Monitorul Oficial 213/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0213 - Partea I – Vineri, 12 august year::1994


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la instituirea regimului special de supraveghere economico-financiară la unele regii autonome

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea redresării economico-financiare a regiilor autonome prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, se instituie regimul special de supraveghere economico-financiară, în baza prevederilor art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 15/1993.

Prin supravegherea economico-financiară a regiilor autonome în cauză se realizează:

a) controlul operațiunilor economice și financiare efectuate;
b) reducerea pierderilor și rentabilizarea activității;
c) reducerea subvențiilor unitare pe produse și activități, în totalul costurilor de producție, în cazul regiilor autonome ale căror produse și activități sunt subvenționate, potrivit legii;
d) restabilirea echilibrului financiar și a deplinei capacități de plată;
e) sporirea gradului de lichiditate și accelerarea rotației capitalului;
f) sporirea eficienței activității regiei autonome, în general;
g) măsuri de recuperare a creanțelor scadente și neîncasate;
h) folosirea formelor de decontare prevăzute de lege: cecuri, acreditive, garanții bancare și altele asemenea;
i) oprirea producției fără desfacere asigurată și a livrărilor către debitorii care nu își îndeplinesc obligațiile de plată;
j) controlul efectuării de cheltuieli și plăți cu acoperire corespunzătoare din venituri încasate sau credite bancare, în scopul sporirii lichidității generale; vânzarea activelor corporale și a activelor circulante cu mișcare lentă sau imobilizate, prin licitație și în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 412/1992; în cazul în care activele nu se pot valorifica în acest mod, consiliile de administrație pot aproba valorificarea acestora potrivit art. 11 din anexa nr. 4 la Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 634/1991 (modificată), cu excepția bunurilor proprietate publică care pot fi numai concesionate ori închiriate potrivit legii;
k) corelarea nivelului salariilor cu obiectivele programului de restructurare;
l) completarea necesarului de lichidități prin contractarea de credite bancare, cu asigurarea de garanții corespunzătoare și în funcție de rezultatele obținute în etapele stabilite prin program;
m) urmărirea îndeplinirii planurilor de redresare economico-financiară elaborate de fiecare regie autonomă supusă regimului special de supraveghere economico-financiară.

Art. 2. - Până La data de 31 august 1994, consiliile de administrație ale regiilor autonome prevăzute în anexă vor elabora programe de redresare economico-financiară în concordanță cu prevederile programelor de restructurare sectorială aprobate.

Art. 3. - Regimul special de supraveghere economico-financiară se exercită prin comisii de supraveghere constituite la nivelul fiecărei regii autonome.

Fiecare comisie va fi formată din reprezentanți-experți ai ministerului de resort, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a României și băncilor comerciale.

Până la data de 15 august 1994, instituțiile menționate la alin. 1 vor propune reprezentanți pentru comisiile de supraveghere, componența acestora urmând a fi aprobată prin decizia primului-ministru până la data de 25 august 1994. De la aceeași dată, comisiile de supraveghere își vor începe activitatea la sediul regiilor autonome, vor analiza programele de redresare economico-financiară și vor identifica, cu prioritate, măsurile urgente de restructurare care trebuie adoptate în primele două luni ale regimului de supraveghere.

Art. 4. - Programele de redresare economico-financiară, avizate de comisiile de supraveghere, vor fi prezentate Guvernului pentru aprobare, cu avizul ministerului de resort, până la 30 septembrie 1994.

După aprobare, comisiile de supraveghere au obligația de a urmări respectarea strictă a măsurilor cuprinse în programele de redresare economico-financiară, raportând lunar ministerului de resort asupra modului de îndeplinire a acestora, avansând inclusiv propuneri de măsuri de adaptare în funcție de noile condiții economico-financiare.

În situația în care se constată necesitatea elaborării unor acte normative specifice, ministerele de resort vor înainta spre aprobare Guvernului propunerile respective.

Art. 5. - În cazul în care regiile autonome nu respectă prevederile cuprinse în programele de redresare economico-financiară, iar situația economico-financiară nu prezintă îmbunătățiri, comisiile de supraveghere vor recomanda adoptarea următoarelor măsuri, după caz:

a) înlocuirea consiliilor de administrație;
b) retragerea susținerii financiare, inclusiv a garanțiilor pentru creditele neutilizate încă, și notificarea imediată băncilor creditoare;
c) revocarea managerului;
d) organizarea unor activități ale regiei autonome în societăți comerciale.

Art. 6. - Pe data de 15 decembrie 1994 ministerele de resort vor prezenta Guvernului un raport privind stadiul aplicării măsurilor din programele de redresare economico-financiară și rezultatele obținute, recomandând încetarea sau continuarea regimului special de supraveghere, după caz.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 1 august 1994 | Nr. 499.

Contrasemnează:

Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mircea Coșea

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministrul transporturilor, Șerban Mihăilescu, secretar de stat

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Anexă

Regiile autonome supuse regimului special de supraveghere economico-financiară

  • Regia Autonomă a Cuprului Deva;
  • Regia de Exploatare a Metroului București (Metrorex);
  • Regia Autonomă de Electricitate "Renel”;
  • Regia Autonomă ai Lignitului din România, Tîrgu Jiu;
  • Regia Autonomă a Gazului Metan (Romgaz).