcinați ex.
25102000 Măcinați ex.
25202090 Altele ex.
25240030 Sub formă de fibre, fulgi sau pulberi ex.
25240080 Altele ex.
25262000 Concasate, pulverizate ex.
27090090 Altele ex.
27100025 Altele ex
27100074 Cu un conținut de sulf care să nu depășească 1% din greutate ex.
27100076 Cu un conținut de sulf care să depășească în greutate 1%, dar să nu depășească 2% ex.
27100077 Cu un conținut de sulf care să depășească în greutate 2%, dar să nu depășească 2,8% ex
27100078 Cu un conținut de sulf care să depășească în greutate 2,8% ex.
27100098 Altele, uleiurile lubrîfiante și altele ex.
27112100 Gaz natural ex.
27160000 Energie electrică ex.
28030010 Negru de fum de metan ex.
28062000 Acid clorosulfuric ex.
28100000 Oxizi de bor; acizi borici ex.
28112200 Dioxid de siliciu ex.
28152010 Solid ex.
28182000 Oxid de aluminiu, altul decât corindon artificial ex.
28191000 Trioxid de crom ex.
28201000 Dioxid de mangan ex.
28209000 Alții - Permanganat de potasiu ex.
28220000 Oxizi și hidroxizi de cobalt; oxizi de cobalt comerciali ex.
28230000 Oxizi de titan ex.
28242000 Minium de plumb roșu și portocaliu ex.
28262000 Fluorosilicați de sodiu sau de potasiu ex.
28269090 Altele ex.
28271000 Clorură de amoniu ex
28273900 Altele ex.
28275100 Bromuri de sodiu sau de potasiu ex.
28275900 Altele ex.
28276000 Ioduri și oxiioduri ex.
28321000 Sulfiți de sodiu ex.
28322000 Alți sulfiți ex.
28342910 De bariu, de beriliu, de cadmiu, de cobalt, de nichel ex.
28352200 De mono sau disodiu ex.
28364000 Carbonați de potasiu ex.
28369911 De magneziu, de cupru ex.
28421000 Silicați dubli sau complecși ex.
28492000 De siliciu ex.
28510090 Altele ex.
29012100 Etilenă ex.
29012200 Propenă (Propilenă) ex.
29021990 Azulene și derivatele ei alchilate (Azulene) ex.
29025000 Stiren ex.
29029090 Altele ex.
29036900 Alții ex.
29041000 Derivați conținând numai grupări sulfonice, săruri ale acestora și esterii lor etilici ex.
29051200 Propan 1-ol (alcool propilic) și propan 2-ol (alcool izopropilic) ex.
29053100 Etilenglicol (Etandiol) ex.
29054300 Manitol ex.
29054411 Conținând D-manitol într-o proporție de cel mult 2% din greutate, în raport cu conținutul de D-glucitol ex.
29054419 Alții ex.
29054910 Trioli, titroli ex.
29055090 De polialcooli ex.
29081200 Ciclohexanol, metileiclohexanol și dimetilciclohexanoli ex.
29Q7II00 Fenol (hidroxibenzen) și sărurile Iui ex.
29071200 Crezoli și sărurile lor ex.
29071500 Naftoli și sărurile lor ex.
29072100 Resorcinol și sărurile lui ex.
29072210 Hidrochinone ex.
29072290 Altele ex.
29072310 4,4' izopropilidendifenol (bisfenol A, difenilol propan) ex.
29073000 Fenol - alcooli ex.
29089000 Alții ex.
29092000 Eteri cicloniei, ciclenîci, cicloterpenici și derivații lor halogenați, sulfonați, nitrați sau nitrozați ex.
29094910 Aciclici ex.
29095010 Gaiacol, gaiacol sulfonați de potasiu ex.
29103000 1-cloro-2,3-epoxipropan (epiclorhidrin) ex.
29121900 Altele ex.
29124100 Vanilină (aldehida metilprotocatehică) ex.
29124200 Etilvanilină (aldehida etilprotocatehică) ex.
29130000 Derivați halogehați, sulfonați, nitrați sau nitrozați ai produselor de la poziția nr. 29.12. ex.
28142200 Ciclohexanona și metilcîclohexanone ex.
29155000 Acid propionic, sărurile și esterii lui ex.
29161500 Acizii oleic, linoleic sau linolenic, sărurile și esterii lor ex.
29161930 Acid hexa-2,4-dienoic (acid sorbic) ex.
29171990 Alții ex.
29173700 Tereftalat de dimetil ex.
29173990 Alții ex.
29181100 Acid lactic, sărurile și esterii lui ex.
29181400 Acid citric ex.
2918??00 Sărurile și esterii acidului citric ex.
29182100 Acid salicilic și sărurile lui ex.
29182200 Acid O-acetilsalicilic, sărurile și esterii lui ex.
29183000 Acizi carboxilici cu funcție aldehidă sau cetonă, dar fără alte funcții oxigenate, anhidridele, halogenurile, peroxizii, peroxi-acizii și derivații lor ex.
29209080 Alte produse ex.
29211110 Mono-, di, sau trimetilamine ex.
29211200 Dietilamina și sărurile acesteia ex.
29211910 Trietilamine și sărurile lor ex.
29211990 Altele ex.
29212100 Etilendiamina și sărurile acesteia ex.
29213010 Ciclohexilamine, ciclohexildimetilamine și sărurile lor ex.
29213090 Altele ex.
29214100 Anilină și sărurile ei ex.
29215110 O-, m-, p-fenilendiamina, diamonotoluen și derivații lor halo-genați, sulfonați. nitrați sau nitrozați, sărurile lor ex.
29215190 Altele ex.
29215900 Altele ex.
29239000 Altele ex.
29241000 Amide aciclice (inclusiv carbarnați) și derivații lor și sărurile lor ex.
29242980 Altele ex.
29252000 Imine și derivații lor, sărurile lor ex.
29262000 1-Cianguanidină (Diciandiamidă) ex.
29337100 6-hexanlactamă (epsiloncaprolactamă) ex.
29362990 Altele ex.
29372100 Cortizon, hidrocortizon, prednison (dihidrocortizon) și prednisolon (dehidrohidrocortizon) ex.
29372910 Acetat de cortizon sau hidrocortizon ex.
29379100 Insulină și sărurile acesteia ex.
29379200 Estrogen și progestrogen ex.
29379900 Alții ex.
29381000 Rutozide (Rutabion) și derivații acestora ex.
29391000 Alcaloizi de opium și derivații lor; sărurile acestora ex.
29392190 Alții ex.
29392900 Alții ex.
29393000 Cafeină și sărurile acesteia ex.
29394010 Sfedrină și sărurile sale ex.
29395010 Teofilină și aminofilină; sărurile lor ex.
29396010 Ergometrină și sărurile sale ex.
29398030 Ergotamirină și sărurile sale ex.
29399090 Altele ex.
29400090 Altele ex.
29411000 Penicilină și derivații acesteia cu o structură de acid penicilanic; sărurile acestora ex.
29413000 Tetraciclină și derivații acesteia; sărurile acesteia ex.
29414000 Cloramfenicol și derivații acestuia; sărurile acestora ex.
29419000 Altele ex.
29420000 Alți compuși organici ex.
31042050 Cu conținut de potasiu apreciat în K2O cuprins între 40% și 62% din greutatea produsului anhidru în stare uscată ex.
38121000 Preparate așa-zise „Acceleratori de vulcanizare” ex
38122000 Plastifianți compuși pentru cauciuc sau pentru materiale plastice ex.
38123020 Preparate antioxidante ex.
38123080 Altele ex.
39021000 Polipropilenă ex.
39023000 Copolimeri de propilenă ex.
39046100 Politetrafluoretilenă ex.
39051900 Altele ex.
39072090 Altele ex.
39074000 Policarbonați ex.
39121200 Plastifiați ex.
39123100 Carboximetilceluloză și sărurile sale ex.
39123990 Altele ex.
39202090 Altele ex.
44079110 Lipite prin îmbinare dințată, chiar geluite sau șlefuite ex.
44079131 Lame și frize pentru parchet neasamblate ex.
44079139 Altele ex.
44079150 Șlefuite ex.
44079190 Altele ex.
44089093 De o grosime care să nu depășească 1 mm ex.
48054000 Hârtie și carton filtru ex.
48120000 Blocuri filtrante și plăci filtrante, din pasta de hârtie ex.
48192010 Cu o greutate a hârtiei sau a cartonului sub 600 grame/mp ex.
48211010 Autoadezive ex.
52010010 Hidrotil sau albit ex.
52010090 Altfel decât hidrofil sau albit ex.
69010010 Cărămizi cu o greutate de peste 650 kg/mc ex.
69010090 Altele ex.
69022010 Cu un conținut de siliciu (SiO2) de minimum 93% din greutate ex.
69022091 Cu un conținut de aluminiu (Al2O3) de peste 7%, dar mai puțin de 45% din greutate ex.
69022099 Altele ex.
69029000 Altele ex.
70101000 Fiole ex.
72024910 Cu un conținut de carbon de maximum 0,05% din greutate ex.
72024950 Cu un conținut de carbon de peste 0,05%, dar mai puțin de 0,5% din greutate ex.
72025000 Fero-siliciu-crom ex.
72029300 Fero-niobiu ex.
72125093 Acoperite cu aliaje de Al-Zn ex.
72202091 De 2,5% sau peste, de nichel ex.
76071190 Cu 0 grosime de 0,021 mm sau peste, dar care să-nu depășească 0,2 mm ex.
76169099 Altele ex.
80030000 Bare, profile și sârmă din staniu ex.
84141090 Altele ex.
84161010 Cu dispozitiv de control automat încorporat ex.
84161090 Altele ex.
84162000 Alte arzătoare, inclusiv arzătoare mixte ex.
84171000 Furnale și cuptoare pentru calcinare și topire sau alte tratamente termice ale minereurilor sau metalelor ex.
842119S9 Altele ex.
34223000 Mașini și aparate pentru umplut, închis, capsulat sau etichetat sticle, cutii, saci sau alte recipiente, mașini și aparate pentru gazeificarea (acidularea) băuturilor ex.
84233000 Bascule pentru cântăriri constante, balanțe și bascule de însăcuire sau dozare ex.
84391000 Mașini și aparate pentru fabricarea pastei din materii fibroase celulozice ex.
84392000 Mașini și aparate pentru fabricarea hârtiei sau cartonului ex.
84393000 Mașini și aparate pentru finisarea hârtiei sau cartonului ex.
84399190 Altele ex.
84399990 Altele ex.
84401010 De pliat ex.
84401020 Asambloare ex.
84401030 Mașini de cusut sau mașini de prins agrafe ex.
34401040 Mașini de legat prin lipire ex.
34401090 Altele ex.
84409000 Părți ex.
84411010 Mașini de tăiat, bobinatoare ex.
84411020 Mașini de tăiat în lungime sau în lățime ex.
84411030 Ghilotine ex.
34411090 Altele ex.
84412000 Mașini pentru fabricarea sacilor, pungilor sau plicurilor ex.
34413000 Mașini pentru fabricarea cutiilor, lăzilor, tuburilor de carton, bidoanelor sau ambalajelor similare, altfel decât prin mulare ex.
84414000 Mașini pentru mularea articolelor din pastă de hârtie, sau carton hârtie ex.
84418000 Alte mașini și aparate ex.
84419090 Altele ex.
84651000 Cu manevrare manuală a piesei între operații ex.
84651090 Fără manevrarea manuală a piesei între operații ex.
84659100 Mașini de tăiat ex.
84659200 Mașini de îndreptat sau de rabotat; mașini de frezat sau de modelat prin tăiere ex.
84659300 Mașini de șlefuit, de polizat sau de lustruit ex.
84659400 Mașini de curbat sau de asamblat ex.
84659500 Mașini de găurit sau de mortezat ex.
34659600 Mașini de spintecat, de retezat sau de cojit ex.
84773000 Mașini de formare prin suflare ex.
84778090 Altele ex.
84671190 Altele ex.
84678100 Ferăstraie cu lanț ex.
84793010 Prese pentru fabricarea panourilor din particule ex.
84793090 Altele ex.
85079093 Separatori ex.
85082010 Mașini de retezat ex.
85082030 Ferăstraie circulare ex.
29146900 Altele ex.
48195000 Alte ambalaje, inclusiv mape pentru discuri ex.
73041010 Cu un diametru exterior ce nu depășește 168,3 mm ex.
73041030 Cu un diametru exterior de peste 168,3 mm, dar care nu depășește 406,4 mm ex.
73041090 Cu un diametru exterior de peste 406,4 mm ex.
73042010 Prăjini de foraj ex.
73042091 Cu un diametru exterior ce nu depășește 406,4 mm ex.
84051000 Generator de gaz cu aer sau de gaz cu apă cu sau fără epuratoarele lor; generatoare de acetilenă și generatoare similare de gaz, prin procedeul cu apă cu sau fără epuratoarele lor ex.
84059000 Părți ex.
84304900 Altele ex.
87060019 Altele ex.
84136049 Altele ex.
84139190 Altele ex.
84314300 Părți de mașini pentru sondaj sau foraj de la pozițiile 843041 sau 843049 ex.
72071190 Forjate ex.
72241000 Altele ex.
72249001 Din oțeluri rapide ex.
72249005 Cu un conținut de carbon de 0,7% sau mai puțin, de 0,5% sau peste, dar până la 1,2%, inclusiv de mangan și de 0,6% sau peste, dar până la 2,3% inclusiv de siliciu, din greutate; cu un conținut de bor de 0,0008% sau peste din greutate; fără ca nici un alt element să atingă conținutul minimal indicat la nota 1 pct. f) a prezentului capitol [1] ex.
72249008 Altele ex.
72249015 Altele ex.
72249019 Forjate ex.
72249031 Cu un conținut de 0,9% C sau peste, dar până la 1,15% inclusiv, din greutate, și un conținut de Cr de 0,5% sau peste, dar până la 2% inclusiv, din greutate, și eventual un conținut de molibden de maximum 0,5% din greutate ex.
72249039 Altele ex.
72249091 Cu secțiunea transversală circulară sau poligonală ex.
72249099 Altele ex.
28263000 Hexafluor aluminat de sodiu ex.
26060000 Minereuri și concentrate de Al ex.
36030090 Altele ex.
84213930 Altele ex.
29012400 Buta 1,3-dienă, izopren ex.
39207390 Altele ex.
85459010 Rezistențe de încălzire ex.
41022900 Altele ex.
35069100 Adezivi pe bază de cauciuc sau materiale plastice (inclusiv rășini artificiale) ex.
84312000 Pentru mașini și aparate de la poziția 8427 ex.
82029919 Pentru prelucrarea altor materiale ex.
85089000 Părți ex.
29242100 Ureine și derivații lor; sărurile lor ex.
29054200 Pentaeritritol (pentaeritrită) ex.
28211000 Oxizi și hidroxizi de fier ex.
76031000 Pulberi cu structură nelamelară ex.
40021900 Altele ex.
39123910 Etilceluloză ex.
29042010 Trinitrotolueni, dinitronaftaline ex.
28163000 Oxid, hidroxid și peroxid de stronțiu ex.
28170000 Oxid de zinc; peroxid de zinc ex.
93063099 Altele ex.
93069090 Altele ex.
23331100 Sulfat disodic ex.
33171050 Alchilbenzen linear ex.
82075090 Altele (microburghie) ex.
72126093 Altele ex.
32082090 Altele ex.
32121090 Altele ex.
38234000 Aditivi preparați pentru cimenturi, mortare sau betoane ex.
73021031 Șină cu greutatea pe metru egală sau mai mare de 20 kg ex.
84269990 Altele ex.
84743200 Mașini pentru amestecat substanțe minerale cu bitum ex.
84798200 Pentru amestecat, malaxat, concasat, măcinat, cernut, omogenizat, emulsionat sau barbotat ex.
86040000 Vehicule pentru întreținerea sau pentru servicii de cale ferată sau similare chiar autopropulsate (de ex.: vagoane-atelier, vagoane-macara, vagoane echipate pentru completarea balastului, vagoane de aliniere a căilor ferate, vehicule de probă și drezine) ex.
86050000 Vagoane de călători, vagoane de bagaje, vagoane poștale și alte vagoane speciale de cale ferată, tractate (exclusiv cele de la poz. 8604) ex.
86071911 Forjate din oțeluri ex.
87059090 Altele ex.
84629991 Pentru fabricarea de nituri, buloane șl nituri ex.
01051119 Altele ex.
01051910 Gâște și curcani ex.
01051990 Rațe și bibilici ex.
10030080 Altele ex.
10059000 Altele ex.
12010090 Altele ex.
23012000 Altele ex.
23040000 Turte și alte reziduuri solide aglomerate sau nu, sub formă de pelete, rezultate din extracția uleiului de soia ex.
23063000 Din semințe de floarea-soarelui ex.
23091090 Altele ex.
84135030 Agregate hidraulice (pompe electromotoare) ex.
84386000 Mașini și aparate pentru prepararea fructelor sau legumelor ex.
2936260O Vitamina B12 și derivații acesteia ex.
29362700 Vitamina C și derivații acesteia ex.
29369011 Concentrate naturale de vitamina A+D ex.

Anexa nr. 2

Norme privind nomenclatura vamală și stabilirea originii bunurilor

I. Nomenclatura vamală

Încadrarea mărfurilor în nomenclatura folosită pentru tariful vamal de import se determină în conformitate cu următoarele principii:

1. Titlurile secțiunilor, capitolelor și subcapitolelor sunt considerate ca având numai un rol indicativ, încadrarea mărfii se consideră corectă numai atunci când este determinată în concordanță cu textul pozițiilor, al notelor secțiunilor sau capitolelor corespunzătoare, cu condiția ca prevederile acestora să nu fie contradictorii, după următoarele reguli:

2. a) un bun incomplet sau nefinit care prezintă caracteristicile esențiale ale bunului complet sau finit se încadrează la poziția din nomenclatură care se referă la bunul complet. Aceste dispoziții se aplică corespunzător și bunului complet sau finit când acesta este în stare demontată său nemontată;

b) mențiunile cu privire la o materie dintr-o poziție a nomenclaturii se referă la această materie, fie în stare pură, fie amestecată sau asociată cu alte materii. Orice referire la un bun dintr-o anumită materie privește bunul constituit în întregime sau parțial din această materie. Încadrarea bunurilor compuse din materii, substanțe, materiale sau articole diferite se face în conformitate cu regula 3.

3. Când bunurile pot fi încadrate la două sau mai multe poziții, prin aplicarea regulii 2 b) sau din orice alt motiv, încadrarea se face după cum urmează:

a) poziția cea mai specifică are prioritate asupra celor cu o sferă mai generală. Bunurile compuse din materii, substanțe, materiale sau articole diferite (prezentate în asortimente destinate vânzării cu amănuntul) ale căror părți componente au același nivel specific se încadrează după regula 3 b);

b) bunurile compuse din materii, substanțe, materiale sau articole diferite (prezentate în asortimente destinate vânzării cu amănuntul) care nu pot fi încadrate în conformitate cu regula 3 a) se încadrează după natura sau articolul care le conferă caracterul esențial atunci când este posibil să se facă această determinare;

c) în cazul în care bunurile nu pot fi încadrate prin aplicarea regulilor 3 a) sau 3 b) ele se încadrează la poziția cu numărul cel mai mare dintre pozițiile susceptibile de a fi luate în considerare.

4. Bunurile care nu pot fi încadrate prin aplicarea regulilor de mai sus se încadrează la poziția aferentă celor mai asemănătoare bunuri.

5. În completare la prevederile anterioare, pentru produsele specificate mai jos, se aplică următoarele reguli:

a) cutiile pentru aparate fotografice, instrumente muzicale, arme, instrumente de desen, bijuterii și cutii similare, special destinate să conțină anumite articole sau sortimente de articole, susceptibile de a fi utilizate o perioadă îndelungată și prezentate împreună cu articolele cărora le-au fost destinate, se încadrează cu acele articole dacă, în mod normal, se vând împreună. Regula nu se aplică, totuși, cutiilor care conferă întregului caracterul său esențial;

b) prin derogare de la regula 5 a), materialele și cutiile de împachetat prezentate împreună cu produsele se încadrează la pozițiile corespunzătoare acelor produse dacă sunt folosite în mod uzual la împachetarea lor. Totuși, această prevedere nu se aplică când materialele și cutiile de împachetat sunt evident susceptibile utilizării repetate.

6. Încadrarea produselor în subpozițiile unei poziții se determină prin respectarea prevederilor acelor sub-poziții și notelor de subpoziții cu care se află în relație și, obligatoriu, cu respectarea regulilor de mai sus, înțelegând prin aceasta că nu poț fi comparafe decât subpozițiile aflate pe același nivel. în scopul aplicării acestei reguli se vor utiliza și notele de secțiuni și capitole corespunzătoare, cu excepția situației în care conțin dispoziții contrare.

II. Stabilirea originii bunurilor

7. La stabilirea originii bunurilor importate se au în vedere următoarele criterii:

a) criteriul bunurilor produse în întregime într-o țară, atunci când numai o țară intră în considerare în atribuirea originii;

b) criteriul transformării substanțiale, atunci când două sau mai multe țări iau parte la producerea bunurilor.

8. Sunt considerate bunuri produse în întregime într-o țară următoarele:

a) produsele minerale și alte produse obținute din solul și subsolul acelei țari, inclusiv din apele teritoriale, precum și din solul și subsolul zonelor marine aflate sub jurisdicția sa națională dincolo de limita apelor sale teritoriale;

b) produsele vegetale recoltate în acea țară;

c) animalele născute și crescute în acea țară;

d) produsele obținute de la animalele vii crescute în acea țară;

e) produsele obținute din vânătoarea și pescuitul practicate în acea țară;

f) produsele obținute din pescuitul maritim și alte produse extrase din mare de navele acelei țări, precum și produsele obținute la bordul navelor-uzină ale acelei țări;

g) articolele uzate care pot fi folosite numai pentru recuperarea materiilor prime extrase din ele;

h) deșeurile și rebuturile provenind de la operațiunile de fabricație și prelucrare, precum și bunurile care nu pot fi folosite, colectate, în acea țară și care pot servi numai pentru recuperarea materiilor prime;

i) bunurile obținute în întregime în acea țară din produsele prevăzute la lit. a)-h).

Bunurile produse în întregime într-o țară se consideră ca fiind originare din acea țară.

9. Bunurile produse în două sau mai multe țări sunt considerate ca fiind originare din țara în care bunurile sunt supuse unor operațiuni de fabricație și prelucrare substanțială, care le conferă caracteristici de încadrare în tariful vamal la o poziție diferită de acea aferentă fiecărui material utilizat la obținerea bunului.

10. Fac excepție de la prevederile pct. 9

a) operațiunile de fabricație și prelucrare care, deși impun o schimbare a poziției tarifare, nu sunt considerate ca fiind substanțiale ori sunt considerate ea substanțiale numai în condiții speciale;

b) operațiunile de fabricație și prelucrare care, deși sunt considerate ca substanțiale în condiții speciale, nu impun o schimbare a poziției de încadrare în tariful vamal.

Stabilirea caracterului de operațiune substanțială se face de organele vamale, luându-se în considerare operațiunea de fabricație care conferă articolului caracteristicile esențiale.

11. Accesoriile, piesele de schimb și sculele destinate a fi utilizate la o mașină, aparat sau vehicul sunt considerate ca având aceeași origine cu mașina, aparatul sau vehiculul cu care sunt importate și puse în vânzare în mod normal și corespund ca fel și număr unei echipări uzuale a acestora.

12. Bunurile importate în mai multe transporturi, în stare neasamblată, sunt considerate, în vederea stabilirii originii, ca un singur bun.

13. Ambalajele sunt considerate ca având aceeași origine cu bunurile pe care le conțin.

În cazul în care ambalajele sunt declarate separat de bunuri, originea acestora va fi stabilită pe baza regulilor din prezentul capitol.

14. Pentru determinarea originii bunurilor, nu se ia în considerare originea produselor energetice, instalațiilor, mașinilor și sculelor utilizate în fabricația și prelucrarea bunurilor.

15. Sunt considerate operațiuni substanțiale operațiunile care conferă produsului finit cel puțin 50% din valoarea sa,

16. Nu sunt considerate operațiuni substanțiale și nu conferă caracterul de bun originar dintr-o țară, următoarele operațiuni:

a) manipularea pentru asigurarea conservării ca atare a produselor în timpul transportului și depozitării (aerare, prefirare, uscare, refrigerare, conservare în saramură, apă sulfitată sau conținând alte substanțe, îndepărtarea părților alterate și operațiuni similare);

b) operațiunile simple de desprăfuire, cernere, triere, clasificare, asortare (inclusiv alcătuirea seturilor de mărfuri), spălare, vopsire, tranșare;

c) schimbarea ambalajului și recompartimentarea coletelor, simpla îmbuteliere în sticle, flacoane, ambalarea în saci, cutii, lăzi, fixarea pe planșete etc. și orice alte operațiuni simple de condiționare;

d) aplicarea, pe produse sau ambalajele lor, de mărci, etichete sau alte semne distinctive similare;

e) simplul amestec de produse, chiar din categorii diferite, atunci când unul sau mai multe componente ale amestecului nu îndeplinesc condițiile de bun originar;

f) simpla asamblare a părților de articole pentru a constitui un articol complet;

g) cumulul mai multor operațiuni din cele specificate la lit. a)-f);

h) sacrificarea animalelor.

17. Pentru stabilirea originii bunurilor, importatorii prezintă organelor vamale un certificat de origine în care autoritățile sau organismele împuternicite să stabilească originea declară expres că bunurile sunt originare dintr-o anumită țară.

Diverse

Rectificare

La Ordonanța Guvernului nr. 25/1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 30 august 1993, articolele 21, 22, 23, 24, 25, 26 și 27 se vor citi 20, 21, 22, 23, 24, 25 și 26.


Referințe

  1. Capitolul 72 din tariful vamal de import al României.