Monitorul Oficial 214/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::0214 - Partea I – Miercuri, 20 septembrie year::1995
Legi și decrete
Lege privind declararea ca municipiu a orașului Brad
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Orașul Brad din județul Hunedoara se declară municipiu.
Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României se modifică în mod corespunzător.
Decret pentru promulgarea Legii privind declararea ca municipiu a orașului Brad
În temeiul prevederilor art. 77 alin. (1) și ale art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea privind declararea ca municipiu a orașului Brad și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor
Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 22 august 1994, completată prin Hotărârea Guvernului nr. 865/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 20 decembrie 1994, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 3 alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 3. - (1) În structura organizatorică a Ministerului Transporturilor pot funcționa direcții generale, direcții, servicii și birouri. Controlul ministrului, Agenția Zonelor Libere și inspectoratele se organizează la nivel de direcție generală. Secretariatul Consiliului interministerial pentru siguranța rutieră se organizează la nivel de direcție.”
2. Articolul 3 alineatul (3) va avea următorul cuprins:
„(3) Numărul maxim de posturi este de 375, exclusiv demnitarii."
3. Articolul 8 alineatul (2) va avea următorul cuprins:
„(2) - Pentru activitățile de inspecție și control care se desfășoară pe întreg teritoriul țării, Ministerul Transporturilor are în dotare un parc auto propriu de 13 autoturisme, stabilit conform anexei nr. 3.”
4. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
"Art. 9. - Anexele nr. 1-3 fac până integrantă din prezenta hotărâre.”
Art. II. - (1) Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor se modifică și va avea cuprinsul prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
(2) Anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, devine anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 452/1994.
Art. III. - Hotărârea Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, completată prin Hotărârea Guvernului nr. 865/1994, modificată prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează:
Ministrul transporturilor, Aurel Novac
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu
Anexa nr. 1
Anexa nr. 2
Dotarea Ministerului Transporturilor cu autoturisme pentru desfășurarea activității specifice de inspecție și control și consumul lunar de combustibil admis
A. Număr de autoturisme:
- Inspectoratul rutier 5
- Inspectoratul aviației civile 2
- Inspectoratul feroviar 3
- Inspectoratul navigației civile 3
Total: 13
B. Consumul lunar de combustibil maxim admis pentru un autoturism: 300 litri.
Nu se consideră depășiri la consumul de carburanți normat pe autoturism consumul care, la nivelul anului, se încadrează în limita combustibilului normat în raport cu numărul de autoturisme aprobat fiecărei instituții.
Hotărâre privind transmiterea unei părți dintr-un imobil situat pe platforma industrială a municipiului Brăila, județul Brăila, în patrimoniul Societății Comerciale „Romprocef” - S.A. Brăila
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, a unei părți din imobilul situat pe platforma industrială Brăila, șoseaua Viziru, km 10, județul Brăila, compus din construcții în suprafața construită desfășurată de 3.060 m2 și terenul aferent, din patrimoniul Societății Comerciale „Dunacor” - S.A. Brăila în patrimoniul Societății Comerciale „Romprocef” - S.A. Brăila.
Art. 2. - Capitalul social al Societății Comerciale „Romprocef” - S.A. Brăila se majorează și, în mod corespunzător, se diminuează capitalul social al Societății Comerciale „Dunacor” - S.A. Brăila, cu valoarea părții din imobilul transmis potrivit art. 1.
Art. 3. - Predarea-preluarea părții din imobilul prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, împreuna cu activul și pasivul existente la data transmiterii.
Contrasemnează:
p. Ministrul industriilor, Alexandru Stănescu, secretar de stat
Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Instalație de iradiere cu scopuri multiple la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Măgurele- București”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Instalație de iradiere cu scopuri multiple la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Măgurele-București”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului de stat și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează:
p. Ministrul cercetării și tehnologiei, Florin Tănăsescu, secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Hotărâre privind acordarea unor burse de studii, doctorat și specializare, precum și a altor forme de sprijin material pentru tinerii din Republica Moldova care studiază în România începând cu anul de învățământ 1995/1996
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - În scopul sprijinirii formării de cadre în diverse domenii, se acordă, de către Ministerul Învățământului din România pentru tinerii din Republica Moldova care studiază în România începând cu anul de învățământ 1995/1996, un număr de burse, după cum urmează:
- 550 burse pentru învățământul preuniversitar;
- 1.100 burse pentru învățământul superior (studii complete sau parțiale);
- 160 burse pentru doctorat - forma cu frecvență;
- 40 burse pentru doctorat - forma fără frecvență;
- 600 luni bursă pentru stagii de specializare cu durata de o lună la 9 luni;
- 100 burse pentru studii aprofundate pentru absolvenții din Republica Moldova ai instituțiilor de învățământ superior din România.
Art. 2. - Din numărul de burse stabilit la art. 1 al prezentei hotărâri, un număr de 170 burse (50 pentru învățământul preuniversitar, 100 pentru învățământul superior și 20 pentru doctorat - forma cu frecvență, precum și cele 100 de burse pentru studii aprofundate vor fi nominalizate de Ministerul Învățământului din România.
Art. 3. - Se acordă pentru elevii, studenții și doctoranzii bursieri din Republica Moldova:
- cazare gratuită în internate sau cămine studențești;
- transport cu tarif redus cu 50% în vacanțe, de la locul de studiu până la punctul de frontieră și retur, pe ruta cea mai scurtă, cu tren clasa a II-a sau cu autobuzele unităților cu capital de stat;
- tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport în comun.
Cheltuielile pentru asigurarea transportului redus se suportă de către Ministerul Învățământului prin unitățile de învățământ în care studiază tinerii respectivi.
Art. 4. - Copiii bursierilor pot frecventa gratuit creșe, grădinițe sau școli generale.
Art. 5. - Bursele pentru tinerii din Republica Moldova, primiți la studii în România vor fi în cuantumul stabilit în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6. - Suplimentar, dacă alte ministere sau instituții vor oferi burse, în afara celor prevăzute la art. 1, acestea se vor acorda cu avizul Ministerului Învățământului din România, ținând-se seama de capacitatea de școlarizare a instituțiilor de învățământ.
Art. 7. - Ministerul Învățământului va asigura punerea în executare a prezentei hotărâri, cu încadrarea în alocațiile bugetare aprobate.
Art. 8. - Prezenta hotărâre se aplică începând cu anul de învățământ 1995/1996.
Contrasemnează:
p. Ministrul învățământului, Sorin Ionescu, secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Anexă
Cuantumul burselor atribuite tinerilor din Republica Moldova aflați la studii în România
- lei/lună –
1. Învățământ preuniversitar
- Burse pentru elevi 57.200
2. Învățământ superior
- a) Burse pentru studenți 73.800
- b) Burse pentru studii aprofundate, postuniversitare, specializare și doctorat 79.700
Cuantumul burselor se va indexa corespunzător prevederilor legale.
Hotărâre privind aprobarea hotărârilor cuprinse în Protocolul celei de-a VIII-a sesiuni a Comisiei mixte hidrotehnice româno-ungare
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă hotărârile adoptate în cadrul celei de-a VIII-a sesiuni a Comisiei mixte hidrotehnice româno-ungare, cuprinse în Protocolul semnat la Nyiregyhaza la 30 iunie 1995, în vederea aplicării prevederilor Convenției dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru reglementarea problemelor hidrotehnice referitoare la apele ce formează sau sunt întretăiate de frontieră, intrată în vigoare la 20 noiembrie 1986.
Contrasemnează:
Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, Aurel Constantin Ilie
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Hotărâre privind aprobarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Estonia cu privire la relațiile comercial-economice
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Estonia cu privire la relațiile comercial-economice, semnat la Tallin la 22 iunie 1995.
Contrasemnează:
Ministrul comerțului, Petru Crișan
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Estonia cu privire la relațiile comercial-economice
Guvernul României și Guvernul Republicii Estonia, denumite în continuare părți contractante,
- recunoscând importanța deosebită a relațiilor comercial-economice tradiționale,
- dorind să adâncească relațiile comercial-economice dintre România și Republica Estonia,
- luând în considerare schimbările profunde care au loc în viața economică a ambelor țări în perioada de tranziție la economia de piață,
- conducându-se în relațiile comercial-economice după principiile egalității în drepturi, avantajului reciproc și după alte principii ale dreptului internațional, inclusiv normele și regulile Acordului general pentru tarife și comerț (G.A.T.T.) și ale Organizației Mondiale a Comerțului (O.M.C.),
au convenit următoarele:
- Articolul 1
Părțile contractante vor lua toate măsurile necesare pentru asigurarea unei colaborări comercial-economice de lungă durată și pe multiple planuri între România și Republica Estonia.
- Articolul 2
În scopul asigurării unor condiții reciproc avantajoase pentru dezvoltarea colaborării comercial-economice, părțile contractante își acordă reciproc tratamentul națiunii cele mai favorizate.
- Articolul 3
Prevederea art. 2 din prezentul acord nu se extinde asupra avantajelor:
- a) acordate sau care pot fi acordate în viitor de către una dintre părțile contractante altor țări, în scopul facilitării comerțului de frontieră sau riveran;
- b) decurgând din participarea uneia dintre părțile contractante în prezent sau în viitor la uniuni vamale și zone de comerț liber;
- c) acordate țărilor în curs de dezvoltare în conformitate cu acordurile internaționale.
- Articolul 4
Livrările de mărfuri și prestările de servicii reciproce se vor realiza pe bază de contracte, încheiate de către persoane juridice sau fizice din România și Republica Estonia, numite în continuare subiecți economici, care, în colaborarea reciprocă, vor respecta legislațiile naționale și se vor conduce după principiile adoptate în comerțul și practica financiară internațională.
- Articolul 5
În conformitate cu legislația lor, părțile contractante vor crea subiecților economici condițiile necesare pentru încheierea și realizarea contractelor pentru livrări de mărfuri și prestări de servicii.
- Articolul 6
Băncile din România și din Republica Estonia pot stabili, de comun acord, modalitatea tehnică bancară de efectuare a operațiunilor economice externe, decurgând din prezentul acord.
- Articolul 7
Decontările și plățile pentru toate tipurile de operațiuni și servicii se vor efectua în valută liber convertibilă, precum și în alte modalități, în condițiile respectării legislațiilor naționale.
- Articolul 8
Părțile contractante vor acorda sprijin subiecților economici, furnizând informații privind activitatea comercială, de investiții, de impozite, bancară, privind serviciile financiare, de transport, inclusiv condițiile acordării de licențe pentru livrarea de mărfuri și prestarea de servicii.
- Articolul 9
Orice dispută care apare în realizarea contractelor semnate între subiecții economici va fi soluționată în conformitate cu prevederile contractelor respective.
- Articolul 10
Părțile contractante vor sprijini adâncirea colaborării economice, stabilirea de legături directe și cooperarea în producție, crearea de întreprinderi mixte, deschiderea de reprezentanțe și filiale ale subiecților economici, precum și dezvoltarea și introducerea altor forme de colaborare folosite în practica economică mondială.
- Articolul 11
Părțile contractante vor asigura libertatea tranzitului pe teritoriul propriului stat, în conformitate cu principiile și normele G.A.T.T./O.M.C.
- Articolul 12
Părțile contractante vor înființa o comisie mixtă pentru urmărirea stadiului realizării prezentului acord și elaborarea de recomandări pentru dezvoltarea colaborării comercial-economice.
Comisia mixtă se convoacă la propunerea uneia dintre părțile contractante, iar sesiunile acesteia vor avea loc alternativ în România și în Republica Estonia.
- Articolul 13
Acordul se încheie pe o perioadă nelimitată și intră în vigoare la data primirii ultimei notificări în scris cu privire la îndeplinirea prevederilor legale, în conformitate cu legislația în vigoare în fiecare țară, și va rămâne în vigoare până când una dintre părțile contractante îl denunță, notificând aceasta, în scris, cu 6 luni înainte.
În cazul încetării valabilității acestui acord, prevederile sale se aplică pentru toate contractele semnate în perioada valabilității sale, până la realizarea lor integrală.
La data intrării în vigoare a prezentului acord, Acordul comercial dintre România și Republica Estonia, din 30 august 1930, își încetează valabilitatea.
Semnat la Tallin la 22 iunie 1995, în doua exemplare originale, fiecare în limbile: română, estonă și rusă, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergențe în interpretarea textului, textul în limba rusă va prevala.
Din împuternicirea
Guvernului României,
Ion Pârgaru,
secretar de stat
Din împuternicirea Guvernului Republicii Estonia, Raull Malk, subsecretar de stat în M.A.E.
Referințe
- ↑ Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.